Business Associate: що це за роль і чому вона не схожа на Executive Assistant
Мене звати Любава, я ко-фаундер та CEO A-Players BA — компанії, яка допомагає українським молодим спеціалістам долучатися до соціально впливових американських стартапів, венчурних фондів та імпактових організацій, отримуючи досвід у міжнародних командах. Останнім часом мені часто ставлять питання: «Хто такі Business Associate? Це якийсь крутий термін для асистента?»
Коротко кажучи — ні. А детальніше розберемося в цій статті. Хочу розповісти, як з’явилася ця роль, чим вона відрізняється від Executive Assistant (EA), і що насправді означає бути Business Associate (BA).
Як я зрозуміла, що потрібна нова роль
Кілька років тому я разом із ко-фаундеркою Лесею Арнольд багато спілкувалась із фаундерами американських стартапів на ранніх стадіях розвитку. Майже всі говорили про одне й те саме: «Я тону в операційці. Календар переповнений, у пошті сотні непрочитаних листів, постійно забуваю про важливі фолоу-апи. Мені потрібна людина, яка зніме це навантаження».
Логічне рішення — найняти Executive Assistant. Більшість так і робили, а через кілька місяців були розчаровані. Часто чула від фаундерів подібне: EA бездоганно слідкує за організацією зустрічей у календарі та планує поїздки, але губиться, коли треба бути проактивним. Не завжди підхоплює контекст і може пропустити важливі сигнали від клієнтів, якщо цього прямо не зазначено в завданні.
От тоді ми зрозуміли: стартапам потрібна інша роль. Не класичний EA і не повноцінний Chief of Staff (це занадто сеньйорно і дорого для молодих стартапів). Щось посередині.
Так з’явилася концепція Business Associate.
Ринок переживає трансформацію. Стартапи все частіше працюють у розподілених командах, шукають lean-моделі, а фаундери мають десятки завдань у різних часових зонах. У цьому середовищі класичний executive assistant (EA) з фокусом на календарі, зустрічах і пошти уже не закриває всі потреби бізнесу, особливо якщо це швидкий стартап.
Якщо EA — це «допомога», то BA — це партнер. Людина, яка розуміє, чому фаундер ставить саме ці пріоритети, і може діяти самостійно в їхньому контексті.
Головна різниця: для чого існує роль
Найпростіше пояснити через цілі кожної позиції.
1. Фокус
- EA: реагує на запити — «забронюй зустріч», «надішли лист», «онови таблицю».
- BA: сам формулює, які запити варто виконати, які делегувати, а які взагалі поставити під сумнів.
2. Рівень залученості
- EA: виконує операційні завдання тільки по гайдлайну.
- BA: бере участь у стратегічних обговореннях, веде проєкти, комунікує з інвесторами, партнерами чи командою від імені фаундера.
3. Вплив
- EA: забезпечує ефективність одного лідера.
- BA: масштабовує ефективність усієї компанії.
4. Мислення
- EA: виконавець.
- BA: стратегічний партнер і аналітик, який розуміє, чому саме ця дія важлива для бізнесу.
EA працює за принципом виконання завдань. Є список дій: організувати зустріч з інвестором, забронювати квитки, підготувати презентацію для ради директорів. Усе зроблено якісно, вчасно, без помилок — значить, успіх.
BA орієнтується на результат. Є цілі: залучити інвестиції, збільшити MRR, знайти стратегічного партнера. Він мислить від зворотного — які кроки реально приведуть до цього результату, які пріоритети варто змінити, які процеси оптимізувати. Його показник успіху не кількість виконаних завдань, а досягнуті цілі бізнесу.
Приклад з реального життя. Фаундер каже: «Мені треба презентація для зустрічі з Sequoia».
EA зробить акуратні слайди на основі існуючого пітчу, перевірить форматування, орфографію, подбає, щоб усе виглядало професійно.
BA зробить інше. Дослідить, хто з Sequoia буде на зустрічі. Подивиться їхнє портфоліо, проаналізує, у які компанії вони інвестують і які теми їх цікавлять. Знайде інтерв’ю партнерів, щоб зрозуміти їхню інвестиційну логіку. Потім адаптує презентацію під їхні пріоритети, підготує аргументи, чому саме цей стартап відповідає їхній стратегії, які показники вони можуть запитати і як на них найкраще відповісти.
Результат EA — гарна презентація. Результат BA — більша ймовірність отримати інвестицію.
Які навички критичні для BA
Коли ми наймаємо BA, мене рідко чіпляють ідеальні резюме з досвідом у схожих ролях. Мене цікавить перш за все певний тип мислення та підхід до роботи, притаманний справжнім A-players.
Розповім, на що я справді звертаю увагу і чому це має значення.
Бізнес-мислення
І тут я маю на увазі не знання бізнес-термінів чи вміння говорити стартап-жаргоном, а здатність бачити бізнес як систему, де все взаємопов’язане. Розуміти, що кожне рішення запускає ланцюг подій — іноді передбачуваних, а іноді зовсім неочікуваних.
BA завжди має думати на крок вперед: як це рішення вплине на інші процеси? Що буде, коли ми виростемо вдвічі? Чи можна це зробити простіше і дешевше? А може, взагалі не варто цього робити прямо зараз?
Це все тренується практикою та аналізом кожного рішення через призму всього бізнесу.
Швидкість навчання
BA постійно стикаються з новими напрямами, і кожна індустрія має свою специфіку, власну мову та показники ефективності. Ключова навичка — швидко занурюватися в нове, розуміти логіку галузі й навчатися говорити її мовою.
Тут критично важлива не глибина попереднього досвіду, а саме швидкість. Стати експертом за тиждень неможливо, а ось досягти того рівня розуміння, коли можеш підтримати розумну розмову з фаундером і приймати обґрунтовані рішення — це те, чого потребують стартапи.
Комунікація на різних рівнях
BA спілкується з CEO, CFO, інвесторами, членами ради директорів, але також із потенційними клієнтами та партнерами. Потрібно вміти адаптувати стиль спілкування до кожної аудиторії.
Коли пишеш лист інвестору, він має бути коротким, професійним і з чітким закликом до дії. Коли готуєш презентацію для ради директорів, важливі структура, логіка оповіді й уміння передбачати запитання. Коли координуєш роботу команди, головне — ясність, емпатія й узгодженість.
Автономність і пріоритизація
Цьому найскладніше навчити. BA має вміти приймати рішення самостійно, коли фаундера немає поруч. Розуміти, коли можна діяти автономно, а коли варто узгодити. Мати здорове відчуття пріоритетів — що справді важливе, що просто термінове, що можна відкласти, а що потребує негайної реакції.
Startup Training Program: як ми готуємо BA
Коли ми запустили A-Players BA, найскладніше було знайти людей, які мислять як справжні Business Associates. Не просто асистентів, а партнерів, які розуміють логіку бізнесу, вміють ставити питання і діяти самостійно. Тому ми вирішили не шукати, а вирощувати. Так з’явився Startup Training Program.
Це
Ми тренуємо:
- аналітичне мислення — як знайти закономірності в даних, зробити висновки й запропонувати рішення;
- структурування хаосу — як організувати проєкт, де нічого ще не систематизовано;
- комунікацію — як писати листи інвесторам, пояснювати складні речі команді або вести зустріч;
- використання AI — як заощаджувати години за допомогою ChatGPT чи Sider, аналізуючи тексти, ринки й дані;
- вміння мислити як фаундер — бачити бізнес не через завдання, а через цілі.
Чи підходить вам роль BA
Це не для всіх і це абсолютно нормально. BA — специфічна роль, яка підходить певному типу людей.
BA може підійти, якщо ви:
- Любите різноманітність. Вам цікаво працювати з різними завданнями, а не занурюватися лише в одну спеціалізацію.
- Комфортно почуваєтесь у невизначеності. Вас не лякає, коли немає готового сценарію, і ви можете імпровізувати.
- Мислите стратегічно. Ви природно бачите зв’язки між різними частинами системи.
- Проактивні. Вам важливо не лише виконувати, а й ініціювати.
- Хочете розуміти бізнес цілісно, а не лише один напрям.
BA може не підійти, якщо ви:
- Любите глибоку спеціалізацію й хочете стати експертом у чомусь одному.
- Цінуєте стабільність і передбачуваність понад усе.
- Вам комфортніше діяти за чіткими інструкціями, ніж самостійно ухвалювати рішення.
- Бачите цю роль як асистентську і не маєте інтересу до стратегічного мислення.
Обидва типи людей цінні. Просто для різних ролей.
Що далі: кар’єрний ріст для BA
Чесно кажучи, роль BA ще нова, тому кар’єрний шлях тільки формується. Але я вже бачу кілька напрямків.
Chief of Staff. Це найлогічніша траєкторія. BA фактично працює як CoS на ранньому етапі: бачить увесь бізнес, координує ініціативи, є довіреним радником для CEO. З досвідом і розвитком компанії багато BA поступово переходять у цю роль.
Operations або Strategy. Деякі BA розуміють, що їх найбільше захоплює операційна сторона чи стратегічне планування, і переходять у спеціалізовані ролі в цих напрямках.
Підприємництво. Частина BA, попрацювавши з кількома стартапами, вирішує запустити власний проєкт. Вони вже бачили, як бізнес будується зсередини, навчилися ухвалювати рішення і працювати з невизначеністю.
Важливо розуміти: це не класична корпоративна драбина. Ви не просто переходите з junior у senior. Ваш розвиток відбувається через зростання складності проєктів, рівня автономії та стратегічного впливу. З часом ваші завдання стають масштабнішими, відповідальність зростає, і це відкриває шлях до нових ролей. Хтось виростає в Product Operations Lead чи у Campaign Manager. Усе залежить від того, де ви розкриваєтесь найсильніше.
Чому я вірю в цю роль
Коли ми тільки створювали A-Players BA, багато людей не розуміли концепцію. «Це ж просто модна назва асистента», казали вони. «Навіщо вигадувати щось нове?»
Але з роками я бачила, як BA реально змінюють траєкторію стартапів. Як вони допомагають фаундерам зосередитися на тому, що справді важливо. Як виявляють проблеми ще до того, як вони стають критичними.
Я бачила людей, які приходили невпевненими у своєму кар’єрному шляху, а через рік ставали лідерами у своєму напрямі, здатними мислити як підприємці. Вони зростали швидше, ніж у будь-якій іншій ролі, бо бачили весь бізнес зсередини.
Світ рухається до більшої гнучкості, автономії й стратегічного мислення. Як свого часу з’явилися продакт-менеджери, бо світ став надто складним для інженерів без координаторів, так сьогодні з’являються BA — бо фаундерам потрібні не просто помічники, а партнери, які мислять та будують бізнес разом з ними.
Якщо це вам відгукується, можливо, саме цю роль ви шукали — навіть якщо раніше не знали про її існування.
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів