Zig йде з GitHub: розробники кажуть, що фокус на AI вбиває якість сервісу

У спільноті Open Source чергове гучне «переселення». Zig Software Foundation оголосили, що переносять свій проєкт з GitHub на Codeberg.

Причина рішення — незадоволення якістю сервісу, а точніше, тим, що Microsoft ігнорує базові інженерні проблеми заради гонки озброєнь у сфері AI. Президент Zig Software Foundation, Ендрю Келлі, висловився досить прямолінійно:

Actions has inexcusable bugs while being completely neglected. Rather than wasting donation money on more CI hardware to work around this crumbling infrastructure, we’ve opted to switch Git hosting providers instead.

Історія, яка стала останньою краплею, тягнеться ще з квітня 2025 року. Тоді користувачі повідомили про баг у скрипті safe_sleep.sh, який міг зависати і вантажити процесор, блокуючи роботу CI. Як виявилося згодом, технічно проблему виправили ще в серпні. Але через погану комунікацію про це просто забули повідомити користувачів. Тікет висів відкритим аж до грудня, і розробники місяцями чекали на фікс, який насправді вже існував.

До речі, Zig не єдині — автор браузера Dillo теж заявив про переїзд, посилаючись на схожі причини.

Як гадаєте, чи стане це початком якогось помітного відтоку Open Source проєктів, чи GitHub вже настільки монополіст, що всі просто побурчать і залишаться?
👍ПодобаєтьсяСподобалось3
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Microsoft ігнорує базові інженерні проблеми заради гонки озброєнь у сфері AI

Баги є у всіх. Але вони були і до Microsoft. Хоче для більшості нічого суттєво не змінилось з їх приходом.

гітхаб зкурвився просто і став ентерпрайзнутим

gitea/forgejo з коропки дає все за що любили колись гітхаб поки він не пертворився на мікрософтхаб, включно з сумісним варіантом actions — щасливий як слон. Ну а codeberg — то для тих хто любить менеджнуте

не розумію в чому пойнт гітхаба чи гітлаба взагалі

певен думки такого плана і у zig

масового відтоку наврят чи чекати варто, все таки гітхаб то інтеграції, зірочки і звички, і кодберг не настільки стабільний, часом там даунтайм і взагалі вони на якихось древніх донатних залізяках працюють наскільки мені відомо. В цьому мінус але в цьому є і шарм indie, який вписується акуратно в zig мені здається. Калче фіт вийшов

просто поступово гітхаб стає отим рідким і коричневим у що перетворюється все від майкрософт

гітхаб зкурвився просто і став ентерпрайзнутим

В чому кокретно це проявляється? Ну вот якийсь абстарктний не-ентепрайз Вася має репозиторій. Що для нього конкретно погіршилося порівнянно з тим, що було 5 років назад, 10 років назад?

там і сям баги вилазили у мене тож, чувак же написав тож

Для васі в якого запилючений репозіторій і якому пофіг, мабуть нічого не змінилось, це що показник?

Мені подобається селфхостити наприклад, і я не хо платити грьобані хвилини, тому завжди тримав власні ранери бо мені подобаються екшнс.

Є woodpecker, я зліз на нього, а потім в forgejo зʼявились екшенс і я взагалі зліз з гітхаба

Просто плять бо хочу, можу і не люблю майкрософт. Чувак тож не любить, і цього досить.

І що поганого якщо чел не любить aiпулреквести — цілком логічний крок звалити туди де іх нема

Ну тоді так і пишіть «із принципа, бо не люблю майкрософт», а то починається: «ентепрайзнувся», «зкурвився», «став рідким і коричневим».

Не утріруй

із принципа це коли все нравиться а йдеш бо не любиш майкрософт

Мені не нравиться прайсмодель і баги і яваскріптнутий на всю голову інтерфейс, мікрософт то вже вагончиком в додаток соломинка верблюду

комусь не нравиться сапорт і генеровані айай пулріквести

гітхаб не ідеальний, в чому твій пойнт?

робити вигляд «якщо мене все влаштовує, чому zig переїжджає на кодберг, він же просто ненормальний»?

Для таких як ти 👇

До речі, Zig не єдині — автор браузера Dillo теж заявив про переїзд, посилаючись на схожі причини.

І ваще з яких це бляха пор хостити код там де комусь подобається а не на «єдиновєрному» гітхабі — причина для ненормальності? Хостити на гітлаб чи бітбакет теж ознака ненормальності?

Може суть в тому що у гітхаба є альтеранитиви які більше підходять певним проектам з яких би «ненормальних» причин це комусь не здавалося?

Та хоч на расбері пай в чулані хай хостить

Нуль конкретики, що сказанув про ентерпайз стайл.

А як спитали відразу втік від відповіді.

Правда в тому що поки що гітхаб як був монополіст так і залишився, а Майкрософт нічого поганого з ним не зробив, хоча б поки що

плять повилазило?

Мені не нравиться прайсмодель і баги і яваскріптнутий на всю голову інтерфейс, мікрософт то вже вагончиком в додаток соломинка верблюду

Що ще тобі не конкретно?

Якась пʼятниця фанатіків гітхаба чесслово.

якісь баги, дуже конкретно ))

в мене були баги з закриттям пул реквестів, і заліпшими клаудранерами

їхній новий інтерфейс браузінга теж лагає по перше, по друге там глюки з копіюванням досі

довольний? Досить конкретно моїх причин? може повернемось від того чому МЕНІ не подобається гітхаб до топіка чому розробнику zig не подобається гітхаб?

Що це за баги з закриттям ПРів?
А до майкрософта проблем з заліпшими клаудранерами на гітхабі не було?

Туди куди вони перейшли немає багів?)

Ну дичина ж)

Ой, знаєш шо за***** когось іншого і виколупуй з нього таку конкрєтіку яка саме тобі сподобається. А я собі зі своєю дичиною буду жить без твоіх за********. Так всесвіт буде більш гармонійним

Взагалі там було

не розумію в чому пойнт гітхаба чи гітлаба взагалі, певен думки такого плана і у zig

тобто point був нп у сумнівах відносно використання відповідних ресурсів, а в чому ваш поінт? — що то для вас виглядає суб’єктивним але вже з вашої суб’єктивності?

Трохи не зовсім зрозуміло — пишете бо ШІ, а наводите цитату томущо neglected bugs. Хоча, в будь-якому випадку, інфо відносно альтернатив може когось і зацікавить (наскільки зрозумів по коментам навколо міграції, то — codeberg європейський проект).

в оригінальному пості там є претензіі до цього тренда коли мс запихує цей копайлот ледь не через кожну щєль прям людям у горлянку

І скажи шо нє.. цей копайлот вже в печінках сидить, в кожній бочці затичка блін, скоро навіть поссать без копайлота сходити не вийде

тренда коли мс запихує цей копайлот

Щоб для себе прояснити — це ж впровадження ШІ відносно своїх МС розробників, тобто мається на увазі що то частково виливається і в gh-actions? (а сам git функціонал всеж не зачіпає).

По посиланню dillo більш-менш ясно викладено що вважають не так як треба — про javascript firewall для gh інтерфейсів, і взагалі невдоволення що ШІ розвалює веб-програмування. (доречі що з ШІ першим візьмуться саме за вебпрограмування у мене така думка також колись була)

в оригінальному пості там є претензіі до цього тренда коли мс запихує цей копайлот ледь не через кожну щєль прям людям у горлянку

Ні, там притензія що люди використовують копайлет для генерації issue, а не пишуть самі руками. А в Codeberg немає АІ, тому немає issue згенерованих з допомогою АІ (тепер будуть згенеровані чатгпт, лол).

Взагалі, чувак мягко кажучи поїхавший:
ziglang.org/code-of-conduct

Він не проти говно-коду, но проти коду написаного АІ
Він не проти пул реквестів без коментарів, но проти коментаря згенерованим АІ
Він не проти погано форматованих issue, но проти issue правлене з допомогою АІ.
Він проти будь-яких автоматичнмих АІ перевірок пул реквестів (які реально працюють і спасають, на власному досвіді той же самий гітхаб копайлет вилавлював очевидні баги в PR, навіть після всіх людських ревью)
Бляха, він навіть не дозволяє використовувати АІ для перекладу коментарів, каже пишіть на своїй мові, мейнтейнери розберуться (ну як розберуться, перелкадуть руками з допомогою чатгпт, лол)

Не дивно що він єдиний активний контрюбітер:
github.com/...​g/zig/graphs/contributors

А пафосу стільки, «ми, децентралізоване комьюніті, постановили», ага, комьюніті, із одніє людини )

І скажи шо нє.. цей копайлот вже в печінках сидить, в кожній бочці затичка блін, скоро навіть поссать без копайлота сходити не вийде

Хз де вам там його запихуть. На тому ж гітхабі його по-дефолту в репозиторії немає і треба галочки в налаштуванннях потикати. Якщо для вас галочки в налаштуваннях це «запихують в глотку» то я не знаю.

я про то шо загалом мс запихує свій нафігвсравсяпілот усюди, то вже мій погляд, особо не вникав у претензії з бложика

а чувак з особливим пафосом — ну сорі шо ти чекаєш від чувака який пише зіг? Шоб він були «нормальним» ентерпрайзнутим мужиком з відлизаною зачіскою? Ага щас :) його проект і робе з ним шо хоче, які тут взагалі претензіі до людини що має свій фан.

Бун на зіг писаний, полегше з «пафосом»

Підписатись на коментарі