Winter is Coming. Час стати сильнішим: мій заклик до підготовки OCP Java

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

«Чим більше я вчуся, тим більше усвідомлюю, як мало знаю», — Альберт Ейнштейн

Подивившись за вікно сьогодні, ви, можливо, й не помітите жодних значних змін. Повторивши цю процедуру завтра — так само. Але якщо мине квартал, різниця стане очевидною.
Це і є принцип інвестування: ти вкладаєш час і зусилля сьогодні, а отримуєш результат у майбутньому — через місяці чи навіть роки.

І тут я хочу окремо зупинитися на сертифікації OCP Java, адже це одна з таких інвестицій. Вона не про наявність «папірця», а про глибину знань і твердий фундамент, який дозволяє розуміти мову ширше і точніше, ніж цього вимагають щоденні задачі. Вона структурує знання, закриває наявні прогалини(якщо вони є) або, навпаки, зміцнює вже наявний досвід. Це дає змогу почуватися впевненіше — як на співбесідах, так і в реальних проєктах.

Попереду зима, і я пропоную інвестувати свій час у справді корисне: підготовку та проходження OCP Java Certification. І хочу поділитись тим, що вже сьогодні доступно в нашій спільноті Codeus і що безперечно допоможе на цьому шляху.
Напевно, у вас може виникнути питання, а навіщо мені це в час стрімкого розвитку штучного інтелекту? Але саме тут і криється найбільша цінність: лише досконало розуміючи, чому й у звʼязку з чим був обраний той чи інший підхід в імплементації, ти можеш оцінити якість рішення, виявити помилки й обрати оптимальний шлях.

Ще одним аргументом може бути думка «не на часі, немає коштів». Але для старту не потрібні ні гроші, ні спеціальні умови — лише ваш час і бажання.
І тут я хочу перейти до найприємнішого. У нашій спільноті Codeus вже є все необхідне, щоб розпочати підготовку без хаосу й без втрати часу. І хоч сьогодні ми звикли бути обережними та не довіряти всьому поспіль, у нашому комʼюніті така спільна підготовка вже відбулася двічі й допомогла багатьом учасникам успішно отримати ці сертифікати. Першу ітерацію вів Назар Фурдичка. Другу ітерацію вів Денис Філоненко. І їм за це щира подяка та велика шана, адже вони вклали частинку себе й багато власної енергії у створення цих матеріалів.

Що таке навчання? Це вивчення матеріалу, повторення, практика та перевірка себе. Саме таку методику ми і обрали в нашій спільноті: просту, послідовну й ефективну. Крім того, між ітераціями ми обговорили досвід Олександра Бутрима та Дениса Філоненка, які ділилися порадами щодо проходження сертифікацій OCP Java SE 21, OCP Java SE 17 та Associate Java SE 8.

OCP Java підходить усім, хто хоче працювати з Java на професійному рівні: від джуніорів, які прагнуть структурувати знання, до мідлів і сеньйорів, які хочуть поглибити розуміння мови та підтвердити свою експертизу. Це хороша ціль і для тих, хто хоче перейти з інших мов у Java, бо сертифікація дає чітку «дорожню карту» технології.

Для зручності на YouTube-каналі нашої спільноти ми сформували два плейлисти із записами лекцій та квізів учасників навчання. А на Discord-сервері у відповідних гілках, уже зібрані матеріали, презентації та тести для самоперевірки, а також додаткові матеріали, які обговорювались під час навчальних сесій (в Discord треба обрати роль «Підготовка до Java OCP сертифікації», отримаєте доступ до відповідної гілки). Усе це формує надійну базу для системної підготовки і навчання у своєму власному темпі.

Друга ітерація навчання складалась з 10 тижнів, і саме тому всі матеріли, необхідні для підготовки, поділені на ці частини. Ви можете обрати такий самий темп або рухатися у власному, але водночас користуватися напрацюваннями спільноти та відчувати, що ви не самі на цьому шляху.
Опрацьовуючи матеріали послідовно, ви пройдете основні блоки, які охоплює сертифікація. Кожен підрозділ присвячений окремій темі. Такий підхід дозволяє сфокусуватися на одному логічно повʼязаному аспекті, не розпорошуватися й поступово нарощувати розуміння всієї екосистеми Java.У результаті формується не просто набір знань, а цілісне бачення мови — те, що й потрібно для успішного складання OCP.

Крім того, доєднавшись до Discord-серверу, ви зможете ставити додаткові запитання, якщо вони виникатимуть. А активні учасники спільноти радо спробують підказати або знайти відповідь разом із вами.

Тож якщо ви давно думали про сертифікацію або хотіли систематизувати знання, зараз чудовий момент, щоб зробити перший крок. Усе необхідне вже зібрано — залишилося лише розпочати.
До того ж родзинкою всього є те, що завдяки підтримці компанією Oracle українців у межах програми TechBridge ви маєте можливість один раз абсолютно безкоштовно скласти відповідний іспит на той сертифікат, який оберете. Усі необхідні кроки та пояснення щодо реєстрації та активації ви отримаєте під час спільного навчання.
«Winter is coming» — відомий вислів із саги, який нагадує про внутрішню стійкість необхідність постійно працювати над собою. Тож запрошую і вас зробити зусилля над собою та доєднатися до цієї подорожі, щоб зробити себе і нашу українську спільноту сильнішими.

Якщо ви хочете долучитися, варто почати з простих кроків:
1. Приєднатись до Discord та обрати роль «Підготовка до Java OCP сертифікації».
2. Ознайомитися з темами першого тижня та плейлистами на YouTube.
3. Виділити хоча б 30 хвилин на день на навчання — і рухатися в своєму темпі.
Заздалегідь дякую кожному, хто долучиться. І, можливо, хтось із вас захоче провести третю ітерацію — і для себе, і для спільноти, і для нашого спільного майбутнього. Адже у Codeus ми навчаємося не лише Java, ми навчаємося підтримувати й підсилювати один одного.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному5
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі