Як я розповіла про свій стартап 200 000+ людей — і ніхто не вкрав ідею (хоча було страшно)

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Коли я тільки почала будувати Embraces (тепер — Connecto), перше, що мені сказали друзі: «Не розповідай нікому про ідею! Вкрадуть!!»

Я кивнула і... проігнорувала. Це було страшно, та за 9 місяців я розповіла про свій стартап буквально тисячам людей: лише у LinkedIn пости набрали близько 200 000 охоплень. Результат? Ніхто нічого не вкрав. Натомість я знайшла партнерів, клієнтів, менторів, команду, коло підтримки і, звісно, хейтерів. Та найголовніше — переконалася, що не варто боятися починати через страх копіювання ідеї.

Ідея без реалізації коштує 0

Ідеї нічого не варті. Це дуже болісно чути й важко прийняти, особливо якщо ви виношували ідею свого стартапу місяцями. Але правда в тому, що ідей безліч, а успішних реалізацій — одиниці.

Коли я півотнулась в Connecto, я думала, що це щось унікальне для українського ринку, адже завдяки нам будь-який бізнес може створити бота без технічних знань, і цей бот буде вести комунікацію з клієнтами 24/7 і доводити їх до покупки чи запису на консультацію. Але потім я знайшла конкурентів — у світі та в Україні. А ще знайшла тих, хто теж замислювався про стартап з AI-агентами, але не зробив наступного кроку.

Тому що наступний крок — це:

• Зібрати команду (або працювати самому 24/7).
  • Створити MVP.
  • Знайти перших користувачів.
  • Зібрати фідбек.
  • Внести правки продукт.
  • Знайти гроші на масштабування.
  • Пережити десятки відмов від клієнтів/партнерів/інвесторів.
  • Продовжувати, коли втомлений голос всередині каже «може, це все фігня?»

Це не те, що можна «вкрасти». Це те, що потрібно прожити. І це підійде далеко не всім.

Великі компанії не крадуть ідеї рандомних людей. Їм і своїх вистачає

Зараз смішно згадувати, та на старті я переживала, що якась велика компанія почує про Connecto і зробить щось подібне за тиждень. Спойлер: цього не сталося, бо у великих компаній є купа своїх ідей.

У великих компаній є backlog на місяці, а то й роки вперед. У них є зустрічі про зустрічі, довгі флоу погоджень, розписані бюджети, очікувані KPI, купа витрат і проблем. Вони фізично не встигають реалізувати навіть те, що самі запланували. Ваша ідея їм не потрібна.

А що із маленькими компаніями чи іншими стартапами? Тут все ще простіше: у них немає ресурсів, щоб скопіювати вашу ідею. Та навіть якщо ідея на папері однакова, реалізація буде зовсім іншою.

Ось тарифи та ціни моїх конкурентів. Здавалося б, усі ми створюємо AI-агентів, але пропозиція для клієнтів у всіх різна:

Хтось хоче вразити потенційних клієнтів довгими списками фіч і кількістю тарифів

Хтось обирає бути лаконічним

Хтось взагалі не йде в Enterprise-формат і зупиняється на трьох тарифах

Реалізація — це не тільки код. Це команда, швидкість, відчуття ринку

Навіть якщо хтось почує вашу ідею і подумає «Ого, круто!», він не зможе повторити ваш шлях, бо ваш стартап — це:

• Ваша команда. Ваші божевільні люди, які повірили в ідею і працюють на ентузіазмі, за equity або невелику зарплату.
  • Ваша швидкість. Ви робите MVP за вихідні, тестуєте на тижні, виправляєте через день. Великі компанії так не можуть. Великі компанії переживають про свій бренд та технічну досконалість. Ви ж можете рухатись значно швидше.
  • Ваше відчуття проблеми. Стартапи часто створюють через те, що фаундерам щось болить. Це не можна скопіювати з соцмереж.
  • Ваші помилки і півоти. Я тричі міняла продукт: із застосунку для брекетоносців свічнулася в AI-агента для клінік, а потім — в універсальне рішення для бізнесів. Це живий процес, який не можна передбачити.

Навіть якщо є конкуренти з подібним продуктом, вони підходять до всього інакше: інший маркетинг, інші тарифи, інший функціонал, інша комунікація з клієнтами. І це нормально.

Успішні стартапи — це часто варіації існуючих ідей

Facebook не був першою соцмережею. Uber не вигадав таксі. Google не був першим пошуковиком. Але вони стали успішними не тому, що придумали щось абсолютно нове. Вони краще реалізували те, що вже існувало. Знайшли свій кут, свою аудиторію, своє УТП. Такий підхід насправді перевага, адже:

• Ринок вже існує.
  • Ви можете вчитися на чужих помилках.
  • Ви швидше знаходите product-market fit.
  • Більше фокусу на реалізації, а не на «унікальності заради унікальності».

Знаєте, що відбувається, коли ви боїтеся розповісти про свою ідею?

• Ви не отримуєте фідбек. А фідбек — це 80% успіху на старті.
  • Ви не знаходите партнерів. Ніхто не читає ваші думки. Чим довше ви мовчите, тим більший шанс, що ви зневіритесь в собі та передумаєте взагалі пробувати щось зробити.
  • Ви не знаходите команду. Люди приєднуються до стартапів, коли чують про них. Якщо ви тримаєте все в секреті, як про вас дізнаються інші?
  • Ви не валідуєте ідею. Поки ви сидите і боїтеся, хтось інший запускає MVP і розуміє, що ідея не працює. Змінює продукт, позиціонування, аудиторію, ринки. І таки знаходить те, що подобається ринку.

Коли я почала ділитися своєю ідеєю, багато людей казали: «Це не полетить», «Це вже існує», «Хто буде цим користуватися?» і так далі. Це дуже цінна інформація. Я почала збирати заперечення, думати, як краще пояснити цінність продукту, що насправді турбує бізнеси, як мені краще комунікувати.

Я регулярно аналізую хейт, заперечення та записи демо-зустрічей, сегментую заперечення, ділюся з командою та думаю, що далі

То що дає відкрита комунікація про стартап?

Мені відкритість дозволила:

• Знайти партнерів та клієнтів. Healthy Smile, мій ортодонт, клініки та бізнеси — всі вони дізналися про мене, бо я розповідала про свій продукт. З останнього: розповідала про баги своєму перукареві, вона зацікавилась можливістю безперебійної комунікації з клієнтами й тепер ми плануємо інтеграцію агентів в салон краси.
  • Зібрала команду. Люди писали мені в LinkedIn: «Можу підключитися до проєкту», «Вашому стартапу розробник не потрібен?».
  • Отримала грант. Щоб подати заявку в Ukrainian Startup Fund, потрібно було розповісти про ідею. Якби я боялася, я б не сформувала заявку. Не подала б заявку — не отримала б $25 000 на розвиток.
  • Знайшла перших клієнтів. Бізнеси готові тестувати навіть закриту платформу, бо вже чули про продукт. Я не витрачаю гроші на рекламу, бо маю змогу працювати з органічним інтересом.
  • Отримала цінний фідбек. Сотні коментарів і повідомлень, десятки book e demo допомогли зрозуміти, що працює, а що — ні. Якщо ви плануєте мовчати, то ризикуєте роками робити «ідеальний продукт», який виявиться нікому не потрібним.

Що робити, якщо все-таки боїтеся

Страх — це нормально. Мені знадобилося пару місяців, щоб переконати себе «ризикнути». Ось що може допомогти:

Запропонуйте сходити на каву/зустрітись онлайн тим, хто вже щось будує. Поділіться своїми страхами. Збирайте аргументи, які розповідають ці люди. Ви побачите, що дуже часто їхні думки повторюються.

Розповідайте про проблему, а не про деталі реалізації, бюджети тощо. Замість «Я розробляю мобільний застосунок з ML-алгоритмами для аналізу біометричних даних та персоналізованими тренувальними планами» скажіть «Я допомагаю людям тренуватися ефективніше без персонального тренера в домашніх умовах». Суть зрозуміла, а для деталей вже потрібно напружитися. 99% людей не будуть цього робити.

Запитайте себе: хто реально може це вкрасти? Хто має ресурси? Хто має мотивацію? Хто має команду? У 99% випадків відповідь: ніхто. Якщо є «хтось», подумайте, що вигідніше цій компанії: вкрасти ідею і почати з 0 чи запропонувати вам реалізувати свою ідею з наявними ресурсами компанії?

Пам’ятайте: більшість стартапів вмирають не через конкуренцію, а через відсутність клієнтів/мотивації продовжувати. Ви боїтеся, що ідею вкрадуть. Насправді вам варто боятися, що нікому вона не буде потрібна. І єдиний спосіб це дізнатися — розповідати про неї й шукати тих, хто готовий вам заплатити.

Є фаундери, які будують продукт дуже довго і виходять у світ з «ідеальним» рішенням. Але потім нічого не відбувається. Це закінчується висновком «ринок був не готовий до нашого продукту». Та реальність така, що продукти мають будуватися виключно під ринок і йти з ринком нога в ногу, бо саме ринок має вами користуватися.

Кожен стартап створюється з проблеми (болі), яку відчувають люди на ринку. Уявіть, що ви спілкуєтесь з другом в закладі й він на щось скаржиться, бо йому боляче або незручно — саме це і може бути стартом ідеї, яку ви реалізуєте. Але ваша найперша задача — піти до друзів свого друга і послухати, чи турбує це їх так само. Чим більше проблем і болей ви почуєте, тим краще для вас, бо це означатиме, що ви нащупали щось реальне.

Коли ви сформуєте ідею, варто знову повернутися до них і розповісти про неї. Тоді ви дізнаєтесь, чи готові ваші потенційні клієнти заплатити вам за вирішення проблеми. І так на кожному етапі стартапу — потрібно розповідати про продукт, його фічі та ітерації, допоки ви не створите щось, що повністю нейтралізує біль вашої аудиторії.

Якщо ви боїтеся розповісти про свою ідею, як ви будете її розвивати? Залучати клієнтів, вести переговори з інвесторами, конкурувати з іншими стартапами, які заявляють про себе на кожному кроці?

Ідея без реалізації — це просто думка. Реалізація — це MVP, команда, комунікація, аналіз, швидкість, помилки, фідбек, гроші, час та енергія. Нехай у вас завжди всього вистачатиме.

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

До речі, звідки взявся стереотип що ідеї можуть вкрасти ? Це дуже рідко трапляється.

Люди дивляться фільми на кшталт Social network або Pirates of the Silicon Valley

Конкуренти це чудово і ось чому: 1) ринок є, 2) ідея затребувана, 3) можна проаналізувати їхні недоліки і з нуля зробити краще

Я колись починав свій стартап, то перше що зробив, намалював архітектуру системи. Подивився зрозумів, що ніколи, чуєте ніколи цього не зможу зробити. Пішов гуляти 😊 Потім зрозумів просту річ, що день так чи інакше пройде зроблю, я будь що чи ні, тому треба просто брати і робити хоч не багато щодня і буде прогрес. У результаті в середньому за день я роблю стільки, скільки я раніше робив за тиждень. Дивлячись на ту першу версію архітектури усміхаюся, як здавалося все просто і як все інакше і складніше вийшло.

Іноді буває що я розумію, що не можу зробити ідеально або просто добре, тому що не знаю як, тому що ні хто не знає як, тому що не гуглиться проблема, тому що ШІ не може допомогти. Вихід дуже простий: зробити погано, ніж ні робити взагалі. У результаті виходить чудово!

ІМХО зараз буде золотий час для стартапів. Тік-ток покоління в більшості підсіло на дешевий дофамін — амбіцій 0. Горілка й пиво (і цигарки) в цьому плані навіть краще — наглядніше видно шкоду, ще й по бюджету б’є. А от безплатні короткі відео — ідеальні. До чого я веду — ідеальні безініціативні споживачі. Усі хто прорвався через ці пастки — уже на фоні інших приречені на успіх. А старе покоління загралось в дикий капіталізм. Оці всі міндічі та інша золота (і не дуже) молодь. Тобто менше 300% річних для них не цікаво.
Ну тобто ідеї не буде кому красти, тому що не буде кому їх реалізовувати ))))

Гарно написано! Саме так і є!
Теж читав той пост про брекети. І прикольно, що й далі ділитесь досвідом.

Дякую! Хочу ділитися більше, тож маякуйте, якщо щось цікаво!

Ідея, яку неможливо (неважливо з яких причин) реалізувати, вартує 0. Ідея, яку можна реалізувати, має цінність. Яку — це вже окреме питання, вартість реалізації може перевищувати цінність ідеї на порядки. От якщо у вас є умовно-нескінченні ресурси, але немає ідеї, то їх цінність — 0. Сама очевидна відповідь чому не вкрали — бо нічого було красти. Цінність вашої ідеї я зрозуміти не зміг. Можливо ваша сила не в ідеї, а в тому, що вам вдалося її втілити.

Цінність з’являється лише там, де, крім ідеї, є швидка реалізація, клієнти, метрики й доведена бізнес-модель. Саме це ми й робимо.

Ідея і бізнес-задача Connecto проста: ми автоматизуємо перші дотики з клієнтами за допомогою AI-агентів, які кваліфікують лідів, відповідають на заперечення, призначають зустрічі або безпосередньо пропонують купити ваш товар чи послугу.

Цей текст писала для тих, хто має ідею і не наважується на її реалізацію через страх крадіжки, тому хотіла лишити його більш універсальним для широкої аудиторії. Якщо вам цікава саме моя ідея і шлях, запрошую почитати попередні статті в блозі.
__
«Можливо ваша сила не в ідеї, а в тому, що вам вдалося її втілити» — дякую!

Якщо вам здалося, що я не(до)оцінив ваші досягнення, то це точно не так. Ваш пост відгукнувся в мені, бо я теж «хворий» на ідею, яка потребує реалізації. Щиро бажаю вам успіху!

Дякую! Буду чекати ваш блог і залюбки почитаю про втілення вашої ідеї!)

Поцікавтесь історією виникнення The Facebook. Хоч Марк Цукерберг визнав тільки промисловий шпионаж, що ходив на співбесіду з ціллю дізнатись чим займаються конкуренти.
Так бізнес ідеї крадуть, про те — що вони нічого не коштують як правило говорять ті хто їх і краде. Зазвичай венчурні капіталісти — сенс бізнесу яких полягає в скупці і фінансуванні бізнес ідей.
Власне як відомий мем де кіт виступає із пропозицією плану запобігання викраданню сметани.

Я навіть фільм дивилася про це) Як на мене, автор ідеї НІКОЛИ не застрахований від крадіжки, АЛЕ це не привід нічого не робити)

То звісно. Та повторювання тези Стіва Джобса і його учнів типу Гая Кавасакі — про те що ідеї нічого не варті теж теке. Стів один із найвідоміших крадіїв ідей, а також мав процедури запозичені із японского менеджменту де в Кайдзен стимулюється гегерація і розбір ідей.
Кавасакі який запустив цю вірусну тезу, давав пояснення, що йдеться про те що ідея нічог не вартує без можливості її реалізувати. Тобто це багальний спойлер послуг венчурного капіталіста. Ваші ілеї і праця — мій капітал жля реалізації ілеї в життя. З патеннтами Гай теж не працює не посто так — розумний тому що.

Великі компанії не крадуть ідеї рандомних людей.

Так маленькі компанії теж не крадуть ідеї: ідеї крадуть конкретні люди, а не абстрактні юридичні особи. «Рандомній людині» практично неможливо дізнатися, що хтось у великій компанії взяв її ідею. А от якщо це зробить хтось у маленькій компанії, яка раптом на цьому злетить, — суспільство це помітить, і сама людина теж швидко дізнається.

Якщо втиснути мою думку в одне речення, то це звучало б так: звісно, автор ідеї НІКОЛИ не застрахований від крадіжки, АЛЕ це не привід не спробувати свою ідею втілити)

Великі компанії не крадуть ідеї рандомних людей. Їм і своїх вистачає

Ще й як крадуть. Я знаю принайні одну велику і відому контору яка реалізувала слово в слово те, що ми їм презентували коли планували з ними партнерку І по чуткам серед комьюніті долини це відбувається постійно
Своїх ідей може і вистачає, але коли ідеєю загорілась ціла команда без грошей що шукає на це інвестиції то вже не рандомні чуваки а можливо щось цінне.
І варіанти два — дати їм грошей щоб перевірили ідею. Це називається стартап.
Або реалізувати її внутрішніми силами що менш ризиковано і продукт залишається у тебе
Тому давай — повертай свої фобії.

Можна спробувати вкрасти все, що завгодно, але кінцевий продукт — це не «ой, а давайте так само». Це місяці роботи, тонни гівнокоду, розбитих гіпотез, інсайтів з демо, реальних клієнтів, переговорів і болю.
Хтось хоче повторити? Ок, нехай. Буде +1 конкурент, це нормально для ринку, де є попит на продукт. Тому повертати фобії ми точно не будемо, бо є речі (і люди!), яких не «вкрадеш», навіть якщо дуже хочеться)

Ідея без реалізації коштує 0

Золоті слова 🤌🏻

Не треба страждати, розуміння цього простого факту мусить приносити певну перевагу тому, хто до цього дійшов. :)

Задумався, що в нас все ж таки все погано зі стартап-тусовкою. Ніхто нічим не ділиться, ніякими лайфхаками, досвідом та тими ж ідеями... Війна внесла свої корективи, звісно ж, але не настільки ж!

але не настільки ж!

це тільки початок

Ну, не все так погано. У нас є комюніті по стартапам, по запускам на платформах типу ПХ. Інколи навіть бачу пости на реддіті від наших. Проблема вітчизняних стартаперів — абсолютна відсутність індивідуальності ідей, бо 99% просто враппери поверх апі опенаі або навайбкожені клони успішних додатків, які не дають нічого нового. Той же 1%, що не страждає такими проблемами, настільки narrowed down, що його просто нереально масштабувати на велику аудиторію.

Непахане поле для популяризації... На жаль не маю стільки вільного часу, щоб ще й цим додатково займатися... :( П — пріорітети...

Це не тільки у «наших» така пробема. Це 99.99% проектів глобально

Це правда, я взагалі була б рада послухати подкаст зі стартаперами, які зафейлились. Це ж безцінний досвід!

Краще з аналізом ситуації. Бо фейлиться занадто багато стартапів. В більшості випадків причини відомі:

• Відсутність бізнес-плану
  • Брак розуміння фінансової моделі продукту
  • Нерозуміння цільової аудиторії
  • Вихід на конкурентний ринок з неконкурентним продуктом
  • Зайві витрати на непотрібні речі
  • Лінь
  • Нетерплячка
  • Пихатість
  • Жадібність
Та багато інших...

Ідеї це дуже коштовна річ, насправді. Це означає, що у вас живе уява. Я не думаю, що всі ідеї мають приносити хліб. У контексті стартапу, звісно, ідея має принести хліб. Але і природа таких ідей вже інша.

Повністю погоджуюсь) наявність ідей в принципі чудовий знак, а от що вже далі з ними відбувається залежить від контексту та автора цих ідей)

Какая еще идея и команда?
Сами писали что у вас есть тикток-миллионник
Вот он-то и стоит денег

Просто повтор заученой матры с стартап слета, где как прввило идеи посто воруют и не платят за них.

Мрію мати цей календар стартап-зльотів, щоб взагалі ні про що не думати :)

Привіт! Не впевнена, що зчитала правильно зміст повідомлення та питання, але не зовсім розумію, до чого тут Тікток)

Тікток створювався про брекети на етапі, коли стартапом мав стати застосунок для брекетоносців) Але застосунок переріс в ai-агентів, про який в Тіктоці, на жаль, ще немає мільйонних переглядів (ми це скоро виправимо).

Ви можете знайти той акаунт в Тіктоці і переглянути контент, щоб зрозуміти, що зараз стартап зовсім в іншій ніші працює)

Anyway, тікток-мільйонник теж робили своїми силами, тож кожен мільйонний перегляд там органічний і коштував команді 0 грн.

При том что ранее вы сами писали, что видео с тиктока набрали миллионы просмотров и привели к вам первых клиентов.

Anyway, тікток-мільйонник теж робили своїми силами, тож кожен мільйонний перегляд там органічний і коштував команді 0 грн.

КМК было бы эффективнее масштабировать этот бизнес.

Так а в чому конфлікт тут?) Кожен бізнес чи фаундер може вести Тікток, реєстрація там є безкоштовною.
Тікток не давав мені якісь особливі умови для розкрутки. Не давав перших підписників і тим паче перших клієнтів.

Усі стартують в однакових умовах і витискають з Тіктока (чи інших платформ) те, що можуть)

А разве я конфликтую?
Просто если у вас получается раскручивать Тикток — лучше масштабировать это, ИМХО.

Мала на увазі конфлікт думок/підходу)
Я теж за те, щоб масштабувати скіл/платформу, що вже дає результат. Але маючи 6+ років в контенті, редагування, журналістиці, соцмережах та PR, намагаюся не давати собі поблажок. TikTok — гарний інструмент, але стратегія не може триматися на одному каналі (особливо якщо це платний канал). Бо сьогодні алгоритм тебе любить, а завтра — ні. Сьогодні реклама коштує 2$, а завтра 22$. Сьогодні все добре, а завтра ти в блоці чи в тіньовому бані.

Тож моя логіка проста: є результати в TikTok — чудово! Але паралельно треба тестувати-пропрацьовувати ще 1–2 напрямки, щоб не залежати від одного джерела трафіку і клієнтів.

Лише так є шанси зростати органічно довгостроково, як на мене)

Підписатись на коментарі