Швидке прототипування із Github Spec Kit: робимо AI-клонер вірусних UGC відео за 6 годин

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Привіт, я — Юрій Дзюбан, Conversational Backend-розробник компанії Master of Code Global. У цій статті поділюсь реальним прикладом швидкого прототипування із використанням Github Spec Kit — інструменту для Specification-Driven Development. Будемо робити AI-генератор UGC відео-оголошень, що клонує стиль та формат існуючих успішних відео. Тобто застосунок, у якому користувач міг би завантажити вірусне відео конкуруючого продукту, додати інформацію про свій продукт і отримати аналогічне відео у кілька кліків.

Чому ця тема

Весь мій комерційний досвід пов’язаний із чатботами та різними conversational/NLU/AI-related продуктами. Окрім робочих проектів, за останні кілька років я мав кілька пет-проєктів, пов’язаних з AI-генерацією контенту, зокрема:

Нещодавно я натрапив на zeely.ai — успішний український стартап для створення рекламних кампаній, однією із ключових фіч якого є AI-генерація статичних та відео рекламних матеріалів (у т. ч. у форматі User-Generated Content, UGC). Я спробував зрозуміти, як це працює, подивившись кілька відео на Youtube, зокрема ось це. У ньому автор описує, як створити клон успішного UGC відео за допомогою сучасних AI-інструментів, але робить це вручну. Подумав, що можна було б зробити наступний крок, автоматизувавши описані процеси — так з’явився цей проєкт, який я для зручності назвав Viral2Viral (Github).

Створення прототипу цього проєкту зайняло приблизно 6 годин роботи, головним чином завдяки використанню Github Spec Kit. Припускаю, що написання його за допомогою AI-coding асистента типу Github Copilot у більш «ручному» режимі могло б зайняти в мене кілька днів, а повністю вручну — більше тижня (проєкт на node.js/Typescript/NestJS, із React/Vite фронтендом, без БД, є інтеграція з AWS S3 і кількома LLM API).

У цій статті я поділюсь своїм досвідом роботи із Github Spec Kit. Буду вдячний за відгуки і ваші історії в коментарях. Тож, поїхали.

Час від старту: 0:00–0:30 — Думаємо над юзер флоу

Слідуючи флоу, яке описується у згаданому відео, користувач у нашому додатку повинен мати змогу:

1. Завантажити відео конкурента (існуючий успішний вірусний UGC трек), скачаний, наприклад, на TikTok One.
  2. За допомогою AI транскрибувати відео і отримати опис того, що там відбувається — тут нам знадобиться здібна multimodal LLM, що приймає відео, наприклад gemini-2.5-flash. Користувач повинен мати можливість за потреби правити опис сцен і діалоги.
  3. Додати назву та опис власного продукту.
  4. Згенерувати text-to-video промпт на основі опису і транскрипції оригінального відео (крок 1) та інформації про власний продукт (крок 3). Потрібна можливість перевірки/правки отриманого промпту. Тут ми використаємо якусь розумну модель типу GPT-5 (на ваш смак).
  5. Завантажити зображення власного продукту для використання у відео.
  6. Згенерувати фінальне відео на основі промпту із кроку 4 і фото із кроку 5. Тут використаємо Sora2 від OpenAI.

Час від старту: 0:30–1:30 — Тестуємо потрібні API

Запити для опису оригінального відео і генерації фінального відео недешеві. Добре, що Google AI Studio має достатній free tier для подібних пет-проєктів, тож будемо використовувати рідну API. А от ціни на OpenAI Sora2 трохи «кусаються»: 10-секундне відео від sora-2 обійдеться у $1, а для sora-2-pro — у $3–5 залежно від якості. Тож навіть десяток тестових запитів уже виглядає не дуже приємно для PoC (Proof-of-Concept) проєкту. Тому для OpenAI API ми скористаємось китайським проксі-сервісом laozhang.ai. Там 10-секундне відео від sora-2 коштує всього $0.15. До GPT-5 також звертатимемося через цей проксі. Нижче скриншот із (досить кривого) дешборду laozhang.ai, що показує вартість запитів для різних моделей (третя колонка справа):

Перед тим як заглиблюватись в імплементацію, перевіримо, чи взагалі реально отримати скільки-небудь прийнятний результат, і накидаємо прості скрипти для запитів на потрібні LLM API, на які потім будемо посилатись у нашій специфікації для GH Spec Kit.

На цьому ж етапі напишемо і протестуємо промпти, і подивимось на результат їх застосування.

Я працюю у VSCode і використовую Github Copilot, станом на листопад 2025 — в основному з моделями від Anthropic, Claude Sonnet 4.0 або 4.5. Імовірно, схожі результати можна отримати з іншими coding assistants типу Claude Code/Cursor і флагманськими LLM від OpenAI/Google.

Тож разом із Github Copilot у режимі Agent із Anthropic Claude Sonnet 4.5 під капотом та API специфікаціями від Google і Laozhang.ai я нашвидкоруч накидав кілька JS-скриптів:

1. test-gemini-understand-video.js. Генерує опис сцен у відео і транскрибує діалоги за допомогою gemini-2.5-flash. Тут довелось трохи погратись із промптами. Приклад опису відео за допомогою останньої версії промпту — на скриншоті нижче:

2. test-laozhang-generate-text-gpt5.js
    Генерує text-to-video промпт для Sora2 за допомогою GPT-5, використовуючи опис оригінального відео + назву/опис власного продукту. Приклад готової відповіді GPT-5 (text-to-video промпт для Sora2):

3. test-laozhang-sora2.js
    Генерує 10-секундне відео за допомогою Sora2, додаючи у запит, окрім промпту, також фото продукту (буде першим фреймом). За наступними посиланнями ви можете побачити оригінальне відео, що клонується, і порівняти його з отриманими клонами: 1, 2. Результат не ідеальний, але для PoC, виконаного за кілька годин, IMHO, вельми достойно, можна продовжувати.

Наш PoC-додаток буде stateless, без БД, однак запити на генерацію відео вельми вартісні, тож є сенс зберігати оригінальне і фінальне відео. Будемо робити це на AWS S3. Щоб збільшити шанси на успішну реалізацію Copilot’ом у фінальному коді, я скопіював файл s3Service.js із прикладом інтеграції з AWS S3 з іншого проєкту.

Час від старту: 1:30–6:00 — Vibe-coding із GH Copilot + GH Spec Kit

Отож, ми підтвердили можливість інтеграції з необхідними API, написали промпти, побачили можливий результат і маємо прості скрипти, на які будемо посилатись у завданні для GH Copilot’а. Час розчехлити Github Spec Kit.

Spec Kit — це, по суті, набір промптів і скриптів + каскад команд для їх застосування, які дозволяють забезпечити належний контекст для вашого AI-coding асистента.

Слідуючи офіційній документації або, наприклад, цьому непоганому відео-інтро від одного з авторів, користувачу після інсталяції пропонується пройти наступні кроки:

1. Заповнити «конституцію» — базові загальні принципи та правила щодо розробки. Для цього у чаті з GH Copilot вводимо (або вибираємо як режим) команду /speckit.constitution і додаємо щось типу «Create principles focused on code quality, testing standards, user experience consistency, and performance requirements».

Після цього читаємо і за потреби правимо згенерований .specify/memory/constitution.md файл. Я, до прикладу, прибрав низку вимог, які виглядали перебором як для PoC, наприклад, деякі Performance Requirements і створення детальної документації та тестів. Файл конституції (як і інші .md файли) можна правити вручну або за допомогою GH Copilot’a (напр., у Inline режимі).

2. Наступний крок — загальний опис продукту (без технічних деталей). На наступному скриншоті — мій опис майбутнього продукту, який був введений після команди /speckit.specify.

Copilot створив нову Git гілку (в моєму випадку — 001-ugc-video-generator) і згенерував файли specs/001-ugc-video-generator/spec.md і specs/001-ugc-video-generator/checklists/requirements.md. Файл spec.md містить детальний опис проєкту з позиції Product’а. Так, у мене вийшло 4 User Stories — завантаження відео для клонування і його аналіз, введення інформації про наш продукт, генерація text-to-video промпта і власне генерація фінального відео:

Як і з конституцією, уважно вичитуємо всі документи і правимо їх за потреби (вручну чи просячи Copilot’a внести правки у вибрані частини). Наприклад, Copilot чомусь упустив той момент, що вихідне і фінальне відео мають зберігатись на AWS S3 — для виправлення просто задаємо це зауваження у чаті.

3. Після написання «продуктової» специфікації можна переходити до технічної, але перед тим можна використати одну із опціональних проміжних команд — /speckit.clarify. При цьому Copilot аналізує специфікацію на предмет ясності і повноти і задає уточнюючі питання. Для лінивих можна вибирати серед можливих опцій, вводячи просто її порядковий номер (букву).

4. Наступний обов’язковий і важливий крок — /speckit.plan, написання плану технічної імплементації. У моєму випадку я вказав бажані технології (node.js/Typescript/Nest.js для бекенду, React/Vite/TS/Tailwind для фронтенду) і деталізував основні ендпоінти на бекенді та їх функціонал. І ось тут ми використаємо тестові скрипти-зразки для запитів на API Google/laozhang.ai, згенеровані раніше.

Copilot прочитав раніше згенеровані документи (конституцію, spec.md plan.md тощо), скрипти-приклади, вказані у запиті, і згенерував кілька нових документів, зокрема OpenAPI специфікацію (specs/001-ugc-video-generator/contracts/openapi.yaml), research.md, data-model.md, а головне — plan.md — документ із технічним описом проєкту, вимогами, планом директорій і т. д.

5. Наступний крок — /speckit.tasks, генерація тікетів (tasks) для написання коду.

Результатом став файл specs/001-ugc-video-generator/tasks.md — 134 тікети, поділені на 8 фаз. Після задач нам пропонується кілька стратегій виконання цих тікетів (на які блоки їх можна поділити, що можна робити паралельно і т. д.).

В одному зі своїх попередніх проєктів із Spec Kit, в якому я працював із менш знайомою мені сферою (задачею було написання Terraform-специфікацій для інфраструктури нового проєкту), я пішов досить обережним шляхом, і виконував тікети по одному, вивчаючи і перевіряючи результат після кожного завдання.

У цьому випадку, оскільки технології мені більш знайомі, і також зважаючи на кількість тікетів, вирішив, що завдання логічно виконувати по запропонованих фазах, тестуючи результати після кожної.

6. Vibecoding time. У новому чаті вводимо /speckit.implement і вказуємо номер фази. Спостерігаємо, як з’являються численні нові файли і ростуть цифри на лічильнику преміальних запитів у Copilot Usage.

Після кожної фази намагаємось запустити проєкт і тестуємо доступний функціонал.

Мушу зазначити, що не все працювало з першого разу. Імовірно, 30–40% часу із приблизно 4.5 годин, витрачених сумарно на цей vibe-coding, пішло на тестування і різноманітні правки. Найбільше проблем було із сесіями, трохи із Typescript, UI/CSS, а також усякими різними помилками, втім також нічого критичного. Вірогідно, вибери я простіший стек (V anilla JS замість Typescript, express.js замість Nest.js, статичний HTML/CSS замість React/Vite тощо), кількість правок була б значно меншою.

Підсумок

Позаду близько 6 годин роботи, близько 20% місячної квоти преміум запитів Github Copilot і кілька доларів, витрачених на API Sora-2/GPT-5.

Нижче — скріншоти отриманого застосунку. Демо його використання, а також порівняння оригінального відео і згенерованого на його основі, можна подивитись у відео.

Що думаєте про такий підхід до прототипування? Який ваш досвід роботи з Github Spec Kit?

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Було б цікаво побачити умовно той же проект, але зі специфікацією не всього проекту, а ближче до реальної розробки: одна спека на фічу і таким чином чи реалізація була б ефективнішою/кращою за певними параметрами. Бо здається все ж таки скоуп однієї специфікації за задумкою авторів це не весь додаток, а певна фіча/user-story. Я таким чином теж експериментував з цим тулсетом, за задачу взяв ось це app.codecrafters.io/...​urses/dns-server/overview, робив «один таск -> одна спека», використовував Codex CLI і Rust (до речі зараз помітив що конституцію взагалі пропустив, але не можу сказати що це якось негативно вплинуло на досвід, все ж таки проект відносно маленький). Результат всього виклав тут github.com/...​ecrafters-dns-server-rust
Гайди з використання LLM радять давати більш конкретні задачі, тож зменшений до фічі скоуп як на мене може давати кращий результат, модель більш сфокусована в роботі, я взагалі не правив файли спек і clarify задавав додаткові питання лише пару раз. Той курс розбитий на задачі, з 7 основних 5 спеккіт пройшов з першого разу і для пари потрібні були додаткові проходи з фіксами (все видно по історії комітів), але нуль ручного втручання в код/згенеровані md

Цікавий досвід, дякую що поділились!

Так, наступне що мені із Github Spec Kit цікаво спробувати, це окрема фіча в існуючому проекті ;) І судячи з цього відео від розробників Spec Kit, це вельми актуальний запит ;)

Я в іншому проекті (писав Terraform для нового проекту) не зміг із першого разу забороти із Spec Kit одну задачу, і тоді видалив відповідну частину TF і в Spec Kit додав окрему нову специфікацію, яка врешті дала успішну реалізацію (імовірно, за рахунок більш детального контексту). Трохи сюрпризом стало тільки що кількість тікетів для цієї фічі виявилась десь як 60% від тікетів для всього проекту спершу ;)

Speckit на PoC та маленьких проєктах показує чудові результати. Та й у вже існуючих проєктах так само файно пилити фічі. Звісно, треба підлаштовуватися, правильно писати промпти, бо там впливає все. Якщо в constitution написати що треба душний код то буде оверінжинірити, якщо ж умовно сказати що давай но з гівна та гілочок — буде швидко й без тестів.

Зараз вам тут накидають що це не вайбкодинг, що вайбкодинг це коли Вася з ПТУ закинувшись сємками під пивко пише промпт: «зроби мені потужну гру йопта» і через пів години на виході отримує GTA 5. А якщо у тебе інше розуміння вайб кодинга, то ти нічого не шариш в АІ і в інженерії взагалі.

Який ваш досвід роботи з Github Spec Kit?

Хєровий, одне що спеки читаєш і редактуєш, щоб на виході отримати overengineered код. Тобто замість того, щоб вайбкодити код, ти вайбкодиш спеки, щоб потім все-одно вайбкодити код. Краще вже відразу вайбкодити код і не тратити час на спеки.

Тобто замість того, щоб вайбкодити код, ти вайбкодиш спеки, щоб потім все-одно вайбкодити код. Краще вже відразу вайбкодити код і не тратити час на спеки.

Ну тоді треба самому вимоги деталізувать у кожному промпті інакше воно на припущеннях може швидко але не зовсім туди. Правити щось (спеки) простіше ніж їх придумувати імхо.

Топ тєма, мені здається це кодінг майбутнього.
Зара намагаюсь шось подібне намутити для тестингу з Playwright.

Дуже цікавий воркфлоу, дякую що поділились! Піду розбиратися і тестувати)

Підписатись на коментарі