Знаю, але не роблю — дорівнює «не знаю»: уроки, які змінили мій підхід до побудови кар’єри
Привіт! Мене звати Ольга Бреславська, я є CEO бізнесу Guru Apps в продуктовій ІТ-компанії Universe Group. У Guru Apps ми створюємо продукти, які входять до світових лідерів у напрямах утиліти та AI, та якими користуються більше 100 мільйонів людей.
Я працюю в Tech понад 10 років і за цей час пройшла шлях від аналітика до продакт менеджера, потім до CPO і врешті до CEO. За цей час я зрозуміла, що зростання ніколи не буває випадковістю — це завжди результат фокусу, системності та сміливих рішень.
За останнє десятиліття я багато рефлексувала над тим, з чого для мене починається успіх. Успіх починається не з тайтлів, а з власних цілей і з чіткої внутрішньої мотивації, які ведуть до визначних результатів, які скажуть про вас значно більше ніж все інше.
Нещодавно я виступала на DOU Product Day і ділилася тим, що допомагає будувати кар’єру в продуктовому ІТ. Нижче головні інсайти з цього виступу.

Колись я почула фразу, яка змінила мій підхід до роботи: «Знаю, але не роблю — дорівнює не знаю». Я багато вчилася, але не завжди застосовувала. З часом зрозуміла: когнітивна ємність обмежена, тому кожне знання має працювати. Якщо я щось вчу, то одразу намагаюся це впровадити.
Далі — мої 10 принципів, які допомагають мені ефективно будувати карʼєру та мати круті результати
1. Ваш розвиток — це завжди ваша відповідальність
На початку кар’єри часто здається, що хтось має «принести» можливість: навчання, підвищення, нові задачі. Що розвиток має прийти ззовні — від менеджера, від компанії, від обставин. Але такий майндсет тільки обмежує, бо ставить ваш ріст у залежність від інших.
У якийсь момент я усвідомила просту річ: мені ніхто нічого не винен. І з цієї позиції локус контролю автоматично зміщується всередину. Відповідальність за те, як ти розвиваєшся щодня, які рішення приймаєш і куди рухаєшся далі — тільки твоя. Це звільняє від очікувань і дає силу діяти.
У контексті цього пункту пропоную невелику, але дуже корисну вправу. Спробуйте коротку рефлексію й чесно відповісти собі на запитання:
- Чого я хочу досягнути — і чому саме цього?
- Які мої сильні сторони?
- Як я можу вимірювати свій прогрес?
- Чи є в мене особиста roadmap розвитку?
- Чи я зараз у правильному середовищі для досягнення своїх цілей?
- Хто в моєму оточенні може допомогти мені зростати?
2. Ведіть власну roadmap розвитку
У певний момент я усвідомила: неможливо рости системно, якщо твій план існує лише «в голові». Коли я вперше зафіксувала свій розвиток у Figma та Notion, з’явився чіткий напрям і відчуття контролю над власною траєкторією. Колись мені дуже допомогла вправа з ідентичностями: ким я є зараз і ким хочу бути у різних часових горизонтах. Вона змінила мої пріоритети й зробила фокус набагато яснішим.
Вправа: створіть один файл і пропишіть в ньому три блоки:
- Я через 1 рік: які ролі, навички та результати я хочу мати через рік і що мені може допомогти в цьому.
- Я через 7 років: ким я себе бачу та які компетенції на той момент маю розвинути, який досвід отримати.
- Я через 14 років: якою я бачу довгострокову версію себе? Який в неї масштаб, стиль життя, вплив?

Після цього подивіться на три горизонти разом і сформуйте ключові кроки на найближчі 3 місяці. Це допомагає побачити логіку розвитку й уникнути хаотичного руху.
Особисто я виділяю на таку роботу 2 години на місяць — цього достатньо, якщо робити регулярно.
3. Робіть екстрамайл
Я переконана: справжнє зростання починається там, де ти виходиш за рамки очікувань. Мій шлях не був лінійним — я переходила з керівних позицій на junior-рівень і щоразу моя нова «підлога» була вищою за мою попередню «стелю». І це абсолютно окей. Коли ти робиш більше, ніж від тебе очікують, і приносиш результат — можливості з’являються самі.
Проаналізуйте, які цілі стоять перед вами зараз. Чи всі вони зафіксовані з менеджером? Чи співпадають ваші робочі та персональні цілі? І головне — чи вони достатньо амбітні?
Ціль має викликати емоцію. Коли ви проговорюєте її й відчуваєте легке хвилювання — це правильний напрям. Трохи страшно, трохи захопливо — значить, ціль жива. Шлях завжди з’являється, коли є смілива точка призначення.
4. Беріть відповідальність за створення змін
Моя улюблена порада. Світ надто швидкий, щоб просто підлаштовуватися під нього. Адаптуватися — це важлива навичка, але для реального зростання цього вже недостатньо. Справжній вплив з’являється тоді, коли ви не реагуєте на зміни, а створюєте їх.
Подивіться на середовище навколо: процеси, звички, підходи, комунікації. У кожній команді є речі, які всі бачать, але мало хто готовий ініціювати: застарілі процеси, незручні правила, неефективні формати. Візьміть на себе відповідальність за зміну спочатку чогось маленького, і коли навичка буде вашим кором — рухайтесь до більших змін.
5. Тримайте фокус
Звучить просто, але в реальності це одна з найскладніших навичок у швидкому середовищі. Мені допомагає власний ритуал: я люблю починати планувати тиждень у неділю. Виділяю близько півтори години, переглядаю задачі й чітко визначаю, що для мене головне.
Є проста модель, яку я використовую для пріоритизації. Вона тримає фокус і показує, що ваша ємність — це завжди 100%, не 200:
- Задачі з найбільшим впливом на мої цілі — тут найбільший фокус.
- Задачі, яких від мене очікують, але які можна перенести.
- Задачі, які можна делегувати або не робити зовсім.
- Рутина, яку потім можна кластеризувати.
Коли прилітає щось нове, у вас є лише два варіанти: депріоритезувати щось зі списку або покласти нову задачу в беклог.
Мета — не встигати все. Мета — встигати важливе. Саме це й формує стійкий фокус.
6. Використовуйте час менеджера правильно
Менеджер — це не тільки людина, якій ви звітуєте. Це ресурс, який можна й потрібно використовувати стратегічно. Я ставлюся до менеджера як до ментора: приходжу не за готовими рішеннями, а за іншим кутом зору, який допомагає швидше розібрати складні кейси.
Одна розмова часто економить години або навіть дні самостійних пошуків. Питання, які ви могли б «розкручувати» тиждень, вирішуються значно швидше, коли поруч є досвід і ширший контекст.
Просіть фідбек, ініціюйте зустрічі, проговорюйте складні ситуації. Це не про залежність — це про ефективність. І про те, щоб не буксувати там, де можна рухатися швидше.
7. Будуйте свій нетворк системно
Нетворк — це не просто «кава час від часу». Я веду таблицю, де пишу про людей, чого в них можна навчитися, теми, про які ми говорили. Після кожної зустрічі фіксую інсайти й роблю follow-up. Це допомагає підтримувати контакт і стосунки.
Приклад таблиці:

Відтак я можу відкрити нотатки за три роки й побачити, з ким обговорювала певну тему і що з того виросло.
Ще невеличкий хук: відмічати в таблиці дні народження людей і вітати їх. Це тримає стосунки, навіть якщо довго не бачитеся.
8. Вчіться новому і діліться знаннями
Вчитися недостатньо — важливо одразу переводити знання в дію. Коли я проходжу курс чи лекцію, перше питання, яке ставлю собі: «Як я можу застосувати це вже завтра?» Такий підхід одразу робить навчання ефективним.
Після кожного навчання я роблю коротку презентацію — для себе або для команди. Не про те, що сказали лектори, а про власні інсайти й переосмислення. Це найкращий спосіб систематизувати знання та побачити їхній практичний сенс.
Заплануйте свій roadmap навчання на
9. Знайдіть ментора
Рухатися можна й самостійно — але з ментором це відбувається швидше й усвідомленіше. Ментор прискорює ваш шлях. Часто вони приходять через нетворк, коли ви відкрито говорите про свої цілі. Як це відбувалося: я приходила на різні події, знайомилася, відкрито говорила: «Я хочу досягти ось цього», «Мене запалює ось ця тема», «Я бачу, що хочу розвиватися в цьому напрямі». І люди часто казали: «Тобі треба поговорити з Х або Y».
Так починалися нові розмови, які згодом перетворювалися на менторство.
Якщо ви тільки шукаєте свого ментора — почніть із запиту. Не просто «мені потрібен ментор», а конкретно: «Я хочу розвинути стратегічне мислення», або «Мені важливо навчитись керувати командами». Людям легше допомогти, коли вони розуміють, що саме вам потрібно.
Я також користуюся платформами на кшталт Mentor Place чи Projector Mentorship — це чудовий спосіб поспілкуватися з експертами навіть за донат. Це водночас і користь, і вклад у добрі справи.
10. Вчіться розуміти бізнес, а не лише свою роль
Часто ми фокусуємося на ролі й думаємо: «Ну це
Моя порада проста: якщо хочете розвивати стратегічне мислення — ініціюйте розмову. Напишіть своєму СEO: «Чи могли б ви знайти 30 хвилин, щоб я краще зрозуміла цілі компанії чи напрям, у якому ми рухаємось?». Можливо, завтра часу не буде. Але впродовж місяця знайдеться.
Розуміння бізнесу допомагає вам мислити не як виконавець, а як партнер у рішенні. І саме такі люди швидше ростуть — у будь-якій ролі.
11. Регулярно працюйте зі зворотним зв’язком
Обіцяла 10 порад — але буде 11, бо я завжди хочу робити трохи більше, ніж від мене очікують.
Зворотний зв’язок — це одне з основних джерел покращень. Він не завжди приємний, але завжди корисний. Саме він показує, що ви не бачите зсередини.
Рекомендую простий формат: виберіть
- Що я роблю добре?
- Що можу покращити?
- Як я впливаю на команду?
Коли ви отримаєте кілька відповідей, побачите патерни — повторювані моменти, які варто змінити чи посилити. На основі цього можна побудувати action plan.
І не забувайте — фідбек працює в обидва боки. Якщо хочете, щоб люди давали вам чесний зворотний зв’язок, давайте його й самі.
Всі ці поради — не про знання, а про дії. Якщо ви зробите хоча б десять маленьких кроків, запевняю, ви досягнете своєї цілі. Щиро бажаю вам реалізації ваших цілей, мрій та амбіцій. Ви можете все!
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

19 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів