Коли кидати роботу заради стартапу? Думка фаундерки, що тримається за фултайм

«Ого, а ти ще десь працюєш?» — це питання я чую мінімум 2 рази на тиждень, бо ж «справжній» фаундер мусить кинути все й переїхати в гараж. При цьому бажано їсти лише мівіну та запивати колою — і вірити, що одного дня інвестори будуть проходити повз, побачать цю героїчно-страждальну картину і закинуть на твій рахунок пару мільйонів доларів.

Спойлер: це романтизована маячня, яка зменшує шанси стартапів на виживання.

Я будую Connecto вже майже рік. За цей час ми пройшли шлях від концепту застосунку для брекетоносців (Embraces) до AI-агента для медичної ніші (Embraces → InClinic) та різнопрофільних бізнесів (InClinic→ Connecto), отримали грант $25 000 від Українського фонду стартапів і відмовились від $20 000 приватних інвестицій. І так — увесь цей час я працювала на full-time. Спочатку у Projector Institute, зараз — у Headway Inc.

Як ви думаєте, це норм чи стрьом? І коли настає «той самий момент»? Ділюся думками й досвідом, бо й досі не пожалкувала про своє рішення.

Full-time — це безпека

Якщо ви працюєте на фултаймі та паралельно будуєте стартап — ви у менш ризикованій зоні. Як мінімум, ви матимете, що їсти. При необхідності зможете покривати найм бодай частини підрядників. Як максимум, не дозволятимете скруті диктувати, як вам жити і з ким вести бізнес.

Взагалі, перш ніж думати про звільнення, переконайтеся, що пункти нижче НЕ про вас:

• У вас немає product-market fit, тобто жодного клієнта, який заплатив гроші. «Мені всі кажуть, що ідея дуже крута» не рахується. Люди з ввічливості кажуть «класно!», навіть якщо не купили б. Гроші — єдине підтвердження, що у стартапу є шанс на життя.
  • Ви не знаєте, звідки прийдуть клієнти. Якщо ваш план — «якось вийде» — це не план. Потрібна конкретика: канали, бюджети, конверсії.
  • Ви тікаєте ВІД чогось, а не йдете ДО чогось. Мотивація «мій начальник задовбав!» — така собі причина. Мотивація «я бачу можливість і хочу її реалізувати швидко (і маю чітке бачення, як це зробити!)» — зовсім інша справа.
  • У вас взагалі немає фінансування — жодного — але ви вірите, що якщо звільнитесь з роботи та вкладете власні кошти, то вони швидко повернуться. Часто це ілюзія. Ваші заощадження закінчаться дуже швидко. Якщо у вас немає runway на 12-24 місяці — це гра в рулетку. Якщо є, зробіть P&L, подивіться, через скільки ваш стартап стане прибутковим, і подумайте ще раз :)
  • Ви не вмієте керувати бюджетами. Навіть якщо гроші є, їх дуже легко спустити на неправильні речі.
  • Ви не впевнені в тих, хто поруч. Якщо всередині є непорозуміння чи конфлікти, навіть найкращі стратегії буксуватимуть.
  • Ви вигораєте на основній роботі й думаєте, що стартап це виправить. Якщо ви дійсно так думаєте, то в мене погані новини. Стартап — це ще більше ненормованої роботи, стресу і невизначеності. Якщо вигорання — причина звільнення, спершу переведіть подих, відпочиньте й оцініть ситуацію тверезо.

Коли я звільнилась з Projector Institute, у мене навіть думки не було не шукати нову роботу. Я чудово розуміла: стартап — це марафон, а не стрибок у прірву з вірою у краще.

Стабільний дохід потрібен, щоб не ухвалювати хаотичних рішень, не погоджуватися на токсичні умови від партнерів/інвесторів і не будувати продукт з відчуттям «мені треба заробити тут і зараз, бо інакше ми помремо».

Зніміть рожеві окуляри

Замість героїчної історії «я все кинула й пішла в невідоме», яку так часто романтизують у фільмах, я обрала доволі приземлену стратегію:

• знайти роботу, яка буде приносити задоволення й не даватиме відчуття, ніби з мене висмоктали життя Дементори;
  • одразу закладати час і енергію на Connecto;
  • використовувати стабільний дохід як паливо — і спати спокійніше, знаючи, що в мене немає боргів й відчуття, що все висить на волосині.

Якщо ви знайшли роботу, яка не тільки приносить дохід, а ще й подобається, вважайте, виграли джекпот. Я точно виграла, бо займаюся у Headway органічним зростанням (і страшно кайфую!)

То коли ж переходити

Є конкретні метрики й ситуації, які кажуть: «Пора!». Верхньорівнево я б виділила наступні:

1. Ви відмовляєте клієнтам через брак часу

Якщо люди хочуть платити, а ви не встигаєте їх обслуговувати — це сильний сигнал. Я відчула це на практиці буквально місяць тому, коли після Web Summit у нас з’явилося близько 30 потенційних клієнтів і 5-7 агенцій для партнерств.

Стало очевидно, що частина можливостей втрачається через обмежений операційний ресурс — і ми ухвалили рішення про перехід на full-time в стартап однієї (!) людини. При цьому я продовжую паралельно працювати у Headway Inc, прокладаючи шлях до наступного майлстоуна Connecto.

2. MVP провалідовано, є retention і план залучення

Ви не просто маєте перших клієнтів — вони хочуть залишатися з вами. У вас є розуміння, як залучати нових: маркетинг, партнерства, органіка. Це не «я щось придумаю» — це конкретний план з бюджетами, які потрібні на його реалізацію.

3. У вас є фінансова подушка

Мінімум — 6 місяців особистих витрат. В ідеалі — 12-24 місяці. В ідеальному ідеалі — якщо подушка диверсифікована: частина збережень в гривні, частина в USD/EUR, є пасивний дохід тощо.

4. Команда або партнери готові

Ви не мусите робити все самі. Якщо у вас є люди, яким ви довіряєте і які готові працювати над проєктом — перехід буде м’якшим, а фінансових проблем — менше (бо хтось завжди підстрахує!).

Також не забуваємо про метрики, бо вони завжди йдуть в комплекті. Коли більшість з них досягнуто, можна повертатися до думок про звільнення:

1. MRR покриває базові витрати.
  2. Є підтверджений pipeline клієнтів на 3+ місяці вперед.
  3. Фінансова подушка на 12+ місяців.
  4. Команда здатна працювати без вашого постійного контролю.
  5. Зрозумілий шлях до виходу в плюс (не «колись-якось», а зрозумілий для всієї команди план).
  6. Ви морально готові до 0 income протягом кількох місяців (бо буває всяке!).

Моє життя останнім часом дуже насичене: переїзд (й ремонт бонусом!), заручини, зміна роботи, запуск стартапу, грант, ще один переїзд... Звільнення не вписувалося в ці плани + до нього теж треба готуватися

4 кроки, які я зроблю перед переходом

Якщо ви вирішили, що час настав, починайте підготовку:

Крок 1: Визначте дату і «чому». Не «коли-небудь», а конкретна дата. Запишіть, чому ви це зробите. Коли буде важко (а важко буде), поверніться до цього запису.

Крок 2: Порахуйте, скільки часу звільниться. Фултайм — це приблизно 40 годин на тиждень. Що ви з ними зробите?

Крок 3: Домовтеся з роботодавцем. Якщо можливо — залишайтесь на part-time або project-based умовах співпраці. Багатьом компаніям це цілком ок, особливо якщо ви класний спеціаліст. Це дасть вам час і можливість сповна усвідомити, що ви робите і куди це приведе.

Крок 5: Встановіть чекпоінти. Де ви будете через 3,6,12 місяців? Якщо цілі не будуть досягнуті, що робитимете? Мати plan Б — не слабкість, а базовий мінімум.

Чому я не кидаю роботу (і чому це нормально)

Чесна відповідь: тому що Connecto в процесі досягнення поставлених KPI для такого кроку.

Так, у нас є клієнти. Так, ми ростемо. Так, ми вже донаймаємо людей. Так, зі збільшенням операційки мій робочий день може бути 14-16+ годин. Але я продовжую працювати на full-time.

Це не означає, що я несерйозно ставлюся до Connecto. Це означає, що я граю в довгу. Я хочу ухвалювати виважені рішення, а не вимушені. Якщо наразі це можливо, поєднуючи стартап з full-time, — ок, я приймаю ці правила гри.

90% стартапів не виживають. Але серед тих 10%, що вижили, фаундери мали холодний розум. Я вірю, що звільнення — це лише один із кроків, і варто робити його тоді, коли інші частини пазлу склалися.

А як ви оцінюєте такий підхід — як здоровий глузд чи зайву перестраховку?

👍ПодобаєтьсяСподобалось21
До обраногоВ обраному3
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Обговорювали цей топік на DOU Stream ось тут:
www.youtube.com/...​t=640&si=sAlMEOjv0UyDhQDo

Я повністю з вами погоджуюся. Коли у минулі роки пробував запускати власні проєкти, то теж підходив до цього з холодною головою і поєднував з основною роботою та дивився, на які показники вийдуть мої проєкти. В результаті жоден з них не досяг навіть того рівня, щоб своїм прибутком просто покривати базову вартість життя (житло, їжа, транспорт, одяг і т.д.), тож я б реально опинився в дупі, якби переоцінив власні можливості та потенціал проєктів, звільнився, а потім не було б за що хліба купити.

Але з іншого боку я ні про що не жалкую, бо це був дуже крутий досвід, який на жодних курсах, семінарах чи тренінгах не отримаєш, лише у реальному світі на практиці. Тож зараз після невеликої перерви і відпочинку, коли я декілька місяців не займався нічим іншим, окрім основної роботи та відпочинку — знову починаю працювати над власним новим проєктом і буду сподіватися, що цього разу фінансові показники будуть кращі ніж у попередні рази. Але схема буде така ж, як і у вас — поєднувати основну роботу і власний проєкт до тих пір, доки не буде досягнуто рівня, при якому можна буде повністю відмовитися від основної роботи і жити лише за рахунок прибутку з власного проєкту.

Це все стає набагато простіше, якщо описати своє зайняття поза роботою як хоббі чи малий бізнес. Стартап, як саме слово, створює надто великий тиск на ситуацію і учасників.

Загалом це все можливо, емпіричний досвід показує що можна витягнути і фултайм і свою справу. Тягну зараз дві, третя в розробці. За цей час вже два роботодавці фултайм в мене було і поки там приносиш результат, то всім глибоко пофіг що там ввечері займає твій час. Набагато легше робити це за компанію з кофаундером.

Дуже крутий матеріал) Я аж собі аудіо версію згенерував) playstext.com/listen/aUjRb2×6B7

Трохи посилання побилося то) Ось нове) playstext.com/listen/_Rvf5SdKFF

ну и про всю эту историю общее впечатление — девочка, иди работай на фулл тайм. Стартапы ценят за потецниальный рост, что бы следующий год было +200 или даже +300 процентов к этому году, если вы думаете просто про выход в плюс то это таки малый бизнес а не про стартапы, и как и остальные 90% компаний он закроется как только фаундер найдет что то повеселее или например сменит работу.

если вы думаете просто про выход в плюс то это таки малый бизнес

А як ви знаєте, про що ми думаємо? 🤔

p.s: у мене вже є full-time, стаття якраз про це була)

помню був такий журнал — вебпланета і там відоми на ті часи футуроло леха андреев писам про 7 речей які треба зробити до відкриття свого стартапу. Один з комментів описував типову поведінку людини яка виросла у СССР (ну то старий журнал таки був) і от яку тільку людина добре так устроілась і закентувалася з директорами то вона зразу шукае підроботку — то автомийка, то якась точка на базарі, то випуск консерв — вообщем підработка на виходні и трохи під час роботи. Пройшло оце років 15, і зумери тепер це називають стартапом !)

Те, що ви описали, більше схоже на фриланс чи side project, якщо вже порівнювати.

Цікаво, що ви згадали про «закентуватися з директорами». Власне, це те, що мало б померти разом з СРСР, бо коли світ будується на зв’язках і ти ставиш собі ціль «прилаштуватися», щоб потихеньку крутити свої справи — це не ок.

Стартап — це про валідацію попиту, пошук бізнес-моделі, створення продукту й швидкий скейл. Якщо все те саме робили люди на консервному чи автомийці після роботи — то так, ми про одне й те саме))

Правильный подход и трезвый взгляд на жизнь. Успехов!

Хороша стаття і це дійсно правильний підхід!

конфлікт тут може бути лише у разі, якщо людина перестане приносити цінність через наявність фрілансу/стартапу/дітей/батьків/*підставте свій варіант*

Конфлікт очевидний, бо тут не про «перестане приносити» а про «приноситиме суттєво менше ніж міг б без відволікаючих факторів у робочий час».
Реально ж ви працюєте 2-5 годин замість очікуваних 6-8.
По якійсь ж причині ви пішли (чи вас попросили) з Projector Institute.

То чим працівник зі стартапом гірше за, наприклад, працівника з дитиною?

Наявність дітей, яких зранку завів в школу, а в 4-5 годині забрав після уроків/додаткових занять, це точно не те саме що пиляти свій стартап в робочі години)

А як ви оцінюєте такий підхід — як здоровий глузд

Звичайно що здоровий глузд, так само як і дві роботи, фріланс.
Але писати про це під реальним іменем вважаю небезпечним для майбутніх наймів)

Антоне, у вашому коментарі багато «очевидного», тому не бачу сенсу щось доводити)

З Projector Institute я в прекрасних стосунках, навіть проводжу воркшоп раз на квартал для студентів курсу Copywriting Beginning у якості запрошеної лекторки. Можете знайти мене на сайті курсу (prjctr.com/...​rse/copywriting-beginning) поруч з іншими прекрасними людьми:

Якби мене «попросили», то я б ніколи і ні в якій формі не продовжувала б співпрацю з цією компанією :)

Іноді світ трішки ширше ніж рамки, в яких ми мислимо)

То не заплатили всім чи тільки вам, бо був якийсь side-проєкт? 👀

Ну це класика, таких роботодавців треба робити відомими.
Я б лишила відгук на DOU та написала б пост на LinkedIn. Упевнена, свідомі люди підтримали б. А якби це зберегло подай одного юриста від неоплачуваної роботи — або інші кандидати передумали б йти на співбесіду, це вже класно!

NDA не може оберігати компанію від переслідування за порушення закону або оприлюдення їх неетичноїх поведінки. Факт невиконання фінансових зобов’язань з боку замовника ну ніяк не може бути захищеним NDA :-D

Зарплата на ФОП

І це пише юристка

зп на ФОП і з відстрочкою

Юристка змішує слова «зп» і «фоп» в одному реченні і навіть не розуміє, що тут не так. Милота.

Раніше чоловікам був тренд бути сильними, опорними, захисниками, дбати про свою країну.

Раніше жінка була рухомим майном, а зараз рівні права, рівні обов’язки (oh wait)

ФОП, як підприємець,отримує прибуток же?
Якщо що, я бачу, що вам ще болить ця ситуація і не планую якось ставити під сумнів ваш досвід з тим роботодавцем.
Але просто дивно: ФОП і зп. Вас це не насторожило тоді?

Зрозуміла, дякую. Коли на зп кидають- це погано теж.

Я пам’ятаю, мала досвід колись,як джуніор, в енергетичній компанії.Я пропрацювала там десь місяць, бо почали якось дивно не виплачувати зп співробітникам: мов , замовлення з державою, є якийсь графік заходів коштів, тендери ітд. Інтуїтивно я прийняла рішення звідси піти. А люди впадали в залежність, мов , 1 місяць — є зп, інший- крохи ітд. Пам’ятаю, ще привідом піти стала розмова СЕО з колегою, де вона просила хоча б аванс дати, бо є дитина. А він такий- на вівсяний каші хай посидить дитина. Люди тоді намагалися подавати в поліцію, податкову на них. Але було марно, бо" дах" був дуже потужний. І це була постійна фабрика кадрів: набрали- тендер виграли- звільнили всіх без зп.

До чого я веду, зараз той СЕО під слідчими діями в силу скандалів і корупції в енергетичній сфері. Життя карає таких покидьків.

Ви пишете але при цьому знаходитесь за кордоном не виконуєте конституційні обовʼязки. Розкажіть нам краще як ви перетнули кордон? Яка була підстава у вас.

Світлана, як жеж легко воювати кимось, але не собою. А якщо робити це з Валенсії — ващє win-win. Пишаюся вами.

Війна відкриває в людях сами огидні сторони, і ви пані Світлана тому яскравий приклад. Пишіть і далі свій патріотичний яд, а я трусливий негідник піду в тінь.

рівняти чоловіків і жінок невірно

21 століття, рівні права => рівні обов’язки.

Ізраїль тому приклад, та і у всьому світі скоро так буде бо народжуваність падає

Яких українок? Ті, які у Валенсію втекли в обійми Педро і Гонсалеса? 🤣

Дякую за коментар і що поділилися болючим досвідом, обіймаю вас!

На жаль, знаю, що цей досвід не поодинокий(

Від втрати роботи не застрахований ніхто... Маю багато знайомих в Україні, які вимушено працюють на двох роботах — не з бажання, а тому що одна просто не покриває потреби. Звісно, мало хто це афішує. Те ж саме з наявністю фрилансів: люди постійно шукають способи додаткового заробітку, розповідаючи про це лише близькому колу.

Хочеться вірити, що питання «кинуть мене чи ні» не в національності команд, а в домовленостях, відповідальності й культурі конкретного роботодавця чи клієнта. Для багатьох поєднання роботи й власного pet project — це спосіб зменшити ризики, а не збільшити їх. При цьому люди, які мають 2 зайнятості, викладаються на 150% на обох — бо не хочуть втрачати жодну (принаймні, спостерігаю цю картину в своєму колі спілкування).

На жаль, не всі роботодавці хочуть прийняти такі реалії ринку — і звільнення відбуваються незалежно від результатів, які приносить робітник з pet project. Та чи допоможе звільнення? Працівники, які залишаться, будуть просто тримати в таємниці всі свої зайнятості, — але й далі працюватимуть додатково без інформування своєї компанії (ще й менше спілкуватимуться з колегами, щоб ненароком не проговоритися й не бути звільненим).

p.s: у мене цьогоріч була зворотня ситуація: клієнт зі США не заплатив за консультацію та автоматизацію в make (просто отримав її і впав на ігнор), а з українцями жодних проблем 🤞

Сподіваюся, ваш досвід та рішення, що впливають на майбутнє, приведуть вас туди, де ви хочете бути 💕

Кльова стаття. Підкажіть — з якого закладу перше фото ?
По темі — не стрьомно що не встигните стати лідером у ніші ? Бо десь є John який пілить теж саме, але 16 год на день, з командою та 500k на корпоративному рахунку від інвесторів.
Ось цей Джон і буде лідером, а на другорядних позиціях зовсім не та маржа. Авжеж можна виділятись, але по факту це буде теж саме.

Перше фото зроблене під час Web Summit 2025 у Лісабоні)

📍Vasco da Gama Tower Babylon 360, R. Cais das Naus 2 21.01, 1990-173 Lisboa, Portugal

Висота 145 поверхів, вхід 10€.

Щодо другого питання: Джони з великими бюджетами будуть завжди.

Та наразі монополіста на ринку не видно. Я навіть більше скажу: не видно навіть натяку на монополіста 👀

При цьому вітчизняні Джони все ще намагаються продати своє рішення за $2000+, що в принципі вганяє їх в зону ризику, бо є Connecto за 50-150$ на місяць. Тож ринок зараз радше про швидкість, фокус і доступність, а не про те, хто першим витратить пів мільйона доларів.

В таких умовах виграють не «найбагатші», а ті, хто швидше закриває потребу клієнта за адекватні гроші)

А ризики будуть завжди — не тільки для стартапів, а й для великих зрілих компаній..

Вірю, що завжди краще спробувати, ніж не спробувати 🤞

Дякую за статтю.
Ви знаєте, я колись працювала в стартапі і прийшла до висновку, що коли він вистрілює і досягає свого піку, то треба його продавати одразу.

Я пам’ятаю, що ми виросли, а потім щось пішло не так: не затвердили інвесторів, почались звільнення ітд. Було шкода дуже всіх.

Тому, виходячи зі статті, я вважаю коректним, що ви маєте подушку безпеки в ролі фулл- тайм .

Дякую за коментар! Те, що успішні стартапери кидають все і з головою поринають у стартап з першого дня — величезний міф, що негативно впливає як на стартаперів, так і на роботодавців)

Kevin Systrom розробляв прототип Burbn (стартап, що існував до Instagram) у вільний час, паралельно працюючи в стартапі Nextstop. Після того, як йому вдалося залучити близько 500 000 доларів інвестицій, він перейшов на повну зайнятість і запросив в команду Mike Krieger, який тоді працював у Meebo. Аналіз саме його попереднього проєкту Burbn показав, що найбільш крутою функцією був обмін фотографіями, що і стало основою для створення Instagram, який з’явився на світ усього за 8 тижнів!

Таких історій — безліч. Ben Silberman nрацював у Google з рекламою, потім залишив роботу, щоб займатися застосунками. Перший продукт — Tote — не вийшов, але потім він разом із друзями створив концепцію «дошки з пінами», яка переросла Pinterest у 2010 році.

Українські засновники — не виключення. Можливо, чули про крутий український застосунок для генерації субтитрів Verba? У січні 2026 йому буде 2 роки, та засновниця Вікторія Кравченко повністю перейшла у стартап лише 3-4 місяці тому. При цьому стартап давно вже мав платних юзерів та декілька разів залучав кошти (як мінімум, Seeds of Bravery та non-equity support від Google for Startups — 25 000 євро та 100 000 доларів).

Думаю, що поєднувати full-time і стартап, особливо на early-stage етапі, — єдиний варіант позитивного розвитку подій. Це нелегко — факт. Але це адекватніше, ніж «йти за мрією», маючи 20$ в кишені.

Формально все вірно, але потенційно можуть виникнути конфлікти — попросять овертайміть,.бо наприклад реліз на основной роботі, а у вас запланована важлива зустріч ? Обов’язкова поза проектна активність по основній роботі : додаткові обов’язкові курси, менторінг, якісь внутрішні проекти та інше після виконання тасок, а вас це взагалі не цікавить , бо стартап . А у вашого менеджера одразу ’ред флаг’ - не хоче розвиватись і як наслідок лоу пріоритет на підвищення...

В адекватних командах ці очікування проговорюються) Є core-відповідальність, є зони, де можливі овертайми, є позапроєктні активності (якісь з них можуть бути реально обовʼязкові (конференції, хакатони), якісь ні)

Якщо компанія очікує 300% залученості «за замовчуванням» й «включеності» 24/7 — це не конфлікт стартапу й фултайму — це токсичність. А якщо роботодавець токсичний, навряд чи це працює лише у кейсі стартапу. Скоріше за все, такий роботодавець буде незадоволений й наявністю у робітника дітей/хобі/особистого життя/планів подивитися кіно ввечері))

Щодо менторингу: не всі розвиваються через внутрішні курси чи менторинг.
Хтось розвивається, будуючи продукт, приймаючи бізнес-рішення і несучи відповідальність за їхнє втілення.

У нас в Headway кожен чаптер йде нерозривно з льорнінгами — це те, чого навчилася команда і те, де команда нафакапила. Тож ми вчимося постійно, а не лише з менторами.

Також багато хедвеївців діляться експертизою не тільки всередині компанії, а й як куратори чи лектори на курсах, наприклад, у Projector Institute чи Mate Academy.

Чимало моїх колег мають власні освітні програми, проводять воркшопи або консультують (я також є запрошеною лекторкою на курсі Copywriting у Projector Institute, проводжу воркшоп для студентів раз на 2-3 місяці. Крім того, іноді консультую команди чи колег по фаху щодо контенту/PR/бренд-стратегій/взаємодії з медіа/персонального бренду/Linkedin і тд).

Є колеги, які є успішно розвивають свої pet projects, є власниками/співвласниками агенцій або мають фізичний бізнес. Працювати в такому оточенні — честь і велике задоволення. Тому замість того, щоб маркувати всіх «ред флегами», роботодавець навпаки цінує різноманітність досвіду і готовність включатися в продукт (і відповідати за результат!) як трушний овнер.

В зрілій компанії те, чим людина займається у свій позаробочий час, не є проблемою, якщо це не впливає на якість роботи і результати.

Тому, як на мене, конфлікт тут може бути лише у разі, якщо людина перестане приносити цінність через наявність фрілансу/стартапу/дітей/батьків/*підставте свій варіант*

Але якщо цінність все-таки зникне...
Well, ці самі питання з’являються й тоді, коли на результати працівника впливають життєві обставини (переїзд/складний період у сім’ї/хвороба чи будь-які інші зміни). То чим працівник зі стартапом гірше за, наприклад, працівника з дитиною? Або працівника, що доглядає за літніми батьками? Або працівника, що вчиться на магістратурі чи перекваліфіковується? Або працівника, який має хронічні проблеми зі здоровʼям?

До речі, моя менеджерка — адепт сімейної освіти (homeschooling), а мій тіммейт скоро захищатиме PhD — і я ними страшно пишаюсь!

А підвищення — це про результат і рівень відповідальності, який готова взяти на себе людина, а не про кількість «відсижених» в офісі годин чи овертаймів.

Якось так я це все бачу 🥸

p.s: коли я почала ділитися історією стартапу на LinkedIn, рівень зацікавлення до мене з боку роботодавців лише зріс. Мабуть, не минає й тижня, щоб хтось не пропонував сходити на співбесіду. Наразі мене це не цікавить (подобаються й люди, й цінності, й місія Headway), але припускаю, що на ринку шукають не «ідеальних кандидатів», а людей, які реально щось будують або в чомусь тямлять.

Почитав ваш хід думок — розумію роботодавців. Виважено, зріло, професійно, по-серйозному.

Як ви думаєте, це норм чи стрьом?

Норм.

Але питання: навіщо вам кидати роботу, якщо ваш продукт це «AI-агент, який працює за вас 24/7: продає, консультує, записує на demo та підтримує клієнтів». Чи не може він сам себе продавати, підвищувати MRR? ;)

Мені подобається хід ваших думок, та агент працює з inbound: обробляє, кваліфікує, продає, супроводжує. Але inbound не виникає з повітря (поки що)

Пошук лідів = стратегія, канали, меседжі, експерименти, бренд, нетворк і тд — поки що зона відповідальності людей.

Коли агент навчиться генерувати попит, а не лише його обслуговувати —
тоді так, можна буде все на нього скинути :)

«AI-агент, який працює за вас 24/7: продає, консультує, записує на demo та підтримує клієнтів»

Парадокс 25 року: AI може виконувати всю роботу самостійно і одночасно робота може робитись тільки коли всі в офісі 5 днів і 8 годин щодня.

Не варто порівнювати робуту АІ з роботою бізнесу який створює і імплементує це АІ + маркетинг + операційні процеси 🫰