Інсайт із Силіконової (Кремнієвої) Долини: AI програє Джунам. Але вони від цього не виграють!
Колись я безкоштовно (ну за символічну плату) займався підготовкою інтернів до реалій IT-ринку, щоб зрозуміти тренди. Потім я зрозумів і припинив благодійність. Причини я описав тут — dou.ua/forums/topic/46266
Минуло майже 3 роки і, як завжди, моє пророцтво (насправді аналітика) збулося — ми переходимо у фазу робота за їжу.
Ось які тренди зараз для інтернів у найбагатшій країні, США:
1. Робота за їжу (у буквальному значенні). Якщо ви не входите до TOP-3, вам навіть не платять стипендію. Компенсують лише житло, їжу та інший базовий мінімум за стандартами рабовласництва у Римській Епохи.
2. Відпрацювання — 70 годин на тиждень, в офісі, під наглядом, щоб не думали робити перепочинок у робочий час.
3. Якщо ви засвітилися в будь-якому ентертейменті, хобі, вільному проведенні часу або недайбоже якомусь пості/лайці в соцмережі — готуйтеся до one-to-one і подальшого відрахування.
При цьому поки що набирають виключно із місцевих, мешканців інших країн не розглядають. Але навіть зараз, за такого жорсткого режиму, все одно приходить у середньому по
Інсайт не можу розкрити через NDA. Кому дуже треба — пишіть директом.
Мій черговий прогноз на найближчі кілька років:
1. Бізнес зрозуміє, що сам собі AI — лише черговий рівень абстракції, такий же як SQL, який спочатку розроблявся як інструмент для бухгалтерів і фінансистів.
2. Бізнес зрозуміє, що вигідніше вирощувати окремих операторів для AI, а не витрачати час цінних співробітників, які гененують виручку.
3. Індустрія операторів перейде в класичний режим інтернатури/наставництва, коли інтерн платить фахівцю або працює на рівні Middle розробника. Вимоги знань кількох мов програмування, хмар та іншого будуть as must by default.
4. Можливо, що новачки навіть платитимуть роботодавцям. Розрив між Junior і Senior стане колосальним, а грейдитимуть лише тих, хто своїм мозком може вирішити проблеми, які не можна віддати чисто на відкуп AI (комплексні та складні програми).
5. Після того як відсіють зерна від полови, і новий президент США зніме загороджувальні бар’єри — приймати почнуть тільки перевірених фахівців, які вже працювали в режимі 70 годин на тиждень і їхнє здоров’я не погіршилося — ну щоб продовжували вджобувати.
Чи є у нас тут Джуни на форумі? Продовжуватимете свій шлях в IT або зісвітніться кудись, де можна швидко почати заробляти норм гроші?

5 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів