Із класного журналу — в CRM: чесна історія про зміну кар’єри
Безліч статей і постів уже написано на тему «як увійти в IT». Що ж, нехай моя історія скромно доповнить цей нескінченний список. Бо, можливо, саме вона підштовхне когось, хто стоїть на роздоріжжі, вагається, сумнівається, а може навіть відкладає резюме «на потім».
Як усе починалось
Після університету я отримала диплом учителя англійської мови та літератури. Тоді IT здавалося чимось далеким і космічним — ніби закритим клубом для обраних із власним шифром і мовою. Я ж бачила перед собою класичний шлях — школа, діти, уроки, методички.
І мушу сказати — мені справді пощастило. З учнями, з батьками, з колегами. Мої класи були мотивовані, а атмосфера — жива: ми обговорювали сучасні книги, пісні, фільми, навіть новинки техніки. Кожен урок починався з музики — від All About That Bass до The Beatles. І так, задоволення отримували всі — і я, і діти. Результати теж не забарилися: кілька учнів обрали мовний шлях, а одна з моїх «зірок» навіть виграла золоте місце у програмі FLEX. Це був справжній кайф — бачити, як знання перетворюються на можливості.
Але через певний час з’явилося відчуття «скляної стелі». Кар’єрна вершина в школі — завуч або директор, і то, якщо дуже пощастить. А ще — нескінченні журнали, папери, звіти, педради... Бюрократія поступово з’їдала те, заради чого я колись полюбила викладання.
І от одного дня подруга кинула фразу, яка боляче зачепила, але стала поштовхом:
«Що ви там у тих школах сидите?»
Я почала досліджувати варіанти — що є поза межами школи, де можна розвиватися, відчувати драйв і бачити результат своєї роботи. Буду відвертою: спочатку мене рухала не фінансова мотивація, а радше бажання змін. Та коли я дізналася, що в IT зарплату можуть переглядати двічі на рік — мотивація, скажімо так, стала багатограннішою 😄
Та головне, що мене зачепило — це сам підхід. У школі все тримається на паперах і ентузіазмі, в IT — на системі, автоматизації й логіці. Якщо щось не працює, ти не просто «виправляєш», а аналізуєш, тестуєш, оптимізуєш. І все ж це мені здалося дуже знайомим — як у викладанні, тільки на новому рівні. Твої «учні» — це клієнти або користувачі, а твоя «методика» — це customer journey.
І якщо вчитель у класі має справу з десятками унікальних характерів, рівнів знань і мотивацій, то в IT — це десятки типів клієнтів, кожен зі своїми болями, очікуваннями й KPI. В обох випадках головне — вміння слухати, спостерігати й будувати довіру. Саме тут я вперше усвідомила, що «м’які навички» (soft skills), які в освіті часто сприймаються як щось другорядне, у бізнесі — стратегічний актив. Емпатія, чітке формулювання думок, здатність пояснити складне простою мовою — усе це виявилося не просто суміжними, а ключовими навичками для переходу в IT.
З іншого боку, галузь технологій дала мені те, чого бракувало в освіті: вимірюваність. Якщо у школі результат можна оцінити лише через роки — коли колишні учні повертаються зі словами «дякую», — то в IT зворотний зв’язок майже миттєвий. Ти бачиш, як кожна дія впливає на продукт, команду, клієнта. Це поєднання людяності й системності стало для мене ідеальним балансом — саме тим, що я підсвідомо шукала.
І ось що мене справді драйвило: в IT кожне зусилля можна виміряти, а результат — побачити майже відразу. Не просто «підготувала урок», а «покращила retention на 10%» або «знизила churn». Не просто «провела класну бесіду», а «запустила customer health score і знизила ризик відтоку».
У продажах — теж своя магія. Не «написала листа», а «підняла open rate до 45%». Не «поговорила з клієнтом», а «вивела warm lead на демо й довела конверсію з холодних контактів до 12%». Навіть звичайне «додала в LinkedIn» тут перетворюється на «збільшила таргетовану базу на 30%».
У кожної дії — чіткий фідбек: цифри, графіки, CRM-дашборди. Це не просто «зробила добре», це «довела, що зробила добре». І це, мабуть, одна з найприємніших речей у переході з освіти в IT.
Плюс, я вперше побачила, що розвиток — це не абстракція, а конкретний план: курси, метрики й точки росту. І саме тоді я натрапила на вакансію Sales Manager. Вирішила: ось він — мій шанс.
Перші спроби
Проаналізувавши можливості, я вирішила: з моїм бекграундом найлогічніше спробувати себе в продажах. Sales Manager звучить амбітно, і, на перший погляд, має бути «легкий поріг входу». Спойлер — не такий уже й легкий.

Продажі здавалися гарним стартом, бо вони поєднують усе, що мені близьке: аналітику, спілкування, психологію й швидкий результат. І головне — тут можна було побачити прямий зв’язок між зусиллями й цифрами. У школі ти не завжди знаєш, чи допомогло твоє пояснення. У сейлзі — все просто: є конверсія, є reply rate, є booked demo.
І ще — у продажах я відчула ту ж саму енергію, що колись отримувала на уроці, коли вдавалося «запалити» клас. Тільки тепер замість учнів — потенційні клієнти, замість журналу — CRM, а замість батьківських зборів — дейлі з командою 🙂
Кожен дзвінок ставав маленьким викликом, кожен лист — експериментом. Я вчилася тестувати гіпотези, шукати патерни в поведінці лідів, налаштовувати автоматизації, щоб звільнити час на головне — спілкування. Виявилося, що сейлз — це не про «впарювання», а про щиру цікавість: хто твій клієнт, що йому болить, чому йому болить, і як саме ти можеш зробити його день кращим.
І, можливо, саме педагогічний бекграунд допоміг мені залишатися людяною навіть у найстресовіших ситуаціях. Бо, як і в школі, у продажах не буває «невдалих» розмов — бувають лише ті, з яких ти ще не зробив висновків.
До першої в житті співбесіди в IT я готувалася, як перед ЗНО. Пройшла тренування з «типових питань», виписала десятки прикладів «як я переконувала дев’ятикласників» — ну хіба це не близько до продажів? :)
І ось вона, перша співбесіда. Мені кажуть:
«Все супер, ви супер, але ж ви всього лише вчитель».
Самооцінка — мінус сто.
Друга співбесіда.
«Все супер, ви супер, і о вау, ви були вчителем! А це означає, що у вас купа корисних скілів».
Самооцінка миттєво зробила апгрейд до версії 2.0 :)
Офер я прийняла. І коли почула: «У нас активні продажі, треба буде телефонувати клієнтам», — просто усміхнулася. Після кількох років у школі мене вже важко злякати словами «дзвінки» чи «активна комунікація».
До речі, обидві співбесіди були зовсім не «лайтові», тому ілюзія про легкий старт у продажах швидко розвіялась. Але саме цей шлях допоміг мені не впасти у синдром самозванця, бо кожен новий дзвінок, кожна відповідь клієнта й кожна маленька перемога доводили: я дійсно на своєму місці.
Мій шлях в IT
Так я потрапила у світ IT — у продуктову та водночас аутсорс-компанію на позицію Sales Manager. Спочатку все крутилося довкола лідогенерації, листів, перших демо й нескінченних CRM-апдейтів. Але саме тут я вперше побачила, як цифри перетворюються на реальні історії клієнтів, а «закритий лід» — на довгострокове партнерство.
Через пів року я виросла до адміністративної ролі — координувала команду, оптимізувала процеси, допомагала новачкам розібратися в CRM, і зрозуміла, що мені цікаво не лише продавати, а й будувати систему. А ще через пів року отримала пропозицію спробувати себе в Customer Success Management — природне продовження того, що я вже робила, тільки з більшим фокусом на відносини, стратегічне мислення й розвиток клієнтів.
На той момент я вже вміла переконувати, слухати й ставити правильні запитання — базові, але ключові навички для Customer Success. Проте ця роль вимагала іншого типу мислення. Якщо в продажах важливо «запалити ідеєю», то в CSM головне — зберегти довіру на довгій дистанції. Тут ти не просто супроводжуєш клієнта, а стаєш його радником і стратегом: допомагаєш сформувати бачення, адаптувати продукт під реальні бізнес-цілі, зняти бар’єри, які гальмують успіх.
Іноді це схоже на мінікурси з бізнесу, психології та комунікації водночас: ти вчишся будувати партнерські стосунки, аналізувати дані, вчасно вловлювати сигнали ризику, і при цьому залишатися «людиною, якій можна довіряти».
Саме тоді я вперше по-справжньому зрозуміла, наскільки взаємопов’язані всі процеси в IT-компанії. Продажі, маркетинг, продакт, сапорт — усі частини однієї системи, яка тримається на спільній меті: зробити клієнта успішним. І це відчуття командності, коли твоя робота реально впливає на бізнес клієнта, — мабуть, найкраща мотивація залишатися в цій галузі.
Не вагаючись, я погодилася — і досі не шкодую. Бо саме в цій ролі я побачила повну картину: від продажу до впровадження, від аналітики до управління очікуваннями клієнтів. З часом Customer Success органічно переплівся з Account Management — і так сформувався мій ідеальний мікс: спілкування, аналітика, стратегія і постійний розвиток.
Якщо продажі навчили мене, як відкривати двері, то Customer Success — як утримувати їх відчиненими.
Трошки висновків
Чи вважаю я цю історію успішною? Так. Але не тому, що вона виглядає «лінійно» чи «логічно» на LinkedIn. Насправді це був шлях через експерименти, сумніви, невпевненість і багато «а що, як не вийде?». Проте саме завдяки цим крокам я знайшла професію, у якій можу поєднати емпатію, аналітичне мислення й любов до розвитку — те, що колись формувалося в класі, а тепер реалізується у взаємодії з клієнтами.
Зараз, вкладаючи свій час у розвиток у напрямі CSM/AM, я бачу результат — у метриках, у фідбеках, у відчутті стабільності. Активно веду сторінку в LinkedIn, ділюся інсайтами, спілкуюся з колегами з різних країн і регулярно отримую запити на співбесіди від компаній, про які колись лише читала.
І якщо коротко — воно того варте
Якщо ви теж ловите себе на думці «а може спробувати?», спробуйте.
Серйозно.
Навіть якщо здається, що ваш попередній досвід далекий від IT — насправді він може стати вашим найкращим активом.
IT — це сфера, де не буває нудно.
Де кожен день щось нове.
Де можна знайти свій ритм, своїх людей і, нарешті, баланс між розвитком і задоволенням.
Бо врешті-решт, скіли залишаються тими самими — просто замість оцінок у щоденнику я сьогодні вимірюю NPS у CRM. І кайфую від того не менше 😄
21 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівГарна стаття, згоден, що при бажанні можна перевчитися і використати свої кращі навички у новій сфері. Підкажіть, що б ви порекомендували випускникам чи студентам для підготовки до ІТ співбесід на позиції AM/CSM? Які хард скіли потрібні для «покращення конверсії співбесід до оферів»? :)
Дякую! 🤗 Найкраще, що може зробити кандидат — підтягнути практику саме на реальних сценаріях: апдейти, ескалації, upsell-можливості. Навіть зробити собі «конспект ситуацій» і проганяти їх перед співбесідою. А з хард скілів — CRM і базова аналітика, цього більш ніж достатньо, щоб виділитися 💃
На правах колишньої учениці — третій абзац у саме серденько 🥹 наші уроки були унікальним міксом веселощів та знань. Коли Ви звільнялися зі школи — плакали всі класом. Але я дуже рада, що Ви займаєтеся улюбленою справою і кайфуєте від цього 🥰❤️
Дякую тобі величезне за такі слова 🥹❤️
Наші уроки справді були особливими — і це багато в чому завдяки вам, вашій енергії та відкритості.
І мені неймовірно приємно бачити, як ви ростете, формується ваш шлях і як ви сміливо берете від життя своє 🫶
Пишаюся вами і завжди тримаю за вас кулачки!
Супер. Обожнюю продажі, минулого року місяць була на продажах а ай ті школі, заробила вдвічі більше ніж обіцяли, і робота надихаюча, але з.п для мене сильно мала. Тож розумію вас, сейлз в ай ті то агонь...
Ого, крутий результат за такий короткий час! 👏
Рада, що ви теж відчули цей «вогонь» сейлзу — він реально особливий 🔥
Продажі справді можуть і мають запалювати, особливо коли виходить краще, ніж очікували.
І так, питання зарплати дуже знайоме — у багатьох місцях сейлзів недооцінюють, хоча енергії та відповідальності там вистачає на трьох.
Коли потрапляєш у правильну команду з адекватною політикою, усе відкривається по-іншому: і можливості, і рівень доходу, і розвиток.
Дуже класна стаття, дякую вам)
Дякую за фідбек 🙌 пишіть, про що було би корисно та цікаво читати далі 👌
«І ось вона, перша співбесіда. Мені кажуть:
„Все супер, ви супер, але ж ви всього лише вчитель“.
Самооцінка — мінус сто»
>>>В мене було в такому ж ключі, мов, що там складного, дітей вчити та батьківські збори проводити:), а там ( в ІТ) — комп’ютерники:)
Шкода, що вам також довелося з цим зіштовхнутись 🤗 та такий досвід також цінний та мотивуючий 💪
Я не хвилювалася чз це.Я бачила, що молодих фахівців і фахівчинь з будь-якої сфери сприймають максимально несерйозно. Мов, ще молода/ молодий.
Це правда, до молодих спеціалістів у будь-якій сфері часто є упередження 😞Добре, що ви це сприйняли спокійно — інколи така недооцінка лише додає бажання довести протилежне 💛
А середній вік-як нездатних до вивчення нового.Ось такий двосторонній ейджизм в українських роботодавців
Тут я можу відповісти і як людина, що наймає. Я наймала джунів 40+: проходили набагато краще всі етапи, ніж кандидати після університету. Скоріш, питання в мотивації, думаю.
Щодо мене особисто, я все життя майже працюю в сфері управління персоналом,HR/ recruitment ітд.Чи були думки щось змінити- так. Бо був час, коли відчувала , що не потягну вже всі мови, не потягну освіту додатково ітд.Але даже після проходження курсів з інших дисциплін — ну , не моє це.
А от з 2026 року треба думати про локальний( польский ) виш.Бо вже вимагають, і не розуміють, чому досі немає. Отаке.
чого це? 🤔
1) учні ж постійно видають якісь результати на уроках
2) щоб вчителю платили зарплату — начальство ж постійно слідкує за рівнем знань учнів — і оцінки, і досягнення на олімпіадах...
Дякую за ваш коментар 🙌
Справді, учні показують результати щодня — контрольні, відповіді, олімпіади. Я це дуже ціную і зовсім не заперечую.
Саме тут я мала на увазі трошки інший вимір. У школі ти бачиш знання «тут і зараз», але не завжди розумієш, який слід твоя робота залишає в довгостроковій перспективі. Часто про справжній ефект дізнаєшся значно пізніше — коли дорослі вже люди приходять і кажуть: «Пам’ятаєте, ви тоді... це на мене вплинуло». І це особлива, але дуже відстрочена форма зворотного зв’язку.
А в IT усе працює інакше. Ти щось змінюєш — і за день-два вже бачиш реакцію користувачів, цифри, поведінку продукту. Вплив твоїх дій читається майже в реальному часі.
Тому я говорила саме про різницю в динаміці та форматі фідбеку, а не про його відсутність у школі 🙂
Ще раз дякую, що підсвітили цей момент — такі уточнення допомагають краще пояснити задум.
мабуть і в айті ви цього не знаєте...
але цього ніхто й не вимагає
а в школі можуть вимагати не тільки навчати... але й виховувати дітей... тобто брати на себе функцію батьків... більшу відповідальність...
а це, по-перше, важко зробити за кілька годин в неділю...
по-друге, не компенсується ніякою зарплатою...
настає вигорання... вгадав? 🤔
Абсолютно з вами погоджуюсь: у школі відповідальність набагато ширша, ніж просто «навчити». Дуже часто вчитель реально підставляє плече там, де мав би бути хтось із дорослих. І так, це виснажує — морально й емоційно. Багато хто вигорає саме через цю «невидиму» частину роботи.
У тексті я мала на увазі трошки інше: не стільки про те, що в IT все видно чи зрозуміло, а про саму динаміку фідбеку.
У технологічних ролях ти швидше бачиш реакцію на свої дії — аналітика, метрики, зміни в продукті. Це інший тип «сліду», більш короткостроковий, але вимірюваний.
А от у школі справжній ефект справді проявляється роками пізніше — коли вже дорослі люди раптом кажуть, що певний урок чи фраза щось для них змінила. Це дуже цінно, але дуже відстрочено.
Тож я не порівнювала «важливість» чи «вплив», а радше говорила про різницю у відчутті результату.
І так, вигорання — ви прямо не вгадали, а влучили 🎯
смішно 🙂
:facepalm:
найгірший фідбек євер, на межі з дискримінацією по віку/статі. уже краще стандартна відписка ніж це
💯 погоджуюся
Дякую за фідбек 🙌 пишіть, про що було би корисно та цікаво читати далі 👌