«Роби що можеш, з тим що маєш, там де ти є» або чому пересічний айтівець потрапляє в армію рідше за інших

💡 Усі статті, обговорення, новини про оборонні технології — в одному місці. Приєднуйтесь до DefTech спільноти!

Що саме армія хоче від нього? І що потрібно країні?

Мій позивний — dev. Ні, не від developer (хоча мав задоволення працювати в ролі data engineer в іншому житті), а від героїв азербайджанських казок: не питайте чому — то інша історія. Наразі я офіцер Сил спеціальних операцій ЗСУ, маю за плечима дві мобілізації, майже чотири роки армії, досвід служби у трьох різних підрозділах і хотів би дещо запитати в IT спільноти, як колишніх колег.

Але спочатку — декілька абзаців, по тайтлу статті, щоб пояснити мої питання.

Почнімо з «чому рідше...»

«Схильний до тих, хто має сміливість говорити правду самім собі»

По-перше, страх. Bug у психіці, який треба дебажити власними силами. Перш за все — страх невідомого, смерті, — мабуть, найсильніші відчуття. Відсутність належної фізичної форми, здоров’я, страх за рідних — це все в цей кошик.

По-друге, дохід. Forced salary downgrade з наступним skill gap. Це не тільки банальне : «там мало платять і я втрачатиму тисячі доларів на місяць». Ні, не так. Перш за все це втрата кваліфікації на ринку, де нові технології можуть з’являтися й зникати за рік.

По-третє, свобода. Loss of root access. Хто колись служив, думаю зрозумів з пів слова. Незмога вільно діяти й часто йти в підпорядкування тим, хто не зміг себе знайти у цивільному житті. Із часом це повільно вбиває.

По-четверте, туга. Така собі system downtime of the soul. Гадаю, тут всім зрозуміло. Не бачити рідних — то треба звикнути.

По-п’яте, наявність грошей. Жодного разу не чув про цю причину, всі зупиняються на перших чотирьох)

Пункти з другого по п’ятий сукупно мають магічну дію підсилювати пункт перший і знаходити будь-яке виправдання)

Що потрібно армії

«Армія виключно утилітарна».

Більше двох років тому, я зустрівся із senior data engineer та devops architect в одній особі, який «по своїй мудрості» потрапив до ДШВ — то як цвяхи core ultra забивати... На той час він вже почав виконував профільні завдання — розробляв проект, заснований на мікросервісній архітектурі з оркестрацією в kubernetes і подібне. Цікаво, як взагалі він зміг це все пояснити...

Рік тому, мав задоволення спілкуватися із senior security engineer, який, маючи посаду солдата, пояснював майорам, які саме накази їм потрібно йому віддавати)

З підслуханого біля ТЦК діалогу: «Нащо його мобілізувати, він же обмежено придатний з вагою у 170. Хай собі займається...». — «Буде діловодом, він ексель знає, щось там програмує». — «На нього ж броннік не налізе!». — «Буде, як топік!».

Армія змінюється, але дуже повільно...

Що потрібно країні

«Ми заробляємо на життя тим, що отримуємо, але створюємо життя тим, що віддаємо.»

З діалогу, що відбувся в Києві навесні 2023 року: «Ти знаєш, я навіть радий, що у вас тут тривога вмикається. Це хоч нагадує людям, що йде війна. Бо відчуття, що про нас поволі починають забувати». — «Постійні нагадування про війну — health-check у кластері: якщо сигналів немає, система вважає, що все ок, навіть коли вона падає».

Наразі це виглядає вже трохи саркастично, проте відчуття, що люди перестали боятись поразки, а дарма. Країні потрібна допомога, щоб вижити. Така собі managed distributed support system.

Нарешті два моїх запитання

«... важливо лиш те, що ти побачиш в дзеркалі в кінці життя»

Чи готова технічна IT спільнота допомогти країні — стати частиною permanent dev-teams for offence/defense, part-time виконувати спеціальні задачі ССО ЗСУ, але лишаючись цивільним? Звісно в режимі free tier, тож не контракт і не мобілізація.

Чи бізнес підтримає через flexible hours, а можливо і компенсує downtime?

Буду вдячний за ваші коментарі: що будуть починатися з «так» чи «ні».

«Роби що можеш, з тим що маєш, там де ти є».

Рух опору Сил спеціальних операцій ЗСУ

Офіційний канал для комунікації — opir.org.ua/join

Підписуйтеся на WhatsApp-канал DefTech спільноти!

👍ПодобаєтьсяСподобалось7
До обраногоВ обраному3
LinkedIn

Найкращі коментарі пропустити

На момент 2022 року у мене не було жодних сумнівів та вагань. Усе таки за 50+ років я непогано розібрався в собі, знайшов своє місце у житті і чудово розумів що я можу, а чого — не можу. І не треба казати що людина може усе і наводити героїчні приклади. У реальності на одного, який «вийшов з зони комфорту», «переборов себе» і зміг знайдеться 100, які не змогли, зламалися — і нікому не цікаво як вони закінчили.
А у часи війни не треба ходити далеко за прикладами: тільки серед моїх знайомих один помер від серцевого нападу після повернення з позицій, один передозувався якоюсь хімією «на нулі» (чи то знеболюючи, чи то снодійні), один взагалі поліз у петлю. І це не «мамкини синки», я бійці з бойовим досвідом. Були і позитивні приклади: комусь вдалося демобілізуватися і виїхати до родини у Європу. На війні навіть залізо не витримує — що тут казати про людей.
Отже я добре знав себе і розумів що якщо мене накривають панічні атаки на ринку чи у супермаркеті — на війні мені робити нічого. Тим більше що навіть без снаряги мені важкувато носити своє тіло, а бігати взагалі неможливо. На щастя я знайшов своє місце у світі де я можу нормально жити без загострень хронічних хвороб, за умови своєчасного вживання ліків, дотримування дієти та уникнення навантажень.
Отже на початку війни я залишився вдома у Харкові і, перефразовуючи одного американського президента, «думав що я можу зробити для своєї країни». З професійних вмінь у мене тільки програмування. Теоретично ще можу бути перекладачем з англійської. Можу також бути звичайним «секретарем» зі знанням комп’ютера: вести якийсь облік в Екселі, робити звіти і працювати з поштою. Навичками хакерів чи вмінням паяти IO девайси (дрони) на жаль не володію. Фізичні навантаження не для мене — важче 10 кілограмів піднімати хребет не дозволяє. Зрозуміло що в армії існує різна робота — наприклад бути кухарем та чистити картоплю також комусь треба.
Але я дуже швидко переконав себе (і це здавалося цілком логічним), що поки я маю можливість робити те, що вмію найкраще і заробляти гроші — то від цих грошей буде набагато більше користі, ніж від мене, який з загостренням хронічних болячок сидить десь у казармі і заповнює Ексель чи чистить картоплю на кухні. Отже я працював, донатив майже усе зароблене, вклав заощадження у військові облігації і вважав що роблю для перемоги усе, що можу.
У 2022 у мене була надія що саме так ми переможемо: хто має хоробрість — воює, хто не має — працює на перемогу. Наш президент сам тоді казав що на одного бійця треба шість працівників у тилу. Я сподівався що буде якась «економічна мобілізація» чи бронювання, де можна буде віддавати свій обов’язок грошима чи роботою.
Усе змінилося у 2023 ! Можливість «відкупитися» так і залишилася не-офіційною, проте мій статус «обмежено — придатного» скасували! І зобов’язали по-новому проходити ВЛК. Тільки тепер вже за 5 хвилин, без усяких до-обстежень, і з висновком «необмежено — придатний» з 99% ймовірністю. І навіть якщо ВЛК визнає якісь хвороби і напише «придатний з обмеженнями» — то усе одно відправлять проходити БЗВП, що означає фізичні навантаження.
Ось тільки декілька публікацій, які добре висвітлюють цю проблему:
Необмежено придатні. Як хворих мобілізують до війська і що зміниться зі скасуванням обмеженої придатності
www.pravda.com.ua/...​icles/2024/05/08/7454705
Проблема Форреста Гампа
www.pravda.com.ua/...​icles/2025/09/21/7531646
Мобілізація навиворіт: кому потрібна армія з непридатних?
www.pravda.com.ua/...​lumns/2025/12/04/8010332
Про умови на БЗВП і яке там ставлення до хворих — вже писали на ДОУ.
Я добре побачив як риторика з «Роби що можеш, з тим що маєш, там де ти є» змінилася на «воювати будуть усі», «боротися до останнього українця», «хто не служить — ухилянт», «Конституція на паузі». І почалася бусіфікація, ВЛК за 5 хвилин, раптово «злітаюча» бронь та увесь правовий безпредел.
Я не став чекати поки почнуть вламуватись в оселі, як у ДНР чи Білорусі. У 2023 я вже майже збожеволів у самоізоляції — тому вирішив продавати усе і тікати за кордон на море. І виявилося що мені дуже пощастило — виїхав на лікування за кордон поки ще остаточно не «закрутили гайки».
Зараз, майже у 2026, моє ставлення до війни та влади цілком змінилося. Почуття провини у мене пересилює обурення на «Батьківщину», яка поставилася до мене зовсім не по-батьківські! Я був готовий приносити користь — але владі потрібні тільки жертви! І вже зрозуміло що єдине, для чого ці жертви — аби влада могла і далі триматися і годувати казочками про незламність.
Україна вже втратила більше, ніж СРСР в Афганістані, ніж США у В’єтнамі та Кореї, ніж Фінляндія, і навіть вже десь порівняно з втратами Наполеона чи Росії у 1 світовій війні.
Тому я вважаю що ця війна вже давно перейшла у фазу коли переможе на ній тільки той, хто її переживе! Чого щиро усім вам і бажаю!
P.S. Зустрінемось на пляжі.

IT армії не потрібне (це моє особисте враження на досвіді), не знаю як там офіцерам живеться, а от рядовим IT — повний відстій. Дуже жалкую, що взагалі пішов — 3 роки внікуди, йшов з маленькою надією, що мої навики фуллстека знадобляться (в розробці з 2013го), потрапив у зв’язок — тут добре сисадміном бути, а не программістом. Після декількох спроб перевестися на місце зі своїм стеком (хоча вони і зараз є ці місця), зрозумів, вибачте, що це як ..яти проти вітру. У моїх командирів якийсь особливий фетіш нікого нікуди не відпускати, а робота тут саме за моїм стеком відсутня — класична «собака на сіні». Ви скажете є Армія+ — а я скажу, що по-перше, саме рапорт на переведення з’явився лише рік тому, а по-друге, будучи придатним із бойової бригади ти можеш перевестися лише в бойову, що значно зменшує кількість вакансій. Та і взагалі бажання вже особо не має та і здоров’я — мрію звільнитися і забути про все як страшний сон. А після отримання контузії плюс втрати 3річного досвіду, тепер навіть не особо впевнений, що зможу навіть на гражданці кодити — не мені вам казати як швидко все міняється навіть за півроку.

Парад агресивних ідейних ухилянтів, зйобиків та «дайте мені гарантії що не відправлять у піхоту» у коментах через 3..2..1..

Живу в Анталії.

Готовий віддалено, парт-тайм, розробляти ПЗ для СОУ.

Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Я тут в дискусіях майже не побачив кричуще для мене питання — а навіщо? Що мені дасть держава за ризик та втрачені роки/здоровʼя?

Як на мене дуже зручно маніпулювати та назвати армію не «роботою» а боргом. Тобто ти наче щось винен, як би починаєш з мінусу і «повертаєш» потім, значить ніяка компенсація тобі і не повинна бути надана :D

Як на мене дуже зручно маніпулювати та назвати армію не «роботою» а боргом. Тобто ти наче щось винен, як би починаєш з мінусу і «повертаєш» потім, значить ніяка компенсація тобі і не повинна бути надана :D

Саме так і є. Тому що ми досі живемо у минулому світогляді, коли вважалося що громадянин належить державі. Насправді це так історично склалося: у попередні часи люди належали володарю країни — вони усі були «піддані». Більше того: оскільки церква підтримувала феодальну владу то і у католицьких догматах люди — це «раби божі». І навіть коли ніби перемогла демократія — усе одно за звичкою громадяни мають «борг» підкорятися державі!
Будь-яка ідеологія побудована так, аби маніпулювати людиною і примушувати її робити щось на користь іншої людини — але маскувати це якоюсь привабливою ідеєю («царство Боже», «комунізм», «світле майбутнє», «незалежність»). Це працює як в великому (цілі країни), так і в малому (тоталітарні секти, «дружня компанія» чи навіть клан в іграх).
У корені лежить проста ідея: якщо усі блага світу розділити на усіх людей — то вийде у кожного середнє життя: достатньо але без розкошів. Як отримати життя краще за середнє? Треба аби якась інша людина, а краще багато людей, добровільно віддали свою долю тобі! Це може буде як у матеріальному вигляді, у вигляді часу їхнього життя, який вони витратять працюючи на тебе, у вигляді відмови від благ (стати ченцем чи безхатьком), навіть у вигляді примусового позбавлення можливостей (в’язниця) чи просто страти (відправити на війну). Як тільки одна людина втрачає (свободу, майно, життя) — це означає пере-розподіл благ на користь іншої людини.
Саме тому я ненавиджу багатство та розкіш! Людина, яка живе краще інших — живе за чужий рахунок. Звичайно люди могли добровільно віддати їй свою частку: наприклад якщо це відома зірка і фанати зроблять для неї усе. Або людина справді приносить унікальну користь: якийсь вчений який винайшов ліки від раку. Я сам не проти ділитися з тим, хто на це заслуговує.
Але тут виникає моральне питання: навіть якщо люди добровільно мені дарують — чи маю я право жити краще за них і показово пишатися розкішшю, яка їм недоступна бо вони віддали свою частку мені?

Будь-яка ідеологія побудована так, аби маніпулювати людиною і примушувати її робити щось на користь іншої людини —

а ось наприклад адепт «кожен сам за себе», який сидить вдома, примушує свою дружину жити поруч з ним та його обслуговувати, замість того щоб відпустити її закордон будувати своє життя — він адепт якої ідеології?

Саме тому я ненавиджу багатство та розкіш! Людина, яка живе краще інших — живе за чужий рахунок.

Шаріков твій кумір?))))

Шаріков твій кумір?))))

Намагаюся не бути таким і забувати своє комуністичне виховання. Переніс свою «класову ненависть» до багатіїв на ненависть до розкоші та марнотратства. Це вирішує дві цілі: дозволяє добре заощаджувати і при цьому відчувати що робиш добру справу. Купив дешевий андроїд замість останнього айфона — сам не став виїбщіком та заощадив природні ресурси. Не купив машину а їздиш автобусами чи ходиш пішки — і для здоров’я корисно і гроші залишилися, і сміття потім менше буде на звалищі.
По-справжньому дивовижні скарби нам усім даються безкоштовно: океан, ліс, захід сонця, просто свіже повітря. У місті такого не придбаєш ні за які зароблені гроші.

не з’їзжай, як хто витрачає свої гроші то особиста справа кожного, якщо хтось відкиває Кристал кожен вечор то на здоров’я. а ось фраза -

Людина, яка живе краще інших — живе за чужий
рахунок

це вже і розряду «всє атнять і падєліть»

Людина, яка живе краще інших — живе за чужий
рахунок

Це не просто фраза — це факт.
Інша справа як до цього відноситися: може хтось і заслуговує жити краще за інших бо зробив багато добра для інших. Як у тому анекдоті: декабристи хотіли аби не було бідних — а комуністи аби не було багатих. Є різниця, хоча звичайно «всє атнять і падєліть» — найпростіше рішення. Яке насправді нікого не задовільняє! Бо коли людина каже про несправедливість — вона бачить себе на місті того, хто живе краще інших. Як то кажуть «рабі не хочуть свободи — вони хочуть своїх рабів». Саме тому комунізм і є утопією — бо люди від природи жадібні і для них «жити як усі» це не щасливе майбутнє.

Це не просто фраза —
це факт.

в принципі десь вірно, роботяща людина живе краще ніж ледача за рахунок ледачої. Але чи можна дорікати роботящому в тому що він намазує масло на хліб в той час коли ледяча кушає просто хліб, або взагалі голодує?

Саме тому комунізм і є утопією

Радянський «комунізм» є такий собі звичайнісінький ФАШИЗМ (або НАЦИЗМ).

Тобто поганий Совок-СРСР був напроч ФАШИСТСЬКИМ гусєдавством.

КонцТабором ГУЛАГ розміром зі країну.

Як і усі його «наслідники» криваві.

Радянський «комунізм» є такий собі звичайнісінький ФАШИЗМ (або НАЦИЗМ).

Насправді «комунізм» — це була утопічна ідея філософа Леніна. Яка закінчилася разом з ним. Сталін не був філософом — він будував «диктатуру пролетаріату» і не боявся слова «диктатура». Потім вже перейменували у «соціалізм», який «перехідний етап до комунізму», але як казали «по дорозі до комунізму ніхто годувати не обіцяв».

Як і усі його «наслідники» криваві.

Ну мабуть найбільшим «нащадком» є Китай. Але там живе мільярд людей — більше ніж у Європі. Отже можна сказати що «мільярд людей не може помилятися», а можна казати як Трамп що «соціалістична Європа крокує у прірву.»
Якщо після розвалу СРСР демократія зразка США та ЄС здавалася переможною — то тепер усе вже не так очевидно. Особливо коли бачиш як Трамп будує «культ особистості» і йому усі дякують. «Спасибі товаришу Трампу за наше щасливе дитинство».

Просто зацініть подборку матеріалів.

Расчеловечивание человека в Тоталитарных Договорах, СССР-РФ
esoteric4u.com/...​-totalitarnykh-dogovorakh

Фальсификация истории в СССР-РФ: ложь о 2-й мировой войне
esoteric4u.com/...​-lozh-o-2-j-mirovoj-vojne

P.S> Доречі, Проект «Езотерік» створив дуже цікавий ізраільский поважний «Сіньор» програміст. Якому 70++ років вже. І з них 40++ чи навідь 50++ «вАйТі».

Купив дешевий андроїд замість останнього айфона — сам не став виїбщіком та заощадив природні ресурси

Насправді — зробив неправільно. Дешевий андроїд обійдеться тобі вдвічі дорожче. Найновіші технології крім того зберігають більше ліса. Треба не консервативно вкладати гроші у столітнє легасі — (переплачують саме тут), а вкладатися у інновації. Тут капітал ще не встиг амортизуватися і кожна гривня спонсорує майбутнє, а не тікає у оффшори.

їздиш автобусами
і для здоров’я корисно

я би посперечався

і гроші залишилися

це якщо кишенькові злодії не вкрали

Дружина взагалі то може піти на війну щоб в її чоловіка була відстрочка.

правільно, ще можна дітей відправити, щоб не заважали вдома від тцк ховатися

примушує свою дружину жити поруч з ним та його обслуговувати, замість того щоб відпустити її закордон

Класичні маніпуляції у стилі «ти що не мужик?. За юбкою ховаєшся» і т.д
Я на початку вторгнення умовляв дружину поїхати, але вона такої думки навіть не допускала як і діти які не уявляють свого життя без мене.
А ще сказала що сама мене прибьє за навіть думку кинути сімью та піти на фронт (повір, вона реально це може)
І я не про хату з краю. Дуже багато донатив і волонтерив на початку коли це було потрібно. Дохера чого зробив для переселенців
Кожен на своєму місці і робить те що вважає за потрібне. І не треба тут цієї совковшіни — мужик воюй, баба рожай, діти майбутні воїни і власність держави

Кожен на своєму місці і робить те що вважає за потрібне. І не треба тут цієї совковшіни — мужик воюй, баба рожай, діти майбутні воїни
і власність держави

Повністю підтримую. Кожен має робити що вважає запотрібне. Ось, наприклад, умовний співробитник тцк теж має дружину та дітей, і теж потрібен сім’ї. Тому він і «бусіфікує ІТ ішніків» щоб бути поруч з сім’єю а не у окопі. І не потрібно теж совковщину тут розводити — що це порушення прав та свобод. Ніхто, нікому та нічого не довжен.

А ще сказала що сама мене прибьє за навіть думку кинути сімью та піти на фронт (повір, вона
реально це може)

)))) не пустила мама/бабушка/дружіна, дякую за хорошій настрій на сьогодні

дякую за хорошій настрій на сьогодні

Завжди радий. Dou це завжди балачки ні про що. Розбавляти їх долею іронії, сарказму та гумору то святе.

Тому він і «бусіфікує ІТ ішніків» щоб бути поруч з сім’єю а не у окопі. І

Бусифікує бо так наказали. Він вже підневільний раб системи як і усі ми в певному ступені. Тут без того які ТЦК козли і так далі.

Він вже підневільний раб системи як і усі ми в певному ступені.

повністю вільним може бути умовний Діоген у бочці, без сім’ї, достатку та будь яких обов’язків. Усі інші, так, «раби» нашого світу

Бусифікує бо так наказали. Він вже підневільний раб системи як і усі ми в певному ступені. Тут без того які ТЦК козли і так далі.

Ну... по-перше, примусом у ТЦК нікого не тягнуть. По-друге, ці накази не на папері, довести що вони були, у разі якщо партія ухилянтів прийде до влади буде проблематично. Скоріше зверху приходить скільки грошей занести, та яку цифру подати на папері. В-третє, в принципі всі розуміють їхнє становище...

Тому це свідомий вибір бути нелохом, або бенефіціаром війни.

Тому він і «бусіфікує ІТ ішніків» щоб бути поруч з сім’єю а не у окопі.

НАЦИСТИ Гітлера теж нібито «тільки виконували накази».

ВБИВАЮЧИ невинних Єврєїв (і слов’ян) — творячи страшний ЗЛОчинний ХОЛОКОСТ!

І всі, як один (Ес-Ес-Овці особо — Гімлер, Герінг, тощо) плакалися на Нюрнбергському процесі — «не ми винні, це все Гітлер! Це він нам ЗЛОчинні накази віддавав! Не треба нас казніть!».

Це просто виправдання — типове, як у Гітлера нацистів. «Нє ми такі, життя таке» («робота така» — знищувати людей) — ога, ога.

Без числених ЗЛОчинців «у полях» — поліцаїв та НКВС-ників Сталіна (таких же нацистів-фашистів, як Гітлер-овці — тільки «комуняцьких») — теж не було б мільонів невинних громадян, замордованих радянськими (совковими) нацистами просто так, ні за що, у КонцТаборах ГУЛАГ!

=== Читаймо, прозріваймо.
Панин Димитрий Михайлович, Лубянка-Экибазтуз
vgulage.name/...​-d-m-lubjanka-jekibaztuz
===

Ніхто, нікому та нічого не довжен.

«Конституція на паузі», ага? Так тоді і та сумнозвісна теж «на паузі» стаття! Якою виправдовують бусифікацію насильну людолови!

«Конституція на паузі», ага?

Якщо ти поставив для себе Конституцію на паузу, то чому ти вимагаєш від інших дотримуватися норм Конституції? Усі люді рівні; то ж якщо кожен сам для себе і нікому нічого не виний, то і тобі тоді ніхто нічого не виний. Кожен сам за себе

Спочатку держава поставила Конституцію на паузу не виконавши свій обовʼязок по захисту мене — тож я з вами згоден, чому інші вимагають від мене дотримуватись норм які не виконую в першу чергу система ?

Гімлер

Так його не було на цьому процесі. Він не дожив до нього.

Несуттєво. Принцип зрозумілий.

Зараз — майже те ж саме.

Приправлене такою ж Гєббельс—пропагандой про необхідність «сурових мєр» до «унтерменшів» (тобто «ухилянтів») — з обох сторін причому — Совок проклятий, не міняється ніколи.

Це завжди знищення людей в КонцТаборах ГУЛАГ (на БОЙНІ, у надриві «п’ятирічок» тощо) під пропагандонством «майбутнього раю на Землі» (при АДі зараз) та «обов’язком Системі буть РАБом її до гробовой доски».

Ось, наприклад, умовний співробитник тцк теж має дружину та дітей, і теж потрібен сім’ї. Тому він і «бусіфікує ІТ ішніків» щоб бути поруч з сім’єю а не у окопі.

Умовний співробітник ТЦК це типовий бенефіціар війни, який не «бусіфікує», с скоріше «збирає дань» з айтішників. Зацікавлений більше у тому, щоб війна продовжувалася, бо закінчення війни це ризики, бо вибори, скільки там ухилянтів та як вони проголосують... При цьому капуляція навіть більш прийнятний варіант, бо гроші є можна домовитися.

с скоріше «збирає дань»
з айтішників.

це ж класика риночних відносин, приклад «економічного бронювання»)

Так це ж нікого не бронює, не брешіть!

Так це ж нікого не бронює, не брешіть!

як це не бронює? просто срок дії броні до наступного «бусіка»))))

Ринкові відносини це прозорі правила гри та захист інтересів громадянина перед державою. А те, що ми бачимо, це не «економічне бронювання», це адміністративний рекет. Різниця в тому, що ринок передбачає легальність і передбачуваність, а тут ми маємо анархо-автократію, що ми бачили в 90-ті роки, що бачимо зараз в РФ, точнісінька копія їхньої моделі.

Так, ми маємо трохи більше сподівань, бо європейські цінності, залежність від Європи, що все це тимчасове виключення, наслідок війни, яка закінчиться і все повернеться. Є деяка судова система, коли є шанс отримати потрібне рішення, з ЄСПЛ на горі, але немає шансу його виконати. Але це стрімко тає з часом.

Ринкові відносини це прозорі правила гри та захист інтересів громадянина перед
державою.

ну куд ж більш прозоро, є гроші забронювався, немає — то у піхоту; і гроші зрозуміло куди потрапляють; це прям ідеал «економічного бронювпння»

анархо-автократію

Що це? Звучить як оксюморон типу живі мерці, суха вода чи чесні політики.

Політичну систему в Україні експерти називають «гібридним режимом» (freedomhouse.org/country/ukraine). Бо з одного боку, існують формальні демократичні інститути та вибори (принаймні до 2022 року), а з іншого — наявні ознаки типового середньовічного феодалізму.

І основний принцип збагачення, як у Середньовіччі: гроші не у того, хто впроваджує інновації, а у того, хто контролює «переправу» (трубу, порт, митницю, енергомережу) і збирає данину у вигляді субвенцій, дотацій або хабарів.

Олігарх тут виступає феодалом, що володіє «феодами» (активами/монополіями). Політики та чиновники — це його васали, які лобіюють інтереси сюзерена. Дохід походить від ренти (корупції, доступу до бюджету, монополій), а не від вільного ринку. Влада і власність злиті, що підриває державні інституції.

Політичну систему ... Олігарх тут виступає феодалом, що володіє «феодами» (активами/монополіями). Політики та чиновники — це його васали які лобіюють ...

якщо все характеризувати в таких крайнощах/термінах можна знайти достатньо паралелей в багатьох країнах

можна знайти достатньо паралелей в багатьох країнах

Так і є

Рівень свобод в світі в середньому по всім країнам йде вниз з 2006 року (freedomhouse.org/...​-rights#the-year-in-brief)

Але в Європі, якщо подивитись на карту, (freedomhouse.org/...​he-map?type=fiw&year=2025) справи не такі вже й погані. В ЄС державні інститути працюють скоріше справно через загальноєвропейські вимоги і «зовнішній контроль» ЄС (з єдиним виключенням — Угорщина. Їм якимось чином все ж таки вдалось побудувати щось схоже на феодально-олігархічний лад...але це не зможе тривати довго, в 2026 вибори, кредитний рейтинг йде на дно dailynewshungary.com/...​y-downgrated-to-negative — ЄС змусить їх провести реформи в обмін на фінансування і вибору у них не буде, хто б не прийшов до влади).

Україна ж 3 з кінця в Європі (1 і 2 місця очевидно у кого), навіть гірше ніж в Боснії — країни яка так і не оговталась і не відбудувалась після війни в 2000их, де Дейтонські угоди поставили хрест на можливості розвитку на десятиліття вперед. Щоб попасти на такий рівень, узурпація держави має бути на рівні феодального устрою, а не просто бюрократичні неефективності чи повільність прийняття рішень і вирішення проблем уряду.

І для того щоб стати вільною державою не достатньо просто змінити уряд чи провести вибори — це помилка шукати «сильного лідера». Такий тип поведінки називається патерналізм — віра в те, що десь є хтось такий класний, хто прийде і буде діяти в інтересах людини і віришись всі її проблеми. Це ніколи не працює, будь-який сильний лідер без запобіжників у вигляді 2 інших незалежних і однаково сильних гілок влади, рано чи пізно стане деспотом-автократом. Треба зміна самої системи — особливо судової і МВФ з ЄС вже це вимагає як умову для виділення фінансування (всі ці НАБУ, ВАКС ітд — їх існування — це визнання, що існуюча судова система вже не здатна до самоочищення). Але це дуже дивно, що реформи які потрібні Україні самій, вимагають робити іноземці, в той час як Україна намагається їх максимально не вводити, або додавати бекдорів через поправки, які все одно доведеться закрити і що дає можливість вважати, що 30+років українська влада не діяла в інтересах України, а лише збирала феодальну ренту.

Але в Європі, якщо подивитись на карту

Більш очікувалось власні враження по місцю перебування відносно «Олігарх тут виступає феодалом.. Політики та чиновники — це його васали, які лобіюють..»

Політичну систему в Україні експерти називають «гібридним режимом»

Це вірно до бусифікації.

Людина, яка живе краще інших — живе за чужий рахунок

Це перефразування ідеї «експлуатації» з марксизму де прибуток капіталіста (розкіш) формується за рахунок недоплаченої праці робітника (додаткової вартості).

В деяких випадках багатство дійсьно пов’язане з експлуатацією, монополією чи нерівними умовами. Але є цілком законні джерела багатства: інновації, управління ризиками, унікальні таланти, які створюють нову цінність для суспільства. Тому це хибне бачення світу і роботи економіки, тому

вони віддали свою частку мені

Ніхто нічого не віддавав.

А ці терміни не сполучаються

привабливою ідеєю
комунізм

Комунізм був «привабливим» тільки тому, що це був дешевий популізм свого часу — прості рішення складних проблем «фабрики рабочим, землю крестянам». Вони «вирішували» структурні проблеми створені дурнуватими рішеннями попередньої держави, яка була ще гірше за них (кріпацтво «відмінили» але ввели викупні грамоти — по факту просто провели ребреднінг, які відмінив вже срср але ввів колхози і трудодні — ребрендінг 2.0). І це все замість того, щоб просто застосувати вже готові рішення, які вже починали вводити інші країни, які проходили індустріалізацію в той час — профсоюзи, соціальні програми, розподіл влади на 3 незалежні гілки ітд

І це все замість того, щоб просто застосувати вже готові рішення, які вже починали вводити інші країни

Якби це було так легко — то чому за 30 років Україна так і не змогла?
От Польща — та змогла.

Бо замість плану Бальцеровича, як в Польщі, з радикальними економічними реформами і розривом всіх зв’язків з срср, Україна провела провальну, непрозору і розтягнуту в часі приватизацію, де під гаслами захисту суверенітету, було узурповано економіку держави колишньою номенклатурою і по факту навіть вийшовши з срср, Україна законсервувала його в собі (лише змінивши вивіски і прапори) — обрала президентом колишнього керівника УРСР, не реформувала радянську спадщину (міліцію, суди, бюрократію) — які були створені для контролю за колонією, а не як інститути незалежної держави (і відповідно допомогли номенклатурі і пізніше олігархам захопити і контролювати владу і придушувати конкуренцію).

Але так вийшло через слабкість громадянського суспільства і відсутність в Україні на момент 1991 року сильного опозиційного руху (як Solidarność в Польщі) — бо в Україні за 70 років всі натяки на такий рух були репресовані (голодомор, чистки ітд) чим і скористалась радянська номенклатура продавши українцям дешевий і очевидно фальшивий популізм замість реальних інституційний реформ. А потім цю тенденцію продовжували вже олігархи, успішно використовуючи нереформовані радянські інститути для власного збагачення, що і тримало Україну в пастці.

Тобто це комбінація із 2 основних факторів — неготовність суспільства до повної незалежності на момент 1991 і бажання номенклатури до особистого збагачення тут і зараз замість розвитку держави.

Шикарно! ППКС!

===
Михаил Восленский, НОМЕНКЛАТУРА
www.belousenko.com/...​oslensky_nomenklatura.htm
===
↑ ↑ ↑
Читати всім, щоб РОЗУМІТИ хоча б щось — що Україна зараз це СОВОК типовий!

КонцТабір ГУЛАГ ватний — і саме завдяки радянській (фашистській) конченій Номенклатурі — цілком дегенератний!

Саме совкова (фашистська) Номенклатура з КПСС та КДБ СРСР до сих пір РЕАЛЬНО управляє Україной!

Тобто це комбінація із 2 основних факторів — неготовність суспільства до повної незалежності на момент 1991 і бажання номенклатури до особистого збагачення тут і зараз замість розвитку держави.

— 
Як ми бачимо, з тих часів нічого принципово не змінилося.

Поляки відновили свою державність в 1918, а з 1945 по 1990 мали обмежений суверенітет, а Україна відновила державність аж у 1991. Як можна порівнювати?

Уявіть, що на екзамен приходять два студенти. Перший (Польща) міг готуватися цілий тиждень у спокійних умовах. Другий (Україна) був змушений тяжко працювати на когось іншого, прийшов виснажений і мав на підготовку лише ніч. Чи це справедливо? Ні, шанси нерівні. Але «екзаменатору» (глобальній економіці та історії) байдуже на життєві обставини — оцінка ставиться лише за результат знань.

Але навіть будучи «втомленим студентом», можна було не списувати і не давати хабарі. Подивіться на країни Балтії (Литву, Латвію, Естонію). Вони, як і Україна, були частиною срср, мали знищену державність, винищену еліту, русифікацію і повний контроль Москви. Стартові умови 1991-го дуже схожі на українські. Але вони змогли побудувати демократію а не олігархічно-феодальний лад.

Ну тому наше айті в Польщу і переїхало здебільшого.

Я згоден з думкою що в Україні в 90х обрали такий же совок але УССР, без рашки.
Україна ж не виборювала незалежність — нам її дали по суті.

Бо Польща не межує з руснею, а проросійську польську еліту було знищено до ноги ще у 20х минулого століття

Бо Польща не межує з руснею

Межує, в калінінградській області.

а навіщо? Що мені дасть держава за ризик та втрачені роки/здоровʼя?

Якщо ви задаєте такі питання, тоді дійсно вам це не потрібно.

А будуть йти ті, які задають питання «Чим я можу допомогти державі вижити?»

А держава хоче вижити?
Мені здається держава хоче зберегти статус кво — щоб миколи гасились десь там подалі та не заважали бюджет ділити.

Головне не забути 20% заплатити зверху після віддачі боргу.

А держава хоче вижити?

Звісно, що хоче, якщо б не хотіла вже давно програла.

Мені здається держава хоче зберегти статус кво — щоб миколи гасились десь там подалі та не заважали бюджет ділити.

Одне іншому не заважає, а часто сприяє.

Я звісно дуже вибачаюсь, але є якісь докази, що ви і ваш сайт дійсно якось відносяться до ССО? Бо домен org.ua взагалі не викликає довіри.

Чому я запитую? Бо було вже кілька випадків, коли люди були впевнені що працюють на Україну, а потім виявилося що навпаки.

Цікава дискусія. Люди, які розуміють причинно-наслідкові зв’язки дискутують на тему боротьби з наслідками.
Героїчна країна мудрих людей, які спочатку створюють проблеми, потім героїчно їх вирішують.

Вони не будуть їх вирішувати. Вони тільки побалакають.

Ведучи бесіди на цю та подібні теми, завжди після заголовку треба давати набір аксіом / тверджень, виходячи з яких будується все решта.

Хтось може з ними не погоджуватися, це його право.
Я б сформулював ці аксіоми / твердження десь так:
1. Війна не справедлива в усіх сенсах.
2. Не всі готові добровільно долучитися до війська, навіть маючи патріотичну позицію.
3. Система( суспільна, політична, військова ) зламана або, як мініимум, досить не ефективна. Якісь злами/неефективності видно відразу і наперед, якісь лише ретроспективно.
< sarcasm > Жак Фреско помер і не збудував нам нове суспільство < /sarcasm >

І що робити?
Важко сказати, на мою думку, треба системні зміни які, на жаль, неможливо просунути знизу, рядовими ініціативами, принаймні в поточних умовах війни.
Частково уповання на адекватність Зе, де як-неяк, а потроху викорінюється корупція( Міндіч ), знімаються зашкварені персонажі( Єрмак ).
Частково на досвід і професіоналізм середньої і вищої ланки у війську та політиці ( Драпатий ).
Частково на європейців, які, як мені оптимістично здається, прийняли як факт, що Україна буде в ЄС і тому треба тиснути аби тут були відповідні реформи.

Рядовому громадянину лише пораджу голосувати уважніше на наступних виборах.

Окремо додам, що я тут писав думку ще в 22 чи 23 році, що армії треба віддати створення ІТ рішень на аутсорс.
Нехай навіть на аутсорс державній конторі яка буде створена саме під це.

Це от відразу вирішило б ряд задач. По-перше, під це можна було б залучити західні гроші, а те що вивільниться, пустити на підвищення ГЗ решті військових.
По-друге оптимальніше використання людей, особливо зараз на ринку роботодавця, багато хто б сам йшов( при умові бронювання таких працівників, звісно ).

Та що там казати, ми вже бачимо купу мілтеку який постачає зброю і рішення армії і робить це куди оптимальніше.
Більшість військових ІТ-рішень логічніше робити поза армією, як зброю, зв’язок, супутники.
Військові мають формувати вимоги і контролювати результат, а не тягнути інженерію на собі.
Ігнорування цього це не патріотизм, а дорога неефективність у війні на виснаження.

Більшість військових ІТ-рішень логічніше робити поза армією, як зброю, зв’язок, супутники.
Військові мають формувати вимоги і контролювати результат, а не тягнути інженерію на собі.

Якщо зробити наступний крок — то армію також треба створити професійною, а не державною!
Ми вже бачимо чудовий приклад Азова, Кракена, Хартії та інших добровольчих бригад, які організовані, діють і знаходять собі кадри набагато краще державних підрозділів.
Біда будь-якої державної організації: відсутність «зворотнього зв’язку». Державні школа, лікарня, пошта існують незалежно від того, наскільки вони гарно працюють. А от комерційним доводиться дбати про репутацію.
Так само і «добровольчим» бригадам — вони дбають про свою репутацію. Інакше по-перше не знайдуть рекрутів, по-друге на отримають донатів, а по-третє погана репутація зведе нанівець усю героїчну славу, яку вони завоювали.
Колись таки наступить перемир’я — а з ним закінчаться військовий стан і примусова мобілізація. Конституцію та права людини знову поведеться поважати. А це означає: відпустити усіх хто вже навоювався і не хоче залишатися і відкрити кордони.
І тоді єдиними боєздатними підрозділами залишаться саме ті — куди люди ідуть добровільно. Просто не буде вже іншого варіанту як масштабувати досвід Азова та інших «професійних» військових бригад на усю країну. А стару «совкову» армію і тупих командирів просто забути як дурний приклад.

Всё можно сделать негосударственным — включая полицию и суды. Государство не нужно.

Залізний закон капіталізму полягає в тому, що за відсутності держави невідворотно утвориться монополія на насилля (поліція та суди), яка бюрократизується і перетвориться в ту ж державу.

Нет такого закона. Если государство расформировать в виде вертикали власти и сделать управление страной прямой демократией с коммерческими структурами делающих бизнес на понятных основаниях, все будет сильно эффективней и не будет коррупции

коммерческими структурами делающих бизнес на понятных основаниях

це олігархат називається

Олигархат это не бизнес, олигархи монетизируют государственное право на насилие

Скоріше мова йде про інстуціональний аналіз, коли вивчаємо закони за схеми, за яких будуть їх обходити, та чи вигідно це.

Это закон не капитализма, а джунглей. Самая сильная банда устанавливает монополию на насилие (свою), облагает всех данью (налогами) и становится государством.

за відсутності держави невідворотно утвориться монополія на насилля

це не гарантовано
з історичних спостережень легко помітити, що є «еконіші», в яких власних сил укріпитися в жодної з конкуруючих груп не вистачає і географічний простір просто весь час осцилює в соціальному просторі метастабільних станів, поки сусіди, до яких «проливається» неконтрольоване насильство не збираються з силами, щоб прийти і навести хоч якийсь лад

пізніше, коли держави це помітили і навчилися «модераторствувати» над подібними ситуаціями почалася епоха проксі-конфіліктів (від «концертів сил», до 20-21го сторіччь), ну і дехто іноді намагається риторично переконати всіх, що починає запобіжну війну в сусіда, щоб себе убезпечити від пролиття насильства після колапсу держави (цій тактиці і в європі кілька століть в принципі, наприклад російська смута і ненависть до поляків є реакцією на їх невдалу спробу якось там лад навести)

Рядовому громадянину лише пораджу голосувати уважніше на наступних виборах.

Тепер я розумію що цього — недостатньо! Я б радив кожному громадянину знайти собі партію. Чи хоч би знати хто його представникі (депутати) у владі. Проголосувати «по приколу» раз на 5 років — зовсім недостатньо. Треба ще й контролювати що роблять від вашого імені ті, кого ви обрали.
Справжня демократія починається не з чесного президента, який поборе корупцію. Вона починається з чесної сільської влади! Тому що у селі кожен знає де і як живе його обранець. І знає усіх своїх сусідів які за нього голосували. А отже набагато простіше контролювати владу і змусити її чесно працювати та відповідати за свої рішення. Якщо зовсім погана — то можна і пере-вибори влаштувати.
У містах також треба об’єднуватись аби обирати «своїх» і потім з них питати. Саме для цього придумали партії та усякі громадські об’єднання.
Я сам асоціальний і не люблю ні з ким об’єднуватись, але якщо громадянин не обрав собі жодного об’єднання — то він просто не може ефективно реалізувати своє право на владу! Хтось просто буде використовувати його, вирішувати за нього і удавати що це демократія. І закінчується це прикро — така влада потім відправить того, чиїм представником ніби-то вона є, на смерть — навіть не спитавши своє «джерело влади».

Платите деньги, будем делать работу. Мы не чиновники, патриотизм в деньги превращать не умеем

IT армії не потрібне (це моє особисте враження на досвіді), не знаю як там офіцерам живеться, а от рядовим IT — повний відстій. Дуже жалкую, що взагалі пішов — 3 роки внікуди, йшов з маленькою надією, що мої навики фуллстека знадобляться (в розробці з 2013го), потрапив у зв’язок — тут добре сисадміном бути, а не программістом. Після декількох спроб перевестися на місце зі своїм стеком (хоча вони і зараз є ці місця), зрозумів, вибачте, що це як ..яти проти вітру. У моїх командирів якийсь особливий фетіш нікого нікуди не відпускати, а робота тут саме за моїм стеком відсутня — класична «собака на сіні». Ви скажете є Армія+ — а я скажу, що по-перше, саме рапорт на переведення з’явився лише рік тому, а по-друге, будучи придатним із бойової бригади ти можеш перевестися лише в бойову, що значно зменшує кількість вакансій. Та і взагалі бажання вже особо не має та і здоров’я — мрію звільнитися і забути про все як страшний сон. А після отримання контузії плюс втрати 3річного досвіду, тепер навіть не особо впевнений, що зможу навіть на гражданці кодити — не мені вам казати як швидко все міняється навіть за півроку.

Дякую за службу. Як би це не було корисне — ви не зассали виконати свій обов’язок.
І двічі дякую за правду! Цим ви не тільки врятуєте інших людей від потрапляння у таку халепу — але і дасте надію що колись ця дурна система розвалиться бо більше не буде кому її підтримувати. Якби усі солдати могли «голосувати ногами» проти поганих командирів — армія б очищувалася набагато швидше.
P.S. Я також не розумію навіщо потрібне «військове ІТ» коли в Україні девелопери світового рівня працюють на аутсорс, а у ІТ компаній є експертиза в усіх сферах ІТ (у тому числі і роботи, і медицина, і ШІ). Надайте девелоперам бронювання, надайте ІТ компаніям податкові преференції за виконання державних замовлень — і ви отримаєте увесь потрібний армії софт набагато швидше і якісніше.
Особисто я був готовий розробляти потрібний для війни софт і за 20К гривень. За умови можливості працювати віддалено і вільно жити як я жив до війни.

За умови можливості працювати віддалено і вільно жити як я жив до війни.

Як же ж наша «влада» ВАТНА (совкова на всі 100) та дегенератна це допустить взагалі?

Особливо «вільно жить»? «Дідиваєвалє, і ви, РАБИ, ОБЯЗАНІУСІПРОСТОВАЄВАТЬ, кров свою за НОМЕНКЛАТУРУ пролєвать!!!111ОДИНОДИН».

=== Михаил Восленский — Номенклатура ===
www.belousenko.com/...​oslensky_nomenklatura.htm
===

Тільки КонцТабори ГУЛАГ для «несогласних», тільки «шарашки» нас всіх ждуть!

Совок. Клятий Совок-СРСР не міняється НІКОЛИ взагалі!

P.S> ДУЖЕ рекомендую прочитать. Дишачи вільним повітрям Гішпанії чудовій — не те, що в Україні, тутЪ — «І ДИМ „отєчєства“ нам сладок і пріятєн» (і «Залізний Занавєс» закрився для усіх).

Панин Димитрий Михайлович — «Лубянка-Экибазтуз».
vgulage.name/...​-d-m-lubjanka-jekibaztuz

P.P.S> Доречі, Солженіцина він знав. У одному КонцТаборі ГУЛАГ з «Сашком» Панін — сидів.

Усе життя мене засмучувало що я від народження усім винен. Не можна просто робити у житті що хочеш: ти маєш робити що кажуть дорослі, вчителя, начальник, держава. І ти не можеш просто сказати «не хочу» — можливість такої відповіді у нас відбирають з дитинства!

Ти одружись і заведи дітей, взагалі офігієш🤣

після місяця служби в мене залишились 2 бажання — спати і спаруватися.

То це ви ще й енергійний! Якби справді виснажився, то максимум — лишилося би «спати».

постійна доза тестостерона робить своє)))) незважаючи на бажання «спати»

А де ж він береться у військових, якщо вони постійно дрочать?

Усе життя мене засмучувало що я від народження усім винен

Це в період з 1861 по 1907 був борг за народженням (і обовʼязкові викупні платежі які призвели до розвалу імперії трохи пізніше). Всі інші «винен» це моральний тиск, який починається і закінчується в голові людини.

маєш робити що кажуть дорослі

до 18 років

вчителя

+/- так само

начальник

Тут вже добровільний договір обміну часу на гроші. Не подобається цей — шукай іншого.

держава

До 2022 можна було робити арбітраж — не подобається ця держава — можна переїхати в іншу.

І ти не можеш просто сказати «не хочу

Можеш, просто для цього треба мати альтернативні варіанти і фінансовий фундамент. На Заході навіть є термін «F*ck you money» — рівень статків після якого вже можна робити що хочеться, а не шукати вимушених компромісів. Тому по факту, у всіх названих проблем лише 1 причина — бідність (ну і трохи психологічна здатність витримувати соціальний тиск, але вона теж частково залежить від статків).

На Заході навіть є термін «F*ck you money» — рівень статків після якого вже можна робити що хочеться, а не шукати вимушених компромісів. Тому по факту, у всіх названих проблем лише 1 причина — бідність (ну і трохи психологічна здатність витримувати соціальний тиск, але вона теж частково залежить від статків).

А й справді так! У кого в Україні багато грошей — вони живуть як хочуть! Навіть закони не для них — можна зробити будь-що і порішати за гроші. А якщо зовсім торба — то з грошима можна просто поїхати в іншу країну звідки не видадуть. Але такий рівень доступний не усім.
Як тут правильно писали — не проблема що нема бронювання для ІТшників, проблема що у ІТШників недостатньо грошей аби купити бронювання!

навіть не особо впевнений, що зможу навіть на гражданці кодити

Якийсь дивний стереотип.

Якщо аж так не впевнений, то завжди можна покодити пет проєкти та читати новини щоб залишатися в тренді.

Якщо шо я на бойовій босаді в бойовій бригаді, тому пишу не просто так. Хоч і почав не 3 роки тому, а 2 з хвостиком.

Ви теж рядовий? Скільки Вам років? У Вас вже була контузія? А панічні атаки бували? А чергування добу через добу чергували, а той час що лишився ще справи якісь можуть бути і банально хочеться просто поспати — цікаво лишається час на пет-проекти? Може у Вас якось по-іншому. Не кажу що і в мене весь час так, але вцілому саме так.

Років під 40, контузій не було, чергування добу через добу не чергував, найдовше три тижні без змін на позиції, але зазвичай трохи менше і вихідні звісно є.

Шо сказати, міняйте посаду на таку, яка буде менш напряжною.

Хоча між 1 через 1 на пу та 3 через 3 в бліндажі я оберу пу.

Я не хочу міняти посаду, бо не бачу сенсу взагалі служити, займаючись не тим, чим був би корисніше — наша розмова вже відійшла від суті, а суть в тому, що мене не влаштовує ця система вцілому. Єдине, що хочу — це звільнитися. Радий, що Ви не отримали контузій — повірте, кодити це точно не допомагає, Вам скоріш за все пощастило з командуванням — в різних місцях мабудь по-різному.
Я про ПУ нічого не говорив, як і про бліндажі.

Я не хочу міняти посаду,

ССЗБ.

Єдине, що хочу — це звільнитися

Коли це неможливо, то треба шукати варіанти покращувати собі умови.

Поки ще не прикрили лавочку з СЗЧ можна чкурнути в 1 ОЦ, сидіти в мегаполісі, та мати нормальний графік роботи. Але так як це не для вас, то сидіть 1 через 1 без вільного часу до кінця війни🤷‍♂️

Вже прикрили. СЗЧ тільки через Кадровий центр ЗСУ, а це 99% в частини приорітетного комплектування, тобто в «потєшні полки» Сирського-Манька.

Контузія то страшна річ, як би воно візуально і нічого, а по факту накрити може в будь який момент. Нажаль, у нас з контузіямі звільнитися неможливо. Щодо переживань про перерву у професійній діяльності, немає про що турбуватися. В мене було 2 перерви, одна 8 років друга майже 3 роки. Як тільки починаєш вертатися у професію, десь за місяц приходиш у норму. То ж якщо у вас фундаментальні знання, вони нікуди не дінуться.

Ну от у вас ж є можливість та час написати комент на доу. Значить і на програмування може бути.

За час існування ДОУ це мій 4й коментар і то тому що вже накипіло. Знову ж повторюсь — розмова відійшла від суті, тому не бачу сенсу продовжувати. Я вже описав вцілому свою ситуацію і моє відношення до такого підходу. Тема закрита.

Після 1,5 років на передку — запропонували перейти в «технологічний» підрозділ.
Тобто, фактично, хтось допетрав що в ЗСУ є безкоштовні спеціалісти, і замісість платити бізнесу спробувати зліпити щось самим з гівна і палок.
Інколи виходить зробити щось корисне, інколи розробка і R&D розтягнуті на роки, інколи проєкт визнають не рентабельним, інколи толковими спеціалістами керують 3,14здуни які не мають ніяких знань в доменній області, — майже все як в житті.
Прийшов до висновку, що це дурня.
В бізнесі вже є всі ці рішення, або вони в розробці. Бізнес більш гнучкий і має більше спроможностей та ресурсів. На мою думку, бізнес під час війни має колаборувати з армією, а не конкурувати. Розумним було би рішення — звільнити тех.спеціалістів із ЗСУ з обов’язковим відпрацюванням по контракту у miltech (мрії, не з нашою владою). Можливо є сенс мати якийсь підрозділ, який взаємодіє з miltech компаніями, а масштабує рішення, надає вимоги, специфікації, впроваджує, тестує в бойових умовах, надає фідбеки тощо. Але не розробка. Армія цим займатись не повинна.
Вже трохи набридло бомжувати за 20тку, то ж в все частіше думаю перевестись в бойовий підрозділ, все одно до 60ти ніхто із ЗСУ не відпустить.

На мою думку, бізнес під час війни має колаборувати з армією, а не конкурувати.

Я був впевнений у 2022 що зараз увесь приватний бізнес буде працювати на потреби війни.
Але чомусь держава вирішила що це їй взагалі не потрібне!
Зараз бізнес багато чого робить для військових — але це переважно за гроші волонтерів. А держава постійно грає з правилами бронювання і ТЦК приходять до бізнеса по данину.

все одно до 60ти ніхто із ЗСУ не відпустить.

За часів Шевченка «у москалі» (солдати російської імперії) забирали на 25 років.
А у Спарті хто заслабкий для воїна народився — просто кидали зі скелі.
Україні більше не потрібне нічого окрім війни та бійців — ціла країна як «нічна варта» на стіні. Доречи стіну також треба комусь будувати.

Україні більше не потрібне нічого окрім війни та бійців — ціла країна як «нічна варта» на стіні.

Ви мабуть не в Україні. Більшості населення пох на війну і військових. Всі живуть собі своїм життям, куди не плюнь всі заброньовані. Показуєш УБД на вході у маршрутку, — дивляться як на маргінала або лоха, який не зміг відмазатись. Я це називаю єднанням влади і насєлєнія.
Крч, перебування в тилу серед цивільних демотивує найбільше.

Всі живуть собі своїм життям, куди не плюнь всі заброньовані.

Он воно як! А я усе хвилююся за колишніх колег, які не змогли виїхати. Добре що хоч через стільки років бронювання для ІТшників нарешті запрацювало.

Добре що хоч через стільки років бронювання для ІТшників нарешті запрацювало.

Мені важко уявити собі притомну людину яка поведеться на бронювання. Після цього держава знає де його знайти, термін бронювання колись закінчиться — заброньованого запросять на уточнення даних, далі ВЛК, БЗВП і тарам-пам-пам! А якщо не прийде — в розшук і далі по тексту..
Ні, ці ігри з казино не для мене — заклад виграє завжди, рано чи пізно.
Нагадало стару загадку, ще з дитячого радянського журналу «Мурзилка»:
розшифруй слово ДУНЯ! Д — дурних, У — у нас, Н — немає..

Цікаво, якщо намагатимуться провести вибори, то хто на них піде крім жінок та людей похилого віку? Чи може зроблять якесь спеціальне послаблення тиску — типу, під час виборів преза, ТЦК не будуть проводити «оповіщення» серед населення?
Виглядати це буде якось так:
— Леопольд, підлий трус, виходь Ухілес, син сЦиклопа, виходь!
— Не вийду! робяти давайте жити дружно!
— Що? Не чую! чому Залужний? Наш бойовий генерал не пройшов ВЛК, демобілізувався та лікується у Лондоні..
— А я?
— Ти ВЛК пройдеш, не переймайся! Бач яку будку накусав, спереду — біцепси, ззаду — трицепси, готовий штурмовик!
— Це не біцуха.. Спереду — пивний живіт, а ззаду — горб! Я не піду..
— Тьху! Стільки часу з тобою даремно втратив, піду краще 59-річного хлібороба Миколу вмовляти вийти із схрону. Скажу що закон змінили і після 55 вже не беруть, мо поведеться!

Мені важко уявити собі притомну людину яка поведеться на бронювання. Після цього держава знає де його знайти, термін бронювання колись закінчиться — заброньованого запросять на уточнення даних, далі ВЛК, БЗВП і тарам-пам-пам! А якщо не прийде — в розшук і далі по тексту..

І чим це відрізняється від того, що зараз усі хто сам не прийшов — у розшуку? Так само як тільки піймають — хана. Ще й поб’ють аби підписав що добровольцем ідеш.
Бронювання працюватиме якщо його лобіюватимуть роботодавці. Бізнесу не підходить якщо у будь-який день людина може зникнути. Але зараз це не працює бо владі пофіг не бізнес — вони пилять не податки, а халяву від «партнерів».
Як тільки халява скінчиться і треба буде чимось закривати дірку в бюджеті то владі доведеться дослухатися зо ІТ-асоціації. Нагадую:
dou.ua/...​g-created-in-zakarpattia

Бізнесмен це злочинець наче по словам наших можновладців?

Я це називаю єднанням влади і насєлєнія.

Як на мене це як раз навпаки, просто для більшості населення влада стала більшою проблемою за русню.

Якщо у вас є можливість, я порадив би почитати про The Dartmouth Scar Experiment. Я щиро не думаю, що більшість населення так до вас ставляться як ви відчули. Більшість не хотіла б опинитися на вашому місці — напевно це так — і я думаю ви розумієте чому, але це не означає негативного ставлення до вас, скоріше навпаки.

До речі, цікаво дізнатися думку людей, які всі 4 роки прожили в Україні. Я минулого року зустрічав у відеоблогах таке твердження, що повна поразка, коли нікому захищати і від України нічого не залишиться, краще, ніж капітуляція Росії на її умовах. Це ідея все ще переважає у вас?

повна поразка, коли нікому захищати і від України нічого не залишиться, краще

Що це за маячня?! Навіть якщо уявити що окупанти не влаштують тут другу Бучу чи бандитський «лугандон» — то у кращому випадку тут буде друга Білорашка чи Грузія. З забороною усього, з «чебурнетом» та карними справами за неправильні коментарі в Інтернеті чи просто лайк чи репост.
Не знаю чи залишилося там в Білорусі ІТ, але зрозуміло що ІТ, яке працює «на захід» за таких умов не зможе існувати. У кращому випадку девелопери зможуть працювати за рублі на якийсь чебурнет.
І далеко не факт що парашка дозволить усім охочим виїхати з України. Цілком можливе зовсім інше: «розкулачування» девелоперів та перевезення їх в «ІТ-технопарки» десь біля Магадану.
Зовсім інша справа якщо від України таки щось залишиться після поразки чи капітуляції!
Наприклад, західну частину України може узяти до себе Польща! І той же ІТшний Львів відразу опиниться в ЄС та НАТО.
Або Україна залишиться меншою за територією — але під захистом міжнародних сил. Для ІТ не важливі території. Більше того — ІТшники можуть собі дозволити навіть втратити житло і переїхати на інше місце. Гроші в ІТ можна заробити — а ось загиблому житло вже не потрібне.
Фактично українське ІТ врятує будь — який мир, який надасть безпеку від обстрілів, від нового нападу, від відключень світла, від фінансової та соціальної нестабільності.
Не сприймайте за сепаратизм, але умовно — кажучи достатньо було узяти якесь місто на кордоні, тимчасово віддати Польщі «в аренду» і перевезти туди українське ІТ. А там може розвинеться і послуги і виробництво.
За ширмою «незламності» не усі усвідомлюють наскільки війна вбиває Україну. Саме існування надвеликих ризиків знищує бізнес, примушує виводити інвестиції, скорочувати витрати і працівників, відкладати життя на майбутнє. Як тільки хоч би частина України буде у безпеці — там відразу почнеться відродження.

Чесно у вас видна роспропаганда. Віддати Польщі шматок. Наталі якщо раша й окупує багато території Польщі вигідніше не забирати те що залишилося, бо воно розуміє що потрапить під санкції своїх торгових партнерів.

В Грузії непогано але чутно як гайки крутяться, кожна сессія парламента якусь дурню приймає. А от до приходу поточної влади було супер.
І навіть ментів можна було не боятись і чиновники не хамили особо. Я вже не кажу про економічну свободу для пересічного айтівця

А от до приходу поточної влади було супер.

Поточна влада прийшла ще в 2012.

Такої дебільної ідеї ніколи не було в українській блогосфері

капітуляція росії на її умовах це по суті те ж саме тільки розтягнуте в часі, бо на справді рашка хоче якраз винищити українців і що б від України нічого не залишилося.
капітуляція може дати лише короткий передих, щоб рашці накопичити достатньо сил

Чотири сценарії для України: аналіз геополітичного глухого кута та вікна можливостей
www.pravda.com.ua/...​lumns/2025/12/15/8011883
Ось тут добре написано який єдиний шанс є у України аби хоч тимчасово скористатися моментом і відвернути подальше падіння.

капітуляція росії на її умовах це по суті те ж саме тільки розтягнуте в часі

«-Тебя как,сразу прикончить,или желаешь помучиться? -Лучше,конечно,помучиться.»
youtu.be/dLHJJNotmho?t=63

який єдиний шанс є у України

«це ж було вже» в 2014-15 році, і тим шансом ми не скористалися і рашка напала і стала ще сильніше. тоді в наступному раунді у нас точно не має шансів, хоча зараз питання як нам до кінця цього раунду дожити...

«це ж було вже» в 2014-15 році, і тим шансом ми не скористалися і рашка напала і стала ще сильніше.

І так — і ні.
З одного боку так — ми не скористалися шансом закінчити війну, віддавши Крим. Фактично парашка почала війну на Донбасі тільки аби Україна офіційно визнала захоплення Криму. Крим був потрібен як база — його парашка відразу записала собі. А от Донбас не був потрібен і скільки там не робили референдумів — парашка його до себе не брала. Суть Мінських угод відображала на той момент бажання парашки: Крим — віддати їм, Донбас — повернути Україні за умови залишити там про-російське середовище. Отже у України був шанс «відкупитися» від війни ціною втрати Крима, відмови від НАТО та повернення до «багатовекторної» політики часів Кучми. На той момент це, звичайно, виглядало як зрадонька та капітуляція, але якби тоді знати що НАТО усе одно ніколи не буде, а буде війна та Трамп — то можливо шлях Грузії був би кращій для України ніж боротьба за незалежність такою ціною.
З одного боку ні — Україна використала свій шанс підготуватися до нападу. У порівнянні з 2014 роком армія 2022 року змогла дати гідну відсіч. І на початку 2023 року парашка не була сильною — а так боялася що Україна і далі буде звільняти свою територію що навіть підірвала греблю. А от після того, як ветеранів злили у контр-наступі та поклали у Бахмуті — парашка і справді почала ставати сильніше. Просто за рахунок розмірів — вони так усі війни витягували.

тоді в наступному раунді у нас точно не має шансів

Можливо «у наступному раунді» у нас будуть навіть кращі шанси. По-перше хуйло теж не вічний — а новий можливо буде з покоління, яке не хоче повернутись у минуле. До війни парашка і її еліта чудово жили збагачуючись на нафті та газу. І насправді Крим та старий чорноморський флот параші не був потрібен — він був потрібен тільки хуйлу.
По-друге якщо усі зброя від НАТО, яку Україні наобіцяли колись до неї дійде — то у нас будуть сотні літаків, бригади «абрамсів», а може навіть «томагавки». І наступного разу парашка може знайти собі іншу жертву.
Парашка вже втратила репутацію та західні ринки. А отже буде усе більше залежати від Китаю. А Китаю Україна не дуже потрібна — він може спрямувати парашку в іншій бік (особливо якщо хуйла не стане).
Отже я підтримую думку що зараз перемир’я, навіть не на кращих умовах — це шанс для України відповзти від прірви, куди вона неодмінно впаде якщо і далі буде грати у війну на знищення за правилами ворога.

Єдине що зупиняло рашку у 2014 повноцінно вторгнутись — ризик значних санкцій і незрозуміла реакція європейців, а ніяк не тодішній стан збройних сил

Точно стала сильніше? Спаливши всю бронетехніку і снаряди, яку совок десятиліттями готував для війни з Нато?

в період до повномасшабної війни, вони готувалися до вторгнення і нарощували свій потенціал

Та ні, фігово вони готувалися, тому й провалили бліцкріґ. Рашка — це завжди потьомкінська дєрьовня.

Рашка — це завжди потьомкінська дєрьовня.

Але з часів Наполеона є прислів’я «руськи повільно запрягають — але швидко їздять». Парашка завжди відстала технологічно, завжди не готова до війни і завжди зливає на початку. Але вона занадто велика аби швидко впасти. Тому здатна по-перше втопити будь-якого ворога у крові своїх зомбі — солдат. А потім поступово прокинутись, почати працювати і завершувати війну вже з купою нової зброї.
Не треба недооцінювати ворога. Грати у довгу війну з парашкою закінчується погано.

Цікаві думки, за одним нюансом — путін не збирається завершувати війну і не збирається йти на поступки. І схоже, так буде тривати до його смерті.

путін не збирається завершувати війну і не збирається йти на поступки

Логічно — бо він зумів нав’язати Україні саме таку війну, яка вигідна параші. І поки Україна грає у війну на знищення за правилами ворога — її поступово знищують.
Отже Україна може тільки використати максимум допомоги від союзників аби «натиснути» на парашку, а з іншого боку піти на якісь поступки, які сподобаються хуйлу.

Втрата стратегічної ініціативи вважаєте?

так, це основний поінт, усі ці розмови по те «що щось віддати та чимось поступитися заради миру» нічого не варті. Навіть на офіційному рівні у конституцію рф вже вписані «Крим, Донбас, Запоріжжя та Херсон», а Харків був на підході. Мета рф повне знищення України. Війна закінчиться тоді коли рф вичерпає свої можливості.

Війна закінчиться тоді коли рф вичерпає свої можливості.

це виходить що дуже не скоро, а може навіть ніколи ☹️

я так точно не знаю) можливо завтра (принаймі припинення бойових дій) а можливо чере3 10 років

Танки й бронетехніку вичерпали, ФНБ більш ніж наполовину вичерпали ще пів року тому (а останні пів року ціна на нафту на рекордно низькому рівні), якщо Донні не порятує війнушкою у Венесуелі, то 2026 буде катастрофою у фінансах. Немає у них ресурсу на безконечну війну, як би не хорохорилися.

Китай підкине грошенят на війну за ресурси або почнуть мобати, а не бабками заманювати

і в умовну оренду все до уралів?

Так, тобі від цього легше?

Загальний консенсус на рашці — що це війна верхів, а населення спостерігає, дає гроші і жує бліни з лопати. Воює низове бидло за великі (для них) гроші. Змінити цей консенсус на призов, та ще й після того, як роками розказували, що от от, ще трішки, і ми переможемо дурних хохлів — практично неможливо.

Ага, закінчуться бабки і росіяни повстануть. Самому не смішно?

1917 теж багатьом був несподіваним. Про гроші я вже писав

1917 був несподіванкою лише як конкретна дата, а те, що революція має статися десь з 1915 по 1925 було очевидно бо причини, які передували революції накопичувались десятиліттями, а перша світова просто стала каталізатором, який прискорив неминуче.

Першопричини:

— Реформа 1861 (де відмінили кріпосне право) була половинчастою і лише загнала сільське населення в ще більші злидні через боргову кабалу і викупні платежі. Не вирішила проблеми безземелля і створила цілий клас бідних і озлоблених селян.

— Початок індустріалізації з відсутністю прав робітників (типово для всіх країн на ранніх етапах індустріалізації)

— Самодержавство (як його називають історики) але по факту авторитарна диктатура однієї особи — царя, що не відповідало викликам часу з його розвитком міжнародної торгівлі і індустріалізації. Що призвело до ситуації, коли диктатор хотів сучасну зброю, але країна не могла побудувати сучасну індустрію, яка б виробляла цю зброю.

Тобто треба були (1) голод (через відсутність власної землі і порушену війною логістику поставок зерна) + (2) неймовірно погані умови праці коли немає що втрачати + (3) розуміння що влада відірвана від людей з наявністю опозиції (більшовики, есери, кадети) + (4) каталізатор (війна з поразками на фронті)

На сьогодні причин, які б могли спричинити революцію менше (є лише 4 і частково 3, 1 і 2 відсутні). Голоду немає (погіршення рівня життя це ще не голод), умови праці погані, але не критично, відсутня опозиція (і тотальне переслідування завдяки новим технологіям), апатія населення замість гніву (а для тих, хто воліє гніватися — виїзд за кордон дуже простий — коли клапан на вихід відкритий, котел не взірветься, він википить).

Тому до революції там ще дуже-дуже далеко (не в цьому десятиріччі), або разом зі смертю диктатора.

Насправді це не так, ви поширюєете совкову пропаганду про ніби-то обєктивні причини революціі. Але царя Миколу свалили в першу чергу тогочасні еліти — великі князі, генерали, та монархісти з думи. Бунт у Петрограді могли задавити, бо бунти військових були і у французів наприклад. І вони взагалі репресіі проти политиків та військових пораженців проводили.

Те що ви пишите це марксистький погляд, в руслі історичного матеріалізму.

Але насправді, Микола другий просто втратив авторитет і опинився в повній політичній ізоляціі, і пав жертвою заколоту. Наприклад генерал Алексеїв, він був фаворитом Миколки, який його продвигав по службі, Гучков взагалі був лідером монархичної партіі октябристів, а їх ще і підтримали родичи царя. І потім його виманили з ставки, де він був окруженний мілліонами вірних йому військ та зарештували, змусив відмовитись від влади.

Тому революція у рашці можлива лише якщо частина еліт повалить пиню.

Визнання економічних та соціальних передумов революції не робить мене марксистом (я притримуюсь ліберальних поглядів) і не є радянською пропагандою. Так само, якщо Маркс в чомусь виявився правий, ще не означає, що він в усьому правий.

Казати, що 1917 рік стався лише через змову еліт, ігнорує той факт, що еліти почали діяти тільки тоді, коли вулиця вже вибухнула.

Хоч технічно акт зречення Миколи II відбувся під тиском генералітету, вони це зробили не тому, що хотіли влади для себе, а тому що Петроград вже був у вогні. Вони бачили, що монархія втратила контроль над столицею, і вірили, що лише відхід Миколи може заспокоїти народ і врятувати фронт від розвалу (еліти стали інструментом транзиту влади, але вони не були першопричиною вибуху).

Бунт у Петрограді могли задавити

Коли Микола спробував направити каральну експедицію генерала Іванова з фронту на Петроград, залізничники заблокували шляхи, а самі війська почали брататися з революціонерами. (Richard Pipes — The Russian Revolution).

І потім його виманили з ставки, де він був окруженний мілліонами вірних йому військ

Я вважаю, що це романтизована ілюзія. Армія на фронті була деморалізована. Дезертирство було масовим ще до зречення. Генерали телеграфували про необхідність зречення саме тому, що розуміли: якщо вони спробують кинути фронтові частини на Петроград, громадянська війна почнеться прямо в окопах, і фронт впаде. (Allan K. Wildman — The End of the Russian Imperial Army).

Тому передумови — економічні, політичні і військові були першопричинами, а «розкол еліт» лише підхопив хвилю.

Або ні — без економічних і військових першопричин вони цього не зроблять, бо вони лише механізм а не причина.

Ога.

ФСБ-планктон
shipilov.com/...​ki/1418-fsb-plankton.html

Андрій Шипілов пише:

«Так получилось, что в последнее время мне пришлось плотненько пообщаться с представителями этого самого ФСБ-планктона. И вот что я хочу сказать.

Такой дикой, неподдельной животной ненависти к Путину и нынешнему российскому режиму вы не найдете ни в одной „оппозиционной“ среде. Это действительно звериная ненависть, до судорог, до „аж кушать не могу“.»

Треба посприяти ФСБ-планктону свою Силу нарешті осознати! І перейти на сторону Бобра (від конченого КДБшного Осла)!

Насправді я не бачу, що трапилося в 1917... Ну ок, тимчасове керівництво засиділося, провели вибори, ... Громодянська війна почалася в січні 1918, бо Ленін програв вибори, але не прийняв поразку, та вирішив перетасувати колоду.

я не бачу, що трапилося в 1917

Лютнева і жовтнева революції, які стали стартовою точкою «радянщини».

Щодо тимчасового уряду: він не просто «засидівся» — його було силою повалено внаслідок більшовицького збройного перевороту в жовтні 1917 року. Це було захоплення влади, а не адміністративна затримка.

Лютнева і жовтнева революції, які стали стартовою точкою «радянщини».

Ну... дивимося на події далі. Після жовтня 1917 року проходять вибори в Установчі збори. Вибори проходять на більшості території окрім Польщі та Фінляндії. Усе відносно мирно. В результаті більшовики набирають лише близько 25 відсотків голосів і програють есерам. Таким чином я не бачу вирішального впливу саме жовтневого перевороту бо він спочатку сприймався як тимчасовий етап до скликання парламенту. Ну захопили там купку будинків у Петрограді й що?

Головна подія це січень 1918 року коли Ленін почав силовий розгін Установчих зборів. Саме тоді більшовики остаточно розписалися в тому що народна воля для них нічого не значить. Якщо жовтень був лише захопленням адміністративних будівель у столиці то січень став вбивством демократії та початком справжньої одноосійної диктатури. Саме цей розгін єдиного легітимного органу влади зробив криваву громадянську війну неминучою бо іншого шляху боротися з узурпаторами вже не залишилося. Це і була справжня точка неповернення.

Інша ситуація що акцентувати на ганебному програші виборів за часів СРСР було ідеологічно незручно та просто небезпечно тому цю поразку вирішили максимально замилити а важливість жовтневого перевороту роздути до масштабів епічної революції.

1918 це дійсно початок громадянської війни, але жовтень 1917 створив для цього передумови. Ленін захопив владу саме до скликання Установчих зборів, щоб бути в позиції сили. Його позиція була чіткою: якщо вибори будуть проти більшовиків, влада Рад (тобто більшовиків) має бути вищою за волю Зборів. Жовтень був втіленням цього наміру, а січень — його фінальною реалізацією.

У будь-якому випадку в більшості історичної літератури саме 1917 вважають початком процесу який призвів до утворення срср. До 1917 ще були шанси приходу до влади когось менш радикального.

Моє улюблене пояснення youtu.be/...​s1mmo?si=hIYMMjPwRilUR6jI

початком процесу який призвів до утворення срср

в рамках аналогій до сучасного часу певно актуальніше розглядати те що призвело не до утворення, а до розвалу срср (розвалу і без будь-яких революшен)

Більшовики-то програли, але загалом ліві партії розгромно перемогли на тих виборах, за не-ліві партії було менше 20% сумарно. І громадянська війна була не між лівими партіями (ліві есери взагалі були в союзі з більшовиками аж до літа 1918), а між прихильниками відновлення старих порядків та більшовиками — а от якраз у тих прихильників жодного народного мандату не було, тому й програли.

А як щодо прикладу 917 року?

Чекай, а що росіяни це не рабський народ який робить все що скаже цар?

Жоден цар не може змінити закони історичного розвитку, як би йому того не хотілося, і який би рабський нарід йому не підпорядковувася.

Китай підкине грошенят на війну за ресурси

Тільки б Китай не підкинув десяток мільйонів «добровольців» воювати в Україні проти заходу. Тоді вже ніяке НАТО не допоможе — і не факт що і США зможуть щось зробити.

Це закінчиться збройний конфлікт великої інтенсивності, а не війна. Війну рашка вестиме стільки, скільки існуватиме

так, така ідея є, вона живе майже в усіх(суджу по медійці) хто ніколи не потратить на війну

Вимкни телемарафон. Це не усе медіа та блогосфера Украіни
Песик що покусав поліцаїв по рейтингам вже давно зробив пса патрона. От це реалії

Так, а нащо це айтівцю? Грошів там не заробиш, відриваєшся від сім’ї, без дозволу і кроку вліво-вправо не ступиш. Хто хотів адреналіну, постріляти, повбивати — вже там

Для айтівця вигоди ніякої. Не стоїть питання хочу-не хочу, це обов’язок, у зв’язку з загальною мобілізацією. Як обов’язок платити податки.

Як обов’язок платити податки.

Непоганий приклад. Десь рахували що якщо в Україні бізнес буде чесно платити усі податки — то вийде більше 100% податків. Саме тому бізнес шукає усілякі можливості платити менше податків — тоді він може вижити.
Так само і з обов’язком захищати країну. Якщо піти до ТЦК — то доведеться віддати 100% життя і дуже швидко. Бо, як відомом, держава не зважає на збитки: більшість державних підприємств — збиткова. Так само як у багатьох підрозділах з «державними» командирами — великі втрати.
Бізнес рятує схема ФОП, а патріотів рятують «добробати» типу Азов, Хартія, Кракен. Там є шанс прожити подовше. Але туди і беруть тих, хто може і готовий воювати.

Доречі, прикол.

===
В гостях у Єгеря!
Чому ніхто не хоче бути мобілізованим?
www.youtube.com/watch?v=jcossvkcIyM
===

Це, між іншим, записав той, хто знає систему дуже добре «зсередини».

На «рашистське ІПСО» (як звичайно бреше «влада» на критику цієї радянсько-РАБської системи абсолютно будь-яку) не списати аж ніяк.

чому пересічний айтівець потрапляє в армію рідше за інших

Тому що в нього є гроші відкупитися або виїхати за кордон. Ми живемо в такій країні де мобілізують лише бідних

Я не розумію цього виразу «Війна для бідних». Очевидно, що для країни краще мобілізувати біднішу людину, бо вона платить менше податків = менш корисна для держави. Мобілізовувати людей, які багато заробляють — тупість.

Проблема у тому, що держава хоче мобілізувати на халяву, в ідеалі це мав би бути соціальний ліфт. А зараз це просто розподіл людей, воно так було завжди, але коли не кону життя, відчуття несправедливості дуже велике. Ну я пояснити, що ти мало заробляєш, тому маєш ризикувати життям? Якщо людина непотрібна державі, то яка в неї мотивація радіти за таку державу?

соціальний ліфт.

це актуально для розвинених країн, а для України це утопія. Навіть до 2014 року — армія це було майже те саме що відсидка у вʼязниці по «міркам соціальних ліфтів».
у нас мало соціальних ліфтів — це ІТ, єміграція та і все із популярного...

це актуально для розвинених країн, а для України це утопія.

А до цього казали що аби отримувати 100К+ гривень то треба тільки «вайті в ІТ». А тепер можна відразу в ЗСУ без досвіду і на зарплату ІТ-мідла.

А яка тоді у бідного буде мотивація воювати?

Для этого есть разного рода политруки и пропагандисты.

Я не розумію цього виразу «Війна для бідних».

Тому що важливий контекст! Якщо написати «робота прибиральником — для бідних», чи «робота в Макдональсі — для студентів» це виглядає як очевидний факт, а не якась соціальна дискримінація. Тому що ніхто не примушує бідних чи студентів займатися саме низькооплачуваною чи «брудною» роботою. Є робота яка висуває вищі вимоги — є робота на яку беруть усіх. Ринок вирішує.
Так само у контрактну армію навіть у розвинених країнах з більшою вірогідністю запишеться афроамериканській юнак з бідного квартала, а не синок багатих батьків. Але це непогано: бо нема примусу і армія працює як «соціальний ліфт».
Зовсім інша справа коли іде примусова мобілізація — і потрапити до армії фактично дорівнює обмеженню прав і свободи а також ризику втрати життя чи здоров’я. У такому розкладі служба стає не роботою — а фактично покаранням. І бідні отримують його не тому, що хочуть заробити — а тому що не можуть відкупитися!
І у такому випадку очевидна думка що бідна людина менш цінна для держави виглядає вже зовсім по-іншому! Бо це підриває головний принцип справедливості: життя будь-якої людини однаково цінне! Як тільки ми починаємо ділити — ми відкриваємо шлях злу. Бо кожен, хто ділить у першу чергу буде посилати на смерть не себе — а когось іншого. Але з часом прийде і його черга і хтось більш сильний вирішить послати на смерть того, хто вчора відкупався чужим життям. Зло породжує тільки зло.
Єдиний спосіб уберегтися від зла — це коли кожна людина буде поважати і берегти чуже життя як своє власне. Бо розумітиме: достатньо пожертвувати найнікчемнішим життям — і з часом ти неодмінно будеш на його місці. Якщо годувати дракона — то він буде приходити знову поки не з’їси усіх.
У цьому і є тонка різниці між добром і злом. Принести своє життя у жертву аби врятувати інших — добро, принести в жертву чуже життя аби врятувати усіх — зло. Хоча здається що у підсумку результат однаковий.

Ну давайте говорити в контексті України, а не того, як воно повинно бути)

Ну давайте говорити в контексті України, а не того, як воно повинно бути)

Тоді доведеться визнати що у України — свій «особливий шлях». Не такий, як у Європи чи США !
Це десь у Іспанії повинні бути права людини, свобода жити своїм життям, чесні суди і навіть допомога біженцям. Це у Польші повинно бути економічне диво коли за 30 років після совка змогли увійти у топ-20 заможних країн.
В Україні так ніколи не повинно бути. Тут мають панувати блат і корупція, тут добре живуть тільки у кого є правильні знайомі, тут звичайні люди в усі часи були жебраками. Українці ніколи не жили заможно — не варто і починати. А ще головна мета українців — це боротьба! Сотні років боролися, діди-козаки воювали, бандерівці воювали і нам заповідали!
Що б нам ще скопіювати зі списку «особливого шляху»: духовні скрепи? зайву хромосому? окремий «черубнет»?
Може колись українці будуть в ЄС та НАТО — тільки інтегруватися треба по-одному: чемодан — вокзал — Європа.
У мене вже усе так, як повинно бути, а у вас?

Невже тобі на таблицях залізних
Записано в сусідів бути гноєм,
Тяглом у поїздах їх бистроїзних?
Невже повік уділом буде твоїм
Укрита злість, облудлива покірність
Усякому, хто зрадою й розбоєм
Тебе скував і заприсяг на вірність?

У мене поки по українські, проте я теж замислююсь над тим, щоб стало по правильному. Насправді ваш коментар більш правдивий, ніж саркастичний, ситуація тут не зміниться

Тоді доведеться визнати що у України — свій «особливий шлях».

Про цей особливий шлях мені якось таксіст в Одесі розповідав. Але йому не до політики, працювати треба.

Що б нам ще скопіювати зі списку «особливого шляху»: духовні скрепи? зайву хромосому? окремий «черубнет»?

Не підказуйте їм! Головне щоб не «парагвайський сценарій»:
uk.wikipedia.org/...​/Війна_Потрійного_Альянсу

У мене вже усе так, як повинно бути, а у вас?

Листи тенеріфському другу
(дисклеймер: нічого спільного з «Листами римському другу» зрадника і хейтера України, Йоськи Бродського!)

Друже Бобер, все нормально, читай: хуйово
На вулицю зась — там полюють на нас «тигролови»,
Всі наші по хатах, схронах та дачах
Косплеют фолаут, ремоутно хачат.
Інвертор рятує, бо електрика по графіку, поки що дають,
Військові кажуть: як тілько повернуться — всіх нахой уб’ють!

res.cloudinary.com/...​/rds7jn9kfpmityyagjne.jpg

youtu.be/...​si=BUuhVJ8tmSEb_jok&t=155

Принести своє життя у жертву аби врятувати інших — добро, принести в жертву чуже життя аби врятувати усіх — зло

У реаліях українських каральних територіальних центрів комплектування діє третій, особливий принцип — принести в жертву чуже життя аби врятувати своє життя.

принести в жертву чуже життя аби врятувати своє життя

і заробити бабло на «вільновідпущенниках» — не забувайте що у нас все таки капіталізм, хоча і з елементами феодально-рабовласницького ладу :-)

Додатковий штраф за бідність.

Повністю згоден що зло не контейніруємо і розповзається — як тільки ми оголошуємо що взагалі існує шкала «цінності для держави» знайдуться і ті хто прийдуть за тобою

Я не розумію цього виразу “Війна для бідних”.

Creedence Clearwater Revival — Fortunate Son

Ми живемо в такій країні де мобілізують лише бідних

Сам придумав?

Наведіть приклади примусової мобілізації багатих людей. Бонус поінт якщо такі все ще служать і служать в піхоті чи штурмовиках(:.

Автор пише про айтівців, що вони багаті. Є багато прикладів.

Автор сильно помиляється, ми — середній клас(:.
Ви просто цитували фразу про «мобілізують лише бідних». Яка нехай і в досить спрощеному вигляді, але в значній мірі відповідає дійсності, хіба що треба розширити на "мобілізують бідних і середній клас, але чим вище соціальний статус і доходи людини навіть в рамках середнього класу, чим кращі в неї зв’язки, тим з меншою вірогідністю вона в ЗСУ"(:

Ещё удалёнка очень сильно помогает.

мобілізують лише бідних

бідних, слабких, тих хто погано бігає — «санітари лісу» пильнують.. Це закон джунглів, Мауглі: виліз із барлоги — не клацай дзьобом! :-(

Мінуси? Не бачу в цьому проблему. Це логічно з точки зору ринкової економіки і здорового глузду. Будь-яку роботу, яку ніхто не хоче виконувати, будуть виконувати бідні, тому що «багаті» знайдуть спосіб уникати цю роботу. Це стосується всіх неблагодарних професій, не тільки армії, не тільки України.

Єдина проблема цієї країни, що багато багатих стали багатими незаконним шляхом чи йдучи по головам інших.

Ще проблема, що замість того, зганяти злість на таких багатих, у нас прийнято у всіх своїх бідах звинувачувати сусіда який трохи більш успішний ніж ти, і досяг успішності законним шляхом — або працею, або оказався в потрібний час в потрібному місці (хоча так не працює, праця все-одно потрібна). ІТшникам наприклад так достається, в тому числі від самих ІТшників.

Не бачу в цьому проблему. Це логічно з точки зору ринкової економіки і здорового глузду. Будь-яку роботу, яку ніхто не хоче виконувати, будуть виконувати бідні, тому що «багаті» знайдуть спосіб уникати цю роботу. Це стосується всіх неблагодарних професій, не тільки армії, не тільки України.

Також писав про це. І це не погано — а добре! Багаті готові платити бідним аби вони виконували за них «брудну роботу». І це надає можливість бідним перестати бути бідними. Менше бідних — менше охочих виконувати брудну роботу — а отже буде рости її ціна і доходи бідних.Таким чином соціальна нерівність має вирівнюватися автоматично завдяки ринку.
Хіба що багаті, замість багато платити бідним, приймуть закони за якими бідних будуть примушувати виконувати брудну роботу примусово! А багаті завжди приймають закони, які вигідні їм. Хіба що бідні не достатньо тупі аби на такі закони погоджуватись!

permanent dev-teams for offence/defense

А що це значить? Перший раз таке формулювання чую.

part-time виконувати спеціальні задачі ССО ЗСУ

якого плана задачі? Яка експертиза, зусилля, час для них потрібен? В якості особистого профіту пропонується пауза від загальної мобілізації?

Ви сильно все ускладняєте. Якщо у тебе є гарна робота, гарний дохід, гроші, сім’я про яку треба піклуватися, то ти будеш уникати армії всіма доступними моливостями. І це нормально.

І це стосується не тільки айтівців, а й бізнесменів, білих воротнічків, високо кваліфікованих спеціалістів з мозгами — таких в армії, які попали туди за власним бажанням, одиниці, і то, далеко не всі із них пішли із патріотичних відчуттів.

Взагалі, дуже зручно прикриватися патріотизмом особливо зараз. В перші місяці війни да, під вливом телемарофона і Арестовчиа, вболіванням всього світу за Україну, з думками про перемогу і розгромом русні через 2 тижня, всі різко стали патріотами і захотіли прикласти до перемоги свою руку, а то як це русню розгромлять без мене. А зараз, коли перемога якщо і світить то років через 5, за які скоріше всього ти не виживеш, коли ніхто про Україну не говорить, патріоти кудись пропали, зате кількість ухилянтів і дизертирів б’є рекорди.

Ви сильно все ускладняєте. Якщо у тебе є гарна робота, гарний дохід, гроші, сім’я про яку треба піклуватися, то ти будеш уникати армії всіма доступними моливостями. І це нормально.

Це НЕ нормально! Є багато людей, у яких є гарна робота, гарний дохід, гроші, сім’я про яку треба піклуватися — і працюють вони поліцейськими, пожежниками, рятівниками, верхолазами, водолазами. Або є спортсменами — екстремалами: альпіністами, віндсьютерами, стрибунами з трампліну, гонщиками. Їм є що втрачати, у них є безпечні альтернативи — але ці люди свідомо ризикують своїм життям і здоров’ям за своїм власним вибором.
Існує ще багато різних професій так чи інакше пов’язаних з ризиком. Лікар може сам заразитися, шахтар ризикує залишитися під землею, нещасні випадки трапляються на заводах та будівництві, та навіть бути бандитом — це також ризик (скільки таких не пережили 90ті).
Отже треба просто визнати що люди — різні. Хтось не може жити без екстріма та адреналину, комусь важливо рятувати людей, а хтось «книжковий хробак» і боїться вийти на вулицю. Не можна просто набрати людей і за бажанням зробити з них кого зараз потрібно: бійців, лікарів, вчителів або вчених.

А зараз, коли перемога якщо і світить то років через 5, за які скоріше всього ти не виживеш, коли ніхто про Україну не говорить, патріоти кудись пропали, зате кількість ухилянтів і дизертирів б’є рекорди.

Навіть зараз є люди, які долучаються до Азова, Хартії, Кракена та інших героїчних підрозділів.
Але так: більшість боїться ТЦК, уникає армії всіма доступними можливостями, тікає у СЧЗ.
І головна причина цього — це НЕ нормальне, не гідне, зневажливе ставлення до людей! Як до скотини, яку женуть на забій. І винен у цьому не ворог. Більшість «могілізованих» жодного ворога навіть не побачать! Але з перших хвилин у ТЦК їх життя перестане їм належати: їх чекає мат, побиття, погані умови життя, безглузді накази, життя у «норі» без води і їжі і на останок ворожий FPV, який скалічить і доведеться багато днів помирати у муках.
Ось почитайте про пекло, яке доводиться витримувати героям «на нулі»:
Спрага, миші, міни. Як два бійці ТрО провели 165 днів поспіль на позиції
www.pravda.com.ua/...​icles/2025/12/10/8011142
У мене після цього залишилося лише одне питання: навіщо вони там сиділи?! Єдина причина яку я почув — це:

Територія твоя доти, доки її тримає бодай один піхотинець. Майже пів року Кузен і Тішка жили під вибухами, ховались у бліндажах та окопах, страждали від спраги й навал мишей і щогодини доповідали у штаб.

Ось воно що: люди виживали у пеклі аби командири могли доповідати що «територія досі наша». Якби вони загинули — командир відправив би двох наступних смертників. І з 2023 року більшість командирів воюють саме так. Ось вона — справжня ціна «незламності».

Це НЕ нормально! Є багато людей, у яких є гарна робота, гарний дохід, гроші, сім’я про яку треба піклуватися — і працюють вони поліцейськими, пожежниками, рятівниками, верхолазами, водолазами. Або є спортсменами — екстремалами: альпіністами, віндсьютерами, стрибунами з трампліну, гонщиками. Їм є що втрачати, у них є безпечні альтернативи — але ці люди свідомо ризикують своїм життям і здоров’ям за своїм власним вибором.

Хто із них в армії? Як можна порівнювати професії з шансами постраждати в 0.01% з армією де шанси постраждати 10%? Як можна порівнювати професії, хобі, де ти кайфуєш, якими ти зайнявся як хобі а не ради грошей свідомо прийнявши 0.01% ризику, яке ти можеш замінити на інше хобі чи професію в будь-який момент з окопом по коліна в багнюці без шансів вибратися поки війна не закінчиться або поки ногу не відірве?

Навіть зараз є люди, які долучаються до Азова, Хартії, Кракена та інших героїчних підрозділів.

Тому що сердце за Україну на 4-ий рік війни заболіло? Чи таки по іншим причинам?

Як можна порівнювати професії з шансами постраждати в 0.01% з армією де шанси постраждати 10%?

Логіка підказує що якщо узяти статистику серед солдат та серед пожежників — то пожежники ризикують набагато більше! По перше — не усі солдати сидять «на нулі». По-друге: є великі ділянки фронту де майже нічого не відбувається. А пожежників не так багато — і на будь-яку пожежу вони мають їхати. І хоча пожежа не кожен день — але і ризик увійти у палаючий будинок вище, ніж в окоп. І при цьому нестачі пожежників нема (попри далеко не топові зарплати). Бо туди у першу чергу ідуть люди які хочуть рятувати інших.

Як можна порівнювати професії, хобі, де ти кайфуєш, якими ти зайнявся як хобі а не ради грошей свідомо прийнявши 0.01% ризику

Знову логіка підказує що летіти у віндсьюті — це далеко не 0.01% ризику. Так само я знаю про випадки коли хлопці охоче йшли «двіжевати» у Кракені — тому що їм подобалося іти у бій і адреналин дарував піднесення. Є люди які люблять ризик — навіть не за гроші.

яке ти можеш замінити на інше хобі чи професію в будь-який момент з окопом по коліна в багнюці без шансів вибратися поки війна не закінчиться або поки ногу не відірве?

Ось воно! Є різниця коли людина зробила свідомий вибір і може його змінити. І зовсім інше — коли людину примушують. Є люди, які готові на героїчні вчинки та смертельний ризик — якщо вони самі так вирішили. Такі вчинки надихають інших боротися. Але нема гіршої демотивації ніж відправити бійців на смерть примусово! Це просто знецінює і людську гідність і саму мету боротьби!

Тому що сердце за Україну на 4-ий рік війни заболіло? Чи таки по іншим причинам?

Причини у кожного різні. Але на 4-ий рік війни думаю матеріальна складова може перевищувати бажання слави. Якщо москалі знаходять бажаючих іти майже на вірну смерть за гроші — то чому Україна не хоче заплатити за так потрібних їй бійців? Тим більше що гроші на це Європа надає.
Люди, які готові ризикувати життям (особливо за гідні гроші) є у будь-якій країні. Але таких обмежений відсоток — бо люди різні. Треба шукати потрібних людей (може навіть у інших країнах) — а не намагатися зробити бійців з тих, хто до цього не готовий.

По перше — не усі солдати сидять «на нулі». По-друге: є великі ділянки фронту де майже нічого
не відбувається

Бобер, ти тепер військовий експерт?

Не військовий — а диванний. Як більшість цивільних людей у яких є час дивитись новини та читати інтерв’ю військових.

Експерт у виправданнях перед самим собою)

Експерт у виправданнях перед самим собою)

Може я чогось не розумію, але чому здорові чолов’яги 30+ — 50+ років постійно звинувачують чи навпаки виправдовуються на питання «де служив? засцяв?» — наче однокласники Марті Макфлая із кіноепопеї «Назад у майбутнє».
Хоча єдина притомна відповідь: «не ваша справа, не хочу і все». І тут же кидають наступне питання «так що я за тебе повинен це все робити.. тра-та-та?!». Ну роби не за мене, а за себе і Міндича, або не роби — і отримаєш якісь наслідки..

А найнеприємніше, як червона ганчірка для бика на кориді, так для військового — саме передчуття можливості, що якийсь ганебний цивільний колись скаже «я вас туди не посилав». Наче ця ухилянтська штафірка могла його кудись послати, тобто мати повноваження та сміливість командувати справжнім бойовим офіцером! ;-)

Анекдот фтему:
Сержант — Солдату:
— Чому чоботи не чищені?!
— А це не ваша справа, пане сержант!
— Що! Як ти смієш! Мовчати! Я тебе питаю — чому чоботи не чищені?!
— Ну, гуталіну немає..
— А це не моя справа!
— Так я так одразу і сказав..

Хоча єдина притомна відповідь: «не ваша справа, не хочу і все».

Ви мені нагадали одно кіно:
www.youtube.com/watch?v=iYI8dn81hH8
На жаль так відповідати можна тільки якщо у вас є блат на самому верху.

На жаль так відповідати можна тільки якщо у вас є блат на самому верху.

Краще б він емігрував поки це ще було можливе.
Впевнений що увесь блат закінчився десь до 1937 року. Спочатку перестріляли червоних командармів, яких лікував Преображенський, а потім схопили і самого професора, як троцькіста-таксидерміста чи як німецького шпигуна..

Краще б він емігрував поки це ще було можливе.

Досвід світових війн та революцій доводить що для інтелігенції це справді найкращий вихід аби врятуватися. Розумників з дитинства ніхто не любить — мабуть це якийсь еволюційний інстинкт.

Розумників з дитинства ніхто не любить — мабуть це якийсь еволюційний інстинкт.

Це правда, вони вважають, що розум — це несправедлива перевага :-)

Згадав одну історію: десь на другому чи третьому курсі ми здавали курсові з теплотехніки — багато якихось марудних розрахунків, таке собі задоволення. А я закодив для препода якусь важливу програму по розрахунках з тієї ж теплотехніки і отримав залік без курсача. Однокурсник це побачив, не втримався і вигукнув: «Якби я вмів програмувати то теж отримав би залік НАХАЛЯВу-у-у! Несправедливо!»

Взагалі то справедливість сильно переоцінена, напевно це в нас «в’єтнамські флешбеки» часів СРСР, хоча й там справедливість тільки проголошувалась, а не працювала насправді..

’А люди все кричали та кричали,
А люди справедливості хотіли:
"Ну як же так?! Ми першими стояли,
А ті, позаду нас, уже поїли!

Їм швидко пояснив адміністратор:
"Я вас прошу, хиляйте, дорогі!
Ті, хто їдять, — Єрмак та депутати,
А ви, у пікселі, пробачте, хто такі?"’
© вільний переклад Висоцького

А це не ваша справа, пане сержант!
А це не моя справа!

Тільки це «пом’якшена» версія. У оригіналі там трохи більш брутально — "це вас не ї*е"/"мене це не ї*е!"

чому здорові чолов’яги 30+ — 50+ років постійно звинувачують чи навпаки виправдовуються

дослідники іноді називають подібне honor culture society

це феномен доцивілізаційної культури (цивіл в сенсі прогресуючого ущільнення і «деродинізації» суспільства, міста цьому драйвер), неймовірно живучий в принципі, суспільна віра в неіснуюче, тому, що всі інші вірять

про це є непонаний наукпоп від Прінкера (Янголи..) і книжки власне дослідників

з практичної точки зору для меншості, якій почуття власної гідності походить зсередини і не вимагає зовнішньої валідації висновок один і зробити його краще усвідомівши якнайраніше — якщо ти в такій культурі чуєш себе некомфортно — тікай з неї

і, «щоб два рази не вставати»
мабуть ось цей критерій, така властивість локальної культури мабуть буде в топ3 раціональної відповіді «куди релокуватися», ну імхо звісно

то пожежники ризикують набагато більше

Ну... тут є питання сенсу. Пожежник в принципі має відповідь у чому сенс його дій. Часто для військових це безглузде проведення часу, сьогодні ти переносиш мішки з піском зі сходу на захід, завтра зі заходу на схід. Сенс твого життя стає не в захисті, а просто гарний рядок в рапорті нагору. Всі це давно відчули, звідси й проблеми.

Навіть в форс мажор, під час військових дій з обстрілами, загинуло лише 94 рятувальника за три роки війни:
lb.ua/...​vnomasshtabnoi_viyni.html

В Україні 75к рятувальників. Відсотки можеш сам порахувати.

В любому випадку, не розумію твоїх аргументів. Що багато людей люблять небезпечні професії чи хобі? Так ніхто ж цього не заперечував. Так само і на війні, якщо забезпечина людина, яка реалізувалися в житті, завели сім’ю, і при цьому добровільно пішла на війну, скоріше всього їй просто бракує гострих відчуттів і пригод, або бракує піару, або call of duty все життя грав і романтизував війну, або просто нудно, і у нього є достатньо зв’язків що уникати гарячі точки і вийти з війни в будь-який момент.

Ну маючи дітей ризикувати життям постійно не впевнений що це ок.
Щодо поліцейських, водолазів незнаю. Рятувальник є кореш, досить забезпечений т/к крім ДСНС має бізнес. Сімя теж є. Працює рятувальником не для душі звісно, а для соціалочки плюс зараз ще бронь. Ризик для життя і героїзм у мирні часи там приблизно на рівні рибалки що добровільно виходить зимою на лід (кореш їх ненавидить :-) ) А так взагалі 99.9% роботи це тушити сміттєві баки.
Коротше навіть враховуючи те що зараз обстріли це всеодно ні в яке порівняння з війною. І там передбачуваний ризик при якому якщо дотримуватись певних писаних кровʼю правил він суттєво зменшується.
Але це все наче як суспільно корисні професії. Тому шана
Спортсмени екстримали в моїх очах просто їбаньки Враховуючи що то їх свідомий вибір — ну ок. Сам вибрав. Головне не заводити дітей. У мене теж знайомий є що по печерам лазить. Казав що усвідомлює що можуть його звідти по частинам виколупувати тому дітей — ні ні

у них є безпечні альтернативи

Очень спорное заявление.
И, обычно, на высокий риск из-за правила high risk — high reward. В армии, 2е есть для достаточно малой и специвической прослойки популяции. Кому-то пропагандисты помогут придумать «награду» etc. Но для большинства, армия — это минус по всем параметрам.

А зараз, коли перемога якщо і світить то років через 5

оце ви оптиміст... тут хоч би до завтра взагалі дожити

був сіньор девелопером, потім уборщиком, тепер офіцер ЗСУ

Парад агресивних ідейних ухилянтів, зйобиків та «дайте мені гарантії що не відправлять у піхоту» у коментах через 3..2..1..

Ви маєте рацію ці айтівці зовсім знахабніли: уявіть собі — вони регаються на сайті Міністерства оборони і пишуть статті про те що всім військовим треба виходити із зони комфорта і світчитись в IT! Вони кажуть що не варто боятися вчити нові фреймворки — треба долати свій страх перед IT.
Більше того, люди розповідають що айтівці створили власні «мовні патрулі» (тобто Javascript, C++, Rust, PHP, тощо). Ці патрулі накидаються на самотніх солдатів і навіть офіцерів і увозять їх у невідомому напрямку, у свої офіси та кампуси — на співбесіду. Далі чиста формальність: HR та технічний спеціаліст пишуть: «придатний до IT», змушують підписати якесь NDA і переводять на двомісячне БЗВП. БЗВП — це базова загально-вайтішна підготовка. Величезний тягар нових знань вивалюють на непідготовлену людину з короткими перервами на каву, смузі, мітболи та ігри на плойці! А потім все — ти на контракті і вибратися з IT практично нереально — вони тримають тебе довгим кілобаксом.. Рідкісний айтівець здатний врятуватися з цього пекла в СЗЧ, на їхньому сленгу це називається «дауншифтинг».

СЗЧ — самовільне залишення човна (тобто галери)

Доречі, десь ще було порівняння з музикантами. =)

Типу, «що б було, якби всіх примусово відправляли до консерваторій, а потім — грати у оркестр».

Нажаль, не можу щаз знайти. Але була ржака-обосрака!

Коментар порушує правила спільноти і видалений модераторами.

Був жеж нормальною людиною

Мені таке писали русаки в коментах до постів на каналі коли почалась війна.

А перетворився на кастрюлоголове армійське бидло

🖕🖕🖕

Коротше, того
Володимир,
Ти був хорошою людиною
На жаль тебе вже не повернеш
Амінь

А взагалі шкода що так вийшло що суспільство розкололося на два табори. І цього вже не зклеїти, на жаль

В чому мінуси? Актуальна проблема як би.

Бути ідейним ухилянтом а тим паче зйобиком — це погано?

Так — насправді це погано. Бо цим ти віддаєш інших людей на наруга ворогу. Навіть якщо у тебе не залишилося рідних в Україні — усе одно є знайомі, непогані люди яких ти зустрічав на життєвому шляху.
Тому питання чи зробив ти достатньо аби їм допомогти — сумління періодично буде тобі нагадувати.
Особисто я не переймаюся що втік від війни: я не боєць і ворогу шкоди б не наніс. А від мене мертвого також не було б користі (тільки витрати державі).
А от що не зміг залишитися і далі підтримувати бійців донатами — за це відчуваю сум. І обурення на владу, яка не дозволила мені так жити, нарікла злодієм і змусила тікати.
Берегти своє життя — це НЕ погано, нехтувати життям інших — от що погано.

Берегти своє життя — це НЕ погано, нехтувати життям інших — от що погано.

А як розрахувати власну «зону відповідальності»?
Якщо загалом всі мешканці планети Земля нам не чужі (крім кацапів звісно) то купляючи собі якусь незначущу дрібничку — чоколядку наприклад, ти усвідомлюєш що в цей час десь в Африці діти голодують і віддаючи гроші на умовну розкіш ти нехтуєш їх життями? А буддійські монахи йдуть ще далі — прив’язують до сандалій маленькі дзвіночки, щоб комахи це чули і розбігалися, щоб ненавмисно їх не задавити, бо будь яке життя священне!

А як розрахувати власну «зону відповідальності»?

Це одне тих питань «про сенс життя», відповідь на яке можна знайти тільки власну.
Зробив одне спостереження: чим більше людина проводить на самоті з природою — тим більше вона схильна до пошуку «духовних цінностей» і менше прагне матеріальних.
Можливо аби знайти свої відповіді — треба спочатку позбавитися чужих голосів у голові. Ті, які з екрана розказують як класно купувати усякі речі, їсти бігмаки чи дивитись піраміди. Ми так звикли бажати те, що і інші — що інколи навіть не розуміємо навіщо воно нам треба.

чому пересічний айтівець потрапляє в армію рідше за інших

бо їх значно менше загалом, ніж інших.
думаю, відсоток айтівців від усього населення України — приблизно рівний відсотку айтівців в армії, десь (пальцем в небо) відсотка півтора.

ще й працюють віддалено, мають мізки, тому їх важче виловити бусом

dou.ua/lenta/tags/некролог 4 сторінки некрологів,тим не менше, маємо 😥

Це питання, яке має досить просту відповідь: тому що така система. Більшість людей підлаштовуються під систему, тому спускатися на рівень особистої мотивації це пропаганда, яка працює досить погано. Також можна записати, чому діти депутатів не йдуть служити? Відповідь доволі очевидна: більше можливостей не піти.

Ну а так проблема довіри до ЗСУ, до державних установ, від яких ти починаєш залежати на 200% на невизначений термін. Для твого оточення це мінус еквіті, а от для «держави»... Це якась казкова істота, якій стане краще, хоча по факту нічого не зміниться, сподіватися що всі поведуться на пропаганду марно, а без цього це нічого глобально не змінить.

А різні страх... так, у дитинстві «на слабо» розводити проходило.

По-перше, страх. Bug у психіці,

Не баг а фіча, навіть ключова що дозволяє людству виживати

На момент 2022 року у мене не було жодних сумнівів та вагань. Усе таки за 50+ років я непогано розібрався в собі, знайшов своє місце у житті і чудово розумів що я можу, а чого — не можу. І не треба казати що людина може усе і наводити героїчні приклади. У реальності на одного, який «вийшов з зони комфорту», «переборов себе» і зміг знайдеться 100, які не змогли, зламалися — і нікому не цікаво як вони закінчили.
А у часи війни не треба ходити далеко за прикладами: тільки серед моїх знайомих один помер від серцевого нападу після повернення з позицій, один передозувався якоюсь хімією «на нулі» (чи то знеболюючи, чи то снодійні), один взагалі поліз у петлю. І це не «мамкини синки», я бійці з бойовим досвідом. Були і позитивні приклади: комусь вдалося демобілізуватися і виїхати до родини у Європу. На війні навіть залізо не витримує — що тут казати про людей.
Отже я добре знав себе і розумів що якщо мене накривають панічні атаки на ринку чи у супермаркеті — на війні мені робити нічого. Тим більше що навіть без снаряги мені важкувато носити своє тіло, а бігати взагалі неможливо. На щастя я знайшов своє місце у світі де я можу нормально жити без загострень хронічних хвороб, за умови своєчасного вживання ліків, дотримування дієти та уникнення навантажень.
Отже на початку війни я залишився вдома у Харкові і, перефразовуючи одного американського президента, «думав що я можу зробити для своєї країни». З професійних вмінь у мене тільки програмування. Теоретично ще можу бути перекладачем з англійської. Можу також бути звичайним «секретарем» зі знанням комп’ютера: вести якийсь облік в Екселі, робити звіти і працювати з поштою. Навичками хакерів чи вмінням паяти IO девайси (дрони) на жаль не володію. Фізичні навантаження не для мене — важче 10 кілограмів піднімати хребет не дозволяє. Зрозуміло що в армії існує різна робота — наприклад бути кухарем та чистити картоплю також комусь треба.
Але я дуже швидко переконав себе (і це здавалося цілком логічним), що поки я маю можливість робити те, що вмію найкраще і заробляти гроші — то від цих грошей буде набагато більше користі, ніж від мене, який з загостренням хронічних болячок сидить десь у казармі і заповнює Ексель чи чистить картоплю на кухні. Отже я працював, донатив майже усе зароблене, вклав заощадження у військові облігації і вважав що роблю для перемоги усе, що можу.
У 2022 у мене була надія що саме так ми переможемо: хто має хоробрість — воює, хто не має — працює на перемогу. Наш президент сам тоді казав що на одного бійця треба шість працівників у тилу. Я сподівався що буде якась «економічна мобілізація» чи бронювання, де можна буде віддавати свій обов’язок грошима чи роботою.
Усе змінилося у 2023 ! Можливість «відкупитися» так і залишилася не-офіційною, проте мій статус «обмежено — придатного» скасували! І зобов’язали по-новому проходити ВЛК. Тільки тепер вже за 5 хвилин, без усяких до-обстежень, і з висновком «необмежено — придатний» з 99% ймовірністю. І навіть якщо ВЛК визнає якісь хвороби і напише «придатний з обмеженнями» — то усе одно відправлять проходити БЗВП, що означає фізичні навантаження.
Ось тільки декілька публікацій, які добре висвітлюють цю проблему:
Необмежено придатні. Як хворих мобілізують до війська і що зміниться зі скасуванням обмеженої придатності
www.pravda.com.ua/...​icles/2024/05/08/7454705
Проблема Форреста Гампа
www.pravda.com.ua/...​icles/2025/09/21/7531646
Мобілізація навиворіт: кому потрібна армія з непридатних?
www.pravda.com.ua/...​lumns/2025/12/04/8010332
Про умови на БЗВП і яке там ставлення до хворих — вже писали на ДОУ.
Я добре побачив як риторика з «Роби що можеш, з тим що маєш, там де ти є» змінилася на «воювати будуть усі», «боротися до останнього українця», «хто не служить — ухилянт», «Конституція на паузі». І почалася бусіфікація, ВЛК за 5 хвилин, раптово «злітаюча» бронь та увесь правовий безпредел.
Я не став чекати поки почнуть вламуватись в оселі, як у ДНР чи Білорусі. У 2023 я вже майже збожеволів у самоізоляції — тому вирішив продавати усе і тікати за кордон на море. І виявилося що мені дуже пощастило — виїхав на лікування за кордон поки ще остаточно не «закрутили гайки».
Зараз, майже у 2026, моє ставлення до війни та влади цілком змінилося. Почуття провини у мене пересилює обурення на «Батьківщину», яка поставилася до мене зовсім не по-батьківські! Я був готовий приносити користь — але владі потрібні тільки жертви! І вже зрозуміло що єдине, для чого ці жертви — аби влада могла і далі триматися і годувати казочками про незламність.
Україна вже втратила більше, ніж СРСР в Афганістані, ніж США у В’єтнамі та Кореї, ніж Фінляндія, і навіть вже десь порівняно з втратами Наполеона чи Росії у 1 світовій війні.
Тому я вважаю що ця війна вже давно перейшла у фазу коли переможе на ній тільки той, хто її переживе! Чого щиро усім вам і бажаю!
P.S. Зустрінемось на пляжі.

переможе на ній тільки той, хто її переживе!

Тру

Зустрінемось на пляжі.

Сподіваюсь ти мав на увазі подібний пляж, друже Бобер? ;-)

Операція «Нептун» або висадка військ у Нормандії (6 червня 1944 року), під час Другої світової війни силами союзників — США, Великої Британії, Канади та інших проти нацистської Німеччини.
Верховний головнокомандувач союзними експедиційними силами в Європі генерал Дуайт Ейзенхауер (США) посміхається тобі крізь століття і немовби каже — го на пляж, солдате!

res.cloudinary.com/...​/nhohhg7ri0j5i5dhb2ne.jpg

Гарний приклад «великого наступу» на укріплені позиції. Не дарма Omaha Beach стільки згадується у фільмах та іграх.
Але я натякав на дещо інше:
Death Stranding 2: On The Beach
www.youtube.com/shorts/IFmxu_Xg5z8

Ты всё правильно сделал, БЗВП ты бы просто не прошёл с твоей физ.формой и возрастом. Не уверен, что мы все сможем встретиться на пляже когда-нибудь, но я за тебя искренне рад.

Цікаво

Чув, що кожне покоління має хоча б один етап у житті, про яким може пишатися та розповідати онукам. Бо уяви: через роки розповідаєш, як створював важливе, а не абстрактну аппку в Штатах.

Корпусу Хартія треба ті, хто справді знає, що робить:
PHP / Laravel або Full-Stack (backend, frontend, БД) інженерів.

в ПП: www.linkedin.com/in/skoan

Это же надо быть настолько плохим в гуманитарных науках что бы за тебя тебе придумывали смысл твоей жизни...
Это фиаско бротан 🐧🎩

Невже вас не захоплює можливість брати участь в історичних подіях?

про яким може пишатися та розповідати онукам

Хоча вбачаю тут завдання із зірочкою, навіть два: 1) дожити до старості 2) не факт, що онуки захочуть слухати.
Коли я був першокласником у 1980-х роках нам ще було цікаво дивитися фільми про війну, але тільки тому, що інших бойовиків у прокаті не було; але тільки но з’явилися відеосалони, комікси та комп’ютерні ігри — вибір став очевидний.
Звичайно на шкільних заняттях з нами проводили патріотичне виховання — наприклад ставили платівку з моторошною піснею «Бухенвальдский набат», водили в кіно на фільм «Сім’я Сосніних», але коли одна занадто енергійна вчителька вигадала позакласну активність: нехай піонери ходять по домівках ветеранів ВВВ та записують їх спогади — тут вже батьки захвилювалися, мовляв раптом у деяких ветеранів ’кульки за ролики заїдуть’ (термін ПТСР тоді не знали) і вони учня ціпком по хребту переїбуть?! Директриса злякалася та ініціативу не схвалила :-)

Я застав дідів, які воювали, пережили війну та повернулися. Вони завжди казали «Тільки б не було війни!» та нічого не розказували бо «краще тобі цього не знати». Вони щиро сподівалися що страшною ціною купили мир для дітей. Шкода тільки що цього миру вистачило не надовго. Як тільки померли ті, хто бачив справжню війну, дурні нащадки «вирішили повторити».

та нічого не розказували бо «краще тобі цього не знати»
дурні нащадки «вирішили повторити».

бо нащадкам розповіли по телевізору і в школі/у садочку, що було круто.

Про те, що на війні було «круто», вдовблювали з 50-х. «а єслі нада, можим пафтаріть» — це з хвацької пісні, що співали солдати в «Максимі Перепелиці»

коли я вчилася в університеті 20 років тому, то в мене було дофіга ватних знайомих мого віку, які були в захваті від тієї війни. деякі вважали тих, чиї діди не воювали, вторим сортом, вдома у них були портрети тих дідів, вони ходили на парад 9 травня, ну і звичайно були у захваті від путіна

не можу сказати, де вони цього набралися, але ті люди народилися у 80х на півдні України

Багато хто пережив розпад СРСР, бандитські 90ті і постійний політичний хаос у незалежній Україні сумували за «сильною рукою». Вони дивилися як живуть у Білорусі, де фактично «батька» законсервував СРСР, дивилися на парашку яку путін «підіймає» з колін — а в Україні бачили тільки вічну кризу, зубожіння та дерибан влади бандюками.
Не дивно що схід на південь України хотіли у парашку.
Давайте казати правду: до 2014 року України як самостійної успішної держави — не існувало. У порівнянні навіть з іншими колишніми республіками Україна була на дні.
Як це не смішно — але саме хуйло зробив для незалежності України більше, ніж усі «бандерівці»! Він показав усім українцям — у тому числі і російськомовним, справжнє обличчя москалів. Так що навіть домбасянє, які кликали парашку, потім тікали від чеченів під контроль України.
Я на своєму досвіді бачив як змінювалися люди у Харкові. У 2013 тут збирали мітинги за «Новоросію» і більшість тільки мріяли про російські заплати та пенсії. Вже у 2014, після Майдану, тут послали Януковича далі в парашку. А у 2022 тут вже майже ніхто не збирався зустрічати парашку з квітами. Особливо переселенці з Донбасу — які вже відчули «руський світ» на своїй шкурі і не хотіли повторення у Харкові.
І якщо говорити правду — то це зовсім не досягнення України, яка за усі роки незалежності зробила для Харкова не більше, ніж для Донбаса чи Крима. На думку «справжніх» українців це були «ватні» регіони, якім треба не допамагати — а примусово українізувати (я хтось взагалі пропонував залити Донбас бетоном). Чим і скористалася парашка, промивши цим, «неправильним» російськомовним українцям мізки.
Здорове суспільство має будуватися на двох речах:
1) Відчуття власної гідності. Перестати бути терпілою, кріпаком, лохом, «народішком» та навчитися казати НІ примусу. Про це була революція Гідності.
2) Навчитися поважати інших громадян. Не ліпити ярлики ватників, ухилянтів, зрадників, совків, «порохоботів» чи «зелебобіків». Слухачу чужу думку і поважати чужі відмінності. І тут нам ще багато чому треба навчитися на шляху до Європи.
Тільки у такому суспільстві демократія буде працювати. Коли не «холопи» обирають собі «хазяїна», а самостійні люди між собою вирішують кому води довіряють. І тоді обрана влада має поважати кожного громадянина і його особистий вибір. Отже свобода країни починається з особистої свободи кожного громадянина — а з цим зараз в Україні величезні проблеми.

2) Навчитися поважати інших громадян. Не ліпити ярлики ватників, ухилянтів, зрадників, совків, «порохоботів» чи «зелебобіків». Слухачу чужу думку і поважати чужі відмінності

тих, що на референдумі в Криму кричали «расія» теж поважати? в них є свої відмінності, наприклад російськомовна щелепа

На думку «справжніх» українців це були «ватні» регіони, якім треба не допамагати — а примусово українізувати (я хтось взагалі пропонував залити Донбас бетоном). Чим і скористалася парашка,

ну да, винуваті ті, кого обдурили, а не людожери, що багато років спонсорували той театр, що став кровавим

тих, що на референдумі в Криму кричали «расія» теж поважати?

Ні — їх можна вже не поважати. Вони отримали що хотіли і тепер вже не українці.
А от якщо Україні справді був потрібен Крим — то таки треба було якось боротись за прихильність місцевих жителів.

схід на південь України хотіли у парашку

Це не зовсім так. Сходу було загалом начхати на рашку, в політичному, та загалом культурному плані. Те що люди насправді хотіли,

На думку «справжніх» українців це були «ватні» регіони, якім треба не допамагати — а примусово українізувати (я хтось взагалі пропонував залити Донбас бетоном).

Це щоб ті «справжні» українці стулили пельку, та відносились до своїх співвітчизників (які мали, та подекуди досі мають найбільшу концентрацію важкої індустрії країни) з повагою.

Краще я буду дітям розповідати як оминув небезпеку та хеджував ризики, бо я не хочу щоб в них були героїчні приклади.

Ліпше щоб вони жили щасливе і зовсім не героїчне життя

Живу в Анталії.

Готовий віддалено, парт-тайм, розробляти ПЗ для СОУ.

Дякую, я спершу пошукаю більше інформації про цю організацію, щоб підтвердити її причетність до ССО ЗСУ, і якщо так і є, то відправлю заявку.

Раджу почитати закон про основи національного спротиву, там якраз закріплюються засади діяльності руху опору opir.org.ua і вказано, що цей рух опору повністю підпорядковується командуванню Сил спецоперацій ЗСУ zakon.rada.gov.ua/laws/show/1702-20#Text

Я трошки не зрозумів: рух опору це тільки на окупованих територіях проти окупантів?
Чи вже по всій Україні проти «злочинної влади»? А чому тоді підпорядковується командуванню Сил спецоперацій ЗСУ? Замість «зеленої влади» готується військова хунта?
В принципі час влучний: як тільки «верховний головнокомандувач» підпише «капітуляцію» і здачу територій — усіх «слуг народа» можна під військовий трибунал.

якби це був opir.gov.ua тоді сумнівів не було би, а org.ua і я можу зареєструвати

Це дешева замануха в стилі російської розвідки. Ловлять «на живця». Чомусь "«ССО» стидається використати домен .gov.ua. Бо недоступний?

На жаль, цей формат майже не життєвий
З власного досвіду
Зміни можливі тільки з середини, на землі

«умовний Ярослав» за кордоном на землі може допомагати «накладати санкції» на тіньовий флот рф який відвантажує продукцію через турцію...

ще можна доєднатися до спільноти які брутфорсять інфраструктуру, шукають нові вразливості. у рашці багато ламаного зарубіжного сорту який офіційно не підтримується з відкритими вразливостями + всім відоме головотяпство...

Підписатись на коментарі