Заробляю $3k, а в кінці місяця — 0. Написав скрипт, який прогнозує касові розриви по API Монобанку

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Всім привіт! 👋

Хочу поділитися своєю болем і тим, як я намагаюся її вирішити кодом.

Дано: Я маркетолог/фрілансер. Дохід ніби норм (вище середнього по ринку). Але щомісяця відбувається одна й та сама магія:

1. Приходить оплата (USD/EUR/Гривня). Той самий я: «О, живемо!».
  2. Починається життя: донати, оренда, підписки, «оплата частинами» за генератор/старлінк, продукти.
  3. Числа 25-го я відкриваю Монобанк і розумію, що до наступного заходу грошей я або в нулі, або лізу в кредитний ліміт.

Проблема: Я пробував Excel, Monefy, CoinKeeper (прости Господі). Усі вони мають одну фатальну ваду: вони показують МИНУЛЕ. Вони чудово кажуть мені, що я вже витратив забагато на Glovo. Дякую, Кеп. Але мені треба знати, чи можу я сьогодні купити новий монітор, щоб через 2 тижні мені вистачило на оренду квартири.

Рішення (HROSHI): Я психанув і написав простий Python-скрипт, який:

1. Тягне транзакції через Personal API Monobank.
  2. Рахує мій реальний Burn Rate (скільки я витрачаю на життя в день).
  3. Накладає обов’язкові майбутні платежі (підписки, кредити).
  4. Малює графік на 60 днів уперед.

І тут мене накрило. Скрипт показав, що при поточному балансі в 16к грн, мій «День Нуль» настане 10 грудня. Хоча інтуїтивно здавалося, що грошей норм.

Що є зараз: Я вирішив запакувати цей скрипт у нормальний веб-інтерфейс (React, PWA), щоб не запускати його через термінал. Назвав проект HROSHI.

Це не банк і не бухгалтерія. Це система раннього оповіщення. — Вона каже: «Чувак, 10.12 буде касовий розрив. Не витрачай сьогодні більше 500 грн». — Вона показує «Безпечний баланс» (Total мінус Зобов’язання).

Навіщо я це пишу: Я хочу зрозуміти, чи я один такий «фінансовий хаотик», чи це спільна проблема? Я виклав на лендинг простий інтерактивний калькулятор (без реєстрації), який робить спрощений прогноз на грудень.

👉 Гляньте, кому цікаво: hroshi.app

Якщо тема вам відгукується — буду радий фідбеку тут або в формі на сайті. Якщо збереться група зацікавлених, дам доступ до повноцінного MVP з підключенням Моно.

Технічний стек: React, Tailwind, Firebase, Monobank Open API. Дані зберігаються локально (Local Storage), бо я параноїк не менше за вас.

Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось6
До обраногоВ обраному0
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Заробляю $3k, а в кінці місяця — 0. Написав скрипт, який закриває Хром, коли в URL є слово «glovo».

Мене накриває паніка, коли у мене відкладено менше, ніж я витрачаю за 60 місяців (5 років), а тут людина каже «О, живемо!» коли заходить один місячний дохід. Думаю нам обом треба працювати в першу чергу з власною психікою: мені — почати дозволяти собі більше, а автору — почати дозволяти собі менше.

Ото люди живуть. Я коли заробляв 1500$, мав десь 10К заощаджень, бо інакше тупо стрьомно жити. 10К на балансі — це тупо недоторканний ліміт, на ці гроші я можу прожити рік без прям суттєвого зниження рівня життя.
Далі йде ще 5К запасу на форс мажори — наприклад зламався ноут.
Далі я переводжу собі певну сумму на щоденні розходи, це окрема карта, якщо на ній закінчуються гроші раніше зп, то я починаю аналізувати що пішло не так. Іноді це навіть тупо інфляція й треба було підіймати цю сумму.
Й потім вже беремо суму яка залишилась на балансі, відіймаємо 15К — отримуємо суму яку можна витрачати на всяки хотілки. Якщо ця різниця вийшла відʼємною — я переходжу в режим жорсткої економії.

А який план в людей які живуть від зп до зп? Бо люди реально по півроку шукають роботу, й тренду на покращення ситуації немає. Типу все, бомжувати? Чи до батьків переїзжати прямо з дружиною?

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Якщо людина живе в розвиненому регіоні (великі українські міста також входять в ці списки)
То це звичайне явище, коли вистачає від місяця до місяця. 3к$ це шось типу середнє (може навіть менше) на домогосподарство.

Тим паче коли є боргове навантаження (іпотека, лізинг, кредит). Або родина.
1/3 житло (це оптимістичний сценарій), 1/6 авто, 1/6 до 1/3 харчування. Вже 2/3

Про який касовий розрив іде мова?
Чи купити людині зайву БУЛОЧКУ, чи ні?
«Вибач, але твоїм дітям потрібно трохи потерпіти з температурою, бо вийдемо в касовий розрив».

Якщо питання в «новому моніторі». То можно просто порахувати в умі. Залишок в теперішньому місяці мінус вартість монітора. Нашо мені додатковий додаток, коли і так є баланс по карці))

В цілому, ці принципи правильно окреслюють підхід до таких розрахунків, але ж це зовсім не значить, що у всіх така ситуація.

в цілому, subj — типове явище .
канал про таке, і матеріалу вистачає.

кредити

Ну власне.

Якщо немає фінансової дисципліни то ніякі апки не допоможуть.

Звісно якщо кредит вам видав не укргазбанк на суму кількасот мільйонів гривень під заставу бабкиного хруща.

пан

«фінансовий хаотик»

не пише, чи був у психолога.
починати треба с ADHD.
якщо він є, то з ним живуть .

технічні засоби іноді дозволяють знайти обхідне рішення організаційної проблеми, але навіть коли це можливо, воно зазвичай про щось маленьке, обмежено і тд

евфемістично в айті про це говоріть автоматизація бардаку, гарбідж ін-аут і тд

так от, правильна справа — впорядкувати своє життя і виробити собі добрий підхід, «милиці», якими себе підтримати тимчасово є ділом вторинним — що спрацювало для людини в її конкоретній ситуації те і є доброю практикою

головне — не поплутати, де рішення, а де паліативна медицина

взагалі ж прямо перед очима повчальна ситуація в масштабах країни — її половина вірила, що технічні засоби переможуть її організаційну слабкість, але цього як і завжди зі складними системами не відбулося, це просто неможливо

Ідея недопрацьована, і ось чому: вам не здається, що прораховувати чи вистачить вам на обов’язкові потреби, кожен раз при купівлі будь чого — не оптимальна і в загальному не безпечна стратегія.

Якщо мова йде про «обов’язкові потреби» = «обов’язкові витрати», вони розраховуються як пріорітетні, тобто спочатку, коли у вас тільки з’явились гроші, а вже після того як ви відклали на обов’язкове, ви маєте на руках суму, яку можете хоч на рулетку змити, ви можете бути спокійним, що на поїсти, помитись, поспати в теплі гроші є.

Тому, мені здається, тут не має потреби вирішувати проблему, якщо її немає. А екперімент з вайбкодом, то звісно гарно виглядає. Успіхів!

Мене накриває паніка, коли у мене відкладено менше, ніж я витрачаю за 60 місяців (5 років), а тут людина каже «О, живемо!» коли заходить один місячний дохід. Думаю нам обом треба працювати в першу чергу з власною психікою: мені — почати дозволяти собі більше, а автору — почати дозволяти собі менше.

5 лет норм в воюющей стране, в порядке у тебя психика имхо. Вопрос только в каких активах держишь, недвигу/валюта/гривна/ценные бумаги/бизнес/экзотика?
У автора видимо нет зависимых от него людей, потому что когда живёшь сам, то что с деньгами что без них как-то да проживешь

відкладено менше, ніж я витрачаю за 60 місяців (5 років)....
треба працювати в першу чергу з власною психікою: мені — почати дозволяти собі більше,

12 років, і все одно страшно втратити додаткове весло.

Час зараз такий, що виглядає ще років 3-5 і тих програмістів вже не треба буде.

Вже багато знайомих пішло на убер, особливо в США/західній європі

Так там автономус драйвинг уже руки потирает

є ще збір огірків та полуниці — там ще далеко до автоматизації, щоправда ремоуту нема і платять херню

Так там автономус драйвинг уже руки потирает

Так на убер йдуть не кар’єру будувати а щоб їсти купити)

виглядає ще років 3-5 і тих програмістів вже не треба буде.

вибачаюсь за необережний оптимізм, але якщо зненацька ця «криза зайнятості» почне розрулюватись, то де галєри будуть шукати «голови»?
Вайбкодингом все не заміниш, а джунів злили, їх майже не готують 4-й рік, сенйори з заощадженнями — на островах, мідли таксують.

, але якщо зненацька ця «криза зайнятості» почне розрулюватись, то де галєри будуть шукати «голови»?

Сотні тисяч закінчують CS напрями кожного року.

Та й не закінчиться ця «криза», АІ суттєво підвищує продуктивність, тому проектів на 100+ програмістів буде все менше і менше

коли у мене відкладено менше, ніж я витрачаю за 60 місяців (5 років),

глобальна криза триває 4-й рік, і щось не видно горизонту.
раніше кризи якось за пару років разрулювались.

ІМХО шлях в нікуди. Щоб перейти з режиму виживання в режим накопичення — дивитесь найбільші статті витрат і урізаєте. День за днем, місяць за місяцем. Кредит? В топку. Суші? В топку. Таксі? В топку. І т.д. Через півроку життя в режимі економії помаленьку відкручуєте краник. Дивитесь на Маслоу — що зараз найкраще бустане рівень життя по співвідношенню ціна-якість життя. І так до прийнятного рівня витрат і заощаджень. 1 заощаджена гривня= 1 заробленій гривні.

Візьміть ту саму ексельку і просто вносьте витрати і доходи наперед на кілька місяців.
Старайтесь не витрачати ні на що окрім того, що в списку і коригуйте список до факт.витрат.
Також мінімізовуйте список і суми ще до того як вони потрачені.
Збільшуйте доходи (способами які вас доступні, наприклад продайте лендінг фін.консультантам).

по правді з часом десь 3к це середнє близь до мінімального =(

Ото люди живуть. Я коли заробляв 1500$, мав десь 10К заощаджень, бо інакше тупо стрьомно жити. 10К на балансі — це тупо недоторканний ліміт, на ці гроші я можу прожити рік без прям суттєвого зниження рівня життя.
Далі йде ще 5К запасу на форс мажори — наприклад зламався ноут.
Далі я переводжу собі певну сумму на щоденні розходи, це окрема карта, якщо на ній закінчуються гроші раніше зп, то я починаю аналізувати що пішло не так. Іноді це навіть тупо інфляція й треба було підіймати цю сумму.
Й потім вже беремо суму яка залишилась на балансі, відіймаємо 15К — отримуємо суму яку можна витрачати на всяки хотілки. Якщо ця різниця вийшла відʼємною — я переходжу в режим жорсткої економії.

А який план в людей які живуть від зп до зп? Бо люди реально по півроку шукають роботу, й тренду на покращення ситуації немає. Типу все, бомжувати? Чи до батьків переїзжати прямо з дружиною?

Типу все, бомжувати?

Лягати, помирати.

вони мають одну фатальну ваду: вони показують МИНУЛЕ. Вони чудово кажуть мені, що я вже витратив
забагато на Glovo.

Це означає що не треба в майбутьному тратити на глово.

А взагалі, жити від зарплати до зарплати і юзати глово це п**ц)

Заробляю $3k, а в кінці місяця — 0. Написав скрипт, який закриває Хром, коли в URL є слово «glovo».

Також подумав, що це перше де можна щось змінити

Все одно не розумію — якщо ви виходите в нуль, як застрахуєтеся від ситуації, що, припустимо, банк-посередник з певних причин перестане відправляти кошти в Україну, і на налаштування нового потрібно буде витратити 2-3 тижні?

якшо ти нізвідки можеш прийняти рішеня прямо сьогодні купити монітор (як ти без нього виживав?) то ніякий скрипт (ні на пайтоні ні на баші) тебе не вряту.

не пробував планувати свої фінанси? напрклав в ХХ відсотків заробленого іде у сейвінги (звидси і покриваєш потрібні монітори чи несподівані факапи. якшо там нічого нема то і монітор тобі не потрібен). Х відсотків у великий щорічний відпочинок. Х/2 в короткі відпочинки (якшо грошщей на рахунках для відпочинку нема то ти не втомився). скільки в донати і тд.

інший спосіб менеджити фінанси — метод 4 конвертів.

Друже, дякую за детальну відповідь

Так, пробував і воно непогано працює в средньому по року. Але через затримки деяких з платежів у мене можуть бути гепи. А резервний фонд він для більш екстремальних смимтуацій інакше к постійно буду брати звідти гроші.

то не тільки бери але й повертай

Раз пішла така тема, то на скільки місяців у вас є заощаджень, депозитів, акцій?
В мене на 15 і мені все одно неспокійно.

Скільки у вас є набоїв і зброї?) Неможливо все передбачити.

І це теж така собі гарантія. А яка у вас ситуаційна обізнаність, доступ до розвідувальної інформації ? Якого покоління війни ваша зброя та амуніція, умовно мечи та списи із щітами не мають жодної клристі в війну дронів та іншої робототехніки. Чи вмієте ви це усе застосовувати ефективно для ураження супротивника ?
Ну і при усіх інших головний ресурс для людини, необхідний для виживання — їжа. Сьогодні ера економіки нафти, їжа видобуаається переважно за допомогою :тракторів, комбаїнів та вантажівок, подекуди сільгосп літаків і т.д.

ось це так pivot. Зараз замість керування фінансами переорієнтуємось на релокацію середнього класу у автономні комюніті)

Керування фінансами, один з методів забеспечення потреб виживання по піраміді Маслоу. Як окремий для індивіда, так і колективний на усіх рівнях колективів від якогось УСМД до держави та над державних організацій. Якщо вам не вистачає кожен місяць, тобто кассовий розрив — як і у держави кожний рік не сходиться бюджет, через витрати значно більші за дохід, то проблеми системні і просто розрахунками і учетом не обійтись. Хоча це необхідний перший крок.
Війна для держави, це часто як проблеми для індивіда — які би він міг би вирішити грошима, безбека одна з них від переїхати в краще місце для життя (і часто дорожче) далі бодігарди, систем охорони і т.д. до рівнів персональних контактів з політиками і т.д. коли криша на найвищому рівні. На тих же США вистачило дурі напасти в цьому столітті лише Алькаїді — скінчилось для останніх це дуже погано. Бенладен отримав кулю в око, а спонсор Садам Хусейн — відправився на шибенецю. Так що витрати в трільойн долларів на військові сили — не така і погана ідея.

Я ж серйозно запитав, а ви про зброю. Є лук з Декатлону і 6 стріл.

цілий ящик 9mm, декілька тисяч. Переживаю чи їм не треба спец умови для довгого зберігання.

що пугає навіть із runway 15 міс:?

Це дуже мало, краще би до кінця життя.

15 міс можуть перетворитись в ніщо при деяких обставинах, вірогідність яких зростає.

Насправді мене лякає мій низький пасивний інкам, всього 1 день витрат на місяць покриває мій місячний пасивний інкам.

Це неминучий проміжний етап

В якому розуміння проміжний?
А у вас скільким днів?

Я мав на увазі, що для досягнення 100% покриття, проходження етапу в 3% (1 день в місяць) — це неминучий проміжний етап.

А у вас скільким днів?

Я не використовую метрики ні пасивного доходу, ні кількості днів, які він покриває.

Замість цього я користуюся більш стандартизованими показниками — чистими активами (net worth) та річними витратами (поділеними на два типи: обов’язкові та необов’язкові).

Відповідно фінансові цілі — це мати активів мінімум 25×обов’язкові річні витрати, але краще не менше ніж 25×всі річні витрати.

Цікава метрика. А під net worth активами ви маєте на увазі також рухоме і не рухоме майно?

Так, net worth включає все, але я дивлюся лише на ліквідні інвестиційні активи (акції, облігації, фонди). Нерухомість чи авто, в яких я живу/користуюся, не враховую, бо їх неможливо швидко продати без зміни рівня життя (на відміну від податкової яка враховує взагалі все).

Я скажу спільності так (і це без жодного сарказму), що взагалі не відчуваю спокою і тривожуся, якщо маю запасу менше, ніж орієнтовно на 10 років життя наперед =) тому 15 міс для мене було би щось типу «ААААААА!!!!!!!!! АЛЯРМ!! БИТИ у всі дзвони! Крітікал емердженсі проблем!»

Додам тобі тривожності.
В мене не на 15, але на місяців 10-12 було.
Прийшов піпець який змусив злити все одразу
Такі часи ...

Я прийшов до того, що це не правильна система мислення. Не змістовна — треба думати в напрямку як кратно збільшити дохід. Якщо економити — то тоді економити без зменшення якості життя, умовно мати усе те що маєш — але витрачати менше ресурсів на це.
І тут у вас перевага, коли маркетинг базова спеціальність — це те в чому переважна більшість ІТ-шників дуже погано знаються і не вміють. Тому в нас часто буває коли за абсолютно одну і ту саму роботу, навіть в рамках одної і тої самої компанії, а інколи навіть відділку і проекту — можуть платити з різницею в 50%. Дуже залежить в кількості посередників в оборутці.
3к по світовим міркам — це жалюгідно мало.

по світовим міркам — жалюгідно мало

«мало/багато» без прив’язки до локальних цін, конкретних особових витрат-потреб, і певно купи інших факторів, то — жалюгідно неточне визначення

Середня зарплата спеціаліста з маркетингу в США $101 000 на рік. В ЄС справа скромніша — €55 000. Японія ¥9 000 000. Південна Корея — ₩55 000 000.
Тобто світовий рівень країн першого світу, це не мешне $5000 на місяць. Коли ми їм продаєм свої послуги за умовно три — то банально рухаємось по колоніальній моделі, тобто умовно добровільна здача себе в відверту експлуатацію.
Якщо що, то саме за це і ідуть усі війни від початку виникнення цивілізацій і коли основа виживання стала — соціальний статус та ранг в системі рангової конкуренції, коли на горі король (лугаль, фараон, раджа, імператор, султан і т.д.), а в низу раб.

Середня 5

ааа.. середні рівні по палатам, тоді продовжуйте вже далі з — отримав 5 віддав нп за ренту 3, або отримав 3 віддав 1

а внизу

піраміди

раб

— так більш очікувано, та і звучить подревнеєгипетськи)

коли основа виживання стала — соціальний статус та ранг в системі рангової конкуренції

Ви вже не вперше про цю рангову конкуренцію, не можу цього зрозуміти.
А якщо нема конкуренції, от просто нема?
Якщо основа виживання — здобути їжу — а саме, спіймати звіра чи рибу, виростити збіжжя, нагодувати сімейство — то до чого взагалі той ранг?
Якщо людині не потрібна конкурувати ні за що, а особливо якийсь ранг, ресурсу вистачає — бери звіра, птицю, рибу, мед — споживай, радуйся. Це я все дуже спрощено. Хіба не це основа виживання? Навіщо ранг, коли на столі хліба нема?

Якщо основа виживання — здобути їжу — а саме, спіймати звіра чи рибу, виростити збіжжя, нагодувати сімейство — то до чого взагалі той ранг?

В економіці є поняття альтернативної вартості.
У доісторичні часи у варіантів «виростити врожай, горбатячись у полі» існувала альтернативна вартість — «озброїтися, зібратися в групу й змусити когось іншого робити це на регулярній основі».

Якщо людині не потрібна конкурувати ні за що

Це в ідеальному світі. А в реальному є ті, хто озброївся. Вони конкурують між собою. І ось, наприклад, вони вимагають, 100 шкір на місяць з кожного села. А мисливські угіддя на всіх загалом можуть дати лише 150. Серед мисливців теж виникає жорстка конкуренція.

Якщо людині не потрібна конкурувати ні за що, а особливо якийсь ранг, ресурсу вистачає

Ресурс замало здобути. Його ще розподілити треба. На етапі розподілення — окрема, жорстка конкуренція.

Тобто світовий рівень країн першого світу, це не мешне $5000 на місяць.

Воу-воу і скільки там коштує аренда/купівля житла? По скільки годин там працюють? Я вже мовчу за крінжову систему аренди в РК(Jeonse).
Скільки зп залишається «нетто», після обов’язкових платежів (коммуналка/страховки).

Все правильно. Після такої з/п буде лишатися дуже мало, або взагалі нічого.
Щоб «вискочити» у суттєвий плюс, необхідно сильно нарощувати прибуток, а оскільки «база» для прожиття досить висока, то це зробити непросто.

згоден, у кожно своє «мало/багато»

Все вірно. Мій особистий біль це умовно велика кількість (не 2 як при ЗП) заходів грошей за місяць, часто у різні дні місяць до місяця. І мені важливо бачити чи не виникне десь розрив. Тобто за ітогом місяця в основному дохід більш за витрати, але у якийсь конкретний день может бути cash flow shortage

Саме для цього люди й тримають кредитки на такі короткострокові позички, щоб раптом щось, то на якісь 2-3 тижні зайти у мінус, але НЕОДМІННО повернути борг у рамках грейс періоду (без відсотків). Гарна підстраховка, але БЕЗ фанатизму і зловживань. Виключно по ділу — знаєш, що наприклад, через 10 днів зайде тобі транш — тратишся на хавку і базові речі, по необхідності, тільки отримав транш — погасив (не прямо терміново, але бажано не тягнути). Так і фінансова дисципліна буде, і захищеність від касового розриву.

Десь приблизно з точно такою же метою свого часу після досить тривалого користування Google Sheets, створив для себе веб аппку. Бо гугл воно в принципі питання закриває, але все рівно треба багато рухів по актуалізації.
і поступово воно розрослось по суті до повноцінної апки з керування фінансами (баланси, бюджети, мультівалюти автоматично, репорти по руху грошей, репорт по категоріям витрат, ну і власне планування майбутніх з чого все почалось).
Планування у мене виглядає так на тестовому акку:
ibb.co/WY84ckk
діаграмма досить добре дозволяє швидко прикинути що буде.

Свідок, у такі моменти я розумію що я не єдиний хто розуміє що Sheets це, звісно, безкоштовно, але потребує достатньо багато часу на адміністрування. Особливо з мобайлом не дуже seamless customer journey

Excel ... мають одну фатальну ваду: вони показують МИНУЛЕ

Чому ж минуле?

1. Ви знаєте свій дохід: $3000 кожного місяця на рік уперед.

2. Ви знаєте свої витрати кожного місяця на рік уперед з ймовірністю 95% (подивіться попередні місяці та випишіть наперед): оренда житла, комуналка, проїзд, бензин, підписки, виплати по кредитам, їжа, податки тощо. Тут важливо, що до копійки вам не треба рахувати, ви ж не бухгалтер, та за помилку вас не оштрафують. З вашим доходом ви можете планувати +/- 100 грн.

3. Ви будуєте сальдо на кожен місяць як Σ(доходів) — Σ(витрати).

4. Якщо треба придбати монітор — ви можете вписати його в цю таблицю та подивитись — чи є касовий розрив (тобто відʼємне сальдо).

Таблиця допомагає планувати витрати, але фінансову дисципліну вона не замінить.

Ще з порад — обовʼязково відраховуйте 10% від доходу в день його отримання на окремий рахунок, без будь яких умов. Коли прийде якийсь піздець, напишете «дякую» у цьому коментарі.

Порахувати статистично скільки іде «на життя в місяць», відкласти на це «цільові кошти», ще «резерв» на передбачені витрати і ще 6 резервів «на півроку» (під час ВС «на рік»). Решту інвестувати у різні активи.

В країні 30-40% населення знаходяться вище лінії бідності, але будь-який форс-мажор їх вгоняє у скруту. Тому про інвестування не кожному легко зараз думати

В країні 30-40% населення знаходяться вище лінії бідності, але будь-який форс-мажор їх вгоняє у скруту. Тому про інвестування не кожному легко зараз
думати

Бо ті 30-40% не відкладають гроші на чорний день.
Це взагалі базово, мати хоча б на пів року життя.
А якщо звільнять, а якщо хвороба, а якщо треба буде переїхати терміново?

І це не важко відкласти, треба просто жити згідно доходів.
Гречка/макарони, курка, дешевий алкоголь якщо не можливо відмовитись, ніяких платних підписок. І вийде відкладати суттєву суму

Он в сусідній темі якраз хороший приклад чому треба завжди мати резервний фонд
dou.ua/forums/topic/56885

Так йому не вистачає заробленого на місяць тому він потрапляє в кассові розриви, що там відкладати ? Це як фінансове навчання, від часто невігласів з ЄС та США до уряду України яких на якись хрін прислали (нормальних теж інколи, та вони швидко розуміють в чому справа). Кукловоди типу Генрі Кіссінджера та Девіда Рокфелерра, що в тіні і усе це і організували звісно не світяться і тихо роблять свою справу.
Коли тобі через недостатній прибуток мало грошей — варіантів два, або скоротити усі надлишкові витрати, тобто жити по средствах, або збільшити дохід і третього не дано. Пропозиції побудувати літака з соломи, навушники з кокосу і макет рації з каменю — таке собі, культ Карго звется. Підти взяти черговий кредит — це якраз такий культ. Між іншим американців завів дуже не туди, тобто повторювати за «більш високорозвинутою» цивілізацією її дурості не варто.

Касовий разрив це далеко не завжди про витрати > доходів

йому не вистачає заробленого на місяць

Вибачте, але коли заробляєш $3000, та їх не вистачає — то мені здається це проблема з фінансовою дисципліною («я вже витратив забагато на Glovo»).

що там відкладати ?

Далі не читав.

нажаль тільки у 26 прочитав Кіосаки який мені, як малій дитині, сказав pay yourself first)

10% це прям must

Кредит не бери, живи не месяцем а неделей

Отложил на неделю, только это и тратишь, промахнулся, жди следующей недели и планируй лучше

как жить если потратил бюджет раньше времени?)

На хлеб и воду хватит, остальное на следующей неделе подумаешь

Беззаставний кредитний ліміт для власників преміальних карток ПриватБанку з пільговим періодом користування до 55 днів!
Максимальний розмір кредитного ліміту для пакету Premium до 800 000 грн.

Ну якщо питання реально стоїть «як жити?» у сенсі — «як фізично вижити і не померти?» то взагалі людина може декілька днів голодувати і жити на одній лише воді. Тож жити ви зможете, але питання у тому — чи захочете ви так жити? І чи допоможе така практика вам краще планувати свій бюджет на наступні тижні.

Деякі пенсіонери якось вхитряються виживати на 100-200$ на місяць, а вам у 15-30 разів більшої суми не вистачає. Найміть собі дідуся-ментора, хай вас навчить)

людина може декілька днів голодувати і жити на одній лише воді

Недель же. Но лучше заранее практиковать, с непривычки первые дни тяжко

Я написав тобі невеличку чи то статтю чи то книгу, щоб ти нарешті узнав, чого і скільки саме ти комусь переплачуєш. Бо ти напевне переплачуєш, якщо тобі не вистачає? Я написав тобі ще й тому, що мені сподобалося, що ти вирішив відстежити свої видатки. Контролювати свої фінанси вкрай важливо.

github.com/...​ction/blob/main/README.md

Дякую, Олеже. Стаття змушує задуматись)

після слів «я вже витратив забагато на Glovo»

я зрозумів що цьому хлопу ця апа не допоможе )))

PS. лендінг вогонь доречі

Глово — це вже діагноз?)))) пс.с. дякую

Глово — це вже діагноз?

Перше, що роблять люди, коли треба економити, але без помітного зниження рівня життя — готують самостійно.

Не понял а что не так?
Я сам доставками не пользуюсь тк люблю в ресторане посидеть поесть, насладиться сменой обстановки.
Но я-то пенсионер, у меня всё время свободное, кому-то его не хватает.

І вайб Кіпр ще сповільнює темп життя?

Відклади 20% з місячного доходу, та й живи спокійно, нащо якісь маніпуляції

Якщо відкладу 20% то просто на 20% швидше прийде день Х)

то просто на 20% швидше прийде день Х)

В інтернеті багато порад, як скоротити витрати.

Та й пора додати 20% до своїх послуг. ;)

ніяка це не тєма. ти не вмієш зараз розменеджити 3к. 3,6к чи навіть і 6 к не змінять цього — невміння менеджити фінанси, самоконтроль, планування. просто до кінця місяця ек вистачатиме при більшій хаотично прожитій сумі

Шикарна штука! Саме те, що треба багатьом (впевнений у цьом).

Як і багато інших людей, ми в першу чергу вирішуємо свої особисті болі щодо фінансів. Але, схоже, ми не одні такі)

для чого апка, якщо можна вести витрати в паперовому блокноті
fi202x.blogspot.com/2025/12/166-2025.html

Я у блокнот записую графіки відключень

Логічно, ще ліпше робити насічки, якщо що, то можна було зчитати напомацки

Я навпроти, накодив на Пайтон з ШІ скрипта, щоб отримувати файний графік відключень для себе...

це поки є е.е. та інтернет

То ви витрачаєте все в 0 і не маєте заощаджень? Які заспокійливі чи ліки приймаєте? Я би вже на стінку дерся.

Я не маю заощаджень та виживаю 3++ роки рашистської навали майже на 0 грн (декілька тис. усього — кожному тут на ДОУ це на одну годину смузі попити кожен день).

На жалкі копійки, поринаючи у шалені, рвучі психіку борги.

нажаль ви не один такий. вірю що наша функція оптимізації боргів допоможе знайти варіанти подолання скрути. Одні сімї за раз

Навряд чи є такі тут люди, що не можуть по місяцю піти і купити простої ЇЖІ в АТБ.
Та оплатити Інтернет (який на «Тиждні довіри» зараз — але закінчиться завтра — і усе, фініта ля трагедія фрілансера моя. Навідь шукати щось вже не зможу).

Так заощадження ж потрібні на чорний день. А тут такий собі сірий

якщо це сірий, то на чорний точно не пригодяться

Андрію, розумію ваше занепокоєння. Безпека — наш пріоритет № 1. Застосунок буде працювати за принципом Local-First: ваші дані живуть на вашому пристрої, а не на наших серверах. Підключення до банків відбувається через офіційні API виключно в режимі читання (read-only). Ми не маємо технічної можливості (і бажання) керувати вашими коштами. «Вайб» — це про дизайн, а не про нехтування безпекою :)

Так, віримо аноніму який вчора зареєстрований. Біжимо спотикаємось, ось вам доступ до моїх даних і історії витрат.

Так і шо, допомогає економити вам цей скрипт?

Ого, дякую всім! Вже 22 людини в вейтлисті за годину 🥳 Це мотивує пиляти код швидше. Скоро покажу скріни інтерфейсу.

Потім можна буде монетизувати мікро-кредитами і т.д. Підходяща аудиторія

🤣🤣🤣 Манівео, напишіть мені в особисті

Тут трошки інше потрібно. Аналітика витрат, поєднана з коливанням психічних станів.

Щоб бачити імпульсивні покупки, відхилення від норми і т.д.

Я по мотивам своїх числених розмов з ШІ з початку великої війни, зараз таке починаю розробляти...

Саме для аналізу того, як змінювалось спілкування з ШІ, в залежності від того, як завдяки МАЙЖЕ НУЛЮ ДОХОДІВ 3++ РОКИ МЕНЕ КЛІПАЛО І КЛІПАЄ!!!

А ще як мене кліпає, знає чудово МОНОбанк. Коли НУЛЬ майже отримуєш і ВИЖИВАЄШ, поринаючи в БОРГИ (СТРАШНІ) — ну, спробуйте якось.

Якщо виживете взагалі — розповісте.

ВИЖИВАТИ на 2-3 тис. гривень в місяць 3++ роки.

На заході є практика, коли виплати людям з... еее... як це сказати... нестабільним настроєм дають не особисто людині, а його «ментору». Людина з нестабільним настроєм приходить до ментора та каже: «Дай мені 1000 грн на комуналку», він дає та контролює як витратив. Чи не почала ця людина програвати ці гроші в казино, або купляти щось зайве?

правильно ли я понимаю
ты написал скрипт, чтобы быть в тонусе и всегда уходить в «0» за день до зарплаты ?

😂 чтобы было из-за чего стрессовать подольше. Раньше знал когда деньги УЖЕ закончились, а теперь 2 недели до этого стрессую))))

Підписатись на коментарі