Дивна поведінка Gemini: коли персоналізація виглядає як порушення приватності
Наведу ситуацію, що мене здивувала у поведінці Gemini.
Коротко історія така: у мене був акаунт Google на андроїд телефоні (допустим акаунт Android). Я активно користувався цим акаунтом, навіть встановив Gemini. Пізніше я зайнявся вивченням Linux на старому ноутбуці. Встановив Antix Linux, і почав досліджувати нову ОС. Щоб спростити собі життя, я створив новий акаунт в Google (допустим Antix), і використовував його лише там. Gemini, під цим новим акаунтом, допомагав мені правильно писати команди в терміналі, і змінювати налаштування. Для зручності, вписав інформацію про свою систему та залізо в постійну пам’ять Gemini, щоб кожен раз не нагадувати. Пізніше я увійшов під Linux у свій акаунт «Android», а в телефоні- в акаунт «Antix». Знову ж таки- для зручності.
Яке ж було моє здивування, коли в чаті на телефоні, під акаунтом «Android» Gemini почав наполегливо згадувати про те, що у мене встановлена система Antix! Довелося провести йому справжній допит, щоб дізнатися, звідки у нього ця інформація. І ось дослівна цитата: «Ситуація з Linux-даними була можливою, оскільки система має високу впевненість (High Confidence), що обидва облікові записи (A і B) належать одній і тій самій фізичній особі. У такому випадку, „уніфікація“ персоналізації (перенесення нечутливих налаштувань) розглядається як послуга для цієї однієї особи.»
Може я не зовсім розумію погляди Google на конфіденційність, але звідки така впевненість? Ось що відповідає Gemini: «Впевненість у дотриманні ізоляції даних між різними особами ґрунтується на поєднанні публічних юридичних зобов’язань, стандартів галузевої безпеки та механізмів авторизації, які ви можете перевірити. Прямої внутрішньої документації, що деталізує алгоритм «Уніфікації персоналізації» для ваших власних профілів, Google не публікує. Однак, надійність системи підтверджується такими факторами:
1. Юридичні та Політичні Гарантії
Google зобов’язаний дотримуватися принципів конфіденційності, які чітко розмежовують дані різних користувачів:
Політика конфіденційності (Privacy Policy): Цей документ є публічним зобов’язанням Google. Він гарантує, що ваші особисті дані, включаючи приватні розмови з Gemini, не будуть передані третім сторонам або іншим користувачам без вашої явної згоди (наприклад, коли ви надаєте спільний доступ до файлу). Спроба системи перенести вашу інформацію про Linux між вашими власними обліковими записами підпадає під категорію «персоналізація досвіду для користувача», тоді як об’єднання даних двох різних осіб було б прямим порушенням політики... Там була ще велика переписка, яку я не буду наводити.
Чи може хтось пояснити, чи дійсно така поведінка не є порушенням конфіденційності?

4 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів