Коли кидати роботу заради стартапу? Думка фаундерки, що тримається за фултайм
«Ого, а ти ще десь працюєш?» — це питання я чую мінімум 2 рази на тиждень, бо ж «справжній» фаундер мусить кинути все й переїхати в гараж. При цьому бажано їсти лише мівіну та запивати колою — і вірити, що одного дня інвестори будуть проходити повз, побачать цю героїчно-страждальну картину і закинуть на твій рахунок пару мільйонів доларів.
Спойлер: це романтизована маячня, яка зменшує шанси стартапів на виживання.
Я будую Connecto вже майже рік. За цей час ми пройшли шлях від концепту застосунку для брекетоносців (Embraces) до AI-агента для медичної ніші (Embraces → InClinic) та різнопрофільних бізнесів (InClinic→ Connecto), отримали грант $25 000 від Українського фонду стартапів і відмовились від $20 000 приватних інвестицій. І так — увесь цей час я працювала на full-time. Спочатку у Projector Institute, зараз — у Headway Inc.
Як ви думаєте, це норм чи стрьом? І коли настає «той самий момент»? Ділюся думками й досвідом, бо й досі не пожалкувала про своє рішення.

Full-time — це безпека
Якщо ви працюєте на фултаймі та паралельно будуєте стартап — ви у менш ризикованій зоні. Як мінімум, ви матимете, що їсти. При необхідності зможете покривати найм бодай частини підрядників. Як максимум, не дозволятимете скруті диктувати, як вам жити і з ким вести бізнес.
Взагалі, перш ніж думати про звільнення, переконайтеся, що пункти нижче НЕ про вас:
- У вас немає product-market fit, тобто жодного клієнта, який заплатив гроші. «Мені всі кажуть, що ідея дуже крута» не рахується. Люди з ввічливості кажуть «класно!», навіть якщо не купили б. Гроші — єдине підтвердження, що у стартапу є шанс на життя.
- Ви не знаєте, звідки прийдуть клієнти. Якщо ваш план — «якось вийде» — це не план. Потрібна конкретика: канали, бюджети, конверсії.
- Ви тікаєте ВІД чогось, а не йдете ДО чогось. Мотивація «мій начальник задовбав!» — така собі причина. Мотивація «я бачу можливість і хочу її реалізувати швидко (і маю чітке бачення, як це зробити!)» — зовсім інша справа.
- У вас взагалі немає фінансування — жодного — але ви вірите, що якщо звільнитесь з роботи та вкладете власні кошти, то вони швидко повернуться. Часто це ілюзія. Ваші заощадження закінчаться дуже швидко. Якщо у вас немає runway на
12-24 місяці — це гра в рулетку. Якщо є, зробіть P&L, подивіться, через скільки ваш стартап стане прибутковим, і подумайте ще раз :) - Ви не вмієте керувати бюджетами. Навіть якщо гроші є, їх дуже легко спустити на неправильні речі.
- Ви не впевнені в тих, хто поруч. Якщо всередині є непорозуміння чи конфлікти, навіть найкращі стратегії буксуватимуть.
- Ви вигораєте на основній роботі й думаєте, що стартап це виправить. Якщо ви дійсно так думаєте, то в мене погані новини. Стартап — це ще більше ненормованої роботи, стресу і невизначеності. Якщо вигорання — причина звільнення, спершу переведіть подих, відпочиньте й оцініть ситуацію тверезо.
Коли я звільнилась з Projector Institute, у мене навіть думки не було не шукати нову роботу. Я чудово розуміла: стартап — це марафон, а не стрибок у прірву з вірою у краще.
Стабільний дохід потрібен, щоб не ухвалювати хаотичних рішень, не погоджуватися на токсичні умови від партнерів/інвесторів і не будувати продукт з відчуттям «мені треба заробити тут і зараз, бо інакше ми помремо».
Зніміть рожеві окуляри
Замість героїчної історії «я все кинула й пішла в невідоме», яку так часто романтизують у фільмах, я обрала доволі приземлену стратегію:
- знайти роботу, яка буде приносити задоволення й не даватиме відчуття, ніби з мене висмоктали життя Дементори;
- одразу закладати час і енергію на Connecto;
- використовувати стабільний дохід як паливо — і спати спокійніше, знаючи, що в мене немає боргів й відчуття, що все висить на волосині.
Якщо ви знайшли роботу, яка не тільки приносить дохід, а ще й подобається, вважайте, виграли джекпот. Я точно виграла, бо займаюся у Headway органічним зростанням (і страшно кайфую!)
То коли ж переходити
Є конкретні метрики й ситуації, які кажуть: «Пора!». Верхньорівнево я б виділила наступні:
1. Ви відмовляєте клієнтам через брак часу
Якщо люди хочуть платити, а ви не встигаєте їх обслуговувати — це сильний сигнал. Я відчула це на практиці буквально місяць тому, коли після Web Summit у нас з’явилося близько 30 потенційних клієнтів і
Стало очевидно, що частина можливостей втрачається через обмежений операційний ресурс — і ми ухвалили рішення про перехід на full-time в стартап однієї (!) людини. При цьому я продовжую паралельно працювати у Headway Inc, прокладаючи шлях до наступного майлстоуна Connecto.
2. MVP провалідовано, є retention і план залучення
Ви не просто маєте перших клієнтів — вони хочуть залишатися з вами. У вас є розуміння, як залучати нових: маркетинг, партнерства, органіка. Це не «я щось придумаю» — це конкретний план з бюджетами, які потрібні на його реалізацію.
3. У вас є фінансова подушка
Мінімум — 6 місяців особистих витрат. В ідеалі —
4. Команда або партнери готові
Ви не мусите робити все самі. Якщо у вас є люди, яким ви довіряєте і які готові працювати над проєктом — перехід буде м’якшим, а фінансових проблем — менше (бо хтось завжди підстрахує!).
Також не забуваємо про метрики, бо вони завжди йдуть в комплекті. Коли більшість з них досягнуто, можна повертатися до думок про звільнення:
- MRR покриває базові витрати.
- Є підтверджений pipeline клієнтів на 3+ місяці вперед.
- Фінансова подушка на 12+ місяців.
- Команда здатна працювати без вашого постійного контролю.
- Зрозумілий шлях до виходу в плюс (не «колись-якось», а зрозумілий для всієї команди план).
- Ви морально готові до 0 income протягом кількох місяців (бо буває всяке!).
Моє життя останнім часом дуже насичене: переїзд (й ремонт бонусом!), заручини, зміна роботи, запуск стартапу, грант, ще один переїзд... Звільнення не вписувалося в ці плани + до нього теж треба готуватися
4 кроки, які я зроблю перед переходом
Якщо ви вирішили, що час настав, починайте підготовку:
Крок 1: Визначте дату і «чому». Не «коли-небудь», а конкретна дата. Запишіть, чому ви це зробите. Коли буде важко (а важко буде), поверніться до цього запису.
Крок 2: Порахуйте, скільки часу звільниться. Фултайм — це приблизно 40 годин на тиждень. Що ви з ними зробите?
Крок 3: Домовтеся з роботодавцем. Якщо можливо — залишайтесь на part-time або project-based умовах співпраці. Багатьом компаніям це цілком ок, особливо якщо ви класний спеціаліст. Це дасть вам час і можливість сповна усвідомити, що ви робите і куди це приведе.
Крок 5: Встановіть чекпоінти. Де ви будете через 3,6,12 місяців? Якщо цілі не будуть досягнуті, що робитимете? Мати plan Б — не слабкість, а базовий мінімум.
Чому я не кидаю роботу (і чому це нормально)
Чесна відповідь: тому що Connecto в процесі досягнення поставлених KPI для такого кроку.
Так, у нас є клієнти. Так, ми ростемо. Так, ми вже донаймаємо людей. Так, зі збільшенням операційки мій робочий день може бути
Це не означає, що я несерйозно ставлюся до Connecto. Це означає, що я граю в довгу. Я хочу ухвалювати виважені рішення, а не вимушені. Якщо наразі це можливо, поєднуючи стартап з full-time, — ок, я приймаю ці правила гри.
90% стартапів не виживають. Але серед тих 10%, що вижили, фаундери мали холодний розум. Я вірю, що звільнення — це лише один із кроків, і варто робити його тоді, коли інші частини пазлу склалися.
А як ви оцінюєте такий підхід — як здоровий глузд чи зайву перестраховку?
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

56 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів