Коли кидати роботу заради стартапу? Думка фаундерки, що тримається за фултайм

«Ого, а ти ще десь працюєш?» — це питання я чую мінімум 2 рази на тиждень, бо ж «справжній» фаундер мусить кинути все й переїхати в гараж. При цьому бажано їсти лише мівіну та запивати колою — і вірити, що одного дня інвестори будуть проходити повз, побачать цю героїчно-страждальну картину і закинуть на твій рахунок пару мільйонів доларів.

Спойлер: це романтизована маячня, яка зменшує шанси стартапів на виживання.

Я будую Connecto вже майже рік. За цей час ми пройшли шлях від концепту застосунку для брекетоносців (Embraces) до AI-агента для медичної ніші (Embraces → InClinic) та різнопрофільних бізнесів (InClinic→ Connecto), отримали грант $25 000 від Українського фонду стартапів і відмовились від $20 000 приватних інвестицій. І так — увесь цей час я працювала на full-time. Спочатку у Projector Institute, зараз — у Headway Inc.

Як ви думаєте, це норм чи стрьом? І коли настає «той самий момент»? Ділюся думками й досвідом, бо й досі не пожалкувала про своє рішення.

Full-time — це безпека

Якщо ви працюєте на фултаймі та паралельно будуєте стартап — ви у менш ризикованій зоні. Як мінімум, ви матимете, що їсти. При необхідності зможете покривати найм бодай частини підрядників. Як максимум, не дозволятимете скруті диктувати, як вам жити і з ким вести бізнес.

Взагалі, перш ніж думати про звільнення, переконайтеся, що пункти нижче НЕ про вас:

• У вас немає product-market fit, тобто жодного клієнта, який заплатив гроші. «Мені всі кажуть, що ідея дуже крута» не рахується. Люди з ввічливості кажуть «класно!», навіть якщо не купили б. Гроші — єдине підтвердження, що у стартапу є шанс на життя.
  • Ви не знаєте, звідки прийдуть клієнти. Якщо ваш план — «якось вийде» — це не план. Потрібна конкретика: канали, бюджети, конверсії.
  • Ви тікаєте ВІД чогось, а не йдете ДО чогось. Мотивація «мій начальник задовбав!» — така собі причина. Мотивація «я бачу можливість і хочу її реалізувати швидко (і маю чітке бачення, як це зробити!)» — зовсім інша справа.
  • У вас взагалі немає фінансування — жодного — але ви вірите, що якщо звільнитесь з роботи та вкладете власні кошти, то вони швидко повернуться. Часто це ілюзія. Ваші заощадження закінчаться дуже швидко. Якщо у вас немає runway на 12-24 місяці — це гра в рулетку. Якщо є, зробіть P&L, подивіться, через скільки ваш стартап стане прибутковим, і подумайте ще раз :)
  • Ви не вмієте керувати бюджетами. Навіть якщо гроші є, їх дуже легко спустити на неправильні речі.
  • Ви не впевнені в тих, хто поруч. Якщо всередині є непорозуміння чи конфлікти, навіть найкращі стратегії буксуватимуть.
  • Ви вигораєте на основній роботі й думаєте, що стартап це виправить. Якщо ви дійсно так думаєте, то в мене погані новини. Стартап — це ще більше ненормованої роботи, стресу і невизначеності. Якщо вигорання — причина звільнення, спершу переведіть подих, відпочиньте й оцініть ситуацію тверезо.

Коли я звільнилась з Projector Institute, у мене навіть думки не було не шукати нову роботу. Я чудово розуміла: стартап — це марафон, а не стрибок у прірву з вірою у краще.

Стабільний дохід потрібен, щоб не ухвалювати хаотичних рішень, не погоджуватися на токсичні умови від партнерів/інвесторів і не будувати продукт з відчуттям «мені треба заробити тут і зараз, бо інакше ми помремо».

Зніміть рожеві окуляри

Замість героїчної історії «я все кинула й пішла в невідоме», яку так часто романтизують у фільмах, я обрала доволі приземлену стратегію:

• знайти роботу, яка буде приносити задоволення й не даватиме відчуття, ніби з мене висмоктали життя Дементори;
  • одразу закладати час і енергію на Connecto;
  • використовувати стабільний дохід як паливо — і спати спокійніше, знаючи, що в мене немає боргів й відчуття, що все висить на волосині.

Якщо ви знайшли роботу, яка не тільки приносить дохід, а ще й подобається, вважайте, виграли джекпот. Я точно виграла, бо займаюся у Headway органічним зростанням (і страшно кайфую!)

То коли ж переходити

Є конкретні метрики й ситуації, які кажуть: «Пора!». Верхньорівнево я б виділила наступні:

1. Ви відмовляєте клієнтам через брак часу

Якщо люди хочуть платити, а ви не встигаєте їх обслуговувати — це сильний сигнал. Я відчула це на практиці буквально місяць тому, коли після Web Summit у нас з’явилося близько 30 потенційних клієнтів і 5-7 агенцій для партнерств.

Стало очевидно, що частина можливостей втрачається через обмежений операційний ресурс — і ми ухвалили рішення про перехід на full-time в стартап однієї (!) людини. При цьому я продовжую паралельно працювати у Headway Inc, прокладаючи шлях до наступного майлстоуна Connecto.

2. MVP провалідовано, є retention і план залучення

Ви не просто маєте перших клієнтів — вони хочуть залишатися з вами. У вас є розуміння, як залучати нових: маркетинг, партнерства, органіка. Це не «я щось придумаю» — це конкретний план з бюджетами, які потрібні на його реалізацію.

3. У вас є фінансова подушка

Мінімум — 6 місяців особистих витрат. В ідеалі — 12-24 місяці. В ідеальному ідеалі — якщо подушка диверсифікована: частина збережень в гривні, частина в USD/EUR, є пасивний дохід тощо.

4. Команда або партнери готові

Ви не мусите робити все самі. Якщо у вас є люди, яким ви довіряєте і які готові працювати над проєктом — перехід буде м’якшим, а фінансових проблем — менше (бо хтось завжди підстрахує!).

Також не забуваємо про метрики, бо вони завжди йдуть в комплекті. Коли більшість з них досягнуто, можна повертатися до думок про звільнення:

1. MRR покриває базові витрати.
  2. Є підтверджений pipeline клієнтів на 3+ місяці вперед.
  3. Фінансова подушка на 12+ місяців.
  4. Команда здатна працювати без вашого постійного контролю.
  5. Зрозумілий шлях до виходу в плюс (не «колись-якось», а зрозумілий для всієї команди план).
  6. Ви морально готові до 0 income протягом кількох місяців (бо буває всяке!).

Моє життя останнім часом дуже насичене: переїзд (й ремонт бонусом!), заручини, зміна роботи, запуск стартапу, грант, ще один переїзд... Звільнення не вписувалося в ці плани + до нього теж треба готуватися

4 кроки, які я зроблю перед переходом

Якщо ви вирішили, що час настав, починайте підготовку:

Крок 1: Визначте дату і «чому». Не «коли-небудь», а конкретна дата. Запишіть, чому ви це зробите. Коли буде важко (а важко буде), поверніться до цього запису.

Крок 2: Порахуйте, скільки часу звільниться. Фултайм — це приблизно 40 годин на тиждень. Що ви з ними зробите?

Крок 3: Домовтеся з роботодавцем. Якщо можливо — залишайтесь на part-time або project-based умовах співпраці. Багатьом компаніям це цілком ок, особливо якщо ви класний спеціаліст. Це дасть вам час і можливість сповна усвідомити, що ви робите і куди це приведе.

Крок 5: Встановіть чекпоінти. Де ви будете через 3,6,12 місяців? Якщо цілі не будуть досягнуті, що робитимете? Мати plan Б — не слабкість, а базовий мінімум.

Чому я не кидаю роботу (і чому це нормально)

Чесна відповідь: тому що Connecto в процесі досягнення поставлених KPI для такого кроку.

Так, у нас є клієнти. Так, ми ростемо. Так, ми вже донаймаємо людей. Так, зі збільшенням операційки мій робочий день може бути 14-16+ годин. Але я продовжую працювати на full-time.

Це не означає, що я несерйозно ставлюся до Connecto. Це означає, що я граю в довгу. Я хочу ухвалювати виважені рішення, а не вимушені. Якщо наразі це можливо, поєднуючи стартап з full-time, — ок, я приймаю ці правила гри.

90% стартапів не виживають. Але серед тих 10%, що вижили, фаундери мали холодний розум. Я вірю, що звільнення — це лише один із кроків, і варто робити його тоді, коли інші частини пазлу склалися.

А як ви оцінюєте такий підхід — як здоровий глузд чи зайву перестраховку?

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось20
До обраногоВ обраному2
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Обговорювали цей топік на DOU Stream ось тут:
www.youtube.com/...​t=640&si=sAlMEOjv0UyDhQDo

Я повністю з вами погоджуюся. Коли у минулі роки пробував запускати власні проєкти, то теж підходив до цього з холодною головою і поєднував з основною роботою та дивився, на які показники вийдуть мої проєкти. В результаті жоден з них не досяг навіть того рівня, щоб своїм прибутком просто покривати базову вартість життя (житло, їжа, транспорт, одяг і т.д.), тож я б реально опинився в дупі, якби переоцінив власні можливості та потенціал проєктів, звільнився, а потім не було б за що хліба купити.

Але з іншого боку я ні про що не жалкую, бо це був дуже крутий досвід, який на жодних курсах, семінарах чи тренінгах не отримаєш, лише у реальному світі на практиці. Тож зараз після невеликої перерви і відпочинку, коли я декілька місяців не займався нічим іншим, окрім основної роботи та відпочинку — знову починаю працювати над власним новим проєктом і буду сподіватися, що цього разу фінансові показники будуть кращі ніж у попередні рази. Але схема буде така ж, як і у вас — поєднувати основну роботу і власний проєкт до тих пір, доки не буде досягнуто рівня, при якому можна буде повністю відмовитися від основної роботи і жити лише за рахунок прибутку з власного проєкту.

Це все стає набагато простіше, якщо описати своє зайняття поза роботою як хоббі чи малий бізнес. Стартап, як саме слово, створює надто великий тиск на ситуацію і учасників.

Загалом це все можливо, емпіричний досвід показує що можна витягнути і фултайм і свою справу. Тягну зараз дві, третя в розробці. За цей час вже два роботодавці фултайм в мене було і поки там приносиш результат, то всім глибоко пофіг що там ввечері займає твій час. Набагато легше робити це за компанію з кофаундером.

Дуже крутий матеріал) Я аж собі аудіо версію згенерував) playstext.com/listen/aUjRb2×6B7

Трохи посилання побилося то) Ось нове) playstext.com/listen/_Rvf5SdKFF

ну и про всю эту историю общее впечатление — девочка, иди работай на фулл тайм. Стартапы ценят за потецниальный рост, что бы следующий год было +200 или даже +300 процентов к этому году, если вы думаете просто про выход в плюс то это таки малый бизнес а не про стартапы, и как и остальные 90% компаний он закроется как только фаундер найдет что то повеселее или например сменит работу.

если вы думаете просто про выход в плюс то это таки малый бизнес

А як ви знаєте, про що ми думаємо? 🤔

p.s: у мене вже є full-time, стаття якраз про це була)

помню був такий журнал — вебпланета і там відоми на ті часи футуроло леха андреев писам про 7 речей які треба зробити до відкриття свого стартапу. Один з комментів описував типову поведінку людини яка виросла у СССР (ну то старий журнал таки був) і от яку тільку людина добре так устроілась і закентувалася з директорами то вона зразу шукае підроботку — то автомийка, то якась точка на базарі, то випуск консерв — вообщем підработка на виходні и трохи під час роботи. Пройшло оце років 15, і зумери тепер це називають стартапом !)

Те, що ви описали, більше схоже на фриланс чи side project, якщо вже порівнювати.

Цікаво, що ви згадали про «закентуватися з директорами». Власне, це те, що мало б померти разом з СРСР, бо коли світ будується на зв’язках і ти ставиш собі ціль «прилаштуватися», щоб потихеньку крутити свої справи — це не ок.

Стартап — це про валідацію попиту, пошук бізнес-моделі, створення продукту й швидкий скейл. Якщо все те саме робили люди на консервному чи автомийці після роботи — то так, ми про одне й те саме))

це менталітет, багато ітшників так думають. Тримаються зубами за фултайм роками і називають свою агенцію підробітком. Де там про цінності та бізнес. Саме менталітет совка. Шарашка-шабашка. І ні на своій роботі добре не працюють і бізнес іде жахливо.

Правильный подход и трезвый взгляд на жизнь. Успехов!

Хороша стаття і це дійсно правильний підхід!

конфлікт тут може бути лише у разі, якщо людина перестане приносити цінність через наявність фрілансу/стартапу/дітей/батьків/*підставте свій варіант*

Конфлікт очевидний, бо тут не про «перестане приносити» а про «приноситиме суттєво менше ніж міг б без відволікаючих факторів у робочий час».
Реально ж ви працюєте 2-5 годин замість очікуваних 6-8.
По якійсь ж причині ви пішли (чи вас попросили) з Projector Institute.

То чим працівник зі стартапом гірше за, наприклад, працівника з дитиною?

Наявність дітей, яких зранку завів в школу, а в 4-5 годині забрав після уроків/додаткових занять, це точно не те саме що пиляти свій стартап в робочі години)

А як ви оцінюєте такий підхід — як здоровий глузд

Звичайно що здоровий глузд, так само як і дві роботи, фріланс.
Але писати про це під реальним іменем вважаю небезпечним для майбутніх наймів)

Антоне, у вашому коментарі багато «очевидного», тому не бачу сенсу щось доводити)

З Projector Institute я в прекрасних стосунках, навіть проводжу воркшоп раз на квартал для студентів курсу Copywriting Beginning у якості запрошеної лекторки. Можете знайти мене на сайті курсу (prjctr.com/...​rse/copywriting-beginning) поруч з іншими прекрасними людьми:

Якби мене «попросили», то я б ніколи і ні в якій формі не продовжувала б співпрацю з цією компанією :)

Іноді світ трішки ширше ніж рамки, в яких ми мислимо)

Я хочу сказати що розділяю цей підхід але на жаль не працює він в рамках України. Я працювала на парт таймі і отримувала дохід довго і поєднувала але потім вирішили всім не заплатити і такий досвід в мене напевне вдесяте в Україні. Це дуже добре знайти те що паралельно працює але на жаль як договори в Україні не підписуй Українці кидають постійно. Тому щось де можна поєднувати швидше схоже на на казку. Більшість токсичних робіт із України "ти працюєш в овертаймі, на вході вже починають торгуватись. Тому я думаю це непоганий варіант якщо роботодавець не з України. Бо я тричі починала і верталась але тільки через те що поєднати було неможливо. Нерви, борги і неприємності і робота в режимі нонстоп.

То не заплатили всім чи тільки вам, бо був якийсь side-проєкт? 👀

Всім. І я до приходу не знала бо все було під грифом NDA. Тобто звільнили двох юристів не розрахувавшись із ними і взяли мене тільки на проект і мені потім теж не віддали

Ну це класика, таких роботодавців треба робити відомими.
Я б лишила відгук на DOU та написала б пост на LinkedIn. Упевнена, свідомі люди підтримали б. А якби це зберегло подай одного юриста від неоплачуваної роботи — або інші кандидати передумали б йти на співбесіду, це вже класно!

NDA не може оберігати компанію від переслідування за порушення закону або оприлюдення їх неетичноїх поведінки. Факт невиконання фінансових зобов’язань з боку замовника ну ніяк не може бути захищеним NDA :-D

Ви неуважно
Читали. Не позбавляє прав захисту так, але попередні нічого не розповсюджували через факт того що не хотіли поширювати конфіденційну інфо

Працівники банально не отримали зп за три місяці і чекали поки їм повернуть. Подивіться умови роботи зараз. Зарплата на ФОП, і люди чекають розрахунку і по суті розрахунок є тим важелем впливу який змушує людей мовчати.

Зарплата на ФОП

І це пише юристка

Навіщо ви таке пишете? Я працювала не і наймі, але попереднім юристам не віддали кошти. Зараз в Україні така практика зп на ФОП і з відстрочкою. Формально людина може відправитись але умови для всіх однакові. Я навіть в наймі брала аванс як ФОП або тільки офіційно працювала але це не означає що всі такі як я. Я працюю із іноземцями бо для них важлива платіжна дисципліна. Ви пишете але при цьому знаходитесь за кордоном не виконуєте конституційні обовʼязки. Розкажіть нам краще як ви перетнули кордон? Яка була підстава у вас.

зп на ФОП і з відстрочкою

Юристка змішує слова «зп» і «фоп» в одному реченні і навіть не розуміє, що тут не так. Милота.

Раніше чоловікам був тренд бути сильними, опорними, захисниками, дбати про свою країну. Зараз тренд в коментарях силу проявляти та міць. Змінювати слова місяцями. Якщо це єдине місце та спосіб як ви проявляєтесь як чоловік і лідер то ок.

Раніше чоловікам був тренд бути сильними, опорними, захисниками, дбати про свою країну.

Раніше жінка була рухомим майном, а зараз рівні права, рівні обов’язки (oh wait)

Я зрозуміла. Отже в вашому житті головні жінки (мама, бабуся) були для вас уособленням рухомого майна. Це дуже боляче. Мені небезпечно з такими людьми як ви говорити. Залишаю за вами право думати і писати що ви бачите за потрібне про мене.

ФОП, як підприємець,отримує прибуток же?
Якщо що, я бачу, що вам ще болить ця ситуація і не планую якось ставити під сумнів ваш досвід з тим роботодавцем.
Але просто дивно: ФОП і зп. Вас це не насторожило тоді?

Дякую що відгукнулись.

Востаннє кидали на гроші в перший день війни але то вже не засмучує.

Я тільки 14.02.2022 почала працювати, відмовилась працювати за схемою «зп в конверті» і сказала хочете ФОП платіть 50%, ті заплатили а потім зникли коли почалась війна.

Далі, ті в 2023 році отримали статус «Бренд роботодавця». Що було із тією командою із якою працювала я, невідомо.

Я про інше. Я завжди знала що є різниця між ФОП та офіційним працівником. Але, 99% вакансій юристів в Україні це зп в конверті чи ФОП.

Повірте найбільш засмучує не те що кидали а те що коли кажеш що ухилення від сплати податків і інше і показуєш скільки мільярдів за звітом Інституту економічних досліджень втратила Україна щороку ті сміються в обличчя і кажуть мали ми на увазі всіх, нам нічого не буде.

Люди в Україні ідуть на це бо якби не було мало хто вміє працювати сам на себе. І не є страшно бути найманим але мають бути гарантії.

В 2023 році коли я працювала на себе я отримала запит на роботу від неурядової організації із Швеції із зп вище 3.000 євро і повною оплатою податків.

Для них навчіть питання не стояло таке. Платити офіційно чи ні.

Чому я написала навіщо пишете так тому, що більшість людей приймають вибір не думати що можна платити офіційно і хапаються за будь-що а потім не знають що робити.

Навіщо над цим насміхатись.

Зрозуміла, дякую. Коли на зп кидають- це погано теж.

Я пам’ятаю, мала досвід колись,як джуніор, в енергетичній компанії.Я пропрацювала там десь місяць, бо почали якось дивно не виплачувати зп співробітникам: мов , замовлення з державою, є якийсь графік заходів коштів, тендери ітд. Інтуїтивно я прийняла рішення звідси піти. А люди впадали в залежність, мов , 1 місяць — є зп, інший- крохи ітд. Пам’ятаю, ще привідом піти стала розмова СЕО з колегою, де вона просила хоча б аванс дати, бо є дитина. А він такий- на вівсяний каші хай посидить дитина. Люди тоді намагалися подавати в поліцію, податкову на них. Але було марно, бо" дах" був дуже потужний. І це була постійна фабрика кадрів: набрали- тендер виграли- звільнили всіх без зп.

До чого я веду, зараз той СЕО під слідчими діями в силу скандалів і корупції в енергетичній сфері. Життя карає таких покидьків.

Ви пишете але при цьому знаходитесь за кордоном не виконуєте конституційні обовʼязки. Розкажіть нам краще як ви перетнули кордон? Яка була підстава у вас.

Світлана, як жеж легко воювати кимось, але не собою. А якщо робити це з Валенсії — ващє win-win. Пишаюся вами.

колись я вчилась у юракадемії і жила на квартирі в жінки однієї і в 2014 та сказала така фразу "бійся коли чоловіки, які коло тебе чи в твоій краіні коли стає обов’язок воювати тікають і ховаються. Чи зрівнюють жінку і чоловіка. Бо коли такі чоловіки мають особисті зобовязання ті тікають (діти, аліменти). Головне щоб не множились.

Війна відкриває в людях сами огидні сторони, і ви пані Світлана тому яскравий приклад. Пишіть і далі свій патріотичний яд, а я трусливий негідник піду в тінь.

Ви чоловік ви самі обираєте що вам краще. Ховатись чи мати позицію захисну для слабких жінок. Цікаво тоді хто буде захищати українок? Ніхто, вірно сміливці які пливли через Тису? Я проти війни але рівняти чоловіків і жінок невірно.

рівняти чоловіків і жінок невірно

21 століття, рівні права => рівні обов’язки.

Ізраїль тому приклад, та і у всьому світі скоро так буде бо народжуваність падає

Чудовий підхід. Але на жаль я працювала із командами із України де я втрачала роботу одним днем. Мій проект вимагає фінансування і в першу чергу зваженого розуму. Я теж беру тільки іноземних клієнтів. Просто всі мої досвіди поєднати роботу і проект закінчувались тим що мені банально не віддавали кошти українські роботодавці або звільняли тоді коли не було грошей. Останній прикрий досвід де ми домовились про project based співпрацю але потім її припинили коли знайшли на мою позицію дешевшого юриста. Мене попередили просто поставивши перед фактом ось так. Тому, ця історія працює але не з українцями. Треба мати такий проект де за три копійки з тебе не вичавлять всі сили. Те що я бачила в Україні це нижча оплата ніж за кордоном, ніякої системи роботи і тільки тільки шалений тиск задач із 06.-22.00 сипляться. Дзвінки і дзвінки, ти весь час маєш бути на звʼязку.

Дякую за коментар і що поділилися болючим досвідом, обіймаю вас!

На жаль, знаю, що цей досвід не поодинокий(

Від втрати роботи не застрахований ніхто... Маю багато знайомих в Україні, які вимушено працюють на двох роботах — не з бажання, а тому що одна просто не покриває потреби. Звісно, мало хто це афішує. Те ж саме з наявністю фрилансів: люди постійно шукають способи додаткового заробітку, розповідаючи про це лише близькому колу.

Хочеться вірити, що питання «кинуть мене чи ні» не в національності команд, а в домовленостях, відповідальності й культурі конкретного роботодавця чи клієнта. Для багатьох поєднання роботи й власного pet project — це спосіб зменшити ризики, а не збільшити їх. При цьому люди, які мають 2 зайнятості, викладаються на 150% на обох — бо не хочуть втрачати жодну (принаймні, спостерігаю цю картину в своєму колі спілкування).

На жаль, не всі роботодавці хочуть прийняти такі реалії ринку — і звільнення відбуваються незалежно від результатів, які приносить робітник з pet project. Та чи допоможе звільнення? Працівники, які залишаться, будуть просто тримати в таємниці всі свої зайнятості, — але й далі працюватимуть додатково без інформування своєї компанії (ще й менше спілкуватимуться з колегами, щоб ненароком не проговоритися й не бути звільненим).

p.s: у мене цьогоріч була зворотня ситуація: клієнт зі США не заплатив за консультацію та автоматизацію в make (просто отримав її і впав на ігнор), а з українцями жодних проблем 🤞

Знаєте що найгірше. Це не те що ти вкладав і потім втратив а те що втрачається довіра до світу. Ти вже цинічна і не віриш ні словам чи фіксованим домовленостям. В мене були випадки коли був великий клієнт під якого я вЗала на зп працівника на фол тайм і той розірвав співпрацю тільки як вдалось знайти дешевше. Ось так. Мій досвід хочеш порядності не працюй із українцями. Оминай стороною.

Сподіваюся, ваш досвід та рішення, що впливають на майбутнє, приведуть вас туди, де ви хочете бути 💕

Було дуже довго знайти іноземні проекти але я сподіваюсь я їх остаточно знайшла.

Кльова стаття. Підкажіть — з якого закладу перше фото ?
По темі — не стрьомно що не встигните стати лідером у ніші ? Бо десь є John який пілить теж саме, але 16 год на день, з командою та 500k на корпоративному рахунку від інвесторів.
Ось цей Джон і буде лідером, а на другорядних позиціях зовсім не та маржа. Авжеж можна виділятись, але по факту це буде теж саме.

Перше фото зроблене під час Web Summit 2025 у Лісабоні)

📍Vasco da Gama Tower Babylon 360, R. Cais das Naus 2 21.01, 1990-173 Lisboa, Portugal

Висота 145 поверхів, вхід 10€.

Щодо другого питання: Джони з великими бюджетами будуть завжди.

Та наразі монополіста на ринку не видно. Я навіть більше скажу: не видно навіть натяку на монополіста 👀

При цьому вітчизняні Джони все ще намагаються продати своє рішення за $2000+, що в принципі вганяє їх в зону ризику, бо є Connecto за 50-150$ на місяць. Тож ринок зараз радше про швидкість, фокус і доступність, а не про те, хто першим витратить пів мільйона доларів.

В таких умовах виграють не «найбагатші», а ті, хто швидше закриває потребу клієнта за адекватні гроші)

А ризики будуть завжди — не тільки для стартапів, а й для великих зрілих компаній..

Вірю, що завжди краще спробувати, ніж не спробувати 🤞

Дякую за статтю.
Ви знаєте, я колись працювала в стартапі і прийшла до висновку, що коли він вистрілює і досягає свого піку, то треба його продавати одразу.

Я пам’ятаю, що ми виросли, а потім щось пішло не так: не затвердили інвесторів, почались звільнення ітд. Було шкода дуже всіх.

Тому, виходячи зі статті, я вважаю коректним, що ви маєте подушку безпеки в ролі фулл- тайм .

Дякую за коментар! Те, що успішні стартапери кидають все і з головою поринають у стартап з першого дня — величезний міф, що негативно впливає як на стартаперів, так і на роботодавців)

Kevin Systrom розробляв прототип Burbn (стартап, що існував до Instagram) у вільний час, паралельно працюючи в стартапі Nextstop. Після того, як йому вдалося залучити близько 500 000 доларів інвестицій, він перейшов на повну зайнятість і запросив в команду Mike Krieger, який тоді працював у Meebo. Аналіз саме його попереднього проєкту Burbn показав, що найбільш крутою функцією був обмін фотографіями, що і стало основою для створення Instagram, який з’явився на світ усього за 8 тижнів!

Таких історій — безліч. Ben Silberman nрацював у Google з рекламою, потім залишив роботу, щоб займатися застосунками. Перший продукт — Tote — не вийшов, але потім він разом із друзями створив концепцію «дошки з пінами», яка переросла Pinterest у 2010 році.

Українські засновники — не виключення. Можливо, чули про крутий український застосунок для генерації субтитрів Verba? У січні 2026 йому буде 2 роки, та засновниця Вікторія Кравченко повністю перейшла у стартап лише 3-4 місяці тому. При цьому стартап давно вже мав платних юзерів та декілька разів залучав кошти (як мінімум, Seeds of Bravery та non-equity support від Google for Startups — 25 000 євро та 100 000 доларів).

Думаю, що поєднувати full-time і стартап, особливо на early-stage етапі, — єдиний варіант позитивного розвитку подій. Це нелегко — факт. Але це адекватніше, ніж «йти за мрією», маючи 20$ в кишені.

Формально все вірно, але потенційно можуть виникнути конфлікти — попросять овертайміть,.бо наприклад реліз на основной роботі, а у вас запланована важлива зустріч ? Обов’язкова поза проектна активність по основній роботі : додаткові обов’язкові курси, менторінг, якісь внутрішні проекти та інше після виконання тасок, а вас це взагалі не цікавить , бо стартап . А у вашого менеджера одразу ’ред флаг’ - не хоче розвиватись і як наслідок лоу пріоритет на підвищення...

В адекватних командах ці очікування проговорюються) Є core-відповідальність, є зони, де можливі овертайми, є позапроєктні активності (якісь з них можуть бути реально обовʼязкові (конференції, хакатони), якісь ні)

Якщо компанія очікує 300% залученості «за замовчуванням» й «включеності» 24/7 — це не конфлікт стартапу й фултайму — це токсичність. А якщо роботодавець токсичний, навряд чи це працює лише у кейсі стартапу. Скоріше за все, такий роботодавець буде незадоволений й наявністю у робітника дітей/хобі/особистого життя/планів подивитися кіно ввечері))

Щодо менторингу: не всі розвиваються через внутрішні курси чи менторинг.
Хтось розвивається, будуючи продукт, приймаючи бізнес-рішення і несучи відповідальність за їхнє втілення.

У нас в Headway кожен чаптер йде нерозривно з льорнінгами — це те, чого навчилася команда і те, де команда нафакапила. Тож ми вчимося постійно, а не лише з менторами.

Також багато хедвеївців діляться експертизою не тільки всередині компанії, а й як куратори чи лектори на курсах, наприклад, у Projector Institute чи Mate Academy.

Чимало моїх колег мають власні освітні програми, проводять воркшопи або консультують (я також є запрошеною лекторкою на курсі Copywriting у Projector Institute, проводжу воркшоп для студентів раз на 2-3 місяці. Крім того, іноді консультую команди чи колег по фаху щодо контенту/PR/бренд-стратегій/взаємодії з медіа/персонального бренду/Linkedin і тд).

Є колеги, які є успішно розвивають свої pet projects, є власниками/співвласниками агенцій або мають фізичний бізнес. Працювати в такому оточенні — честь і велике задоволення. Тому замість того, щоб маркувати всіх «ред флегами», роботодавець навпаки цінує різноманітність досвіду і готовність включатися в продукт (і відповідати за результат!) як трушний овнер.

В зрілій компанії те, чим людина займається у свій позаробочий час, не є проблемою, якщо це не впливає на якість роботи і результати.

Тому, як на мене, конфлікт тут може бути лише у разі, якщо людина перестане приносити цінність через наявність фрілансу/стартапу/дітей/батьків/*підставте свій варіант*

Але якщо цінність все-таки зникне...
Well, ці самі питання з’являються й тоді, коли на результати працівника впливають життєві обставини (переїзд/складний період у сім’ї/хвороба чи будь-які інші зміни). То чим працівник зі стартапом гірше за, наприклад, працівника з дитиною? Або працівника, що доглядає за літніми батьками? Або працівника, що вчиться на магістратурі чи перекваліфіковується? Або працівника, який має хронічні проблеми зі здоровʼям?

До речі, моя менеджерка — адепт сімейної освіти (homeschooling), а мій тіммейт скоро захищатиме PhD — і я ними страшно пишаюсь!

А підвищення — це про результат і рівень відповідальності, який готова взяти на себе людина, а не про кількість «відсижених» в офісі годин чи овертаймів.

Якось так я це все бачу 🥸

p.s: коли я почала ділитися історією стартапу на LinkedIn, рівень зацікавлення до мене з боку роботодавців лише зріс. Мабуть, не минає й тижня, щоб хтось не пропонував сходити на співбесіду. Наразі мене це не цікавить (подобаються й люди, й цінності, й місія Headway), але припускаю, що на ринку шукають не «ідеальних кандидатів», а людей, які реально щось будують або в чомусь тямлять.

Почитав ваш хід думок — розумію роботодавців. Виважено, зріло, професійно, по-серйозному.

Як ви думаєте, це норм чи стрьом?

Норм.

Але питання: навіщо вам кидати роботу, якщо ваш продукт це «AI-агент, який працює за вас 24/7: продає, консультує, записує на demo та підтримує клієнтів». Чи не може він сам себе продавати, підвищувати MRR? ;)

Мені подобається хід ваших думок, та агент працює з inbound: обробляє, кваліфікує, продає, супроводжує. Але inbound не виникає з повітря (поки що)

Пошук лідів = стратегія, канали, меседжі, експерименти, бренд, нетворк і тд — поки що зона відповідальності людей.

Коли агент навчиться генерувати попит, а не лише його обслуговувати —
тоді так, можна буде все на нього скинути :)

«AI-агент, який працює за вас 24/7: продає, консультує, записує на demo та підтримує клієнтів»

Парадокс 25 року: AI може виконувати всю роботу самостійно і одночасно робота може робитись тільки коли всі в офісі 5 днів і 8 годин щодня.

Не варто порівнювати робуту АІ з роботою бізнесу який створює і імплементує це АІ + маркетинг + операційні процеси 🫰

Підписатись на коментарі