Як ви почали свою кар’єру в DevOps?

💡 Усі статті, обговорення, новини про DevOps — в одному місці. Приєднуйтесь до DevOps спільноти!

DevOps — поняття відносно недавнє, але вже невід’ємна частина будь якого значного продукту. Хтось потрапив сюди після курсів, хтось світчнувся з інших сфер, а комусь просто в один прекрасним день сказали, що «Ти тепер DevOps» І понеслося.

Розкажіть, як ви потрапили в цей світ контейнерів та хмар? Які поради могли б дати для тих, хто тільки починає цей тернистий шлях?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Почалось усе в далекому 2001-му, у 3-му класі.

Перший комп’ютер: Windows ME, AMD Duron 900 MHz, 128 MB RAM і цілих 40 GB HDD — були часи....

Перший «завалений прод» у вигляді знесеної Windows — на ПК зберігалися дивні реферати старшого брата й мої улюблені ігри.

Далі — постійне навчання через практику: постійні перевстановлення Windows собі, сусідам, друзям.

У 8-9 класі ходив на курси Turbo Pascal і C++, нічого не розумів і не любив, але впевнений, що щось у голові відклав.

З 3-го курсу почав працювати системним адміністратором: спочатку як лаборант на кафедрі, потім комерційно. Три роки роботи + спроби розбиратись з чимось ще, окрім Press Any Key — Java, SVN, Linux, Windows Server Administration, CS50 — все, що було цікаво і було доступно на Coursera, edx.

У 2014 перейшов у Automation QA Intern: використовував Python + Robot Framework для тестування програмних маршрутизаторів. Тест кейси були в стилі — L3 VPN over MPLS.

В ті часи DevOps ще не був на слуху, тож всю IaC писали самі: Ansible, Python + KVM/Libvirt, пайплайни гоняли на Jenkins Groovy DSL. Багато Linux, Python, матюки бо MR в gerrit валились, а ребейзити тоді не вміл на перших порах.

Потім був OpenStack і Kubernetes (OpenShift), аутстаф на Red Hat через Soft Serve.

Після завершення контракту — Cloud Engineering (GCP, Terraform), і далі вже понеслося.

Повністю погоджуюсь із @Ювженко Денис: беріть на себе задачі, які зазвичай роблять люди з бейджем «DevOps». Вам не потрібна личка щоб працювати.
Вчиться. Помиляйтесь.Так і починається кар’єра. Тільки через практику.

Думаю, моя історія не буде винятком із правил.

2019 рік. Класичний системний адміністратор із п’ятирічним стажем. Усе набридло, хотілося чогось нового. Пробував читати матчастину, щось зубрити — але тоді DevOps здавався мені чимось необ’ятним, дуже абстрактним, навіть «повітряним».

Згодом я зрозумів: для мене це нормально. Поки сам не спробуєш — не зрозумієш. Я практик: краще один-два рази руками «пощупати», ніж годинами читати документацію (хоча без неї теж нікуди).

Похід на кілька співбесід тільки додавав фрустрації — після кожної хотілося провалитися під землю. А зранку знову на роботу, яка набридла до нудоти. Так минув рік пошуків можливостей.
Але, як не дивно, саме це ще більше мотивувало мене рухатися далі й довести собі, що я зможу досягти своєї мети.

Поки одного дня друг не сказав:
«А чув? EPAM знову набирає потік на DevOps-курс».

І тут я зрозумів — це шанс!

Вересень 2020. Я складаю тест, проходжу офлайн-відбір, ще один тест — і я в групі.
Встиг сходити лише на одне офлайн-заняття — і нас усіх закривають по домівках. Корона.

Далі — 9 місяців шаленого ритму. Жодного пропущеного уроку. Домашки до шостої ранку. Це був марафон на виживання. Із 30+ кандидатів лишилися 8 — я та мій новий друг із групи. Фінальне завдання... і оффер!

📌 1 листопада 2021 року — мій перший робочий день DevOps-інженером.

Думаєте, на цьому все закінчилося?
Ні! Найцікавіше лише почалося.

Через пів року — новий тайтл: Middle.
Перша AWS-сертифікація. Новий проєкт. Ще один сертифікат Amazon.
У такому темпі я дійшов до Senior за 1 рік і 9 місяців. Із кількома AWS-сертифікаціями, Terraform у руках і вже зовсім іншим досвідом.

Минуло багато часу. Я змінив компанію, працюю над цікавими проєктами з великою кількістю сервісів. Мій основний домен — AWS, Kubernetes, Terraform, CI/CD.

Якщо новачкам потрібні поради для старту — пишіть.
Але головне правило хочеться виділити окремо:

🔥 Не чекайте можливостей. Створюйте їх самі.

Класна історія, душевна)

Розкажіть, як ви потрапили в цей світ контейнерів та хмар? Які поради могли б дати для тих, хто тільки починає цей тернистий шлях?

я дуже довго працював сисадміном у датацентрі хостинг-провайдера. світ контейнерів і хмар зростав на моїх очах, ми експериментували і з OpenVZ, і з Openstack, і з Proxmox, ще до того як з’явився докер.
які поради я можу дати? обовʼязково детально вивчити мережі, linux, і хоча б одну мову програмування (краще всього python).

А чи часто Ви в роботі використовуєте bash? Чи пайтона цілком вистачає для роботи?

шелл потрібен щодня, і його необхідно вивчити в рамках оволодіння лінуксом

Ніколи не працював на посаді яка б називалася «Девопс», але обов’язки які включаються в це почали непомітно з’являтися майже на старті кар’єри, ще коли був джуном.

В далекому 2012, на першій роботі, менеджер прийшов і сказав, що прочитав, що з’явилась нова програма «Дженкінс» і треба розібратись, що це таке бо ніхто не хоче.
Майже на кожній роботі, окрім девелоперських тасок, якісь автоматизації, доводилося піднімати, іноді CI/CD налаштовувати/змінювати.
Як почав працювати архітектором, то бували проекти( мій поточний ), де прямо все самому, від проектування, пресейлу, девелопменту і до деплою в клауди в мікросервіси.

Дуже раджу всім, незалежно від вашої позиції( адмін, QA, девелопер, аналітик, вайбкодер, особливо якщо ви вайбкодер ) в більшій чи меншій мірі, брати на себе таски девопса, це дуже сильно і якісно краще дозволяє зрозуміти як працює ваш проект, які там є етапи, що важливо, а що не настільки.

Найкраща порада: менторство з досвідченим скілованим девопсом. Академічне навчання (по книжкам, курсам, відео) не принесе значної користі, тому що девопси кожного дня вирішують нестандартні задачі і ніхто не знає, які вони (задачі) будуть наступного дня. У мене було 10+ років системного адміністрування до того, як на небосхилі з’явився такий напрямок як DevOps — навіть з таким непоганим бекграундом мені довелося довчитися дуже багато чому, що використовує девопс в своїй роботі: це фреймворки, тестування, програмування. Автоматизація була в системному адмініструванні, кластери, балансери, віртуалки, стораджі, перформанс, безпека — це все в мене було. Але якщо людина девелопер, інфрастуктуру прийдеться вчити та розбиратися. Бо без неї нікуди.

Якщо будуть питання — звертайся, допоможу.

А до Вас як до ментора, чи за консультацією можна звернутися ?)

Так, звичайно. Пишіть в приватні, будь ласка.

Підписатись на коментарі