B2B-сторітелінг в IT. Як продавати складні рішення у 2026 році без «сухих» фактів
У 2026 році продаж IT-послуг остаточно перестане бути битвою фіч, рейтiв та технологічних стеків. Ринок змінився. Клієнти, озброєні ChatGPT, знають про технічні характеристики вашого продукту іноді більше, ніж ваші Sales-менеджери.
Коли ви надсилаєте черговий холодний лист із темою «We are a top-tier software development company with 10 years of experience», клієнт не бачить у вас партнера. Він бачить спам. Він чує «білий шум».
Я займаюся продажами 26 років, працював з міжнародними гігантами та навчав сотні команд. І я бачу одну й ту ж помилку, яку роблять навіть досвідчені Senior Sales в IT: вони намагаються продати складні B2B-рішення через логіку. Вони сиплять фактами: «У нас Python 3.11, ми працюємо по Scrum, у нас SLA 99.9%».
Але правда в тому, що у B2B купують не код. Купують безпеку, зняття ризиків та успішне майбутнє. А найкоротший шлях до мозку людини, який відповідає за прийняття рішень — це не таблиця Excel, а історія.
Сьогодні я поділюся інструментом, який я називаю «Технологія 60 секунд». Це методика бізнес-сторітелінгу, яка дозволяє обійти бар’єри скептицизму і продати складне IT-рішення, навіть якщо клієнт нічого не розуміє в коді.
Чому факти не продають (Нейробіологія B2B).
Давайте заглянемо в голову вашого потенційного клієнта — наприклад, CTO або CEO, який шукає підрядника для розробки.
Коли ваш менеджер каже: «Ми пропонуємо автоматизоване тестування, що знижує кількість багів на 30%», він звертається до неокортексу (нової кори мозку). Це центр нашої логіки. Клієнт сприймає інформацію, ставить уявну галочку «почув», але замість того, щоб повірити, починає шукати «підводні камені». Логічні аргументи часто не переконують, а лише вмикають у клієнта захисний скептицизм.
Але рішення про покупку (особливо на великі чеки в B2B) приймається не тут. Воно приймається в лімбічній системі — стародавній частині мозку, яка відповідає за емоції, довіру та, що найважливіше, за відчуття безпеки.
У B2B головна емоція — це страх.
- Страх, що підрядник зірве дедлайн.
- Страх, що бюджет буде «злито» на легасі-код.
- Страх, що після релізу все впаде, і CEO звільнять.
Факти не знімають страх. Історії — знімають. Коли ви розповідаєте релевантну історію про те, як ви вже вирішили подібну проблему для іншого клієнта, лімбічна система заспокоюється. Вмикаються дзеркальні нейрони: клієнт приміряє цей успіх на себе.
Алгоритм сторітелінгу. Як вкластися в 60 секунд.

Сторітелінг в IT — це не про «розповісти казку» на пів години, поки у клієнта холоне кава. У вас немає часу. Сучасний світ швидкий. Якщо ви не захопили увагу за хвилину — ви її втратили.
Я розробив формулу, яка ідеально лягає в структуру короткого пітчу, холодного дзвінка або переговорів. Вона складається з 4 кроків: Герой (Інший клієнт) — Перешкода (Біль) — Події (Рішення) — Висновок (Результат).
Розберемо на прикладі.
Кейс. Кібербезпека та стабільність софту.
Уявімо ситуацію. Ви продаєте рішення з кібербезпеки або DevOps-послуги. Ви спілкуєтесь з клієнтом, який скаржиться на нестабільність систем, але боїться щось змінювати («працює — не чіпай»).
❌ Як продає звичайний менеджер (Мова фактів):
«Ми пропонуємо комплексне рішення для IT-безпеки. Воно включає моніторинг серверів 24/7, регулярні пентести та захист від DDoS-атак. Це гарантує стабільну роботу вашого ПЗ та відповідність стандартам ISO».
Що чує клієнт. «Бла-бла-бла, ще одні витрати, черговий вендор, який обіцяє золоті гори». Це звучить як сторінка з підручника.
✅ Як продає майстер сторітелінгу (Мова досвіду):
«Розумію ваші сумніви. До речі, це нагадало мені ситуацію з нашим партнером Олександром, СТО фінтех-компанії. Рік тому він казав так само. У них теж все наче працювало, але система постійно „падала“ під навантаженням, а команда витрачала вихідні на гасіння пожеж замість розробки фіч. Олександр боявся, що зміна підрядника покладе систему остаточно. Ми запропонували почати з малого. Впровадили наш моніторинг та закрили критичні вразливості. Вже за пів року кількість інцидентів (downtime) знизилася на 93%. Олександр тоді сказав мені: „Ми нарешті вийшли з режиму „вічного авралу“ і повернулися до нормальної розробки продукту“. Можливо, варто спробувати хоча б аудит?»
Чому це спрацювало?
- Герой. Олександр, СТО (клієнт впізнає себе).
- Перешкода. «Гасіння пожеж», страх змін.
- Рішення. Почали з малого, моніторинг.
- Результат. 93% зниження downtime та емоційний висновок («почали спокійно спати»).
Ви не продавали послугу. Ви продали спокійний сон і безпеку, загорнуті в реальний кейс.
Робота з запереченнями. Історії замість виправдань.
Найскладніший етап у B2B-продажах — це заперечення. «Дорого», «У нас вже є команда», «Давайте після свят». Більшість менеджерів починають сперечатися або сипати аргументами. Я пропоную інший шлях: відповідати історією на заперечення.
Ось два приклади з моєї практики (адаптовані з моєї книги «69 заперечень»), які актуальні для IT.
Заперечення № 1: «Це дорого» (Ваші рейти вищі за ринок).
Клієнт каже: «Ми знайшли фрілансерів/студію, які зроблять це на 30% дешевше».
❌ Погана відповідь: «Але у нас вища якість коду і сеньйорна команда!» (Клієнт це чув 100 разів).
✅ Відповідь історією (про ціну помилки):
«Я вас чудово розумію, бюджет — це важливо. Знаєте, у нас був клієнт, стартап також у сфері логістики. Вони теж на старті вирішили зекономити і найняли підрядника з рейтами вдвічі нижчими за наші, але за пів року вони повернулися до нас. Виявилося, що код був написаний так, що його неможливо було масштабувати. Нам довелося переписувати 80% платформи з нуля. В результаті вони заплатили двічі і втратили 8 місяців часу, поки конкуренти захоплювали ринок. Ми просто хочемо вберегти вас від ситуації, коли економія сьогодні перетворюється на збитки завтра. Давайте подивимось на наш кошторис ще раз?»
Заперечення № 2: «У нас вже є підрядник» (Лояльність).
Клієнт каже: «Дякую, ми працюємо з іншою компанією вже 5 років».
❌ Погана відповідь: «Але ми кращі! Давайте ми зробимо аудит і знайдемо їх помилки!» (Це агресія).
✅ Відповідь історією (про нові можливості):
«Це чудово, стабільні партнери — це цінність. Але знаєте, часто буває, що „свіжий погляд“ відкриває неочікувані можливості. Один наш теперішній клієнт, великий e-commerce, теж мав постійного підрядника. Вони не хотіли нічого змінювати. Ми запропонували їм не міняти партнера, а просто спробувати нас на одній маленькій, вузькій задачі, до якої у основного підрядника не доходили руки. У результаті ми оптимізували їм завантаження сторінок на 20%, що підняло конверсію. Тепер ми працюємо паралельно: основний підрядник веде базу, а ми закриваємо високотехнологічні задачі. Можливо, ми зможемо бути корисними вам у такому форматі?»
Як впровадити сторітелінг у вашій Sales-команді.
Якщо ви дочитали до цього моменту, ви вже, ймовірно, розумієте, що скрипти — це минуле століття. Але як навчити команду розповідати історії?
1. Створіть «Банк історій» компанії. Не змушуйте менеджерів вигадувати на ходу. Зберіть
- Героїчний порятунок релізу.
- Економію бюджету завдяки правильній архітектурі.
- Виправлення факапу (так, історії про помилки теж продають, бо показують вашу чесність і вміння вирішувати проблеми).
2. Оцифруйте результати. Історія без цифр у IT — це просто байка. «Стало краще» — не працює. «Зменшили час відгуку API на 200 мс» — працює. Кожна історія має закінчуватися конкретним бізнес-результатом.
3. Тренуйте пітчі. Впроваджуйте рольові ігри. Нехай один менеджер грає скептичного СТО, а інший намагається «пробити» його захист історією за 60 секунд.
Висновок.
У 2026 році конкуренція в IT буде тільки зростати. AI зможе написати код, зможе згенерувати лист, зможе навіть підібрати базу лідів. Але AI (поки що) не вміє будувати людські відносини на рівні емпатії так, як це робить жива людина.
Сторітелінг — це ваш легальний спосіб зламати систему «свій-чужий» і перетворитися з «чергового вендора» на партнера, якому довіряють.
Перестаньте продавати процеси. Почніть продавати історії успіху, частиною яких захоче стати ваш клієнт.
Про автора. Владислав Шах — бізнес-тренер з
5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівВітаю, колеги! Буду радий обговорити тему в коментарях. Якщо у вас є свої кейси (успішні чи не дуже) впровадження сторітелінгу в продажах — діліться, цікаво почути вашу думку. Готовий відповідати на будь-які запитання!
Расскажите как вы попали в Forbs?
Вітаю, Андрію! Дякую за віру в мій потенціал, але поки що Forbes про мене мовчить. Мабуть, чекають, доки я напишу ще кілька статей на DOU:) До речі, як вам сама стаття? Чи працюють історії у вашому бізнесі?
Работает всегда через боль (эмоцию). Если у вас история несет эмоцию — сработает.
Андрію, абсолютно згоден. У B2B часто кажуть: «Логіка змушує думати, а емоція змушує діяти». Біль клієнта — це дійсно найсильніший тригер. Саме історія дозволяє не просто підсвітити проблему, а екологічно показати, як цей біль зникає завдяки рішенню.
Дякую за влучне доповнення! Радий, що ми зійшлися у поглядах.