Накрутка досвіду в резюме: хитрість чи шахрайство?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

HR-фільтри часто не пропускають кандидатів без 1-2 років досвіду, тому деякі джуни описують пет‑проєкти як комерційний досвід або округлюють короткі стажування до року. Я сама чула кілька історій від знайомих, які приписували фейкові проєкти чи роки досвіду, щоб швидше влаштуватися.

А що ви думаєте — це допустимо, чи вже ризиковано? І чи зараз такі хитрощі проканали б, бо наче відбір став значно жорсткіший?
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Накрутка досвіду в резюме нівелюється завищеними вимогами до вакансії :) Ці як вічне протистояння меча та щита — одні накручують резюме щоб мати шанс потрапити на співбесіду, інші накручують вимоги, щоб хоч когось відсіяти не першому етапі.
Де хитрість а де шахрайство? Це як на побаченні — накрасити губки червоною помадою це «ок», привести дівчину до ресторану, котрий не по кишені — теж, а ось підкласти собі картоплину в труси — це вже шахрайство :)

Накручують джуни-вкатуни і вони реально оцінюють свої знання. Тож накрутити 1-1,5 роки не жахіття, особливо коли треба пройти фільтри + тренувати проходження співбесіди. Особливо комічно коли компанія з Х-років стажу жметься за ~2к баксів на рік (тут про гілку).

І взагалі, навичкам можно навчити будь-кого. А ось виконувати поставленні задачі — ні. І перша задача хоча б потрапити на інтерв’ю.

Вважаю допустимим невелику брехню лише якщо це питання життя і смерті. Скажімо, людина вже купу місяців сидить без роботи, гроші закінчуються і реально можна опинитися на вулиці і померти з голоду під мостом, якщо не знайти роботу найближчим часом — тоді можна й на «прикрашання досвіду» піти, аби лише отримати роботу, джерело доходу і можливість просто якось виживати. У всіх інших випадках я за чесність.

З іншої сторони, коли компанія каже кандидату: «Ваша робота коштує XXXX$, саме стільки ми й будемо вам платити», а насправді бере з замовника 1.5 * XXXX$ — то виходить компанія бреше співробітнику, бо насправді його робота коштує більше, а йому платять лише частину від реальної вартості його роботи.

В глобальному сенсі практично будь-які ринкові відносини — це взаємний обман. Головне щоб кожен думав, що це він тут найхитріший, тоді ситуація буде відчуватися як win-win.

це питання життя і смерті

ще один) окрім йтішечки для джуна ж більше немає роботи)
лишається тільки єдиний вихід

опинитися на вулиці і померти з голоду під мостом

Ну не машини же у форі/атб вантажити ...
«Мама карзиночку не для єтого растила»
Зараз плиточник 3 заробляє на перекурі.

Зараз актуальніше навпаки, скручувати досвід

тут іноді проскакують порівняння і непорозуміння наскільки свідомість в різних культурах є різною

в (західно)європейській одним з фундаментальних понять є цілісність, я багато років тому, зацікавився, що воно таке і було мені важко в доінтернетівські часи зрозуміти це, тому, що російсько чи українськомовні тексти на цю тему просто не були доступні взагалі

показово, що стаття en.wikipedia.org/wiki/Integrity при переключенні на українську і до сьогодні ігнорує тему, стрижневу для розуміння ядра європейської ментальності

тепер власне імхо, заради якого я це привів, гіпотеза, educated guess:

я б без крайньої необхідності не радив будувати собі цілісність цинічного брехуна, це і стратегічно для більшості людей буде програш і тактично можна вляпатися (продадуть клієнту, з сильнішим оцінщиком) і с точки зору вочевидь існуючих петель зворотнього звязку (їх і в прислівях мабуть десятки відомі, в усіх мовах всіх часів), що з часом закріпить самосприяніття ото отакої морально занадто гнучкої людини

але це безконтекстно, чимало ситуацій вибору просто не залишать, життя складніше будь-яких ідеалізмів

А де брати той досвід, коли тебе ніхто без досвіду не бере ?

У розділі Перша Робота на DOU публікуються вакансії і стажування, де досвід робити не потрібен:
jobs.dou.ua/first-job

Хіба фронт і QA там реально знайти. Наприклад C++ там дай бог раз в пів року один варіант.

Трохи частіше:

20 жовтня 2025
Python / C++ Engineer (Computer Vision, Embedded Systems) в UGV Robotics, Київ

9 жовтня 2025
Junior C++ developer в Robol Robotics, Дніпро

2 червня 2025
С++ Unreal Engine 5 Bootcamp Participant в Room 8 Group, віддалено

Ага, і навіть 0 фідбеку чому саме ти не сподобався.

А зкручування? Ну як пробiг в авто?

30% of react experience for just 30% price!

Only until the stock lasts

Джун, накрутивши собі досвід з 0 до 2,5 років, проходить інтерв’ю та влаштовується в аутсорс.
Керівник: — О, супер, гарний досвід! Зараз тобі трошки підкрутимо — і за сіньйора зійдеш!

Нічого смішного, на першій роботі контора продавала мене замовнику як сіньйора

було пару схожих випадків...

раз мене узяли в майстерню.. токарем 5 розряду (з 6 можливих)... ну така там посада по штатному розкладу... більше кандидатів не було... а комусь треба було працювати... а в мене тільки 2 роки досвіду було

іншим разом потрібен був... системний адміністратор на вибори... в округ.. 129 дільниць, 100 тисяч виборців...
трохи божевільний проект був на 3,5 місяці...
але десь у шухляді є 2 телеграми — від президента Ющенка і Кабміну .. «подяка системному адміністратору ... округу за успішно проведені вибори»... приємно )
(хоча я і не айтівець... любитель... просто потрібна була робота)
.............
до речі, брехати не довелося ...
з’їздив на 2 дні у Київ на підготовчий семінар ... проводила компанія " Атлас", здається...
послухав, успішно виконав завдання, дали сертифікат, допустили до роботи...
і ніхто документи про освіту не питав 🤔

Проблема в тому, що вакансії здебільшого пишуть дебіли. Наприклад в вакансію вписується вимога 100500 років досвіду з Х, хоча для реальних задач вистачило би і швидкого знайомства без досвіду, або мінімального досвіду. Але ж якщо не буде потрібного «тега» в резюме, то алгоритм рекрутера (або AI — то ще тупіше) просто не пропустить кандидата.

На технічній співбесіді вже ніхто зазвичай не докапується до чергової модної Х, яких за карʼєру можна пізнати сотні і сотні вже не актуальних просто забути.

Плюс до того ще свята рекрутерська впевненість, що при 100% матчі кандидата та вакансії, кандидату стане цікаво і він прийме офер або хоча б пропрацює більше року.

Все це створює патологію, під яку доводиться підлаштовуватись.

В Ірані показали «гуманоїдних роботів», які виявилися людьми в костюмах
mezha.ua/...​ran-robototechnics-306603

якщо (свідомо) брехати самому... чого тоді ображатися, коли компанія надурить? 🤔

не люблю брехню... це завжди призводить до плутанини, хаосу...
краще братися за щось маленьке, але реальне... а там буде видно...
казати: не знаю, коли не знаю...
(можна ж в процесі навчитися... коли є для чого)

А якщо не брехати, а компания надурила? Так хоч паритет буде 😁

якщо компанія дурить... це не означає, що треба ставати таким же..

краще з голоду померти ніж трохи прикрасити свій досвід в резюме... цікаво...

може не треба так драматизувати... ти реально був на грані смерті від голоду? 🤔

Не був, але є цілком реальні шанси залишитися без грошей якщо пошук роботи затягнеться, це була б дуже не приємна ситуація, особливо за кордоном де немає рідних чи друзів щоб підтримати в такий складний період

особливо за кордоном

ви коли тікали за кордон напевно позбулись всього майна що було.
рубанули усі кінці з ненькою, так би мовити)
подушки повинно вистачити на певний час...

з голоду померти

такого точно не буде

я не тікав, я ще до війни вирішив переїхати в іншу країну. Майна не було, роботи теж. Одразу після закінчення коледжу почав їздити на заробітки в Польщу, лише рік тому почав працювати в айті як програміст, навчався в вільний час самостійно

ще до війни вирішив переїхати

за це респект та уважуха 🤝

я колись, коли не було ні ідей, ні грошей, звертався до державного центра зайнятості... якась проста робота завжди знайдеться

якась проста робота

ага щас. мамкіни черешеньки вже звикли до зарплат $3-5K

В Європі дуже розповсюджена практика background check. Перед фінальним інтерв’ю/ або перед offer ( тут у всіх по- різному) робиш background check кожного кандидата.Тому, якщо щось вигадав ітд — скоріш, це стане відкритою інформацією.

В мене був замовник з UK, и ми не змогли процесити кандидата чз його NDA. Не підтверджені міста роботи= не процесимо значить.

Щодо джунів. Чи трохи дописують досвід- скоріш так, але на технічному інтерв’ю це все теж вскривається.
Але було багато кейсів, де тех. інтерв’юер казав, мов, не зважаючи на те,що досвід трохи додумано і все те, з чим працював- теж, але по ітогу інтерв’ю кандидата можна пропустити далі.

тобто,
не підтверджене місце роботі — реджект
видумане — апрув ?
занотував...

Тобто, є кейси, коли джун може пройти технічне інтерв’ю, але при цьому в резюме буде не зовсім правдива інформація. Якось так.
Є кейси, коли синьор не може підтвердити місце роботи, і замовник може зареджектити. Теж буває.
Якщо ти мене суб’єктивно питаєш- я за те ,як є писати. Сама проходила бекграунд чек, надавала всю інформацію ітд. Такі реалії.

Все що не заборонено законодавством- дозволено. Це ж така гра, ви брешете роботодавцю про те який ви крутий спєц, а він вам про те що компанія- це родина.

чомусь пригадався зараз вже майже незрозумілий анекдот «Один пошел искать деньги второй вагон сахара»...

Ви так і пишете «комерційний досвід» чи просто «досвід»?

Хитре шахрайство

якщо проканало — хитрість, якщо спалили — шахрайство :)
Ізі

От знижки на блекфрайдей — це хитрість чи шахрайство?

В Европе, Канаде, США и Японии, делают бекграунд чек во время которого ты должен доказать что не наврал в резюме, с помощью или контактов топов которые подвердят или с помощью payslip-ов. Так что наврать не получиться.

Так роблять не тільки джуни. В мене був співробітник, який прийшов на готовий проєкт, ми його звільнили за 2 місяці. Десь за півроку мені потрапило його нове резюме: в ньому він вказав, що був керував розробкою і спроєктував архітектуру цього застосунку. :)

Коли на резюме 200+ відгуків, виграє той, хто більш талановитий в складанні резюме.

ага, в лотерею завжди виграють більш талановиті в складанні резюме

пригадується анекдот...

Досвідчений кадровик навмання витягує зі стопки резюме одне...
— А інші?
— А іншим не пощастило...

Пусть ейчары самых больших компаний покажут что было в графе опыт у последних 3-5 джунов которых они наняли и тогда может остальные кандидаты уже задумаются стоит или нет. Причем могут задуматься в пользу любого из решений.

Тема обману в резюме й приписування собі досвіду вже багаторазово обговорювалася на DOU. Набагато цікавіше інше: є ІТ-компанії, які так само вигадують собі досвід «років на ринку». І що буде, коли кандидат із фальшивим досвідом відгукуватиметься в компанію з фальшивим досвідом — чи стане цей досвід релевантним.

є таке, знаєте що найцікавіше люди які обманюють знаходять обманщиків.

Я не брехав про досвід і проекти, роботу доволі швидко знайшов (2 місяці) в 2024, але пихався всюди де тільки міг, і сидів без комерційних проектів 8 місяців з мінімумом зп

а який сенс щось дописувати? На технічній співбесіді декілька питань стосовно виконуваних задач і все зрозуміло.

Так, але якщо не дописувати то навіть на співбесіду не запросять. А так якщо справді добре розбираєшся то пройдеш технічну співбесіду і в сумі всі щасливі)

багато питань і ризиків до такого підходу
1. запросять і спалять: вас можуть ніколи не взяти не тільки в цю контору але й в інші бо існує сарафанне радіо...
2. як можна добре розбиратися в тому з чим у тебе немає досвіду?
3. кандидат придумав досвід і пройшов співбесіду, тоді питання до компанії/інтервьювера — або некомпетентні інтервювери, або просто безглузді вимоги відірвані від реальності.
4. ризики зафейлитись під час роботи, як компанії фін втрати так і кандидату репутаційні, зайвий стрес і тд

Я ж не сказав що треба вигадувати досвід з не знайомими технологіями. На мою думку ось це ок: ’

тому деякі джуни описують пет‑проєкти як комерційний досвід або округлюють короткі стажування до року

про сарафанне радіо — а шо, є базі данних, групові чати hr-ів і т.д. Тобі розповісти як це обійти за 5 хвилин?

Смысл в том, что бедненькие наши ейчары не хотят тратить время и ресурс компании( что в принципе оправдано) и не собираются даже предвортильный скрининг кандидтов проводить преждем чем дать им тестовое.
Просто чтобы с тобой разговари и автофильтр твое CV не выбросил в спам. Потому что корреляция между скиллом и опытом не всегда 1 к 1.

А щє потім на LinkedIn ейчари плачуть, що той кого вони обрали на співбесіду,не прийшов чи запізнився чи взагалі з пабу на зв’язок вийшов....то звичайно так і буде бо людина яка б душу продала щоб просто працювати, за півгодини б біля компа сиділа співбесіди чекала,але вон була ж ейчарами і відшита🤣

Ми шеймимо HRів за те, що вони відбирають найкращих чи що? :) Прямо як на тіндері. Чому вона ходить на побачення з високими вродливими качками і потім жалується на те, що вони нарциси. Треба давати шанс і низеньким страшненьким товстунчикам. Вони ж будуть її на руках носити

А що зрозуміло? Інколи pet-проєкт може бути складнішим за комерційний досвід.

Підписатись на коментарі