Чи справді всі фронтендери з часом переходять у бекенд або фулстек?

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Час від часу бачу дискусії, де кажуть, що довго бути чистим фронтендером неможливо — мовляв, або станеш фулстеком, або підеш у бекенд, бо там більше складності, впливу й можливостей для росту.
На редіт, де якраз обговорюють вигорання від фронтенду, один із найпопулярніших коментарів звучить так:

А як ви вважаєте: фронтенд — це довга кар’єрна траєкторія, чи все ж більшість рано чи пізно переходять у бекенд або фулстек?
👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Вважаю, що всі ми фронтендери так чи інакше трішечки фуллстеки. Питання можливо у балансі FE/BE задач.
Довго бути чистим фронтендером можливо, але наразі лише у великих компаніях, де є достатній об’єм відповідних задач.

Що ж стосується реддітівського комменту, то мені видається що оці проблеми які ведуть до вигорання від фронтенду це все здебільшого React’івська тємка.
Так він більше домінує на ринку і тому вибірка з нього більше.
Aле от з особистого досвіду всі оці війни з депенденсями, оверінжінірінг хуків, овервраппінг всього під ряд, ліба на кожну мінімальну проблему.. і як наслідок менеджинг всього цього зоопарку (так, тут можна також наїхати на погану архітектуру, але все ж..) — це все здебільшого про React проєкти.
Мрію знову повернутися у Vue, де справді робота про ’’problem solving’’, а не ’’wrestling with frameworks’’.

Займаюся здебільшого перформансом останні декілька років — і можу сказати що 85% проблем виходять саме із косяків бібліотек, і vue з усією екосистемою хворіє на ті ж болячки, які він успішно наслідує за реактом та ангуляром.

А фулстеки ми від того часу, коли в фронті зʼявився SSR)

Я поки на чистому фронті пиляю, в компаніях з 2014 року, політ нормальний.
В ігри «2 по ціні 1» не граюсь, хай фулстеків шукають, все одно мене позвуть за ними переписувати.

Зараз фронтент це вже дефакто BFF, взяти той же Next. А там і база і пошла жара :D

Якщо на роботі цікаві таски, то можна і все життя в фронтенді.

Підняв собі пісочницю kind кубернетіс: argocd, tls certs, енви для апки, fluent bit, opensearch, grafana. Вчу потрохи. Цікаво.

CMS, CDN, Sentry, фіча флаги. Типу просто, а на ділі купа нюансів. AI підвезли. Тепер вчусь створювати своїх агентів, вбудовувати їх в workflow. Ідеально тримати окрему репку. Краще все на пайтоні, щоб уніфікувати і мейнтейнити разом з бекенд і інфра командами.

Якщо цікаво копати вглиб саме FE, то завжди є стейт менеджмент, складні компоненти, тести, анімація, A11y, PWA, сервіс воркери, нативні штуки і ще купа всякого різного.

Нереально все освоїти за умовні 3 роки. Реальне розуміння приходить з великими складними проектами. Тобто, маючи 5+ років в своїй сфері, розумієш що можна свічнутись в інфру чи бек, але там своїх приколів для вивчення буде дуже багато і відкотишся сильно в прогресі. Але якщо цікаво і гроші не пріоритет, то чому б і ні.

Назвати копання в інфрі і бекенді фул стеком не можу. Скоріше фронтендер, який розвиває свій кругозір.

Підписатись на коментарі