Як фідбек формує культуру або що я дізналася, прочитавши 1000+ відгуків про IT-компанії

💡 Усі статті, обговорення, новини про HR — в одному місці. Приєднуйтесь до HR спільноти!

10 років я працюю в ZONE3000 і за цей час встигла побувати у кількох ролях: від рекрутингу до PR та маркетингу. Це дало мені широку перспективу: я розумію, як формується бренд компанії зовні, чому кандидати приймають рішення прийняти чи відхилити офер, і що шукають фахівці в компанії.

Останні два роки я працюю в ролі Brand Reputation Manager — відповідаю за управління репутацією компанії. У цій статті хочу показати, як системний підхід до роботи з фідбеком впливає на корпоративну культуру, як ми побудували систему зворотного зв’язку у своїй компанії та які результати вона дала.

Дослідження ринку: що говорять тисячі відгуків про IT-компанії

Щоб зазирнути за межі моєї бульбашки, я обрала 20 IT-компаній, які максимально схожі на нашу (за розміром, структурою, напрямом) і перечитала всі відгуки про них на зовнішніх платформах — а це тисячі коментарів.

Ключові критерії аналізу:

• Тональність: позитивна / негативна / нейтральна.
  • Проблеми та переваги, що повторюються.
  • Tone of voice компаній у відповідях.

Сьогодні існують сервіси, які вміють автоматично агрегувати відгуки з відкритих джерел і навіть одразу класифікувати їх за тональністю. Проте більшість платформ на кшталт DOU чи Glassdoor мають технічний і юридичний захист від масового несанкціонованого збору даних, тож для повного і безпечного аналізу потрібно працювати з офіційними API або користуватися ліцензованими сервісами-моніторами.

Загалом у таких випадках, коли важливі контекст, інтонація, підтексти й зміни tone of voice, я все ж обираю ручний підхід. Це допомагає помічати нюанси, які часто губляться в автоматичній аналітиці, а також тренує надивленість. А ще це дійсно цікаво.

Коли люди пишуть відгуки

Люди рідко сідають писати відгук у «звичайний» день. Завжди має статись щось, що викликає сильну емоцію.

У більшості випадків поштовхом до негативного фідбеку стає не сама проблема, а відчуття, що «мене не почули» або «мене знецінили». Кандидати найчастіше пишуть одразу після рекрутинг-досвіду, коли очікування і реальність різко не збігаються. А співробітники, які вже певний час у компанії, залишають відгуки тоді, коли не бачать змін або не мають безпечного простору сказати про свої проблеми напряму. Це часто є сигналом про прогалину у внутрішній комунікації.

Щодо позитивних відгуків, то зазвичай люди пишуть їх тоді, коли відчувають сильну підтримку або вдячність. Наприклад, компанія допомогла у кризовій ситуації, проявила турботу про команду, чесно відреагувала на складні обставини чи створила середовище, де справді комфортно працювати. Позитив зазвичай з’являється не через «норму», а коли досвід перевершив очікування.

Тож у відгуках завжди відбиваються крайні точки емоційної кривої. Середина майже ніколи не потрапляє у публічний простір і саме тому важливо працювати з обома полюсами: знижувати рівень фрустрації та підсилювати ті моменти, які здатні викликати вдячність.

Найчастіші причини негативних відгуків

1. Рекрутинг. В результаті мого дослідження виявилось, що з великою перевагою перше місце серед регулярних проблем займає (сюрприз-сюрприз) рекрутмент-процес і все, що з цим пов’язано. Відсутність прозорості, зворотного зв’язку після співбесіди, поваги до часу кандидатів фігурують у більшості негативних відгуків. Цьому є безліч «наукових пояснень», але якщо коротко, то на етапі формування першого враження найпростіше викликати сильну емоцію через зіткнення очікувань і реальності.

Те, що співробітники ще можуть «пробачити» всередині компанії, зовні часто стає репутаційною втратою. Саме тому рекрутинг, звичайно, — зона ризику, але й водночас величезне поле для розвитку корпоративної культури.

2. Менеджмент. Це друга за поширеністю причина негативних відгуків. Найчастіше люди пишуть про відсутність конструктивного зворотного зв’язку, мікроменеджмент, або ж навпаки — повну байдужість з боку керівників. Окрема тема — токсичні прояви: фаворитизм, неповага, комунікація в агресивному чи зверхньому тоні. Такі речі сильно б’ють по довірі: навіть цікаві проєкти та конкурентні умови не рятують, якщо команда відчуває, що менеджер не чує або знецінює. І якщо проблеми з рекрутингом можна «списати» на процес, то стиль керівництва завжди сприймається як обличчя компанії. Тому будь-які перекоси тут майже автоматично стають причиною публічного негативу.

3. Бенефіти. Негатив з’являється там, де обіцянки й реальний досвід розходяться: декларуються можливості для навчання, але є бюрократія на погодження бюджетів; програми підтримки ментального здоров’я є тільки «на папері»; «гнучкий графік» часто означає постійну доступність у месенджерах; соцпакет не завжди відповідає етапу життя фахівця (наприклад, нуль підтримки для батьків або релокаторів). Коли бенефіти сприймаються як маркетинг, а не як реальна турбота, довіра падає — і це теж відбивається у відгуках.

Що люди відзначають як переваги

Щодо переваг, які повторювались, найчастіше фаворитами є:

• Цікаві проєкти.
  • Здорова атмосфера в команді.
  • Соціальна відповідальність компанії.
  • Прозорість комунікації.

Але найсильнішу довіру формує не тільки те, що компанія робить, а й те, як вона про це говорить.

У тих коментарях, які я розглядала, позитив згадується там, де компанії:

• Підтримують ЗСУ (бізнеси вже не мають розкоші бути аполітичними: відсутність позиції — теж позиція).
  • Надавали допомогу команді під час пандемії чи повномасштабного вторгнення.
  • Чесно комунікували під час скорочень або змін (і саме це ставало ключовим фактором довіри й підтримки).

У 30% обраних мною компаній зустрічались відгуки, де згадується терапевтичний ефект відкритих зустрічей із топменеджментом, особливо в кризові періоди. Організації, які пояснюють свої дії та рішення відкрито, викликають більше довіри та залученості. Тож внутрішня комунікація — важлива частина культури. Регулярні Q&A, прямий контакт зі стейкхолдерами — інструмент стабілізації емоційного фону команди.

Цю практику можна побачити у багатьох компаніях, і вона справді працює. У нашому випадку це добре видно на прикладі ініціативи департаменту внутрішніх комунікацій, яка забезпечує регулярні зустрічі команди з топменеджментом. Під час цих сесій CEO відповідає на питання команди, пояснює політики та ділиться новинами й баченням подальшого розвитку.

Ця ініціатива з’явилась ще за часів ковіду і стала потужною підтримкою на початку повномасштабного вторгнення. Команда неодноразово у внутрішніх опитуваннях відзначала її позитивний ефект і я повністю розділяю ці відчуття.

Тому я — амбасадор відкритої комунікації: пояснювати, проговорювати, відповідати й, головне, ставитися до колег як до дорослих. Бо культура прозорості сама по собі  це вже конкурентна перевага. Чим більше компанія пояснює свої дії, тим менше місця для інтерпретацій.

Стратегії відповідей

Компанії часто концентруються лише на негативі, відповідаючи тільки на невдоволені відгуки. При цьому позитивні залишаються без уваги й це формує враження, ніби тебе чують тільки тоді, коли ти незадоволений. Це може демотивувати тих, хто хотів би поділитися хорошим досвідом, і підкріплює патерн «писати треба лише тоді, коли щось болить».

Баланс у відповідях критично важливий. Подяка за позитивний відгук виглядає дрібницею, але вона формує відчуття справедливості й цінності.

Також важливо, хто саме відповідає. Якщо це приватні акаунти співробітників, є ризик, що після їхнього звільнення в публічному просторі залишаться коментарі з підписом людини, яка вже працює в іншій компанії. Виглядає це доволі дивно, тому важливо мати офіційний корпоративний акаунт або чітко прописану політику, від імені кого ведеться діалог.

Відповіді — це не просто «damage control», а частина бренду роботодавця. І стиль цих відповідей (тон, швидкість, послідовність) формує не менший імідж, ніж будь-яка рекламна кампанія.

Що дало мені це дослідження

Будь-який аналіз відгуків має сенс лише тоді, коли за ним ідуть конкретні зміни. Для мене було важливо не просто зібрати статистику, а побачити, які ризики можуть виникнути й що можна підсилити вже зараз.

Тому після завершення цього дослідження я ініціювала чекапи на теми, які звучали в інших компаніях, навіть якщо у нас схожих сигналів ще не було. Разом із HR, People Partners, Recruiters, Marketing та Internal Communications ми запустили кілька нових процесів і адаптували частину наявних. Зокрема:

• Провели рев’ю всіх форматів збору зворотного зв’язку, збалансували анонімні й неанонімні фідбеки, переглянули формат і періодичність відкритих Q&A-сесій з СEO.
  • Оновили онбординг і впровадили додаткові адаптаційні опитування, стандартизували адаптаційний план, переформатували та розширили окремий блок в адаптації для новачків.
  • Переглянули підхід до деяких бенефітів, зробили акцент на ментальному здоров’ї та підтримці співробітників у різних життєвих обставинах, зокрема впровадили сікліви після обстрілів.
  • Запустили освітні ініціативи для менеджерів, як, наприклад, серія внутрішніх тренінгів про ефективну комунікацію, менторство, лідерство й управління очікуваннями.

Ці зміни стали базою для системи управління зворотним зв’язком, про яку розповім далі: як вона побудована, які точки охоплює і які результати вже дає.

Як ми побудували систему управління фідбеком

За останні роки роботи зі зворотним зв’язком на зовнішніх платформах я опрацювала понад 300 відгуків про нашу компанію — позитивних, агресивних, саркастичних, теплих, справедливих і не дуже.

З позитивними все просто. Читати їх приємно, а отримувати дуже цінно. А от негатив... тут все складніше. Моя особиста перша реакція на отримання негативного відгуку завжди емоційна. Хочеться захистити команду, компанію, людей, з якими я працюю і яких поважаю. Але, звичайно, я ніколи не відповідаю одразу. Збираю та аналізую всі факти й тільки тоді формую відповідь. Для мене важливо зрозуміти, що саме не так — і, якщо потрібно, змінити це.

Саме для того, щоб ефективно керувати зворотним зв’язком на всіх етапах, я створила систему управління репутацією компанії. Її основа — люди й точки контакту, де ми маємо шанс охопити основні канали фідбеку:

• Кандидати (аналіз причин відмов від оферу).
  • Новачки (адаптаційні опитування).
  • Колеги (satisfaction surveys, 1:1, платформи для внутрішнього анонімного фідбеку).
  • Вихід з компанії (exit interviews, аналіз причин звільнення).
  • Зовнішні платформи (моніторинг і діалог).

Неанонімний фідбек, звичайно, є завжди конструктивнішим, адже з ним можна вести діалог, уточнити деталі, знайти рішення. Але анонімність теж важлива, тому ми залишаємо різні формати для різних рівнів відкритості.

Зібраний зворотний зв’язок я регулярно обробляю, категоризую та передаю у відповідні департаменти. Кожні пів року роблю великий чекап усіх точок фідбеку, щоб розуміти, що де працює, а що — вже ні. Це, зі свого боку, стає поштовхом для запуску багатьох ініціатив у HR та брендінгу.

Результати впровадження системи

За останнім внутрішнім опитуванням рівень задоволеності команди умовами роботи — 8,3 з 10. Це один із ключових індикаторів, що культура фідбеку працює: ми не просто збираємо відгуки, а на їхній основі покращуємо досвід тих, з ким співпрацюємо.

Для замикання кола фідбеку ефективною є практика проведення презентацій для команди, де транслюється, що саме компанія побачила у відповідях на опитувальник, що вже змінили, що в планах. Так люди бачать результат своїх коментарів, і це суттєво підіймає довіру та охоплення опитувань.

За останні 4 роки частка негативних відгуків про нашу компанію на зовнішніх платформах знизилась з 65% до 31%. Наприклад, у 2018 році був 31 відгук, з них 20 негативних. У 2021 році — 12 відгуків, з них 8 негативних. А вже у 2024 (на момент аналізу) — 16 відгуків, з яких лише 5 негативних.

Водночас варто визнати: частка позитивних відгуків у публічному полі теж не зросла. І з одного боку ми отримуємо менше емоційних розрядок у вигляді негативу, бо проблеми вдається вирішити всередині. З іншого — нам ще потрібно працювати над тим, щоб позитивний досвід теж мав свій голос, і люди були відкриті до того, щоб ділитися ним публічно.

Зворотний зв’язок часто буває незручним, але він завжди несе цінність, якщо ми здатні його почути й вийти з оборонної позиції. Вірю, що в сучасних HR та Employer Branding-практиках отримує переваги не та компанія, яка виглядає бездоганною, а та, яка здатна чесно визнавати свої слабкі місця, реагувати на них системно й будувати культуру відкритого діалогу.

Рекомендації для HR та Employer brand-менеджерів

Якщо ви працюєте з репутацією компанії (чи тільки плануєте почати), ось кілька речей, які можуть допомогти вам вибудувати систему роботи з фідбеком:

• Карта точок контакту. Подивіться на весь шлях людини: від кандидата й новачка до тих, хто йде з компанії. Це дозволяє побачити, де зворотний зв’язок уже є, а де він губиться.
  • Формат збору. Деякі речі люди готові сказати відкрито, інші — лише анонімно. Обидва варіанти потрібні, головне — чітко розуміти, для чого кожен з них.
  • Регулярність. Визначте комфортну у вашому випадку частоту збору й аналізу відгуків. В ідеалі: раз на місяць чи квартал — дрібні заміри, раз на пів року — велика перевірка. Так система не перетворюється на хаос і є шанс перевіряти, де що працює, а де що зламалось.

Що важливо зробити далі:

• Домовленості зі стейкхолдерами. Визначити, хто збирає фідбек, хто його аналізує, хто вирішує, що з ним робити, і хто відповідає. Варто встановити правила заздалегідь.
  • Робота з негативом і позитивом.
    Негатив: перевірка фактів → відповідь → рішення (якщо треба) → подальші дії.
    Позитив: подяка → фіксуємо як приклад «що працює» → поширюємо й підсилюємо.
    Не зводьте все лише до негативу. Позитивні відгуки часто приховують неочевидні підказки: що підтримує людей, що вони цінують і що треба берегти в будь-якому разі.
  • План дій після кожного опитування. Виберіть кілька ключових пріоритетів, призначте відповідальних і оголосіть дедлайни.
  • Розбір болючих тем через контент. Якщо у відгуках часто звучить про щось конкретне, що є вашою особливістю і сприймається не зовсім коректно, поясніть людям через контент, чому так. Наприклад, через пости в соцмережах, які розповідають про бенефіти або умови роботи, про особливості роботи команд та департаментів.
  • Замикання кола фідбеку. Зібрали → розібрали → зробили → розповіли, що зробили. Без останнього кроку довіра не з’явиться.

Будь-яка система роботи з фідбеком — це живий механізм, який потрібно постійно перевіряти, оновлювати та підлаштовувати під зміни в команді й на ринку. І лише тоді, коли фідбек перетворюється на конкретні дії, він стає справжнім інструментом розвитку, а не просто словами.

👍ПодобаєтьсяСподобалось8
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Навіть якщо у компанії хороші відгуки, все одно варто розпитувати її колишніх співробітників — про це я писав раніше, бо історії про затримки зарплат стають публічними лише через пів року — рік.

Ось посилання на колишніх співробітників ZONE3000 та Namecheap.

Також важливо, хто саме відповідає. Якщо це приватні акаунти співробітників, є ризик, що після їхнього звільнення в публічному просторі залишаться коментарі з підписом людини, яка вже працює в іншій компанії. Виглядає це доволі дивно, тому важливо мати офіційний корпоративний акаунт або чітко прописану політику, від імені кого ведеться діалог.

У мене зовсім протилежне ставлення, ніж ви описали. Я більше ціную, коли відповідають працівники компанії зі справжніми іменами та верифікованими LinkedIn-профілями, бо тоді людина думає, що пише, і відповідає за слова своїм іменем.

Якщо ж на відгуки відповідають із корпоративних профілів, то така відповідь анонімізована, і можна писати будь-яку маячню з цього корпоративного профілю.

Якщо кандидат написав у відгуку «компанія лайно», а відповідь на цей відгук — від корпоративного профілю, то я буду вважати відгук кандидата правдивим.

Звільнення — це нормально, і те, що в публічному просторі залишаються відповіді на відгуки від людини, яка вже працює в іншій компанії, — теж нормально. А ось коли такі відповіді перетворюються на анонімізовані, то це означає, що компанія зашкварилася настільки, що колишні працівники хочуть уникнути будь-якої асоціації з нею.

Розумію про що ви, це дійсно питання інтерпретації. Особисто для мене відповіді від корпоративного акаунта є маркером системності і послідовності, можливості показати tone of voice, хоча тут є напевно відсоток профдеформації.

Створив опитування за кілька хвилин, щоб дізнатись

По динаміці відповідей вже все більш-менш ясно :)

Мені здається, треба сильно довести людину, щоб вона написала негативний відгук на доу. Глассдор — трохи інше, бо там анонімно.
У мене були дуже неприємні ситуації на першому місці роботи, утрималася від негативного відгуку, і через пару років під час зміни роботи знадобилася рекомендація саме від них, бо просити рекомендацію у поточного роботодавця до звільнення — трохи дивно)

З мого досвіду — не так вже й сильно) Але звичайно, на анонімних платформах багатьом легше залишати відгуки.

Підписатись на коментарі