Нав’язливе шпигунське ПЗ у телефонах Samsung без можливості видалення, або як Samsung спаскудилися
Привіт. Я, як типовий айтішник, обслуговую техніку своєї сім’ї, розв’язую проблеми з ПЗ, переглядаю наявні платні підписки, пропоную безкоштовні альтернативи замість зайвих платних програм. У цій темі опишу, як спаскудилися телефони Samsung.
Отже, купив дружині Samsung Galaxy A36 на заміну A32 (на A32 перестали приходити патчі безпеки). Це важливо, бо на телефоні стоять банківські застосунки.
Під час першої спроби налаштування помітив, що встановилося дуже багато зайвого сміттєвого ПЗ. Тож скинув пристрій до заводських налаштувань і повторив налаштування вже без Wi-Fi.
Після налаштування вмикаю Wi-Fi — і телефон, без будь-яких запитань і підтверджень від мене, починає завантажувати сміттєві програми на 1.89 GB. Відсутні явні опції, щоб скасувати завантаження та встановлення цих сміттєвих програм. Ці нав’язані програми називаються «рекомендовані».
Окремо від «рекомендованих» з’являється застосунок AppCloud. І AppCloud так само без будь-яких запитань починає встановлювати сміттєві застосунки. AppCloud поводиться як шпигунське ПЗ:
— після встановлення телефону без Wi-Fi — AppCloud відсутній у списку програм;
— після ввімкнення Wi-Fi — AppCloud з’являється;
— відсутня можливість видалити AppCloud зі списку програм;
— після вимкнення Wi-Fi AppCloud то зникає зі списку програм, то знову з’являється.
Поведінка AppCloud дуже схожа на шкідливе ПЗ — нагадує те, як колись Yandex самостійно встановлював себе пошуковиком за замовчуванням.
AppCloud розроблений ізраїльською компанією IronSource, і вже є вистачає гучних обговорень про AppCloud як про шпигунське ПЗ:
- Unremovable Spyware on Samsung Devices Comes Pre-installed on Galaxy Series Devices (Reddit)
- Unremovable Israeli Spyware Found on Samsung Devices (LinkedIn)
Ставлення Samsung до користувачів сильно спаскудилося. Це видно й на прикладі іншої техніки — наприклад, холодильників Samsung, які вже показують рекламу.
AppCloud можна вимкнути, але на Reddit пишуть, що після оновлення телефону він знову активується. Так само з коментарів на Reddit: якщо видалити AppCloud через ADB, то після оновлення він знову встановлюється.
У мене відсутнє бажання далі розбиратися з AppCloud, тож я вже займаюся поверненням телефону. Сьогодні сходив у сервісний центр Samsung з формулюванням:
У пристрої є додатки, які неможливо видалити, система показує рекламу, є проблеми безпеки. Прошу обмін або повернення.
Менеджер сервісного центру мені відмовляв, брехав, намагався направити на хибний шлях — можу уточнити в коментарях. Я попросив надати письмову відмову. Після цього вони взяли телефон на перевірку, хоча я вже все продемонстрував:
— що AppCloud відсутній у списку програм до увімкнення Wi-Fi;
— як він з’являється після увімкнення;
— як починають встановлюватися нав’язані програми без можливості це зупинити.
Що далі? Навіть у разі повернення грошей я надалі перестаю купувати техніку Samsung і буду відмовляти близьких. Якщо після діагностики буде відмова в поверненні коштів — подаватиму скаргу в Tüketici Hakem Heyeti (споживчий арбітраж).

Найкращі коментарі пропустити