Шукаєш роботу в ІТ? Добре. Але давайте чесно: ніхто тебе там не чекає. Ось чому

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Шукаєш роботу в ІТ? Добре. Але варто прийняти одну річ: ніхто там тебе не чекає. Ілюзії про те, що достатньо просто «увійти в ІТ і життя зміниться», залишилися у 2017 році. У 2025 та на початку 2026 усе набагато простіше й одночасно жорсткіше: або ти сам пробиваєшся вперед, або тебе ніби й не існує. Тим паче, коли в країні війна 4+ років.

Компанії хочуть людей з досвідом, але давати цей досвід не поспішають. Рекрутери шукають зірок, але пропонують зарплати на рівні чайника з розетки. Кандидати мріють про шанс, але бояться заявити про себе так, щоб їх нарешті почули. Сьогодні ІТ — це не клуб, у який тебе запрошують. Це двері, які часто доводиться відкривати ногою, бо інакше тебе туди просто не пустять.

ІТ давно перестало бути лише про технології. Це про виживання, наполегливість і вміння будувати свої кордони. Ти не «проходиш співбесіду» — ти проходиш коло випробувань: ігнор резюме, тиша після тестового, зникнення після фіналки, і навіть коли ти сильний спеціаліст — відповідь все одно може бути мовчанням. Але це нормально. ІТ не кидається в обійми першому, хто хоче «змінити життя».

Саме тому важливо перестати просити. Почати говорити голосно, показувати реальні проєкти, а не «hello world», проявлятися, навіть коли страшно, і бути настирним рівно настільки, щоб тебе нарешті помітили. Це не про токсичність — це про навички виживання у 2025 році, де тихі та обережні просто губляться на фоні.

Ідеального моменту не буде. Усе ідеальне або залишилось у 2017, або вже зайняте іншими — точно не тобою. Так, шлях в ІТ сьогодні болючий. Але пройти його тихо неможливо. Виживають ті, хто стукає так сильно, що двері самі здаються.

А як швидко ви знайшли роботу? Розкажіть про свій досвід.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо дивитись тут
jobs.dou.ua/trends/?exp=0-1
то кількість вакансій з досвідом до 1 року росте, середня кількість відгуків на вакансію падає.

Не має якогось універсального степ бай степ зараз. Пробувати треба все і паралельно бути готовим і за фахом( якщо не айті) розглядати.
Зараз у багатьох компаніях скринінг резюме йде чз АTS. Тому, порада 1: чітко відповідати на вимоги вакансії конкретної компанії. Тобто, так, бути готовим готувати резюме під кожну компанію.
Порада 2: шукати стажування від великих компаній, але і розглядати вакансії і на rabota.ua/ work.ua;
Порада 3: англійська мова.Тут все має бути зрозумілим;
Порада 4: прийняти факт, що пошук роботи може бути довготривалим і має бути фін подушка;
Це і з основних порад. Ну і не падати духом.

Ще варіант знайти ментора, який зможе точково закрити задачу та допомогти
Декілька студентів так швидше в PM знайти роботу)

Пробувати треба все і паралельно бути готовим

gamedev.dou.ua/forums/topic/53378

вибачте, не втримався))

Поради, засновані на моїй історії:
— постійно шукайте нові безкоштовні ресурси по своїй спеціальності, не нехтуйте Udemy (тільки не беріть курси за 80 баксів, це обман, половину часу вони коштують 10-20 доларів)
— моніторьте всі можливі джерела вакансій окрім джинні і доу — лінкедін, доу події — там «лежать» інтернатури. Свою інтернатуру, яка потім стала оплачуваною роботою, я знайшла взагалі на робота.юа
— випливає з попереднього — не нехтуйте неоплачуваними інтернатурами, це дуже серйозний буст вас в очах рекрутерів, бо це дає їм зрозуміти, що якийсь відбір ви вже раз пройшли і на вас можна витратити час
— перша робота трейні-джуна приноситиме вам близько 500 доларів, і це ще добре якщо після податків (ви ж не забуваєте рахувати свою потенційну зп після податків?). Якщо у вас немає фінансової подушки чи когось, хто буде вас утримувати півроку-рік, то можливо краще не світчитися, а розвиватися у своїй спеціальності, де ви вже є професіоналом.

Я обрав напрям NLP , коли почав шукати роботу зрозумів що це дуже складно для першої роботи, тепер шукаю в пайтон, але 50-100 відгуків на вакансію, і пробитися без проектів дуже важко, я вже десятки способів знаю як отримати роботу, але треба заробляти гроші і тепер я зварювальник. І можливо отримаю роботу через 1-2 роки, якщо витримаю і буду навчатися і робити власні проекти. Але зараз це дуже важко з повного нуля.

Жорстко, але правдиво. Час романтики в IT дійсно минув, настав час прагматизму.
Мені здається, зараз одна з найкращих можливостей «відкрити двері ногою» — це показати, що ти ефективніший за інших завдяки сучасним інструментам. Коли спеціаліст може робити рутину в 3 рази швидше за допомогою AI — це реальна конкурентна перевага, яку важко ігнорувати бізнесу.

Якщо цікаво, як стати таким «посиленим» спеціалістом, можете чекнути канал QA Co-pilot.

і бути настирним рівно настільки, щоб тебе нарешті помітили.

А может не стоит биться головой об стену, а поискать работу соответствующую образованию и способностям?
То есть я вообще не вижу, где сейчас возьмут начинающего без профильной вышки. Ок, просто хорошей технической.

бути настирним

Бути настирним, але саме в навчанні, в практиці,
а потім вже (і по ходу навчання) — в підготовці до співбесіди. Бо, крім співбесіди, буває ще випробувальний період, і сама робота.

Є EPAM Campus, є Mate Academy, це щонайменше. Можливо ще є якісь якісні ініціативи/курси, про які я не знаю.
На мій погляд, це непогані варіанти для молоді.

Можна спробувати пройти, наприклад EPAM Campus (є сторінка на фейсбуці), якщо добре вчишся — раніше брали навіть на роботу, так, в таку велику компанію.

Потім вже — можна спробувати навіть релокацію.

Але, треба мати велике бажання, ініціативу в навчанні / проактивність, вміти навчатись самостійно більшість часу, дуже добре навчатись.

пропонують зарплати

Зарплата — це не головне, коли починаєш. Так, якийсь необхідний мінімум має бути. Головне — це професійний ріст, дійсно професійні колеги від яких можна також навчитись, складні завдання — цього треба шукати, а не «велику» зарплату одразу на старті. З іншої сторони — не потрібно боятись простих завдань також, намагатись, по можливості, бути творчим навіть в таких завданнях, бо це теж частина роботи, яку треба виконувати

Мій друг якраз потрапив так в EPAM спочатку був на їх безкоштовному курсі, зараз стажування уже

Вхід через стажування та курси у топових компаніях значно підвищує шанси. Але треба мати ’ більш ніж трохи базових знань’, та нормальний рівень англійської мови , в ще краще невеликий досвід

це так, не з першого разу він туди пройшов)
Але тут головне не сидіти чекати відповідь по одній вакансії(чи стажуванню), а подаватись всюди куди тільки можна ну і не закидувати це діло, бо без будь-якої практики одразу просідають знання і навички

Підписатись на коментарі