Поліграф і технічні спеціалісти: чому ІТ-фахівці часто «погано проходять» детектор брехні при прийомі на військову службу

Поліграф давно застосовується у сферах безпеки, але в ІТ-індустрії його використовують рідко. Попри розповсюджені уявлення про «об’єктивність» детектора брехні, на практиці його результати часто виявляються неточними, особливо щодо технічних фахівців. У цій статті розглянемо, чому ІТ-компанії майже не застосовують поліграф, чому програмісти нерідко «провалюють» тест і чому поліграфісти часто неправильно трактують дані таких співробітників.

Чому поліграф майже не використовують в ІТ-компаніях

Ненадійність та наукова критика

Поліграф вимірює не брехню, а фізіологічні реакції — зміни пульсу, дихання, потовиділення.

Проблема в тому, що ці реакції легко спотворюються тривогою, дискомфортом, логічними роздумами, медичними станами чи навіть особливостями характеру. Через це виникають:

• хибнопозитивні результати (чесна людина виглядає винною),
  • хибнонегативні (винна проходить тест).

У сфері, де цінується точність і доказовість, такий інструмент сприймається як ненадійний.

Юридичні обмеження

У багатьох країнах поліграф заборонено використовувати у процесі найму або на робочому місці. ІТ-компанії уникають ризиків, пов’язаних із трудовим законодавством і репутацією.

Етичні та HR-ризики

Вимога пройти поліграф часто сприймається кандидатами як недовіра, вторгнення у приватність чи токсична практика менеджменту. Це погіршує бренд роботодавця та знижує притік талантів.

Наявність ефективніших інструментів перевірки

Замість поліграфа ІТ-компанії застосовують:

• background check,
  • перевірку рекомендацій,
  • систему контролю доступів,
  • архітектуру zero trust,
  • технічні й поведінкові інтерв’ю.
  • Ефективність цих методів значно вища, а суб’єктивність — нижча.

Чому програмісти часто «погано проходять» поліграф

Підвищена тривожність та аналітичність

Багато програмістів схильні до глибокого аналізу та overthinking. На тесті вони починають продумувати варіанти відповідей, тлумачення питань чи можливі наслідки. Це підвищує напругу, яку пристрій сприймає як ознаку брехні.

Інтроверсія та сенсорний дискомфорт

Технарям може бути складно у ситуації:

• тісного контакту,
  • особистих запитань,
  • нагляду сторонньої людини,
  • незвичних фізичних відчуттів від датчиків.
  • Дискомфорт → підвищені реакції → поліграф «бачить» проблему там, де її немає.

Буквальність і логічність

Питання на кшталт «Чи брехали ви коли-небудь?» сприймаються технічними фахівцями буквально. Вони намагаються уточнити або обдумати всі можливі варіанти, що створює стрес. Система трактує це як небажання відповідати чесно.

Неврологічні особливості

У сфері ІТ поширені:

• ADHD,
  • аутистичні риси,
  • високий рівень тривожності,
  • гіперфокус.
  • Це не проблема й не діагноз — але такі особливості впливають на патерни дихання, серцебиття та рухової активності, що поліграф інтерпретує як «неконтрольовані реакції».

5. Вплив концентрації

Програмісти при глибокому фокусуванні можуть:

• затримувати дихання,
  • напружувати м’язи,
  • змінювати ритм дихання.

Поліграф сприймає це як спробу маніпуляції результатом.

Чому поліграфісти часто неправильно інтерпретують результати технічних фахівців

Методики поліграфа побудовані на поведінці «середньостатистичної» людини

Технарі мислять і реагують нетипово, що порушує звичні моделі. Поліграфіст не завжди враховує цю різницю.

Логічне мислення запускає небажані реакції

Коли програміст починає аналізувати формулювання, у нього зростає рівень фізіологічної активності. Дані виглядають як емоційний пік, хоча це просто інтелектуальна робота мозку.

«Чесні тривожні» люди дають ті самі сигнали, що й брехуни

Тривога → підвищені реакції → хибна інтерпретація.

Неврологічні та когнітивні особливості не враховуються

Стандартизовані підходи поліграфії не адаптовані під:

• аутистичний спектр,
  • ADHD,
  • підвищений сенсорний стрес,
  • аналітичний стиль мислення.

Внутрішній діалог технаря спотворює калібрування

Стандартна логіка поліграфа передбачає однотипні реакції, але у технаря вони можуть змінюватися залежно від того, наскільки він аналізує питання.

Невдало підібрані контрольні питання

Абстрактні, нечіткі чи логічно некоректні питання викликають у програміста дискомфорт і когнітивну напругу — отже, неправильні сигнали для поліграфіста.

Висновок

Поліграф як інструмент оцінки правдивості має значні обмеження, особливо щодо технічних спеціалістів.

Програмісти демонструють «аномальні» реакції не тому, що вони нечесні, а тому, що:

• мислять логічно й нестандартно,
  • мають високий рівень концентрації,
  • схильні до аналітичного стресу,
  • часто є інтровертами,
  • мають когнітивні особливості, які поліграф не здатен коректно інтерпретувати.

Усе це призводить до того, що поліграфісти нерідко роблять помилкові висновки. Саме тому ІТ-компанії віддають перевагу технічним і поведінковим методам оцінки, перевіркам бекграунду та системам безпеки, які не залежать від людської фізіології.

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Полиграф не работает, доказано ЦРУ еще в 70-х годах. По этому соглашаться его проходить не стоит.

А де гарантія що ваш поліграфіст не шпійон? Навіть друг президента (той що з двушечками на москву) виявився зрадником та крадієм. Може русня працює щоб у дефтек наймали тільки тих, кому їм вигідно?

Ну, трошки накину на вентилятор.

Я знаю (чи думаю, що знаю), як вдосконалити поліграф (точніше, взагалі переробити), щоб він робив, як задумано — а не як зараз ото. «Ні то, ні сьо».

Але це потребує не тільки грошей, але й дещо R&D.

На обширному субстраті (матеріалі).

Та жесть повна з поліграфом, знайома-рекрутер хвалилась, що завдяки поліграфу відсіяли вже >1000 російський шпійонів лише в їхню компаню (я оцінюю що серед усіх українських айті <10 зрадників). Мало того, що стрес не дружить із поліграфом: шахеди, ППО, блекаути, хронічна втома, жертви — тут навіть після війни роками поліграф матиме дуже сумнівну точність. Знайомі CEO аргументували типу, ну когось лишнього відсіяли, але ж «шпіона» задетектили. При цьому забувають, що навіть 5-хвилинний інструктаж критично зменшує детекцію реальної брехні, тоді як 2-3 годинний курс (деяким потрібно 2-3 дні) фактично обнуляє шанси детекції брехні. Навіть без курсу, багато людей проходить поліграф, наприклад en.wikipedia.org/wiki/Gary_Ridgway вбавав, бо пройшов його.

Загалом, це дуже сумно, що безпека сильно завязана на ньому — а потім виробники зброї жаліються на постійні прильоти по виробництву. СБ не думаючи копіюють підходи мирного часу, максимум спитають, а що робити — кращого ж немає? Так є ж, саме унікальний український критерій: кому людина донатила в 2022 році і як регулярно донатила потім — це дуже складно фальсифікувати з 2025 року (не виписки, а внутрішній запит до банку з дозволу людини).

що завдяки поліграфу відсіяли вже >1000 російський шпійонів лише в їхню компаню

Аххаха! Усе навкруги обмазано шпійонами — навідь Небо, навідь Аллах!

І уся м’якотка у тому, що справжній Шпійон (наприклад, від ЦРУ — не говорячи вже про МОСАД) зможе легко пройти будь-який цей «поліграф» — бо їх цьому спеціально обучають. )

знайома-рекрутер хвалилась, що завдяки поліграфу відсіяли вже >1000 російський шпійонів лише в їхню компаню

та 99.9% «попливе» на запитання «родичі в РФ або на окупованій території є»?

Чому іт-фахівці погано проходять анальний зонд?

це стара, але все ще невирішена проблема, яку ретельно дослідила професіАнальна психолухіня в подкасті про «програмістів-анальників» ;-)
youtu.be/0GIcP6xvW5Q

Може, тому, що це неконвенціАНАЛЬНО?

«Бадум-Тссс!» (тупа шютка, згоден — Петросян.ЖПЕГ)

Просто корпораты хотят купить счастье от ощущения безопасности — и им его продают!

Тут варто згадати слова классика:
— Ви готові пройти поліграф?
— Конечно! Ничё се! А полиграф готов пройти меня?
www.pravda.com.ua/...​6/02/01/7097530/index.amp

Я займаюся розробкою альтернативної і більш точної технології детекції брехні по голосу, можна просто записати відповіді на запитання, а потім проаналізувати. Вже зараз можна скористатися. Сайт проекту pravdalist.ai

Питання на кшталт «Чи брехали ви коли-небудь?» сприймаються технічними фахівцями буквально

Дайте мені будь ласка 30 хвилин часу, я покопирсаюся у ВСІХ словах, про які пам’ятаю, що їх говорив, а потім проаналізую чи є серед них брехня чи ні.

І ще прикол — в дитинстві я міг казати, що Сонце обертається навколо Землі, до того моменту, як дізнався, що насправді Земля обертається навколо Сонця. Це рахується брехнею чи ні? Чи коли тебе мама питає: «Ти тепло вдягнувся?», ти кажеш «Так», бо стоячи вдома біля дверей реально думаєш, що тепло вдягнувся, а потім виходиш на вулицію і розумієш, що ніфіга не тепло, бо недооцінив собачий холод на вулиці. От як це розцінювати — як брехню чи ні?

І ще на додачу — питання «Ви колись крали у когось щось?» Коли жінка каже чоловіку «Ти вкрав у мене найкращі роки мого життя!» це можна вважати підходящим кейсом для цього питання?

Або, стосовно брехні, більш айтішно-практична ситуація: тебе просять оцінити за скільки часу буде виконана задача, ти кажеш «Ну десь за 3 дні», а коли починаєш працювати, там така дупа виявляється, що ти ледве за 5 робочих днів її встигаєш завершити. Це брехня чи ні?

Або, стосовно брехні, більш айтішно-практична ситуація: тебе просять оцінити за скільки часу буде виконана задача, ти кажеш «Ну десь за 3 дні», а коли починаєш працювати, там така дупа виявляється, що ти ледве за 5 робочих днів її встигаєш завершити. Це брехня чи ні?

Жодного разу не брехня!

Наприклад:
— Ти казав що зробиш таску за 3 дні і поліграф це підтвердив!
— Так
— Але ж ти робиш її вже майже рік, за цей час змінилось 3 PMа!
— Я мав на увазі венеріанські дні*

* Період обертання Венери навколо своєї осі становить 243 земних доби, а одна сонячна доба (від полудня до полудня) на Венері триває 117 днів.

И рассказ на эту тему есть: «Честность — лучшая политика».

Прочитав із задоволенням, дякую! стара добра НФ.
Здорово він обдурив цих зарозумілих бюрократів-алієнів :-)

Може поліграф в першу чергу потрібно застосовувати до HR-ів з певною періодичністю. І задавати щовсім прості питання:
1. чи наймали/просували
певних спеціалістів за хабарі, відмовляючи дійсно професійним та потенційно корисним кандидатам заради власної вигоди?
2. скільки разів створювали «фейкові інтерв’ю», щоб «накрутити лічильних співбесід» за місяць/квартал/рік
3. Скільки разів порушували Конституцію, відмовляючи спеціалістам по забороненим критеріям: віку, статі, чи вадам, котрі не заважають виконанню службових обов’язків.
4. Чи брехали про ’кадровий голод’, маючи пачку кваліфікованих кадрів, лише щоб нескінченно імітувати ’пошук єдинорогів’.
Після цього, зібравши подібну статистику (з поліграфом чи без), можна робити певні висновки про стан нашого ІТ і куди воно взагалі рухається (особливо з кадрами, що ті хрю понаймали).

Уважно читайте загаловок. Це повна хрінь, яка показує абстрактного слона в вакуумі і нормальні поліграфологи це знають. Але хтось придумав таку процедуру з цими дибільними питаннями. Тому вони покладаються на ту анкету і співбесіду до. Може це вимога ЄС, хз. В цивільних організаціях я манав то проходити.

в ЄС довідка про несудимість якщо який мілдефтех

Може це вимога ЄС

Нет такого требования в ЕС

Доречі, шикарний варіант!

Трошки почитавши про HR (усі ці статті-страшилки про «ща риночок роботодавця, попасти на роботу майже неможливо, усі умрьом!»), взагалі цікаво — наскільки в Україні в них розвинутий «церберизм» зі всіма ціми «синдромами вахтьора»?..

Там співбесіда до поліграфу важливіше

Це сильно залежить від поліграфолога, з того що я бачив — це офіцери й абсолютно не психологи, тому на співбесіді, якщо «прямо не кажеш діч» — усе підходить.

Можна зійтись на тому, що поліграф — це псевдонаукова хуіта і на цьому зупинитись. )
Гарно для шоу на СТБ з ведучим псевдопсихологом.
Все.

Я проходив кілька разів.
Жодних проблем.
Просто спокійно сидиш і відповідаєш на питання.
Це фарс.
Поліграфолог робить вигляд, що компетентний в трактуванні реакцій.
Я роблю вигляд, що для мене це важливо.

Дякую, що розважають поліграфом, а не картами таро чи гороскопами.

Підписатись на коментарі