Мої 5 правил, щоб із 10 проєктів не зробити 10 факапів

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

В мене колись дуже-дуже давно був період, коли все сипалося одночасно: десять проєктів, десятки чатів, нескінченні мітинги. Я прокидався, відкривав ноут і ловив себе на думці — а який сьогодні день? Вівторок — проводимо weekly, чи Четверг — треба починати планувати наступний тиждень, або ж Понеділок і все ще ок.

Згадую, коли клієнт питав: «Ми точно влазимо в дедлайни?» — я одразу ловив паніку, бо сам не був певен в цьому. Тоді, в якийсь день я просто зрозумів, що проблема може бути не в кількості задач, а в тому, що я намагаюсь бути скрізь і ніде. Здається, тоді я відкрив Google Doc і сам написав собі: «Я менеджер, дедлайни це просто дата. І що я маю право не вигоряння».

Як 👉 Mentor для Project менеджерів, я все частіше стикався із схожими задачами. Тому, розповім про свої 5 правил, щоб із 10 проєктів не зробити 10 факапів.

1️⃣ Перше — не берися за все одночасно. Колись я думав, що мультизадачність — це топ суперсила. А виявилось, що це квиток у хаос. Коли намагаєшся бути у всіх процесах, мікрозадачах, ти ніде не присутній по-справжньому. Ти не знаєш контекст та не чуєш людей. Фокус — це не про кількість задач, а про глибину твого занурення. Іноді краще зробити за день менше, але на 100%.

2️⃣ Друге — план це не Excel, це терапія. План потрібен не клієнту, команді, чи ще комусь. План потрібен мені. Бо коли все горить, відкриваєш таблицю і бачиш: у цьому хаосі все ж є структура. Це, як дихання. Поки воно є, можна ще триматись на плаву.

3️⃣ Третє — пиши, навіть якщо пам’ятаєш. Мозок любить підставляти. Незаписаного просто не існує. Колись я не зафіксував домовленість із клієнтом і через тиждень ми сперечалися, хто що сказав, яке було все ж таки прийнято рішення. З того часу записую все: навіть дрібниці. Бо документована пам’ять — це бронежилет менеджера.

4️⃣ Четверте — говори, поки не пізно. Проблеми рідко з’являються раптово, вони ростуть у тиші. Я мовчав два тижні, бо «не хотів нервувати клієнта», а потім нервували уже всі. Помилка — це не страшно. Мовчання, ось що справжній факап, який потім буде треба вирішувати, а це х10 часу.

5️⃣ П’яте — відпочинок це стратегія. Раніше я вважав, що відпочивати це якась слабкість. Тепер знаю, що це обовʼязково має бути частиною системи. Коли я виспаний, приймаю розумні рішення. Коли ні — навіть кава не рятує. Не треба бути впевненим, що є великий запис сил, який можна використати, а потім 3-4 години поспати та йти далі. Ні, я просто людина, яка знає свою межу.

Іноді здається, що мета всього цього, це просто уникнути всіх помилок, які можуть бути на роботі. Але ні. Мета — не почати зробити з них систему. Бо факапи — це теж частина роботи, так, то є норма)) Просто їх не має бути десять із десяти. Ну й головне, що варто запамʼятати — не забувай, що проєкти це не лише дедлайни й бюджети. Це люди. І ти — серед них.

А які ваші правила, що рятують від хаосу? 😅

👍ПодобаєтьсяСподобалось9
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі