Що важливіше: досвід чи персональний бренд та знайомства?

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Побачив на просторах LinkedIn допис Єгора Федорова, в якому він порівнює джуніора з аудиторією і сіньйора з 20-річним досвідом.

Автор оригінального допису стверджує, що медійний джун може отримувати більше оферів, ніж досвідчений сіньйор. Чому? Бо джуніора бачать і знають. А про сіньйора, який 20 років «сидить в тіні», хоч і знає про архітектуру все, ніхто не чув.

Це якраз історія про публічність та софт скіли. Якими б глибокими технічними знаннями ти не володів, люди — істоти соціальні. Силу знайомств та нетворкінгу не можна недооцінювати. Головне — знати міру і не скотитися в інфоциганство :)

То хто, на вашу думку, має більшу ймовірність отримати офер: джун з аудиторією чи сіньйор з багаторічним стажем?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Але ж не можуть на одну вакансію шукати АБО джуна АБО сіньйора. Потрібно тоді порівнювати медійних і немедійних у своєму грейді. Медійний звісно виграє, я от теж на поточну роботу вийшла після пропозиції у лінкедін від рекрутера, якби я не вела сторінку, мене б і не знайшли. Проте, якщо медійний джун обійде сіньйора на конкретній вакансії, то щось у компанії не так, якщо вони не можуть сформулювати, хто їм потрібен.

Хочу стати власним брендом і друкувати NFT іакі купуватимуть і головне — перепродаватимуть — а це роялті — і більше нічого не треба — тому, що я їх автор — своїх текстів чи візерунків чи корисних програм.

медійнисть і впізнаваність допомагають вийти на потрібну людину, але далі відіграють софт скіли, вміння продавати і досвід

Медійність в Україні не працює.
Дуже мало знають навіть такого відносно-популярного блогера як Діма Малєєв.
Якось на якомусь івенті щось розповідав колу знайомих, а потім сказав, що чув про це у відео Малєєва. Десь 6 із 10 сказали, що не знають такого.

Тому я б тут дуже сильно розділяв медійність як хоббі, яке може приносити якісь пару копійок за рекламні інтеграції і може трохи розвиток персонального бренду і активності, які покликані збільшити кількість оферів.

Зі свого досвіду починання ютуб каналу + девопс подкасту + написання якихось статтей, я побачив, що це може займати часу як повноцінний фултайм, а вихлопу давати на рівні статистичної похибки.
Як хоббі, якщо відчуваєте таке покликання — супер, як пошук оферів, особливо якщо ви інтроверт — не раджу.

медийность это когда ты условный Антон Бабенко и тебя знает каждый второй девопс, потому что ты делаешь что-то реально полезное, а не пишешь статьи уровня чатгпт в линкедине/медиуме))
по сути Антон идеальный пример как работает медийка, просто делаешь то, что помогает людям решить их проблемы, опенсорсишь это
но для многих медийка/личный бренд сейчас это в тиктоке записывать «сегодня собираемся вместе в мой офис, а это кстати офис майкрасофт», и прочий блогинг уровня я сходил посрать

Антон Бабенко і ще 2-3 такого ж рівня впізнаваності( хоча я навіть не можу відразу сказати ще когось настільки відомого ) це статистична похибка.
Аби у нас було хоча б 20-30 осіб рівня Антона, тоді б можна було говорити про те, що це працює, а так Антон є типовим прикладом «помилки вижившого».

насправді не зовсім так, умовно, якщо мені потрібна порада, або питають кого порадиш, то зазвичай раджу людей, яких знаю, відповідно вони доволі медійні або відомі

Скажу з точки зору як наймали ми не так давно: так, найняли такого, який має певний «персональний бренд» у ліндкіні — пише пости і має певну аудиторію. Але основна увага була на скіли і загальну адекватність, бо він виявився у цьому аспекті кращим за конкурентів.

А так, то звичайно тільки здається, що гарного спеціаліста знайти легко, бо на ринку надлишок робочих рук. Щоб тільки більш-менш прийнятні почали появлятися треба десь з десяток технічних інтервʼю. При чому це уже після попереднього скрінінгу на короткій співбесіді з СТО. Якщо що роль не потребувала ніякого рокстарства, звичайний сініор девелопер.

как бренд поможет если чел не сможет на интервью отвечать на вопросы. Бренд очень полезный, когда тебе есть что продать, но если ты пока что не имеешь что продать, то в этом смысла куда меньше уже

Коли зустрічається людина із грошима і людина із досвідом, то одна з них залишається із грошима, а інша з величезним досвідом.
Боснійська приказка.
P.S. Досвід каже, що вміння торгувати в сучасному світі дорожче за інші. Задіювати збудовані соціальні зв’язки це один з меркетинг методів — соціальний маркетинг. Тобто якщо ви щось вмієте робити і ви можете викорастати самі для себе це одне, та в сучасній економіці і світі із розділенням праці, зазвичай ваші вміння на продажу. Відповідно якщо ви погано торгуєте — то залишаєтесь в lose позиції.

клікбейтні теми топіків від адміністрації dou be like 🤨

Яка, нафіг, медійність джуна? Якщо він реально джун, як і про що він буде писати? Мотиваційний слоп чи зразу щось від чатагпт?

ну типу, тіктокери, танцює може, або фокусник? :D

ще можно на тіктоку голу дупу показати чи цицькі якщо дівчина, буде медійно

Для такого контенту є платформа і це не тікток і не лінкедін

Бачила дівчину в лінкедін джуна, вона постійно постить про нові штуки, які вивчила, корисні лінки тощо. Так, цей контент буде цікавий переважно тим же джунам, але коли великі охоплення в тому ж лінкедін, то її профіль і рекрутерам буде більше показуватись. Тому шанс потрапити хоч на співбесіду уже більший, ніж у тих, хто це не робить.

Але звісно без знань цього недостатньо

Я б навпаки подумав, що вона витрачає час на соц мережі більше ніж на навчання. На цю фігню треба багато витрачати часу оці всі пости ітп. По 2 години на день. Звісно якщо у неї нема смм менеджера

Хотів написати такий самий коментар, але ви вже написали, дякую.

В мене був медійний архітект( має ютуб канал). Шукав роботу 10 місяців. Каже, в процесингу був у декількох компаній, але зараз людей без роботи дуже багато, тому, йшло все дуже довго.

А на яку тематику в нього канал?

Maciej Najbar, його Лінкедин.Як спікер приймав участь у Code Europe. Android etc.
Дуже приємний в комунікації.

Персональний бренд лишіть для лінкедин-інфоциган. Нудить від них блін.

Цікаво як відрізнити інфоциган від консалтерів ? Ще більш цікаво — для фахівців як от дантист, педіатр, юрист і т.д. теж не потрібен персональний бренд ?
Программне забеспечення теж не можна мацати руками в прямому сенсі (в переносному звісно можна), тим не менше без нього аппаратне забеспечення не має жодної користі.
При усій повазі — скажімо Лінус Торвальдс має персональний бренд із Linux та Git в активі, що насправді стандарт для сучасної взаємодії розподілених команд в мережі internet — зараз не порібно обов’язково бути в одному офісі. Річард Столман та Лінус Торвальдс фактично на цьому збудували персональний бренд як і низка інших загально відомих людей. А от ми з вами маємо значно менший бренд.

інсайти )

1) коли я ходив у школу — нас вчили правильно порівнювати...
не можна одразу порівняти дроби 127/65 і 141/67...
треба спочатку звести до спільного знаменника..
які критерії порівняння ?
скільки їх взагалі?

2) колись влаштовувався в одну напівдержавну установу...
і там якраз проводжали працівника на пенсію у 60 років...
дядька був досить скромний... але на своєму місці... усі його поважали... член Спілки журналістів України... і т.д. ..

глянули трудову... приблизно один запис... 40 років в одній маленькій організації.. одна і та ж робота... журналістом...

питання:
а для чого потрібно більше оферів?
чому не можна рости разом з компанією? 🤔

чому не можна задовольнитися зарплатою? 🤔

правильно порівнювати...
не можна одразу порівняти дроби 127/65 і 141/67, треба спочатку звести до спільного знаменника

іноді можна і без калькулядора-чи-спільнознаменника, як нп що менше-чи-більше: 127<130 та 141>134

тут ти порівнюєш значення
«критерій» — це інше

Це доктринальна різниця. В Японії норма коли людина усю карьєру працює в одній компанії. Та разом із тим це : Тойта, Хонда, Хітачі, Соні, Тошиба і т.д. дуже потужні бренди відомі в усьому світі.
В Америці підхід прямо протилежний — Генрі Форд, Джон Рокфеллер.
З развалом СРСР практично весь бізнес був збудований на копіюванні саме американских підходів до усього.

Для цього сама компанія має активно впроваджувати систему кар’єрного росту. Це не докладається автоматом.

Дуже часто зростання компанії означає просто найм більшої кількості робітників за той самий дрібний прайс. Ну, може і ще деякий зріст кількості менеджерів, але це дуже маленький відсоток у порівнянні з рядовими робітниками.

Тому що не в інтересах роботодавця платити вам таку зарплату, яка б закривала всі ваші потреби — які з віком будуть лише зростати. Те, що влаштовуватиме вас у 20 років, не влаштовуватиме у 25 і тим паче 30. Так і навіть раніше, коли люди працювали за невелику зп, у них були очікування її зростання з часом.

ну як це... потрібна була хата — збудував... а нашо друга? 🤔

які саме потреби зростають з віком?

Народжуються діти. Зростають медичні видатки. Інфляція і т.д.

які саме потреби зростають з віком?

Ну спочатку вистачає кімнату чи маленьку зйомну квартиру, потім більшу, потім своя, потім своя більша. Машину, знову ж. Якісний одяг, меблі, техніка, їжа, електроніка, подорожі (ну добре, це з мирного часу, але все ж). Догляд за собою, медицина. З’являється сім’я — витрати прямують у космос, дитячі їжа-одяг-іграшки-книжки-гуртки-дитсадки-школи-подарунки-кишенькові гроші ітд. А ще після 30 задумуєшся про інвестиції, диверсифікацію доходів.

це таке... самонавіювання...
насправді дітям пофіг вартість іграшок... хоч дерев’яні... аби цікаво було...

а ще... оця диверсія... «без знання англійської в наш час не знайдеш хорошої роботи»

питання:
а для чого потрібно більше оферів?

Якось на початку своєї кар’єри я 4 роки працював на державному заводі і всі 4 роки у мене зп була 300$ на місяць. Люди, які мені годилися у батьки та дідусі, які пропрацювали на одному місці роботи 20, 30 і навіть 40 років — отримували 400-500$ на місяць. У мого керівника мрія всього життя була — Лада Ніва за 5000$. Ви тільки уявіть — дорослий 40-річний чоловік, а МРІЯ ВСЬОГО ЖИТТЯ — це одна айтішна сеньйорська зп. Я вже багато років там не працюю, але не думаю, що він зміг ці 5к на мрію накопичити, маючи дружину, 2 дітей та зп 500$ на місяць.

Тож ні, дякую. Засиджуватися довго на одному місці — погана стратегія у довгостроковій перспективі.

МРІЯ ВСЬОГО ЖИТТЯ — це одна айтішна сеньйорська зп.

думаю, ти перебільшуєш
мабуть були інші мрії

Підписатись на коментарі