«Не жалійте нас»: інструктор першого контакту про травму, реабілітацію й (не)інклюзивність в Україні та шлях в ІТ
Повертатися до життя після травми — це не один момент, а сотні дрібних рішень щодня. Коли я опинився на кріслі колісному після поранення на війні — думаю, моїм найціннішим питанням було не «чому це сталося?», а «як тепер жити далі?». Сьогодні я вже сам допомагаю іншим знаходити відповідь на це запитання — як інструктор першого контакту в «Групі активної реабілітації» та як студент, який вибудовує нову професію з нуля в ІТ.
Моя роль як інструктора першого контакту: через власну історію, а не лекцію
Коли мені повідомляють про нове звернення, я приїжджаю до людини в лікарню. Знайомимося. У перший день ми не говоримо про «великий шлях» — тільки про те, що можна зробити сьогодні.
Я показую базові речі: як правильно користуватися кріслом колісним, обслуговувати себе у побуті й упоратися з першим шоком і страхом.
А далі ми переносимо практику в реальність: прямуємо на територію лікарні, потім до першої кав’ярні, у парк, у супермаркет. Це не просто тренування навичок. Це повернення до суспільства. Людина знову вчиться бути частиною світу — на рівних, без жалю і з повагою до себе. Я знаю, що це можливо, бо сам пройшов цей шлях.
Дорога до травми і після неї
До війни я був у кулінарній сфері, працював пекарем однієї з мережі гіпермаркетів, поступово виріс до офісної управлінської ролі. Звільнився буквально за два тижні до повномасштабного вторгнення. Через декілька місяців вже служив.
На фронті я працював пілотом дрона у бригаді
Після реабілітації стало очевидно: повертатися до ресторанного бізнесу складно. Обладнати робоче місце так, щоб воно відповідало моїм новим потребам, — дорого, складно і часто нереалістично.
Тому я вирішив піти в ІТ. Обрав Python в Hillel IT School. Почав з основ, зараз рухаюся далі й бачу, що це професія, яку реально опанувати і в якій я можу працювати без бар’єрів. Зараз також вчу англійську в цій школі. Навчання повністю покриває грантова програма від Hillel IT School для військовослужбовців
Волонтерство і робота з травмованими: чому це важливо
Я прийшов у реабілітацію не лише тому, що міг допомогти іншим. Це було також способом допомогти собі. Коли ти вчиш когось жити з травмою, ти сам краще розумієш себе — свої межі, свої сили, свої можливості.
Наші інструктори працюють за принципом «рівний рівному». Людина на кріслі колісному вчиться у людини на кріслі колісному. Тому довіра з’являється швидко: «Ти зміг — значить, і я зможу». Це дуже сильний мотивуючий фактор.
Про (не) інклюзивність в Україні
Я живу в Дніпрі. У центрі — бруківка. І це не романтика, а справжній атракціон для людини на кріслі колісному. Деякі райони для мене майже недоступні. Навіть доїхати на роботу — окремий виклик, бо не кожне таксі має необхідне оснащення. Відповідний транспорт для ветеранів наче є, але там свої нюанси щодо обмеженості з використання: потрапити у відповідний графік, чергу та період виклику тощо.
По роботодавцях також є нюанси. Так, на сайтах вакансій з’являються фільтри «доступно для людей з інвалідністю», але реальний стан справ часто далекий від цих галочок. Роботодавці поки не розуміють усієї картини: що потрібно людині, щоб працювати комфортно й ефективно. Офіс має бути обладнаний пандусом, ліфтом, доступною вбиральнею тощо. Повірте, були випадки, коли «сидячий образ роботи в офісі» порівнюють з моїм випадком — начебто різниці майже нема, адже «всі сидять багато годин на роботі». Це кажу більше не з претензією, а з тим, що дійсно просто треба частіше такі питання підіймати і обговорювати, вирішувати. Бо більшість айчарів, роботодавців просто навіть не стикались з такими випадками. А вони, на жаль, як ви розумієте — точно не зменшаться(
Зміни потрібні. Питання в тому, чи ми зможемо пришвидшити ці процеси.
Як правильно комунікувати з ветеранами і людьми після травм? Про це все частіше питають мене, і все логічніше, що потрібно це більше і більше це розкривати.
Комунікація — це важливо. Тому ділюсь кількома простими правилами:
- Не жалійте. Людині потрібна підтримка, а не співчуття з трагедією в очах.
- Не лізьте з порадами типу «ти маєш триматися». Кожен тримається, як може.
- Не питайте, «коли закінчиться війна». Повірте, військові та ветерани дуже цього хочуть, особливо знаючи справжню ціну цієї війни...Тому питання більше ніж болюче.
- Запитуйте, чи потрібна допомога перше ніж щось робити. Навіть, якщо вам здається «що людина складно пересувається чи повільно, чи...». Будь ласка, перепитайте «чи треба допомога і яка саме». Бо, а) не всі хочуть, щоб штовхали їх на кріслі колісному або щось робили замість них без попередження, б) у кожного свої навички та відповідні відпрацювання ситуацій, тому ваша допомога не повина нашкодити чи збити від налагоджених та зручних вже дій для людини.
- Дякуйте, але не на «отмашку». Повірте, це зазвичай викликає дуже двоякі відчуття...І часто засмучує — коли людина, побачивши ветерана — просто проходячи мимо, каже «Дякую», але навіть не зупиняється.
- Говоріть просто. Не робіть вигляд, що травми немає — і не зводьте все тільки до неї.
- Пам’ятайте: ветерани — не про травму, а про досвід. Людина не зводиться до моменту, який з нею стався.
- Найгірше, що можна зробити — уникати або боятися спілкування. Нормальна, людська розмова — це вже підтримка.
Я знаю, що повернення до життя починається там, де ти підтримуєш інших. І так, віра в себе іноді починається з того, що хтось вірить у тебе першим.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів