Просто про складне: як складати тестування

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Тестування є найпопулярнішою формою оцінювання. І насправді, зрозуміло чому: тести легше перевірити, і вони більш обʼєктивні, ніж усний екзамен.

Можемо любити їх чи ненавидіти, але будь-яка сертифікація, ліцензія чи кар’єрний стрибок то завжди про тестування.

Я — Дарина-Марія, проджект менеджерка у Sombra, і я зовсім недавно, пройшла три різні «іспитові реальності»:

• сертифікацію PSM I (Scrum),
  • і CAPM від PMI.

І хоч теми абсолютно різні, у всіх трьох випадках мене виручило одне:
вміння складати тести є окремою навичкою, а не просто наслідок вивченої теорії.

Тому варто знати, як підготувати мозок до формату тестів.

У цій статті я розповім, як навчитися складати тести так, щоб здавати іспити з першого разу, незалежно від їх тем.

Поїхали!

1. Теорія є тільки половиною успіху

Багато хто думає: «Я вивчу матеріал, відповідно автоматично складу тести». Насправді ні. Так не вийде.

Особливо у складних сертифікаціях: там питання сформульовані так, що можна знати тему, але...

• не зрозуміти, чого саме від тебе хоче питання
  • обрати відповідь, яка звучить правильно, але є неправильною
  • «повестися» на те, що виглядає знайомим, але не відповідає контексту

Теорія потрібна, але сама по собі вона не «працює» без практики тестів.

2. Тести є тренажером для мозку. І тренуватися треба багато

Це була головна причина, чому я здала всі три іспити з першого разу.

Я робила:

• по 500+ тестів для ПДР,
  • по 300–400 практик перед PSM I,
  • і десятки симуляцій перед CAPM.

P.S. є і платні і безплатні ресурси для практики, варто тільки загуглити, або звернутися до AI, або написати мені у особисті в LinkedIN.

Що дає така кількість?

• Ви починаєте бачити логіку закладання тестів

Там є свої патерни, свої типи питань, свої «улюблені формулювання».

• Ви вчитеся уникати пасток

Питання можуть бути однакові за змістом, але змінені формулюванням.

• Ви перестаєте нервувати

А це 30% успіху на екзамені.

• Ви розумієте, як мислити правильно

Тести ж про структуру мислення, а не про об’єм знань.

• Ви отримуєте пояснення, чому ваша відповідь Правильна/Неправильна

У багатьох платних ресурсах (хоча мені здається, що і у безкоштовних така фіча є), при проходженні тестів ви отримуєте пояснення вашої відповіді, чому вона правильна чи неправильна. І це дає гарний буст для розуміння матеріалу та тесту.

3. Уважно читати питання — це мистецтво.

Більшість неправильних відповідей не тому, що людина не знає матеріал.
А тому, що вона не дочитала питання або пропустила ключове слово:

• «НЕ»
  • «ЯКЩО»
  • «НАЙБІЛЬШ ймовірно»
  • «ЗАВЖДИ / НІКОЛИ»
  • «ПЕРШИЙ крок / ОСТАННІЙ крок»

Чи англійські відповідники:

• «NOT»
  • «MOST LIKELY»
  • «FIRST»
  • «BEST»
  • «EXCEPT»

У 90% випадків відповідь уже захована в самому питанні.
Просто треба не поспішати. Я навчилася робити паузу, дочитувати до кінця і навіть перечитувати питання, якщо відчуваю найменший сумнів.

Це рятувало мене багато разів.

4. Чи справді «Найдовша відповідь — найправильніша»?

Відома порада: вибирай найдовшу відповідь, і вона майже завжди правильна. Але тут нюанс: це не погано працює на низькоякісних тестах, або тестах, які не впливають глобально на ваше життя — по типу контрольної в університеті. Такі тести часто складені однією втомленою (або просто лінивою) людиною, яка копіює правильну відповідь з книги. Неправильні відповіді їй вигадати складно, тому вони часто коротші.

У цьому випадку легко побачити патерн — вирішіть кілька тестів, використовуючи ваші знання. Якщо більшість відповідей — найдовші варіанти, то у вас майже напевне саме такий тест. Але зазвичай, якщо це якась серйозна сертифікація, і тести розробляються командою знавців, таких випадків не буває. Тож не розраховуйте на це.

5. Якщо тест англійською, тоді готуйся англійською

Тут нема варіантів. Усі терміни, логіка питань, контексти тільки в оригіналі. Переклад спотворює сенс.

Так я готувалася до PSM I та CAPM англійською. Спочатку звичайно виписувала незнайомі мені слова вчила їх, і тоді розбиралася зі змістом, але не перекладала повністю тексти українською.

І саме це зекономило мені купу нервів на самому іспиті.

6. Робіть симуляції максимально близькі до реального іспиту

З таймером, без підглядань, у тиші.

Що це дає?

• ви звикаєте до темпу,
  • розумієте, скільки часу йде на одне питання,
  • тренуєте увагу,
  • знижуєте стрес в день тесту.

У форматі сертифікацій це критично важливо: на PSM I, наприклад, 80 питань за 60 хвилин, і тут вже не до «погортати і подумати». На теоретичному іспиті на водійське — 20 хвилин на 20 питань, і на CAPM 180 хвилин на 150 питань і перерва.

7. Вчіть теорію правильно (не зубрінням)

Ось мій підхід: Структура → розуміння → практика

Спочатку я розумію логіку системи (Scrum framework, PMBOK domains, ПДР).
Потім читаю деталі.
І тільки після цього дууууууже багато тестів.

• Виділяю з теорії те, що найчастіше зустрічається в тестах

Для цього і потрібні практичні тести.

• Конспектую тільки те, що вимикає мозок

Тобто найбільш складні формулювання, tricky-терміни, винятки з правил, чи питання у яких постійно роблю помилки.

8. Мої головні висновки, якщо коротко

• Тести потрібно не просто складати, а навчитися складати.
  • Теорія важлива, але без практики тестів вона не спрацює.
  • Робіть сотні тестів, доки не з’явиться відчуття логіки формату.
  • Читайте питання уважно, бо 70% помилок через неуважність.
  • У тестах англійською тільки англійська підготовка.
  • Найдовша відповідь часто є найправильнішою.
  • Симуляції допомагають
  • Тести є скілом, який потім допомагає в усьому: від прав до міжнародних сертифікацій.

Якщо ви хочете глибше розібратися у тому, як саме працюють тести і як правильно їх складати, дуже рекомендую знайти й прочитати книгу «Test-Taking Strategies & Study Skills for the Utterly Confused» авторки Laurie Rozakis. Вона простою мовою пояснює логіку тестових завдань, типові помилки, психологію відповідей і техніки, які реально підвищують результат. Ось тут не повна версія книжки, можете переглянути.

Наостанок

Коли я складала свій перший великий тест (ПДР), я думала: «О, це раз і назавжди».
Але життя в ІТ швидко пояснило: тестів буде багато, ще більше сертифікацій і ще більше можливостей зростати.

І якщо ви навчитеся правильно готуватися, у вас не буде страху перед жодним іспитом.
Навпаки тести стануть просто ще одним етапом професійного розвитку, а не чимось лячним.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Підписатись на коментарі