Коли і якою мовою ви написали свій перший рядок коду?

Спільното, а розкажіть, скільки років було Вам, коли ви написали перший рядок коду? І якою мовою?

Якщо мені не зраджує пам’ять, то мені тринадцятий минало, я пас ягнята за селом писав свій перший ’Hello World’ на С++ (дай Бог йому здоров’я).

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Передруковував текст Pascal ще в 9 класі. Але це не рахується, бо я не розумів нічого.
Свідомо вперше написав програму мовою C# в університеті.

Корвет, Бейсік у ROM / ПОИСК, Turbo Pascal
Десь у 97/98

Радіо 86РК, Бейсік на касеті, 1988

IBM PS/2 з FDD 1.44 та turbo Pascal

MSX Basic на Yamaha. Школа, десь самий початок 90х. Вік 12-13 десь. На ньому ж потім Pascal.

Ось такий:

БК-0010 з Бейсіком на борту. 7 клас, тобто десь 13

ActionScript 3, 2011, і віндовс збірка був fuckyoubill 😆

BASIC на «Корвет» в 1994м году, и Pascal в 1995м.

У 2-му класі написав алгоритм щоб черепашка намалювала квадрат, тобто 4 білі лінії на чорному фоні. Назву тої програми на DOS не пам’ятаю, але там була змога писати команди російською.

Якщо то не рахується за рядки коду, то в 3-му класі написав програму на Pascal, яка виводила на екран якийсь текст та результат арифметичної дії. Фактично, свій перший «Hello world!»

BASIC, ZX Spectrum, 90-какой-то год, точнее уже не помню

Basic, Электроника-60, 86-й

Алгоритмична мова (АЛГ).
1987 рік.
Зошит в клітинку.

Basic на компьютере Мастер (аналог Спектрум) подключенному к телевизору Весна)))

Pascal, ~ в14 років (2010-й)

Не скажу, а то всі подумають, що я дєд-пєрдєд :D

ZX Basic, 1995

Pascal, circa 2006-2007

Паскаль, десь в 1998 році.

Java :) Точніше це був скриптовий рушій BeanShell, що бандлився разом з інтерфейсом до шахового сервера, на якому я в юності грав.

Apple Basic (конечно не на настоящем Apple а на Правец 8С) :)

Ещё был Агат-7, клон Apple II, и Бейсик-Агат, клон Apple Basic.

В начале 90-х. Написал игрушку на Spectrum, которая загадывала число, а игрок угадывал :)

Якись псевдокод з журналу «ЮТ», там було декілька статей про написання алгоритмів. Потім програмки для БЗ-34 який батько приносив з роботи. Ще був PL/1 бо у старшого брата була роздруківка книги по ньому, але це було більше теоретичне знання. Потім був МК-52, «Пошук-1» і понеслось...

Ха, дуже схоже. Код з Техника Молодежи на MK-52, потім Пошук-1

Як ви прийшли до такого вибору у 2015?

То була лабораторна робота в технікумі.

База) Ми в попередньому році у вузі працювали з програмою 99-го року (NetCracker наче називалася)

Паскаль вже був застарілим на 2000.

На початку 2000 розробка під Windows на Delphi була дуже популярна. Навіть ті, хто не вживав Delphi для розробки, памʼятають віконця з помилкою Cannot change Visible in OnShow or OnHide на застосунках, які були написані на ObjectPascal.

Ну якби брехня, може не таким популярним, як 20 років до цього, але точно не застарілим. То, що майкрософт витіснив паскалячі придумавши свою джаву, ну це інша справа, то тут мова йде про сумнівні методи боротьби з конкурентами, а не про застарівання. І як бачимо, пройшло ще 25 років, і паскаль живий, і дотнет живий, ембаркадеро навіть торгову політику не поміняла, і делфі як коштував декілька тисяч долларів, так і коштує. Камон основний конкурент обжектпаскаля, віжуалбейсік, уже перейшов в стан «більше не розробляєм», а обжектпаскаль новий 64 бітний компілятор отримав з розширеним адресним простором.

Ви праві, але я трішки не про те. Паскаль в ті часи масово викладали в ВУЗ-ах. Але в науці і техніці Паскаль не ефективний і його ніхто там серйозно не використовував вже тоді. А вчити потрібно було С i Python. На них вся наука і стоїть замінивши Fortran. Чому форсили аж до 10-х Паскаль для мене загадка.

На них вся наука і стоїть замінивши Fortran

фортран не замінили, його обмазали пітоном, джуліями і іншими ф шарпами, щоб страждання полегшити. В кишках багатьох наукових ліб все так же залишається фортран 77 і фортран 90, просто відпала необхідність його писати, тепер виключно треба його читати вміти.

Чому форсили аж до 10-х Паскаль для мене загадка.

Бо він добре підходить для навчання базі. С для цього не підходить, бо абсолютно поламана бидло мова, з гівнячою документацією і не менш гівнячим ком’юніті, що тоді, що зараз, а нічого іншого мейнстрімного в 80-90х не було. Штуки були або платформоспецифічні як рекс, або ізотеричні як форт, або наукоспецифічні чи галузевоспецифічні як ото ліспи чи ада. Загального призначення мов було мало. Це зараз мов загального призначення, як в собаки блох.

Бо він добре підходить для навчання базі.

Після релізу SciPy, NumPy, Pandas вибір для науки і навчання був очевидним. Хоча відбулося деяке відхилення до Matlab.

в науці і техніці Паскаль не ефективний і його ніхто там серйозно не використовував вже тоді

Трохи використовували, післяфортрановський період — тобто в 90ті коли вже з’явилися x86 але ще не розповсюдилися у нас юнікси, тоді приблизно однаково (це я з свого бачення) використовували паскаль та сі (в тому числі в характеристиках — ефективно/серйозно). Потім вже сі масово пішло, а паскаль десь зачах у штовханині майкрософт домену.

У 9 класі на початку 90-х у школі на спектрумовському Бейсику.

На BASIC, в школі, десь клас 6, на компьютері: «Єлектроніка УКНЦ». У нас в ліцеї було 2 компьютерних класа, один за УКНЦ, інший з IBM PC (286 або 386). До IBM PC нас пустили пізніше. Дома у мене компьютера тоді не було. А перший в своєму житті компьютер я побачив в шаховому клубі, десь у 3му класі. Це був шаховий компьютер, він виглядав як дошка з фігурами і маленьким окошком де компьютер видавав наступний хід: E2-E3

Бейсік на спектрумі, десь в 1999-му або в 2000-му. Що саме вже не памятаю. Мені тоді було тоді десь 14-15 років.

МК-61, а потім Basic на БК-0010 десь в 95му

#include <iostream.h>

int main()
{
  cout<<"Hello World"<<endl;
  return 0;
}
1 вересня 1999 року

Хоча у школі якийсь Basic був, на совкових терміналах, але геть не пам’ятаю, що там було

Бейсік на Спектрумі.. десь 1994-95 рік... програми спочатку на аудіокасетах, потім на дискетах 5,25″

потім назбирав грошей, купив нормальний комп, і програмування закінчилося... це мабуть погано... кудись не туди звернув... усе готове... віндовс, ексель за 1 долар на піратському диску... а код... це треба думати...

15 рочків. Васиц, Macro-11 (асеблер на PDP-11)

МК-54. А потім Basic, Pascal, Fortran, PL/I, dBase, FoxPro.

Якщо повноцінна мова , то Q-Basic — не пам’ятаю чи то був квіз чи то щось типу графіки (кольорові кружечки , прямокутники )

Факторіал мовою калькулятора МК-54.

Можливо, посадка?

Впевнений, що останній рядок коду буде написаний англійською.

МК-52 — шкільні роки. Далі Basic + машинні коди для БК 0010...
Цікаво що зараз (через 35 років) пишу разом з ШІ на трьох мовах nodejs, vanilla js та якась database (ще не обрав) А ще щось там накодити можу ще на java php+mysql та останнім часом python.

пишу разом з ШІ на трьох мовах nodejs, vanilla js та якась database

на 4-х — ще й англійській 😄

Я балакати можу — але дуже повільно. Все одно що німий. Тому на роботу не беруть. А ще на слух не сприймаю бо не запамятовую блискавично все й одразу. Отакі софт скіли. Для гарного спілкування мені потрібен інформаційний посередник, що зберігає інформацію протягом довгого часу. Наприклад — текстовий файл. Швидко спілкуватися то зовсім не моє.

то був референс що якщо node.js вважати мовою, то з таким успіхом JS це англійська і її можна порахувати окремо :)

Ось зробив кістяк не на мові. Навайбив. Будуть ще зауваження якісь? my-snake-game.onrender.com

Basic, 1991, ZX Spectrum :)

Звісно, Basic та трошки Pascal у школі, старші класи, десь наприкінці страшних голодних та бандитських 90-х (рік 1996-98).

Тоді ж приблизно і калькулятор інженерний мені батьки купили — Електроніка МК-54 чи МК-61 (точно не пам’ятаю — його, на жаль, вже давно нема) — теж трошки по «Юному Техніку», здається, попрограмував.

Fortran, 1988

Pascal, 1997 рік.

це ж не мова програмування о.0

ой ну ви і душнітє)
Паскаль в 2004

Машинний код програмованого мікрокалькулятора МК-61

Мовою С у 17 років

Пам’ятаю, як загуглила: «Що таке компілятор?». А мені Вікіпедія каже: «Компілятор — це програма, яка компілює.» 🤯 Кілька тижнів пішло щоб розібратися

Ну... якщо рахувати комп’ютер, то це Turbo Basic, мені було приблизно 14 років в школі, 1990. А якщо брати калькулятор МК-52, то це ще мінус 1-2 роки, машинні коди.

А якщо в нього ще блок пам’яті до МК-52 був додатковий...

Скоріше зовнішня пам’ять, куди можна було записати сім ігор :-) А так захотів пограти — набери програму. Поки набираєш, зрозумієш як вона працює.

якою мовою?

Українською!

Підписатись на коментарі