Як одна батарейка в Сеулі допомогла мені зрозуміти, хто насправді керує світом

💡 Усі статті, обговорення, новини про AI — в одному місці. Приєднуйтесь до AI спільноти!

Або чому піарник з юридичної компанії раптом почав цікавитися електромережами

Знаєте, є такий момент, коли ти гортаєш стрічку новин, бачиш щось дивне, і думаєш: «Гм, цікаво, але мабуть це якийсь локальний інцидент». А потім через тиждень бачиш ще одну новину. І ще одну. І раптом у тебе в голові клацає — і ти розумієш, що всі ці речі пов’язані між собою так, як ніхто не очікував.

Саме це сталося зі мною цієї осені.

Жовтень. Пожежа, про яку ніхто не писав

Десь на початку жовтня я натрапив на новину в якомусь рандомному телеграм-каналі: у Південній Кореї згорів урядовий дата-центр. Причина — літій-іонна батарея в системі резервного живлення. Перегрів, ланцюгова реакція, і привіт — 40 секунд затримки системи пожежогасіння вистачило, щоб вогонь перекинувся на кабелі між серверними стійками.

Я спершу подумав: «Ну ок, локальна проблема, відновлять за пару днів». А потім почав читати деталі. І от тут стало весело.

Понад 600 державних систем лягло. Податкові портали — мертві. Поштова мережа — паралізована. Мобільні ID для мільйонів корейців — недоступні. Прем’єр-міністр назвав це «паралічем цифрового хребта країни». 858 терабайт критичних даних висіли між життям і смертю.

І знаєте, що мене вразило найбільше? Бекапи існували!!! Але вони були розкидані по різних міністерствах, без єдиної системи. Деякі сервіси відновили за тиждень. Інші — за місяць. А частина даних зникла назавжди...

Одна батарейка. Не кібератака. Не російські хакери. Батарейка.

Фото: Вогнеборці вгамовують пожежу в корейському дата-центрі

Тиждень потому. Інтернет падає в прямому ефірі

20 жовтня я сидів на дзвінку з колегами, коли мій керівник вкинув «Там сервери в купи всього попадали, напиши сьогодні про це пост в тівтер» Я подумав — «ну, буває». Зайшов, як зараз пам’ятаю, в Zoom — нічого. Перезавантажив. Не працює. Пішов у Slack — теж проблеми. Відкрив твітер — і там уже всі горіли: AWS US-EAST в Північній вірджинії лежить.

За 6 годин впало понад 30 великих платформ: Zoom, Snapchat, Duolingo, Canva, Venmo, Coinbase, частини Google і Viber в Європі та Азії і навіть, пробач мені боже, Fortnite з Robloxом впали в анабіоз на горе дітям всесвіту. Downdetector зафіксував 15 000 скарг на піку. Це було як цифровий землетрус, який прокотився фінансами, розвагами та комунікаціями водночас.

І тут я почав з’єднувати точки. Корея показала, як фізика ламає айті. Вірджинія продемонструвала, що сама централізація стає вразливістю. Але головне одкровення було інше: енергія — це тепер лімітуючий фактор ШІ.

Коли я зрозумів, що AI-моделі коштують не долари, а мегавати

Працюючи в юридичної компанії, я постійно спілкуюся з нашими юристами, які ведуть Tech-клієнтів. І от що я почув на одній із внутрішніх нарад: тренування Frontier-класу моделі споживає електрики як невелике місто. Потребує виділених ліній електропередач. І це все вимагає охолодження масштабу невеликого озера.

Електромережа стала пляшковим горлом цивілізації. Тепер я розумію, чому Microsoft перезапускає ядерні реактори, а дата-центри видно на супутникових знімках як цифрові вулкани.

Влітку 2025-го Іспанія та Португалія втратили 15 гігават за п’ять секунд — весь Піренейський півострів поринув у темряву. П’ять секунд — і економіка зависла між дизельними генераторами та ринковою панікою.

Електрика — це нова нафта. Але це тільки половина історії.

Містечко, яке тримає майбутнє в руках

Десь у листопаді я готував контент для нашого LinkedInу про ланцюги постачання напівпровідників. Почав ресьорчити тему, і натрапив на факт, який мене просто добив.

У стерильній лабораторії в Велдховені, Нідерланди, екстремальний ультрафіолетовий промінь випалює візерунки на кремнії товщиною в кілька атомів! Це EUV-літографія (Йдемо по стопах печерних предків, так би мовити). І тільки одна компанія на планеті робить такі машини: ASML.

Один сканер коштує від 150 до 350 мільйонів євро. Містить понад 100 000 деталей. Для транспортування потрібно 40 контейнерів, 3 літаки і 20 вантажівок. Це не просто дорога технологія — це єдина технологія у світі, здатна друкувати транзистори розміром 3-5 нанометрів.

Ключові компоненти виробляють Zeiss — єдина компанія, здатна полірувати дзеркала з точністю до 25 атомів(!), Cymer, які відповідають за лазери і Trumpf (системи генерації EUV). Плюс десятки інших німецьких та швейцарських постачальників.Ні США, ні Китай не можуть просто скопіювати EUV — це 30 років інженерії та міжнародних ланцюгів постачання, які неможливо швидко відтворити.

Одне містечко в Нідерландах — і все...

Фото: Штаб-квартира ASML в містечку Велдховен

Геополітика літографії, або Коли чіпи стають зброєю

Під тиском Вашингтона Амстердам блокує постачання передових EUV-систем до Китаю. США додали власні санкції наприкінці 2023-го. Пекін назвав це «технологічним стримуванням». Вашингтон — «національною безпекою».

TSMC на Тайвані та Samsung у Кореї перетворилися на активи рівня авіаносців. ASML став «порталом» у майбутнє. Якщо ASML робить верстати для виробництва зброї, то чіпи — це боєприпаси ери AI.

В цьому році Nvidia тримає приблизно 90% ринку AI-прискорювачів. Контракти на чіпи нагадують військові угоди — засекречені, оцінені в гігаватах, під експортним контролем.

У жовтні 2025-го OpenаI підписала багаторічний альянс з AMD (в яких була репутація МАКСИМУМ рівня «топ за свої гроші для бюджетної збірки на зеоні»): 6 гігават прискорювачів Instinct, починаючи з 1 ГВт MI450 у другій половині 2026-го. Для AMD — визнання після років у тіні Nvidia. Для OpenAI — питання виживання: диверсифікація обчислень у світі, де черга до Nvidia стала геополітичним пляшковим горлом.

Паралельно xAI Маска готувався залучити приблизно 20 мільярдів доларів, забезпечених довгостроковими угодами на постачання Nvidia. В епоху дефіциту володіння GPU — це нове визначення ліквідності.

Консорціум BlackRock, Microsoft, Nvidia, xAI і MGX погодився придбати Aligned Data Centers приблизно за 40 мільярдів доларів, забезпечивши близько 5 гігават потужності. Вони купували не нерухомість. Вони купували енергію — мегавати в резерві для майбутніх AI-кластерів.

Обчислення стали валютою. Всі хочуть резерви.

Тарифи як зброя, або Трамп повернувся

Наприкінці 2025-го риторика Вашингтона щодо технологій все більше нагадувала планування війни. Нова адміністрація говорила не про співпрацю — а про контроль. У центрі: Дональд Трамп, знову в Білому домі з обіцянкою «відродити американський кремній».

Його меседж простий: Китай хоче домінувати в AI? Нехай платить. Європа хоче доступ? Нехай інвестує. Американські компанії хочуть субсидій? Нехай залишаються вдома.

Восени 2025-го адміністрація упакувала тарифи, експортний контроль та промислові стимули в масивний пакет виконавчих наказів. Додаткові 100% мита на імпорт з Китаю, що набули чинності 1 листопада 2025 року.

Nvidia, AMD, Intel раптом перестали бути просто компаніями. Вони стали інструментами державної політики.

Але тарифи ріжуть в обидва боки. За кожен заблокований експорт — зростання внутрішніх цін. Першими відчули удар європейський автопром і робототехніка, залежні від китайських компонентів.

Пекін відповів не промовами — а матеріалами. Влада посилила експортний контроль на стратегічні мінерали та рідкоземельні елементи. Маленькі важелі з великими наслідками.

Арктичний парадокс, або Чому Трамп хоче Гренландію

2019 рік. Трамп запропонував Данії продати Гренландію США. Прем’єр-міністр Метте Фредеріксен: «Гренландія не продається». Трамп скасував візит до Копенгагена. Світ сміявся.

Але нам тут не до жартів.

Адже під арктичним льодом лежать одні з найбільших у світі запасів рідкоземельних елементів. За даними Геологічної служби США, район Кванефйєльд на півдні Гренландії містить масивні поклади рідкісних земель, урану та цинку.

Галій, тербій, диспрозій — нервова система всього, що ми називаємо технологіями. Від батарейок і смартфонів до радарів і квантових чіпів.

Але Гренландія — це не тільки мінерали. Це кліматичний актив: дешева гідроелектроенергія, природне охолодження, близькість до атлантичних кабелів. Ідеальне місце для арктичних дата-центрів. Охолодження майже безкоштовне. Викиди мінімальні.

Березень 2025, другий термін Трампа. Він знову згадує Гренландію в Конгресі: «Так чи інакше, ми її отримаємо».

Гренландія залишилася незалежною. Але ідея поширилася: хто контролює метали, енергію та охолодження — контролює обчислення.

Фото: Приватний джет Трампа прибуває до Гренландії

Паралельний всесвіт Китаю

США закрили Китаю доступ до EUV. Китай створює паралельний технологічний всесвіт: власні DUV-лінії, власні прискорювачі Ascend, власна екосистема MindSpore/CANN, власні моделі Qwen, ERNIE, DeepSeek, власні дата-центри класу SuperPod.

Мета: самодостатність по всьому стеку до 2030 року.

Китайський стек повільніший, але масштабований всередині країни. І охоплює ринок в 1,4 мільярда китайців — суттєво більше людей, ніж США та Європа разом узяті.

США роблять ставку на швидкість. Китай — на самодостатність. І є третій гравець.

Європа: правила як інфраструктура

Європа не робить ставку на швидкість. Вона робить ставку на правила як інфраструктуру.

EU AI Act — це спроба створити центральний механізм довіри: прозорість даних, контроль ризиків, регуляція моделей, сертифікація, відповідальність розробників.

Так, це уповільнює розгортання моделей. Але сертифікат ЄС означає доступ до 500 мільйонів споживачів і глобальну довіру.

Європа обирає стратегію: «не швидко, але навіки».

Холодний обчислювальний баланс

Світ входить не в холодну війну — а в холодний обчислювальний баланс.

Американська модель: комерційна обчислювальна імперія — відюхи, хмари, стартапи. Китайська модель: технократично-соціалістична самодостатність — власний стек, власні моделі, власний інтернет. Європейська модель: правова орбіта — довіра як конкурентна перевага.

Жоден не може існувати без інших (як в тій самій оповіді Гарлана Елісона). Але жоден повністю не довіряє іншим.

Майбутнє вирішуватиметься не тільки в кремнієвій долині. А там, де будуються підстанції, прокладаються кабелі, видобуваються рідкісні землі, охолоджуються дата-центри, пишуться правила для ШІ.

Що я з цього виніс

Ця історія почалася з однієї батарейки в Кореї. А закінчилася розумінням, що світ тримається на крихких зв’язках між чіпами, електромережами та геополітичними рішеннями.

Електрика стала кордоном між націями. Рідкоземельні метали — найкритичнішим стратегічним компонентом. Літографія — воротами до можливостей. А обчислення — новою формою влади.

І все це стоїть на одній простій речі: електромережі, яка може впасти від перегрітого трансформатора або згорілої батарейки.

Ми живемо в епоху, де інфраструктура дорівнює суверенітету. А технологія стала не інструментом, а полем бою.

От такі інсайти, коли сидиш у маркетингу юридичної компанії і щодня чуєш від колег-юристів, як їхні Tech-клієнти намагаються вписатися в цю нову реальність. Можливо, наступного разу, коли побачите новину про пожежу в якомусь дата-центрі — теж почнете з’єднувати точки.

P.S. Nvidia зараз коштує приблизно 4,9 трильйона доларів — це приблизно річний ВВП Японії. Це не ціна компанії. Це ціна контролю над цифрами.
👍ПодобаєтьсяСподобалось14
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

А де в цьому геополітичному театрі війна московії проти України? Адже в Україні також є рідкоземельні метали.

Дякую за зауваження! Дійсно, під час вивчення глобальної теми інтересів Трампа і тому подібного, випадково впусти з поля зору цю тему нереальну(

(я не навмисне... просто в якийсь момент стало складно читати...)

## Логічні слабкості:

**1. Каузальні стрибки**
Іноді зв’язок між темами натягнутий. Наприклад, перехід від пожежі в дата-центрі до EUV-літографії ASML логічно не пов’язаний причинно-наслідково — це швидше тематична асоціація, ніж логічний висновок.

**2. Генералізації без обґрунтування**
— «Електрика стала кордоном між націями» — сильна теза, але не підкріплена аргументами, чому саме *зараз* це стало критичним
— «Обчислення стали валютою» — метафора подана як факт

**3. Змішування рівнів аналізу**
Текст перестрибує з технічних деталей (кількість деталей у сканері ASML) на геополітичні узагальнення (США vs Китай) без проміжних логічних кроків.

**4. Підтверджувальна упередженість**
Автор вибирає факти, що підтверджують його тезу про «крихку інфраструктуру», ігноруючи контраргументи (наприклад, успішні випадки резервування систем).

**5. Фальшива дилема в кінці**
«Три моделі» (США-Китай-ЄС) подані як вичерпний набір варіантів, хоча є інші гравці та гібридні моделі.

## Висновок:

**Логіка тексту**: 6.5/10

Текст добре структурований і читається легко, але має типові проблеми есеїстики: **риторичні прийоми подаються як логічні аргументи**, а емоційна переконливість заміняє строгість доведення. Для блогу на DOU — цілком адекватно. Для аналітичної статті — потребує посилення аргументації та усунення логічних стрибків.

Прислухаюся в подальших текстах! Дякую вам за корегування!!!

один акумулятор і вся цифрова імперія на колінах. дякую, тепер я боюся не хакерів, а перегріву

Світом не_керує людська неспроможність перемогти свою жадібність. Контролювати треба уміти власний організм, знати його потреби та розуміти, що є його бажання. Для цього не потрібні електростанції. Бо що то інакше буде за технологічна сингулярність — якщо буде вона без людей?
Наразі криза перевиробництва інтелектуальних можливостей стає дуже імовірною. Так, видадуть вам предмет і скажуть: Це звукова викрутка Доктора. А ну — зробіть єю що небудь. А ви й не зможете. Бо вона — для більших розумових здібностей. Обігнала свій час.
Обережність каже — обережно.
Жадібність не каже, а все під себе гребе, навіть вже активоване. А далі що? Бум? Ніт. Біг-Бада-Бум!

Цілком згоден. Технологічний процес зараз дедалі більше схожий на стихію: хочеш-не хочеш, доводиться вчитися в ньому плавати, а не сперечатися з хвилею. Масштаби справді більші, ніж будь-хто колись міг уявити, і «криза перевиробництва інтелекту» — слушне застереження. Але історично людство рідко зупинялося через обережність.
Та на кожну викрутку має знайтися своя Рівер Сонг — люди й практики, які навчаться цим користуватися, і навіть краще, ніж припускалося. Просто зараз у нас вже не дуже є опція піти в тілт.

То світом керує.випадок? Це він підклав свою батарейку.Навіть не неолуддист. Баги у системі — народження, розповсюдження наслідків підкорюються степеневому розподілу. Також цікаво що лісові пожежі також. Пожежники контролюють ріст лісових масивів. Хто контролює жадібних ділків? Баг сторіччя йде до нас. Надії немає. Лише у сильної влади була б всемогутність — прийнявши жорстокі закони — зупинити самовбивчий прогресс. Проте у влади ті ж самі симптоми.

Я б не говорив про остаточну «зупинку» прогресу — радше про його гальмування до рівня керованості. І тут я з вами погоджуюся: теорія «багу сторіччя» цілком робоча — корейський кейс якраз про це.
Це стара індустріальна логіка перманентної революції: розвиток іде через помилки, аварії й втрати. А кому як не нам знати, що жодна революція не відбувалася без них.

Люди рідко зупиняються до катастрофи — зазвичай вони вчаться після. Не з віри в фатальне, а з практики: коли наслідки стають надто дорогими.
Тому питання, на мій погляд, не в «надії» чи «всемогутній владі», а в тому, скільки інфраструктурних ударів система витримає, перш ніж почне сама себе стримувати.

Зараз ми саме в цій фазі — коли баг уже не абстрактний, а фізичний: батарейки, трансформатори, кабелі, мегавати. І він дійсно нас навчить. Питання — якою ціною.

Ось, на мій погляд, найсуттєвіша регуляція, яка перетворить сучасну економічну систему на самокеровану: влада повинна заборонити капіталістам багатіти за рахунок так званої «прихованої ренти». Покупець має право знати, вперше він відновлює капітал капіталіста чи вдруге чи може вже втретє... Коли балансова вартість обладнання наближається до нуля чи зрівнюється з нею — собівартість виготовлення знижується. Питання до вас — чи потрібно тоді і ціну знизити для покупців? Вони так старалися відновити капітал капіталісту. Якою ж буде їхня винагорода?

Підписатись на коментарі