Jira Automation та Rovo Agent: автоматизуємо процеси у команді
Якщо ваша команда працює в Jira, але ви досі вручну призначаєте задачі, оновлюєте статуси або розсилаєте нагадування — я знаю, як це може втомлювати. У цьому матеріалі я поділюся своїм досвідом того, як автоматизація може спростити життя команді, і розповім про новий AI-інструмент, який виводить її на якісно новий рівень.

Автоматизація в Jira — це не просто зручність. Це спосіб зменшити кількість рутинних дій, оптимізувати процеси та підвищити прозорість роботи. У середній команді з
Важливо пам’ятати, що корисна автоматизація вирішує конкретну проблему, тоді як надмірна створює хаос і плутає навіть своїх авторів.
Основи Jira Automation
Jira Automation — це вбудований механізм, який дозволяє виконувати дії автоматично у відповідь на певні події.

Кожне правило складається з трьох основних елементів:
- Тригери (Triggers): події, що запускають правило, наприклад створення задачі або зміна статусу.
- Умови (Conditions): перевіряють, чи потрібно запускати дію, наприклад лише для задач з певним пріоритетом.
- Дії (Actions): визначають, що саме відбувається, наприклад оновлення поля, призначення виконавця чи надсилання повідомлення.
У безкоштовній версії Jira кількість виконань правил обмежена, тоді як у платних версіях доступні глобальні правила, інтеграції між проєктами та розширені умови.
Інтеграції Jira Automation з іншими інструментами
Jira Automation не обмежується лише діями всередині Jira. Вона підтримує синхронізацію з багатьма зовнішніми інструментами, що робить роботу команди більш узгодженою.

|
Інструмент |
Приклад правила |
|
Slack |
Після створення бага з пріоритетом P1 відправити повідомлення у канал #dev-alerts. |
|
Confluence |
Після закриття спринту створити сторінку Sprint Retrospective за шаблоном. |
|
Microsoft Teams |
Після створення задачі надіслати повідомлення в канал Teams із посиланням на неї. |
|
GitHub |
Після злиття Pull Request перевести пов’язану задачу у статус Done. |
|
Jenkins |
Після успішного CI/CD джобу додати мітку Release Ready до задачі релізу. |
|
Webhooks / REST API |
Надсилання або отримання запитів для взаємодії з іншими системами. |
Такі інтеграції створюють єдину екосистему, де інформація передається без затримок і без необхідності ручного дублювання дій.
Створення правил автоматизації
Процес створення правила досить простий і не вимагає технічних знань:
- Відкрити Project settings → Automation → Create rule.
- Вибрати Trigger, наприклад «Issue created».
- Додати Conditions, наприклад «Issue type = Bug» або «Priority = High».
- Додати Action, наприклад «Assign to QA Lead» або «Send Slack message».
- Зберегти правило та протестувати перед запуском.

Наприклад, коли створюється задача типу Bug з пріоритетом High, автоматично призначити її на Team Lead та відправити повідомлення в Slack. Такі правила усувають потребу в ручному моніторингу задач і забезпечують миттєву реакцію команди.
Створення правил за допомогою Create with Rovo
Функція Create with Rovo дозволяє створювати правила автоматизації за допомогою текстових підказок.

Достатньо написати просту інструкцію:
«When an issue is created with priority „High“ assign it to the „Team Lead“ and send „Slack“ alert.»
Система автоматично згенерує тригер, умову та дію, які можна відразу протестувати або відредагувати. Ця функція доступна у версіях Jira Cloud Premium і вище, де підключено Atlassian Intelligence. Вона спрощує початок роботи з автоматизацією та зменшує час налаштування.
Найпопулярніші сценарії автоматизації
Найчастіше команди автоматизують процеси, пов’язані з повторюваними діями. Нижче наведені найпоширеніші варіанти:
Нагадування та сповіщення. Наприклад, якщо задача має пріоритет High, надсилати повідомлення в Slack або email.
Автоматичне призначення задач. Застосовується принцип Round-Robin або Balanced Workload для рівномірного розподілу задач між членами команди.
Зміна статусів. Коли всі підзадачі типу Test мають статус Done, епік автоматично переходить у Ready for Release.
Такі сценарії підвищують швидкість реагування команди та мінімізують ризик забути про важливі дії.
Практичні кейси з моєї роботи
У нашій команді я використовую Jira Automation як одну з ключових частин робочого процесу. З часом я сформувала п’ять правил, які суттєво покращили взаємодію всередині спринтів:
Автоматичне створення підзадач при створенні Story або Defect. Коли я створюю Story або Defect, система одразу генерує підзадачі з уже визначеними Summary, Activity Type, Component і Priority. Це економить час і допомагає зберігати структуру.
Синхронізація пріоритетів між Parent і Sub-tasks. Якщо я змінюю пріоритет у батьківській задачі, усі дочірні автоматично підлаштовуються — не потрібно оновлювати кожну вручну.
Оновлення Component у підзадачах. Коли я змінюю компонент у Parent, він одразу оновлюється і в підзадачах — зберігається логічність і узгодженість.
Оновлення Summary підзадач при зміні Summary Parent. Це допомагає підтримувати єдину структуру беклогу й уникати плутанини в назвах.
Автоматичне оновлення статусу Parent. Якщо будь-яка підзадача переходить у статус In Progress, то і Parent автоматично змінює статус — щоразу видно реальний стан роботи.
Повідомлення після завершення Dev-задач. Коли Dev-задача переходить у Done, система додає мітку PB-ready-for-code-review до Parent і надсилає повідомлення у Slack — усі одразу в курсі.
Як результат цих автоматизацій маємо менше ручних оновлень, швидкий цикл рев’ю та стабільніший спринт.
Audit Log: перевірка та відстеження виконання
Audit Log у Jira Automation дозволяє відслідковувати, коли правило було виконане, які дії виконались і чи завершилось усе успішно.

Шлях: Project settings → Automation → [Rule] → Audit log.
У журналі можна побачити:
- SUCCESS — правило спрацювало.
- CONFIG CHANGED — змінено налаштування.
- ERROR — правило не виконано (Jira показує деталі помилки).
Перед запуском складних правил проведіть тестовий запуск у тестовому проєкті. Audit Log допомагає переконатись, що логіка працює коректно й стабільно.
Що таке Rovo Agent і чому він важливий
Тепер хочу розповісти про інструмент, який буквально змінив мій підхід до роботи з Jira. Йдеться про Rovo Agent від Atlassian — новий AI-асистент, що додає до Jira Automation не просто новий функціонал, а новий рівень мислення в автоматизації.
Rovo Agent — це штучний інтелект, який можна інтегрувати як етап у Jira Automation. На відміну від класичних rule-based систем, де автоматизація працює за чітко прописаними правилами, Rovo використовує GPT-4 і аналізує дані в контексті. Іншими словами, він розуміє текст, документи й вимоги, а не просто реагує на тригери.

Наприклад, я можу задати промпт: «Прочитай документ з вимогами та створи тікети для Frontend і Backend розробників» — і агент зробить це самостійно. Це не просто автоматизація, це делегування аналітичної роботи. Rovo Agent це частина більшої системи Rovo, яку Atlassian поступово інтегрує в усю свою екосистему: Jira, Confluence, Bitbucket і навіть Trello.
Як він працює
В основі Rovo лежать великі мовні моделі GPT-4, здатні аналізувати контекст і дані з документів. Агент може бути вбудований у наявні автоматизаційні правила Jira або використовуватись окремо як аналітичний модуль.
При створенні агента я вручну налаштовую його доступи: визначаю, до яких проєктів у Jira він має доступ, які простори Confluence може читати, і які документи використовує як джерело інформації. Це допомагає зберігати безпеку й контроль над даними.

Мій кейс: автоматичне лейблування дефектів
Розповім про мій нещодавній кейс, а саме — автоматичне лейблування дефектів. Я хотіла впровадити систему лейблів для дефектів (Dashboard, Workspaces, Profiles), щоб потім аналізувати, де більше проблем. Створила детальний документ з переліком можливих лейблів, але зіткнулася з проблемою — ні QA, ні девелопери не хотіли додаткової ручної роботи з проставлянням цих міток.
Коли з’явився Rovo, я написала промпт: агент аналізує summary та description дефекту, придумує відповідні лейбли, порівнює з моїм документом-еталоном і додає їх автоматично.
Я детально прописую в промпті кроки його роботи:
- Проаналізуй summary і description дефекту.
- Придумай лейбли, які підходять.
- Порівняй з документом (що немає в документі — не видавай).
- Видай результат у форматі для Jira Automation (тільки лейбли, без довгих відповідей).
Тепер при створенні дефекту агент автоматично аналізує його зміст і додає відповідні лейбли. QA лише перевіряють правильність і за потреби коригують. Це набагато швидше, ніж робити все вручну, а ми отримуємо дані для аналітики без додаткового навантаження на команду.
Можливості, які відкриває Rovo
Rovo Agent може не лише лейблувати дефекти. Його можна навчити:
- Декомпозувати вимоги на таски.
- Аналізувати метрики та створювати звіти.
- Обробляти неструктуровані дані.
- Автоматизувати будь-які рутинні процеси.
Інтеграції охоплюють не лише Atlassian-продукти, а й Google Workspace, Microsoft 365, Slack і навіть інструменти для дата-аналітики. Це робить його універсальним партнером для будь-якої команди, що працює з великими потоками даних.

Як почати працювати з Rovo Agent
Крок 1: пройти безкоштовний курс Atlassian, який триває близько півтори години. Там пояснюють основи інтерфейсу, логіку побудови промптів і принципи безпеки.
Крок 2: створити свого агента: задати йому назву, прописати промпт і протестувати на тестовому проєкті.

Крок 3: інтеграція в Jira через «Create with Rovo» або вручну, з додаванням агента як один зі степів у правилах.
Безпека та етичне використання Rovo Agent
Питання сек’юрності — одне з найважливіших, коли йдеться про будь-які AI-рішення, особливо інтегровані в корпоративну екосистему. Atlassian підходить до цього з високим рівнем відповідальності: усі запити, які надсилаються через Rovo Agent, проходять через захищену інфраструктуру, а дані обробляються відповідно до політики безпеки Atlassian Trust.
Це означає, що модель не «вчиться» на ваших даних, не зберігає промпти чи відповіді для подальшого тренування, і не передає їх третім сторонам.
Але попри це, частина відповідальності завжди лежить на користувачеві. Саме ми визначаємо, які дані агент бачить, які документи може аналізувати, і що вважається конфіденційним. Найкраща практика — завжди працювати за принципом «мінімально необхідного доступу»: дати агенту рівно стільки інформації, скільки потрібно для виконання конкретного завдання.
Ще одна важлива деталь — контроль логів. Кожен виклик Rovo Agent залишає слід у Jira Automation audit log, тож можна відстежити, хто саме запустив правило, які дані були оброблені й що саме агент згенерував у відповідь. Це підвищує прозорість і дає змогу швидко реагувати у разі неправильного використання.
Обмеження та найкращі практики
Обмеження Rovo Agent
Rovo все ще має свої рамки:
- Агенти не можуть змінювати об’єкти без ручного підтвердження.
- Іноді можливі «галюцинації» (типова поведінка LLM).
- Наразі один агент дорівнює один промпт.
Тому людська перевірка залишається обов’язковою. У випадках, де потрібна 100% передбачуваність або прості послідовні дії, традиційна rule-based автоматизація залишається ефективнішою. Але якщо потрібно зрозуміти контекст або проаналізувати дані, AI-агент незамінний.
Поширені помилки в автоматизації
Я часто помилялася, коли створювала занадто складні правила з великою кількістю умов. Інколи дублювала логіку між різними проєктами. А ще бувало, що запускала процеси без тестування і це потім призводило до зайвих проблем.
Тепер я намагаюся діяти інакше: починаю з простих сценаріїв, поступово додаю нові, фіксую всі зміни й регулярно перевіряю, чи все працює так, як потрібно.
Комбінація — ключ до ефективності. Я переконалася, що найкращий результат дає поєднання підходів. Jira Automation дає структуру, а Rovo — інтелектуальний аналіз. Разом вони створюють екосистему, у якій автоматизація не просто виконує дії, а розуміє, чому вона їх робить.
Метрики ефективності
Щоб оцінити ефективність автоматизації, я відстежую кілька ключових показників:
- Average Time in Review — середній час, який задача проводить у рев’ю.
- Manual Assignments per Sprint — скільки задач доводиться призначати вручну.
- Cycle Time — загальний час від початку роботи над задачею до її завершення.
У моїй практиці результати стали очевидними:
- Кількість ручних нагадувань скоротилася на 80%.
- Перехід від Resolved до Done став швидшим на 20%.
- Кількість пропущених багів під час релізу помітно зменшилась.
Чи варто впроваджувати зараз? Так, однозначно. По-перше, AI — це наша реальність, і навички роботи з промптами стають базовими для кожного фахівця. По-друге, це економія часу та зниження рутини. По-третє, це нові можливості, які відкриваються там, де раніше були межі. І головне — це інвестиція у власний професійний розвиток. Ті, хто навчиться правильно «говорити» з AI, стануть драйверами нової ери роботи з даними.
Висновки
Jira Automation — це не просто набір правил, а фреймворк для вдосконалення командних процесів. Rovo Agent не замінює Jira Automation, він її доповнює, додаючи можливість аналізувати контекст і приймати рішення на основі змісту даних, а не лише їх структури.
Почніть з одного болючого процесу, поступово масштабуйте рішення та не забувайте документувати всі зміни. Починайте з простих кейсів, експериментуйте, навчайтеся писати точні промпти.
Пам’ятайте: найефективніша автоматизація це та, що допомагає людям працювати швидше, точніше та з меншим навантаженням. А якість результату Rovo дорівнює якості промпту. Rovo працює саме так, як ви йому скажете, тож навчіться говорити з AI.
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

18 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів