Просто про складне: як складати тестування
Тестування є найпопулярнішою формою оцінювання. І насправді, зрозуміло чому: тести легше перевірити, і вони більш обʼєктивні, ніж усний екзамен.
Можемо любити їх чи ненавидіти, але будь-яка сертифікація, ліцензія чи кар’єрний стрибок то завжди про тестування.
Я — Дарина-Марія, проджект менеджерка у Sombra, і я зовсім недавно, пройшла три різні «іспитові реальності»:
- теоретичний іспит на водійські права (наше улюблене ПДР),
- сертифікацію PSM I (Scrum),
- і CAPM від PMI.
І хоч теми абсолютно різні, у всіх трьох випадках мене виручило одне:
вміння складати тести є окремою навичкою, а не просто наслідок вивченої теорії.
Тому варто знати, як підготувати мозок до формату тестів.
У цій статті я розповім, як навчитися складати тести так, щоб здавати іспити з першого разу, незалежно від їх тем.
Поїхали!
1. Теорія є тільки половиною успіху
Багато хто думає: «Я вивчу матеріал, відповідно автоматично складу тести». Насправді ні. Так не вийде.
Особливо у складних сертифікаціях: там питання сформульовані так, що можна знати тему, але...
- не зрозуміти, чого саме від тебе хоче питання
- обрати відповідь, яка звучить правильно, але є неправильною
- «повестися» на те, що виглядає знайомим, але не відповідає контексту
Теорія потрібна, але сама по собі вона не «працює» без практики тестів.
2. Тести є тренажером для мозку. І тренуватися треба багато
Це була головна причина, чому я здала всі три іспити з першого разу.
Я робила:
- по 500+ тестів для ПДР,
- по
300–400 практик перед PSM I,
- і десятки симуляцій перед CAPM.
P.S. є і платні і безплатні ресурси для практики, варто тільки загуглити, або звернутися до AI, або написати мені у особисті в LinkedIN.
Що дає така кількість?
- Ви починаєте бачити логіку закладання тестів
Там є свої патерни, свої типи питань, свої «улюблені формулювання».
- Ви вчитеся уникати пасток
Питання можуть бути однакові за змістом, але змінені формулюванням.
- Ви перестаєте нервувати
А це 30% успіху на екзамені.
- Ви розумієте, як мислити правильно
Тести ж про структуру мислення, а не про об’єм знань.
- Ви отримуєте пояснення, чому ваша відповідь Правильна/Неправильна
У багатьох платних ресурсах (хоча мені здається, що і у безкоштовних така фіча є), при проходженні тестів ви отримуєте пояснення вашої відповіді, чому вона правильна чи неправильна. І це дає гарний буст для розуміння матеріалу та тесту.
3. Уважно читати питання — це мистецтво.
Більшість неправильних відповідей не тому, що людина не знає матеріал.
А тому, що вона не дочитала питання або пропустила ключове слово:
- «НЕ»
- «ЯКЩО»
- «НАЙБІЛЬШ ймовірно»
- «ЗАВЖДИ / НІКОЛИ»
- «ПЕРШИЙ крок / ОСТАННІЙ крок»
Чи англійські відповідники:
- «NOT»
- «MOST LIKELY»
- «FIRST»
- «BEST»
- «EXCEPT»
У 90% випадків відповідь уже захована в самому питанні.
Просто треба не поспішати. Я навчилася робити паузу, дочитувати до кінця і навіть перечитувати питання, якщо відчуваю найменший сумнів.
Це рятувало мене багато разів.
4. Чи справді «Найдовша відповідь — найправильніша»?
Відома порада: вибирай найдовшу відповідь, і вона майже завжди правильна. Але тут нюанс: це не погано працює на низькоякісних тестах, або тестах, які не впливають глобально на ваше життя — по типу контрольної в університеті. Такі тести часто складені однією втомленою (або просто лінивою) людиною, яка копіює правильну відповідь з книги. Неправильні відповіді їй вигадати складно, тому вони часто коротші.
У цьому випадку легко побачити патерн — вирішіть кілька тестів, використовуючи ваші знання. Якщо більшість відповідей — найдовші варіанти, то у вас майже напевне саме такий тест. Але зазвичай, якщо це якась серйозна сертифікація, і тести розробляються командою знавців, таких випадків не буває. Тож не розраховуйте на це.
5. Якщо тест англійською, тоді готуйся англійською
Тут нема варіантів. Усі терміни, логіка питань, контексти тільки в оригіналі. Переклад спотворює сенс.
Так я готувалася до PSM I та CAPM англійською. Спочатку звичайно виписувала незнайомі мені слова вчила їх, і тоді розбиралася зі змістом, але не перекладала повністю тексти українською.
І саме це зекономило мені купу нервів на самому іспиті.
6. Робіть симуляції максимально близькі до реального іспиту
З таймером, без підглядань, у тиші.
Що це дає?
- ви звикаєте до темпу,
- розумієте, скільки часу йде на одне питання,
- тренуєте увагу,
- знижуєте стрес в день тесту.
У форматі сертифікацій це критично важливо: на PSM I, наприклад, 80 питань за 60 хвилин, і тут вже не до «погортати і подумати». На теоретичному іспиті на водійське — 20 хвилин на 20 питань, і на CAPM 180 хвилин на 150 питань і перерва.
7. Вчіть теорію правильно (не зубрінням)
Ось мій підхід: Структура → розуміння → практика
Спочатку я розумію логіку системи (Scrum framework, PMBOK domains, ПДР).
Потім читаю деталі.
І тільки після цього дууууууже багато тестів.
- Виділяю з теорії те, що найчастіше зустрічається в тестах
Для цього і потрібні практичні тести.
- Конспектую тільки те, що вимикає мозок
Тобто найбільш складні формулювання, tricky-терміни, винятки з правил, чи питання у яких постійно роблю помилки.
8. Мої головні висновки, якщо коротко
- Тести потрібно не просто складати, а навчитися складати.
- Теорія важлива, але без практики тестів вона не спрацює.
- Робіть сотні тестів, доки не з’явиться відчуття логіки формату.
- Читайте питання уважно, бо 70% помилок через неуважність.
- У тестах англійською тільки англійська підготовка.
- Найдовша відповідь часто є найправильнішою.
- Симуляції допомагають
- Тести є скілом, який потім допомагає в усьому: від прав до міжнародних сертифікацій.
Якщо ви хочете глибше розібратися у тому, як саме працюють тести і як правильно їх складати, дуже рекомендую знайти й прочитати книгу «Test-Taking Strategies & Study Skills for the Utterly Confused» авторки Laurie Rozakis. Вона простою мовою пояснює логіку тестових завдань, типові помилки, психологію відповідей і техніки, які реально підвищують результат. Ось тут не повна версія книжки, можете переглянути.
Наостанок
Коли я складала свій перший великий тест (ПДР), я думала: «О, це раз і назавжди».
Але життя в ІТ швидко пояснило: тестів буде багато, ще більше сертифікацій і ще більше можливостей зростати.
І якщо ви навчитеся правильно готуватися, у вас не буде страху перед жодним іспитом.
Навпаки тести стануть просто ще одним етапом професійного розвитку, а не чимось лячним.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів