Коли востаннє було відчуття: гроші зникли незрозуміло куди?

Останнім часом ловлю себе (і знайомих) на відчутті, що після зарплати гроші «зникають», а пояснити точно «куди» — складно: дрібні покупки, доставки, таксі, підписки, спонтанні витрати тощо.

Хочу зібрати реальний досвід, як це вирішують саме люди з ІТ (без теорії з книжок), і зрозуміти, який підхід/інструмент справді допомагає, а який кидається через тиждень.

Питання до вас:

1. Коли у вас востаннє було відчуття, що витрати вийшли з-під контролю? Через що найчастіше?
  2. Ви ведете облік витрат? Де саме: банк/монобанк/револют, Excel/Google Sheets, Notion, додаток (який?), або взагалі не ведете?
  3. Якщо пробували додатки/таблиці — чому переставали? (нудно, довго, не видно користі, забуваю, нема сенсу)
  4. Які «витоки» найпідступніші саме для вас: підписки, доставка, таксі, кави/перекуси, гаджети, ігри/донати, кредити?
  5. Що було б для вас «вау», щоб ви реально користувалися рішенням місяць+?
👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

1. Кожен день на протязі 3++ років великої війни.

Через те, що весь цей час грошей майже нема (той мізер, що я останні роки в місяць заробляв, майже кожен тут на ДОУ ненапряжно має за декілька годин).

2. Намагався колись вести у додатку домашньої бухгалтерії та Ексель (навіть ще на КПК).

3. Користь БУЛА.

Переставав тому, що хаосит.

І забував, і «забивав». Треба нарешті розпочати у 100500-й раз вести знов.

4. Кредити величезні та борги по комуналці шалені (тищщу років віддавати вже) — це як петля на шиї в мене давно.

Ну і те, що на просту їжу навідь не завжди вистачає.

О тратах інших річ майже не йде.

5. Obsidian — це повне «ВАУ» — там можливо майже все.

В том числі і це.

Це ж було вже ©
dou.ua/...​rums/topic/56872/#3036788
В тій темі багато корисного в коментарях.

У 22-23 завдяки «ефективним менеджерам» у мене зникла значна частка грошей через різницю курсу

думаю у багатьох особливо останніми роками, адже після 22 року ЗП часто стоїтсь на місці а інфляція двохзначна кожного року, відповідно навіть якщо купуєш одне і те саме то залишок щороку буде меншим.

Рецепт простой:
1. Начать снова смотреть на ценники.
2. Научиться мысленно переводить их в доллары.
3. Сравнивать полученную цифру со своим почасовым рейтом.

Розкладуйте по витратам на окремі рахунки наприклад, як роблять усі європейці. Та в цілому — якщо таке не раз і не два, вам банально не вистачає на ваш стиль життя і ви або зменшуєте росходи, або збільшуєте доходи.
Чарівної гантелі, яка дозволяє накачати мускули як в Арнольда Шварцнегера на піці форми не існує. Це результат довгої і комплексної роботи.

Майже щомісяця.
Але якщо потім сісти і все порахувати, виплати, транзакції і т.д. то все зійдеться. Але всеодно таке відчуття є.

Я мабуть у минулому житті був хом’яком, бо мені реально подобається вести облік доходів і витрат і слідкувати за тим, як з кожним місяцем збільшуються мої вільні ресурси.

Ключові пункти та відповіді на поставлені питання:
— не відчував, що гроші діваються незрозуміло куди десь ще зі студентських років, коли почав отримувати стипендію і добре пам’ятати, на що її витратив
— після універу, з початком роботи почав користуватися додатком для мобільного телефона (Journal costs), який от вже 11+ років допомагає мені слідкувати за доходами і витратами, аналізувати інфляцію та прогнозувати власне фінансове майбутнє. У додатку є зручний імпорт інформації у файл та експорт файлу на новому пристрої. Тож навіть не дивлячись, що за ці 11+ років змінилася вже купа телефонів — додаток мігрує з пристрою на пристрій
— всі дані вношу у додаток ручками, не покладаючись на інформацію з мобільного банкінгу, навіть коли розплачуюся карткою, а не готівкою. Це дуже дисциплінує
— ключовий пункт у всій цій схемі — я завжди жив менше, ніж на 100% свого доходу. Навіть коли був інтерном і отримував 300$ на місяць та жив з батьками — витрачав десь 200-250$, а 50-100 відкладав. Коли став джуном і зп була 750-850$ — жив (вже не з батьками і в іншому місті) на 400-500$, решту відкладав. Потім зп була 1600-1800, але я всеодно жив приблизно на 700-800$ на місяць і т.д. Зараз, маючи середню сеньйорську зп, я в середньому витрачаю щомісяця 1000-1200$, решту відкладаю/інвестую.

Просто в моїй картині світу фінансова свобода має більшу цінність, ніж матеріальні речі чи дорогі хоббі/розваги. Наприклад, на своє авто я накопичив гроші за 3 місяці, а моя квартира коштує трохи більше, ніж моя 1 річна зп. Чи міг би я собі дозволити в рази дорожче авто і житло? Так, звісно, міг би. Але не хочу.

Хороша аналогія тут — це споживання їжі. Хтось їсть фастфуд, ні в чому себе не обмежує, має свободу (у виборі і споживанні їжі), зате важить 120 кг і не може навіть на 2 поверх піднятися без ліфту. А хтось добровільно себе обмежує у їжі, харчується правильно, має спортивне тіло і має іншу свободу — свободу робити своїм тілом все, що хочеться.

Точно така ж ситуація і з грошима. Для когось свобода — це витрачати на все, що хочеться. А для когось — мати достатньо вільних грошей.

Ну і ще одна суперважлива навичка — це вміння казати «Ні»: в першу чергу собі, а ще родичам, друзям, рекламі і т.д. Коли хтось намагається тобі щось продати — ти не погоджуєшся імпульсивно, а спочатку аналізуєш чи реально тобі це потрібно, чи реально воно того варте і цінність, яку ця річ чи ця витрата на щось нематеріальне принесе в твоє життя — більша за ту цінність, яку ця кількість грошей має з точку зору твоєї фінансової свободи. Бо, наприклад, враховуючи мої витрати (приблизно $12к щороку), купівля авто за 36к — це мінус 3 роки вільного життя. З моєї точки зору воно того абсолютно не варте. Не за те мої прапрапрадіди боролися, щоб вийти з кріпацтва і стати вільними людьми, щоб я зараз знову себе закопував у кредитне і корпоративне рабство і був змушений працювати до самої смерті, щоб підтримувати роздутий рівень життя.

1. Ніколи.
2. Блокнот -> Excel -> Wallet App.
3. Не перестав. Не роблю глибоких аналізів, але допомогає у фінансовій дисципліні. Вже десь років 20.
4. Ніякі, бо не випускається за рамки розумного.
5. Нічого. Просто користуюсь за інерцією. Перейшов на Wallet App з метою ще контролювати інвестиції, але воно за законами жанру трохи через сраку.

1. Останні кілька років
2. Якраз перестав вести, хоч вів більше 10 років у Google Sheets
3. Перестав рахувати кожну витрату, а оперувати категоріями і залишками.
4. Доставка і готова їжа
5. Якби воно подавало декларацію; знало, де є податкова знижка; де є запас, який можна безпечно інвестувати (хоча б в ОВДП). Інакше Google Sheets — краще і безпечніше.

Підписатись на коментарі