Що шукали й чого не знайшли інвестори на Web Summit 2025

За п’ять днів Web Summit відбулися тисячі зустрічей між інвесторами та фаундерами. Більшість з них закінчиться нічим. Не тому, що продукти погані. Не тому, що на ринку немає проблем. А тому, що фаундери часто не розуміють, як мислять інвестори.

Відразу після саміту я мала нагоду поговорити з двома інвесторами — членом клубу Rotary International Назаром Дралою і ангельським інвестором Axtiran Group Володимиром Строгушем. Вони поділилися, що насправді відбувається по той бік переговорного столу, які помилки фаундерів бачать щодня і чим українські команди сильніші за колег з інших ринків.

Читайте, щоб проаналізувати свої помилки, і додавайте цю статтю в обране — на випадок важливих переговорів 😏

Кажуть, що інвестори Назар Драла, Володимир Строгуш та Назар Голоджун ще й досі стоять там і чекають, доки ви надішлете свій пітчдек.

Стенди не вирішують. Бажання співпраці може виникнути в рандомному місці

Володимир згадує свій перший Web Summit із посмішкою: «Думав, що треба побачити якомога більше стендів. Це помилка новачка. Не ходіть павільйонами, не збирайте візитки як турист. Найчастіше важливі рішення увалюються не там, а в спокійних розмовах за кавою кави, у черзі, на випадкових зустрічах між павільйонами».

Конференція — не виставка досягнень, а майданчик для живих розмов. Користуйтеся цим.

Як фаундерка Connecto, не можу з цим не погодитися. Я не стояла на стенді, але, чесно кажучи, не відчуваю, що щось втратила. Якщо в тебе є провалідована ідея, продукт і клієнти — з тобою будуть говорити, тобою будуть цікавитися. А якщо ти ще й знаєш, навіщо тобі гроші і як ця інвестиція допоможе тобі заскейлитись, правильних людей поруч стає тільки більше. Інвестори й партнери завжди відчують фаундера, який розуміє свій шлях. І тоді навіть коротка розмова в барі може принести більше, ніж найдорожчий стенд у павільйоні.

А що робити тим, у кого лише ідея? Назар впевнений: «Навіть якщо ти приїжджаєш на стадії ідеї, головна цінність — це можливість провести перші розмови з інвесторами, почути їхні заперечення і зрозуміти, як вони мислять. Бо інвестори хочуть заробити грошей, а не займатися благодійністю, і це нормально. Фаундер має бути готовим до цього і знати, як спілкуватися і що показувати з життя стартапу».

Обидва інвестори зійшлися в одному: якість контактів важливіша за кількість. Володимир підкреслює: «Не намагайтеся обійти всіх підряд. Вивчіть заздалегідь, хто саме вам потрібен, і сфокусуйтеся на 10% найбільш релевантних контактів. Коли ви приділяєте релевантним людям більше часу і готуєтесь до кожного підходу, результативність зростає в рази».

На цьому фото — 16 людей. Я пам’ятаю ім’я лише 4, з них 3 — інвестори. Якщо ти стартап, це непоганий результат вечірки.

Три найчастіші помилки, які вбивають ваш шанс на успіх

Назар каже прямо: «80% всіх розмов на конференції — з фаундерами без жодного трекшену, без провалідованої ідеї. Умовно, вони розповідають, що „є я, мій брат і найкращий друг. Хочемо 800-900 тисяч доларів за 5-10%“. Без жодного обґрунтування, цифр і плану. Як ви вже зрозуміли, це red flag для інвестора».

Володимир має власні спростереження про цьогорічних фаундерів: «Майже кожен другий пітч цього року зводився до одного речення: „ми про AI“. І все. Без ринку, без клієнтів, без метрик. Склалося враження, що частина фаундерів приїхала на шоу, а не на бізнес-подію».

Помилка № 1: AI як єдиний аргумент

«Фаундери не розуміють, що AI сам по собі — не цінність, — пояснює Володимир. — Цінність у тому, чи зменшує продукт витрати, чи збільшує дохід, чи вирішує болючий процес. Якщо ти не можеш це пояснити, розмова не має сенсу».

Помилка № 2: Команда намагається підлаштовуватися під всіх

Фаундери, з якими хочеться працювати, не підлаштовуються під кожного інвестора і не намагаються всім сподобатися, упевнений Володимир. Натомість вони чітко знають, хто їхній клієнт, що вони будують і чого не робитимуть заради красивої презентації. У них є фокус і здорова амбіція. «Цього року я бачив багато саме таких фаундерів з України», — додає інвестор.

Не кожен сильний фаундер стояв на стенді — але й не кожен фаундер зі стендом розумів, навіщо він взагалі приїхав.

Помилка № 3: Неготовність чути критику

Обидва інвестори виділяють це як ще один значний red flag. Назар каже, що іноді фаундерам не вистачає відчуття такту в розмові: «Коли ти даєш пораду зі свого досвіду, багато хто тебе не чує, сприймає вороже. Іноді розмова може перейти у підвищені тони — для мене це завжди сигнал зупинити діалог».

Володимир додає: «Дуже багато фаундерів приходять за компліментами. А ті, з ким хочеться працювати, приходять за реальністю».

Чим запам’яталися українські засновники

Контраст з українськими командами був різким. Саме українці найчастіше приходили з конкретними цифрами, реальними кейсами і дорослими розмовами, каже Володимир.

Що ще виділяло українські стартапи:

• Конкретика замість загальних фраз — не «ми про AI», а «ми знизили CAC на 40% для медичних клінік»
  • Реальні метрики — не «у нас величезний потенціал», а «150 користувачів за 3 місяці без реклами, конверсія в продаж 20%»
  • Чітке розуміння проблеми — українці знали ринок глибше, ніж конкуренти зі схожими продуктами.

Коли фаундер приїжджає підготовленим, це справляє зовсім інше враження. Навіть якщо стартап перебуває на дуже ранній стадії розвитку. Think about it.

Враження, яке ви справляєте — виключно ваша відповідальність. Якщо ви не керуєте цим процесом свідомо, за вас це зроблять інші.

Чи має шанс на інвестиції стартап без revenue?

Інвестори одноголосно кажуть: так, але за певних умов.

Строгуш пояснює: «Стартап без revenue може бути навіть привабливішим для ангельських інвесторів. На ранній стадії можна увійти меншою сумою, але з більшим апсайдом. Але команда має показати якісно зроблений ресерч — вивчені конкуренти, розібраний ринок, проведені розмови з реальними людьми. Коли видно, що фаундери розуміють проблему глибше, ніж ті, хто вже працює у цій ніші — це великий плюс».

Назар додає: «Для мене це рідкісні випадки, коли ти як інвестор вмієш побачити щось дуже перспективне. Або стартап випереджає тренди. Тоді це може бути про smart money — коли ти заходиш зі своєю експертизою, контактами, досвідом, вірячи в проєкт так само, як вірять фаундери».

Головне правило: якщо у вас немає revenue, у вас має бути залізна впевненість у проблемі та ринку. Інвестори купують не продукт — вони купують ваше розуміння вирішення проблеми.

Анатомія ідеального follow-up (і чому 90% факапляться)

Найгірший follow-up — це його повна відсутність, упевнені обидва інвестори. Люди можуть говорити годинами, просити поради, а потім просто зникнути. Це найшвидший спосіб втратити шанс на гроші.

Володимир навіть зробив про це допис у LinkedIn. Виявляється, підтримувати зв’язок й дотримуватися обіцянок — задачка з зірочкою для деяких стартаперів.

Cкриншот листування Володимира з одним із фаундерів, який обіцяв надіслати деталі 12 днів тому.

Назар додає ще два приклади, які відбивають бажання інвестувати:

1. Спам-розсилка: Коли тобі кидають величезне полотно тексту і ти розумієш, що це copy-paste, відправлений сотням людей.
  2. Невідповідність попередній розмові: Ви говорили про одне, а в follow-up бачиш зовсім іншу картину, з іншими цифрами та метриками.

А що працює?

Володимир поділився класним кейсом: «Найкращий follow-up був від фаундера, який за дві доби після розмови зробив усе, що пообіцяв, скинув короткий апдейт, показав нові метрики, коротко відповів на попередні питання і запропонував один конкретний наступний крок. Рівень підготовки і швидкості був настільки високим, що я зайшов як інвестор».

«А я ще люблю, коли follow-up підкріплюється спільним фото. Коли ти проводиш 10-20 зустрічей на конференції, запам’ятовуються тільки перші дві і останні дві. Іноді важко згадати навіть ці останні дві. Тому фото нагадує контекст і людину», — додає Назар.

Формула ідеального follow-up:

1. Швидкість — максимум 48 годин після розмови.
  2. Персоналізація — згадка конкретних деталей розмови.
  3. Конкретика — один чіткий наступний крок, а не «давайте колись поспілкуємось»
  4. Апдейт — що змінилося з моменту останньої розмови (апдейт по метрикам, клієнтам, досягненням, інсайтам)
  5. Спільне фото — просто як нагадування, якщо зустріч була на івенті масштабу Web Summit.

Що інвестори радять початківцям?

По-перше, не боятися спробувати поїхати на Web Summit та поспілкуватися з людьми. Навіть якщо зараз є лише ідея.

«Це ж можливість зрозуміти загальну картину — які тренди на ринку, чого очікують інвестори, над чим працюють інші команди. Це нагода провалідувати свою ідею і зрозуміти, чи є в неї шанс на життя. Плюс це можливість познайомитися з цікавими людьми і, можливо, скоригувати майбутній стартап, розуміючи тренди», — каже Назар і додає, що, звісно, можна починати не з найбільших європейських конференцій, а з локальних: «Це дуже потрібно, у тому числі, щоб відточити свій пітч перед великою подією».

Володимир більш категоричний щодо інвестицій на етапі ідеї: «Усе залежить не від стадії, а від зрілості фаундера. Якщо команда їде „подивитися, як там“ — це марнування грошей. Якщо їде з чіткою метою протестувати ідею на сотні людей за три дні, зібрати фідбек, знайти перших партнерів — тоді це інвестиція в розвиток».

Стартапи на стадії ідеї часто дізнаються тут дуже болючу, але рятівну правду. Іноді ця правда заощаджує роки роботи.

Як підготуватися до наступного Web Summit: чек-лист

Завдяки цій розмові, я склала список дій, які точно підвищать ваші шанси на успіх. Копіюйте в свої нотатки:

За 3-6 місяців до події:

• Почніть з локальних конференцій та івентів, щоб прокачати навичку самопрезентації
  • Складіть список релевантних інвесторів і партнерів (не більше 50 осіб)
  • Вивчіть їхні портфоліо, інтереси, попередні інвестиції
  • Підготуйте 3 версії пітчу: 30 секунд, 2 хвилини, 5 хвилин

За місяць до події:

• Зберіть максимум інформації про свої метрики, клієнтів і трекшн
  • Проведіть 10+ mock interviews з іншими фаундерами
  • Підготуйте пітч-дек
  • Сформулюйте 3 конкретні цілі поїздки

За тиждень до події:

• Підготуйте короткі нотатки для швидких follow-up
  • Зробіть QR-код свого LinkedIn і тримайте під рукою
  • Створіть табличку для відстеження контактів і домовленостей

Під час події:

• Менше стендів, більше живих розмов
  • Робіть спільні фото з кожним важливим контактом
  • Після кожної зустрічі — коротка нотатка в LinkedIn
  • Не бійтеся критики — запитуйте і записуйте

Після події:

• Follow-up протягом 48 годин
  • Персоналізуйте повідомлення
  • Додавайте спільне фото
  • Запропонуйте один конкретний наступний крок
  • Будьте готові поділитися апдейтами про зміни з моменту розмови

Чому чесність важливіша за ідеальний пітч

Стартапери, ловіть інсайт на майбутнє:

«Зі своєю найкращою інвестицією я познайомився випадково і майже смішно. Я стояв біля виходу, чекав знайомого і почув, як фаундер поруч критикує свій власний продукт перед іншими. Не продає, не прикрашає, а прямо каже, що тестування провалене і потрібно повністю переробляти воронку. Я підійшов просто тому, що така чесність — рідкість. Через двадцять хвилин я вже хотів бути їхнім інвестором. Висновок простий: найкращі інвестиції приходять не від гучних пітчів, а від чесних людей з тверезою самооцінкою», — розповів Володимир.

Це дещо ламає стереотип про «вилизану презентацію», правда? Я зробила висновок, що інвестори не шукають ідеальних фаундерів. Вони шукають тих, кому можуть довіряти.

При чому це не лише про «наших» інвесторів, а загалом про майдсет інвесторів. На полях Web Summit я спілкувалася з Dorota Mleczko з Італії та Naseer Khan з Катару, і вони говорили дуже схожі речі.

Назар додає: «Не менш важливою є віра — у свій продукт і свою ідею. Ти повинен настільки вірити в неї, що цією вірою ти повинен заразити всіх інших. Відсутність віри неможливо не помітити. А якщо фаундер не вірить в продукт, то чому інвестор має?».

Але є нюанс: віра не означає сліпоту. Якщо фаундер має лише віру і не готовий досліджувати ринок, проблему та клієнта, навряд чи ця віра зможе монетизуватися.

Якщо не залучили гроші, вмійте це пережити

Найважливіше — не опускати рук після таких поїздок, каже Назар: «Вони, насправді, нічого не означають. Вони не означають, що ідея погана. Вони не означають, що ти не зможеш залучити інвестиції. Вони означають, що треба рухатись далі. І завжди вірити в свій продукт — і шукати докази цієї віри. І способи заразити цією вірою інших».

«Якщо ви готові відверто говорити про свої факапи, слухати критику і швидко рухатися — ви вже виділяєтеся з 80% фаундерів, а це великі шанси залучити кошти», — підсумовує Володимир.

Від себе додам, що за 2025 рік я встигла пережити і відмови, і критику, і невдалі пітчі. Але кожен раз, коли хотілося «зробити паузу», я поверталася до одного: доводити собі, що стартап вартий зусиль. Не інвесторам, не партнерам — спочатку собі. У відгуках клієнтів, у нових партнерствах, у цифрах, у залучених коштах від Українського фонду стартапів. Бо коли ти сам віриш у свою продукт і збираєш підтвердження віри інших, тебе не ламають відмови.

Такі поїздки — не лише про гроші. Вони про стійкість. А стійкість — це те, що приводить до багатьох перемог, у тому числі до фінансових.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі