Тім Кук може піти з поста CEO Apple вже наступного року

Apple активізувала процес планування наступництва, готуючись до того, що її багаторічний генеральний директор Тім Кук може залишити посаду вже у 2026 році. Рада директорів та топменеджери компанії посилили підготовку до наймасштабнішої зміни в менеджменті з часів смерті Стіва Джобса.

Ключовий кандидат — Джон Тернус

Найімовірнішим наступником Кука вважають Джона Тернуса, старшого віцепрезидента з апаратної інженерії. Він є одним із найвпливовіших фігур у компанії, який курує розробку всіх ключових апаратних продуктів — від iPhone до Mac.

Поки остаточне рішення ще не ухвалене, однак Тернус має найміцніші позиції серед внутрішніх кандидатів. Варто зазначити, що компанія вже тривалий час стикається з критикою через уповільнення інновацій і відставання від конкурентів у впровадженні функцій на основі ШІ.

Особи, близькі до компанії, кажуть, що процес не пов’язаний із поточною фінансовою ситуацією. Навпаки, Apple готується до рекордного сезону святкових продажів, а її акції торгуються поблизу історичного максимуму.

Ринок капіталізації Apple сьогодні становить близько $4 трлн, тоді як на момент приходу Кука у 2011 році ця цифра була близько $350 млрд.

Ймовірні терміни оголошення

Компанія навряд чи оголосить про зміну керівництва до оголошення результатів святкового кварталу (це станеться наприкінці січня). Оптимальним часом для публічного оголошення був би початок року, перед WWDC у червні та запуском нового iPhone у вересні.

Однак терміни можуть змінюватися, і рішення залишатиметься гнучким до останнього.

Тім Кук, якому цього місяця виповнилося 65 років, неодноразово наголошував, що вважає найкращим вибір внутрішнього кандидата. В одному з інтерв’ю у 2023 році він сказав:

«Я люблю Apple й не уявляю свого життя без неї, тож залишатимуся ще довго».

Проте компанія дедалі серйозніше готується до епохи «після Кука».

Як думаєте, коли Apple офіційно повідомить про відставку Кука?

Коли Apple оголосить про зміну СЕО?

12%
29%
6%
12%
41%
👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

macOS 26 відверто провальна — вже вийшла 26.1, а люди відкочуються назад на Sequoia. Розпіарений сервіс «Find a phone», як виявилося, не призначений для ситуацій, коли вкрадений телефон рухається — ти отримуєш його геолокацію лише через кілька хвилин, коли вона гарантовано неактуальна, і ніхто в Apple не знає, через що виникає ця затримка (можу здогадатися, що вона штучна). Спілкування з інженерами Apple нагадує пихатих поганих героїв з індійських фільмів, як за змістом, так і за акцентом — з тобою розмовляє бог і пофігу, що ти кліент. Ну і логістика Apple це найкраще: відіслав телефон до Apple (на їх базу в Каліхворнію), бачу підпис людини, прізвище та точний час з датой отримання — Apple витрачає тиждень щоб знайти його. Відповідно, гроші не повертають і мушу дзвонити в банк, аби врегулювати ситуацію. Через день повертається одна сума (фінансування з банку до моменту, поки все владнається) і наступного дня — ще одна сума (вже повернення грошей від Apple). В кінці місяця все перерахували і зайві гроші забрали. Весело.

І що, багато на Sequoia вже повідкочувалась? Чи 2-3 людини, поціновувачі зеленішої у минулому трависеквойї?

Багато хто залишається на Sequoia і не ризикує навіть поновлювати macOS, читаючи фідбеки про macOS 26.

Якщо маєш досвід з macOS 26 — поділися, всім буде цікаво. Я також запитаю про деякі конкретні речі в 26, розкажеш, як вони в тебе працюють.

Єдина проблема, яку можу згадати — iStat Menus. Я використовую кастомну криву вентилятора на Mac mini M4 Pro. Мені байдуже, що під навантаженням він шумить більше, зато температури нижче, ніж з дефолтною кривою. Так ось, після переходу на Tahoe, коли екран переходив у режим сну, вентилятор іноді незвісно чого короткотерміново розкручувався до максимиму і потім гальмував. Так було періодично. Я переходив на дефолтну криву і вмикав кастомну тільки для важких задач, типу, експорту фоток у Лайтрумі чи коли Пайчарм там щось інтенсивно робив. Після виходу 26.1 це пройшло. Я знову увесь час на кастомній кривій.

Щось ще проблемне я не можу згадати. Хіба що неконсистентні радіуси кривизни кутів вікон програм — хто ще не встиг або стара прога (Sublime Text 3) — вони менші за новий більш округлий стандарт. Ну і напочатку прийшлося вікна по сітці переставити за допомогою Rectangle, бо щось там теж змінилося.

Що взагалі роблю на компі?
Робота: бекенд, Пітон, PyCharm, фреймворки, Докер. Іноди фронт з WebStorm. Хром з купою вкладок (сьогодні, наприклад, 19 ГБ у пам’яті). Figma. LLM локально поки не запукав.
Хоббі: Lightroom/Photoshop/Phocus/PTGui/HeliconFocus. + для дому медіа сервер для infuse на Apple TV ну й іноді Transmission для торрентів.

2 робочих стола на одному дисплеї 32 дюйми: робота та дім. 64 гіга RAM дозволяють взагалі нічого не закривати.

Майже останнє залізо. Не показник.

Не майже, а останнє, бо після ще нічого не було. На попередній М1 мабуть теж би ставив, але не працював би на ньому, тільки б для дому з умовностями. То може проблема у залізі?

Так, схоже, що проблема в compatibility macOS 26 з попереднім залізом. Я не вважаю, що власники старого заліза мають його змінювати, щоб попрацювати з останньою версією macOS — Apple заявила сумістність і всі бачать, яка вона.

Я повертаюся до мого поста про якість роботи Apple. Це все дуже прикро, насправді.

Так а можна хоч побачити приклади того, що не працює на попередньому залізі, бо про якість роботи Аррлє — то все лірика?

Підписатись на коментарі