Тестуємо ШІ-інструменти для вивчення англійської
Привіт, мене звати Євген, я IT Lead в онлайн-школі англійської мови Englishdom. І сьогодні я буду тестувати ШІ-інструменти для вивчення англійської мови. Чи дійсно вони допомагають прокачувати знання мови, чи це просто хайп і нічого більше? Давайте дізнаємося.
Дисклеймер. Я суб’єктивно вибрав 5 інструментів з ШІ, які допомагають прокачувати англійську. Кожен з них я тестую протягом години, досліджую його функції, а потім розповідаю враження. Основну увагу хочу звернути на наступні особливості:
- Рівень персоналізації — чи підлаштовується ШІ до вимог та рівня знань конкретного користувача.
- Практичність — чи інструмент корисний для прокачки одного або кількох аспектів англійської мови (читання, аудіювання, письмо тощо).
- Якість генерації — чи є помилки і наскільки серйозними вони бувають.
- Гейміфікація і мотивація — наскільки легко і приємно використовувати інструмент.
Semantris від Google

Semantris — це лінгвістична забавка від Google. Її створили ще в 2018 для розробки і тестування алгоритмів ШІ, але вона так сподобалася аудиторії, що працює і зараз.
В Semantris є дві окремих гри в асоціації. Все максимально просто і зрозуміло. Перша гра — дуже активна. Зверху падають блоки зі словами, а щоб їх розбити, треба придумати асоціацію. Будь-яку. ШІ визначить, наскільки вона була близькою. Це виглядає так:
З кожним рівнем швидкість падіння блоків збільшується, тому один раунд гри —
Наступна гра повільніша. Не на реакцію, а на мислення. Є поле з різнокольоровими блоками, в кожному з яких слово. Пишете асоціацію, і ШІ визначає, до якого саме слова вона найближча. Після цього гра прибирає всі блоки одного кольору, що торкаються до цього слова.
Гра складна, адже треба враховувати всі слова, що є на ігровому полі, щоб вибити правильний блок. Бо інакше можна програти. Але є й плюс — в цю гру зможе грати навіть студент з дуже невисоким рівнем мови.
Обидві гри цікаві і досить швидко затягують. Мені більше сподобалась друга, бо вона більш стратегічна, але це суб’єктивно.
Вердикт
Рівень персоналізації — 0 з 10. Її немає. Встановлювати рівень складності теж не можна.
Практичність — 7 з 10. Дуже крутий інструмент для роботи з лексикою, але це єдиний аспект, який вона прокачує.
Якість генерації — 10 з 10. Максимально проста, тут немає де помилятися.
Гейміфікація і мотивація — 8 з 10. Можна легко використовувати як тайм-кіллер замість гортання соцмереж.
Як додатковий інструмент для роботи зі словниковим запасом Semantris шикарний. Не знаю, наскільки надовго його вистачить для прокачки мови, але час від часу я б у таке точно грав.
YouGlish
YouGlish — дуже вузький, але корисний інструмент. У нього лише одна функція: ви пишете слово або фразу, а ШІ підбирає відео на YouTube, де це слово вжито в контексті.
Це працює так:
Інструмент максимально простий, але користь від нього велика. І ось чому:
- Можна прослухати вимову слова або фрази від носіїв англійської мови. Водночас можна вибрати, якої саме: американської, британської чи навіть австралійської. Всього доступно 7 діалектів.
- Слова і фрази вживають в контексті мовлення і конкретних тем, тому складні смисли простіше зрозуміти.
- Є вбудований словник. Достатньо просто клацнути на слово в субтитрах, і програма видасть всі його значення, синоніми, приклади використання. Не потрібно переключатися в інший застосунок, щоб прокачувати лексику.

ШІ без проблем підбирає приклади окремих слів, словосполучень, фразеологізмів, діалектизмів і навіть речень.
Вердикт
Рівень персоналізації — 0 з 10. Її немає. Але вона тут і не потрібна.
Практичність — 5 з 10. Власне, тут немає вправ як таких. Але сам інструмент дуже практичний.
Якість генерації — 10 з 10. ШІ не генерує приклади, а підбирає. За час користування я не знайшов жодної помилки або поганого прикладу.
Гейміфікація і мотивація — 5 з 10. Підійде виключно як додатковий інструмент. Але він добре урізноманітнює процес навчання і робить його цікавішим.
Власне, мені вистачило і 15 хвилин, щоб скласти вичерпне враження про YouGlish. Це чудовий інструмент для самостійних занять з англійської. Особливо якщо у вас краще розвинена звукова пам’ять, ніж зорова.
Якщо треба навчитися розуміти живу швидку мову та правильно вимовляти слова і фрази — додавайте в збережене.
Grammarly
Grammarly — прекрасна програма для роботи з англомовним текстом. До речі, від українських розробників. Вбудований ШІ допомагає виправляти помилки в тексті, структурувати речення та фрази, наблизити написане до носіїв мови або вирівняти стиль.
Власне, це не зовсім навчальний інструмент, але навички письма він дійсно може покращити, адже ШІ працює з усіма аспектами тексту: від банальних описок до глибинних смислів тексту. Постійна робота з ним допоможе краще розібратися в нюансах англійської без додаткового навчання. Просто виберіть налаштування, закиньте текст — все інше зробить система.

В Pro версії налаштувань ще більше, але її є сенс купляти лише спеціалістам, в яких робочі задачі пов’язані з текстами.
Вердикт
Рівень персоналізації — 4 з 10. Є персоналізація стилів і подачі текстів, але це більше робочий інструмент, а не програма для вивчення мови.
Практичність — 8 з 10. Для прокачки письма і комплексного розуміння мови — топ.
Якість генерації — 8 з 10. Дуже гарна. Інколи трапляються не зовсім актуальні підказки та пропозиції, але досить рідко. Гарно генерує тексти і працює зі стилем.
Гейміфікація і мотивація — 3 з 10. Це робочий інструмент, тому гейміфікації як такої у ньому немає. Але він значно спрощує роботу з будь-якими текстами, у тому числі і навчальними: вправами, творами тощо.
Grammarly — чудовий інструмент для роботи з текстами. Впевнений, що якщо використовувати його постійно, то якість письма покращиться досить швидко. Але саме як навчальний інструмент він досить обмежений, адже не дає пояснень для виправлень, а комплексна робота зі стилями доступна лише в платному пакеті.
Бот ReadEd
Знаю, що хайп на навчальні чат-боти вже давно пройшов, але ReadEd — одна з наших розробок. Вона призначена для мікронавчання, тому чудово підходить для тих, хто втомився від класичних уроків та для тих, у кого завжди немає на них часу і сил.
Бот підбирає короткі тексти, новини, фрагменти статей, літературних творів або інших текстових форматів, які цікаві користувачу та які відповідають його рівню знань. Обсяги текстів — до 200 слів, вони легко читаються за 5 хвилин. Якщо треба, можна навіть перефразувати і скоротити їх за допомогою ШІ.
Після прочитання — короткий тест на 5 питань. Але тут — найцікавіше. Формати питань усі різні:
- Вибрати правильну з чотирьох варіантів відповідей.
- Правильно написати потрібну форму слова.
- Додати потрібне слово з контексту.
- Коротко написати відповідь самостійно.
- Висловити свою думку щодо певного питання.
Ось приклад питання № 5 для технічного тексту для рівня С1:

Щоб відповісти правильно, треба дійсно зрозуміти текст. Поверхово пробігти очима не вийде. Відповідати можна у будь-якому форматі — ШІ аналізує відповіді, тому комунікація виходить досить непогана.
Вердикт
Рівень персоналізації — 7 з 10. Бот обирає теми, що подобаються користувачу і підлаштовується до його рівня знань.
Практичність — 7 з 10. Класний інструмент для прокачки комплексного розуміння мови і роботи з текстами. В Pro версії є навіть озвучка.
Якість генерації — 10 з 10. Всі функції від генерації питань до перефразування та спрощення текстів працюють чудово. Помилок я не знайшов.
Гейміфікація і мотивація — 6 з 10. Бот присилає сповіщення про навчання і мотивує займатися. Але саме гейміфікації тут не вистачає. Це навчальний інструмент і саме так він сприймається.
ChatGPT
Було б дивно говорити про ШІ-інструменти для вивчення англійської та не згадати ChatGPT. Я використовую його для робочих задач та інколи для особистих, але ніколи не розглядав його як навчальний інструмент. Пора це змінити.
Насправді варіантів використання GPT для навчання дуже багато, але за годину я встиг спробувати лише кілька.
Спочатку рольове спілкування. Це перше, що спадає на думку, адже у ChatGPT чудові розмовні навички та структурування інформації.

І знаєте, мені сподобалось. ChatGPT виправляв фрази, які не відповідали рольовим умовам і допомагав краще побудувати речення. Але водночас класно відігравав свою роль вередливого клієнта.
Далі я спробував створити тест для перевірки знань. І тут GPT ще раз приємно здивував.

ШІ створив повноцінний комплексний тест на розуміння мови. З 20 питань 10 були на вибір відповіді, де треба було вказати правильну форму слова, фразу, час чи синонім. Ще 5 — на аналіз прочитаного тексту. Він просто дав абзац тексту з «Володаря перснів» та створив питання по ньому. Ще 3 були усними, де відповіді треба було дати через запис голосу. І ще 2 — письмовими, де треба було написати власну думку.
І це дуже круто, адже відкриває можливість максимальної персоналізації навчальних матеріалів. Викладач з допомогою ШІ може легко робити тести на будь-яку тему, що цікава студенту. Хоч про «Володаря перснів», хоч про третього «Відьмака», хоч про корейських айдолів — абсолютно будь-яку.
А далі я спробував заздалегідь запрограмований бот під назвою Learn English with Emily. Якихось серйозних відмінностей у функціоналі з тими промптами, які писав сам, я не помітив. Хіба він був структурований краще і відразу пропонував певні популярні сценарії, без додаткових зусиль і пошуку найкращих промптів.
Я програвся з ChatGPT значно більше години й впевнений, що я не оцінив навіть малого відсотка можливостей для вивчення англійської. Але навіть те, що я побачив, це максимально круто. Це варте окремого матеріалу, як вважаєте?
Вердикт
Рівень персоналізації — 9 з 10. Можна налаштувати абсолютно все: від стилю спілкування з ШІ до рольових умов. Єдиний мінус, безплатна версія інколи губить цю персоналізацію і доводиться прописувати її заново. В платній такої проблеми немає.
Практичність — 9 з 10. Сценаріїв ChatGPT для вивчення англійської безліч. Його можна використовувати для прокачки всіх аспектів мови: від розуміння тексту до говоріння. Є навіть окремі вже налаштовані сценарії і боти.
Якість генерації — 10 з 10. Тут ШІ справляється настільки круто, наскільки це взагалі можливо. За понад годину використання я не побачив жодного мінуса чи неточності.
Гейміфікація і мотивація — 6 з 10. Гейміфікація на вищому рівні, але додаткової мотивації для навчання ChatGPT не дає. Сповіщень він також не присилає, тому є ризик погратися один раз і забути про нього як про інструмент для навчання.
У свій час я вивчав англійську класичними методами, без ШІ. І порівнюючи, як це відбувалося, то зараз вчити іноземну мову стало в рази легше. Таке відчуття, наче тебе розважають — у більшості випадків прокачка мовних навичок йде сама собою, поки ШІ пробує тебе зацікавити. І це йому чудово вдається.
І я ще не кажу про максимальну персоналізацію ChatGPT. Навіть вузькі інструменти на кшталт Semantris чи YouGlish роблять навчання значно простішим і цікавішим. Правда, класичне навчання вони ще не здатні замінити, але вже круто йому допомагають, роблячи максимально зручним і результативним.
А які ще класні ШІ-інструменти ви знаєте?
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
8 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів