Зробив інструмент для ведення витрат FamilyBudget.pro — ділюсь і прошу зворотний зв’язок

💡 Усі статті, обговорення, новини про Front-end — в одному місці. Приєднуйтесь до Front-end спільноти!

Привіт!

Я фронтенд-розробник, і хочу поділитися своїм невеликим стартапом, який почався як особистий проєкт і виріс у повноцінний сервіс (familybudget.pro).

Чому взагалі виникла ідея?

Я довгий час пробував різні застосунки для бюджету, але більшість або перевантажені, або не дають нормальної аналітики, або погано працюють на мобільних. Або просто мені не підходили.

У якийсь момент я вирішив зробити інструмент, яким би користувався сам.

Почав вести бюджет прямо під час розробки — і виявилося, що це працює настільки добре, що захотілось зробити публічну версію.

Що зараз вміє FamilyBudget.pro

• Відстеження витрат і доходів у простому структурованому вигляді
  • Графіки й аналітика, щоб зрозуміти, куди реально йдуть гроші
  • Повна мобільна адаптація — зручно додавати витрати «на ходу»
  • Можливість обрати базову валюту
  • Безкоштовна версія з обмеженим функціоналом + Pro-підписка з розширеним функціоналом
  • Регулярні платежі через WayForPay
  • Підтримка логіну через Google або email + password
  • Світла і Темна теми
  • Локалізація English + Українська

Я сам користуюсь сервісом щодня — і він реально допоміг побачити картину витрат по-новому.

Технічний стек

• Next.js 16, React, TypeScript
  • MUI + MUI X Charts
  • PostgreSQL (Neon)
  • Prisma
  • Vercel
  • NextAuth.js
  • Resend (email)
  • WayForPay (рекурентні платежі)

Плани

Зараз активно додаю аналітику, CRUD категорій, покращую UX, фільтри, швидкість роботи й інші речі.

Проєкт живий, розвивається і використовується в реальних умовах. В планах додати можливість планувати витрати.

Буду вдячний за будь-який фідбек:

• що варто покращити?
  • чого не вистачає?
  • чи все інтуїтивно зрозуміло?
  • як виглядає з точки зору UX/UI?
  • чи є сенс розвивати мобільну версію далі?

Дякую за увагу! 🙌

familybudget.pro

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Виглядає цікаво, дякую!
Я вже багато років користуюсь homemoney.ua, і мабуть основна причина — можливість використовувати їх API homemoney.ua/api/api2.asmx.
Я давно зробив собі більш зручні для себе кастомні інтерфейси, і 90% записів вношу саме через них.
Подумайте над підтримкою такої фічі у преміум плані.

я не пытаюсь обесценить твою работу, но если честно, все эти приложения и сервисы для домашнего бюджета — ерунда и трата времени. бухгалтерию есть смысл вести, если ты босс большого бизнеса и у тебя запущено много процессов, которые ты делегируешь другим и не контролируешь лично. тогда бухгалтер все считает и готовит финансовые отчеты. а если ты сам тратишь или твоя семья тратит тобой же заработанные деньги, то в этом смысла нет. ну узнал ты сколько потратил в прошлом месяце. что дальше? траты на себя — это удовлетворение потребностей и желаний. потребности удовлетворять как ни крути надо. а желание по мере наличия на них денег. допустим, я потратил некоторую сумму за прошлый месяц. чем мне поможет этот сервис, кроме траты моего времени? я проанализирую свои расходы и что? буду меньше тратить, т.е. экономить на себе? в чем смысл?

Потягну з коментаря в іншій гілці:

Навіщо вести персональний фін облік?

— якщо с грошима скрутно, це допомагає шукати, де можна щось скоротити, перенести, або змінити/замінити

— якщо с грошима добре, це допомагає бачити тренди, планувати наперед, а після того, як час пройшов — порівнювати плани з реальним станом речей.

— якщо фінансова ситуація розлога (ви, жінка, дорослі діти, багато усіляких рахунків, і т.п.), то це дозволяє не тримати усе в голові

— якщо людей із пов’язними фінансами декілька, це гарний backup інфи на випадок, якщо з «головним по фінансам» щось станеться (хвороба, смерть тощо).

якщо з грошима скрутно, то треба шукати нові способи заробітку, а не перекладати гроші з кишені в кишеню. якщо з грошима добре, то взагалі пофіг на цю приложуху. якщо багато рахунків, то дивитись п.2., якщо помер хтось головний по фінансам — то що, треба 85 років користуватися приложухою, щоб одного разу нащадки застосували? я дійсно знав одну дівчинку, яка кожен вечір записувала свої прибутки та витрати. тому що їй це вбили в голову на якихось курсах про фінансову грамотність.

«Навіщо логи і метрики, коли все працює швидко? Взагалі на все це пофіг, нема ніяких проблем — нема і потреби.

Коли все гальмує, логі та метрики теж ні до чого: і так зрозуміло, що треба просто шукати більш потужне залізо.

А якщо все впало і лежить, то логи і метрики теж зайві — що, ми будемо їх роками писати, на випадок, що вони один раз колись стануть у пригоді?

Та ні, маячня. They have taken us for absolute fools.jpg»

Десь така аргументація, так? :)

Дивіться, як і в випадку з логами та метриками, якщо зміни в показниках не призводять до якихось дій або принаймні думок, то дійсно — такі «цікаві картинки» ні до чого.

Як ви вірно пишете, просто «записувати трати та прибутки» майже гарантована марна трата часу, якщо ці цифри просто записувати і нічого з ними не робити (бо «так навчили на курсах») .

Але якщо є мета («накопичити на квартиру», «позбутися боргів», «не сидіти без грошей через два тижні після зарплати», «покрити 50% регулярних трат за рахунок інвестиції» і тп), «вайб-досягнення» її буде працювати гірше, ніж рішення, які приймаються з конкретними цифрами в руках.

І для того, щоб ці цифри мати, достатньо (по мінімуму) 15 хвилин раз в квартал.

Я навожу приклади, вони у вас не викликають відгуку — це нормально. Це нормально, але це не значить, що сама ідея хибна (дивись вище про логи і метрики)

логи и метрики имеют прикладное значение и я не думаю, что есть смысл об этом говорить. пример некорректен. и даже если все работает отлично, то логи и метрики могут быть использованы саппортом при обращении клиента. а вот все эти примеры про деньги — чушь полная. не сидеть без денег через 2 недели после зп? — зарабатывай больше. хочешь чтобы не было долгов? — зарабатывай больше. хочешь купить квартиру? — зарабатывай больше. и лучше всего не тратить полжизни на накопления, которые горят в огне инфляции, а купить квартиру за одну сделку. сделал сделку — купил квартиру. да, мозг нужен. куда ж без него. но копить на что-то — это значит тратить свою жизни на это. 50% регулярных трат — от зарплаты — это 1/2 зарплаты. хочешь инвестировать — посчитай 50% от зп и инвестируй так, чтобы выходить на эту сумму. зачем целое приложение с ежедневной мозгодрочкой по внесению туда циферок, для решения любой из этих задач? я отвечу — красиво, модно, молодежно. только денег от этого больше не будет. будет еще одна цифровая черная дырочка по отсасыванию времени.

а вот все эти примеры про деньги — чушь полная. не сидеть без денег через 2 недели после зп? — зарабатывай больше. хочешь чтобы не было долгов? — зарабатывай больше. хочешь купить квартиру? — зарабатывай больше. и лучше всего не тратить полжизни на накопления, которые горят в огне инфляции, а купить квартиру за одну сделку. сделал сделку — купил квартиру.

Це так просто чудово, коли у складних проблем є такі прості рішення. Навіть не розумію, чому люди їх не використовують. Миші просто можуть стати їжачками, і все! :)

Якщо в житті все погано — так буде не завжди. Але якщо в житті все чудово — так теж буде не завжди. Вам потрібно буде щось робити в періоди, коли все чудово, щоби потім нормально жити, коли все буде менш чудово (принаймні, на пенсіі). У тому числі ті самі «накопичення, які горять у полум’ї інфляції» :)

да, мозг нужен. куда ж без него. но копить на что-то — это значит тратить свою жизни на это. 50% регулярных трат — от зарплаты — это 1/2 зарплаты. хочешь инвестировать — посчитай 50% от зп и инвестируй так, чтобы выходить на эту сумму. зачем целое приложение с ежедневной мозгодрочкой по внесению туда циферок, для решения любой из этих задач? я отвечу — красиво, модно, молодежно. только денег от этого больше не будет. будет еще одна цифровая черная дырочка по отсасыванию времени.

Ви собі побудували якусь химеру, та сперечаєтсь з нею, так не цікаво. Яка «кожноденна мозгодрочка», звідки вона і навіщо? Не робіть так :) Робіть так, чтоб раз на місяць запустити скрипта чи натиснути кнопочку, 30 секунд, і все готово.

ок. нравится перекладывать деньги из одного кармана в другой с помощью крутого приложения — ради бога. ваши усилия — ваше время. мне больше добавить нечего к тому, что я уже сказал.

Дякую всім за дуже конкретний фідбек — він реально корисний. Багато зауважень слушні, і частина з них — це саме ті точки, над якими я зараз активно працюю.

Що нового в FamilyBudget.pro за останній час:
— додав користувацькі категорії — тепер можна підлаштовувати структуру під свої звички;
— запустив 30-денний безкоштовний тріал з повним доступом до аналітики, щоб спокійно потестити сервіс на власних даних;
— суттєво покращив продуктивність — зараз PageSpeed/Lighthouse 92+, включно з мобільними;

Ідея сервісу не в тому, щоб бути «ще одним Excel». Він про структуровану аналітику без формул: категорії, теги, готові графіки та зрозумілу картину витрат.

Про data lock-in і довіру. Це абсолютно валідна претензія до будь-якого фінансового SaaS. Найближчим часом додам експорт усіх даних (CSV/JSON), щоб у будь-який момент можна було забрати все собі й не бути «прив’язаним» до сервісу.

Про ручний ввід. Погоджуюсь, що «вводити годинами» ніхто не буде. Поточний фокус — зробити ручне додавання максимально швидким: мінімум кроків, автопошук, зручний UI. Для тих, кому потрібно більше гнучкості, якраз і з’явились користувацькі категорії.

Про автоматизацію. Це логічний наступний рівень. Імпорт з банків, розпізнавання чеків, split транзакцій, голосовий ввід — ці напрямки є в roadmap. Водночас у мене є набір базових фіч, які я хочу довести до якісного стану в першу чергу, тому зараз я балансую між розвитком ядра продукту і фідбеком з коментарів — усе почуто, просто не все робиться одночасно.

Як на мене, у таких продуктів у довгостроковій перспективі дві найбільші проблеми це, по-перше, data lock-in, а по-друге — маєш тільки те, що тобі зробив автор. А, ну і загроза витоку даних.

Data lock-in: коли через 2-3-10 років автор покине свій продукт, чи вийде забрати усі дані собі? В якому форматі? Що загубиться по дорозі?

Маєш тільки те, що зробив автор: це проблема, бо завжди є щось, що має сенс тільки для тебе, і більш нікого. Може ти багато їздиш, і хочешь записувати пальне не тільки як гроші, а і як літри (окремо бензин, окремо дизель). Може в тебе якісь закази постійні, рахунки, щось оплачено, щось ні, і тобі cash basis не підходить, треба щоб це усе було в accrual basis. Може у тебе якийсь маленький хобі-клуб, ви там щось закупаєте, і ти ведеш облік того, хто кому що винен. І таке інше.

І виявляється, що excel/sheets, або plain text accounting (hledger, ledger-cli чи beancount) вирішують усі ці проблеми, і не потребують змінювати звички/підходи після того, як чергова апка закрилася, чи зробила рішучий редезайн...

(так, я ще один з 20 роками бухгалтерії, як люди з гугл таблицями із суміжних коментарів)

Формула нормального продукту для бюджетування проста:
ви десь щось оплачуєте і на цьому ваша участь закінчується.
Продукт сам підтягує транзакції, сам їх аналізує, сам рахує суми, будує зрозумілі графіки й статистику та показує реальну картину витрат.

Якщо продукт вимагає від вас ручного введення, постійних правок і «дисципліни» — це не бюджетування. Це дрочільня з красивим інтерфейсом.

Друге питання, навіщо вам ssr для всього цього? у вас респонс тайм 1.5 сек... на кожну дію

Шаблонні фрази, відсутні ілюстрації використання. Навіть немає опису проблеми котру сервіс вирішує. І у чому його перевага

Працює повільно. Практичне використання важко уявити, коли настільки повільне. Ніколи не розумів чому для подібних задач використовують React. Якщо я не користують Гугл Таблицями то хотілось б додавати подібні транзакції за секунду. Відкривати сайт і дивитись анімацію завантаження сторінки. Це прям сумно. Куча технологій, а для чого

зручно додавати витрати «на ходу»

ні, не зручно

Це нагадує як нові меседжери пишуть на JS і потім знаходяться люди котрі кажуть переходити на них з телеграм. Люди котрі часто користуються подібними сервісами уже звикли до кращої якості

Переюзавши чимало сервісів зрозумів, що наступним, яким я готовий користуватись буде з АІ який розпізнає голос, де я кажу суму та категорію та розпізнає друкований/електронний чек. Таблиці — дійсно зручно але це треба увага і час. Додатки — скільки не юзав не подобалось нічого окрім чогось ще на 6 андроїді. Зараз просто користуюсь аналітикою мобільного банкінгу та в цілому не дуже запарююсь, оскільки з невеликою похибкою знаю всі свої витрати по кожній категорії та деталізація мені, напевно, мало що дасть на зараз.

Можливо це буде корисно як Use case, але коли я вів детально, я аналізував витрати у розрізі 1 року та дивився, до прикладу, скільки я витратив на каву (а я полюбляю всякі фенсі воронки тощо) та потім шукав альтернативи у форматі «скільки я міг би скостити грн якщо би брав в іншого ростера?» — у розрізі року. І так по багатьом категоріям, особливо продуктам. Після цього ми, зокрема, стали купувати чимало оптом — всякі миючі (типу 10 літрів обʼєм), порошки, крупи, зубні пасти тощо. У нас це може на 1 рік закуповуватись. Ба більше, це зручно бо у тебе ніколи раптово не закінчується паста чи пакети для сміття =) Те саме якась комбуча, яку любить дружина, та її можна у виробника оптом замовити. Звичайно якщо у тебе є місце для зберігання всього. Але якщо це все сплюсувати то в розрізі року ти можеш непогано економити. Взагалі, якби якийсь бот/AI агрегував і моніторив знижки базуючись на поведінці моїх витрат->замовлення->можна було б ще більше грошей економити)

Додав тріал-доступ до сторінки Аналітика для нових користувачівю
Нові користувачі отримують повний доступ до аналітики на 30 днів, щоб спокійно подивитися, як сервіс працює і чи підходить він їм у повсякденному використанні.
Після завершення тріалу для подальшого доступу до цього функціоналу потрібна підписка.
Буду радий фідбеку

Всі «баджетінг аппс» сипляться на людському факторі — бісить, що треба все руками додавати, і з часом просто перестаєш користуватися. Немає даних — розрив з реальністю, розрив з реальністю — користь відсутня, яка б крута аналітика не була реалізована.

Проблематика проста — аналітика = структурована/описана/зрозуміла реальність
Якщо реальність не відображається в апці(знижки/сумісні витрати/edge-кейси) — то все далі не має сенсу

Що можу сказати, без сінхро з Монобанк, вже не буду юзати апки

Вже років 10 веду бюджет, доки нічого кращого за Гугл таблиці не знайшов. Апки це забавки. Щойно виникає якась серйозна задача і питання до даних — апка гг вп, навіть топові з ринку.
Тому, як ідея і потренуватись і вирішити свої задачі — добре, але як бізнес, на 99% певен що в цього немає майбутнього.
Це продукт, який не вирішує реальну проблему.

Абсолютно згідний, маючи 20 років досвіду аналізу домашнього бюджету. Перепробував різні апки, але завжди стикався з обмеженнями. Починав з Ексель, зараз в Гугл таблицях. Перфект.
Як пет проект, звісно супер.

Зара буде смішно, якщо прийде хтось і почне комент:
«Після 30 років ведення бюджету ....»

Мені 47 років. Ще трошки і буде 30 років ведення бюджету )

Перепробував різні апки, але завжди стикався з обмеженнями.

А які обмеження? Можливо за багато років апки вже навчились робити все і без обмежень. Мені цікаво, можливо я щось пропускаю в своїй апкі, і це було б мені корисно.

будувати аналдітику витрат, витягувати дані за Н-років, мб якісь метрики рахувати: особитса інфляція, фін цілі і прогрес;
та загалом маючі власні дані у себе + мінімальні знання по Гугл Шіт можна зробути будь що;
ну і дані не віддавати левим тіпам;

Я теж років 10 веду бюджет, починав якраз навпаки, з екселя і гугл таблиць, але перейшов на програму, бо я не знаю які серйозні задачі вони не здатні виконати, зараз можна знайти апку на будь-який смак, це забере багато часу на пошуки, але якщо вже є досвід то одразу за 5хв після встановлення можна зрозуміти воно чи не воно. Наприклад графіки та різна статистика вже доступна в апках одразу, що вже спрощує життя.
А які можуть бути ще серйозні задачі, які можна зробити лише в гугл таблицях?

ваші слова звучать так, наче ви ці апки міняєте досить часто;
а який в цьому сенс?

Та ні, вже давно не міняю, колись шукав, тому кажу що якби зараз і шукати то це хоч і нудний, але швидкий процес, враховуючи весь досвід.

Цікаво, вже є платні підписники?

З яких банків підтягує витрати?

Інтеграції з банками немає. Це важко реалізувати в плані розділення на категорії. Наприклад ви в магазині, де є все, купили якісь продукти, якийсь декор та одежу. Це три різні категорї витрат, а заплатили одним платежем, як ви це будете розділяти? Це буде витрата однією сумою. В такому випадку аналітика буде неправильна. Якщо у вас є ідеї на рахунок цього, буду радий вислухати.

Розділення транзацій це не нова фіча подібних сервісів

Так, я розумію. Поки що я це не планую. Розумію, що багато людей хотіли б максимум автоматизації без ручної роботи. Я і реалізував цей проект бо мені не підходило як в банках це розділяють на категорії, я хотів більше нучкості. Можливо, в майбуньому, я це проаналізую і спробую реалізувати для топ банків України. Володимир задав дуже правильне запитання :)

З точки зору користувача: особисто мені нудно витрачати годину на день, щоб перевбивати усі витрати з карток та чеків в застосунок.

З точки зору програміста: можна було б підтягувати електроні чеки або розпізнавати фото друкованого чека, щоб AGI самостійно вніс усі трати.

Ви все правильно пишете, але задайтесь питанням, скільки платежів ви робите в день? Наприклад ви скупились в продуктовому, це один платіж і одна категорія — Продукти. Особисто я користуюсь цим сервісом два місяці. Я витрачаю на це хвилини. У мене в браузері завжди відкрита вкладка. Мої дії наступні, вибрати цю вкладку, якщо активна інша, натиснути Додати транзакцію, ввести суму і вибрати категорію (є автопошук) на це все я витрачаю кілька секунд.
Стосовно розпізнавати чек, таке є в планах. Я хочу реалізувати ще деякі базові фічі і скоріш за все займусь реалізацією розпізнавання чеків. Дякую за ваш коментар.

Наприклад ви скупились в продуктовому, це один платіж і одна категорія — Продукти

Так, але якщо це Епіцентр умовний — де в одному чеку на декілька тисяч гривень: їжа, дитячі іграшки, побутова хімія, може посуд — це мені розбивати руками треба.

Годину щодня? Чи годину раз на тиждень? Якщо щодня, то ви шопоголік )

Можна зробити бенчмарк: взяти чек з Епіцентру на 5000 грн. та записати на відео, як швидко я його зможу розкидати по групам. :)

Але я не буду користуватися, поки воно не буде робити це автоматично.

PS До речі про шопоголізм: моїм рахунком ще користується дружина. Тому це не раз на тиждень записати похід в супермаркет.

Так розкидати чек з епіцентр по категоріям виглядає не дуже доцільно ;) Все в побутові витрати або будівнитцо, там вже що ближче. Або запистаи долями, якщо багато категорій.

Підписатись на коментарі