Вихідний код вебверсії App Store: Apple завдає удар у відповідь
Минулого тижня, Apple розкрила вихідний код нового вебсайту App Store. Про це писали всі окрім мене, починаючи від DOU закінчуючи TechRadar. Проте, це був лише початок: більшість репозиторіїв з вихідним кодом App Store були видалені з GitHub за запитом Apple, про це я розповім далі.

Як це взагалі відбулося?
Все почалося з того, що розробники Apple допустили помилку: випадково опублікували сорс мапи (source maps) для свого коду.
Технічне пояснення: сорс мапи (source maps) — це файли, які дозволяють бачити вихідний код через інструменти розробника в браузері. Зазвичай код у вебі публікується мінімізованим і обфускованим, і там мало що можна зрозуміти, тому їх і використовують під час налагодження коду. Але це не просто інструмент розробки, маючи сорс мапи, можна легко відновити вихідний код повністю: структуру файлів, імена змінних, коментарі, залежності тощо. Наприклад, за допомогою ось такого розширення для браузера: Save All Resources browser extension
Тому, коли це відбулося з App Store, одразу знайшлися люди, які витягнули вихідний код із сорс мапів і почали публікувати його на GitHub через свої акаунти.
І тут починається найцікавіше, бо юридично код не стає опен-сорс від того, що ви його випадково отримали. Ба більше, цей код усе одно належить Apple, і розповсюджувати його без дозволу компанії заборонено.
Apple завдає удар у відповідь
І ось Apple почала діяти. З блискавичною швидкістю в той самий день GitHub на запит Apple видалив, увага: 8,270(!) репозиторіїв із вихідним кодом App Store. Майже всі посилання, які публікували в новинах, вже видалені і недоступні. Я про це випадково дізнався, коли мій колега запитав, чи не встиг я склонувати один із таких репозиторіїв, бо він вже видалений.
Проте, як ми всі знаємо, в інтернеті нічого не зникає назавжди. І хоча більшість репозиторіїв вже видалені, їх продовжують створювати наново.
Їх дуже легко знайти: шукаєте на GitHub за ключовим словом apps.apple.com і сортуєте за 'Recently Updated'. Якщо я зміг знайти, то ви теж зможете.

Що мене бентежить?
Напочатку мені було весело, і я навіть написав коментар:

Проте, зараз мене бентежать дві речі:
- Етичність розповсюдження коду Apple.
Наскільки ок публікувати код, який ми отримали випадково? Я розумію, що доAppleє багато питань, але чи варто порушувати їхні права інтелектуальної власності? Мені особисто було б супер некомфортно, якби хтось так зробив з моїм кодом, думаю як і вам. - Кому належить код опублікований на
GitHub?
В ситуації зApple, все відносно зрозуміло, проте як це працює під капотом? Які докази має надати компанія, щобGitHubвидалив репозиторій? Чи можеGitHubпросто довіритися компанії без перевірки? Мені особисто дуже ніяково після всього цього. Можливо, нам треба почати думати про самостійний хостинг своїх проєктів? Наприклад, як описано тут: GitHub Enshittification.Уявімо, я створив проєкт і залив його на
GitHub. Чи належить цей код і репозиторій мені? Хочеться відповісти, що так, але чи можеGitHubвидалити його без мого дозволу за запитом якоїсь компанії? А якщо це популярний проєкт з багатьма зірочками і форками?
Підсумки
Як на мене це показова історія, яка ще не завершилась. Вона піднімає багато питань про етику, права інтелектуальної власності і роль платформ як GitHub у регулюванні контенту. Раніше мені здавалось, що подібна модерація може відбуватись лише в соціальних мережах, але ніт. Можливо я занадто сильно себе накрутив, але післясмак так собі. А ви що думаєте з цього приводу?
Ще я нещодавно почав вести Телеграм канал, в який щотижня викладаю вільні опен сорс задачі, здебільшого по фронтенду, приєднуйтесь: Telegram: OpenSourceUa 🇺🇦
4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів