Як не приїхати з Web Summit з пустими руками: 7 правил вдалого нетворкінгу
За 5 днів Web Summit у Лісабоні я познайомилася величезною кількістю людей. Серед них — 3 потенційні інвестори, близько 30 потенційних клієнтів для Connecto,
Звісно, список нових знайомих значно більший. Та всі ми знаємо, що якість важливіша за кількість. Давайте розбиратися, що за нею стоїть і як прокачати себе перед наступною конференцією чи вечіркою.
Прийміть реальність. Вас ніхто не запам’ятає, якщо ви «щось робите»
Поясню на своїй сфері. Цього року на Web Summit було дуже багато проєктів, пов’язаних зі штучним інтелектом. І ось проблема: 80% людей казали щось на кшталт «Привіт! Мене звати Кирило, я створюю AI-агентів». І ВСЕ.
Стартапери не пояснювали, що за агенти, які задачі вирішують, кому це приносить користь, що вони шукають або як можуть допомогти. Відповідно, співбесідники стояли з пустим поглядом і не розуміли, що відповісти. Дуже сумна картина.

Якби до цього моменту потрібно було підібрати мем, він був би приблизно таким.
Якщо впізнаєте себе в цій ситуації, наступного разу розповідайте про себе за формулою: [Хто я] + [Що роблю] + [Яку цінність це може дати співрозмовнику].
У мене це звучало приблизно так: «Мене звати Світлана, я фаундерка Connecto. Ми перетворюємо холодних лідів на виграшні угоди за допомогою агентів, які кваліфікують клієнтів і призначають зустрічі/продають послуги/обробляють support-запити автоматично».
Це давало загальне розуміння, що я взагалі роблю. Далі людина або зацікавлюється і питає про use cases, клієнтів чи трекшн, або каже «круто, а я роблю XYZ» — і ви обидва відчуваєте, що не витрачаєте час даремно.
Лайфхак: Щоб переконатися, що ваша формула працює, потренуйтеся на друзях або батьках. Якщо близькі за 20 секунд не зрозуміють, чим ви займаєтесь — шукайте інші слова.
Виділяйтесь, якщо можете
Якщо ви були на українських вечірках, мабуть, ви бачили ведучого та інвестора Назара Голоджуна. Чому я в цьому впевнена? Бо він був свого роду людиною в чорному: носив чорні брюки, сорочку, піджак, туфлі, капелюх. Єдине, що було не чорним — хрестик на шиї. Вже на першій вечірці люди говорили одне одному: «Не бачив чувака з хрестом в капелюсі? Так, Назара. Маю одну справу до нього, не можу знайти».
Назару не потрібен був бейджик з іменем, його всі й так запам’ятали. Це і є магія образу.

У класичному костюмі Назар теж виглядає неперевершено. Не знаю, чи надає він цю послугу, але я б записалася на консультацію по стилю до наступного Web Summit.
Якщо ви нащупали щось «ваше» — використовуйте. Маєте сумочку незвичайної форми — візьміть. Носите окуляри — приміряйте яскраву оправу. Збираєтесь на вечірку з партнером — подумайте про couple look.
У мене з прикольних речей була кафа. Це невеличка прикраса з камінчиками у вигляді листочка, але й вона може стати тією деталлю, яка допоможе незнайомцям заговорити з вами. Експериментуйте.

Не обов’язково виглядати екстравагантно, якщо це не відповідає вашому внутрішньому стану. Та завжди можна знайти щось, що може вас вирізнити.

Зі звичних речей в мене також був шопер з котом, що тягнеться за сиром, та волохатий блокнот фіолетового кольору. Блокнот я забувала в номері, а от шопер постійно привертав увагу любителів шоперів та котів.
Не бійтесь підходити першими
Якщо все ж таки боїтеся, тримайтесь тих, хто залучає до взаємодії. Таких людей видно одразу.
Так, цьогоріч на українських вечірках був інвестор Володимир Строгуш, який буквально «модерував» двіж (навіть черги до бару!). Він мотивував людей знайомитись в очікуванні коктейлів, фотографуватись, жартувати і грати в ігри. Коли бачите таку людину — тримайтесь поруч. Вони створюють атмосферу, в якій легко розговоритися, навіть якщо ви інтроверт.

Не думайте, що інвестори — монстри, що дивляться на вас зверхньо, — часто вони самі пройшли той шлях, який ви лише починаєте.
А що якщо «модератора» немає поруч, а познайомитися хочеться? Використовуйте «реквізити» довкола: мерч організаторів заходу чи назви коктейлів. Так, у Papoila Bar чимало людей обговорювали червоний банер, а в Sino Bar айсбрейкером стала барна карта.

Ви колись пробували Shot GPT? Якщо ні, завітайте наступного року в Papoila Bar і попросіть відтворити.

У Sino моїм фаворитом став Devops з попкорном. А ви що встигли спробувати?
Словом, використовуйте можливості навколо й не бійтеся створювати свої. BizDev & Growth з FRACTAL Арсеній Януш каже, що завжди щиро цікавиться тим, чим живе його співрозмовник — адже будь-яке знайомство може перерости у співпрацю, партнерство, інвестиції чи навіть дружбу. Але щоб у розмови був шанс на продовження, важливо залишатися відкритим і уважним до можливостей, які виникають в моменті. Саме так випадковий контакт конвертується на реальну цінність для обох сторін.
Розповідайте дивні/смішні факти про себе
Людям набридають однотипні розмови про метрики і проблеми. Розбавте це чимось особистим.
Я от рахую кількість годин, проведених у літаку. Не знаю, навіщо мені ця інформація, але зате знаю, що в повітрі провела більше 57,5 годин. Люди реагують на це зі сміхом та «Блін, чому я не рахую, було б вже багато!» — і атмосфера стає тепліша.
На якійсь з вечірок я зустріла Senior Software Engineer та підприємця Олександра Антоненка, який поділився, що у вільний час робить завивку волосся своїм друзям та партнерам. Ну як не запам’ятати цей факт і не розповісти іншим?

Якщо вам потрібна завивка, розробка або будете у Вільнюсі найближчим часом, маякуйте Олександру.
Хтось любить розбавити діалог грою «правда чи брехня». Хтось закидає неординарну тему («А ми тут обговорюємо профдеформації. Яка у вас?»). Хтось обговорює хобі. Шукайте свою тему. Це знімає напругу і запам’ятовується.
З бонусів: не потрібно грати чиюсь роль чи намагатися справляти певне враження — просто будьте живою людиною.

На вечірці Sendpulse x Snovio один інвестор порадив мені спробувати сангрію замість вина. Відправляючи дек наступного дня я написала в ньому, що буду рада обговорити всі питання за сангрією, бо це деталь, яка зробила мій вечір смачнішим.
Діліться факапами, не намагайтеся бути ідеальними
Це був мій перший Web Summit і я натупила в перший же день — приїхала на локацію о 9 ранку, забувши, що перед офіційною частиною о 16:00 не буде змоги походити «меншими» локаціями.
Коли розповідала про це ввечері, люди сміялися й ділилися своїми історіями. Це створювало емоційний зв’язок. Ви не «ідеальний фаундер», ви — людина, яка теж факапить. І вміє посміятися з себе.
Історії запам’ятовуються. Не метрики, не слайди, — історії. Подумайте, яка історія заслуговує бути почутою.
У мене найбільше цікавості викликала історія створення Connecto:
- Як стартап народився з мого досвіду носіння брекетів
- Як ми зробили 3 півоти за 8 місяців і 2 рази знайшли product-market fit
- Як я не вигоріла, будуючи стартап і маючи full-time
- Як я відмовилася від $20 000 інвестицій і можливості запуститися одразу в 5 філіалах відомої клініки в Україні та Польщі («Отакої, чому???!»)
- Як отримала мільйон на розвиток від Українського фонду стартапів
Звісно, питання про трекшн теж були. Але найбільше люди хотіли почути історії й зрозуміти, які люди стоять за продуктом.
Не бійтесь факапів та щирості, бо вони можуть стати вашим квитком до крутого майбутнього. Так, інвестор Володимир Строгуш поділився зі мною, що з свою найкращу інвестицію знайшов саме завдяки відкритості фаундера:
«Це було випадково і майже смішно. Я стояв біля виходу, чекав знайомого і почув, як фаундер поруч критикує свій власний продукт перед іншими. Не продає, не прикрашає, а прямо каже, що тестування провалене і потрібно повністю переробляти воронку. Я підійшов просто тому, що така чесність — рідкість. Через двадцять хвилин я вже хотів бути їхнім інвестором. Висновок простий: найкращі інвестиції приходять не до гучних пітчів, а до чесних людей з тверезою самооцінкою».
Будьте активним слухачем
Найпоширеніша помилка на нетворкінгу — ви чекаєте, коли співбесідник закінчить говорити, щоб почати розповідати про себе. Не треба так.
Ставте уточнювальні запитання. Обговорюйте кейси. Діліться схожими історіями. Згадуйте спільних знайомих. Жартуйте.
Коли людина розуміє, що ви дійсно слухаєте, а не просто чекаєте своєї черги — вона вас запам’ятовує.
Я от запам’ятала, що CTO Genuisee Назарій Газдун любить високу кухню, працює над AI-продуктами і замислюється про інвестиції в український FoodTech проєкт. Тож якщо ви давно шукали партнера, який любить технології й смачну їжу, сконтактуйте з ним якнайшвидше.
А ще Назарій поділився, що нерідко зустрічає крутих партнерів в рандомних місцях: у черзі на реєстрацію чи за кавою, в курилці, у вбиральні під час миття рук 😏 Саме на цих локаціях йому пощастило познайомитися з представниками юридичного стартапу та платформою для навчання soft skills, з якими вже найближчим часом підпишуться контракти. Висновок простий: нетворкайте всюди.
Допомагайте й підтримуйте
Фоткайте стартаперів. Діліться фото з фаундерами чи в чатах. Повірте, вони оцінять. Увесь день вони переймаються за пітчі та можливість поспілкуватися з інвесторами, тож на «зафіксувати момент» банально не вистачає часу. Піклуйтеся про незнайомців, це завжди приємно.

В рандомний момент я сфорткала засновника Pickpad Ярослава Циганенка. Не тому, що мені від нього щось потрібно — просто подумала, що якби я була на його місці, мені було б приємно мати фото процесу, в якому я кайфую.
Діліться контактами. Якщо чуєте, що хтось має проблему, яку можуть вирішити ваші знайомі, одразу кажіть «О, у мене є людина, яка може допомогти!». Так, цьогоріч багато хто шукав способи автоматизувати генерацію відеоконтенту, зокрема в TikTok. Я ж радила всім поспілкуватися з Олівією Мілтон. Олівія може зробити кастомну автоматизацію, яка легко скейлиться на декілька платформ чи акаунтів. Та навіть якщо потрібної людини не було б поруч на Web Summit — ділитися контактами й робити інтро завжди варто.
Розповідайте про те, ЩО чи КОГО ви шукаєте. Відкриттям мого третього дня конференції став Solution Architect Владислав Глухов. Виявилося, що він приїхав познайомитися з людьми, які мають ідею стартапу, але не мають технічного співзасновника для її реалізації. Ну хіба не подарунок долі для нетехнічного фаундера?

Влад ще відкритий до крутих ідей і команд. Якщо це ви, швиденько пишіть йому в LinkedIn, доки він не передумав.
А що після саміту? (найважливіша частина)
За 5 днів я обмінялася контактами з ± 200 людьми. Але Web Summit — це не про кількість конектів. Це про те, що відбувається після.
Під час спілкування я відправляла більшості людей коротку нотатку в LinkedIn: «Світлана з Connecto. Домовились обговорити інтеграцію агентів у ваш маркетинг/sales відділ».
З деким ми робили селфі, з кимось конектились в Telegram або Instagram, щоб одразу бути ближче. Хтось вже отримав пітчдек і висловив бажання продовжити діалог. Це не магія, а ваша мета відвідування івентів.
Звісно, ЯК і ДЕ ви хочете зберігати нові контакти, найкраще продумати ДО події. Наприклад, за порадою знайомої, я поставила QR-код свого LinkedIn на заставку. 2 секунди сканування — і ми з вами не загубимось.

Ось так виглядав мій телефон минулий тиждень. Швидко, зручно, і на 100% дієво, особливо якщо зафіксуєте, про що говорили.
Після тижня активного нетворкінгу люди просто не в змозі запам’ятати домовленості з кожним, тож ви маєте зробити все, щоб полегшити життя новим знайомим.
Мої результати so far:
- 3 заплановані зустрічі з потенційними інвесторами
- близько 30 нових клієнтів, з якими зустрінемося на demo
5-7 маркетинг-агенцій, які хочуть додати Connecto в свій список послуг- 3 потенційні партнерства з бізнесами, з якими можемо підсилити одне одного
- 1 конкурент, з яким бачимо можливість співпраці, оскільки цілимося в різні ICP: вони роблять агентів для enterprise-бізнесів, а ми працюємо за підпискою $50-150)
Тобто я продовжу спілкування як мінімум з 40 людьми. А ще ж є люди, які постукаються до мене — і це офігенно.
Чого краще НЕ робити, щоб не стати мемом тижня
1. Не переборщуйте з алкоголем. Чим більше шотів, тим менша вірогідність того, що ви пам’ятатимете всіх, з ким познайомилися. А от вас запам’ятають.
2. Не знецінюйте роботу/зарплату/продукти інших. Був момент, коли співбесідник намагався показати свій рівень інтелекту, обравши стратегію піддавати критиці кожну висловлену думку. Неважливо, про бізнес чи про життя — він критикував все. Це відштовхувало. Об’єктивна критика — це ок, але коли критикують твою відпустку, хочеться якнайшвидше попрощатися.
3. Не обговорюйте спільних знайомих у негативному контексті. Це елементарно невічливо. І світ тісний — той, про кого ви зараз говорите, може виявитися близьким другом вашого співбесідника.
4. Не давайте невдалому знайомству зіпсувати ваш вечір. Давайте будемо відвертими: на side івентах та закритих вечірках на вас можуть чекати як приємні сюрпризи, так і незручні несподіванки. Якщо щось пішло не так, спробуйте мінімізувати контакт та переключитися на іншого співрозмовника. На крайній випадок можна поїхати додому раніше, щоб трохи поспати або збадьоритися душем чи кавою.
Мої нетворкінг-висновки:
Нетворкінг буде ефективним, якщо ви:
- Можете чітко пояснити, що робите
- Щирі та відкриті
- Допомагаєте іншим
- Не боїтеся бути собою (навіть якщо це означає розповісти, як ви натупили під час пітчу інвестору чи в go-to-market стратегії)
Web Summit закінчився, але робота тільки починається. Зустрічі на наступний тиждень вже в календарі або обговорюються. З деким ми зустрінемось через місяць, а хтось стане партнером, клієнтом чи інвестором через пів року. Усе це — якісні результати поїздки.
З кимось ми просто залишимося гарними приятелями, які зустрілися в черзі за коктейлем Devops у Sino. І це теж цінно і надихає.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів