Як працює аналог ФОП в Польщі?

Вже тривалий час проживаю та фізично перебуваю на території Польщі. Певний період працював у наймі, а зараз планую відкрити підприємницьку діяльність — щось на кшталт ФОП, переважно для власних проєктів та роботи у форматі B2B.

Наскільки я розумію, відкрити ФОП в Україні, при цьому постійно проживаючи в Польщі, проблематично через питання податкового резидентства. Фактично, якщо центр життєвих інтересів і фізичне перебування — в Польщі, то Україна вже не вважається основною податковою юрисдикцією.

Хотів би почути досвід спільноти та зрозуміти, де тут можуть бути підводні камені:

• чи є легальні варіанти ведення ФОП в Україні, проживаючи в Польщі;
  • як на практиці працює питання податкового резидентства;
  • чи є сенс дивитися в бік польського JDG, sp. z o.o. або інших форм.

Підприємця планую відкривати виключно для:

• власних IT-проєктів;
  • контрактної роботи по B2B;
  • легального отримання доходів і сплати податків без «сірих» схем.

Також окремо цікаво почути досвід людей, які відкривали підприємницьку діяльність до 18 років:

• з якими обмеженнями стикались?
  • які нюанси з банками та контрактами?

Буду дуже вдячний за будь-який реальний досвід, поради та застереження. Думаю, тема актуальна для багатьох, хто зараз живе за кордоном, але хоче працювати легально та довгостроково, особливо для молоді

Дякую!

👍ПодобаєтьсяСподобалось2
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
чи є легальні варіанти ведення ФОП в Україні, проживаючи в Польщі;

Є, це незаконно з погляду польських законів.

які відкривали підприємницьку діяльність до 18 років:

Якщо тобі до 26 років то краще йти на uop, чи інкубатор (через uod).
Бо до 26 років податки 0% на перших 85к злотих.

А на двоих галерах як веслати на отих уоп та інкубаторах?
Ну і що там після 85к? Там сенсу немає.

На інкубаторі 240к 6%

А в нього ще отих 85к (які може й множаться на 2 при авторській знижці).

Кароч, веслати можна)

Та все рівно, для двух галер навіть 240к малувато.
Це так-то і на одну галеру на рік тих 240к не вистачить.
А потім 32 відсотки...
А якщо дві, це вибачте, п****ць.
Ще й з тим інкубатором не багато компаній хочуть і працювати, в них там свої якісь забобони щодо інкубаторів.
Коротше
Фігня той інкубатор
JDG наше все

А потім 32 відсотки...

В Іспанії після цієї суми вже 45% 😅

От тому то в Іспанію нормальні люди і не їдуть)

Фігня той інкубатор

Я працював, мені було норм.
Від дружини ще був податковий ліміт, і ZUS 0 на UoD. І укр ФОП.

Але так, довгостроково JDG це краще.

«А потім 32 відсотки»
>>>>В мене так було). Після цього я зрозуміла,чому колеги не поспішають закривати вакансії і отримувати бонуси:)
Але було вкрай неприємно,коли 32% застосували.

Податки великі виходить. Мабуть доведеться легалізуватися якось по-іншому по UoP

Якщо в тебе не буде польського JDG, sp чи роботи по найму, то в тебе не буде легальних підстав для довгострокового перебування (наприклад через отримання тимчасового побиту), окрім приєднання до дружини чи варіантів не для всіх, як то сталий побут.

Звісно є сенс дивитися у сторону JDG (аналог укр ФОП), поки зараз ще є можливість легалізації по JDG та там є пільги у перші роки. Податки на початку будуть 12% + платежі. Ненабагато вищі чим в Україні. Якщо є намір постійно жити у Польщі найближчі рокі.

Одразу ж не те що раджу, а просто скеровую з такими нетривіальними питаннями звертатися до бухгалтерів які мають відповідний досвід. Також взяти офіційну консультацію в податкових — обох, польській і українській, причому обов’язково в письмовій формі (тоді кожен подумає глибоко і відповість на підставі законодавства, а не зі стелі).

Тепер, коли скерував за адресою — мої особисті роздуми. Щось чув але не маю підтвердження, що з масовими хвилями біженців в Польщі дозволили айтішникам на ремоуті продовжувати працювати через український ФОП, якщо джерело доходу за межами Польщі. Та при цьому подавати податкові звіти в обох країнах.

Але навіщо це комусь — не дуже зрозуміло, зважаючи що українська податкова вводить ПДВ для ФОПів; український фоп таким чином стає чи не дорожчим в утриманні ніж польський JDG. Якщо я вірно пригадую цифри, в Україні ПДВ платиться після досягнення 1 млн. грн. за рік, а це «лише» приблизно 20 тис. євро — грубо кажучи, 4 середні місячні винагороди мідла (тут все відносно і залежить від стеку та років досвіду). І щось таке чув що вороття назад нема — коли вже сталася фіксація 1 млн. грн. доходу за рік, то опісля назад «роз-реєструватися» від платника ПДВ нема механізму.

В свою чергу, в Польщі наскільки пригадую з пам’яті, платником VAT (аналог ПДВ) треба зареєструватися після досягнення 200 тис. злотих за рік.

Також в Польщі можна працювати через бізнес-інкубатор, там доволі привабливі умови для початку діяльності, так би мовити можна спробувати без особливих витрат (здається, оплата послуг інкубатора — від 250 злотих на місяць).

Додатково, в разі якщо громадянин України перебуває в Польщі в статусі біженця (тимчасовий захист / PESEL UKR), то може надалі буде важливо легалізуватися на підставі бізнесу, щоб залишатися жити в Польщі далі — тут якщо фоп український, тоді думаю що нема підстав для легалізації.

Ще раз скеровую до бухгалтерів і офіційних консультацій податкових в письмовій формі. Такі тонкі нюанси за допомогою краудсорсингу вирішувати вкрай небезпечно.

Абсолютно згоден з Вашою позицією. Відповісти на такі питання в коментарях досить складно та займає багато часу. Для цього необхідна детальна та розгорнута консультація, що ми завжди радимо клієнтам.

Та ви ж просто берете гроші з таких клієнтів і даєте їм публічну інформацію

Підписатись на коментарі