Коли співвласник втрачає контроль над IP: які корпоративні запобіжники працюють в Україні
Вітаю, спільното DOU.
Мене звати Володимир Михайлов. Я розробник з
Коротко про бекграунд
Ми з партнером починали ще у
Що стало тригером публічності
У певний момент я дізнався, що торговельні марки та майнові права на комп’ютерні програми, які належали нашій спільній компанії, були відчужені на користь іншої іншої компанії, яку мій багаторічний партнер зареєстрував таємно від мене разом зі своїм сином. Паралельно я втратив доступ до частини внутрішніх систем і даних, без яких співвласник фактично не може контролювати, що відбувається з активами, договорами й фінансами.
Я пішов у правовий захист, тому що інших інструментів у моменті не залишилось. Водночас моя позиція проста: готовий зупинити судові процеси хоч завтра, якщо ми зафіксуємо цивілізований поділ бізнесу і правил користування/розвитку продуктів.
Яку розв’язку я вважаю здоровою?
Мені близька світова практика, коли власники розходяться так, щоб:
1) зберегти продукт і клієнтів,
2) чесно розділити активи та відповідальність,
3) зняти ризики для команди й ринку.
Моє бачення — дві окремі структури з прозорими ліцензіями та зрозумілими правами на розвиток і продаж продуктів. Конкуренція на ринку для мене нормальна: її виграють якістю продукту й впровадженням.
Окремий принцип: клієнти не повинні стати заручниками корпоративного спору. Для промислових замовників ERP — це операційний контур. Зупинка таких систем швидко перетворюється на зупинку бізнес-процесів, тому безперервність сервісу має бути «червоною лінією» для обох сторін.
Питання до спільноти
Прошу не «судити сторони», а поділитися практикою й досвідом — що реально працює в Україні та з українськими юрисдикціями.
1) Які механізми ви закладаєте в партнерські угоди між співзасновниками, щоб унеможливити відчуження IP без згоди всіх власників?
2) Як у вас оформлено IP: на операційній компанії, на окремому IP-холдингу, через ліцензування, через трасти/іноземні структури? Які плюси/мінуси побачили на практиці?
3) Які робочі процедури «розлучення» співвласників ви проходили: медіація, викуп частки, deadlock-механізми, незалежна оцінка? Що спрацювало швидко, а що лише погіршило конфлікт?
4) Як захищаєте міноритарія на рівні статуту/угод: право вето на ключові активи, доступ до фінзвітності та систем, обмеження повноважень директора?
5) Як у таких ситуаціях правильно організувати комунікацію з командою та клієнтами, щоб не зруйнувати довіру і не створити ризиків для впроваджень?
Буду вдячний за конкретні приклади, посилання на практики та формулювання, які ви реально використовували в українських продуктових компаніях.

1 коментар
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів