Синдром «німого» Сеньйора: чому хороший код більше не продає вашу експертизу
У попередній статті про кар’єрний «День бабака» (dou.ua/forums/topic/56835) ми з Вами обговорювали тему застою і того, чому стратегія Brute Force (працювати більше) перестає давати результат.
У коментарях один із читачів дуже влучно сформулював вихід із цієї ситуації:
«Щоб перестати бути „звичайним галерним рабом“ і стати дорогим консультантом, потрібно будувати власний бренд і прокачувати експертизу. Це можна робити, навіть не змінюючи роботу».
Золоті слова. Але на шляху до цього «бренду» стоїть один фундаментальний баг мислення, який ламає кар’єри сотень талановитих ІТ фахівців.
Я називаю це «Синдром німого Сеньйора».
Це специфічна професійна деформація висококваліфікованого фахівця. Це стан, коли ти щиро віриш, що якість твого коду є єдиним і достатнім аргументом для просування.
Ти живеш за принципом:
«Хороший код говорить сам за себе. Якщо мені треба хвалити себе — значить, я поганий спеціаліст, якийсь... інфлюенсер, маркетолог».
Звідки береться цей баг?
Причина проблеми часто тягнеться ще з часів, коли Ви були Junior. Пам’ятаєте? Тімлід дивився кожен ваш коміт, перевіряв кожен рядок. Вам не треба було звітувати — Вас перевіряли. Але... Ви виросли! Ви стали Senior+, мікроменеджмент зник, а інерція залишилась. Ви продовжуєте чекати на того «уявного тімліда», який прийде, подивиться в репозиторій, побачить красу вашої архітектури і дасть офер на Tech Lead.
Насправді реальність працює інакше.
Ваш менеджер — не телепат. Він бачить, що Ви закрили тікет. Статус у Jira змінився на «Done». Він не бачить, що Ви пофіксили критичний баг о
Ефект «Чорного ящика». Ви перетворюєтесь на функцію. На вході — таска, на виході — рішення. Що відбулося всередині — магія. Для бізнесу Ви стаєте «чорною скринькою». Працює? Так. Чи ви цінні? Незрозуміло. Чи можна Вас замінити іншим сеньйором?... Мабуть, так.
Алергія на «політику». Будь-яку спробу комунікувати про результати Ви тавруєте як «політичні ігри». Ви кажете: «Я хочу просто кодити». Окей, бізнес дасть Вам «просто кодити». Але цікаві проєкти, бюджети та вплив він віддасть тим, хто вміє домовлятися.
Чим це небезпечно?
Уявіть, що Ви зібрали геніальний двигун для Ferrari, але поставили його в старий «Запорожець» і наглухо заварили капот. Всі бачать «Запорожець». Ніхто не знає, що всередині двигун за мільйон.
Вас починають знецінювати не зі зла, а через невидимість.
— Вас недооцінюють фінансово (бо не розуміють ROI ваших рішень).
— Вас перевантажують (бо «він же мовчки тягне»).
— Вас обходять при підвищенні (бо Tech Lead — це роль про комунікацію, а Ви мовчите).
Ваші результати не говорять самі за себе. Вони мовчать. І поки вони мовчать, підвищення отримують ті, хто вміє про них говорити.
Головний інсайт, який варто прийняти:
Бізнес не вміє читати Git-коміти.
Бізнес не бачить ваших безсонних ночей. Бізнес бачить лише те, що йому презентували.
І поки Ви чекаєте, що менеджер телепатично здогадається про вашу цінність — Ваша кар’єра стоїть на паузі, а ви перетворюєтесь на «незамінний, але невидимий» ресурс.
Ознаки того, що кар’єрі потрібен апґрейд (чекліст)
❌ Тебе не підвищують, хоча технічно ти давно переріс свій грейд. ❌ Ти відчуваєш, що можеш більше, а керівництво бачить у тобі лише «руки». ❌ Ти віриш, що Jira – це твій піар-менеджер. ❌ Ти «тренер чемпіонів»: допомагаєш всім, але нагороди отримують інші. ❌ Ти зменшуєш амбіції, пояснюючи це «складним ринком». ❌ Ти став занадто «зручним». ❌ Ти втомився доводити цінність овертаймами.
Це не про слабкість. Це про те, що старий спосіб діяти (працювати мовчки) перестав працювати. Хороша новина в тому, що це можна змінити.
Що з цим робити?
Потрібен не новий фреймворк, а нова стратегія позиціонування. У роботі зі мною ми не вчимося «продавати повітря». Ми вчимося підсвічувати реальний внесок, який Ви вже робите, але який залишається в тіні.
Ми зміщуємо фокус:
— з «я закрив задачу» → на «я вирішив бізнес-проблему»;
— з «я хочу підвищення» → на «я приношу компанії Х, давайте обговоримо мою частку
Експрес-діагностика: ти керуєш чи чекаєш?
Щоб об’єктивно подивитися на свою ситуацію, я підготувала коротку анкету з 6+1 питання. Вони допоможуть зрозуміти: твоя кар’єра рухається за планом чи «як вийде».
👉 Пройти аудит кар’єрної стратегії forms.gle/azGXMTwxyyLLSXWv8
Це займе 2 хвилини. Після заповнення, за бажанням, Ви можете залишити контакт. Ми коротко розберемо Ваші відповіді і знайдемо ту саму точку, де Ваша стратегія «провисає». Без тиску і «успішного успіху». Лише чесний аналіз і пошук виходу з тіні.
Не чекайте, поки Вас помітять. Зробіть так, щоб Вас неможливо було не помітити)!

Найкращі коментарі пропустити