Нав’язливе шпигунське ПЗ у телефонах Samsung без можливості видалення, або як Samsung спаскудилися

💡 Усі статті, обговорення, новини про Mobile — в одному місці. Приєднуйтесь до Mobile спільноти!

Привіт. Я, як типовий айтішник, обслуговую техніку своєї сім’ї, розв’язую проблеми з ПЗ, переглядаю наявні платні підписки, пропоную безкоштовні альтернативи замість зайвих платних програм. У цій темі опишу, як спаскудилися телефони Samsung.

Отже, купив дружині Samsung Galaxy A36 на заміну A32 (на A32 перестали приходити патчі безпеки). Це важливо, бо на телефоні стоять банківські застосунки.

Під час першої спроби налаштування помітив, що встановилося дуже багато зайвого сміттєвого ПЗ. Тож скинув пристрій до заводських налаштувань і повторив налаштування вже без Wi-Fi.

Після налаштування вмикаю Wi-Fi — і телефон, без будь-яких запитань і підтверджень від мене, починає завантажувати сміттєві програми на 1.89 GB. Відсутні явні опції, щоб скасувати завантаження та встановлення цих сміттєвих програм. Ці нав’язані програми називаються «рекомендовані».

Окремо від «рекомендованих» з’являється застосунок AppCloud. І AppCloud так само без будь-яких запитань починає встановлювати сміттєві застосунки. AppCloud поводиться як шпигунське ПЗ:
— після встановлення телефону без Wi-Fi — AppCloud відсутній у списку програм;
— після ввімкнення Wi-Fi — AppCloud з’являється;
— відсутня можливість видалити AppCloud зі списку програм;
— після вимкнення Wi-Fi AppCloud то зникає зі списку програм, то знову з’являється.
Поведінка AppCloud дуже схожа на шкідливе ПЗ — нагадує те, як колись Yandex самостійно встановлював себе пошуковиком за замовчуванням.

AppCloud розроблений ізраїльською компанією IronSource, і вже є вистачає гучних обговорень про AppCloud як про шпигунське ПЗ:

Ставлення Samsung до користувачів сильно спаскудилося. Це видно й на прикладі іншої техніки — наприклад, холодильників Samsung, які вже показують рекламу.

AppCloud можна вимкнути, але на Reddit пишуть, що після оновлення телефону він знову активується. Так само з коментарів на Reddit: якщо видалити AppCloud через ADB, то після оновлення він знову встановлюється.

У мене відсутнє бажання далі розбиратися з AppCloud, тож я вже займаюся поверненням телефону. Сьогодні сходив у сервісний центр Samsung з формулюванням:

У пристрої є додатки, які неможливо видалити, система показує рекламу, є проблеми безпеки. Прошу обмін або повернення.

Менеджер сервісного центру мені відмовляв, брехав, намагався направити на хибний шлях — можу уточнити в коментарях. Я попросив надати письмову відмову. Після цього вони взяли телефон на перевірку, хоча я вже все продемонстрував:
— що AppCloud відсутній у списку програм до увімкнення Wi-Fi;
— як він з’являється після увімкнення;
— як починають встановлюватися нав’язані програми без можливості це зупинити.

Що далі? Навіть у разі повернення грошей я надалі перестаю купувати техніку Samsung і буду відмовляти близьких. Якщо після діагностики буде відмова в поверненні коштів — подаватиму скаргу в Tüketici Hakem Heyeti (споживчий арбітраж).

Епілог

Нав’язане сміттєве програмне забезпечення я вважав проблемою лише китайських брендів, тож тепер перевірятиму техніку ретельніше. Можливо, навіть створю сайт, який генеруватиме для мене промпт із порівняннями минулорічних моделей, про які вже встигли написати відгуки, з інформацією про дефекти, що з’являються з часом, перегрів і наявність bloatware.
👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

Вже пройшло мої 10 років від НДА, тому можна відкривати страшні секрети:
1. Самсунг іде на базі Андроїду, а в гугла є вимога залежно від регіону ставити обовʼязкові додатки. Вам ставлять Google Maps, а десь навпаки видаляють.
2. Самсунг має свої власні розробки, які є обовʼязковими — власні — камера, контакти, і тд.
3. На основну прошивку стає кастомна під конкретний регіон. І там уже додають проплачені додатки, різні новини і тд.
4. Від операторів також ідуть обовязкові додатки.

Навіть якщо ви щось із того видалите, при оновленні все відновиться, бо прошивка оновлення включає все це. Здебільшого в прошивці «заглушка», що завантажує себе при підключенні до інтернету.
Це не про шпигунство — це бізнес.
На дешеві моделі (не S і Note) часто накидали стільки цього добра, що при завантаженні місця на телефоні не лишалося.

П.С.
На момент 2013 року Україна входила в один регіон з вгадайте ким.
І ще перед нашою революцією пар@шка вимагала розділити сервер для новинних додатків, бо вони категорично не хотіли бачити там новин про Україну.

Я, як типовий айтішник, обслуговую техніку своєї сім’ї

Типовий день Ярослава:

— Фууух... усі телефони родини обслуговані, тре трішки відпочити та пійти перевірити платні відгуки від анонімів на ДОУ...

Отже, купив дружині Samsung Galaxy A36

Пожалій дружину, купи їй вже 17-й айфон ну або якийсь 10 піксель:)

Ярослав — борець, Кожаєв — баксьор. Міша, Гриша й Опанас просто щоб згадати класика.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Можливо, навіть створю сайт, який генеруватиме для мене промпт із порівняннями минулорічних моделей, про які вже встигли написати відгуки, з інформацією про дефекти, що з’являються з часом, перегрів і наявність bloatware.

Сайт для перевірки смартфона перед покупкою на проблеми на основі скарг з Reddit

дуже часто інформативність та об’єктивність писанини на сайтах типу редіт відповідає такій же писанині на стінах громадських вбиралень. як відсіюються об’єктивні та інформативні коментарі від коментарів прихильників змов або людей які заспамлюють весь ресурс своєю часто необ’єктивною (наприклад через не розуміння теми обговорення) думкою, але мають багато вільного часу для такої діяльності?

Я створив статичний сайт, який генерує prompt для виявлення можливих проблем у смартфоні ще до його купівлі. ChatGPT, Gemini, Claude або Copilot повертають вам результат із наявними проблемами, і ви вже самостійно далі перевіряєте, чи справді ця проблема існує, чи ШІ її вигадав, і чи буде ця проблема вам заважати.

Код цього сайту у публічному доступі, ви можете зайти в репозиторій — там є папка «prompts», оновити промпт і згенерувати собі свій кращий варіант.

Як варіант. Беріть смартфон на базі Linux і налаштуйте права таким чином, аби програма не мала змоги ні встановлюватись ні функціонувати та не мала доступ до мережі.

Тут багато хто каже що на дорогих s версіях немає тих додатків. Цікаво чому. Що, за багатими не треба слідкувати чи шо? Я б задав це питання самсунгу.

На S25 Ultra є застосунок «Recommended apps», згідно з цим коментарем.

Цей застосунок «Recommended apps» на бюджетній моделі Samsung Galaxy A36 має дозвіл на встановлення застосунків із невідомих джерел, і цей дозвіл неможливо прибрати звичайному користувачу.

Застосунок «Recommended apps» може бути таким самим шпигунським ПЗ, як і AppCloud, але AppCloud через розголос приберуть, а «Recommended apps» залишиться. Тож простіше й дешевше уникати проблем, ніж потім стресувати й намагатися все виправити.

Так, є дозвіл, і так неможливо прибрати.

В версии 24 не вижу такого с последним обновлением

Та нема різниця дорогий самсунг чи ні, різниця є тільки в залежності від регіону, більшість людей має самсунг з ЄС або України, там нема такого на всіх моделях, тому всі і думають що це через те що вони купили дорогий самсунг.

Огоо, цікаво, мабуть це на бюджетних Самсунгах така шняга, у мене нема такого в S-серії

В Galaxy S никаких лишних приложений нет. Наоборот, все полезное. Возможно, более дешёвые версии добавляют.

Тут ще не питали, чи можливо дружина айфон хотіла?

Єміратскій s25 ultra. Appcloud немає. Recommended apps — є.

Короче, покупайте айфоны, дамы и господа.

це та ОС, де для сінку у облако потрібно тримати відкритим додаток у 2к25? Адекватні це купляють взагалі? Дореч, це ті девайси де GPS не вимикається від слова зовсім?

Google Photo на айфоні синхронізується сам, про нативні застосунки, гадаю, казати не варто. ;)

Вже багато років як програмісти застосунків в iOS самі вирішують як і коли робити синхронізацію.

Дуже заздрю автору, що нього є час розбиратися в нюансах с нав’язаними додатками в прошивці. Колись я також цім хворів, міг рутануть телефон з цієї або інших причин, благо на форумах на кшталт XDA/4PDA вже через місяць після релізу девайса хтось да встановить нову custom-прошивку. Зараз мені важливо, щоб оновленні до останнього андроїда проходили хоча б 3 роки після купівля. А так с Samsung-ом все гуд. В сім’ї 2 А55-х.

Користуюся Android 9 і задоволений. Жодних оновлень мені не потрібно — усе працює справно.

Жодних оновлень мені не потрібно — усе працює справно

я теж так думав поки гугл не відключили андроїд 8 для гугл пея минулого року, тепер неможливо користуванись нфц

Підтримка A55 завершиться через пару років, тож за можливості перед покупкою нового A59 згадайте про наявні проблеми з нав’язливим ПЗ й перевірте смартфон ось тут.

Встановіть Shizuku (apt.izzysoft.de/...​oe.shizuku.privileged.api) і надайте дозвіл налагодження через Wi-Fi. Встановіть Canta (apt.izzysoft.de/...​/io.github.samolego.canta) та авторизуйте в Shizuku. Ці дії не рутують смартфон, не позбавляють гарантії.
Видаліть додатки: AppCloud (com.aura.oobe.samsung.gl), Рекомендовані програми (com.samsung.android.mapsagent), Рекомендовані програми (com.samsung.android.app.omcagent). Навіть після оновлення прошивки цей непотріб більше не з’являється.
Я так видалив біля 50 додатків. На мою скромну думку, Samsung Galaxy A55 на One UI 8 став працювати швидше та стабільніше.
Мир вам в Господі Ісусі Христі!

Жодним чином не виправдовую самсунг, але як то кажуть, «Дешева рибка — смердюча юшка».
В мене вже було три самсунга S серії, нічого вище описанного я не помітив.

самсунг
дешево

виберіть щось одне

Вже пройшло мої 10 років від НДА, тому можна відкривати страшні секрети:
1. Самсунг іде на базі Андроїду, а в гугла є вимога залежно від регіону ставити обовʼязкові додатки. Вам ставлять Google Maps, а десь навпаки видаляють.
2. Самсунг має свої власні розробки, які є обовʼязковими — власні — камера, контакти, і тд.
3. На основну прошивку стає кастомна під конкретний регіон. І там уже додають проплачені додатки, різні новини і тд.
4. Від операторів також ідуть обовязкові додатки.

Навіть якщо ви щось із того видалите, при оновленні все відновиться, бо прошивка оновлення включає все це. Здебільшого в прошивці «заглушка», що завантажує себе при підключенні до інтернету.
Це не про шпигунство — це бізнес.
На дешеві моделі (не S і Note) часто накидали стільки цього добра, що при завантаженні місця на телефоні не лишалося.

П.С.
На момент 2013 року Україна входила в один регіон з вгадайте ким.
І ще перед нашою революцією пар@шка вимагала розділити сервер для новинних додатків, бо вони категорично не хотіли бачити там новин про Україну.

Цікаві одкровення. А не підкажете, часом, чи таке сміття, як «Інструменти SIM», теж є вимогою від Google? Бо у мене один і той самий номер від Київстара вже 17 років, і на кожному новому android телефоні (Samsung, Motorola) цей додаток з’являється після активації SIM. Додаток чисто для «розводу» пенсіонерів, бо періодично видає модальні вікна з пропозиціями підписатися на платні SMS-послуги від Київстара. Тому перше, що треба зробити після перезавантаження — деактивувати його. В інтернеті пишуть що воно вшито прям в сім карту, але на рівні android чомусь видалити цей додаток неможливо.

Не впевнена, теж думаю що це рівня сім карти.

Цей додаток ви побачите навіть на бабцефоні Sigma — він на сім карті. Переходь на e-sim, там не буде

Те, що було раніше, — я ж теж бачив: телефони йшли з предвстановленими застосунками залежно від регіону й місця купівлі, наприклад у якогось мобільного оператора.

Але зараз є застосунок «Recommended Apps» від Samsung із дозволом на встановлення застосунків із невідомих джерел, і цей дозвіл неможливо прибрати. У налаштуваннях до нього навіть є примітка, що дозвіл ризикований.

Є також застосунок AppCloud, який то з’являється у звичайному списку програм, то зникає, і тоді AppCloud можна побачити лише якщо увімкнути галочку «показувати системні застосунки».

Усе це ж можна робити цивілізовано й відкрито, без таких темних патернів, які відштовхують від майбутньої купівлі техніки Samsung.

Самсунг міг би як епл договоритися, занести, проплатити унікальні умови під себе, щоб зробити свій продукт чистішим і приємнішим для людей, щоб виділятися серед інших андроїд виробників. Але йому простіше блогерам і ютюберам заносити.

це бізнес.

Угу, саме так

Ярослав — борець, Кожаєв — баксьор. Міша, Гриша й Опанас просто щоб згадати класика.

Мене більше насторожує застосунок «Recommended Apps» на Samsung Galaxy, про який я також створив пост на Reddit.

Так, у пості на Reddit — переклад того, що написано в цій темі на DOU, просто акцент зміщено на застосунок «Recommended Apps».

Так все-таки, це шпигунське ПЗ чи ні?

AppCloud поводиться як шпигунське ПЗ

Спочатку була фраза з констікцією ’як’ що означає що може бути шпигунським а може і не бути.

Поведінка AppCloud дуже схожа на шкідливе ПЗ

тут вже маємо підсилення ’дуже схоже’

Краще нав’язливий коментатор, ніж нав’язливе шпигунське ПЗ

І в коментарях вже є непряме вважання що це шпигунське ПЗ. Та і загальний тон коментарів вже вдається таким що це шпигунське ПЗ.

Так от, чи є у вас якісь докази що це шпигунське ПЗ чи це ваше припущення? Бо на технічному форумі було б цікаво почитати якесь більш детальне дослідження, якщо ви на таке спроможні і вам це цікаво. А думки рівня твітів Гончаренко у нас вже є в твіттері. Нікому не подобаються нав’язливі додатки і тут ви нічого нового не відкрили. І у самсунга вони були вже років 10 так точно.

Поки складається враження що або ви любите трохи перебільшити, для драматичності ефекту. Або точність формулювань це не ваша сильна сторона, що дуже дивно, беручи до уваги вашу професію.

Є статті на інших сайтах, які стверджують, що AppCloud — це шпигунське ПЗ, і є мій власний досвід, у якому поведінка AppCloud схожа на шпигунське ПЗ.

Мене більше насторожує застосунок «Recommended Apps» на Samsung Galaxy, про який я також створив пост на Reddit.

У мене відсутня ціль довести вам, що на телефонах Samsung «AppCloud» є шпигунським ПЗ або що «Recommended Apps» є шкідливим ПЗ. У мене просто, на основі мого досвіду, відсутня довіра до цих застосунків — як до зіпсованої їжі, протермінованої риби або м’яса. Мені простіше відмовитися від уживання потенційно зіпсованих продуктів, ніж наражати себе на ризик.

Дякую за ваш коментар — на його основі я створив ще один пост у LinkedIn про «AppCloud» та «Recommended Apps».

Wildebeest

У мене відсутня ціль довести вам, що на телефонах Samsung «AppCloud» є шпигунським ПЗ або що «Recommended Apps» є шкідливим ПЗ

То може тоді краще не вважати його шпигунським ? Навязливим так, а називати його шпигунським тільки тому що воно навязливе це трохи не туди, ви так не вважаєте?

Та я вже почав сам розбиратись із цікавості. Пишуть що це на близькому сході і Африці. Ви мешкаєте десь там? Чи ви помітили це в Євпропейських версіях?

Мабуть таки десь там, бо у мене s25 Ultra і ніяких AppCloud не знайшов в телефоні

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Я з пікселя пересів на Motorola і не шкодую.
Зараз у мене G84, у дружини G85 — вистачає на все.

У мене був Samsung S10+ за 5 років усе ще живий, але акумулятор уже почав здуватися. Подивився, що зараз випускає Samsung, і офігів — якісь «цеглини», а не телефони. Довго вагався, але теж взяв собі Motorola Edge 50 Ultra. Взяв — і не жалкую. У Мотороли доречі теж якясь фігня стокова стояла, котра могла ставити сама рекомендовані додатки, але я той сервіс вимкнув тай забув про нього.Після оновлення він не вмикається

У мене був Samsung S10+
що зараз випускає Samsung, і офігів — якісь «цеглини», а не телефони

Я щось не помітив що є такого в нових, що робить їх цеглинами, але S10+ не робить цеглиною. Все те саме, великий екран попереду, декілька камер ззаду, просто по іншому розташовані. Мені навпаки нові моделі здалися більш іграшкові, бо дуже легенькі, але точно не цеглини.

Та ну, ладно. У Samsung вже немає моделей, які були б такими компактними, як S10+. Ця модель надзвичайно легка й тонка. Зара робиться акцент на потужність і автономність. Плюс за рахунок пасивного охолодження збільшується вага та товщина.

Samsung S10+ (2019):
7.8 мм, 175 г мала відносно компактну теплову систему

Samsung S24 Ultra (2024):
8.6 мм, 232 г — велика мідна парова камера + графитові прошарки

Samsung S25 Ultra (2025):
парова камера збільшена ще на ~40%
вага знову виросла
товщина теж трохи збільшилася

Так ви порівнюєте модель ультра і плюс, S25 + важить 190г. Зараз ним користуюсь він прям зручний і легкий, до цього у мене був s21 ultra там да лопата трохи, але дизайн був набагато краще ніж в інших ultra. Зараз погоджуюсь S25 ultra сильно великий, але він такий ще за рахунок стілуса. Мені він особисто не потрібний, тому навіть не розглядала цю модель.

Мій 145 грам і то вважаю не мало.

Та то чат порівняв. Я й не знав, що «Плюс» і «Ультра» — це різні категорії. У 2019 був лише «Плюс».

Скажу так: якщо у вас раніше не було Samsung Galaxy Edge із заокругленим дисплеєм, то ви просто не відчуєте цієї різниці(у мене був до цього edge S7). І не забувайте, що телефон зазвичай тримають у чохлі. У мене S10+ був у фірмовому чохлі-книжці, і він уже здавався товстим. А якщо зняти чохол — прям вау, який він легенький і тоненький.

Я завжди в живу телефони вибираю, в comfy, алло і фокстроті дивився всі моделі від самсунга котрі були на стенді, ну те воно.

Та то чат порівняв

А, ну головне ж розказувати що зараз вже не то і таке не роблять, роблячи вигляд що розбираєшся, а насправді навіть не тримавши їх в руці, а порівнювати через чат.... Я хз як можна казати що

якісь «цеглини», а не телефони

, при цьому не тримавші їх в руці, або тримавши але не знаючи що саме ти там тримав...

Протираємо оченята і читаємо уважніше все що я написав.

У Samsung вже немає моделей, які були б такими компактними, як S10+

Дуже дивно що ти кажеш що хочеш компактну модель і брав S10+, як найбільшу лопату на той час... Хочеш компактну то не бери моделі з «+», в чому проблема.

Пан схоже не знає різницю між ’лопатою’ і ’цеглиною’.

s10+ то здоровий. перейшов з s10e на s23 кілька років тому, вибирав якраз найкомпактніший з s-серії

Тимчасово знову користуюся P20 Lite.
Вже довго шукаю заміну, але ніяк не можу знайти щось, що відповідало б моїм вимогам:
екран до 6,2 дюйма,
тільки IPS,
Android,
бажано низький рівень SAR.

Навʼязливий коментатор у кожній гілці пише про навʼязливе по. 🌚

Краще нав’язливий коментатор, ніж нав’язливе шпигунське ПЗ 😉

У Samsung та Pixel — жахливі екрани. Як ви такими користуєтеся? Тільки якісний IPS!

нормальный у пикселя там экран, OLED/AMOLED, ips то на бюджетники ставят еще

Найкращий варіант для очей — IPS, оскільки він не мерехтить. Почитайте тему на 4PDA «Вибір смартфона: болять очі». Від деяких телефонів уже через 20 хвилин починають сильно втомлюватися очі, тоді як з IPS-екраном користування максимально комфортне.
В мене чутливі очі і я в ці темі давно.

Почитал. Там сидят бичи, которые дрюкают алиекспресс в поисках дешевых телефонов, и ищут кряк к проге за 3$ то что пикселя, айфоны и другие топы с качественными матрицами там себе очень мало кто может позволить. Да, в средних и дешевых моделях ставят что подойдет поэтому и глазам напряг

В мене з А07 те саме було, але якось пох на шпигунське пз від євреїв, бо там все одно ще стоїть куча шпигунського пз від України. Дія, Резерв, банки, інструментарій для підписів, кароч купа софта, яка для людини, яка живе в Україні несе більше ризиків, аніж там якісь ізаільскі боти і китайські майнери. Я ж не палестинець і не мусульманин, чого мені боятись євреїв. І яким би при цьому не був поганим самсунг, треба пам’ятати, що інші ще гірші там всілякі ксіомі, інфінікси, мейзу, окітелі і їм подібні в тому ж ціновому сегменті. А у епла немає, що запропонувати людям до 250 доларів.

Як можна так не любити дружину? Samsung S25 — це bare minimum

Так і знав що підкаблучники теж підтягнуться в цю тему.

bare minimum

зазвичай так кажуть жертви соцмереж.

У мене особисто дружина і телефони, і авто собі купує сама, але якщо уже і робити коханій людині подарунок, то ІМХО купи ти телефон не за 200 баксів, а хоча б за 700, тим більше топіксатрер скрізь розказує як багато заробляє на «прямих контрактах». Навряд чи навіть остання сума більше 10% від зарплати.

Варто зайти в магазин і порівняй по відчуттях два телефони у цих бюджетах, це зовсі інші рівні комфорту користування, не знаю до чого тут соцмережі. Те, що описано виглядає як жлобство, якщо чесно.

Я справді часто пишу про прямі контракти, навіть є окрема тема «Пишу одне й те саме».

Бо ще до повномасштабного вторгнення московії-росії в Україну я писав про Go й про те, що хочу, щоб українські фахівці заробляли більше, тому й займався популяризацією Go в Україні.

Й так само зараз я пишу про прямі контракти й поширюю статті від DOU про прямі контракти, аби українські фахівці надавали їм перевагу, якщо там кращі умови, щоб заробляли більше й щоб це хоч трохи, але підсилювало економіку України.

Й так само популяризую міжнародні опитування, Stack Overflow Survey, Go, Rust, аби Україну частіше впізнавали на міжнародній арені в контексті ІТ, й щоб це впізнання сприяло тому, щоб в Україну надходило більше замовлень з USA, EU та UK, хай на прямі контракти або на аутсорс.

А ще я часто критикую компанії, щоб фахівці могли бачити замовчані проблеми, переважно по ділу, й це досить марудна справа, бо потім є компанії, які влаштовують посту через переслідування або ж через розміщення моїх контактів на сайтах знайомств, тож через подібні ризики я з самого початку добре відокремлюю свою публічну активність від особистого життя.

тим більше топіксатрер скрізь розказує як багато заробляє на «прямих контрактах»

головне ж не тільки багато заробляти, а і щоб багато залишалось. А на даний час бюджетні моделі вже не такі як раніше, це вже як флагмани минулих років, різниці по суті тільки в камері, та іграх, все інше працюватиме ± однаково. При такій логіці якщо в тебе телефону вже кілька років то він вже і не краще за новий бюджетник. Ну це вже не кажучи про пріоритет речей, деякі люди віддадуть перевагу отримати в подарунок телефон за 200 та ще планшет за 500, ніж телефон за 700, або телефон за 200 та якась там палатка за 500, як для прикладу.
Та і взагалі хто сказав що це подарунок, він ж просто купив телефон на заміну старому....

Кількарічні топи здебільшого набагато кращі і потужніші за нові бюджетники

Ну це ще треба перевірити, бюджетники то різні бувають, як і топи, але нехай навіть так, це треба міняти телефон кожні 2 роки щоб бюджетники не встигали догнати твій топ. Також я хз куди ті давати ті потужності, якщо не грати в ігри і не займатись фотодрочкою. Мені здається ми все одно використовуємо той процесор на 20% максимум.
Але я розумію про що ти, буває що краще взяти одно чи дворічний топ, ніж новий бюджетник, при однаковій ціні, але якщо ціна знову ж таки ~200-300$ і це дуже ситуативно, автору ж важливо мати оновлення, тому є тільки один варіант, який на даний час не сильно і гірший за топ.

Бюджетні смартфони відстають за камерою. Порівнював із Huawei P30 Pro — він просто залишає всі бюджетники далеко позаду. Рівень виконання у бюджетників низький: дешевий пластик неприємний на дотик, та й телефон гнеться бананом у кишені. Тут же скло та алюміній.

Я про камери знаю і вже писав це

різниці по суті тільки в камері, та іграх
якщо не грати в ігри і не займатись фотодрочкою

Ну я хз якою вагою треба сідати на телефон щоб він погнувся, всякі телефони були, але такого не було в жодному. Скло для мене взагалі не плюс, якщо розбити то дорого міняти, плюсів від скла жодних нема, тим більше телефон 99% часу в чохлі.

та й телефон гнеться бананом у кишені

Ви, мабуть, не працювали в сервісному центрі, а я там бував часто стикався з вигнутими телефонами redmi — особливо тими, які носять у задній кишені, зокрема дівчата. Скло дає гарний блиск навіть у чохлі, а я, наприклад, користуюся тільки прозорими.
Скло в поєднанні з металом створює більш міцну й приємну на дотик конструкцію, ніж пластик. Крім того, скло є більш стабільним до температурних змін.

В мене був ксяоми ми9про. За 300$. Зараз с25 ультра за 1к$. Різниця в них 6 років і х3 ціни. Різниця в користувані, трохи швидше, краще екран.
По дефолту у день навіть фотають ± однаково. Серед друзів кидав фотки і вони в рамках похибки вгадували на який було зроблено.
Помітна різниця при поганому світлі / відео.
Так що хз що там за комфорт. Якщо мінімальна різниця між телефонами з таким розривом в часі.

то ІМХО купи ти телефон не за 200 баксів, а хоча б за 700

Rookie mistake.

Андрію, ця тема є застереженням для покупців смартфонів Samsung Galaxy про нав’язливі сміттєві застосунки, які встановлюються через застосунок AppCloud, що поводиться як шпигунське ПЗ.

Згадка про те, що купував телефон саме дружині, є, щоб текст був більш живим, бо фраза «Я купив телефон A36» — занадто суха.

Андрію, своїми коментарями ви намагаєтесь мене зачепити без причини, можливо, навпаки привернути більше уваги до проблеми, але це зайве, бо такі коментарі відштовхують спільноту. Я спілкуюсь із фахівцями і в LinkedIn, і в телеграмі, й у них через подібне зникає бажання писати й коментувати щось на DOU. Критика має бути, але вона повинна бути ввічливою і в контексті професійного спілкування — без переходу на особистості й намагання зачепити.

я пропустив опис саме поведінки ПЗ як шпигунське, можете кинути лінк? справді цікаво почитати

В описі теми вже є потрібне вам посилання, але ви додатково можете погуглити «Samsung spyware AppCloud», щоб розібратися краще, враховуючи, що самі пишете, що вам цікаво.

Samsung faces backlash over AppCloud, an Israeli-developed app pre-installed on budget Galaxy A and M series devices.

Investigations reveal the app is embedded in the operating system, preventing full removal. Even when disabled, AppCloud remains on the device, reappears after updates, and can covertly install additional software.

бачу що воно “pre-installed on budget Galaxy A and M series devices”, хоча бачив що чомусь його тут шукали на S серіях

також бачу що воно unremovable — я питаю саме про “шпигунське ПЗ”. потрібно пояснювати різницю між ПЗ типу PlayMarket яке пре-інсталед і певно unremovable та шпигунським ПЗ?

Я в цій темі пояснював, що AppCloud поводиться як шпигунське шкідливе ПЗ. Мені цього достатньо, щоб відмовитися від майбутньої купівлі смартфонів Samsung.

Google Play Store — це корисний застосунок: ви можете знайти там потрібні вам застосунки й завантажити їх за власним бажанням.

AppCloud, який встановлений на смартфонах Samsung, — це вже шкідливе ПЗ, яке завантажує застосунки самостійно, без явної можливості скасувати це для звичайного користувача. AppCloud завантажував сміттєві застосунки, які я не хотів встановлювати, і потім я витрачав свій час на їх видалення та на те, щоб зрозуміти, що таке AppCloud і чому цей застосунок взагалі існує.

S24, appcloud нема
регіон хз як визначити, але CSC код SEK = Ukraine

Отже, купив дружині Samsung Galaxy A36

Пожалій дружину, купи їй вже 17-й айфон ну або якийсь 10 піксель:)

Це пряма антиреклама прямих контрактів, невже на них так мало платять? :)

Теж хотів це написати, але я на шляху детоксикації :D

Такі, навіть дорогі подарунки, як iPhone ${currentYearMonth} та Google Pixel ${currentYearMonth}, можуть бути сміттєвими, як нав’язані застосунки, про які йдеться в цій темі.

Важливо прислуховуватись до своєї коханої людини більше, ніж до коментарів у соціальних мережах, навіть від популярних блогерів, які купують новенький телефон за $2000 на заміну минулорічного такого ж за $2000, але вже «із запахом морського бризу».

Важливо купувати речі тоді, коли в них є потреба, замість того щоб чекати 1—2—3 місяці якогось свята, щоб подарувати. Але ж для цього треба утриматись від імпульсивних, емоційних та нав’язаних блогерами покупок.

Соррі, не подумав що для вас телефон за $1500-1800 раз в 3-5 років може бути фінансовою проблемою яку треба обмірковувати.

Але ж для цього треба утриматись від імпульсивних, емоційних та нав’язаних блогерами покупок.

Я думав це факт що флагмани коштують дорожче тому що вони тупо краще, ну раз це «навʼязано» то ок:)

Ярославе, не обовʼязково брати модель 2025 року.

Я особисто користуюсь iPhone 13 Pro, тому це не абстрактна порада. Він мене влаштовує та не планую ще рік його змінювати.

На Розетці можна придбати iPhone 13 новий за 23000 грн. Так, це у 1,5 рази дорожче ніж Samsung Galaxy A36 за 14000 грн, але з Айфонами немає проблем.

а нічо що, ви радите купити телефони, які в 1.5 — 3 рази дорожчі за телефон зі статті?)

Автор давно мав змогу заробити на них, якби не жив у максимально російському/російськомовному регіоні Туреччини.

та нехай.
скіки того життя. у мене окрім макбука найгірше все, починаючи з телефону до авто.
айфон 10, у дітей та дружини 15-16
пересуваюсь на корчі, котрий зараз від сили коштує 4-5К уе, жінка на авто за 18К, може вже трохи менше
як то кажуть:
усе найкраще дітям ©
😊

Я вам так скажу: я матусі теж перший смартфон придбав на Android, не самий дешевий, щоб хоч працював. І я замахався кожен тиждень їздити до неї щоб допомогти щось встановити, щось виправити, якусь рекламу прибрати.

Потім я купив їй якусь лоу-енд модель, по типу iPhone SE — і тепер з телефоном я їй допомогаю раз на півроку, тому що iPhone просто працює. Там не зʼявляється блоатвер, там не вилітають застосунки, з ним просто немає головного болю.

Подивився на Розетці: за 23000 грн можна взяти iPhone 13 новий. Чи дорожче він в 2 рази від Андроіда? Та мабуть так. Я навіть не знаю, скільки там Андройд коштує. Але для мене важливо: щоб було комфортно матусі, та щоб я не витрачав час на вирішення якихось проблем, які на рівному місці кожен тиждень зʼявляються.

Через ADB можна видалити зайві додатки.

Samsung дуже геморно рутанути
а без руту це все до біса

Якщо дізейблити замість видалення — також злітає після оновлення?

скажу більше — він може сам встановлювати і оновлювати апки, навіть якщо все вимкнено і заблоковано.
один раз навіть самостійне оновлення системи побачив, хоча я принципово з моменту покупки не оновлював

Не знаю як встановлювати, але google play може сам видаляти додатки котрі вважаються малвар’ю. Там є окремий сервіс фоновий котрий хендлить такі евенти від google play.

Це здається неминуча штука спочатку це робить хтось першим, а далі всі інші підхоплюють коли плюшки э, а негативу майже нема. В мене особисто нереально підгорає з того що всілякі сраті фітнесбраслети і годиники яким на мою думку не треба нічого окрім блютус лізуть в 100500 пермішенів ще і акаунт створити прив’язавши до номеру телефону.

Можливо, навіть створю сайт, який генеруватиме для мене промпт із порівняннями минулорічних моделей, про які вже встигли написати відгуки, з інформацією про дефекти, що з’являються з часом, перегрів і наявність bloatware.

Це доволі дохлий номер якщо тільки ви не збираєтесь на це витрачати більшість свого вільного часу бо один і той самий телефон (з точки зору назви моделі) на різні ринки може їти з різною начинкою в тому числі і по софту. Плюс зараз просто дофіга відгуків лівих.

Ну ви ж хочете щоб всраті годинники вам показували сповіщення, будильники, рахували кроки, показували хто дзвонить і т.д., то як вони це робитимуть без наданих дозволів?)

В мене був самсунг S10, класний телефон, але бісив їхній фірмовий асистент Bixby, щоб виключити його та ще деякі непотрібні стандартні програми я поставив програму Package disabler, і просто повимикав там сервіси які відповідали за всякий дефолтний непотріб, все що мені було підозріле я гуглив що воно таке і вимикав якщо це не впливало на роботу.
Не пам"ятаю щоб там було щось схоже на AppCloud і само по собі нічого не грузилось. Але думаю що і цей сервіс можна вимкнути через якусь подібну програму до Package disabler.

На моєму попередньому Samsung A12 2021 року, купленому в Туреччині, також відсутній AppCloud.

Читав коментарі на Reddit, що AppCloud можна видалити через ADB, але з оновленнями AppCloud усе одно повертається.

Гратися в такі ігри відсутнє бажання — простіше застерегти себе та спільноту.

Спаскудилися? Ну так-так. Ніколи такого не було і ось знову.

тим часом епле позволяє видалити практично все, но там рабство а в андроїді свобода, не переплутати )

Є купа годних збірок Андроїд, не накидуй.

запахло ZverCD :)

Всі годні з якимось обмеженнями і компромісами — самсунг говна наставить, піксель не дає робочий стіл нормально кастомайзити, ксяомі реклами напихає. А ходити там по форумах шукати рандомні зборки від рандомних людей і втрачати гарантію встановлюючи її — такий собі вибір.

Я про вибір адекватних вендорів взагалі казав. А те, що ти кажеш — це лише опція, і на Андроїд девайсах вона хоча б є.

На рахунок іОС — там бекдори для телеметрії по запиту зашиті на рівні системи, що підтверджується тим наскільки легко ламають айфони спецслужби і знаходять їхніх власників. То до одного місця, що там в настройках вимикати.

що підтверджується тим наскільки легко ламають айфони спецслужби і знаходять їхніх власників.

легко? вони там щось 5 років дозвіл получали і по судам епл ганяли, тоді як більшість андроїд телефонів без вендора можна взламати, тільки відносно недавно почали ставити секьюрні чіпи cхожі з еплом і то, лише окремі виробники в флагманських девейсах

нормально так не давно. більше 5ти років на самсунгах

на пиксель куча лаунчеров и рабочих столов, стандартный да, отстой

grapheneos не рандомна і дозволяє абсолютно усе. І гарантія не злітає. Питання лише у бажанні поцікавитись

Що, можна видалити Сафарі і користуватися справжнім Firefox, а не оболонкою над Сафарі?

можна, все можна крім системних типу звонилки, камери, клавіатури.

Не можна. Firefox не може робити свою версію під iOS, тільки оболонку над Сафарі

у всіх браузерах iOS один і то й же рушій/рендер (забув як воно зветься), про що вам уже і так відповіли 4 дні тому

Bloatware от вендоров это боль, и, к сожалению, это не только на телефонах, а и на ПК.
Так, например, намедни купили жене ноут от MSI, ей исключительно в игры поиграть. После первой установки винды комплекте шел центр от AMD, MSI Software Centre, Яндекс браузер (В Польше, ага 0_0), и прочее.
Пролечилось отключением инета в процессе установки ОС.
Кстати, когда я изучал bloatware от MSI, проскочила инфа, что в Турции очень строгие законы касательно слежки со стороны ПО. А ты же как раз в Турции. Там, например, вместо MSI Center поставляют что-то другое, что в меньшей степени собирает персональные данные. Не помню что, сорри, я сначала туда смотрел, а вообще потом YAMDCC нашел и настроил под ноут жены.

Касательно телефонов, у Samsung разного рода дерьмо давно есть в прошивке. Я в 2023 году брал Samsung Galaxy M15, мне нужен был чистый телефон буквально на пару недель. Очень не понравилась ни оболочка, ни процесс её настройки, ни предустановленное ПО, и тоже никак нельзя было от него отказаться.
При этом когда-то очень давно у меня был Samsung Galaxy S4, и это, ИМХО, просто лучший телефон, который только может быть. Я с ним ходил до ~2019 года. Я его порутовал, перешил, обхаживал, и в моем случае он уже просто морально устарел.
Про китайские сяоми\редми вообще молчу, реклама в оболочке от телефона, за который я отдал деньги, это за гранью добра и зла просто.

Я брал айфон на пробу, не понравился, ужасная экосистема, тотальный контроль, не мое совсем.
Сейчас с женой сидим на перешитых гугл пикселях. Я слыхал, что еще One Plus можно шить спокойно, но не интересовался глубоко. Из критичных, но терпимых нюансов — у перешитого андроида отпал банкинг, но я айфон не продавал, так что мы его в случае необходимости юзаем. Я лично предпочитаю с компа сидеть по возможности, телефон чисто плеер, звонилка и нафигатор, так что просто не рассматриваю и не завязываюсь на банки и приложения, у которых нет веб-ПК-версии.

Я думаю, що це Genesis якимось чином встановлює Вам додатки.

У Genesis, звісно, є астрологічний застосунок для внутрішнього користування, але, думаю, в астрологічному застосунку відсутній функціонал для встановлення застосунків через зірки на мій телефон

шей GrapheneOS на пиксель и не будет придется терпеть всякое гуано, правда минус неработающий гуглпей

В мене бюджетний Samsung Galaxy A16 і AppCloud на жаль є.
Не помічав щоб критично багато грузив зайвого, але пам’ятаю момент — виліз нав’язливий нотіфікейшен з пропозицією встановити якийсь ігровий майданчик з судокку-хренокку і ще чимось небажаним. Я тицнув на нього в надії що відкриється діалог де можна буде все це відмінити, але він радісно відразу почав все встановлювати. Звісно я цей майданчик негайно видалив, але неприємний осад зостався((

Дякую, що своїм коментарем підтвердили цей досвід із нав’язаними застосунками.

Рекомендую все ж відключити AppCloud у списку програм, наскільки це можливо, навіть якщо з’являються попередження про те, що це може нашкодити системі. Залиште коментар, що відключили. І перевіряйте після оновлень патчів безпеки, чи увімкнувся AppCloud знову.

Чи будете ви в майбутньому купувати телефони та техніку Samsung, враховуючи нав’язані сміттєві застосунки?

Рекомендую все ж відключити AppCloud у списку програм, наскільки це можливо

Ох, не знаю, я втомився боротися з цим світовим ка-Злом(
Згадую як ще років 15 тому заморочувався з тодішніми месенджерами на PС: ICQ, потім QIP — вичищав з них dll що показували рекламу та інший мотлох.

А коли користувався смартфонами — вже здався перед Xiaomi, хоча ці покидьки намагалися показати мені рекламу за будь який чих: коли переглянув файлову систему, почистив кеш і таке інше.

Чи будете ви в майбутньому купувати телефони та техніку Samsung, враховуючи нав’язані сміттєві застосунки?

Тут така справа — звичайно варто покарати негідників гривнею і нічого у них не купувати, щоб задумалися про свою поведінку!
Але в мене є хобі: час від часу створюю якісь аматорські апки під android і викладаю на плеймаркет. Тестувати їх на різних девайсах лінуюся. Тому, коли мій Xiaomi Mi Max 2 почав невиліковно глюкавити, я тупо нагуглив: «найбільш поширений телефон з android».
Ну гугель і порадив Samsung Galaxy A-серія — те що юзає пересічний юзверь.Придбав собі саму дешманську модель, щоб впевнитися що якщо навіть на цьому бульбуляторі мої апки будуть «літати» то і будь де запустяться.

Діватися немає куди — буду вже користуватися тим що бере цільова аудиторія)

В Україні і ЄС не стикався з цим (користуюся Самсунгом вже понад 10 років), ймовірно як пишуть в статтях, то це тільки для регіону MENA й інших мусульманських країн.

А ще на европейских регулювальників гонять. Може десь вони і праві.

Гонять лише персонажі, яким європейське регулювання заважає спамити людей інфолайном і порушувати базові права. Причому на Китай вони чомусь не гонять, як і на Zону 451.

Я уже досить довгий час користуюсь смартфонами самсунг, зараз S25+ до цього 4 роки користувалась S21 ultra, а ще до нього А30. На поточному телефоні не бачу такої програми, мабуть, дійсно не на всіх є. Звісно, були якісь застосунки, які автоматично завантажились одразу, частину, з яких видалила. На попередньому також не пам’ятаю, щоб була така програма. Можливо, ще не помічала цього, бо налаштовувала новий телефон, за допомогою старого(всі дані автоматично переносились). Загалом завжди задоволена була їх смартфонами, тому і у батькам теж їх купували.

На флагманських моделях Samsung шпигунське шкідливе ПЗ AppCloud також присутнє — про це є пости на Reddit.

Навіть якщо зараз AppCloud відсутній на вашому смартфоні, є шанс, що він установиться з одним із наступних оновлень.

У мене теж S25+ і AppCloud немає, останнє оновлення було 1 грудня. Пишуть на форумах, що це присутнє на телефонах в Middle East and North Africa. В США та Європі немає. Скоріш за все саме цій телефон був привезений звідти.

а ось це дуже ймовірно, в розвинених країнах за таке їх засудять на мільярди доларів, навіть можуть заборонити всю лінійку продукції до продажу
а в країнах третього світу можна робити що завгодно і тобі за це нічого не буде

Перевірте, будь ласка, в Apps з увімкненою опцією «Show system apps», чи є там застосунок «Recommended apps». Ось є пост, як виглядає і що має дозвіл «Install unknown apps» без можливості вимкнути дозвіл, а також відсутня можливість видалити чи зупинити цей застосунок.

Проверил на S23Ultra, купленном в Испании. Нет ни recommended apps, ни appCloud

S25 офіційно придбаний в Україні.
AppCloud немає.

Я, як типовий айтішник, обслуговую техніку своєї сім’ї

Типовий день Ярослава:

— Фууух... усі телефони родини обслуговані, тре трішки відпочити та пійти перевірити платні відгуки від анонімів на ДОУ...

Ярослав принсить користь звичайним людям тим, що підіймає подібні теми.

А ваша риторика нагадує риторику Зеленського, який заробляв кепкуваннням з професіональних політиків в Україні, а коли сам взявся до справи — розвалив державні інституції.

А цей Обрізан тільки тим і займається в усіх темах. А ще вигоражує Гетьманцева. Ну, ви зрозуміли звідки ноги ростуть.

Типовий день Володимира:

— Фууух... Гетьманцева вигородив, тре трішки відпочити та пійти Геитьманцева повигорожувати...

Підписатись на коментарі