Кар’єрний «День бабака»: чому зміна оферу не врятує від застою

Багато Middle+ та Senior спеціалістів зараз опиняються в ситуації, яку можна описати як «професійний день бабака».

Прокинувся, кава, дейлі, Jira, код рев’ю, коміт, спати. Повторити.

Ти змінюєш проєкти, іноді навіть змінюєш компанії на більш «перспективні». Але проходить онбординг, декілька місяців — і ти знову там саме. Той самий сценарій, ті самі відчуття, та сама втома.

Це професійний «День бабака». І в ньому застрягає дуже багато ІТ спеціалістів.

Ситуація виглядає парадоксально:

Ти технічно сильний. Твій код чистий, архітектура валідна, ти закриваєш таски.

Ти працюєш більше, ніж раніше. Овертайми стають нормою, бо здається, що кількість годин переросте в якість позиції, що «Ще трохи піднатисну — і нарешті оцінять».

А ... результату — 0. Підвищення (грейду або зарплати) відкладається «до кращих часів», фідбек розмитий, а відчуття, що ти біжиш на місці, посилюється.

Перша думка в такій ситуації — відкрити Djinni, оновити профіль і втекти в іншу компанію. Здається, що там буде інакше. Але правда в тому, що вихід з «Дня бабака» не там, де вхід. Новий офер часто стає просто зміною декорацій для старого сценарію.

Чому так стається? (Трохи механіки)

На початку шляху (Junior -> Middle) формула проста: більше коду + більше годин = вища позиція. Але на етапі Senior+ ця лінійна логіка ламається.

Тут ваш наступний крок перестає бути очевидним, бо правила гри змінилися, а вам про це ніхто не сказав.

Просто писати чистий код і закривати тікети вже недостатньо — це «гігієнічний мінімум», а не привід для промоушену. Щоб рухатися далі, потрібно змінити саму валюту вашої цінності:

• Impact замість Activity. Перестати звітувати про кількість роботи («я переписав модуль»), а почати говорити про вплив («я зменшив час відгуку на 20%, що підвищило конверсію»).
  • Адвокація рішень. Ваш код більше не говорить сам за себе. На цьому рівні виграє не той, хто написав найхитріший алгоритм, а той, хто зміг «продати» архітектурне рішення бізнесу та команді.
  • Helicopter View. Здатність виринути з IDE і побачити продукт очима бізнесу, а не лише свій шматок бекенду.

Чому це боляче? Бо ви намагаєтесь «купити» визнання валютою старанності та овертаймів. Але на цьому рівні каса приймає лише валюту впливу та лідерства.

Як розірвати це коло?

Імпульсивне звільнення — це не вихід, а втеча. Ви просто заберете свої старі патерни поведінки в новий офіс. Щоб вийти з «Дня бабака», потрібно змінити скрипт:

1. Зупиніть гонку озброєнь. Ви не отримаєте нову роль, просто роблячи більше поточної роботи. Це пастка. Зупиніться і подивіться, за що насправді платять тим, хто стоїть на сходинку вище. Спойлер: не за кількість рядків коду, а за вирішення проблем бізнесу.
  2. Вийдіть з тіні. Ваш професіоналізм має бути видимим. «Скромність» — це ворог кар’єри сеньйора. Якщо ви мовчите про свій вклад, керівництво заповнює цю тишу власними (часто помилковими) припущеннями. Вчіться комунікувати про цінність, яку ви створюєте, а не про втому, яку відчуваєте.
  3. Станьте архітектором своєї кар’єри. Досить чекати, поки вас помітять і «нагородять». Це пасивна позиція. Почніть будувати стратегію: які проєкти брати, з ким будувати нетворк, які навички качати. План — це те, що відрізняє успішне зростання від хаотичного руху.

Чим я займаюсь (і це не про вичитку резюме)

Я працюю з IT-фахівцями саме в такі моменти кризи зростання. Важливо одразу розділити, я не рекрутер. Я не буду шукати вам вакансії чи правити шрифти в CV для ATS-систем.

Моя робота — це глибокий рефакторинг вашої кар’єрної стратегії. Ми працюємо з тим «легасі-кодом» у мисленні, який блокує ваш ріст зсередини:

• Як вийти з позиції «безвідмовного і зручного» і почати впливати на прийняття рішень у продукті.
  • Як говорити про свій внесок гучно, аргументовано і без зайвої скромності. Так, щоб це конвертувалося в офери та бонуси, а не просто в «дякую».
  • Ми знаходимо, де ви втрачаєте ресурс, і будуємо систему, в якій робота драйвить, а не виснажує.\
  • Вихід із «Дня бабака». Ми розриваємо це коло «вигорання — звільнення — онбординг — знову вигорання». Ви навчаєтеся керувати своєю кар’єрою, а не просто плисти за течією чергового проєкту.

Ми фіксимо «баг» у позиціонуванні, через який ви застрягли, а не просто змінюємо вивіску роботодавця.

Якщо ви відчуваєте, що ваш професійний календар перетворився на «День бабака», і готові змінювати підхід, а не просто місце роботи — запрошую до діалогу. Пишіть у коментарі або в особисті — розберемо, де саме система дала збій.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

В цілому усе правильно написано про симптоми та причини. Але от стосовно виходу відчуваю деяку підміну понять та маніпуляцію.

Зупиніться і подивіться, за що насправді платять тим, хто стоїть на сходинку вище. Спойлер: не за кількість рядків коду, а за вирішення проблем бізнесу.

На сходинку вище від девелопера стоїть проджект менеджер. І насправді в аутсорсі більшість таких менеджерів — це «дівчата з іньяза» і їм платять менше, ніж синьйорам. Десь в продукті може існують більш досвідчені менеджери — але якщо порівнювати їх зарплату з зарплатою техліда на проєкті — то це не буде значно більше.

Але на цьому рівні каса приймає лише валюту впливу та лідерства.

І прийнявши рішення замість непомітного технічного спеціаліста стати лідером — ви починаєте з падіння! (у тому числі можливо і зарплати) Тому що до цього ви були синьйором а може і тех-лідом. А тепер ви: менеджер — початківець без досвіду керування! А у більшості випадків — ще й без прокачаного вміння говорити, презентувати, бути лідером (ті самі софт-скіли які справжні гіки не люблять).
Так — теоретично далі для вас відкриті нові кар’єрні перспективи — але усі ваші знання та досвід девелопера тут вже не рахується. Тепер вже доведеться конкурувати з менеджерами у набагато жорсткіших «політичних іграх» — і зовсім не факт що кар’єру зробите сами ви, я не якийсь родич вашого боса. Інша гра — інші правила, це вам не з комп’ютерами працювати, а з людьми.
На щастя шлях до «впливу та лідерства» далеко не єдиний. Протилежний підхід — це стати ще кращім у тому, що ви вмієте. Для цього також потрібно «вийти з тіні» і позиціонувати себе не як звичайного синьйора, а як спеціаліста в окремих технологіях. Наприклад поки існують величезні бази даних — завжди буде попит на ДБА — професіоналів, які здатні врятувати перфоманс. Також завжди є попит на спеціалістів по іт-безпеці, тому що засоби зламу постійно розвиваються. Останнім часом усі шукають AI-спеціалістів. Не тих, що просто можуть прикрутити ШІ, а які розуміють які моделі узяти, як їх скомбінувати і навчити під конкретну задачу.
Отже ще один вихід із «Дня бабака» — це прокачати експертизу і будувати власний «бренд» вже як спеціаліста. Це можна робити навіть не міняючи роботу. Просто коли вже будуть знання, досвід та портфоліо — наступну роботу шукати вже спеціалістом-консультантом, а не звичайним галерним рабом.

Дякую за такий ґрунтовний коментар! Ви підсвітили дуже важливий нюанс, і я рада, що ми можемо це обговорити.
Насправді, ми з Вами говоримо про одне й те саме, тільки різними словами. Повністю погоджуюсь: ставати менеджером (особливо PM-ом в аутсорсі) лише заради «росту» — це часто шлях до втрати прибутку і кваліфікації. Це дійсно інша професія.
Коли я пишу про «лідерство» та «вплив», я маю на увазі не зміну тайтлу на Manager, а перехід до ролей рівня Staff / Principal Engineer або High-end Consultant.
І ось тут ми сходимось у точці про «Власний бренд». Ви дуже влучно написали:
«прокачати експертизу і будувати власний „бренд“ вже як спеціаліста... шукати роботу консультантом, а не звичайним галерним рабом»
Це ж саме про те, що я писала:
Щоб стати дорогим консультантом, недостатньо просто знати базу (код).
Треба вміти цей бренд побудувати і продати (комунікація).
Треба позиціонувати себе як рішення бізнес-проблеми (наприклад, «рятую перфоманс»), а не просто як «руки».
Тож Ваш приклад з DBA чи AI-експертом — це ідеальна ілюстрація виходу з «Дня бабака» через експертність.
Дякую, що доповнили статтю цим вектором!

Проблема не в офері й не в компанії. «День бабака» закінчується тільки тоді, коли людина знімає рожеві окуляри і розуміє що ілюзія зникла, стабільність теж, реальність ось така, а опції ще треба зрозуміти, а для цього бажано подумати об когось.

Поки ти платиш старанністю на дні озера, а фактично це озеро вже стало частиною річки яка все зносе — сценарій буде повторюватись. Це частина захисного механізму, завмри, бо вже бігли і переходили в інші компанії, але до бити ще незрозуміло як підійти, бо ринок, бо клієнти, бо життя!

Дмитре, Ваша метафора про озеро та річку — це .... точно в «яблучко». Дуже сильний образ.
Ви абсолютно праві: часто оце «працювати старанно» і «намагатися втриматися на плаву» — це насправді форма психологічного захисту. Нам часто страшно визнати, що старі інструменти не працюють, тому ми просто починаємо використовувати їх більш інтенсивно, для того щоб не бачити реальність. Тому, вмикаємо режим Brute Force і намагаємось «проламати» стіну кількістю годин. Але це баг логіки — скільки не збільшуй аптайм, старий скрипт у новій реальності вже не працює.
І окремо дякую за фразу «подумати об когось». Це, мабуть, найкраще і найлаконічніше визначення того, навіщо потрібен коуч. Самому себе витягнути з цієї води буває майже нереально — потрібна дзеркальна точка зору ззовні.
Дякую за влучний поінт!

Підписатись на коментарі