Replit vs Cursor: як вайбкодинг скоротив наш time-to-market із восьми тижнів до двох

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт! Мене звати Олександра Бернацька, я Product Manager у холдинговій IT-компанії Boosta. Також я екс-кофаундерка стартапу Skyworker AI. Зараз працюю в R&D-команді, де ми запускаємо освітні AI-продукти.

Штучним інтелектом я почала користуватися ще з 2022 року. Спершу інтегрувала його у свої day-to-day задачі, згодом почала будувати фічі з Data Science-командою. А нещодавно ми почали випускати повноцінні продукти, де AI — це не доповнення, а основа взаємодії з користувачем.

У R&D ми працюємо в умовах невизначеності, обмеженого часу й ресурсів. Раніше наш цикл роботи над продуктом (від ресерчу до запуску) складався з довгих фаз discovery, solution design, dev review і спринтів. Час від ідеї до лончу займав до 2 місяців, а потім ще 3–6 місяців ітерацій, перш ніж рішення починало приносити гроші.

Було очевидно, що нам потрібен інший підхід. І ми його знайшли: тепер від ідеї до лончу минає лише 1–2 тижні.

У цьому матеріалі я розповім про концепцію вайбкодингу та порівняю два інструменти — Replit і Cursor, що дали нам змогу суттєво пришвидшити розробку, не втрачаючи в стабільності та якості.

Вайбкодинг замість овертаймів: новий підхід до створення продуктів

Рано чи пізно продакт, який намагається радикально пришвидшити Time-to-market, доходить до того самого «слона в кімнаті» — етапу розробки.

Можна оптимізувати ресерч, дизайн, аналітику, але без змін у Development будь-який процес однаково впирається в затримки спринтів, естімейтів і рев’ю.

Тому ми звернулися до підходу, який популяризував кофаундер OpenAI та колишній AI-директор Tesla Андрій Карпати — «vibe coding». Це новий спосіб роботи, де замість того, щоб писати код, ти описуєш задачу, а AI бере на себе більшу частину розробки.

На цьому тлі почала активно рости нова хвиля AI-інструментів для розробки — від Copilot і Replit до Cursor, Lovable, v0 та інших. Вони створюють цілі середовища, де фічі можна збирати «мовою задачі», а не мовою коду.

Ринок уже підтверджує ефективність цього підходу:

• Booking.com перевів свій legacy-код на розробку AI-агентами.
  • Y Combinator стверджує, що в їхньому останньому наборі чверть стартапів мала код, написаний штучним інтелектом майже на 100%.
  • Google й Microsoft також говорять про десятикратне пришвидшення розробки та позитивний ROI від інвестицій у штучний інтелект.

Тобто межа між експериментами з AI та створенням продуктів стерлася. Щоб бути конкурентоздатними, ми маємо ставати AI Augmented — спеціалістами, підсиленими штучним інтелектом.

Два інструменти: Replit і Cursor

Моя команда працювала з двома основними продуктами.

Replit — я познайомилася з ним, коли шукала інструмент для прототипування. Усе працює просто в браузері, жодних інсталяцій. Live-деплой за хвилини, вбудована база даних і хостинг. Це дає змогу зібрати MVP, задеплоїти його й показати реальним користувачам без залучення DevOps чи окремих розробників. Наприклад, за одну годину я підняла робочий прототип AI-тьютора зі STEM-предметів — готового для тестування на реальних користувачах.

Cursor — це інструмент для тих, хто працює з кодом. Це надбудова над VS Code зі вбудованим АІ асистентом. Він розуміє контекст продукту, індексує репозиторії та може писати код за аналогією до наявного. Розробники люблять його за звичне середовище та контроль.

Replit

Cursor

Аудиторія

Нетехнічні спеціалісти: продакти, фаундери, дизайнери

Розробники та ті, хто професійно працює з кодом

Формат роботи

Працює в браузері (Cloud), жодних інсталяцій

Поацює локально (надбудова над VS Code або екстеншен)

Основна цінність

Створення робочих продуктів без залучення девелоперів

«Парне програмування» з AI з повним контролем над кодом

Інфраструктура

Вбудовані хостинг, база даних, миттєвий деплой

Працює в межах вашої CI/CD та Git-інфраструктури

Робота з даними / кодом

Простий імпорт, готові інтеграції, швидке підключення API

Глибока робота з репозиторієм, архітектурою, залежностями

Сценарії використання

Швидкі MVP, лендінги, onboarding-тести, квізи, експерименти

Розвиток продукту, складний код, масштабування

Кілер-фіча

Від ідеї до MVP за години

Розуміння контексту проєкту й написання коду за аналогією

Попрацювавши з обома інструментами, ми створили матрицю порівняння, щоб визначити, для яких задач кожен із них підходить найкраще.

Матриця порівняння: Replit vs Cursor

Ми оцінили Replit і Cursor (де 10 балів — максимум) у реальному процесі розробки: як швидко вони дають змогу стартувати, який рівень контролю дають, як працюють із продакшеном та інтеграціями тощо. Це не теорія, а висновки на основі практичних кейсів фронтенду й бекенду. Далі розберемо результати за кожним критерієм, а почнемо з ключового на старті — швидкості прототипування.

Швидкість прототипування

Replit — найкращий для швидких прототипів. Можна стартувати з нуля, отримати гарний UI та навіть повну робочу фічу, якою одразу поділишся з командою або користувачами. Це не тільки прототип, а часто й повністю робочий MVP.

Cursor — якщо робити з нуля, якість UI виходить слабка. Але якщо є готовий дизайн або чіткий референс — Cursor збирає сторінки дуже якісно й майже pixel-perfect. Мінус — усе локально, тому не поділишся результатом одним посиланням.

Робота з кодом

У Replit код живе всередині платформи. Це швидко й зручно для MVP, але ви залежите від інфраструктури Replit — якщо сервіс «ляже», ваш продукт ляже разом із ним. Контроль обмежений.

А Cursor працює з вашим локальним репозиторієм. Увесь код — у вашому Git, на ваших гілках, під вашим контролем. Повна прозорість, історія змін, rollback, рев’ю — усе, як у класичному дев-процесі.

Перевикористання компонентів

У Replit всі проєкти живуть окремо один від одного. Немає спільної кодової бази, тож повторно використати компонент або логіку практично неможливо без ручного копіювання. Для масштабування й модульності це великий мінус.

Cursor працює всередині єдиного репозиторію — бачить структуру, залежності, готові компоненти. Можна просто сказати: «Візьми меню з цього проєкту й адаптуй під нову сторінку» — і він зробить це коректно. Це повноцінна підтримка re-use.

Комфорт розробки

Для розробника-початківця Replit має перевагу: дуже низький поріг входу і максимально простий інтерфейс, усе працює «з коробки», не потрібно нічого налаштовувати. Але саме через цю простоту досвідченим розробникам не вистачає гнучкості, звичних тулів і можливостей кастомізації.

А Cursor — це звичний VS Code, тільки з AI. Тут доступні всі ваші плагіни, хоткеї, Git, термінал і повний контроль над кодом. Для фахівців, які звикли до глибокої роботи з проєктами, це значно зручніше й швидше.

Як інструменти працюють у режимі вайбкодингу

Replit працює за схемою «промпт → результат». Ви описуєте, що потрібно — і за кілька хвилин отримуєте робочу версію з UI, бекендом і базою. Мінімум налаштувань, миттєвий результат. Це ідеально для експрес-MVP.

Cursor теж підтримує вайбкодинг, але на глибшому рівні. Він читає структуру проєкту, знає залежності й історію змін, розуміє логіку й може продовжувати «за аналогією». Це дає змогу виконувати складні задачі, не ламаючи наявний код, і масштабувати продукт без хаосу.

Передбачуваність результату й контроль версій

У Replit є суттєвий недолік: він схильний переписувати код великими блоками. Наприклад, змінюючи дрібний компонент у формі, я не маю гарантії, що AI випадково не зачепить іншу частину рішення. Як наслідок, результат стає менш прогнозованим, а контроль за змінами — проблематичним.

Cursor же пропонує прозорий процес. Розробник відразу бачить порівняння: що було, як стало та де саме. Також доступна повна історія правок, rollback і рев’ю. Це дає контроль, передбачуваність результату і безпечний дев-флоу.

Легкість деплойменту

У Replit деплой — це магія однієї кнопки. Натиснули — і все працює, можна скидати лінк. Мінімум інфраструктури, жодних DevOps. Але є проблема: неможливо нормально протестувати перед запуском. Лайфхак: ми обходимо це так — робимо компонент у Replit, а сторінку збираємо на своїй стороні. Тоді компонент уже живе у проді Replit, але вся сторінка проходить staging → review → release.

З Cursor усе простіше й безпечніше. Код живе локально, ви працюєте у звичному дев-флоу: гілки, рев’ю, CI/CD, стейджинг. Перед релізом усе проходить повний цикл перевірок, і за потреби можна зробити rollback за секунди. Це дає передбачуваність, чисту історію змін і захищений продакшен-процес — такий самий, як у звичайній розробці, тільки набагато швидший завдяки AI.

Інтеграція

Replit підтримує прості інтеграції: API, OpenAI, Zapier, форми. Продакт може налаштувати це сам.

Cursor працює як повноцінне дев-середовище, тому дає змогу підключати складні API, внутрішні корпоративні сервіси, SDK і будь-які кастомні інтеграції. Там, де в Replit починаються обмеження та «костилі», у Cursor усе розв’язується стандартним дев-флоу.

Візуал і дизайн

У Replit AI сам генерує інтерфейс із власного набору типових компонентів. Це швидко та зручно для MVP, але важко контролювати дрібні деталі. Якщо у вас є дизайн-система або строгі вимоги до візуала — доведеться довго «випрошувати» в моделі правильні відступи, стилі та поведінку. Саме тому досягти pixel-perfect у Replit майже нереально.

Cursor працює зовсім інакше: він пише код верстки у вашому проєкті. Якщо дати йому референс або Figma-макет, він збирає інтерфейс дуже якісно й точно — майже один в один із дизайном.

Швидкість валідації гіпотез

І мої «5 копійок» як продакта. Це основна метрика, заради якої ми й починали експерименти з AI-розробкою.

Replit — це MVP за години. Я можу самостійно зібрати робочу версію, швидко узгодити з дизайнером і вже сьогодні залити трафік, щоб побачити перші сигнали. Це найшвидший спосіб зрозуміти, «чи є там життя».

Cursor — це надійність і контроль. Тут за якість коду відповідають розробники, код проходить через Git, рев’ю та тестування. Якщо є ризик «покласти» фічу та спалити бюджет — я обираю Cursor, бо він гарантує стабільність.

Гнучкість змін та ітерації

Те саме щодо змін. У Replit я вносила правки сама — змінити текст, UI чи логіку й одразу викотити це в прод. Це магія, але є ризик щось зламати.

У Cursor усі зміни проходять стандартний девелоперський цикл: Refinement → Review → Sprint → Розробка → Deploy.

Це довше за «один клік у Replit», зате гарантує контроль якості й передбачуваність. Водночас самі дев-таски виконуються значно швидше: те, на що раніше йшли години, у Cursor часто займає 10–15 хвилин завдяки AI-асистенту.

Ефективність

Якщо підсумувати ефективність обох інструментів, то для мене Replit — це про те, щоб швидко й дешево перевіряти ідеї, а Cursor — про те, як пришвидшити, але водночас залишити розробку безпечною.

Ризики й обмеження

І важливий дисклеймер. Так, AI справді пришвидшує роботу в рази. Але разом зі швидкістю приходять і ризики, й обмеження. Кожен процес, який ми пришвидшуємо, вимагає компромісів: у якості, у безпеці, у вартості. Тому перед тим, як усе ставити на AI, про це варто чесно поговорити.

1. Ілюзія швидкості (80/20). Здається, що ви зробили 80% ідеального рішення за кілька годин. Але диявол ховається в останніх 20%: тестування, едж-кейси, баги. Цей етап може забрати чимало часу.
  2. Security. Дослідження показують, що майже половина коду, згенерованого AI, має вразливості. Для критичних компонентів (paywall, дані користувачів, авторизація) потрібен чіткий Security QA або написання коду вручну.
  3. Підтримка коду. Код не існує у вакуумі. Продукт росте, і згенероване рішення треба підтримувати. Не факт, що розробник зрозуміє, що саме «наклепала» AI-шка.
  4. Вартість. Вхід дешевий, але зі зростанням кількості білдів і трафіку витрати на токени LLM зростають. Це потрібно враховувати.

Власне, зваживши ризики й потестивши обидва інструменти, ми дійшли висновку, що нам не потрібно обирати щось одне. Кожен із них класний у своїх сценаріях використання.

Replit ми використовуємо для MVP-рішень, швидких експериментів, тимчасових сторінок для маркетингу. Там будуємо прості фічі-інтеграції, а також фічі, які не є основними монетизуючими в продукті.

Через Cursor ми, навпаки, робимо основний функціонал і воронки, через які проходять юзери, і де ми маємо бути впевнені, що нічого не зламається. Тобто всі інтеграції й розвиток тих продуктових рішень, у які ми віримо і які мають жити довго, ми намагаємося робити через Cursor.

Як змінився наш флоу

Класичний цикл розробки — від опису задачі й дизайну до коду, QA й аналітики — забирав тижні, а іноді й місяці. Нові інструменти скоротили цей час до днів чи навіть годин.

Replit. Продакт самостійно збирає робоче рішення. Дизайнер підключається лише фіналізувати UI, а фронтенд-розробник у цьому ланцюжку не потрібен узагалі. Бекенд залучаємо за потреби — для API чи інтеграцій. Тестування займає мінімум часу, і ми майже одразу виходимо в реліз.

Cursor. Процес ближчий до звичного, але значно швидший. Дизайнера на старті можна не залучати, використовуючи референси. Фронтенд-девелопер генерує верстку та CSS за кілька годин замість кількох днів. Бекенд-фахівці використовують Cursor як плагін у своїй IDE. Далі — стандартні CI/CD і деплой.

Що дало впровадження Replit і Cursor і як це зробити

Головний результат — швидкість. Ми скоротили Time-to-market у середньому з восьми тижнів до двох.

Також змінився сам підхід до роботи. Ми чітко розподілили, які завдання якому інструменту доручати. Тепер замість громіздких User Stories у Jira ми часто передаємо розробникам уже робочі прототипи.

І для мене як продакта це найбільший breakthrough: цінність для користувача тепер можна доставляти не раз на квартал, а щотижня. Це і є момент, коли ти відчуваєш реальний вау-ефект від AI у розробці.

З чого почати: покроковий план

Якщо у вас обмежений ресурс, немає великої команди розробки чи Data Science, раджу рухатися за таким алгоритмом:

• Оберіть гіпотезу. Почніть із додаткової фічі, яка не є критичною для основного доходу продукту.
  • Зберіть MVP у Replit. Підписка коштує $25 на місяць — цих лімітів зазвичай вистачає для старту.
  • Визначте формат запуску. Це може бути окремий лендінг або компонент, інтегрований у ваш продукт. В останньому випадку попросіть бекенд-розробника виділити кілька годин на інтеграцію.
  • Підключіть аналітику. У Replit достатньо вставити скрипт Hotjar, GA4 чи іншого трекінгу прямо в HTML — це можна зробити самостійно, без залучення девів.
  • Якщо ж ви вбудовуєте Replit-компонент у вже наявну сторінку продукту, аналітика підхоплюється ще простіше, бо працює на рівні вашого основного сайту. За потреби можна попросити веб-аналітика додати custom events чи цілі.
  • Зробіть висновки. Фіксуйте результат і відзначайте: працює це для вас чи ні, варто з цим рухатися далі чи ні.

Тобто процес нічим не відрізняється від перевірки звичайної продуктової гіпотези, але коштує значно дешевше.

Замість висновку

AI справді дає змогу пришвидшитися в рази. Це своєрідний «турбоефект»: швидкість, із якою з’являються нові інструменти та підходи, створює одночасно й величезні можливості, і нові ризики. Але факт лишається фактом: щоб залишатися конкурентними, спеціалістам доводиться ставати AI-augmented — посилювати себе завдяки інструментам, які роблять нас швидшими й продуктивнішими.

Те, що ще недавно вимагало повної кросфункціональної команди й тривалих циклів, сьогодні реально запускати силами двох-трьох людей. А якщо AI так само глибоко зайде в рекламні інструменти та ще більше прокачає вайбкодинг, не виключено, що скоро одна мотивована людина з ідеєю зможе запускати повноцінні MVPs.

Бар’єр для старту стає настільки низьким, що протестувати гіпотезу може майже кожен. Але це не знецінює роботу професійних команд: вони залишаються критично важливими там, де починається масштабування, складні інтеграції, стабільність і відповідальність за якість і безпеку продукту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я б подивився на підтримку того всього, що було накожено AI, постфактум. Як оцей продукт у фіналі далі розвивають і підтримують.

АІ слоп про АІ слоп. Якщо подивитись що написано у пані www.linkedin.com/in/oleksandrabernatska в топі лінкедіну, то питання про статтю відпадуть.

Алсо, у статті купа прикладів того як Олександра вайбкодить, фіксить, викачує в прод. При чому на такому рівні щоб прям тестити ці тулзи під навантаженням, тобто складно і багато.
Я подивився її досвід роботи, і I call bullshit, не вірю. Більш того, те що в статті — абсолютно протилежно моєму досвіду і досвіду двох команд в яких я працював в цьому контексті. Тому приєднуюсь до інших коментів про АІ слоп, бо в статті просто набрехано.

Тому приєднуюсь до інших коментів про АІ слоп, бо в статті просто набрехано.

ну, не прям щоб набрехано, просто акцент не на ROI, про який ШІ-адепти мовчать (як риби об льод). Я х\з, де ШІ провайдери будуть брати інвесторів, якщо на кожні вкладені 2 долара компанія має 1 долар збитків.

Прототипувати, вайбкодити справді збс, але M$ (яка хвалилася, що на 30% замінила людей) вже в лоб зтикнулася з позорними багами, які ШІ створює і пропускає в тестуванні, наприклад, прозоре поле вводу пароля, яке не помітно людським оком.
— ШІ розробник — нуахулє.
— ШІ QA — працює збс.
— Юзер — WTF

Стаття типовий приклад того як неправильно взяті метрики дозволяють показувати 300% ефективності АІ/серверлес/кіш-міш

Час від ідеї до лончу займав до 2 місяців, а потім ще 3–6 місяців ітерацій,
Потім, тепер від ідеї до лончу минає лише 1–2 тижні
А де ділися 3-6 місяців? Вони стали 8-12 місяців?

В принципі якщо життєвий цикл проекту 6 місяців від старту до викидання у відро то АІ крута штука для цього, але «забувати» про мілкі летіла це так типово для АІ хайполовів

дуже значний відсоток ШІ-стартапів фейлиться.
уявляю, як це гребсти в стартапі, який приречений зпочатку, як на тебе дивляться коли ти вигорів (як на зрадника).

Вибачте, але це частково сприймається як нісенітниця.
Ви кажете «Ми скоротили Time-to-market у середньому з восьми тижнів до двох». Є такий жарт «Я на обід їм капусту, мій сусід їсть котлети, а в середньому ми з ним їмо голубці». Це що, середнє арифметичне? Яка складність продуктів яки ви включили до цієї калькуляції? Судячи з вашого опису це стосується простих MVP. Чи не думаєте що це занадто велике спрощення та генералізація?
Уся стаття виглядає як порівняльна характеристика 2 інструментів Replit & Cursor по 10-бальній шкалі. Що таке 7 по ній? Це виглядає як суб’єктивна оцінка у вашому конкретно випадку.
Про спілкування «мовою задачі, а не мовою коду». Якщо читати між рядками то ось що я бачу. Ви аутсорсите R&D, експертизу, знання у AI. У мене питання — чи є у вас розуміння і планування зростання in-house expertise? Чи ви вважаєте що повна залежність від «intelligence as a subscription» є виграшним фактором який потрібно таким чином подавати як рекламу і конкурентну перевагу?

~50% тексту трекається як AI generated, тому, скоріш за все, стаття зроблена заради лайків або реклами.

Хоча, можливо AI суто для proof reading, важко сказати на 100%.

Та порівнюючи з результатами metr.org/...​experienced-os-dev-study, скорочення в 4 рази часу розробки звучить як абсурд.

Хіба весь код — просто копіпаста, за 8 тижнів r&d не сильно зробиш :)
Проте буду радий почути, в кого це так працює і пізнати ваш досвід.
Знову ж таки, суто припущення, точно сказати важко...

стаття про вайбкодинг і пототипування. Типовий AI slop, яким зараз залито усе. Бізнес-модель викачування інвестицій що збудована на хайпі.

є альтернативні джерела, які стверджують, що ШІ збільшує приблизно на 20% час розробки продакшн-кода, а НЕ зменшує, як це обіцяють\очікують\розповідають.
Звісно, ШІ щось полекшує (прототипування, POC), але  розробка MVP та продакшн-застосунків навряд-чи здатна зкоротитися в РАЗИ завдяки ШІ.

Підписатись на коментарі