Ідея: ДрукАрмія в школах

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Є така організація — ДрукАрмія, вони дають власникам 3D-принтерів можливість друкувати деталі, які потрібні для перемоги України. Вибір великий, потрібна кількість безмежна. Я читав їх пост — не вистачає потужностей, треба ще більше друкуючих.

Є ідея: якщо в середній школі на інформатиці є тема «3D моделювання», то чому б не купити школі 3D-принтер з екофлоу, і нехай учні на уроках друкують свої моделі, а після уроків — деталі для ДрукАрмії?

Бачу такі плюси:

• у школи зʼявляється 3D-принтер
  • учні мають змогу тренуватись моделювати та друкувати. Це вже не моделювання за допомогою лише уяви, це реально «взяв та надрукував свою ідею».
  • учні мають змогу активно наближати перемогу.

Бачу такі мінуси:

• школа має сама вирішити питання оплати електрики. Це ж можна якось списати, чи ні?
  • батькі мають самі докупати філамент (пластик). Хоч він й дешевий (коштує 300 грн за кілограм), треба десь 10 кг на місяць, хз чи вони будуть тягнути 3000 грн/місяць.
  • пересилку деталей по Україні я не рахую, це дешево.

Що ви думаєте?

Я готовий купити школі 3D-принтер (з запасом філаменту на перший час) та Екофлоу (це десь 600+100+500 = 1200 евро) та подивитись, що з цього вийде.

Познайомьте з бажаючими пліз.

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Це жахлива ідея ставити 3D-принтер в школі щоб друкувати для ДрукАрмія. Навіть не уявляю як до такого можна було додуматись. Але питання в іншому. Чому на 4й рік повномасштабної війни, в державі не зробили форми щоб штампувати в промислових масштабах? Свого часу писав софт для заводів такого типу. Це зовсім просто. Але ж ні, простіше щоб це було і дорого і повільно і за рахунок волонтерів та простих людей. Навіть один станок який буде виливати хвостовики в промислових масштабах, замінить тисячі волонтерів з 3D-принтерами і це буде набагато дешевше.

Чтобы начало прилетать по школам, как легитимным военным целям?

принаймні хвостовики за стільки років повномасштабної війни вже в державі мали б навчитись штампувати швидко і задешево в промислових масштабах,
але їх досі дорого і повільно друкують волонтери

Яка дурість. Залиште дітей в спокої.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Це щоб ще більше батьків вивозили своїх дітей з країни ще раніше? А що якщо ані дитина ані батьки не хочуть щоб їх мурижили в школі фігнею, яка їм не потрібна? Якого біса ви вже полізли до дітей? Хочете навчати своїх друкувати дрони — валяйте. А до інших не лізьте. Вже студентів забов’язали проходити військову підготовку. Так зобов’язали що тепер молоді критично не вистачає в країні. Бо у умовного хлопця після школи є вибір: або його змусять в вищі проходити що що він не хоче та поставлять його на облік як резервіста та майбутнього юніта, або просто виїхати в інщу країну і спокійно навчатись там тому що він хоче вивчати. Без воєнщіни яка йому і нафік не потрібна. Хочете бути «Ізраїлем» — валяйте. Але інших не чепайте. Бо у інших на своє життя може бути інші плани.

таке інфантільне ставлення до війни в країні... Або ви бот РФ на зарплаті?

какая изумительная истерика. прямо не верится что мальчик.

«Планую купити підписку на навчальні курси»

Я вважаю що залучати молодь до моделювання, друку та волонтерства це гарна справа. Це вклад в майбутнє. Але мені здається що просто купити принтер та екофлоу буде недостатньо.

По перше. Якщо навіть якась школа на це погодиться то буде потрібна розроблена програма навчання, що саме ми хочемо навчити школярів. Технологічний процес досить складний з великою кількістю параметрів. Я поки що не зустрічав якоїсь літератури для дітей, хоча і не цікавився.

По друге. Звісно знайдеться значна кількість батьків та вчителів з поглядами що озвучені нижче в коментарях. І вони не дадуть згоду на таку ініціативу.

Я бы сказал так: если программы/литературы нет — её необходимо разработать/создать
пригодится ли она в школе? сложно сказать, много очень зависимостей, бюрократии, етк.
пригодится ли она как «квик старт гайд/практический мануал» для тех, кто хочет самостоятельно/вне школы/на кружке освоить печать? Однозначно да.
так что надо делать что должно, положительный выхлоп будет всё равно.

Хтось назве це «висером», але до цього треба відноситись дуже уважно і серйозно. Це — допис ідеолога рюського міру фашиста дугіна

І це те, що вони нам готують

res.cloudinary.com/...​/bnubpphkuplg9pfoidyu.png

x.com/...​gr^|twcon^s1_c10&ref_url=

бред
изначальные посылки неправильные — результата не будет
хотя не спорю, они вполне могут такое готовить/разрабатывать

Навчати дітей 3D моделюванню — норм ідея
Поставити ферму із принтерів, і друкувати в промислових масштабах — також

Але як ці дві ідеї пересікаються? Чому навчаться школярі на одному (!) принтері який штампує однотипну деталь, та чим цей мізер комусь допоможе? І навіщо це робити на території школи?

Геніальна ідея ... Яка ставить будь яку школу в «законну військову ціль » - бо виробництво військових/для військових потреб .... Аффтар у вас діти є?

Яка ставить будь яку школу в "законну військову ціль

Ну да, наряду с госпиталями (там могут біть военніе), охмадетом, многоєтажкой в тернополе и любім другим гражданским сооружением (включая те же школы) которые и так регулярно обстреливаются.

Ось в многоетажку в Тернополе попали как раз из за того что один «Слуга» засветил завод по производству РЕБов который там рядом

Ось в многоетажку в Тернополе попали как раз из за того что один «Слуга» засветил завод по производству РЕБов который там рядом

Я понял
а моей дочке в подъезд прилетело, потому что...
да *** его знает, боевые комары в подвале!
Мне в дом прилетело и убило соседа-собачника, потому.. ну не знаю, очень сильно собака сраза на газонах
У кузины в дом прилетело потому что «ну там же хрущевка это прямая угроза!»

Вы хотите подвергать жизни детей преднамеренной опасности? ... Пожалуйста без моих — только своих

Вы хотите подвергать жизни детей преднамеренной опасности?

Нет, конечно

Пожалуйста без моих — только своих

Ну вот в дом моей дочери уже прилетало — а там ничего не было
как так? я что-то не так сделал?

Ну вот в дом моей дочери уже прилетало — а там ничего не было
как так? я что-то не так сделал?

Сдєлал
Ниєш про перемогу до кінця
То карма називаться — хотів щоб за ту хату хтось загинув, а воно прилетіло в ту хату.

Сдєлал
Ниєш про перемогу до кінця

так там сначала прилетело, знашь ли

кстати, а можно про где я конкретно «ною про победу до конца» — или пиздабол?

То карма називаться — хотів щоб за ту хату хтось загинув, а воно прилетіло в ту хату.

там как бы порядок событий не тот, да и события не те

отличная идея! деньги на оплату энергии, принтер, пластик и зарплату учителю можно получить если дополнительно печатать что-то типа чехлов для айфонов

в теории может быть интересная коллаба: китайские дети делают айфоны, украинские — чехлы

Дорогая редакция ДОУ..
А какие политики нарушил мой ответ грубияну и пораженцу Кучеру?
dou.ua/...​rums/topic/56631/#3031696
Вы тоже считаете, что:

ви ще вірите в якусь перемогу? здається тут виключно варіанти ціни поразки і з кожнем днем конфлікту ціна росте в геометричній прогресії — це в 22

?

Не буде воно працювати, школа не завод, ніхто не буде 24/7 скакати навколо того принтеру в школі. Якщо треба виробничі потужності, треба йти до тих, у кого вони є, а саме до заводів, у яких завжди є дві лінії електропостачання, і купа пустого місця. Ідете до директорів підприємств, договорюєтесь про аренду, договорюєтесь по електрику і працюєте, і 3д принтерів там можна буде поставити не один-два, а 500 штук. Але ж для цього треба така штучка, як гроші, а волонтерські огранізації гроші тільки можуть збирати і витрачати на власні цілі, як ото покупка машини для особистих цілей. Всі хочуть, щоб лох купив принтер, витратні матеріали і ще й генератор, і ще й друкував якісно, щоб вони вже від свого імені це гордо передавали комусь. Не ти передав, витративши тільки на бензин для генератора 20 тисяч гривень в місяць, бо світла немає по 12-15 годин в день, а друк армія в обличчі якогось Вольнова, яка ще й пропихує свої магазини з матеріалами, щоб ти у них це купляв, бо не дай бог знайдеш поставника дешевше, а вони свою маржу не отримають. Ендер вони тоже не рекомендують, бо у ендера за 10 тисяч гривень маржа маленька у магазинів партнерів.

Дай посилання на магазини Вольнова, будьласка.

В тебе там цілий список на сайті друкармії. Якщо хтосб думає, що вольнов з цього нічого не має, то це максимально дурна людина.

Я поставив, конкретне запитання. Відповідь ні про що.

Я дав відповідь, зайди на сайт, пролистай вниз, там магазини «партнери»

І що це значить? Це магазини Вольнова? Давай я зараз зроблю сторіночу в інтернеті з переліком магазинів, а ти будеш по форуму писати що це мої магазини)

Якщо блогер рекламує на своїх «благодійних» сайтах магазини, він з них має бабки. Так зрозуміло? Кожен блядський благодійний фонд працює на збагачення його засновника. Так, що не забудьте написати який я дурний, і занести черговий мільйон притулі, чи стерненку, чи в друк армію.

Звісно зрозуміло) Кожен хто пише таку маячню отримує зарплату в рублях.

Та ти тут прям бінго збираєш. На той факт, що благодійні фонди крадуть гроші, ти кажеш нєєєє, це ти кремлєбот. Ну впринципі черговий представник українського суспільства.

Я зараз відкрию тобі таємницю про яку мало хто знає. Якщо ти сильно боїшся про те щоб ніхто не нажився на твоїй допомозі, ти можеш сам купити принтер в будь-якому магазині що не є партнером друк армії, як це зробив я купивши в європейському представництві бамбулаба, нажилася що правда держава і нова пошта. Ти навіть пластик можеш купувати де інде, щоправда в магазинах партнерах тобі запропонують дешевше, але не ведися, принципи це святе, головне щоб вольноов не нажився) ти можеш навіть друкувати і відправляти напряму військовим і рекламувати це на своїй сторінці щоб вольнову не дісталася слава за твої заслуги) думаю якщо добре пошукати, то можеш навіть рублями за то все розрахуватися.

Якраз не дурість, а топ ідея. Фактично ТС пропонує оплатити створення технічного гуртка, що почнеться з 3Д-друку. Але тут піднімалось питання (і схоже сам ТС це розуміє), що найголовніше — це знайти людину (вчителя), що буде фактично будувати той гурток

Вже джуру притягнули в школу, добре що є опція відмовитися. Школа виключно для навчання, там немає місцю пропаганді чи військовим штукам. Нехай ТС не чіпає чужих дітей, а ставить обладнанням у себе дома і підключає власних дітей.

Школа виключно для навчання, там немає місцю пропаганді чи військовим штукам.

Ліл. Школа завжди і у всіх країнах була і є основою для державної пропаганди.

Щодо військових штук, то на жаль поки схоже, що Україна має стати (якщо буде існувати) тим, що Ізраїль хоче здаватись (а не є). Тому краще щоб громадяни з дитинства розуміли, що їх чекає, а не в 25 років почали отримувати навички, які треба на завтра застосовувати в бою.

отримувати навички, які треба на завтра застосовувати в бою

А ви готуєте своїх дітей до бою? Я ні.

Bogdan Shyiak написав по ділу. Ви обрали одне речення (про бій) та відповіли на нього. Штош.

Насправді ми всі готуємось до бою — економічно, організаційно, і т.д. Цей пост же теж про бій.

там немає місцю пропаганді чи військовим штукам

Про пропоганду відповіли вище. «Батько наш Бандера» та «Україна — Понад усе» це теж пропоганда, я вас здивую, просто це наша пропоганда.

Стосовно війскової підготовки, вона не тільки є в школи, її навіть розширюють зараз.
Ви щось не в контексті якось.

та понятно куди ви готуєте дітей.

Тому краще щоб громадяни з дитинства розуміли, що їх чекає, а не в 25 років почали отримувати навички, які треба на завтра застосовувати в бою.

а особисто ви ці навички вже отримали?

а особисто ви ці навички вже отримали?

Отримую дуже повільно, тому розумію, що проіпав десь рочків 30

а чому повільно? бо ви ж кажете що їх

треба на завтра застосовувати в бою.

Тобто їм обовʼязково воювати заради слави Його Потужності та кастрюлеголових прибічників? Тобто мобілізуватися самим, а не чекати поки їх піймають?
Чим це відрізняється від совкової пропаганди, де велика увага приділялась подвигу дітей, які загинули під час другої світової?
Чому їм не можно доносити думку про те, що з того дурдому треба валити?

кастрюлеголових

Здравсвуй, орк
как дела в мордоре?

Мосфільм працює
Знімаємо чергові серії комедії про бусифакцію

Мосфільм працює
Знімаємо чергові серії комедії про бусифакцію

Понятно
надеюсь хорошо платят.

Та, аби ж то платили.
Одна надія на багатого сусіда, який гарно купує газ та навзамін замовляє ці серіали для маркетингових цілей

Одна надія на багатого сусіда,

Корочне — побирушка и содержанец, сам ничего не стоишь и не умеешь
ок, кто на что учился

Ну, вибачте немає сечі башляти в осбб щоб серуни не чіпали

немає сечі

тот случай, когда орк пробует в пошутить, но в силу незнания языков говорит хуйню
в данном случае можно было сказать даж «немае тазик башляти» — смысла бы ни прибавилось, ни убавилось ни на моль.

Блін,
ну ти хоч погугли звідки я цю фразу взяв, гггг
life.pravda.com.ua/...​society/2022/11/2/251109

но в силу незнания языков говорит хуйню
смысла бы ни прибавилось, ни убавилось

Олексій...тут ви скоріше палитися починаєте))

Олексій...тут ви скоріше палитися починаєте))

да, конечно, я ж не в курсе
но я просто не понимаю, как «нету мочи» можно привязать к фразе «нету мочи платить в осбб»
Єто звучит так, будто бі человек взял какую-то фразу и использует её в качестве маркера «я свой»
«пробачте, а де тут у вас останівка» ©

Єрративі надо использовать к месту и умело, понимая что там такое

чи людина просто так так написала...
от ви наприклад (як і я)) крапки не ставите, але це ж не є доказом того, що ви школяр який зайшов сюди потролити

чи людина просто так так написала...

ТАК не пишут

от ви наприклад (як і я)) крапки не ставите, але це ж не є доказом того, що ви школяр який зайшов сюди потролити

я еще и ться с тся неправильно пишу
но я не делаю (ну, я на єто надеюсь) сміслових ошибок

с моей т.з. фраза

немає сечі башляти в осбб

звучит как «нет крепдешин башлять в осбб»

я понимаю, когда фразу «немає сечі терпіти ці борошна» в контексте, когда хотят показать что «казачок то засланій»
но в данном то контексте — какая смісля?
Человек не хочет платить в осбб? (ну в него как бі надо платить, таков путь)

вот в чем біл смісл и суть «немає сечі башлять»? Причем тут єто? что показівает, подчеркивает?

зі не, конечно, можно и так написать, нехрен делать
просто как бі косноязічно, не к месту, не в тему. зачем?

но я не делаю (ну, я на єто надеюсь) сміслових ошибок

уверены?)

надо платить

может и надо, но можно не хотеть

уверены?)

Может, чтение єто не ваше?
там блин для кого написано «Ну, я на єто надеюсь»?
У вас как там с чтением и пониманием прочитанного?
вам пояснить что там біло написано и «что имел в виду автор»?

может и надо, но можно не хотеть

Не вопрос! но причем тут «нету мочи платить»?
в каких вообще ситуациях/предложениях используется оборот «нету мочи»?

Может, чтение єто не ваше?

может..но может наоборот не ваше

может..но может наоборот не ваше

нет ты! ©
парируйте.

так а что парировать, у вас свое видение того «как нужно читать», у меня свое)

если у вас ТАКОЕ видение, как нужно читать — так может чтение — это не ваше?

Или ваше видение вообще неверно, а значит и заключения о том что чтение не мое можно отправить в топку

Или ваше видение вообще неверно,

ну или ваше.
а значит и ваше заключение о том что моё заключение можно отправлять в топку — можно отправить в топку.

Воно по всіх школах... Дітей забирають з уроків, вони марширують, поють щось патріотичне, короче мілітаризована хєрь. Деякі вчителі мають гідність не пускати дітей, але директор змушує.

Школа виключно для навчання, там немає місцю пропаганді чи військовим штукам.

Процессом образования в государственной школе управляет государство

Для системи загальної середньої освіти викладено такі ключові завдання (наприклад, у Закон України «Про загальну середню освіту»):
1. Виховання громадянина України.
2. Формування особистості учня (вихованця), розвиток його здібностей і обдарувань, наукового світогляду.
3. Виховання в учнів поваги до Конституції України, державних символів, прав і свобод людини і громадянина; почуття власної гідності, відповідальності перед законом, свідоме ставлення до обов’язків людини і громадянина.

Це ви мені написали, щоб сказати що пропаганда це круто?
Коли дядя каже «ми», а має на увазі «ти», от що таке пропаганда.
P.S. Конституція, права і свободи, ви точно в Україні знаходитесь?

Це ви мені написали, щоб сказати що пропаганда це круто?

Да

Коли дядя каже «ми», а має на увазі «ти», от що таке пропаганда.

Не вижу в єтом ничего плохого

P.S. Конституція, права і свободи, ви точно в Україні знаходитесь?

Да

Чому владі на конституцію можно забити, а учні повинні дотримуватися?

Чому владі на конституцію можно забити, а учні повинні дотримуватися?

если сосед срёт в лифте — вы тоже срёте?
То что где-то есть мудаки — не даёт вам морального права самому быть мудаком
Если, конечно, вы изначально не мудак.

Я про те, що управляюча компанія від осбб таки сере в ліфті, але дітям розказує що того робити не можна. Хоча своїм прикладом доводить протилежне. І тут незрозуміло чому вони можуть навчити.

Я про те, що управляюча компанія від осбб таки сере в ліфті, але дітям розказує що того робити не можна

Вопрос: а вы как считаете? можно срать в лифте или нельзя срать в лифте?
Чему вы лично учите своих детей? «Нельзя срать в лифте, вот и управлящая компания говорит что нельзя срать в лифте» или «пусть все говорят что нельзя срать в лифте — срите в лифте»?

Як на мене то краще переїхати до іншого будинку, а в тому мешканці хай серуть як хочуть. Єдине що до тих, хто залишився хочеться донести думку що там срати не перестануть і вони з тим зробити нічого вже не зможуть.

«Це ж вже було», це бескінечне чаєпиття Керолла у «Алісі» )

Так, було. І я теж якось сподівався що срати перестануть. Але ж ні, чим далі тим більше.
То навіщо там сидіти, якщо поруч є інші будинки з адекватними мешканцями і осбб, які з задоволенням забезпечить мені більш комфортні умови проживання, ніж в попередньому.
А зараз просто намагюсь донести цю очевидну думку до інших мешканців з попереднього будинку.
Та ладно би самі тихенько срали, так ще чужим дітям нав’язують думку що винні в тому, що в них будинку серуть, ті, хто давно переїхав до іншого будинку.

А зараз просто намагюсь донести цю очевидну думку до інших мешканців з попереднього будинку.

как именно? сеешь паникёрские и пораженческие настроения на форумах?

так

Зачем? какова цель? Чего хочешь этим добится?
Чтобы народ упал в униные и сдался на поругу оркам?
Или что?

Як на мене то краще переїхати до іншого будинку

ты переехал?
Если нет — то чего тут базаришь, всмето того чтобы перехать?
Если да — то чего тут базаришь, вместо того чтобы наслаждаться жизнью?

Если да — то чего чвякаеешь-хуякаешь, вместо того чтобы наслаждаться жизнью?

Як прописаний в тому будинку (а виписатись з нього неможливо) намагаюсь донести до залишившихся мешканців що з тими серунами немає чого жити. Від чого в серунів підгорає і вони починають обзиватися, переходячи на істерику. Бо нормальних аргументів в них немає.

Як прописаний в тому будинку (а виписатись з нього неможливо) намагаюсь донести до залишившихся мешканців що з тими серунами немає чого жити. Від чого в серунів підгорає і вони починають обзиватися, переходячи на істерику. Бо нормальних аргументів в них немає.

понял
Т..е тебя лично это не касается, ты прекрасно устроился за рубежом
но по какой-то причине тебе очень не хочешься, чтобы оставгшиеьсяф тоже хорошо устроились, поэтому ты целенаправленно лазаешь по форуму, обсираешь бывшую родину, сееш уныние и пораженчество — причем сам лично от этого ты никакой материально-практической выгоды не имеешь

я правильно всё описал?

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Так, це мій власний волонтерський проект, якщо хочеш.

Ага. т.е. ты добровольно выбрал срать на форумах чтобы людям было пусть немного, но хуже? прекрасный выбор.

ага, ну остальное уже стандартное

І тролю вас, тупих баранів. Ви так смішно обзиваєтеся, кричите що ямоскаль, ІПСО та все інше, що мені це навіть цікавіше ніж серіали.
Ладно ще ті, хто на потрібних місцях, там зрозуміло навіщо їм ця війна.
Ти ж блін пригрілося десь і сидиш ниєш про Україноньку, яку злили ще 1 серпня 1991 під час визиту Буша старшого до Києва. Абсолютно безкоштовно, бо тобі в уха влили оте все лайно, яким ти забризгуєш все навколо. Корисний дурачок.

Одно непонятно: если у тебя так сильно болит душа за всех — ты бы не срал, а помогал.
Второе что непонятно: если ты так удачно вырвался из всего этого — то по идее должен был вздохнуть с облегчением — и никогда больше не смотреть в эту сторону, «с глаз долой — из сердца вон»
Но ты (см. п1.) упорно возвращаешься (анонимно) и продолжаешь таки срать (а не помогать, как если бы у тебя болела душа за страну/людей(
Что с тобой не так?

Ага. т.е. ты добровольно выбрал срать на форумах чтобы людям было пусть немного, но хуже? прекрасный выбор.

Гірше від мого ниття тільки тим, хто біля кормушки, та тим, кому насрати на тисячі загиблих невідомо за що.
Он останню версію мирної угоди почитай та порівняй з тим що було в березні 2022.
Де те НАТО? де ті репарації, де оце все?

Одно непонятно: если у тебя так сильно болит душа за всех — ты бы не срал, а помогал.
Второе что непонятно: если ты так удачно вырвался из всего этого — то по идее должен был вздохнуть с облегчением — и никогда больше не смотреть в эту сторону, «с глаз долой — из сердца вон»
Но ты (см. п1.) упорно возвращаешься (анонимно) и продолжаешь таки срать (а не помогать, как если бы у тебя болела душа за страну/людей(
Что с тобой не так?

Я допомагаю. Тим хто хоче виїхати, тим, хто потребує допомоги на новому місці, тим, кого бусифікували.
Ну і паралельно веду волонтерську діяльність на цьому форумі, доносячи уродам, які хочуть продовження цього геноциду, що вони все-таки уроди.
Виходить так-собі, бо ви все ж такі упороті, але вода камінь точить.
І я не зільюсь. Ви он дрони в школах збираєтесь робити, плануючи заодно як вбити побільше чужих дітей. Мені ваша діяльність не подобається, про що я вам і кажу. Так що терпи.
До речі, не анонімно.
До аккаунту живий лінкедін профіль прикріплений, піди подовись, може легше стане.

Де те НАТО? де ті репарації, де оце все?

так вроде бы еще не приняли это «новое соглашение», как и все предыдущие не принял
а ты уже ноешь как тебя наебали

ну опять таки — а тебе б***ь что?
ты в Украине не живешь, тебя это не касается
Или ты расчитываешь отщипнуть малёхо бабла, отсидев свою жепу в тепле в Европе?

Я допомагаю. Тим хто хоче виїхати, тим, хто потребує допомоги на новому місці, тим, кого бусифікували.
Ну і паралельно веду волонтерську діяльність на цьому форумі,

короче говоря «пизжу на форуме, разношу руснявую пропаганду»

До речі, не анонімно.
До аккаунту живий лінкедін профіль прикріплений, піди подовись, може легше стане.

Сходил, посмотрел

This page doesn’t exist
Please check your URL or return to LinkedIn home.

пиздабол твоя фамилие

Есть правада www.linkedin.com/in/igor-dinets-0314371
но какое отношение он имеет к Украине — я понять не могу

Лёша, у нас были разные недоразумения, но тут снимаю шляпу

Процессом образования в государственной школе управляет государство
Для системи загальної середньої освіти викладено такі ключові завдання

в советском союзе было только два гендера, и Цоя лучше было не слушать, а еще секса не было. А в КНДР наверное и сейчас нет)

в советском союзе было только два гендера, и Цоя лучше было не слушать, а еще секса не было.

И совестского союза сейчас уже нет
давайте с вами вспомним империю, потом речь посполитую и пойдем вглубь времен «а вот раньше....»
Для пущего удовольствия — еще и по странам и континентам?
«А вот в 1737 году до нашей єрі в континентальной Гвинее....».....

Если бы он предлагал технический кружок, тут бы большинство прошло мимо, да несколько человек похвалили. Но всё, что он предлагает — припрячь пару школьников работать операторами для ДрукАрмии.

А загалом, я не знаю де ви знаходите філамент по 300. Стартова ціна там 900+.
Навіть якщо поставити принтер, то дітям ніхто не дозволить їм користуватись.
По-перше, друк навіть корабліка це 20 хв. Дітей в класі 20+, урок — 45 хв. По-друге, ніхто дітей не буде навчати як моделювати. Хочаб тому що нема вчителів.
Тож, я вважаю що це звичайний популистський пост, которий не несе в собі нічого важливого.
І так, наражати дітей на приліт шахеда, це також мінус.
Пересилку якщо не рахувати то як? Бо НП зараз бере здається від 100 грн? Відправка буде дорожче самої деталі.

дітям ніхто не дозволить їм користуватись

коли людина каже «ніхто», «ніколи» — це підлітковий рівень дискусії. Чи є школи де дозволять? Є.

По-перше, немає сенсу друкувати на уроці. Треба пара операторів, яким це цікаво робити в поза-шкільний час.

По-друге, моделюванню навчають, є курс «3D моделювання» в 8 класі. Як навчають — це вже друге питання. Та й моделювати не треба для ДрукАрмії, там готові моделі. Ось калібрувати принтер — ось це задачка.

популистський пост

Що би що? ))) Камон.

І так, наражати дітей на приліт шахеда, це також мінус.

це якщо поставити принтер прямо в школі та всім про це росказати.

Якщо ти гадаєшь до все так гарно, є школи, є процес, котрий ти бачиш, навіщо ти прийшов сюди з такими сирими данними? Що заважало тобі побудувати процес у цій твоїй школі мрії, а потім, вже прийти сюди з обкатаним планом?

що тобі все не так? Ти ставиш ці питання — що би що?
Яку задачу ми зараз вирішуємо?

в тому і пітання, що ти не вирішуєш зараз жодного питання. тому що прийшов сюди з популістськими промовами, без чіткого плану як це можливо виконати. ще й наших дітей наражаєш на небезпеку.

я... вирішую питання
— постачання важливих діталей для ЗСУ
— навчання дітей сучасних технологіям
— причетність людей до перемоги
— набуття досвіду для самоповаги та джунівского резюме

В статті запитав, хто що думає, щоб перевірити свої гипотези.

Де ти побачив популізм, я не знаю. Він зараз в кімнаті, цей твій популізм? )

ще раз. жодного питання ти не вирішив.
1. детали для зсу повинно постачати або держава, або волонтери, але 100 відсотків не школа.
2. питання відкрите, бо в тебе 100 відсотків нема вчителів хто буде дітей цьому навчати. навіть якщо брати одну школу. що вже казати про мастштабуванню цього недолугого рішення.
3. нехай люди самі вирішують як вони допоможуть перемогти
4. щось на незрозумілій мові, знов популістичне.

Популізм хочаб в тім, що, як я више зазначив, ти навіть не пропрацював жодне з твоїх питань. Нафіга ти сюди це приніс, якщо це не популізм?

лана, давай не витрачати час один на одного

ось, бачу твій перший дорослий та аргументований пост 👍

Маю для вас набагато кращу ідею, зробіть збір на масштабування друку з якимось перевіреним підрозділом, гроші які ви пропонували в школу будуть як основа для збору

спочатку

учні мають змогу тренуватись моделювати та друкувати.

але нижче ваші ж слова

Та й моделювати не треба для ДрукАрмії, там готові моделі.

?

тут немає протиріччя. Або проєктувати та друкувати свої модельки на шкільному курсі «3D-моделювання» у 8 класі, або брати готові моделі ДрукАрмії (поза класними заняттями).

я не знаю де ви знаходите філамент по 300.

Місця треба знати app.drukarmy.org.ua/filament

Відправка буде дорожче самої деталі.

Так ніхто ж не пропонує по одній деталі відправляти: надрукували коробку 10 кг та відправили.

Що пан Міндіч каже з цього приводу?

Ти кажеш що у військових не вистачає чогось. То може потрібно менше красти? Або спросити у тих хто вже вкрав, може в них є бажання поділитись.

дядь, як ПРАКТИЧНО тобі або мені виконати ось ці глубокомислені поради:
1. потрібно менше красти
2. спросити у тих хто вже вкрав

Я теж за все хороше проти всього поганого. А зробити це як?
То ж робимо що можемо.

Я теж за все хороше проти всього поганого. А зробити це як?

ну як, займатись цими питаннями, замість популізму

ну з цим я згоден — а робити що? Поставь приклад задачи.

ну, давай спочатку ти розберешся на якіх ланках зникають гроші, котрі повинні піти на ЗСУ, накреслиш план, ієрархію усіх причетних. давай почнемо з цього.

для цього є НАБУ, яке дало нам справу Міндіча, з якої ти почав.
Ми оплачуємо це податками, вони добре працюють.
Ще є ідеї?

до речи, на яких ланках зникають гроші, всім відомо — майже на всіх. Питання що з ЦИМ робити.

а ти вже почав міркувати над тим, що з цим робити? або нас питаєш?

ну з цим я згоден — а робити що?

Журавлика намалюй
Та відчепися від чужих дітей будь-ласка.

Навіть, якщо не брати в розрахунок те, що потім по школі прилетить і русня рознесе по всьому інтернету «як бандерівці вже дітей на війну відправляють», я все одно не розумію:
1. Хто після уроків буде займатися друком?
2. Хто буде купувати в школи принтери?
3. Хто буде купувати матеріали?
4. Хто, як і коли буде відправляти в друк армію?
5. Як така ідея взагалі могла прийти комусь в голову?

Я читав, там щось про батьків було написано, дійсно в це вірите?

тут не питання в що я вірю, тут питання, що працює.
Як мінімум в тексті є відповідь, хто буде купувати принтери. Навіть з цифрами.

Так воно не працює, в класі важко на день народження домовитися скинутися, не те що на друк армію.
Відповідь з цифрами це один принтер від вас? І для цього ціла стаття та обговорення?
Ви наче мала дитина

школа має сама вирішити питання оплати електрики. Це ж можна якось списати, чи ні?
батькі мають самі докупати філамент (пластик). Хоч він й дешевий (коштує 300 грн за кілограм), треба десь 10 кг на місяць, хз чи вони будуть тягнути 3000 грн/місяць.
пересилку деталей по Україні я не рахую, це дешево.

ага, будуть скидуватися 100%))
Вчора були збори голів батьківських комітетів у школі де вчиться дитина. Директриса сказала, що в школу не можуть знайти двірника, бо бюджет на пів ставки і запропонувала класам скидуватися 250 грн на місяц, щоб покрити різницю і знайти хочь когось хто буде прибирати сніг, лится і т.п. Зранку в батьківських чатах вже скаргу пишуть на директрису))

у автора топіка просто дитини немає чи може він в звичайні державній школі ніколи не навчався)

є дитина у ТС. То я все бачив в чатах.

Ми з вами вирішуємо різні задачи.
Ви: чи є школи, де це не спрацює?
Я: чи є школи, де це спрацює?

а ще забув за світло написати — дітям зміщують графіки навчання і переводять на дві зміни, бо постійні відключення світла.

є дитина у ТС. То я все бачив в чатах.

так чому тоді тут питаєте а не своїй школі організовуєте?

ну ось же:

Я готовий купити... Познайомьте з бажаючими пліз.

не зрозумів.. у вас є дитина, яка навчається в школі. Ви знаєте де знайти директора школи вашої дитини, щоб прийти до нього із цією пропозицією. Чи не знаєте і вас треба познайомити?

тут у вас десь припущення вкрались.

1. Якщо в мене є дитина, яка вчилась в українській школі, та я бачив, як важко організувати навіть скинутись на питну воду в класі, це не означає, що дитина вчиться там зараз. Наприклад, дитина вже студент.

2. Якщо є школа, не факт що якраз вона згодна або підходить. Або вимикають світло та постійні прильоти. Тоді варто пошукати варианти.

це не означає, що дитина вчиться там зараз

а адресу цієї школи ви забули і прийти туди із пропозицією ви не можете?

Або вимикають світло та постійні прильоти.
не факт що якраз вона згодна

починаєте здогадуватися? так?)

хм, ви розумієте натяки? Я показав вам пробіли в логиці, бо у вас питання були побудовані на припущеннях. А розказувати конкретну ситуацію по конкретним школам і т.п. я не стану, бо sensetive topic.

вам тут кожен другий показує на пробіли в ваших судженнях, а ви робите вигляд, що не бачите)

конкретну ситуацію по конкретним школам і т.п. я не стану, бо sensetive topic.

єта другое

дитина, яка вчилась в українській школі

ось правильне посилання — «Як я провів один день в школі сина»

1. Після уроків принтер сам додрукує, а вчитель збере в коробочку та відправить.
2. Донори/батьки/фонди/ГОшки
3. Дивись пункт 2
4. Вчитель
5. Школи самі звертаються в ДрукАрмію за допомогою та консультаціями.

res.cloudinary.com/...​/nv16nowzopst61hqz6e8.png

1. Після уроків принтер сам додрукує, а вчитель збере в коробочку та відправить.
4. Вчитель
5. Школи самі звертаються в ДрукАрмію за допомогою та консультаціями.

правильно, а то вчителі зовсім знахабніли — недопрацьовують, ще й броню мають! їм же здається пообіцяли колись 4000$ зарплатні? за такі шалені гроші можуть і подрукувати трохи після занять)

Колись відбував практику на підприємстві і працював на старому простому терпомласт апараті. Так от один умовний не дуже кваліфікований оператор термопласта за годину роботи легко закриє пару місяців роботу 3д друкаря.. Десяток таких точок по країні зробили би всю ту друкармію не потрібною. За гроші взагалі промовчу..

Тю, а фоточки на фейсбуці як постити?

один умовний не дуже кваліфікований оператор

з оператором ясно — лінія виробницства скільки коштує?

що саме маєш на увазі? потрібен автомат і форма.

І айфон
Щоб фоточки якісні були

насправді по суті треба заплатити за виготовлення пресформи і замовляти вже партії виробів. волонтерські автомати купляти то зайве.

Ну то хай Європа гроші тепер дає

До речі. Вона коштує в районі пари тисяч доларів, могли б вже давно і скинутись. Нафіга той дроч з 3д принтером, не зрозуміло. То на перших етапах було актуально, а наразі масове виробництво вже давно можна створити, то не так складно як здається.

Ты такой умный, потому что реальное производство видел что ли? ;-)
Про эффективность, про экономику тут распинаешься. Не тот адресат, его уровень — кустарь. Потому что все вопросы cводятся к индивидуальному инструменту, что кустарь может позволить себе лично из своих личных средств.

Ты такой умный, потому что реальное производство видел что ли?

я просто розумний. дякую.

Макс, все так, але ти не звертаєш увагу на найголовніше — ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ, як виробничих потужностей, так і ФІНАНСУВАННЯ.

Поставити станок, знайти ПРАЦІВНИКА, платити ЗП, оренду, комуналку — це дуже важко тягнути, а от організувати розгалужену мережу незалежних виробників, які кожен сам платить за своє обладнання, матеріали, світло — це наш шлях.

Я в цій «децентралізації» з кінця 2013 року, я вже й забув попереднє життя.. Але я як важав що це тупік так і продовжую вважати. Сенс оцього горизонтального децентралізованого волонтерства в тому щоб бути швидкими, швидко створювати нові рішення, випробувати їх та врешті успішні з них впроваджувати на системному рівні. У війні економік волонтери не переможуть системну індустрію.
Тому коли чую в 2025 році про дрони на кухні чи там друк хвостовиків на 3д принтерах (та ще й в школах) у мене око сіпається. Те що ок було в умовному 2022 році в 2025 вже давно мало бути поставлено на поток.
Це ДУЖЕ не ефективно, це зжирає конче необхідні людські, часові та фінансові ресурси. І що ще гірше — не здатно конкурувати з відповіддю ворога, і виснажує нас швидше ніж ворога.

Як принтер, який сам друкує, поки ти кодиш чи пишеш комменти на ДОУ сжирає твій час? Як би там не було, але стабільні 35 000 кг виробів щомісяця ДрукАрмія на фронт видає, а це не дрібничка — на цьому цілі напрямки тримаються.

А обслуговувати принтер прилітає AI фея доки ти продовжуєш кодити? так і шо там з собівартістю одиниці продукції?

Мені здається ти намагається довести трохи не те. Ніхто ж не казав шо друкармія нічо не робить ;)

Раз на місяць змазати вали? Оце обслугоовування) Собівартість виробів шикарна, на фоні відсутності альтернативи. НЕРЕАЛЬНО все робити на пресавтоматі, вже пора перерости це сприйняття 3-д друку як тільки рішення для прототипів. Це інструмент масового виробництва вже давно і не лише у нашому випадку.

Ну так ти кажеш що на принтерах робити не ефективно, все треба на пресавтоматі, що НЕРЕАЛЬНО з багатьох причин.

А крім двох крайнощів нічо не буває чи тобі так простіше опонувати? Під все робити форми та відливати було б таким самим безглуздям як і роками друкувати одні й ті самі вироби та зливати на це 10 500 000 гривень щомісяця тільки на пластик..

Короче, якщо говорити за головну ідею —

найголовніше — ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЮ

то фірм з які займаються литтям під під замовлення десятки в кожному регіоні. І розбомбити їх так само не вийде як і розбомбити всі школи де ви поставити 3д принтер.

Це жахлива ідея ставити 3D-принтер в школі щоб друкувати для ДрукАрмія. Навіть не уявляю як до такого можна було додуматись. Але питання в іншому. Чому на 4й рік повномасштабної війни, в державі не зробили форми щоб штампувати в промислових масштабах? Свого часу писав софт для заводів такого типу. Це зовсім просто. Але ж ні, простіше щоб це було і дорого і повільно і за рахунок волонтерів та простих людей. Навіть один станок який буде виливати хвостовики в промислових масштабах, замінить тисячі волонтерів з 3D-принтерами і це буде набагато дешевше.

Це жахлива ідея ставити 3D-принтер в школі щоб друкувати для ДрукАрмія. Навіть не уявляю як до такого можна було додуматись

аргументи у вас які?

Ну які в мене можуть бути аргументи для людини у якої відсутнє критичне мислення? Домовляйтесь з дирекцією школи де вчаться ваші діти чи діти близьких вам людей, робіть школи законною військовою ціллю і друкуйте скільки завгодно хвостовиків для скидів.

критичне мислення — це придумати найгірший вариант та найгучніше всіх його кричати? )

1. Є варианти розміщення не в школі.
2. Йде війна, й у нас все законна ціль.
3. Люди пропонують інші варианти.

Тому давайте якось конструктивніше.

Для кацапів абсолютно все є законною ціллю — куди влучили, там і ціль.

Фішка у тому, що «хвостовиками» друк для ЗСУ не обмежується, насправді потрібно набагато більше і далеко не всі дизайни можливо реалізувати на термопласті.

«Чому цього не зробила держава» — бо в 2019 наобирали міндючні всякої, от і маємо. Але насправді це швидше звучить як відмазка, типу держава не зробила то чого я маю собі голову ламати.

І так, в школах давно вже є 3-д принтери і так звані STEM — уроки.

І так, в школах давно вже є 3-д принтери і так звані STEM — уроки.

«В этом учебном году В Упупенской школе нет классных досок: на каждой парте — компьютер. Одно неудобство: не все ученики, уходя на перемену, стирают тряпочкой мел с экранов мониторов.»

Так візміть і наймить професіанального конструктора та технолога який переробить ваші коряві дизайни в те що можна випускати на серійному обладненні, ви не у космос летите, вам космічного рівня інженерії та адаптивих технологій не треба.

Так це не питання дизайну, це обмеження самої технології термопласт.

Можно, пожалуйста, пример настолько уникального массового изделия, что его нельзя на ТПА печатать?

Во-первых, «Крыло-1» можно лить. Самую сложную деталь, возможно, не единым куском.

Во-вторых, как-то во всём остальном мире боеприпасы для удалённого минирования умудряются серийно штамповать в количествах, недоступных ДрукАрмии, без использования 3D-печати.

умудряются серийно штамповать в количествах, недоступных ДрукАрмии, без использования 3D-печати.

Удивительно, серийная штамповка прозводительней, дешевле (и качественне) чем штучная печать!
Запишу для памяти, чтобы не забыть

Запишу для памяти, чтобы не забыть

Да уж постарайся, прошу тебя.

Да уж постарайся, прошу тебя.

Я по образованию инженегр-технолог, я єто как бы давно знал.

Ты всё же запиши — память тебя в последнее время подводит :-)

Ты всё же запиши — память тебя в последнее время подводит :-)

Меня это не тревожит. Я в любом случае забыл куда больше, чем ты когда-либо узнаешь. так что мне норм.

Я в любом случае забыл куда больше, чем ты когда-либо узнаешь.

Склоняюсь перед величием твоего интеллекта, о Великий Гуру! :-P

Склоняюсь перед величием твоего интеллекта, о Великий Гуру! :-P

правильно.

Можно, пожалуйста, пример настолько уникального массового изделия, что его нельзя на ТПА печатать?

Коленвал?

Навіть один станок який буде виливати хвостовики в промислових масштабах, замінить тисячі волонтерів з 3D-принтерами і це буде набагато дешевше.

Звичайно що дешевше. І електрика з ТЕС дешевша, за електрику з генераторів. Однак, ТЕС, і такий станок, можна погасити 1-2-..10 ударами кинджалів/та чи дронів. А от маючи 1000+ мікровиробництв (у випадку з електрикою — розподілену генерацію) подібна задача стає неможливою — так, це дорожче, але буде працювати практично завжди.

Раз это так, то когда «Богданы», «Нептуны», «Козаки» и тысячи других наименований кодифицированной продукции начнём клепать на

1000+ мікровиробництв

?

принаймні хвостовики за стільки років повномасштабної війни вже в державі мали б навчитись штампувати швидко і задешево в промислових масштабах,
але їх досі дорого і повільно друкують волонтери

Насправді воговські хвостовики вже давно льються, але ж на них всі потреби не сходяться, треба багато інших, під які форми будуть коштувати як дача Міндіча.

Интересно, а есть филамент, которым можно печатать формы, достаточно стойкие для более-менее массового литья в них?

Щось за технологією SLS намагаються робити, але на практиці спочатку робиться форма з алюмінію, щоб перевірити чи все ок, і коли вона відпрацює, а це не дуже багато циклів, робиться форма зі сталі.

Щось за технологією SLS намагаються робити, але на практиці спочатку робиться форма з алюмінію, щоб перевірити чи все ок, і коли вона відпрацює, а це не дуже багато циклів, робиться форма зі сталі.

Из металла єто очень сложно и дорого. во времена, когда я еще имел к єтому отношение оно стоило «как самолет», и даже просчитать стоимость изготовления формі — стоило дорого (ну тогда то все считали вручную)

Т.е. нельзя из условного ПП напечатать форму, чтобі в неё потом лить условным ПЭ?
Да, форма не будет ходить столько же, сколько стальная — но и изготовить её значительно проще и дешевле, и экономический/технический смысл в этом может быть

Концептуально — можливо, на практиці подібного не бачив. Навіть ручний пресавтомат, вертикальний чи як там його, все одно форму металеву юзають.

форми будуть коштувати як дача Міндіча

якщо це не форма для торпедо нової BMW (в Україні до речі виготовляли),
то — 100К-1М UAH, Міндічу — на коврік не вистачить, може тому й держава наскребти не може

Не взлетить:
1) Треба щоб постійно хтось чистив стіл и перезапускав друк
2) У разі засору хотенду, появи якихось артефактів потрібна людина яка прочистить хотенд/висушить філамент/змінить налаштування і т.д.
3) Це тупо дуже швидко стане нецікаво:)
4) Ризик вандалізму зі сторони дітей.

1. Вирішується
2. Вирішується
3. Не факт.
4. Не факт.

Висновок — взлетить.

sic космическая страна transit до уровня сектора Газа, клепающего в гаражах самодельные бомбуэ

[агресію та анальні жарти проігноровано]
в чому суть претензії?

На цій війні вже сотні тисяч загинули, може мільйони.
Заради чого? Все рівно буде так, як пацани між собою порішають. До речі, сьогодні ж в Київ приїхали, перетирають там щось.
Навіщо привчати дітей до думки що вони теж повинні воювати? Щоб вони теж загинули незрозуміло за що?
Чому не можно думати про те, щоб зупинити це все, пофіг якою ціною, все рівно це буде дешевше, ніж продовжувати.

Блін, вас, навіть тролити не цікаво.
Тиж сам не з окопа пишеш.
Ну відкупився ти від армії, тебе це не стосується, то хоч інших вже не закликай помирати за те, щоб хтось крав. Ну я ще я розумію тих, хто біля кормушки сидить. Тобі то нафіга? Шоу з загиблими людьми та сліз їх близьких не надивився ще?
Україноньки захотілося? Так її просрали ще в момент розпаду совка, зрозумій це вже нарешті.
Коротше, розказувати можно довго, але сенсу немає.
Ти там казав що в тебе дитина є?
Ото купи того прінтера та посади свого сина друкувати на ньому і більше фоточок по соцмережам.
Тільки інших дітей в це не долучай.
Може так хоч щось дійде.

дякую за підняття відимості цього поста.

Як ви задрали, кастрюлеголові.

Так я ж тобі зразу сказав куди тобі той прінтер засунути і для чого. Тиж почав нормальну дискусію начебто. А тепер ще й ображаєшся.
Розкажи краще як так, що ти ще не на фронті? Я то зрозуміло що ухилянт, який втік. А в тебе там що?

Комуняцька сволота правнуки яких тепер напали на нас і творять те саме (вбивають і знищують)вже без всякого притворства і брехливих формуліровок,Геноцид -знищення українців як народу з державою,культурою, мораллю і традиціями.Бо жаба їх давить,лапотніків безродних бастардів,злод’іїв і разбойніків з Бальшой дор’огі.

А деякі українці думають що Україна має просто здатися то буде все як було раніше.Вже не буде так як було. НЕДАЙ БОГ ЯКЩО РОСІЯ БЕРЕ КОНТРОЛЬ,то саме вони зроблять знов і знов.Тож молимся за наших ЗС України, щоб вистояли щоб вибили ворога з України.

А сам чого ще в живих і навіть доступ до інтернету маєш?
Чого за те, щоб ти тут пердів патрітичністю повинні загинути інші, кого піймали на вулиці?

Бо мій дід був ще малим його залишили, і його виховали в дусі «радянської людини» окупанти-совєти. А його батьки загинули: частину вивезли до Сибіру, а частину вбили вдома.

А сам чого ще в живих і навіть доступ до інтернету маєш?
Чого за те, щоб ти тут пердів патрітичністю повинні загинути інші, кого піймали на вулиці?

ви якийсь злий) якби уважно прочитали інші коментарі свого співрозмовника то знали би що у нього теж багато власних проблем:

Я за кордоном. Тут — іпотечне рабство або вічна оренда. Вдома — спадок від минулих поколінь: власне житло без кредиту, і не одне

бачите — іпотечне рабство в ельфіях (це щось на багатому) та власне житло в Україні (від нас очікують що допоможемо його боронити)
оце — дійсно проблеми! а у нас тут які? бери гвинтівку та чухай собі на фронт..

тому ми звісно співчуваємо брату-емігранту, але трошки не від щирого серця ;-)

А, так то він агітує лохів щоб його халупи захищали)))
Зрозуміло, дякую за пояснення)))

Ти так потужно тролив, що аж сам розплакався, ігорьок)

Не особисто Путін, Патрушев і Медведєв запускали по нам дрони та ракети, — пише Валетов. — Не вони особисто стояли біля станків, щоб усе це виготовити. Не вони розраховували траєкторії та прописували польотні завдання.
Нас убиває не ці виродки. Нас убиває багатонаціональний російський народ. За зарплату. За гроші по контракту. За можливість просунутися службою.
Дехто з них ніколи й на тисячу кілометрів не наближався до України. У інших тут були тітки, дядьки, бабусі та дідусі. Їх влітку відправляли «на фрукту» та їсти вареники з вишнею. І половити карасиків в Орелі чи Пселі.
У деяких батьки тут навчалися, а хтось привіз з України чоловіка чи дружину. Але вареники з вишнями та тітка під Миргородом нікому з них не заважають. Просто запам’ятайте сказане.
Винуватити у тому, що відбувається, треба не лише керівництво, а й тих, хто своїми руками, мовчанням, податками підтримує цю війну. Вони не невинні виконавці, не жертви режиму. Вони його опора, його сила, його вміння.
Звичайні програмісти, які вводять у тупу ракету координати цілі та маршрут, звичайні робітники, які збирають шахеди, що прилетять у черговий будинок на масиві «Перемога». Вони всі — війна.
І коли війна призупиниться або закінчиться, вони будуть розповідати, що не знали, не хотіли, не очікували, не думали. Що вони просто виконували наказ. Що у них тітка в Миргороді. Що у них дядько в Жмеринці. Що у них у Києві могила діда...
Їм не треба нічого прощати, їм не можна співчувати. Вони не жертви режиму — вони й є режим.

Зато криворіжській пацан з сусіднього під’їзду (Боневтік), сумський пасічник (Ющенко) та бандит віджавший пару радянских цукерових фабрик (Порошенко) наші любі друзі та духовні лідери?
Похер шо там в рашці, хай кохаються як хочуть, мені на це байдуже.
Пора визнати що оця вся націоналістична лабуда використувується певними категоріями наших громадян щоб можно було отримати владу та керувати слухніними баранами. Вони навіть помирають радісно і не заважають красти, якщо їм в вуха вливати періодично правильну діч. А чкщо не помирають, то готові збирати дріни та башляти в ТЦК (як от автор цього топіку) та поважно пердіти своєю патрітоичністю.
Я особисто ненавиджу і москалів, бо воно таки тупе бидло. І наших «заукраїнців», через те що вони мало того що завели країну в сраку, так і далі уміло використовують оцю пропаганду щоб тільки доступ до кормушки отримати. І вам того раджу. Зніміть кастрюлю з голови і перестаньте вже жерти оту херню, яку туди налили.

Зачем детям, которые в лучшем случае будут учиться в Украине до старших классов и потом уедут в Польшу или Германию на вышку, ДрукАрмія?

[сарказм проігноровано]

дітям — досвід та причетність до перемоги, ДрукАрмії — вироби.

ви ще вірите в якусь перемогу? здається тут виключно варіанти ціни поразки і з кожнем днем конфлікту ціна росте в геометричній прогресії — це в 22 якщо бі конфлікт завершився можна було розраховувати на плюс мінус нейтральний результат, зараз 6 міліонів покинуло країну і більшість ніколи не повернеться, особливо активна більшість що інтегрувалася новий світ, втрати на війні шалені, у нас вже кажуть що нове кладовище будуть будувати бо місця немає де могилізованих «героїв» ховати, це не рахуючи всіх тих кого не вдалося евакуювати кого зжерли лисиці та дикі пси і чої кістки перемісили з землею танками та кабами.

Наивный олень

ви неправильно переклали стандартне звернення «oh dear» ))

просто знаю англійську, маю сьогодні хороший настрій та не люблю агресивне спілкування )

Не стоит бухим заходить в Интернет.

Вихід із «узького світу» буде для нас перемогою.

як може бути вихід з совдепії якщо будьяка державна структура це карікатурна копія совдепії, армія совдепстька — статут на українську переклали і замість товариша майора тепер пан майор, освіта совдепська — тільки бюст леніна поміняли на бюст шевченка, і так кругом, російська домінуюча, а ці люди часто густо діти та онуки ще комуняк. Що має змінитись якщо вся українскість це просто зручна ширма, одягнені по святам вишиванки. якщо війна закінчиться і це все лишиться всі вони вийдуть на вулиці обвішані орденами і медалями всі вони будуть мати посвідчення учасника, всі вони скажуть це ми герої і ми вийграли — це буде просто цергова цементація тієї конченої елітки з бандюків, аферистів лохотронщіків та постсовків єдина ціль яких побільше хапнути і втекти поки конкуренти не здерли з нього шкуру.

що так слабенько , мало каші їв ботяра, смали краще, бо денег не заплатять.

Все пропало, давайте сядемо і заплачемо

Краще кинути, тих хто зараз в окопі, без підтримки?

Краще кинути, тих хто зараз в окопі, без підтримки?

я так понимаю — кац предлагает сдаться и расчитывает что успеет сбежать за кордон, который рядом
ну или в принципе пишет из-за кордона, потому что переживает за свою недвижимость, которая может быть повреждена в случае продолжения боевых действий

та отож, нічого не подобається, а що робити не каже

ну мне самому то мало что нравится, если честно
но сдаваться как-то тоже не особо вариант то, особенно если лично принимать такое решение.
результаты сдачи руским мы все прекрасно знаем/видели, как в краткосрочной, так и в долгосрочной перспективе.

ну то треба як в першу світову вердени вкинемо всіх до останнього українця заради великого і смачного ніхера

Вы мне напоминаете белку-истеричку.
до «вкинуть всех до последнего» пока что крайне далеко
а вот «потерять всех до последнего» в случае капитуляции — это вполне реально, тому есть масса прелпосылок как в давней, так и в современной историию

тобто воюємо далі людей багато а я поки дома буду на 3д прінтері дурнички друкувати??

тобто воюємо далі людей багато а я поки дома буду на 3д прінтері дурнички друкувати??

ну всё лучше чем разносит из-за рубежа зраду на форумах и призывать к капитуляции.

Да примерно так же, как отсиживаясь в глубоком тылу призывать воевать чужими жизнями до конца.

Да примерно так же, как отсиживаясь в глубоком тылу призывать воевать чужими жизнями до конца.

Глубокий тіл — єто от Львова и западнее? Или где вы там у нас?
Друг мой, я понимю, вам нужно оправдать своё уже давно принятое решение и убедить всех остальных что это — единственно правильное, разумеется разумное, решение, и вы беспокоитесь вовсе не о себе (вы то в безопасности), а о «чужих жизнях»
Но получается у вас так себе.

Коли особисто від вас можна буде побачити ваше фото з окопу? Куди задонатити аби допомогти вам і вашому підрозділу?

Чи ваша служба та внесок лише у коментарях на Доу? Або розкажете що до вас просто повістка не дійшла?

Коли особисто від вас можна буде побачити ваше фото з окопу?

Не дай боже сложится ситуация в которой такие как я понадобятся в окопах. Я искренне надеюсь что такого не произойдет.

Чи ваша служба та внесок лише у коментарях на Доу?

В том числе

Або розкажете що до вас просто повістка не дійшла?

Я честно протанцевал все нужные па. Стою на учете, в начале года прошел влк, не скрывают и т.д.

Не буду кривить душей — я бы с радостью воспользовался бы возможностью уехать — если бы у меня была такая законная возможность, но её нет. так что будем жить дальше.

Я честно протанцевал все нужные па. Стою на учете, в начале года прошел влк, не скрывают и т.д.

А... так господин с отсрочкой. Так бы сразу и говорил :-)

А... так господин с отсрочкой. Так бы сразу и говорил :-)

Господину 50 лет и куча болячек. Не знаю, отсрочка ли это, но как я говорил — не дай боже сложится ситуация, в которой понадобятся такие как я. Я, конечно, неплохой спец по БД, но вот в качестве физической силы я вообще никакой.

Если ты прошёл ВЛК, то ты либо годен, либо списан и снят с учёта. Учитывая, что ты стоишь на учёте (и не можешь выехать за границу), то таки годен. Если признанный годным в начале года до сих пор не получил повестку на отправку — значит отсрочка. Других легальных вариантов в современной действительности нет.
Лапшу про «не получил повестку», «куча болячек» вешай другим.

Если ты прошёл ВЛК, то ты либо годен, либо списан и снят с учёта.

Ну я вот годен

то таки годен
Если признанный годным в начале года до сих пор не получил повестку на отправку — значит отсрочка.

Я тебе по секрету скажу — не всех сразу отправляют «на фронт». Вот если бы у меня была военная специальность — тогда да, а так — у меня даже старую ВОС сняли,я теперь «никто и никак, требую базовой подготовки»

Лапшу про «не получил повестку», «куча болячек» вешай другим.

Видимо, на фронтне пожилые необученные диабетики не так уж и нужны.
ну и слава богу, т.к. если начну брать даже таких как я — значит совсем грустно.

если начну брать даже таких как я — значит совсем грустно.

Так берут. В первом круге рукопожатий. Разные ТЦК в разных регионах. Именно поэтому прикольно читать как ты юлишь :-)

Так берут. В первом круге рукопожатий. Разные ТЦК в разных регионах. Именно поэтому прикольно читать как ты юлишь :-)

В тцк всё занято, как сам ты говоришь, я туда не особо то и нужен.

Максим, харе оправдывать свой выбор,я его понимаю и не осуждаю. Более того — мне на него глубоко похрен.
расслабся

Более того — мне на него глубоко похрен.

«Я бежал за тобой три дня, чтобы написать насколько мне похрен твой выбор.» :-)

харе оправдывать свой выбор,я его понимаю и не осуждаю.

Опа-опа, интересно. Расскажи-ка мне про мой выбор, поржём вместе.

«Я бежал за тобой три дня, чтобы написать насколько мне похрен твой выбор.» :-)

ну да, это ж я наскакиваю на тебя с выяснением отношений, не так ли?

Опа-опа, интересно. Расскажи-ка мне про мой выбор, поржём вместе.

Могу ошибаться, но судя по нарративам, которые ты несёшь (а может и не ты, а ты и ко — я вас по лицам, если честно, не особо различаю), ты из тех кто «мир любой ценой».
Лично я считаю такой подход проигрышным, учитывая историю последних 100 лет.

могилізованих «героїв»

руснёй прёт с 20 метров

як собі хочеш так і думай сонечко, можеш навіть в зсу піти і всім доказати, що то все брехня, а місце на військовому цвинтарі у львові скінчилося випадково

бог ты мой, какая неожиданная мужская любовь к лысому толстому седому старику.
«сонечко», с ума сойти

мені не шкода — користуйтесь — хто ж нас страців сивих та жирних ще згадає добрим словом :)

Если страна настроена на перемогу, то она не печатает в школах сомнительного и непостоянного качества изделия на FDM устройствах, предназначенных для прототипирования моделей, а строит хорошую профессионально-техническую цепочку образования. Где дети учатся работать с CAD, различными материалами и технологиями, потом часть из них попадает в вышку и учится проектировать автоматизированные цеха и техпроцессы, а другая часть — становится обслуживающим персоналом инженерных машин.
А, ну да, и еще создает родителям и детям моральные перспективы жизни тут хотя бы на десятилетие вперед, а не

> 48% айтівців хочуть виїхати з України, ще стільки ж — залишитися

А «страна» — це хто у вашому розумінні?

звучить добре, так а робити що?
Я ж конкретну пропозицію написав, а не загальну про те, яка має бути країна.

Твоё конкретное предложение: припахать пару школьников бесплатными операторами 3D-принтера.
А что делать — твой оппонент вполне доходчиво расписал. Тоже нормальная идея для волонтёрского проекта. И однозначно полезнее для страны.

Учить детей, при чем очень долго и качественно учить. Инвестировать деньги (много денег) в мозги, которые их будут учить. Инвестировать много денег в материальную базу, на которой дети будут учиться. Возобновлять что-то похожее на радиокружки и кружки авиамоделирования, которые существовали в ненавистном ужасном совке.
Вот примерно как KSE Proftech (proftech.kse.ua/3dprint) пытается делать (переизобретая техникумы в 2025 году). Только это должна быть государственная программа, не на неделю и за деньги налогоплательщиков. Стажировки для молодых людей старшей школы. И свобода выбора каждому ребенку чем он хочет заниматься — мир не ограничивается дронами и печатью скидов на китайских 3д принтерах. Кто-то захочет платы трассировать. Кто-то эти самые 3д-принтеры проектировать. Кто-то захочет вкусно готовить и запускать линии сублиматов. Кто-то хочет ракеты в космос запускать (кстати, куда эти дети сейчас поедут учиться?). И так далее.
А кто-то вообще имел всю эти одвичну боротьбу в одном месте. И их бы тоже не мешало как-то заинтересовать тут остаться, потому что сейчас каждый молодой налогоплательщик на вес золота — в государстве стариков-пенсионеров с дефицитом, составляющим полный годовой бюджет.

Инвестировать много денег в материальную базу, на которой дети будут учиться.

чудово, цей пост як раз про це.

Я за кордоном. Тут — іпотечне рабство або вічна оренда. Вдома — спадок від минулих поколінь: власне житло без кредиту, і не одне

Ідея купити принтер, щоб діти тренувались — класна.
Ідея вписуватись саме у Друк Армію не дуже. Як дотична особа — поясню чому.
1) Друк Армія уже має всі потрібні моделі, які надають тобі для друку. Нічого моделювати не треба.
2) Друк Армія очікує від волонтерів виконання обраних замовлень. Ви не можете взятись за друк умовно 100 хвостовиків до мін, а потім не виконати цей таск, бо діти щось зламали чи захотіли подрукувати своє.
3) 3Д друк відбувається доволі довго, а тому на уроках діти нічого не будуть друкувати, а лише сидіти під шум принтера.
4) Деякі філаменти токсичні. Наприклад багато чого друкується з ABS, і якщо приміщення регулярно не провітрювати — можуть бути проблеми. А тут ще й діти, де вимоги до безпеки значно більше.

Тому вважаю що купити принтер, щоб діти вчились моделюванню та друкували свої проєкти — топ. А от вписуватись одним принтером за таких умов в Друк Армію — не варто.

Дякую!
Питання розумію. При тому є такі аспекти:
2. Є вироби, про які прямо написано, що треба безкінечна кількість.
3. Я це бачу не як друк на уроці, а як додаткова активність після уроків для продвинутих (хто займається інформатикою поглибленно). Будуть ставити завданна на ніч.
4. Так, токичність це проблема. Я розраховую, що про це подбає школа, і друк буде в якісь подсобці з відкритим вікном (на окрему гофру вентіляції я не розраховую, звісно). Тут є простір для маневру.

2. Є вироби, про які прямо написано, що треба безкінечна кількість.

Для таких изделий один ТПА закрывает потребности всего фронта с запасом и почти бесплатно, по сравнению с 3D-принтерами. С постоянным качеством и постоянными и известными допусками.

3. Я це бачу не як друк на уроці, а як додаткова активність після уроків для продвинутих (хто займається інформатикою поглибленно). Будуть ставити завданна на ніч.

Загрузить готовую модель, заправить филамент, запустить печать — это точно занятие для продвинутых? ;-)

Загрузить готовую модель, заправить филамент, запустить печать — это точно занятие для продвинутых? ;-)

по цій поверхневій оцінці видно, що ви не зовсім розумієте, про що кажете.

Гипербола — суть литературный приём.
Оператор 3D-принтера, а именно это ты предлагаешь, — слишком простая задача даже для тех двух школьников, что будут его обслуживать.
Даже оператор ТПА, того же уровня сложности, — и практичнее, и полезнее. А вот технолог, который из готовой модели от ДрукАрмии сделает оснастку для штамповки на ТПА, — это то, что действительно заложит ростки инженерной смекалки и будет востребовано в дальнейшем.

Дивлячись яку задачу ми вирішуємо. Що поганого, що 2 учня побудуть рік операторами, набʼють бали досвіду та самоповаги (мені наприклад кожен N принт доводиться щось переналаштовувати, або пробувати оптимізувати компоновку виробів), ачивку в ДрукАрмії, стрічку в пустому джунівскому резюме та відчуття сопричасності? Що поганого, що в школі зʼявляється можливість друкувати свої ідеї? Захочуть — будуть моделювати своє.

Я не бачу протиреччя з вашим баченням.

P.S. Неправильно використано слово «суть».

стрічку в пустому джунівскому резюме

Какую? Оператор-кассир и то полезнее для резюме.

та відчуття сопричасності

ДрукАрмія только для этого и существует, тут полностью согласен.

Що поганого, що в школі зʼявляється можливість друкувати свої ідеї? Захочуть — будуть моделювати своє.

Так тебе о том и говорим: ты не предлагаешь творчество и инженерию, ты предлагаешь просто плюс один принтер в и так тупиковую ветку развития — комьюнити ДрукАрмії.

З.Ы. Прототипирование, доводка и штучное производство — это стезя 3D-принтеров. После доводки изделие ставится на поток и штампуется на ТПА. Это — эффективный инженерный подход. Но да, такой подход не даёт массам «самоделкиных» ощущения причастности к великому :-)

логика зрозуміла. А як ти бачиш ціну питання та трудозатрат підняти виробництво на ТПА? В мене немає такого досвіду — порадь щось. З принтером зрозуміло: 600 евро й поїхали.

І побільше фоточок в соцмережах, щоб скоріше по школі прилетіло, так?

ТПА — десятки тыс. $, б/у — дешевле, но тоже очень дорого. Трудозатраты: самое сложное и трудоёмкое — формы для литья сделать.
Это, очевидно, не массовое решение для волонтёров-одиночек.
Если совсем грубо, один термопластавтомат — заменяет сотни бытовых 3D-принтеров, стоит дешевле, стоимость изделий в разы ниже, постоянные характеристики и качество изделий, перенастроить на другое изделие сильно сложнее.

ТПА — десятки тыс. $, б/у — дешевле, но тоже очень дорого

Дякую, ось й відповідь. Є оптимальне рішення, але дороге та не-універсальне, і є неоптимальне — але доступне та універсальне.

В том-то и дело, что производство на ТПА тупо дешевле:

заменяет сотни бытовых 3D-принтеров, стоит дешевле, стоимость изделий в разы ниже

Вот просто прикинь сколько вложено в принтеры чисто для военной печати, сколько уходит на материалы для печати в масштабах только ДрукАрмии. А ведь есть и печатные «фабрики» с десятками принтеров у некоторых волонтёрских организаций.
Но, наверное, главное:

постоянные характеристики и качество изделий

Мы, конечно, бесконечно богатое общество, можем позволить массово печатать пластмасски на принтерах. Только буквально все знакомые военные жалуются на плавающее качество и характеристики печатных изделий. Они, правда и на качество некоторых кодифицированных «серийных» изделий жалуются :-(

люди які возять бамбулаби та філамент вже третю хату у Варшаві купують, а ви кажете треба на ТПА массмаркет пресувати

1. В рамках взаємодії зі школами, можна віддавати не складні індивідуальні замовлення дітям.
2. Система налаштована таким чином, що якщо, з якихось причин, друкар не зміг виконати зобов’язання, воно з нього автоматично знімається, а кількість ненадрукованих виробів повертається в загальний пул задач.

4. Так ніхто не пропонує дітям друкувати ABSом, PETG норм тєма, ним друкується 99% тасок.

Жахливе по ефективності витрачання ресурсів рішення.
Що друкармія, що дрони на кухні і таке інше.
Це як топити камін грошима.
1-2-3 заводи за кордоном централізовано виробляли б пластикову продукцію в рази швидше і якісніше.
Простіше логістика, простіше контроль якості.
Це дешевше в рази.
Але це «чомусь» нам не потрібно.

ух ти який експерт з усіх тем. все у нього просто, все у нього не потрібно.
але чомусь військові в чергу стають до друк армії та до волонтерів за дронами.
ну бо не потрібно гг

Они и за гвоздями для самодельной шрапнели встают в очередь. Следует ли из этого, что серийное производство осколочных ВУ следует заменить на кустарное?

Так так, заводи ефективніше, АЛЕ їх чомусь немає і волонтерам ДОВОДИТЬСЯ тягнути потреби фронту, друкуючи на кухнях.

Не знал, что волонтеры настолько не способны к самомоорганизации, что не смогли скинуться и запустить несколько ТПА-линий на те средства, что они потратили на принтеры и расходники. И, судя по этой теме, готовы и дальше платить за игры в кустарщину.

Але в тебе все вийде, я в тебе вірю. Вперед! Як запустиш перший завод — пінгуй.

Я читав їх пост — не вистачає потужностей

Ви впевнені що саме в потужностях проблема? Я колись вивчав як воно влаштовано і мені здавалося що там проблема не в потужностях, а в донатах на пластик.

учні мають змогу тренуватись моделювати та друкувати. Це вже не моделювання за допомогою лише уяви, це реально «взяв та надрукував свою ідею».

Це воно так тільки здається. Моделювати нічого не треба, вже все намодельовано — тому це скоріш мінус, бо учні не навчаться моделювати. Ну і власне 3д принтер не такий тривіальний девайс як може здаватися на перший погляд — це налаштування, калібровки, сушіння пластику, вирішення різноманітних проблем. В результаті все зведеться до того шо цим буде займатись інформатик)

пересилку деталей по Україні я не рахую, це дешево.

та мабуть не так вже й дешево.

Дякую за коментар.

Ви впевнені що саме в потужностях проблема?

Ну та, ось цитата: «Нам дуже не вистачає друкарів. Якщо у вас є можливість встановити 3D-принтер вдома — долучайтеся до ДрукАрмії!».

Моделювати нічого не треба

В школі є курс «3D моделювання», щось же вони там роблять?..

3д принтер не такий тривіальний девайс

Так, ви праві, вже зіткнувся. Тому думаю треба обирати вчителя, якій в цьому шарить (такі є).

та мабуть не так вже й дешево.

Дешевше, ніж з закордону уж точно )

"

В школі є курс «3D моделювання», щось же вони там роблять?..

" — що і завжди імітація бурхливої діяльності, ви занадто доброї думки про те що лишилося від освіти. я як батько дитини що ходить в загальноосвітьню школу в глибокому ахері від того що там твориться.

та-та, я памʼятаю, як син проходив ООП в 7 класі у Львові. Міняли колір лейбла по натисканню кнопки, не розуміючи взагалі ничого по ходу діла, поки тато-програміст не пояснив простими словами.

Це ще крутий рівень, у дочки якийсь перець рандомний веде і взагалі нічого не відбувається, і якщо по стем предметам все хоча б по програмі то усілякі нововведені предмети ведуть абсолютно рандомні персонажі. І це навіть не починаючи розмову про актуальність програм по які по суті не мінялись з часів совдепії, а ті як кажуть дістались від американців у тридцятих роках. І особисто у мене багато запитань що і навіщо вчать. Чи питання до вже сучасних «досягнень» української педгогіки, де основна задача це переписування підручника у зошит, та визубрювання на пам’ять художніх текстів. Вчителі взагалі відгородились від батьків і не бажають спілкуватись взагалі, як гурток аутистів, все що завгодно аби не чіпали.

Когда 20 лет назад мне, у которого нет пед. образования, предложили читать физику в школе, потому что «ну у тебя всё же техническое образование, а там сейчас физику читает учительница биологии», я ничему в нашем школьном образовании не удивляюсь :-)

Друкар це і є потужність, бо він купує принтер і сам його годує пластиком. Звісно, було б легше, якби з неба падав пластик, але маємо те, що маємо.

Чтобы начало прилетать по школам, как легитимным военным целям?

тому й підняв це питання.

На перший погляд звучить слушно, на другий — чи вартує ракета знищенного принтера за 600 евро? Плюс вони й так пуляють як не в себе. Плюс школяри не вчаться під час тривоги.

Стоили ли жилые дома, супермаркеты, больницы? Они и без повода охотно шмальнут, а если уж есть повод...
А потом расскажут, что злые бЕндеровцы прикрывается детьми, как живым щитом.
И найдется достаточно народу их послушать.

Для них дійсно немає нічого святого, але це зайвий привід для удару. Мов, по школах розміщують — потім в ООН будуть показувати це.

чи вартує ракета знищенного принтера за 600 евро

Ти питання неправильно поставив, чи вартує життя від 500 до 3000 дітей, одного принтера який буде робити 8 хвостовиків в день, і то низької якості, бо треба вмістити друк в 40 хвилин.

А воно зараз не прилітає? Що зміниться? Хтось взагалі відмазки тих підріл ще слухає?)

ой не тринди. по школах і так прилітає по кд. і друк 3д моделей не робить школи легітимною ціллю. ох ці йоба-експерти диванні

Учитывая твой двровой лексикон я предполагаю, что ты не понимаешь смысла слова «легитимный».

так, у мене біда з розумінням свино-собачої

Болезный, кастрюлю сними, а то тебе она на мозг давит)))

Це ви такий сміливий поки вашої дитини, не дай Боже, це не торкнулося, так би по іншому говорили

по школах і так прилітає по кд.

Не прилітало по школам з тих пір, як звідти виселили військових в 2023.

Чи варта уваги ракета старого совкового заводу «Оріон» у Тернополі, який давно не виробляв приладів?

А депутат від «Слуг незрозуміло якого Народу» казав що робить ... найкраще ...
тепер правда кричить як свиня — я не я та й не було мене там ...

Підписатись на коментарі