«Це — не гроші»: gen Z відмовляється від готівки

Покоління Z все частіше обирає цифрові гаманці та сервіси «купи зараз, плати потім». Молодь майже не носить готівку, платить телефоном і навіть не вважає гаманець необхідним у повсякденному житті. Для них готівка — це гроші, яких не існує, наче з Монополії, а картки та мобільні платежі стали основним способом контролювати витрати.

Наприклад, сьогодні 45% покупок молоді до 24 років оплачуються телефоном. У США та Європі кожен п’ятий користувач цифрового гаманця часто виходить без фізичного гаманця. А сервіси BNPL (ред. Buy Now, Pay Later) дозволяють купувати речі зараз і розплачуватися пізніше, роблячи витрати зручнішими та прогнозованішими.

А ви ще користуєтеся готівкою? Готові відмовитися від неї повністю, як покоління Z чи ні?

👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Це все до першого блокування картки/рахунку, бо банку «щось не сподобалось».

А максималізм — «Х круто, У відстій» був 100 років тому, є зараз, і буде ще через 100 років.

Радянські люди у кінці 1980-х теж вірили, що банківська система непохитна і незламна, а їхні гроші у надійних руках. Так само й зумери зараз вірять, що тримати велику суму на рахунку і розплачуватися всюди карткою/телефоном — це хороша стратегія. Найближча ж банківська криза надасть їм дуже болючий урок. Але чи всі зможуть засвоїти цей урок — от у чому питання.

Для мене віртуальні гроші — це щось менш справжнє, ніж готівкова гривня. А готівкова гривня — менш справжнє, ніж готівковий долар. А готівковий долар — менш справжнє, ніж фізичне золото.

Паперові гроші хоча б не залежать від світла, інтернету, сисадміна.

Готівка, це коли ти платиш перукарю за роботу 100 грн і він отримує 100 грн. Потім він купляє на базарі м’ясо на 100 грн і фермер має 100 грн.
Оплата картою — це коли до перукаря доходить 92 грн, бо 8 грн комісія банку. У фермера карта іншого банку і комісія уже 30 грн., тому перукар зможе купити м’яса вдвічі менше.
Якось так.

Кеш подобається тим, що щоб двом сторонам розрахуватись не треба третя — банк (а частіше і четверта — Visa/Mastercard).

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Що обере автор, віртуальне золото чи фізичну гривню?

якщо з цих двох обирати, то схилюся, мабуть, до варіанту з золотом, але з подальшою конвертацією у фізичний долар. Хоча готівкова гривня під рукою завжди має бути

Я користуюсь готівкою тільки раз в місяць — коли плачу за оренду квартири власнику. Окрім цього ніколи не маю з собою готівки, все тільки через ApplePay. Навіть дратує коли касир в супермаркеті чи бариста питають «Готівка чи карта?», бо це звичайно буде карта. І так, я з покоління Z.

45% покупок молоді до 24 років оплачуються телефоном
Для них готівка — це гроші, яких не існує

так для 55% тоді все ж існує, чи в чому тут унікальність новини, що людини користуються apple pay де це можливо?)

цікаво, а коли натхненні щітпостери перестануть тягнути прикола про якісь там покоління?)) Є люди різного віку. Ві різному віці є різні погляди на життя. Доки ти підліток-максималіст-бунтар (що було завжди, але зараз вони всі натхненно називають себе «gen z») — ти відкидаєш певні речі. Коли буде трохи більше рочків — дивишся по іншому. І ось вже тобі якийсь підліток в 2035 році навалює про «я з покоління Альфа-Епсілон, і я такииий нетакуууся» =)

Коли мені було 20 +/-, батько не розумів мене через те що у мене тільки картка і ніяких папірців. Логіка була у тому, що «ситуації можуть бути різні, і під рукою завжди має бути».
Зараз мені 30+, і шо? Мені неспокійно без готівки. Бо як виявилося, коли ти живеш вже ДОРОСЛЕ життя і сам рулиш грошима та івентами що з тобою відбуваються «на льоту», категоричною бусінкою бути дуже незручно)))

Але гадаю, потяг нетакушного щітпостінгу вже не зупинити)

Зараз мені 30+, і шо? Мені неспокійно без готівки.

Мне 50+ и я абсолютно спокойно себя чувствую без налички. :)
Имхо это никак не коррелирует с возрастом.

Вік — це про тренди, тенденції.

Є пенсіонери, які у віці за 65+ вивчають іноземні мови та користуються сучасними платіжними системами. А є молодь, яка державну мову вивчити не хоче / не може, народившись в державі проживання.

В провінційній / глухій Україні 300 євро — це нормальна оплата. В ЄС 300+ євро — це щомісячний платіж циганам за «просто так».

В ЄС відсутня «традиція» банківських кидків десятків тисяч клієнтів останні 30-35 років. Крім можливо Кіпру. В Україні банкрутували великі банки неодноразово.

Готівка — це свобода, доступність 24/7 та конфіденційність.
Безготівковий платіж — це швидкість, зручність + тотальний контроль з боку банків, держави, залежність від електрики, софту, посередників.

cракою прочитали) З віком корелює те, що зараз називають «поколінням z-альфа-омега-центавра». Це типу підліткам дали інтернет, і вони почали відкривати для себе світ заново.
А гроші — та пофіг взагалі. Кому як зручно. Мене більше вхарило те що цю псевдо теорію поколінь в усі щілини пхають

Покоління Z виховували представники покоління X та Y (батьки, вчителі, дідусі-бабусі). Реальне самовиховання, як правило, відбувається (якщо є таке щире бажання та мета) через подолання труднощів, криз, негараздів, викликів.

Покоління X та Y колись вже стояли в різноманітних банках (на початку 1990-х, протягом 1990х та 2000-х, в 2008) у чергах та надіях забрати свої гроші. Ті, хто захотіли та змогли — зробили якісь висновки та чомусь навчилися. І розуміють цінність готівки.

Ну то ви не стояли в черзі в банки в 1990 році щоб поміняти готівкові 50 радянських рублів старого зразка на нового зразка.

Які все одно потім зжерла інфляція.

А купівля валюти тоді була кримінальним злочином.

Теоретично це все може знову статися.

Тому будьте готові до будь-якої фігні, яка може трапитися з вашими грошами.

Міленіал, завжди розраховуюсь карткою. Кеш не тримав в руках останні декілька місяців. Не хейтер кешу, просто карткою зручно

Після переїзду до Америки я забув, що таке готівка. Максимум в гаманці валяєтся якихось пару куп"юр сумарно до 20 доларів щоб навіть не знаю, для чого. Останнє, для чого треба було, це заплатити за в"їзд до якогось нац парку в якійсь глухомані.

Чогось спало на думку: побалакати з моєю внутримізковою LLM коштує дешевше чим з отими ШІ — будь яким. Чого ніхто не балакає?

Намалювати картинку самому також дешевше ніж проплачувати сервісам. Але довше. І вийде гірше. Або краще. Тут вже як вийде

Чого ніхто не балакає?

Чого ж не балакають — ще й як балакають!

«Якщо з Богом розмовляєте Ви — це молитва; а якщо Бог розмовляє з Вами — це шизофренія. Якщо мертві розмовляють з Вами — Ви спіритуаліст, а якщо з мертвими розмовляєте Ви — Ви шизофренік.»
© Томас Сас, американський психіатр

Брешеш. Зі мною ніхто не балакає. Я хворий іншим чином. Інші симптоми.

якщо Бог розмовляє з Вами — це шизофренія.

ну якщо Бог би почав розмовляти з людиною, це було б підозріло. це як би людина почала б розмовляти з блохою чи з кактусом. з іншого боку люди іноді і справді розмовляють з рослинами чи з комахами, звичайно нажаль ті нічого не розуміють, а классно було б, якщо розуміли.

Я одного разу на всю ніч засидівся — гамав у якусь комп’ютерну гру і від недосипу став чути голос у голові — це було досить моторошно, намагався такого більше не повторювати..
З котом розмовляю, час від часу питаю про щось — він реагує на звук голосу і крякає чи нявкає у відповідь; я вдаю що він дуже розумний і дав цінну пораду. Кіт задоволений, я теж :-)

покоління Z

Ой, усі новини про «покоління якесь там» — хрінь.

До речі, впевнений, що існує стаття «Покоління Z вімовляється від електронних грошей», тому ще є багато про: «відмовляється від смартфонів, купляють кірпічі, щоб не відволікатись», «відмовляється від онлайну», «відмовляється від смарт-годинників», «обирає проводні навушники замість безпроводних» і т.ін.

обирає проводні навушники замість безпроводних

а нащо обирати провідні замість безпровідних? Вони ж не зручні :(

ну в мене є і ті, і ті навушники, але звук між ними не критично різник. В блютузних, мабуть, навіть краще. Але справедливості заради провідним вже років 7, а блютузним лише 4

Теоретично звук в безпровідних гірше через lossy кодеки при BT передачі. На практиці мабуть при сліпому тесті різниці не буде. Тим більше враховуючи ще те, що абсолютна більшість людей і так слухає пережату музику зі стрімінгів.

Лампова якість, вініл ? :-)))

компресiя сигналу. Для мiтингiв та петингiв неважливо

Для мітингів? Там же взагалі якість відстій завжди і справа не у гарнітурі а самій якості аудіо та затримках інтернет зєднання. Ви про що?

Я ж і кажу, для мітингів пофіг

Вони не розряжаються, ти не можеш загубити 1 навушник. Комусь дійсно треба пояснювати для чого треба проводні навушники. Вони треба, щоб до вічно розрядженого телефона і ноута, не додалися, ще вічно розряджені навушники.

не можеш загубити 1 навушник.

Достатньо купити накладні навушники і цієї проблеми не буде

Не зручно заряджати їх два-три рази на день

У мене навушники вже 3 роки і я їх заряджаю раз на тиждень.

Спробуйте їх використовувати 12 годин на день, з них 6-8 годин на дзвінках.

ну для дзвінків так, погоджуюся, зручніше провідні, але загалом в повсякденному житті (піти прогулятися, сходити в магазин etc) легше використовувати безпровідні навушники. Заряду зазвичай вистачає.

Моїм навушникам вже десь 4 роки, вони пройшли пральну машинку, але тримають заряд до тижня, хоч я активно користуюся ними (не 12 годин на день).

Ну, я теж можу сказати, що свої я заряджаю раз на квартал. :) Бо користуюся три рази на місяць по годині десь.

Заряджаю десь раз два на тиждень, використовую десь 3-5 днів фулл тайм на дзвінках, працюю техлідом, не пишу код а чисто менджмент, десь іще 2-4 години музики, також по вечорам і на вихідних на дом компі юзаю. Накладні навушники мають достаньо місця щоб не думати про зарядку навіть як на телефонах звичайних.

1. Естетика. Такий трохи ретро-вайб, для самих молодих трохи вже і вінтаж. Добре поєднується з деякими стилями одягу, що зараз популярні.
2. Ностальгія. Зараз особливо актуально.
3. Тому що немає «battery anxiety».
4. Існує мода на лоу-тек: на ютубі можеш знайти багато відосів з розповідями людей про те як вони перейшли на паперові блокноти, механічні годинники, на «дамбфони» (або якось спеціально урізають функціонал смартфонів, щоб там було усе по мінімуму).
5. Тому що високі технології сьогодні — це вже не «майбутнє», а брейнрот, АІ-слоп, мертвий інтернет, рілси, зігующий Ілон Маск на кетаміні, низька якість електроніки.
6. Дехто можливо думає, що з проводними навушниками вони «доросліше» виглядають — теж як варіант.

Золоті і срібні монети, от де уся суть! За Шкалою Кардашёва чим більше високорозвинута цивілізація, тим більше гроші і енергія будуть прив’язані одна до одної. Між іншим Ілан Маск фанат цієї наукової теорії.

Затраты на хранение, дополнительное время и расходы на обналичивание, невозможность использовать непосредственно для оплаты в подавляющем большинстве случаев. :)

Паперові гроші значно не зручніші за електронні, це ми усі давно в крусі особливо ті хто виріс в іншому світі де в дворах палили ватру і плавили на ній свинець з акумуляторів (і ніхто не знав що сульфати звідти отруйні і т.д.). Карбід, дюбелі із сирниками, петарди і усе таке інше.
І це вже наш світ змінли Dendy, Sega, Sony PS і т.д. Зумери це крім усього — діти меленіалів і для них цифровий світ, рідна середа існування. Золотий слиток має як свої переваги, так і свої недоліки, як і біткойн.
P.S. Хто думає що це усе чухня — так більше половини дописів про небезпеку банку Україна, МММ і т.д. що відводить ще до часів Великої Дипрессії.

Мені естетично завжди подобалися ось ці великі мішки з монетами, які носили в далекому минулому. Але ось в плані практичності це жах. Та й загубити монети легше, аніж паперові купюри

Але ось в плані практичності це жах.

Це як на це дивитись, якщо перераховувати : Ас, Дупондій, Сестерційію, Денарій та Ауреус на сучасні гроші, то там не сильно то і багато треба монет. А повний гаманець — то і зараз буде еквівалент суттєвого банківського рахунку. Ауреус це зарплатня центуріона за місяць, легіонер би отримав таку сумму за 12 місяців тобто 12 дінаріїв. Один обід чи пляшка вина (вино було доступне тільки заможним) коштували в Римі 2 аси, а в провінціях і того менше. Усі сучасні валюти походять із цієї системи. Луідор, Франк, Червонець, Крона, Фунт стерлінгів, Дінар, Доллар і т.д. усе похідна від монетарної системи Риму і потреби платити легіонерам. Власне як і календар із 12 місяцями, тижні і назви дней в тижні і т.д.
Власне банки, це веже породження хрестових походів і виникає через орден Тамплієрів хрестоносців та відповідно підхоплюється Сарацинами. Потреба переказувати гроші на великі відстані, задля забеспечення військових дій призводить до потреби фінансових інституцій. Тоді же виникла ідея паперових фінансових документів завірених печатками та підписами, бо бажаючих пограбувати інкасаторів, навіть до зубів озброєних і в обладунках — усеодно було дуже багато. Те що це спростить методи інфляції Нейрона бо паперові гроші сильно дешевщі у виробництві, і призведе до феномену фіатних грошей то вже інша справа. Фальшивомонетсво — також дрівня історія, коли в монет відрубали краї для отримання сировини і робили посріблення свинцю і т.д.

P.S. Загнав цікавий промпт ШІ для порівняння вартосі римських грошей із сучасним долларом США, на основі базової оплати служби легіонера часів Актавіана Августа (тобто становлення системи) і зарплатні піхотинця армії США. Виходить:
Ауреус 25 D $3675 ≈ €3155 ≈ 154 263 грн
Денарій (D) 1 D $147 ≈€126 ≈6168 грн
Сестерцій (S) 1/4 D $36.75 ≈€31.55 ≈1542 грн
Дупондій (Dp) 1/8 D $18.38 ≈€15.77 ≈771 грн
Ас (A) 1/16 D $9.19 ≈€7.89 ≈386 грн
Таким чином середня зарплатня IT-шника в місяць, це була би усього одна золота монета або 25 срібних денаріїв, і умовно було би рівно зарплаті ленійного офіцера — центуріона легіону.
Най розпосюдженими монетами були Сестерцій та Ас.
Кінь коштував в часи Августа ≈125 D тобто ≈$18 375 ≈771,000 грн. Середня ціна раба була ≈500 D ≈$73 500 чи ≈3,084,000 грн.
Земля в передмістях Риму коштувала 1 Акра (≈1.54 Югера)≈2,000 D×1.54 ≈3080 Денаріїв ≈$441 000 ≈18 504 000 грн. Будинок середнього классу Велика Insula коштував ≈ 50,000 D, це ≈$7.35 мільйона доллірів США. Приблизно сучасні Нью Йорк, Санфранциско або Лос Анжелес. Це було би 2000 золотих монет і приблизно 15.6 кг золота. Та в $100 купюрах це буде вага в 73.5 кг, в 1000 гривневих купюрах це було би 308.4 кг. Тобто золоті монети більш компакнті і легші за паперові гроші, як не дивно. Скриня золота за будинок вагою в гімнастичну гирю, це буде ціла вантажівка типу Ford Transit забита баблом під кришу.

В различных странах действуют разные комиссии за осуществление переводов, что оказывает влияние на общую ситуацию. В случае отсутствия комиссий электронные переводы представляются более удобными.
Пример: кто-то оплатил мой счёт в кафе, и я хотел бы вернуть эту сумму. Чтобы перевести 50 гривен, мне потребуется дополнительно оплатить комиссию за сам перевод. Как поступить в данной ситуации?

В Польше, например, это можно сделать абсолютно бесплатно BLIK-ом (гениальный сервис кстати), не надо даже номер счета знать — достаточно номера телефона. В других странах возможную комиссию следует в таком случае рассматривать как небольшую плату за комфорт. :)
А вот что делать если в описанной ситуации надо заплатить 38 гривен, а у вас есть только 100, а сдачи у оплатившего счет нет?

і за Блік або навіть за перевод грошей між банками комісію не платиш до якоїсь великої суми переводу

В Євпропі коли переходили на євро, то конвертували великі суми, тільки на банківських рахунках. Якшо приносив кеша більше ніж 10К (точну цифру не пам"ятаю), то повинен показати підтвердження походження коштів.
Кажуть власники маленьких магазинів шо накопичували чорний кеш, потім каталися по сусідніх країнах з багажником кеша, намагаючись його поміняти.

Виробникам треба просто бути лояльними до своїх покупців. Ось наприклад: всі вітчизняні виробники раптово почнуть показувати скільки кожен покупець їм замортизував обладнання і за це йому ось така знижка. І програма «Купуй у вітчизняного виробника» стане непотрібною. Бо купуватимуть тільки у таких виробників.

Ну автор явно в срср не жив, бо інакше б знав, що там навернулися не тільки банки, а й паперові гроші теж. Причому там були реформи, коли людям давали тиждень на заміну купюр від 50 рублів. Плюс міняли обмежену кількість, все що не поміняли, то перетворюватися на папір. Тому якщо зберігати, то в валюті. Хоча з досвіду срср за валюту могли або посадити, або розстріляти.

ru.wikipedia.org/...​_реформа_в_СССР_1991_года
да, за валюту уголовка, и дали несколько дней на обмен крупных купюр, потом они становились мусором, чтоб вытащить у народа заначки, кто хранил в 50-100 рублевках
Вариантов немного было, сдавали на сберкнижки (оттуда тоже все украли)

людям давали тиждень на заміну купюр від 50 рублів. Плюс міняли обмежену кількість, все що не поміняли, то перетворюватися на папір

На тому тижні матір розповіла, що на початку 90-их вони, з батьком, знайшли у бабусі колосальну суму радянських карбованців. На запитання, якого хріна, відповідь була — це ж я все для вас збирала :)

Нажаль таких історій міліони. Мій дідусь теж скирдував карбованці.

Я з gen z. Крім того що користуюся в основному безконтактною оплатою та онлайн переказами, відмовлятися від готівки я абсолютно не готовий. Особливо в Україні. Витрачати гроші для життя з карти так, зручно. Для всього іншого тільки кеш. Українські банки це взагалі сміх

Ти ще американських не пробував)
Там 19 століття у порівнянні з нашими

Я не пробував, це так. Але послуги банку мене зазвичай цікавлять щоб гроші або зберігати, або щоб їх позичати, а це як би і є їхнім core функціоналом. Ні того, ні іншого я в укр банках робити не хочу. Це банально або ненадійно, або невигідно.

Українські банки це взагалі сміх

а с чем ты сравниваешь?

В юк готівки лише в баребрів, гадаю мутять з податками чи навіть гроші від наркоти відмивають, усе інше тупо кешлес, причому нерідко взгалі тільке безготівка і касси з готівкою в принципі немає фізично, тож готівкою вже дікілька років користуюсь лише у браберів виключно.
В цілому підхід подобається, ніяких залізяк на здачу, ніяких розмінять не можу в касу пусто...короч з точки зору комфорту просто каєф, телефон тиць і оплатив. Стосовно безпеки...ну блін більше шансів що готівку вкрадуть ніж ваші копієчки хтось там забере чи у банка «свет вимкнуть». В Україні готівкою лежали бакси і завжди було стрьомно залишати хату з купою готівки. Зараз такої проблеми немає.

Також замітив, що тут в барбершопах кожного разу починають придумувати якісь жидкі відговорки, то у них термінал поламався, то головний по грошам сьогодні не вийшов, то ще щось. А ще в аеропортах, щоб взяти чортовий візок для сумок, то потрібно в нього засунути 1 фунт монеткою, а хитрі розбивальщики тобі завжди 10/20-ку розбивають монетами, щоб потім як дурак ходити з повним карманом металу.

Була стаття, що Gen Z найбiльше ведуться на фінансове шахрайство.
Отакої.

А ще була стаття, що Gen Z раніше за всі інші покоління почали інвестувати

dou.ua/forums/topic/53586

Наразі він спрямовує щомісячну зарплату в $800 прямо в біткойн та акції MicroStrategy.
ну прям мамкинi iнвестори literally 😂

Цікаво, що це пояснює фактор вище XD

Я би теж користувався телефоном для оплати, якби криворукі китайці з черговим оновленням не зламали nfc.

Про готівку можна забути і потім мати сюрприз))) Плюс якщо розкладати по різним купкам, то витратити важче, ніж гроші з картки. Можна ще долари купити і ніколи їх не міняти. Типу гроші є, але типу їх нема.
Хоча приблизно того самого ефекту можна досягти інвестиціями в цінні папери. Але якщо ви їм не довіряєте, то готівкою оперувати краще для накопичення.

Головне ніколи не користуйтеся кредитками, особливо в Україні. Це мотивує витрачати більше, ніж заробляєте.
А в багатьох країнах Європи (стикався з цим в Берліні)ви не зможете розрахуватись карткою через небажання власника платити комісії банку.

Перший раз чую щоб у когось зламався нфс. 9 років користуюся цією на різних дешевих китайських ксяомі і все без зауважень.

Є годинники для оплати, чи карти.

Готівка, це коли ти платиш перукарю за роботу 100 грн і він отримує 100 грн. Потім він купляє на базарі м’ясо на 100 грн і фермер має 100 грн.
Оплата картою — це коли до перукаря доходить 92 грн, бо 8 грн комісія банку. У фермера карта іншого банку і комісія уже 30 грн., тому перукар зможе купити м’яса вдвічі менше.
Якось так.

он частично прав, все банки сдирают % за эквайринг и за обслуживание физического терминала, а особо жадные типа привата еще и комиссию за поступление денег на бизнес счета

Але не 8 грн, ставка десь 1%. Однак тут варто рахувати, що з готівкою ідуть витрати на інкасацію

витрати на інкасацію

Яку таку інкасацію, плюс готівки в тому, що з неї ти можеш не платити податки, бо ніхто не знає, що вона в тебе є. Твоя інкасація, це кинути гроші в сумку і занести додому.

Ти шо дурак? ))) В кіоску для чіпсанів так. Для великих магазинів та прилічних магазинів є інкасатосркі машини що возять ці гроші...корч там процес секьюрний на справді і то є геморно для компанії і також гроші на це ідуть.

Податки? Там ящік із фоп печатками. Короч ти не шариш тему.

угу ті самі великі магазини, через які загнулась дрібна торговля.

в маленьких магазинах чи кав’ярнях термінали є, хоча і в ларьках зазвичай також доволі часто, а готівка в основному щоб на базарі розрахуватися, хоча і там потрохи з’являються варіанти як розрахуватися без неї, одним словом — телехфоном розраховуватися значно зручніше ніж купюри тягати з собою — тому і використання відповідне

В підземних переходах , до речі , квіти ще за готівку продають.Не бачила там взагалі ні термінали, нічого.

Доречі буває на базарі коли треба готівка, а з собою її малувато, — то прямо там рядом з банкомата зняв і розрахувався, менш зручно але теж ок якщо телефоном нема як. Незважаючи що випадків коли іноді треба була готівка можна згадати достатньо — але в основному то все вкладається в опцію «іноді» вже.

Це якщо є карта, або в банкоматі доступна опція зняти готівку без карти. Думаю, в Києві з цим не має проблеми, а от в Ірпені — трапляються такі випадки.
Зараз взагалі треба готівку мати чз відключення, бо працює чз раз все.

Коли світла нема також розраховувався через термінал в магазинах, але так — запасний варіант з готівкою також іноді використовую якщо інших опцій нема, і трохи мати навсяквипадок.

Хм, в терміналах зараз акуми, така можливість зазвичай зникає якщо базова станція мобільного зв’язку не має резервного живлення або продавець щось мутить з податками.

Хм, в терміналах зараз акуми

ще і магазини генератор включають, так і написав що така можливість не зникає — «Коли світла нема також розраховувався через термінал»

У нас багато таких продавців мають pos у смартфоні. Хоча для бабки то можливо буде заскладно.

це коли ти платиш перукарю за роботу 100 грн і він отримує 100 грн

То-то я регулярно спостерігаю в малих магазинах, що покупці щось оплатили готівкою, потім продавець іде до платіжного терміналу в цьому ж магазині... і скормлює накопичену готівку терміналу.
Бо витрати на «дорослу» інкасацію, з машиною з зеленою смугою і дядьками з автоматами, або втрати через грабіж, для такого магазина більше, ніж ті 3-4% на термінал. Хоча багато хто домовляється і на менший одсоток.

І політика деяких мережевих магазинів «а у нас ви ще й готівку можете забрати з карти» не була б взагалі, якби у них не було причини зменшити обʼєм інкасованого.

У фермера карта іншого банку і комісія уже 30 грн.

Коли останній раз були такі комісії? В 2005 року?

Та буквально в Ощадбанку такі комісії, у привата комісії за переказ зі своєї карти, на свою карту, а ще вони вираховують податки з грошей які потрапили на скарбничку, яку ж вони і підключили. Райфайзен, як тру європеан банк, також може давати неприємні сюрпризи. Всі банки з тебе хочуть мати зайві гроші.

Та буквально в Ощадбанку такі комісії

30 грн за картковий переказ?

у привата комісії за переказ зі своєї карти, на свою карту

1% на чужий банк, 0.5% всередині привата (залежить від типу картки, але в середньому десь так).

Всі банки з тебе хочуть мати зайві гроші.

Але конкуренція знижує ці цифри до мінімальних.

Я не хочу платити навіть ці гроші банкам. Що ощад, що приват, державні банки, а отже грошей за послуги брати не повинні, бо вони утримуються з моїх податків.

помилка. багато людей плутають державні підприємства та бюджетні установи.
з податків утримаються бюджетники.

а державні підприємства (включаючи банки) функціонуть так само як будь-яке інше. Державним воно називається тому, что держава ним володіє. Це єдиний звʼязок з державою.

Тому ні, вони не утримуються з твоїх податків.

помилка. багато людей плутають державні підприємства та бюджетні установи.
з податків утримаються бюджетники.

Мені пофіг на це все, я не хочу платити комісію банкам, поки це можливо. Суть саме в цьому.

У нас навпаки приватні не мають комісії моно і аваль, а ощад і приват завжди мають і на все.

А потім фермер по дорозі додому дають по голові та в нього лишається 0 грн

Тільки готівка і крипта. Карточка виключно для того, щоб заплатити за комуналку і ткнути її в банкомат, щоб зняти гроші. А потім ідемо на базар і міняємо гривні на долари і євро і кладемо дома в сейф. А в крипту трошки кладемо, щоб якщо нарешті відкриють кордони, не треба було декларувати гроші, бо нема чого свиням прикордонникам пхати своє рило в мої гроші.

Хз, після декількох переїздів склалось таке враження, що потрібно бути дуже невезучим, щоб прикордонники причепились до твоїх торб з грошима. Я вже декілька разів бачив, як люди перевозили по 100к+ літаком просто розтикуючи гроші по сумках, потім проходячи всі сканери і на вихід через зелений коридок, де їм ніхто навіть ні слова не говорив.

А зачем так рисковать? Если есть подтверждающие документы то можно просто задекларировать, а если документов подтверждающих происхождение средств нет, то что потом с этими сотнями тысяч делать?

Так а з криптою не теж саме? Ризики ті самі, тільки цифрові. Візьмемо, наприклад, Іспанію. Якщо у тебе крипти на більше ніж 50к, то все потрібно декларувати + платити податки, а ні, то

что потом с этими сотнями тысяч делать?

Хе-хе :) Треба ж когось стригти :) Нічого, найкращий досвід це досвід оплачений своїми грошима :) Я застав гіперінфляцію, світову кризу, кризу 2014,кіпрську кризу коли націоналізували вклади більше 100к евро... Довіряти можна тільки собі! А гроші в банку — це вже не ваші гроші: хто ходив як на роботу за своїми кровними до відділення той розуміє. Звісно що для повсякденного життя можна і картками користуватись, це дійсно зручно, але ж тримати все — ні в якому разі

З радістю б відмовився, але на ринку, парковці і в деяких інших точках приймають виключно готівку.

любителі готівки обсірають тих, хто платить карткою/годинником та навпаки, хоча і ті, і ті по суті не сильно богаче за бомжа і якщо держава захоче, то на рівень бомжа швидко скатяться і ті, і ті

Мабудь вони не скупляються на ринку, їх поки що годують батьки. Нехай там спробують розрахуватись карткою.

У Києві, Харкові, Вінниці можна розраховуватися на ринках картами

Так, на одній точці з десятка у кращому випадку. Бабці з села, яка привезла продавати свою городину, карткою точно не заплатиш.

Та ні, майже всім. Бабці з села можна перекинути на карту, в 9 випадках з 10.

Та ні, майже всім. Бабці з села можна перекинути на карту, в 9 випадках з 10.

Це скоро пофіксять, в сусідній темі якраз обговорюють економічну лібералізацію по українські...

хз, в Києві постійно закуплявся, як не на Житньому, то на маленькій регулярній ярмаркі на Юрківській (та, що переїхала з Оболонської). Жодного разу не було проблем з оплатою карткою. Це скоріше якщо купувати в поодиноких бабусь, що рандомно виходять торгувати якимись яйцями чи картоплею, то там зрозуміло буде тільки кеш.

Ринок для імбецилів, які не здатні скупитися в супермаркеті.

Вот уже более 10 лет практически не использую наличку от слова совсем и не представляю зачем ею пользоваться, по крайней мере жителю развитого мегаполиса.

и не представляю зачем ею пользоваться, по крайней мере жителю развитого мегаполиса.

щоб той, хто тобі продає чи надає послуги не платив податки і мав можливість зробити тобі знижку чи надати послугу більш високої якості

у мене піцерія на сусідній вулиці, років 5 вже приймають тільки готівку і тому і якість і ціни в них незмінні

Абстрагируясь от дискусии о целесообразности помощи кому-то в уклонении от налогов, у меня нет проблем с доступностью качественных продуктов/сервисов за которые можно заплатить картой или бликом.

у мене піцерія на сусідній вулиці, років 5 вже приймають тільки готівку і тому і якість і ціни в них незмінні

Возможность безнальной оплаты как-то не помешала траттории расположенной в моем комплексе вот уже 10 лет изготовлять пиццу неизменно высокого качества. :)

Якість і ціни ще дуже залежать від власника. Якщо найманий робітник, то, з великою вірогідністю, буде красти, якість впаде, клієнт піде.

, з великою вірогідністю, буде красти, якість впаде, клієнт піде.

особливо коли наймані працівники в ресторанному бізнесі мають зарплатню трішки більшу за прожитковий мінімум, а це майже усюди в Європі так. тому наприклад в Берліні 70-80% працівників ресторанів працевлаштовані неофіційно, тоді їм платять трішки більше.

Чому він має не платити податки а як як найманий працівник такої схеми не маю. І я ще й маю допомагати у цьому ухиленні замість того щоб отримувати кешбек. Оце і є справжні ухилянти. Все ж таки податкова стукає до всіх.

Чому він має не платити податки а як як найманий працівник такої схеми не маю. І я ще й маю допомагати у цьому ухиленні замість того щоб отримувати кешбек. Оце і є справжні ухилянти. Все ж таки податкова стукає до всіх.

Ти можеш пiти до чесного провайдера та заплатити бiльше

От того то і закручують гайки, бо завжди знайдеться якесь нице падло, яке гадає, що воно розумніше всіх і піде в кеш, щоб не платити податки. А потім люди в цій країні хватаються за голови і говорять «за що це нам?», бо хтось хоче жити чесно, а хтось — виродок.

нас всіх примусять відмовтись від готівки (рано чи пізно)

жоден уряд не хоче мати людей у яких є вільний кеш за який вони можуть собі щось купити

їм краще мати систему через яку вони можуть так чи інше тиснути на людей

на рахунок малолітніх-зетників, в США вони відмовляються від грошей бо у них їх нема. Там сервіси по типу doordash + klarna пропонують купувати бургери оплатою частинами. + коли твоє життя привязано до 100500 підписок по типу нетфлікса, то на*уй тобі той кеш... в тебе і так 1 числа місяця списується вся твоя ЗП.

жоден уряд не хоче мати людей у яких є вільний кеш за який вони можуть собі щось купити

Ну буде у тебе багато кешу і що ти зможеш за нього купити? Дім зможеш купити? Ні, бо навіть якщо заплатиш все кешом, то тебе зразу візьмуть за жопу по причині «жівьотє нє по срєдствам, уважаємий?». Авто нормальне? Ні, по тій же причині. Зараз в ЄС тебе вздрючать за будь-яку покупку більше 10к кеш/не кеш, якщо у тебе немає декларацій і тд.

здається у ряді країн ЄС взагалі навіть якщо декларація є то треба у банк нести класти на рахунок а потім платити переводом

навіть якщо заплатиш все кешом, то тебе зразу візьмуть за жопу по причині «жівьотє нє по срєдствам, уважаємий?». Авто нормальне? Ні, по тій же причині.

Як мінімум у Німеччині це робиться наступним чином. Ви живете на кеш, а вся зарплата не витрачається. Можливо в інших країнах це важко, але в Німеччині без проблем. В мене є одразу декілька знайомих, які так роблять. Якщо зробити в Україні валютну картку і покласти туди гроші, то в Європі можна знімати зі значно більшими лімітами, ніж дозволено для гривневих карток. Щось типу 2000 євро на день знімають вони.

Якщо гроші в Україні були зароблені чесно і є папери, наприклад квартиру продали, то ці 2000 євро на день можна класти на німецький рахунок. Це реально працює прямо зараз. Найкращий спосіб вивести гроші.

на доу про таке краще не казати, бо набігуть чесні-незаймані

Якщо гроші в Україні були зароблені чесно і є папери, наприклад квартиру продали, то ці 2000 євро на день можна класти на німецький рахунок. Це реально працює прямо зараз. Найкращий спосіб вивести гроші.

А це поки податкова за дупу не взяла.

У налоговой есть 100500 более важных дел. Может ли кому-то не повезти? Да, но в общем налоговой куда важнее всякими налоговыми мошенничествами на миллионы заниматься, а не случайного чела за пару сотен евро трясти.

У налоговой есть 100500 более важных дел

і це добре

Может ли кому-то не повезти?

може. тим не менш краще знати наперед що те, що навіть банк ці гроші приймає ще не значить що податкова не може взяти за дупу і не доведеться добряче доплатити. знання — сила.

А це поки податкова за дупу не взяла.

якщо гроші «білі» як Юджин написав, то як візьмуть за дупу, так і відпустять її

«білі» гроші та можливість довести їх «білість» це дві різні речі.

щоб ті гроші з продажу квартири стали білими їх потрібно правильно вивезти з Україні і відповідно правильно ввезти в ЄС.

Переміщення грошей в кишенях трьома ходками неможливо підтвердити документально.

якщо мова про продаж житла, то я думаю що мова про 20-30+, а там вже залежить.

Как человек, который «ходками» вывозил, и через украинские карты выводил, и покупал в Германии 2 машины по 20К каждая за нал утверждаю: ты вообще не в теме.

ну то зрозуміло, тіки ти щось купляв.. довірюсь думці експерта *rofl*

Ну буде у тебе багато кешу і що ти зможеш за нього купити?

Все. Росіяни купують в ЄС будинки, квартири, автівки. Сервісів відбілювання кешу за потреби — купа.

Паперові гроші хоча б не залежать від світла, інтернету, сисадміна.

Але їх можна загубити, їх знищить вогонь чи вода, або вкраде грабіжник, доки вас немає вдома.

Колись значну частину маминої зарплати (ще у відрізних купонах) з’їв хом’як ))

Ви зацікавлене лице — бабки картками ні свічку не куплять, ні донати боженьку не зроблять

свічку уже можна ставити онлайн. Є спеціальні сайти, де стрімиться служба, купуєш онлайн і прислужники ставлять свічку за тебе. Як можна було таке пропустити

з вашим АІ пропустив таку революцію...

З таким ноу-хау скоро в церкві опції онлайн можна буде замовляти)

Та вже є. Там всі види послуг. Тільки мабуть онлайн великі послуги (типу похорон чи вінчання) не надають

Ого, не цікавилася цим, тому, здивована. Щодо похорон — так, вінчання — не знаю ( як опцію не дуже розуміла, нащо це.Але , якщо комусь це важливо , то не питання)

Видел такое в Варшавских церквях-соборах. Можно и свечку, и донат Ему. Бесконтактно!

сервіси BNPL (ред. Buy Now, Pay Later) дозволяють купувати речі зараз і розплачуватися пізніше,

З надплатою 50% річних=)

Не. Нифига. Я помню даже в Украине ещё лет 5 назад были кредитные карточки с беспроцентным погашением в течение 60 дней. Т.е., ты мог купить ща и расплатиться в течение 60 дней без комисии (да, совсем. И скрытой комиссии не было). Более того, они ещё и кешбек давали какой-то там.
Ща у меня в Испании аналогичная карточка с льготным лимитом 45 дней. Я её юзаю для набивания успешной кредитной истории, проводя по ней обычные платежи из меркадоны с автоматическим погашением задолженности с основного счёта за 3 дня до конца месяца. Это довольно удобно.

ля набивания успешной кредитной истории

А для чого кредитна історія в Іспанії?
Якщо ви хочете іпотеку барти чи авто в кредит там важивішими є ваш контракт, зарплата і витрати.

Согласен. Но пусть будет. Затрат на это 0, погашение автоматическое. А польза — хоть минимальная, но есть. Например, уже банк предлагает достаточно большие кредиты на льготных условиях (но тут уже не на шару, так что мне не надо). Т.е., можно рассчитывать, что при ипотеке данный факт тоже как-то будет учтён. А если за счёт этого они смогут предложить меньший % на ипотеку или меньше 1-ю выплату — значит, усилия были не зря )

можно рассчитывать, что при ипотеке данный факт тоже как-то будет учтён.

Це в США так що оця кредитна історія впливає позитивно.

Знаю точно що в Польщі наявність кредитної картки зменшує максмимальну суму іпотеки.
Зате наявність рахунку в тому самому банку за пів року до кредиту зменшує ставку.

в Польщі наявність кредитної картки зменшує максмимальну суму іпотеки

ну так, але на суму кредитного ліміту цієї картки

Там от сервиса зависит. Некоторые чаржат продавца, с логикой типа Мы вам покупателя, который не факт что без нас купил бы, а вы нам процент.

Так продавець теж не дурний, ще 5 років тому Розетка пропонувала «розбиття виплат під 0%» або промокод −20%

Ну там скорее всего с точки зрения организации всего этого не всё так просто. Договор про выплаты, background check, работа с проблемными выплатами. Кроме единиц самых больших продавцов никто с этим особо заморачиваться не хочет.
В целом достаточно на финансы Klarna посмотреть чтобы понять что своя ниша у этого есть. Хотя я этого особо понять не могу. Ну ладно ещё дорогая техника, куда ни шло. Но партнёрство Klarna и Doordash, чтобы за макдональдс платить 4 месяца это уже какой-то артхаус.

Радянські люди у кінці 1980-х теж вірили, що банківська система непохитна і незламна, а їхні гроші у надійних руках. Так само й зумери зараз вірять, що тримати велику суму на рахунку і розплачуватися всюди карткою/телефоном — це хороша стратегія. Найближча ж банківська криза надасть їм дуже болючий урок. Але чи всі зможуть засвоїти цей урок — от у чому питання.

Для мене віртуальні гроші — це щось менш справжнє, ніж готівкова гривня. А готівкова гривня — менш справжнє, ніж готівковий долар. А готівковий долар — менш справжнє, ніж фізичне золото.

А фізичне золото — це менш «справжнє» ніж зброя, з якою тебе прийдуть грабувати у злі часи.
У підсумку, коли розвалився СРСР, єдиний справжній актив, який залишився у моїх батьків — це діти. Як мінімум було кому на городі допомагати.

Неужели кто-то держит в кеше независимо от формы, существенные деньги? Я не пользуюсь наличными, но на банке у меня денег на 5-6 месяцев расходов, зачем больше? Остальное всё равно надо вкладывать во что-то, в акции там.

якщо не читати історію, то все що було до народження не враховується під час прийняття рішень. Це як у 2016 році знайомі їхали жити у Харків. І те що це кордон з імперією, історія котрої за останні 50 років натякає, що поруч краще не знаходитись. Про це люди не думали

Так само і зараз. Ну подумаєш керівник Національного Банку пійманий на корупції. Тримати основні збереження в українському банку це класна ідея. Що може піти не так?

Якщо людина свідомо приймає ризик і тримає гроші у цілям підтримки економіки. Тоді це можна зрозуміти. Але коли починають брехати самі собі, що це класна ідея. То питання до присутності критичного мислення

Да нет, я просто к тому что неважно в каком банке или какой наличной валюте — вообще нет смысла держать в кеше много денег. Кеш — это маневренный резерв денег, компонент «кеш» Вашего портфолио. Его не должно быть много, иначе у Вас большой cash drag (но и слишком мало тоже, иначе рынок упадёт а докупиться будет не на что).

під час війни, наявність достатньої кількості грошей на руках може вирішити питання життя. Можна глянути на кількість не виконаних рішень суду, щоб оцінити ризики.

Та сама проблема. Якщо не було на особистому досвіді, то не враховується.

імхо, але чувак вцілому правий:

якщо говорити про Україну, що визначає оптимальну кількість кешу? — напевне та кількість з якою можна поїхати закордон, і не доведеться просити бабусь/татів/дружин — якось це вивозити, переводити і тд. (ризики очевидні — хто не розуміє, тут без коментарів)

скільки варто тримати?
1. На декілька місяців життя — гроші на карточці = 2-3-4 місяці = 4-8-12к$, в залежності на скількох, в якому місті і чи є своє житло (тут навіть байдуже в якій валюті якщо мова про 2 місяці наприклад)
2. Кеш — рівно стільки скільки ви можете вивезти/перетнути кордон (10-40к$, якщо вас наприклад сім’я з 4ох буде виїжджати) — пояснювати людям, які вірять в те, що «з 100-200к на руках я все рівно залишаюсь мобільним» — це тупо людина мєм, і не варто взагалі слухати їх порад.
3. Золото — можна тримати, а можна і не тримати — люди, які до цього відносяться серйозно в форматі злитків, але тримають не в швейцарських банках — по суті теж людина-мєм. За золоті прикраси аж мовчу, люди які сприймають їх серйозно — теж ще ті диваки.

Гроші в надійних Європейських банках, Швейцарських банках чи навіть Американських + білі гроші + біле ваше ім’я і походження — все рівно найлогічніша історія. Не знаю людей, які б тримали 500к$ дома під матрасом і їм нормально спалось)

я дуже радий за людей котрі знаходять у тому місці в котрому не потрібно розуміти про що йде мова. Живі гроші можуть бути потрібні не на прожиття, а на випадок коли почули фразу «рішення суду не буде виконано до завершення військового стану»

Кожен оперує тими ризиками котрі має він особисто. Ті поради котрі для когось є хорошими, іншого заведуть на той світ.

зумери зараз вірять, що тримати велику суму на рахунку і розплачуватися всюди карткою/телефоном — це хороша стратегія.

Зумери?
Великі гроші на рахунку?
Не смішіть.

Успіхів купити золото і продати його бодай за пів ціни (банківське золото не рахується, бо то суто віртуальна штука, яку навіть якщо видадуть вам на руки, то назад за співмірні гроші не куплять).

Инвестиционные слитки и монеты можно без проблем как купить так и продать, маржа около 4% — какие «полцены»?

зайдіть на файненс.юа і гляньте який офіційний спред)
18%, щоб продати без головняку.
ну можливо буде 10%, якщо справді у вас буде 100 грам (а може і ні)

Не знаком с украинскими реалиями, но для интереса глянул первую попавшуюся ссылку — в приватбанк спред 10%: privatbank.ua/banking-metals. Думаю что не в банках можно найти выгоднее.

Порада для виживання: якщо готівковий долар став менш справжнім, ніж фізичне золото, тоді і фізичне золото зараз усім не дуже потрібно, а потрібні фізичні набої та фізична тушонка.

Але коли цей період закінчиться, а він зазвичай не триває довше ніж декілька років, знову буде потрібне золото, а потім і все інше.

Мова не про великі гроші а про повсякденні покупки

у критичній ситуації золото 0 коштує, бо з нього ніякої користі, ні з’їсти ні щось зробити

так а готівка хіба не тим самим нацбанком управляється?

Готівку окремий банк не зможе так просто заблокувати, хоча б піти в магазин хліба купити можна буде. Це єдина перевага перед грошима на карті.
А інфляція і все інше, то й готівки стосується

Радянські люди у кінці 1980-х теж вірили, що банківська система непохитна і незламна, а їхні гроші у надійних руках

Не вірили.

Найближча ж банківська криза надасть їм дуже болючий урок

А якщо ні?

Але чи всі зможуть засвоїти цей урок — от у чому питання.

Тому що це — не урок.

ля мене віртуальні гроші — це щось менш справжнє, ніж готівкова гривня.

А для мене — навпаки. Далі що?

Ну, що сказати — Зумер то ідеальний культивований споживач, який із радістю живе у борг та знаходиться у повній залежності від інфраструктури і її розпорядників. Так, фіатні гроші та їх емітенти це майже те саме, але ключове — «майже». Про крипту навіть говорити не хочу, вона має ціну, та не має цінності, в тому сенсі, що не забезпечена нічим, крім віри тримачів.

Зумер як споживач — голий і босий порівняно з іншими поколіннями

А якщо гривня втратить віру тримачів, чим вона буде забезпечена? Ох вейт, буде така сама інфляція як і в крипті.

Фанатизм і максималізм — це завжди погано. Мені зручно все по максимуму оплачувати безготівково, і буває я днями не торкаюсь готівки, але фізичний гаманець з деякою невеликою сумою завжди зі мною (ну хіба що я просто забуду вдома сумку). А також є деяка сума готівки вдома на різні випадки

Нічого, потім вони подорослішають

Та й фіг з ними. «Чому це важливо і що з цим не так» 😁?

Ну, нарешті! Схоже, скоро все-таки й бабкам на базарі доведеться додавати на цінники QR-коди для оплати телефоном :)

Чекаю! Теж ненавиджу готівку. Зумери, go forth!

Так давно вже) На Лук’янівському ринку можна заплатити або терміналом, або переказом на карту, таких, щоб повністю відмовлялися — немає.

Це поки що не масово. За моїми спостереженнями, тільки на великих ринках великих міст і в прифронтовій полосі. Хочу по всій країні! :)

Кеш подобається тим, що щоб двом сторонам розрахуватись не треба третя — банк (а частіше і четверта — Visa/Mastercard).

Електронна гривня колись таки вийде, і вона змінить гру, адже банки, та й платіжні системи, будуть непотрібні для p2p.

Готівку теж потрібно десь взяти. Більшість людей отримує зарплату на картку і потім знімає гроші з банкомату. У бізнесів значна частина торгових мереж наприкінці дня здає виручку інкасаторам, які везуть її в банк.

Тобто банк залучений в обох випадках. Різниця лише в тому, що при безготівковому розрахунку ланцюжок виглядає як:
клієнт (банк) → продавець (банк),
а у випадку готівки:
банк → клієнт → продавець → інкасатор → банк.

У готівки купа плюсів, для чого від неї повністю відмовлятись?

готівки купа плюсів

Яких саме?

Чатик нарешті здався: chatgpt.com/...​f0-8008-aae6-a8f39b8cb778
Гроші без золотого стандарту — кому вони потрібні? Але золотий стандарт легко зламати. Тому додаємо ще срібний, і залізний, і цукровий? О! Придумав ще який. Золоту довірятимемо? А роботові? Так, так — це ті самі роботи, що все автоматизують для нас. Але якщо вас звільнять, то як ви щось купите?
Відповідь моя: Інвестуючи у своє майбутнє.
Було на ДОУ питання — як «це» вирішити? Як пофіксити баг тотальної капіталізації? Я про звільнення від повальної роботизації і втрату через те можливості купувати.. Не втратите ви можливості, якщо....
Проста схема — коли ви купуєте продукцію у робота (роботом зроблену), ви отримуєте SBT-токен. Чи SBT-токени. (Щось придумайте з електрикою, щоб інтернет без блекаутів.) Із різними SBT-токенами теж — бо їх буде багато. Як і знижок на всіляке різне.
Цей SBT-токен через деякий час тримання у гаманці надає вам право на знижку на продукцію. Довічну знижку при кожній повторній покупці. Але лише після того, як замортизується повністю капітал тобто обладнання виробництва.
Усе.
Це буде так — ніби вам платять роботи за те, що ви в них хоть щось купуєте.
Почати легко — влаштувати експеримент з одним ларьком та пічкою. Може спрацює?

Грок каже що не спрацює без другого (що буде іак стебібл коін від собівартості пончика) і третього токену, який повинен бути як біткоін. І 15% премайн власнику та seed angel у власника візьме 3%

Ось як це працює в Канаді.
1. Є заклади, які приймають все (великі магазини, мережеві заклади харчування).
2. Є заклади, які працюють в cashless режимі. Їм ліньки возитися з фізичними грошима і вони приймають лише картки. Хіпстерська кав’ярня, клуб або спортзал швидше за все буде cashless.
3. Є заклади, які працюють cash only. Це можуть бути дрібна торгівля, послуги (стрижка, наприклад), тощо. Навіщо? Ховаються від податків.
4. Є заклади, які працюють в режимі «готівка + дебетні картки». Вони не приймають кредитки, бо економлять на комісії Візи та Мастеркарду, якої на дебетні картки нема. Невеликий продуктовий магазин біля дому буде швидше за все саме «готівка + дебетні картки».
5. Державні і приватні бюрократичні контори будуть від вас вимагати паперовий чек. Іноді звичайний, іноді «банківський» (тобто такий, який банк зробив Вам, наперед знявши кошти з Вашого рахунку). Оплату за перший\останній місяць при оренді житла або перший внесок при купівлі теж попросять чеком.

В результаті ти, як ідіот, не те що від гаманця не можеш відмовитися, ти маєш завжди мати при собі всі види грошей: готівку, дебетну картку, кредитну картку. Чекову книжку з собою щодня носити не обов’язково, просто треба знати ситуації, коли вона знадобиться і мати її вдома.

Я в АУ не знаю коли останній раз гаманець брав, все contactless годинником, від публічного транспорту і барбершопів, до розважальних закладів і магазинів. Єдина незручність що часто 2-3% комісії.

Єдина незручність що часто 2-3% комісії.

кек)
В Україні ніхто такої комісії не бере

З іншого боку це не значить, що її немає )

Є подібна ставка, але її платить продавець за використання терміналу.

Її ще й заборонено перекладати на покупця.

Коли на Піренеях був дводенний блекаут, не так давно, то я був у Кордобі. Всі німці сиділи в ресторанах і барах, а різні шведи, глумери та інші любителі безналу підходили до них і клянчили грошей в обмін на переказ на пейпал, колись, коли з’явиться мобільний інтернет )

То виходить і сучасними автомобілями користуватися не потрібно, вдруг якийсь електромагнітний спалах на сонці чи ЕМ випромінювання від ядерного вибуху і всі авто 1980+ року випуску перетворяться в цеглу.

а є такі прецеденти про які ви пишете? Коли спалах на сонці вивів з ладу хоч один сучасний автомобіль? Бо блекаут, це не така вже рідкість.

Блекаут — такий, як був в Іспанії — це статистично малоймовірна подія, яка стається раз на 40 років в умовах без війни. А про спалахи і ЯЗ я сподіваюся на нашому віку ми не дізнаємось. Просто аргумент аналогічний — відмовитись від сучасних технологій, які полегшують життя через якийсь потенційний п*здєц.

Запас готівки звичайно бажано мати, особливо в країнах де війна. Але не користуватися безналом через можливий ефемерний блекаут — це уже якийсь тривожний розлад.

а може той блекаут це була не статистично малоймовірна подія — а детально спланована репетиція, і далі буде?

Давай так, не чув, щоб від того блекауту в Іспанії хтось помер. Жителі Іберійського півострова зробили висновки і наступні такі ситуації переживатимуться простіше, не обовʼязково заради цього повністю відмовлятися від зручного способу оплати.

Давай так, не чув, щоб від того блекауту в Іспанії хтось помер

Deaths: 7 in Spain, 1 in Portugal; Non-fatal injuries: >25
en.wikipedia.org/...​berian_Peninsula_blackout
Смерті були через угарний газ від генераторів, пожежі, відключення від апаратів штучного дихання і т.д.

ви трохи драматизуєте, та й це була відповідь до конкретного вашого поінта, я особисто за можливість користуватися усіма наявними засобами на персональний смак кожного

Так чого такі крайнощі і жертви? Ніхто не забороняє користуватись обома способами для різних ситуацій. Роздуваєте холівар на рівному місці.

вдруг якийсь електромагнітний спалах на сонці чи ЕМ випромінювання від ядерного вибуху і всі авто 1980+ року випуску перетворяться в цеглу

насправді це лише питання часу, рівня Каррінгтонської події чи сильніше,
просто неможливо спрогнозувати коли саме — через рік, сто, чи тисячу років

То виходить і сучасними автомобілями користуватися не потрібно, вдруг якийсь електромагнітний спалах на сонці чи ЕМ випромінювання від ядерного вибуху і всі авто 1980+ року випуску перетворяться в цеглу.

сьогодні читав у новинах:
1 грудня по всій росії раптом перестали заводитися тисячі автомобілів «Порше»... після 2013 року...

пропав супутниковий сигнал 🙂

і всі авто 1980+ року випуску перетворяться в цеглу.

просто потрібно мати різні автомобілі, в ще лісапет та квиток на трамвай

До речі вірогідність цього досить-таки висока, бо сонце досить активним стало. Останній раз це було в 1859 році і всім було пофіг, але в сучасному світі — нам п****ць буде.

До речi в NL розiслали брошурки, що робити у випадку блекауту. Ну мовляв 3 доби розраховуйте на себе, майте готівку

До речi в NL розiслали брошурки, що робити у випадку блекауту. Ну мовляв 3 доби розраховуйте на себе, майте готівку

В мене вся стрічка в рілсах та тредсах з NL, від наших, де вони збирають цей рятівний кошик

В мене вся стрічка в рілсах та тредсах з NL, від наших, де вони збирають цей рятівний кошик

от пля людям робити нічого, ще б рілс зробили, як вони у носі колупаються чи дупу підтирають — вдруг комусь згодиться

а що після 3 доби? чи типа вони роздупляться?

Типу да
Минулого разу за 4 королева вспiла злиняти та капiтулювали)

у мене чуйка, що наступного разу за 4 дні капітулюють і у вас, і у нас, і у наших сусідів )

Минулого разу за 4 королева вспiла злиняти та капiтулювали)

змінюю свій прогноз з 4 на 0,5 дня

в нас в минулу п ятницю страйкували школярі — бо з 2026 року впроваджують обов язкове анкетування щодо добровільної служби в армії строком на 6 місяців. 40 000 школярів страйкували, бо це опитування порушує їхнє право на самовизначення

ну не хотять добровiльну анкету, буде примусова бусифiкацiя xD

Маю кілька заначок готівки на екстренні випадки (типу в авто, в наплічнику, вдома), але щоденні витрати тільки телефоном.

І для цього не потрібно бути з покоління Z. Я про цей світ без гаманців мріяв і ось коли він настав я просто насолоджуюсь пустими кишенями.

У мене є кілька гаманців. Подарунки. Лежать вдома разом з картками в якості візитниць.

щоденні витрати тільки телефоном

І що, ніколи не були в ситуації, коли на касі/офіціант каже — термінал не працює, оплата тільки готівкою?

Мають попередити перед замовленням і зазвичай попереджали. Я ще можу толерувати якусь екстренну ситуацію і сходити в банкомат, але коли «раптово» в кінці місяця термінали масово вимикають то просто залишаються без моїх грошей.

Мають попередити перед замовленням

Закон природи такий є? Чи в Конституції прописано? Хочуть — попередять, не захочуть — не попередять.

Ну ти б хоч прогуглив чи шо. Погугли за закон природи який зобовʼязує приймати оплату саме картами наприклад

Це, скоріш, залежить від конкретного міста. Хоча в Польщі можна зустріти ,як і gotówka( Ярмарка, маленькі склепи ітд), так і Blik ( сплата на рахунок,що прив’язаний до телефонного номера)

В гаманці права і реєстрація авто, готівка лежить теж, але вона там вже мабуть павутиною покрилась.

мені ще зі школи подобається, коли є багато кишень...
і там усякі різні корисні речі... у тому числі і трохи грошей...

але не подобається:
— носити в кишені гаманець...
— носити в кишені смартфон...
..................

оці всі картки з кілобайтами.. дуже підозріло 🤔

...а потім Гетьманцев приймає закон про те шо банки виплачують тобі гроші з рахунку тільки в обсязі 100 грн в день, і виявляється шо в Україні «твої» гроші в банку — це не твої гроші, а гроші банка (і чучуть Гетьманцева)

...а потім стається ще якийсь п****ць і банк не працює, і ти не можеш купіть жрат і плачеш в інторнетіках як тебе такого прогресівного обіделі

Навіщо користуватися власними грошима для оплати будь чого? Кредитні кошти, їх навіть не-банки вже видають (Нова Пошта, наприклад). Один банк не працює — то є десяток інших, якийсь з них точно працюватиме

в лютому 22 року приват заблокував використання кредитних коштів.

Приват може й заблокував, (не користуюся) моно/кредо/восток не заблокував (думаю, багато інших теж не заблокували)

а нахіба кредитка якщо туди все одно класти гроші із зарплатної? просто ганяти туди сюди гроші? ті самі необанки пропонують віртуальні картки для секьюрності тіпа одна карта для онлайн платежів що можуть вкрасти а друга як основна. можна рахунки окремі мати. тим паче монобан наче б то давав більше кешбеку якщо свої гроші а не кредитні.

Монобанк дає більший кешбек за свої, але інші банки дають більший кешбек за кредитні.

...а потім Гетьманцев приймає закон про те шо банки виплачують тобі гроші з рахунку тільки в обсязі 100 грн в день, і виявляється шо в Україні «твої» гроші в банку — це не твої гроші, а гроші банка (і чучуть Гетьманцева)

А чому саме це? Чому він не може прийняти рішення що кеш не рахується, чи що дружина Дмитра Бугая тепер його? Чи ще якесь гіпотетичне і маловірогідне рішення?

...а потім стається ще якийсь п****ць і банк не працює, і ти не можеш купіть жрат і плачеш в інторнетіках як тебе такого прогресівного обіделі

Не банк транзакції опрацьовує а віза/мастеркард. Їм не треба постійного зв’зяку з банком.
Навіть якщо загадати війну, картки якраз працювали. Не працювали лише банкомати з кешом, і то не всі. Та навіть в Європу краще втікати з візою і мастер кард ніж з гривнею в гаманці.

В любому випадку, відмовлятися від щоденної зручності із-за 0.001% шансу що завтра почнеться третя світова — якось тупо.

Не банк транзакції опрацьовує а віза/мастеркард. Їм не треба постійного зв’зяку з банком.

Як ви це уявляєте? Visa/Mastercard знають ваш баланс? Visa/Mastercard знають, чи не заарештовані ваші рахунки?

У більшості випадків ці мережі контактують за банком, щоб закінчити транзакцію.

Ви можете перевірити це у найближчому супермаркеті: при розрахунку на терміналі буде повідомлення «звʼязок з банком».

До лютого 22, більшість в Україні жили саме так, майже без гаманця в кармані. Багато друзів, хто виїхав дивувалися що в Європі кеш переважає, і ситуація в багатьох сферах подібна до України 2010-2014 років. Зараз(в Україні), десь 50 на 50, кеш стає знову популярним в нас, нажаль. Відчуття що ми в цьому плані деградуємо.

хз, в європі не користувався готівкою взагалі, хіба той бублик в кракові на вулицях за кеш продають

Чому? Дуже розвинена країна.

Хоч мені донатів і не присилають за мою працю на добробут суспільства, все одно працюю, бо я ж трохи хворий? Тому я придумав (і думав довго — це і є моя праця: щось обмірковувати, бо думки тягнуться одна за одною) як вирішити це питання. Хай кожна крамничка свої гроші друкує. Але хитро. Ось так: наприклад, якщо ми печемо пончики, то треба враховувати вклад покупців у відновлення пічки та іншого обладнання. Це будемо робити за допомогою SoulBound-токенів. Кожен SBT — це так би мовити позначка, що його власник надав трохи грошей виробнику. Фактично 1 SBT дорівнюватиме 1 купленому пончику. А коли будемо віддавати і як? А знижками на ціну пончиків, коли вже не буде потреби збирати на відновлення пічки, бо її вартість буде повністю відшкодована. А щоб підтримувати бізнес на плаву, ще випустимо звичайний інший токен. І будемо за нього (враховуючи собівартість випічки) продавати також наші пончики. А ще триматимемо 15 % від емісії, яку не можна буде додруковувати. Тобто схема криптовалюти буде як у біткоїна.

А максималізм — «Х круто, У відстій» був 100 років тому, є зараз, і буде ще через 100 років.

Щоб картку не блокували, треба бути законослухняним. Переважна більшість зумерів, якраз такі.

Настільки, щоб декларувати всі доходи (наприклад, P2P-перекази), і якщо вони не від родичів першого ступеню споріднення, платити ПДФО + ВЗ?

Якщо це — твій дохід і він більше 1000 грн в рік, — так, треба декларувати і сплачувати податки.

Смішно чути ниття, що проти тебе застосовуються якісь санкції після того, як сам порушуєш Закон.

Так я ж не проти, але ви багато таких зумерів знаєте? Дохід — це будь-які грошові надходження, отримані не від родичів першого ступеню споріднення (насправді, і вони теж, просто ці не оподатковуються).

Ні, цю хуйню гетманцева залиш йому.

Дохід — це те, що я отримую за надання якихось послуг, продаж товарів або як подарунок.
І це ще треба довести. А то наша податкова давно вирішила, що це громадяни мають доводити свою доброчесність, а не податковці довести злочинність громадян.

А так, якщо ти, наприклад, отрмав гроші від друга, щоб купити спільний подарунок комусь, чи гроші від побратимів, щоб купити в підрозділ спільний генчик, чи донат від незнайомої людини, шоб купити грілки друзям на передовій — це всі ніхуя не дохід.

І колись наших сонечок-податківців все-таки заведуть на кукан, щоб вони більше не намагались грабувати громадян там, де легко, замість збирати справжні податки з ухилянтів.

Update:

До речі, на треку приєднання до ЄС нашим податково-більшовиським сонечкам доведеться все-таки поступитись цим своїм дебільним визначенням, що всі отриманні людиною гроші — є дохід. Бо в ЄС є базові правила. І вони визначають інше:

chatgpt.com/...​60-800a-af5d-813f18fe2844

Ми з вами на брудершафт не пили, здається, тому тикати будете своїм родичам. Ви ж самі собі все і пояснили — в розумінні ПКУ доходом вважаються «будь-які кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, отримані платником податку у грошовій, майновій або негрошовій формі», до чого тут ці експресивні пасажі про ЄС? Коли будемо в ЄС, тоді і поговоримо.

мені заблокували рахунки і аккаунт в Приват24 за оплату 12000 грн на рахунок страхової компанії. Довелося топати у відділення.

Щоб картку не блокували, треба бути законослухняним

Можна просто попасти на фішинг, загубити картку або ще купою способів отримати блокуваня рахунку, самому нічого протизаконного не роблячи.

Я і кажу — чорнобілий світ. Нічого, життя навчить :)

Мені Приват заблокував, коли я заплатив комуналку через веб, бо їм видалося ще підозрілим. До того всі платежі були через додаток.

зараз блокуються картки просто за те, що друзі скинули гроші як подарунок. І банку байдуже, що це сталось один раз на рік. Потім пів місяця їздять і подають різні справки, щоб розблокували. Після таких випадків люди швидко усвідомлюють, що гроші у банку, це гроші банку, а не їхні

Кожне нове покоління думає, що воно сучасніше. Памʼятаю як сміялись з пенсіонерів котрі боялись гроші тримати у банку на довгий період. Коли після 22 почали заморожувати депозити, різко прийшло усвідомлення

Довіряти гроші українській банківській системі, це потрібно бути великим патріотом або великим дурнем.

Коли після 22 почали заморожувати депозити

Після 22 депозити не заморожували

офіційно можливо і не заморожували. Тільки по факту люди декілька років їздили і маленькими сумами знімали. Втратили десятки тисяч долларів через інфляцію за ці роки. І плюс курс змінився. Депозит був з правом зняття коштів. Банк просто говорив, що через технічні проблеми може видати невелику суму 3-5% від усього депозиту

потрібно телефонувати і запитувати. Або Ощад або укрсіббанк. Щось з подібного. З тієї історії мені більше запамʼятались їхні емоції у процесі. В результаті виїхали і почали свій бізнес у Польщі. Тепер під час кожної нагоди розповідають, що країною керують шахраї, що всіх пограбують, питання лише коли.

2014-й

В 2014 теж не заморожували, лише заборонили дострокове зняття (до 2017 банки не могли завадити вкладнику забрати депозит до його завершення. Зараз майже всі депозити такі, а депозити на вимоги мають мінімальний %)

Якщо друзі скинули тобі гроші на суму, яка тригернула моніторинг, то в тебе просто дуже щедрі друзі.
У Європі я навіть власній дитині не можу просто так переказати гроші понад доволі низький річний ліміт — усе, що вище, потрібно декларувати й платити податки.
Мене це влаштовує

людожер ти. У Європі є один нюанс, там є альтернативний спосіб жити. Як вижити людям котрі зараз отримують 2300грн на місяць і котрим блокують рахунки за переказ 25к, бо це у 10 раз більше місячного доходу?

З цього варто зробити лише один висновок. Ті хто виїхали закордон не повинні мати право голосувати. Все красиво на словах, якщо не враховувати, що умови реальності абсолютно інші в Україні і в Європі. І те що наслідки будуть у реальному недоїданні і відсутності базових медичних послуг

Ніхто так у світі цинічно не ставиться до українців, як минулі українці. Фанати болючої терапії, але уже тоді коли вони у цьому приймати участь не будуть. Повне падіння моралі. І найбільш іронічно, що це говорять ті, хто подував своє життя завдяки тим умовам, котрі зараз критикує.

Зрозуміло, що цинізм став новою нормальністю, але навіщо бути аж настільки гнилою людиною?

дякую. поржав

логічний розвиток подій. Та я не проти, цікаво лише що українці тобі зробили. Звідки стільки ненависті? Пройде небагато часу і ти всерйоз почнеш розповідати, що українці не такі і самі заслужили все

PS: побачив «ов». Ну коріння напевно дає своє. Судити людей по їх корінню некрасиво, але як це правило не стосується людей котрі самі ігнорують мораль як таку.

пропади, захисник отримавачів 2300 яким друзі скинули 25К в подарунок

це не смішно. Ти буквально говориш мільйонам людей пропасти. Можливо у тебе в голові картина світу виглядає збочено і ти не бачиш того ким ти є, але це далеко не смішно

Зараз люди котрі зберегли дохід утримують своїх родичів і друзів котрі отримують мізерні кошти або взагалі нічого не мають. Це глобальна ситуація котра стоється мільйонів

Це взагалі схоже на феномен. Коли росіяни котрі декілька поколінь розмовляли українською (інколи взагалі лише декілька років), починають з дуже «хороших» намірів пояснювати чому українці не такі, чому вони неправильно живуть і думають.
Ти ж банально шукаєш виправдання своєму ставленню до українців

Шо за бред? у 2022-му перекинув десь під 20К баксів як мін і ніхто нічого не питав, хоча не одною транзакцією а десь по 1-6К кидав. Я навіть в польский банк дзвонив і питав чи будуть питання якщо щомісяця буду закидувати готівкою десь 6К+, вони перепитали — «6к в день?», коли почули вдруге що на місяц посміхнулись і сказали що можеш не паритись. Знімав кеш із грн в злоті а потім закидував на дебт ПКО банк, усім насрать було. Потім кидав гроші далі і на та з вайзу і потім на британьску картку...

Бугага, лол ні.

Криптобро, Р2Р платьожники, закладчики, різні дропшипери, «байери» або по-народному перекупи шмоток і ще купа різних зумерських активностей перші в черзі на блокування, купу таких випадків знаю.

«Щоб карту не блокували, треба бути законослухняним» — oh my sweet summer child

у штатах банки блокували приватних осіб, бо їм не подобалось, чим вони займаються.
Судячи з дописів у соц-мережах, у нас теж можуть так робити, причому «вони не зобов’язані розкривати причину відмови у обслуговуванні».

В’яленька аргументація.
Краще примусити банківські установи відмовляти у послугах тільки через суд. Забагато прав, як показує практика, приватним компаніям починає шкодити. Вони починають уху їсти з шаленою швидкістю.

От нова пошта забанила текстоліт з фольгою відправляти закордон.

Ну якщо ти користуєшся однією карткою, одного банку, однієї країни і робиш якісь сумнівні транзакції чи намагаєшся десь зрізати кути в законодавстві тієї країни — тоді так, є невеликий шанс.

Но так щоб втратити доступ до будь-яких електроних грошей це треба дуже постаратися.

Це не єдиний випадок, просто один з прикладів.
Інші приклади:
— заклади «cash only»
— непрацюючий PoS термінал
— ліміт на карткові операції (не менше, ніж Х євро, наприклад)
— розряджений смартфон
і т.д.

— заклади «cash only»
— непрацюючий PoS термінал

Таке в 2025 буває лише в деяких країнах третього світу і... в США

— ліміт на карткові операції (не менше, ніж Х євро, наприклад)

Там такі ліміти що ти все-одно стільки готівки носити з собою не будеш

— розряджений смартфон

Так годинник є, фізичні картки є

Таке в 2025 буває лише в деяких країнах третього світу і... в США

Німеччина і Італія, країни з ВВП більшим австралійського мають певні нюанси з cashless оплатою. Хоча останнім часом ситуація значно покращилася.

Там такі ліміти що ти все-одно стільки готівки носити з собою не будеш

вы невнимательно прочитали. Часто меньше 2-4 евро мелкие магазины не принимают карты. Кеш онли.

Це тільки з кредитками і 1-2 євро, а не 2-4.

В любому випадку, я в таких випадках бутилку води добавляю

в моих случаях продавец не собирался разбираться кредитка или дебитка у меня. нет и все

Та банальне, «за нал дешевше». Ти не платиш банку за послуги, продавець не платить податок, а гроші йому прийшли, всі в плюсі. А через термінал, ти три рази платиш комісію банку з кожної покупки, і ще й держава податки дере, і ця фігня за тобою ще й слідкує, збирає дані про тебе і продається банками і державою третім особам.

Плюс половина магазинів тебе обрахує
Плюс ти сам частину тієї готівки загубиш чи забудеш в який карман що запхав
Тобто в кінці кінців ти втратиш більше ніж на комісіях.

Я ще розумію тих, у кого модні, хіпстерьскі міні гаманці розміром трохи більше крдитки. Но як я бачу коли достають здоровені, облізлі, товсті портмане з десятьма кредитками, сотнею різних візиток і дискаунт карток, кешем який торчить зі всіх дир, і ради того портмане носять ще й сумочку / рюкзак так як ні в який караман воно не залізе, то стає шкода його. Це ж стресс ще який, уявляю скільки сердцевих нападів він схопить якщо не заможе знайти чи загубить, там же все його життя.

Я не забуваю, куди я поклав гроші, я не український депутат, я чесно їх заробив, і точно пам’ятаю що і куди поклав.

Я ще розумію тих, у кого модні, хіпстерьскі міні гаманці розміром трохи більше крдитки.

нічого ти не розумієш, там своя тема і такий гаманець може коштувати 600-800 баксів

Но як я бачу коли достають здоровені, облізлі, товсті портмане з десятьма кредит

там ще презервативи носять, флешки, копії документів, фотографії дітей, а у жінок можна знайти тампони чи губну помаду )))

то стає шкода його. Це ж стресс ще який, уявляю скільки сердцевих нападів він схопить якщо не зам

дивись тепер сам не отримай сердцевий напад, коли побачиш людину з портмоне

типу да, але де ви зібрались налік брати якщо вас блокають у банку?

Бо вони немощі і в них нема ніяких накопичень. Все що отримують від батьків, чи в кредит — відразу зливають. Це nightmare суцільний. А потім ці меми — мої батьки у 30 купляють хату, я в 30 ригаю в роблокс.

Все ще живий в пам’яті кінець лютого 2022 року у Харкові. Саме тоді сформувалася звичка завжди тримати вдома достатню кількість кешу, бо бувають випадки, коли твої безготівкові гроші ніхто не сприймає, як гроші.

Я вже років 5 як не користуюсь гаманцем зовсім, готівка дуже рідко, хіба що на ярмарку піти за овочами/фруктами і то, уже навіть там багато де є термінали. Нещодавно чоловік спитав: а як зняти гроші в банкоматі, який там пінкод взагалі? 😅

Мені здається таким переламним моментом в цій темі був ковід, частина бізнесів(де це можливо було) перейшли в онлайн, відповідно частка онлайн платежів також зросла. Люди уже не бояться замовляти онлайн з оплатою карткою, як це було 10 років тому, це теж вплинуло.

Так само десь) Але гаманець ношу з собою завжди, бо там документи

в мене є пару сотень кешу на випадок якшо я раптом опинюся в німеччині. більше кеш ні на що не потрібен — аід нього тільки головняк

А сервіси BNPL (ред. Buy Now, Pay Later) дозволяють купувати речі зараз і розплачуватися пізніше, роблячи витрати зручнішими та прогнозованішими.

В якому світі такі витрати прогнозовані, це хібащо прогноз перевитрат і відчуття «я можу дозволити собі все» :)

А ще вони бухають з компʼютером

я десь бачила статтю де публікували дослідження, що якраз зумери майже не вживають алкоголь, порівняно з мілленіалами і типу більше за ЗОЖ. Але точно не скажеш так про ці всі вейпи, парілки тощо, постійно бачу підлітків в хмарці з диму, навіть посеред ТРЦ.

зумери майже не вживають алкоголь

мабуть в статті всякі сучасні бірмікси не вважають за алкоголь, бо якраз цим зумери і гасяться.

типу більше за ЗОЖ

Ага, коли йде компанія зумерів 95% з них з електронками та енергетиками, такі ЗОЖніки прям.

Насправді Gen Z просто переходять на інші речовини, наприклад марію іванівну вони статистично вживають значно частіше ніж алкоголь. ЗОЖем там і не пахне.

хай краще вайпить ніж цигарки як міленіали, і не думаю що вайперів серед зумерів більше, ніж тих хто палить серед міленіумів

вже школярi мають власних вейп-дилерiв

Підписатись на коментарі