Як ми робимо відеоплатформу про війну, де донати йдуть напряму підрозділам

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Привіт, спільното DOU!
Мене звати Алекс, я продакт-менеджер. Хочу поділитися досвідом роботи над проєктом The Chronicles — нішевою відеоплатформою з військовим контентом, що орієнтована насамперед на європейську та американську аудиторію.

Це не класичний стартап «про відео», а спроба поєднати три речі:

-документування війни у форматі відео;
-більш чесний та прозорий доступ до військового контенту (без цензури умовних соцмереж);
-збір донатів напряму для підрозділів, які цей контент і створюють.

Посилання на сайт: https://thechronicles.online/en

Що таке The Chronicles для звичайного користувача

Якщо коротко, The Chronicles — це платформа, де:

• підрозділи, волонтери та медіа можуть публікувати відео з фронту (FPV-дрони, танки, ППО, авіація, GoPro з піхоти тощо);
  • частина відео доступна безкоштовно, частина — у форматі pay-to-watch: щоб подивитися ролик, користувач платить невелику суму (наприклад, $1–5), і ці кошти йдуть на конкретний підрозділ
  • окремо можна просто підтримати проєкт або окремий канал/сквод через звичайний донат.

Фронт виглядає як стрічка exclusive content, де можна фільтрувати відео за категоріями (FPV Drone, HIMARS, Shahed Drone, GoPro Footage, Close Combat, Explosion тощо), каналами та бойовими підрозділами, які публікують контент.

UI та опис відео — англійською, бо основна задача зараз — достукатися до людей у ЄС та США.

Чому окремий сайт, а не просто Telegram / X / YouTube

Початковий біль виглядав дуже по-айтішному:

• контент розкиданий по купі джерел;
  • відео баняться, видаляються, обмежуються «чутливим контентом»;
  • немає структурованих метаданих (тип зброї, напрямок, підрозділ, час);

Наша ідея була проста:

1. Зібрати відео в одному місці, де їх не зноситимуть алгоритми великих платформ за «жорстокість», якщо контент документальний, а не розважальний.
  2. Структурувати контент: категорії, канали, підрозділи, теги, фронти, тип озброєння.
  3. Надати можливість творцям відео-контенту отримувати винагороду за свою роботу.

Модель донатів: як працює pay-to-watch

Є три базові сценарії:

1. Відкриті відео
    Будь-хто може зайти й переглянути ролик без авторизації. Під відео є кнопка Support us — це одноразова підтримка.
  2. Закриті відео / Плата за перегляд
    Деякі відео позначені як Pay to watch. Користувач платить умовні $1–5, після чого отримує доступ до цього відео.
  3. Підписка
    Користувач підписується на канал, і отримує доступ до всього платного контенту обраного каналу.

Технічні виклики, які можуть бути цікавими ІТ-спільноті

Я не можу тут розписати всю архітектуру до таблиць у БД, але є кілька напрямів, які можуть бути цікавими саме з технічної точки зору:

1. Відео-pipeline -прийом відео з різних джерел (переважно Telegram, але не тільки);
    -транскодування під різні якості й девайси;
    -прев’ю, постери, короткі тизери;
    -оптимізація під пік-навантаження, коли одне відео раптово «вистрілює».
  2. Метадані та категоризація -жорстко обмежений набір основних категорій (FPV Drone, Tank, Drone Attack тощо), щоб не перетворити все на смітник із 500 тегів;
    -прив’язка до «скводів» (підрозділів) і каналів;
    -основна мова — англійська, але є відео з описами іншими мовами (у тому числі китайською) для глобальної аудиторії.
  3. Оплата та розподіл коштів -прийом платежів із ЄС / США (картки, іноді PayPal тощо);
    -прозорий розподіл: частина → підрозділ, частина → інфраструктура платформи;
    -питання комплаєнсу й звітності — як не перетворитися на ще один «сіро-зелений» платіжний міст.
  4. Безпека та етика -захист акаунтів підрозділів і людей, які публікують контент;
    -мінімізація метаданих, які можуть зашкодити (геолокація, EXIF, обличчя там, де це критично);
    -модерація контенту, який із одного боку документальний, а з іншого — може бути травматичним для глядачів.

Чому це цікаво саме айтішникам, а не тільки волонтерам

Якщо абстрагуватися від війни (хоча складно), The Chronicles — це:

• кейс нішевої відео-платформи з дуже специфічним доменом;
  • поєднання media / fintech / defence-tech;
  • робота з чутливими даними, аналітикою та монетизацією, яка не зав’язана на рекламу;
  • продукт, який спочатку орієнтований не на «локальний ринок», а на глобальну аудиторію (ЄС, США) з українським корінням.

Мені було б цікаво почути фідбек саме від ІТ-спільноти:

• що б ви робили інакше в архітектурі такої платформи;
  • як би ви будували тему прозорості донатів технічно (dashboards, відкриті API, щось інше);
  • які є ризики, про які ми, можливо, не думаємо (з точки зору безпеки, комплаєнсу, data governance).

Пишіть свої думки, буду радий прочитати та обговорити
Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

а як доєднатися підрозділу? напишить якщо шо у лічку

Мне бы как айтишнику было интересно узнать, сколько уже собрали-то?

Добрий день. Публічно цю інформацію не розголошуємо і не плануємо

як би ви будували тему прозорості донатів технічно (dashboards, відкриті API, щось інше);

Тут йдеться більше про прозорість перед підрозділами, а не аудиторією. Але будемо вдячні за будь-які думки з цього приводу

Підписатись на коментарі