Be driver, not passenger. Що насправді впливає на зростання в QA-фахівця у продукті

💡 Усі статті, обговорення, новини про тестування — в одному місці. Приєднуйтесь до QA спільноти!

Мене звати Максим Бешлега, я QA Engineer у Guru Apps, одного з бізнесів групи IT-компанії Universe Group з екосистеми Genesis. Ми в Guru Apps створюємо застосунки, які є лідерами у двох основних напрямках: утиліти та AI. А нашими продуктами користуються понад 100+ млн людей зі 186 країн світу. Коли я тільки починав свій професійний шлях, мені здавалося, що кар’єрне зростання в QA — це просто кількість років у професії. Але з часом я зрозумів: ґрейд не дорівнює досвіду, а рух уперед починається з усвідомлення власних сильних сторін і системного підходу до розвитку.

У статті я хочу поділитися своїми думками про те, як зрозуміти свій ґрейд, та які інструменти допомагають зростати швидше. Також поговоримо, як працювати з фідбеком, будувати комунікацію з менеджером і, звісно, про ШІ. Матеріал буде корисним QA-фахівцям Junior-рівня, які прагнуть зрости до Middle, а також усім, хто лише задумується про перехід у цю нішу та побудову кар’єри в ній.

Як визначити свій ґрейд у QA

Ринок пропонує різні градації: Junior/Middle/Senior, Tester/QC/QA Engineer, градації за роками досвіду. Розглянемо всі три класифікації докладніше.

За ґрейдами

Junior QA — виконує тестування за готовими інструкціями, документує дефекти, працює з базовими тест-кейсами. Інакше кажучи, людина займається перевіркою функціональності й не залучена до стратегічного планування.

Middle QA — планує та виконує тестування, розуміє продукт та процеси розробки, бере відповідальність за окремі модулі або фічі (найперше — за свої).

Senior QA — формує стратегію тестування команди, оптимізує процеси, менторить колег, впливає на якість продукту на рівні всього бізнесу.

За фокусом роботи

Tester — знаходить баги, перевіряючи продукт за сценаріями.

QC (Quality Control) — контролює відповідність продукту вимогам та стандартам, працює з процесами контролю якості.

QA (Quality Assurance) — будує процеси для запобігання дефектам, підвищує якість на всіх етапах розробки.

За роками досвіду

0-2 роки — базові типи тестування, написання баг-репортів, робота з тест-кейсами, знання інструментів (Jira, Postman, DevTools).

2-4 роки — самостійне планування тестування, розуміння SDLC, автоматизація рутинних задач, аналіз ризиків, відповідальність за модулі.

4-6+ років — оптимізація процесів, менторинг, вплив на прийняття архітектурних рішень, забезпечення стабільності продукту.

Основна складність полягає в тому, що ґрейди надзвичайно контекстуальні. Junior в одній компанії може виконувати обов’язки Senior в іншій. Ба більше, чимало курсів позиціонують своїх випускників як Junior, хоча фактично такі фахівці ще не досягли цього рівня й мають починати з позиції Trainee.

Або інший приклад: відпрацювавши пару років, фахівці часто вважають себе Middle. Проте сам лише досвід роботи не завжди відповідає компетенціям, необхідним для певного ґрейда.

І саме тут починається найцікавіше — розвиток. Знати свій ґрейд — це одне, але набагато важливіше розуміти, що конкретно робити, щоб перейти на наступний рівень. Тут стає в пригоді Personal Development Plan.

Цінність Personal Development Plan для QA-спеціаліста

Personal Development Plan (PDP) — це персональний план розвитку, який задає вектор кар’єрного руху та визначає конкретні кроки для досягнення цілей. Це не формальність, а інструмент, що допомагає свідомо керувати власною траєкторією зростання.

PDP створює фахівець та його менеджер. Спеціаліст формулює свої цілі, визначає сфери інтересів і розвиває їх через навчання та практику. Менеджер, своєю чергою, допомагає перетворити ці амбіції на реальні дії: надає фідбек, ресурси й коригує курс розвитку за потреби.

Анатомія ефективного PDP

1. Амбітна ціль

Фундамент PDP — чітко сформульована ціль, яка вас мотивує. Вона має бути дуже конкретна. Ось кілька варіантів, і те, як їх варто зафіксувати у PDP:

• перейти на наступний ґрейд: «Досягти рівня Middle QA за 12 місяців»;
  • змінити фах: «Перейти з мануального тестування в автоматизацію»;
  • розширити зону відповідальності: «Стати технічним лідом напрямі тестування API».

2. Оцінка поточного стану

Без розуміння стартової точки неможливо побудувати маршрут. Тут на допомогу приходить матриця компетенцій. Інструмент дає змогу оцінити фахівця за конкретними критеріями: технічні навички, розуміння процесів, Soft Skills, автономність, рівень впливу на команду та продукт, а також сильні та слабкі сторони.

Критична помилка — намагатися підтягнути всі слабкі сторони. Замість цього краще сфокусуватися на сильних. До прикладу, якщо ваша мета — стати тимлідом мануального QA, не витрачайте багато часу на вивчення автоматизації. Вкладайтеся в менторинг, процеси, комунікацію, стратегічне планування. Автоматизація в цьому випадку буде корисною, але не критичною навичкою.

3. Конкретні кроки розвитку

Якщо говорити про технічні навички, це може бути опанування нового інструменту або створення перших автотестів для критичної функціональності. З погляду побудови чи удосконалення процесів — оптимізація регресивного тестування. А якщо ви хочете покращувати софт-скіли, наприклад, навичку публічних виступів, кроком у PDP може стати проведення knowledge sharing сесії для колег.

4. Реалістичні терміни

Дедлайни мають бути амбітними, але досяжними. Тоді це win-win і для вас, і для компанії.

5. Бізнес-контекст

Насамкінець — PDP не існує у вакуумі. Він має узгоджуватися з потребами команди та компанії. Питання для перевірки тут: «Які больові точки команди я можу вирішити?», «Як мій розвиток допоможе бізнес-цілям?».

Чотири підходи, які допоможуть прискорити професійне зростання

1. Проявляйте ініціативність

Справжня ініціативність починається з розуміння повного циклу delivery. Коли розробник каже, що виправлення бага займе 15 хвилин, досвідчений QA розуміє, що з урахуванням code review і деплою на це піде десь пів дня. Відповідно, у терміни варто закладати не лише власний час на тестування, а й час всієї команди — і вчасно проговорювати це із продакт-менеджером.

Найдешевші баги — це ті, що знайдені до написання першого рядка коду. Суперечності в логіці, UX-помилки чи технічні обмеження варто виявляти ще на етапі аналізу та дизайну. Ідеальний QA підключається ще під час grooming: оцінює ризики, стабільність сторонніх сервісів, чіткість вимог. Якщо ви розумієте структуру коду, перегляд комітів може заощадити години — ви одразу бачите, що зміни не зачіпають модуль онбордингу, і не витрачаєте час на зайвий rebuild.

Бачите, що процес буксує — не чекайте, поки хтось інший це помітить. Знайдіть вузьке місце й ініціюйте зміни. Регресія забирає два дні? Автоматизуйте ключові сценарії. Аналітик постійно гальмує реліз? Домовтеся робити звіти паралельно з розробкою. Беклог безконтрольно росте? Запровадьте щомісячні grooming-сесії. Сам факт, що ви говорите про проблему, — це вже внесок у рішення.

Бути залученим у продукт — означає знати його зсередини: як він працює, де слабкі місця, які рішення колись «заморозили». Саме ви пам’ятаєте про контекст старих багів, і розумієте, як нова фіча вплине на існуючу логіку. Станьте для команди людиною, до якої йдуть за ясністю.

2. Ставте питання своєму менеджеру

Менеджер бачить траєкторію вашого розвитку ширше й об’ємніше. Розуміючи ваш потенціал і напрям руху команди, він може допомогти вибудувати професійний шлях більш структуровано й ефективно. У цьому допомагають one-to-one зустрічі. Корисні питання для таких розмов: «Що я можу робити краще?» і «Які мої сильні сторони варто розвивати далі?».

Формат і періодичність зустрічей можуть бути різними, головне — планувати їх і фіксувати прогрес. Діліться тим, що вже зробили: який інструмент опанували, які best practices напрацювали, що змінили у процесі. Коли це проговорюється вголос, ваш розвиток стає видимим — і для вас, і для компанії. Якщо ж не озвучувати свої цілі чи труднощі, вони легко губляться у рутині.

І навіть якщо менеджер не ініціює такі розмови, ініціатива має виходити від вас. Якщо відчуваєте, що щось не працює, запросіть фідбек-сесію, щоб розібратися по суті. Синдром самозванця часто спотворює самооцінку — і саме зовнішній погляд менеджера допомагає об’єктивніше оцінити себе й утримати правильний курс.

3. Інтегруйте ШІ-інструменти у свою роботу

Особисто мені ШІ допомагає досліджувати нові інструменти, автоматизувати рутинні процеси, тестувати гіпотези та знаходити рішення технічних проблем. Так, за допомогою ChatGPT я обирав нову TMS та систему для логування HTTP-запитів. Або ще приклад. Під час розробки нового продукту (я працюю в R&D-команді) розробник був зайнятий іншим модулем, а в мене не працював Charles — не вистачало одного файлу. Я надіслав лог до ШІ, з’ясував причину, сам додав потрібний файл, закомітив фікс — і все запрацювало. Розробнику навіть не довелося витрачати час на це завдання.

Окрім ChatGPT я користуюся ще кількома ШІ-інструментами.

• Warp — це термінал із вбудованим AI, що оптимізує роботу з командним рядком. Він допомагає швидше орієнтуватися у файловій структурі, підказує команди, автоматично виправляє синтаксичні помилки та пропонує рішення для усунення технічних проблем без перемикання між контекстами.
  • Cursor для роботи з кодом, що поєднує IDE з ШІ-помічником, який допомагає аналізувати логіку коду, пояснює помилки, генерує автотести й пришвидшує написання або рефакторинг тестових скриптів.

4. Активно нетворкайте

Тут зазначу, що нетворкінг має сенс лише тоді, коли ви приходите підготовленими. Подумайте заздалегідь, яке питання хочете вирішити: отримати пораду, дізнатися про досвід колеги чи зрозуміти, як працює інша команда.

Я б порівняв це з one-to-one із менеджером: коли маєте чіткий запит, розмова виходить змістовною. Так нетворкінг дає реальні результати — нові інсайти, контакти й рішення, які допомагають рухатися далі.

Takeaways

1. Ґрейд ≠ досвід. Рівень QA-фахівця визначається не роками у професії, а технічними, процесними та комунікаційними компетенціями.

2. Якісно сформульована ціль — це вже 20% від її виконання. Все інше — системна робота й наполегливість.

3. Чим краще ви розумієте продукт та процеси, що супроводжують його створення, тим більшою буде довіра команди до вас.

4. Розвиток потребує інструментів. Використовуйте усе, що пришвидшує навчання й робить вас ефективнішим — від ШІ до PDP.

5. Усе починається з ініціативи. Кар’єрне зростання залежить від вашого бажання діяти.

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось10
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Гарно там де нас немає

Дуже гарно хоч десь почитати, як воно має бути

Забули додати, щоб був керівник, який зацікавлений у зростанні

Хороший допис.
Екстра плюс за стислість — необхідно і достатній рівень пояснень, без води.

Дуже дякую за те що поділився досвідом!
Це дуже актуальне питання)

Підписатись на коментарі