Менторство в дизайні: як перестати рухатися навмання і рости швидше
Мій досвід з обох сторін: як обрати ментора, ефективно з ним працювати і самому вирости в наставника. А ще — чому менторство часто працює краще, ніж ще один курс чи сто туторіалів.
Привіт! Я Ксю, Senior UX/UI дизайнер & Design Community Lead з 5+ роками досвіду, соціологічним бекграундом і досить хаотичною, але дуже насиченою історією менторства: Mate Academy, власний курс у Brave IT, викладанням студентам Львівської Політехніки, менторинг джунів у компаніях, зараз — Кураторка в Projector. Мій Linkedin
Я мала дуже різних наставників і сама стала ментором для десятків студентів. Хочу поділитися чесним досвідом — і з боку ментора, і з боку менті.
Чому менторство взагалі важливе? Це ж можна і без нього, правда? Можна. Але це болючіше, повільніше і значно дорожче для нервовової системи.
Наставник дає вам:
- roadmap, а не хаотичний пошук «а що далі?»
- фідбек, який ви не зможете дати собі самостійно
- контекст індустрії, який приходить тільки з досвідом
- підтримку, коли руки падають, бо «я ніколи не знайду роботу»
І так, ментор реально піднімає впевненість. А впевненість — це 50% успіху на співбесіді чи в перегляді зп.
Мій короткий інсайт із початку кар’єри
Після курсів і 1000 туторіалів у мене було слабке портфоліо і нульове відчуття напрямку. Я шукала роботу паралельно з фрілансом, робила тестові завдання, ходила на інтерв’ю, але завжди було відчуття: «я тупо не знаю, що роблю».
Коли я пішла на програму з наставництвом (тотально інтенсивну:
Відтоді ментори були зі мною весь шлях: і на змінах роботи, і під час росту, і в моменти професійних криз.
Q: Я джун/світчер. Як мені вибрати ментора, щоб це не було даремно?
Є кілька правил швидкої перевірки:
- Подивись портфоліо й бекграунд.
Це швидка перевірка: перед вами сильний практик чи просто майстер красивих слів? - Вибирай людину під свій вектор.
Хочеш у продукт? Шукай продуктового. Хочеш в агенцію. Шукай дизайнера з досвідом роботи в агенції. Шукай того, хто горить чимось конкретним і це співпадає з твоїми зацікавленнями. - Не розмазуйся між 5 менторами.
Один сильний контакт дає більше, ніж десять «трохи поговорили».
5 порад, як отримати максимум від ментора
1. Research first, ask second
Перш ніж писати ментору: — «А як ця кнопка в Figma робиться?» спробуйте погуглити 5 хвилин, запитайте в AI. Але! Якщо не знайшли відповіді — ставте питання. Просто робіть це smart:
Погано: «Як зробити автолейаут?»
Добре: «Я пробувала так і так → ось результат → чому він ламається?»
Це одразу показує ваш рівень залученості.
2. Ставте питання, які відкривають двері, а не закривають їх
Погане питання: «Яку комбінацію клавіш натиснути?»
Хороше питання: «Які комбінації ти використовуєш щодня і чому?»
Ви не просто отримуєте інструкцію → ви отримуєте патерн мислення дизайнера.
3. Фіксуйте, що саме вам незrozуміло
Не пишіть: «Я не розумію твій коментар».
Пишіть так: «Ось коментар → ось що збило мене з пантелику → поясни цей момент, ось лінк/скрін».
Ментор не телепат. Дайте йому контекст.
4. Ходіть на Q&A, вебінари чи воркшопи, навіть якщо не маєте питань
На таких сесіях ви чуєте чужі питання, дізнаєтесь про типові помилки, ловите інсайти, про які самі б не здогадались.
Це швидкий спосіб зрозуміти, як мислить ментор і як думають інші дизайнери — а це те, що найкраще прискорює розвиток на старті.
5. Проактивність — це ваша відповідальність, а не ментора
Ментор не буде бігати за вами. Не буде питати: «Ну що там? Як справи?»
Ментор може інколи запитати: «Як там прогрес?» — але він не буде складати вам план, нагадувати, що пора сісти вчитись, чи самостійно шукати для вас теми, якщо ви про це не попросили.
Це ваша кар’єра → ваші питання → ваша ініціатива.
Коли студент не проявляє активності, ментор просто думає: «Окей, значить, людині це не так потрібно» — і переходить у режим пасивної підтримки, а не розвитку.
Ментор відкриває двері, але заходити в них маєш ти.
Q: А що робити, якщо в мене немає доступу до ментора?
Чесно? Це міф. Доступ є — просто не завжди очевидний.
Де шукати людей:
• LinkedIn. Так, там реально відповідають, якщо писати людською мовою.
• У своїй компанії. Якщо вже працюєш — подивись, хто сильніший за тебе й відкритий до діалогу.
• Серед друзів і друзів друзів. Нетворк працює. Я не раз мала дзвінки з людьми, яких узагалі не знала — але був спільний знайомий.
• Воркшопи, мітапи, лекції. Там найбільша концентрація фахівців, які вже в режимі «я готовий ділитися».
Люди люблять допомагати — просто не проси «роботу» чи «допоможи не знаю в чому».
Краще: «Маю конкретне питання / блокер / кусок задачі, огляд портфоліо чи тестового. Можете підказати?»
Чіткість і повага до часу = 90% успіху.
І так, у вас є ще один ментор → AI
Штучний інтелект — це теж наставники, якщо їх правильно юзати.
Як використовувати AI як ментора:
- Попроси фідбек на СV, портфоліо (краще кусками, і окремо кожен кейс), тестове завдання → «Оціни як Senior UX Designer і дай action points».
- Створюй чеклисти → «Дай мені UX review for mobile checkout flow».
- Готуйся до співбесіди → «Проведи мені mock interview як product company».
- Попроси альтернативи → «Запропонуй 3 різні варіанти UI-ритму для цієї секції».
- Попроси пояснити як ментор → «Поясни, чому мій layout виглядає недобалансованим, якби ти був моїм наставником».
AI не замінює живу людину, але дає вам 24/7 доступ до структурованих знань.
Як бути класним ментором (бо всесвіт циклічний)
Колись вам теж напишуть: «Привіт, а можеш допомогти зрозуміти, дати фідбек?»
Щоб бути ментором, з яким хочеться працювати:
- Не знецінюй.
Навіть якщо робота слабка — твоя задача не «рознести», а підсвітити шлях. - Говори структуровано.
Не «щось не то». А «Проблема тут → чому → як виправити». - Показуй, як думати, а не як копіювати.
Ментор — це не інструкція, а навігатор. - Будь чесний, але м’який.
Це мистецтво, але воно приходить. - Радій чужим успіхам.
У ментора немає нічого кращого, ніж меседж: «Ксю, мене взяли на роботу!» Ураааа
Менторство — це один з найсильніших інструментів росту в дизайні. Але працює воно тільки тоді, коли ви самі берете активну роль.
Ресурси є. Люди є. Ком’юніті є. AI є.
Не бійтеся питати, пробувати, фейлити і рости.

Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів