Чого мій стартап НЕ досяг у 2025 — і як ми це виправлятимемо в 2026

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

До кінця року залишилося 2 дні. І, чесно кажучи, ми багато чого не досягли.

Не заробили стільки грошей, скільки планували. Не виросли до тих цифр, які відбирають в інвесторів дар мови. Не вийшли в публічний реліз, хоча продукт повністю готовий. Не підкорили всі ринки, які хотіли, не не не не не не...

Та чи всі «не» насправді поразки?

Я б могла зараз писати про «успєшний успєх» і те, які ми круті: як перевиконали всі KPI, як несемось «за планом» і чому ми «на правильному шляху». Але це ви й так побачите в своїх LinkedIn-стрічках та Instagram. Я ж поділюся тим, чого ми НЕ зробили, чим це обернулося і як плануємо це розрулювати.

Додаю веселеньке фото наших 1:1, бо далі буде не так весело :)

Ми НЕ масштабували команду

На початку року я думала, що крутий стартап = зростаюча команда. Що нам потрібно наймати, наймати, наймати.

Мабуть, я повелась на фільми про стартаперів, бо зараз так не вважаю.

На дванадцятому місяці існування стартапу в core-команді Connecto працює 4 людини:

• я (фаундерка/CEO);
  • співзасновник/CMO;
  • CTO;
  • проджект-менеджер.

Усі інші задачі покриваються підрядниками, які залучаються для виконання певного скоупу робіт. Думаю про цю структуру вже пару місяців — і вона мені почала подобатись.

Ми не витрачаємо гроші на людей «про запас». Ми не придумуємо таски, щоб хтось «не сидів без діла». Ми не маємо лютого зарплатного burn rate, який вганяє в борги.

Натомість ми можемо швидко адаптуватися і залучати людей, коли це потрібно — і краще планувати майбутнє.

І так, одна з важливих подій, якою закриваємо рік: співзасновник Connecto Данило Орлов з грудня перейшов у стартап на full-time — і це був свідомий вибір, а не спроба «виглядати як справжній стартап». Я поки що працюю у стартапі + в Headway — і всім ок. Нам ок, клієнтам ок, інвесторам ок.

Ми дійшли до того, щоб процеси працювали ДЛЯ НАС, — а не так, як «повинно бути», — і це справді топ.

Ми НЕ захопили світ

На початку року цілі були дуже амбітними: Україна, Польща, Албанія, Італія, можливо Балкани...

Реальність: Connecto зараз працює в Україні та Польщі. Більше ринків в перший рік ми просто не потягнули.

У нас була крута можливість вийти на ринок Албанії. Контакти є, інтерес є, умови співпраці теж класні. Але ми пріоритизували розвиток продукту так, що це довелося відкласти.

Фокус виявився дорожчим за амбіції. Краще добре працювати на двох ринках, ніж погано — на п’яти. Краще мати 50 задоволених клієнтів в Україні й Польщі, ніж 150 незадоволених по всьому світу.

Масштабування в Європі — in progress. Зараз робимо все, щоб наші клієнти кайфували. Далі — більше, але з правильними акцентами. На щастя, вже ловимо бізнеси, які прийшли за рекомендаціями друзів — і для нас це дуже сильний сигнал

Проєкт на шляху до своєї першої сотні юзерів. Очікування на початку року: «До кінця 2025 матимемо 100+ платних клієнтів!» Що усвідомили за рік: при кратному збільшенні клієнтів сиплеться операційка → треба було латати дірки на ходу або брати паузу.

Але й у паузах були свої плюси. Під час однієї з них ми заклали фундамент для крутих партнерств.

Одне з них стало реальністю буквально тиждень тому — ми почали співпрацю з великим гравцем, який інтегрує в готельний бізнес, ресторани та СПА інтерактивних асистентів. Це дійсно win-win історія і багато перспектив для нас обох. Тож важливіше за швидке зростання виявилося стійке зростання. Та його результати оцінимо вже у 2026.

Ми НЕ закрили раунд

Так, у серпні ми отримали $25,000 від Українського фонду стартапів, набравши найбільшу кількість балів серед конкурентів — і це було неймовірно.

Так, зараз тривають переговори з двома потенційними інвесторами. Інтерес є, спільні плани обговорюються. Але до кінця року залишилось декілька днів, а гроші на рахунок не зайшли — тож ціль не досягнута.

Чи засмучена я? Та все норм!

Що будемо робити? Покриємо burn з власної кишені. На щастя, він у нас мінімальний, тож відсутність інвесторських грошей некритична (а при нашому MoM Growth все буде ок).

Плюс я вже відмовлялася від інвестицій, коли бачення майбутнього не збігалося. Вірю, що краще йти повільніше з правильними людьми, ніж швидко, але з тими, хто тягнутиме в протилежний бік — і потім розірве на шмаття.

Звісно, запаси мати треба, та перше правило стартапу — grow or die — а помирати ми не збираємось точно.

Ми НЕ вийшли в публічний реліз (і це свідомий крок!)

Це найбільш парадоксальне «НЕ» цього року. Насправді для публічного релізу вже все готове:

• Connecto підключається до клієнтських CRM-ок й синхронізує дані.
  • Дозволяє менеджерам підключатися в будь-який момент і відповідати вручну, якщо в цьому є потреба.
  • Має пам’ять про розмови з лідами, вміє їх кваліфікувати, обробляти та закривати, а не веде діалог втупу по сценарію й ламається, коли клієнт не йде за прописаною логікою.
  • Викотив аналітику для покращення клієнтського маркетингу.
  • Має зручну платіжку.
  • Інтегрується в Telegram, Instagram, віджетом на сайт.

Але ми не запустилися й продовжуємо заводити клієнтів вручну. Чому?!

Після Web Summit ми отримали таку хвилю клієнтів і заявок на партнерства, що ледве встигали їх обробляти. Щойно закінчили з Web Summit, опублікували перше публічне демо продукту. За 12 днів його подивилися більше 200 разів — і нам довелося знову створити чергу на 3 тижні для підключення всіх охочих.

Закінчили 24 грудня — куди ж тут релізитись? Перенесли, бо Різдво + Новий рік + закриття року + бізнеси зосереджені на Q5.

Перенос релізу підсвітив нам два моменти. Як завжди, один гарний, а другий... цікавий.

Гарний: бізнеси хочуть те, що ми робимо. Треба продовжувати робити!

Цікавий: mass adoption агентів не існує. Ні в Україні, ні за кордоном. Людей треба вчити, як це працює — особливо нетехнічних. Цим і будемо займатися, доки всі святкують Різдво та Новий рік :)

А ще ми отримали купу use-кейсів та фідбеків, тож докрутимо за «канікули» ще пару фіч. А запуск відбудеться на початку 2026, коли всі повернуться після відпусток з новими силами захоплювати світ.

Ми НЕ побудували ідеальні процеси

Багато речей ми фіксили на ходу.

Часто ми не встигали відновлюватися між спринтами. Іноді відчували, що все горить. Іноді здавалося, що про*рали важливі речі. Часом так і було.

Але ми встигали виживати й деліверити те, що обіцяли, — і це рухало вперед.

Бо виживання — перший крок до перемоги. Стартапи не помирають від недосконалих процесів, але помирають від того, що зупиняються. Ми ж такого дозволити собі не можемо — та й не плануємо зовсім.

На одній з найважливіших демок року в нас тупо «лягла» техніка... але нічого, клієнт зайшов в тріал, попрацювали в робочій групі й потім перейшов на тариф

Ми НЕ здалися (хоч конкурентів стає більше кожного місяця)

Кількість AI-агентів для бізнесу росте, як кількість розробників Telegram-ботів у 2018.

Кожного тижня з’являється новий конкурент і каже, що саме він підкорить світ. Я заходжу на їхні сайти з думкою «Зараз подивимось, що ж неземного ви пропонуєте». Але найчастіше бачу класику:

• агенти вміють підключатися до 100500 CRM-ок, але не відпрацьвують очевидну мету бізнесів — заробляти гроші;
  • красиві картинки архітектури, але нема сценаріїв, як це використовують в реальному житті;
  • аналітика «для галочки». Графіки є, що вони дають клієнту — питання;
  • складні налаштування, не розраховані для звичайних людей. Temperature, max tokens, системні промпти... є відчуття, що головна мета конкурентів — змусити людей витратити якомога більше часу, щоб гуглити, що воно таке, — але ж очікування юзера геть інші.

Чесно — у нас тут є фора, і ми про неї знаємо. Більшість конкурентів — це технарі. Вони викочують «ідеальні» продукти, але багато чого пропускають в бізнес-логіці — і в клієнтській, і у своїй. Часто не розуміють, як це продавати. Як упаковувати. Як робити так, щоб клієнт прийшов, побачив цінність і залишився.

Ми віримо, що до кінця 2026 року виживуть не всі, а наш проєкт залишиться серед сильних.

То що ж вийшло в результаті

2025 рік — це рік запуску Connecto. Враховуючи 2 півоти за 8 місяців, зміну ICP та бізнес-моделі, можу констатувати, що ми виконали найважливіше завдання стартапу — вижити. І при цьому завели в продукт ~50 клієнтів.

Ми навчилися рахувати кожне рішення

На початку року я казала «так» будь-якій можливості:

— Новий ринок?
— Давайте!
— Нова фіча?
— Чому б ні!
— Ще один партнер?
— Ну звісно!!

Зараз кожне рішення проходить через фільтр:

• Чи приведе це нас до відчутного зростання?
  • Чи маємо ми ресурс зробити це якісно?
  • Чи збігається це з нашою стратегією і поточними запитами клієнтів?

Якщо хоч на одне питання відповідь «ні» — ми думаємо двічі. І відмовляємося — навіть якщо важко.

Ми побачили, де реально цінність — і як дати її швидко

Цей рік навчив нас не будувати продукт «для всіх». Ми відмовилися від фіч, які звучали круто, але не вирішували проблем.

Натомість зосередилися на тому, що працює і приносить клієнтам гроші:

• кваліфікація лідів;
  • консультування, обробка заперечень, закриття угод;
  • автоматизоване призначення зустрічей;
  • автоматизація повторюваної комунікації.

І це все — у простому інтерфейсі. Бо простота переможе — і ми це розуміємо.

Ми прийняли, що деякі «плани» були ілюзіями

На початку року в мене був дашборд з назвою «Плани-цілі 2025». Там було багато красивезних цілей. Багато з них були видалені або перенесені.

Перша думка, коли я переглядала дашборд востаннє: «Я недостатньо попрацювала...»

Але зараз бачу, що у 2026 році цілей має бути значно менше — і вони з’являться не лише з амбіцій, а й з розуміння реальності, в якій ми знаходимось.

Зараз я ліпше розумію, що нам потрібно, скільки це коштує і скільки часу займе. І це набагато цінніше за ту «візуалізацію прекрасного», яка в мене була рік тому.

Я переконалася, що працюю з найкращими

Цей рік був нелегким. Але є дещо, що тримало мене у 100% випадків — люди. Співзасновник, який перейшов на full-time не тому, що «треба», а тому, що вірить + готовий перебирати всі шляхи до скейлу. CTO, який гарує вечорами, по вихідним та святам — тому що бачить, як це бустить бізнеси. Project manager, яка організовувала хаос і допомогла нам кристалізувати бачення себе.

Партнери, які вірили в нас навіть тоді, коли ми самі сумнівалися. Клієнти, які писали: «Ого, ви це вже реалізували? Дякуєм!»

Немає слів, щоб описати, як я ціную цих людей. І намагатимусь робити все можливе, щоб наш спільний 2026 був класний.

А у вас який настрій на кінець року? Готова читати критику, підтримку й ваші висновки. Пишіть, чого досягли й НЕ досягли. Хвилинка ниття — і знову в бій 💪

Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.

👍ПодобаєтьсяСподобалось5
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Прочитав статтю. Проект виглядає адекватно. Розуміння задач, підходів, ніби, вірне. Вигорить чи ні — ніколи передбачити не можна. Але ідея перспективна, прогрес є, команда, з опису, ніби норм. Тому в цілому — плюс.
І таки, коли проект масштабується в два рази — складність його зростає в 5-10 разів, умовно.

Дякую за підтримку! І з прийдешніми святами🎄

Дякую, що поділились цим досвідом. Дуже чесно! Успіхів у 2026 💪

Дякую, що прочитали — і за теплі слова! Навзаєм! 🎄

Що усвідомили за рік: при кратному збільшенні клієнтів сиплеться операційка → треба було латати дірки на ходу або брати паузу.

Тобто не так все ідеально як написано на сайті, де сказано що все піднімається за 10 хв без технічних знань? )

Таки не так все просто, і треба щось тюнити то тут то там для кожного клієнта, постійно щось підкручувати )

Трішки нижче відповідала на це питання й ділилася, як ми це опрацювали)

при кратному збільшенні клієнтів сиплеться операційка → треба було латати дірки на ходу або брати паузу

А чому? Ви якісь послуги руками робите? Чи навантаження на підтримку? Якщо немає користувачів, то яка в вас «операційка»?

Ви на питання не відповіли.

На яке?) Ви пишете:

Якщо немає користувачів, то яка в вас «операційка»?

У статті написано, що в продукті є ~50 клієнтів) Але ви робите припущення, яке в принципі не відповідає дійсності — і, грунтуючись на ньому, ставите питання. Навіть не знаю, як на таке відповідати)

res.cloudinary.com/...​/kp2mwvfrgqxpd7oxmhuz.png

Ви пишете:

при кратному збільшенні клієнтів сиплеться операційка → треба було латати дірки на ходу або брати паузу

Я запитав:

А чому? Ви якісь послуги руками робите? Чи навантаження на підтримку?

Дякую за конструктив)
Оскільки наразі ми не відкрили публічний доступ до платформи, кожен клієнт так чи інакше заходить у продукт через команду:

— демо (при чому іноді їх може бути кілька, бо на першій зустрічі нашим клієнтам приходять ще ідеї, як нашим продуктом може скористатися суміжний відділ) —> тоді ми додатково зустрічаємося з представниками цього відділу, щоб розібрати їхній use case і одразу показати, що є в кабінеті Connecto

— робочі групи. Донедавна ми створювали робочі групки з абсолютно кожним нашим клієнтом. Для нас це був класний спосіб:
— швидкого збору фідбеку
— валідації майбутніх фіч
— оперативного реагування на будь-які питання

— підтримка

З часом ми оптимізували ці процеси. Як мінімум, записали публічне демо, яке вже подивилося 160+ унікальних юзерів: www.loom.com/...​ef326432c8fc9d7bd757843da

Після нього до нас почали стукатися люди, які вже отримали уявлення про продукт і були готові його підключати. Тож ми заощадили чимало часу на тому, що не знайомили їх з продуктом, як на першій зустрічі.

Також розробили для себе певний функціонал, який дозволить швидше і легше сапортити клієнтів)

Ну і готуємо все, щоб при відкритті посилання на платформу для всіх у нас все працювало ідеально 🥳

Дякую, це саме те що я хотів почути. :)

Я самостійно все організував завдяки тому що дуже добре вмію користуватись AI, фактично ChatGPT замінив мені команду. Починався як стартап, а вийшов на ринок США. Тепер включають в глобальні бази такі як: Vendelux і Lusha.

Тішуся, що у вас все виходить!)

Наївно думати, що інші не вміють добре користуватися AI.)
А бабло приносить? Без грошей — то не бізнес.)

Цікаво, а якщо брати інвестмент все ж таки — наскільки мінорітарії зможуть тягнути у протилежний бік ? По ідеї якщо вам хтось дав 200к за 10% щось я маю сумніви що там буде право голосу з точки зору управління компанією. Т.е все ще можна буде робити все що заманеться. Чи я не правий ?

Також якщо ви нас балуєте апдейтами такими часто, то багато людей будуть раді почути про фінансові показники певно.

Вам ніхто притомний не видасть закриту інформацію, яка до IPO чи продажу оберігається як сувора комерційна таємниця. А так — дівчина робить одну з головних помилок стартаперів, марнує маркетингові зусилля на інших стартаперів чи ІТ-шників на різних злетах стартаперів і т.д. Це не має жодного сенсу тому що виходити треба на покупця чи інвестора, дивлячись від фази розвитку. У відповіть має — хейт, бо програмістам якщо презентують продукт чи стартап, це завчай засоби розробки. Інакше це або просто не цьольова аудиторія, або ще гірше ви самі зливаєте конкурентам щось своє. Цільова аудиторія — теж не аби який попало сейл, а лиця приймаючи рішення, оскільки йдеться про корпоративний ринок де править бал Salesforce із своїм CRM, або Bitrix 24 на нашому ринку, та він вивалився. Тут з B2B мені сподобалась історія із 1C — коли головних бухгалтерів і власників які купили ліцензію, возили на конференції і навчання на курорти Туреччини та Чорногорії коштом 1С.
Ну і ще є 10 класичних помилок від Гая Кавасакі — www.youtube.com/watch?v=IBt_z2ZZSLI От якраз він каже, ніколи не масштабувати команду — доки в цьому нема наявної потреби, це прямий шлях отримання касового розриву і купи проблем.

дівчина робить одну з головних помилок стартаперів

1. ДОУ вже давно не сайт лише для інженерів.
2. Згадка на ДОУ дає трафік на сайт з довгим хвостом.
3. Стартап це і є шлях дія-помилка-знання.

Да я читав пітч, там в цілому усе прозоро насправді проблематика ясна. А от як потенційний ангельський інвестор я бачу от таке, при чому там ШІ прямо на макретинговій картинці пише про воронку продажів
www.bitrix24.ru/...​0w.png.webp?1766658333909
І у мене постає масса питань, чі вартує в це вкластись — бо в очевидь, це червоний океан конкуренції. Там би порахувати — скільки мінімально треба щоби вийти на ринок із достатньою ємкістю, щоби отримати прибуток з конкурентною пропозицією.
При тому розумний ШІ каже що на ринку Польщі лідують : Salesforce, HubSpot та Pipedrive Також є польска Livespace. І для них ціле море ШІ агентів, при чому готових які вже на ринку. Так само море BI тулів і т.д.

Ви праві: ринок CRM і sales-платформ перенасичений, тому Connecto не конкурує з Salesforce/HubSpot/Pipedrive/ваш варіант. Ми конектимося з цими CRM-ками, щоб передавати дані, але не маємо на меті замінити їх)

Наш фокус — AI-агенти, які вбудовуються поверх існуючих систем або працюють автономно, закриваючи конкретні операційні болі)

Ми працюємо в сегменті, де цінність створюється не відомістю платформи, а швидким ROI від автоматизації одного конкретного процесу. У нас купа клієнтів, які, наприклад, сиділи на Binotel, де через віджет комунікувала жива людина з 8:00 до 17:00, а далі заглушка.

У такої компанії як Binotel точно є ресурс створити крутий функціонал, але чомусь їх на ринку цінують не за це)

В таких кейсах AI-агент не «замінює систему», а працює з ботлнеками: відповідає 24/7, фільтрує запити, передає тільки релевантні ліди менеджерам і зменшує вартість обробки одного звернення.

Крім того, великий пласт нашої роботи з клієнтами зараз — процес вибору ніш, де ми можемо дати максимальну цінність, заглибитися в сценарії/use cases та стати для них рішенням № 1 (і НЕ стати «ще одним універсальним інструментом»). Іноді ми відмовляємо клієнтам, тому що кристалізуємо себе як продукт — і бачимо, що очікування одне від одного на певному етапі не співпадатимуть — і це ок, бо продукт «для всіх» часто стає продуктом ні для кого.

Цей океан, може, й червоний, але найбільшої рибини в ньому поки що немає. Але це тимчасово)

ей океан, може, й червоний, але найбільшої рибини в ньому поки що немає.

Agenetforce ? Інше питання ціни, як ми знаємо більшість бізнесів до 90% усеодно не має CRM, софту. 64% усіх бізнесів використовують exel, ще 29% використовують блокноти зошити і інший папір і 24% взагалі не ведуть ніякого процессу підтримки комунікації із клієнтами. Рівень обізнаності більшості безнісів по питанням СRM як процессу — дуже низький.
Тим не менеше, це за тим же Кавасакі — взяти дуже великий ринок і сподіватись, що з нього буде легко взяти 1%. А насправді його буде взяти вкрай важко і дволі дорого, через маркетингові можливості конкурентів. З тими же освітніми программами від Salesforce, программами сертифікації, купи партнерки по ресцеллу, величезній купі маркетингових матеріалів і т.д. Bitrix24 — по суті адаптація цієї робочої на заході бізнес моделі на ринок колишнього СРСР. Як рекомендувало ціла купа бізнес експертів — найбільш робоча бізнес модель, на ринку колишнього СРСР, копіювання і адаптація робочих бізнес моделей. Але ринок ЄС, він зовсім інший. Тому і постає питання — скільки треба ? І напевно на цьому ринку для виходу в окупність питання йде вже на мільйони капітало вкладень, треба рахувати. Маржинальність і т.д. в принципі під питанням.

як ми знаємо більшість бізнесів до 90% усеодно не має CRM, софту. 64% усіх бізнесів використовують exel, ще 29% використовують блокноти зошити і інший папір і 24% взагалі не ведуть ніякого процессу підтримки комунікації із клієнтами.

Для Connecto це не є проблемою, оскільки все, що відбувається з клієнтами всередині Connecto виводиться на дашборд в особистому кабінеті. Дублюю частину цього дашборда:

res.cloudinary.com/...​/f0icg0dnc4z4xlhp63lu.png

Далі бізнес може перенести це в CRM-ку, вивантажити в excel чи роздрукувати і вклеїти у свій блокнот — ми підлаштовуємось під будь-який сценарій, який використовує юзер)

www.bitrix24.ru

Навіщо ви посилання на *.ru додаєте?

Тому що нейромережі до спини, на що давати лінки

Вітаю! Дякую за коментар) Не буду вдаватися e високі матерії, але хочу зафіксувати і підтвердити думку нижче — DOU вже давно читають не лише програмісти)

Щодо «злиття інфи конкурентам» — я не кажу нічого такого про продукт, чого вони не можуть побачити на демо (а конкуренти часто з’являються на демо і їх дуже видно, бо вони ставлять специфічні питання, які звичайному ліду не спадають на думку).

Щодо «Salesforce править балом»: наразі не можу погодитися, бо бачимо у клієнтів багато різних вподобань по CRM-кам)

Щодо порали Кавасакі «ніколи не масштабувати команду, доки в цьому немає потреби» — виходить, що ми саме так і зробили)

Зазвичай інвестори не заходять з думками «тягнути компанію в інший бік». Якщо стратегія чи підхід фаундерів їх не влаштовують, до інвестицій просто не доходить)

У кейсі, який ви описуєте (умовно $200k за 10%), інвестор, звісно, отримує місце в борді та право голосу, але на цьому етапі контроль усе ж залишається за фаундерами. Звісно, сценаріїв існує багато, та для нас у Connecto важливо не вибудовувати таку структуру, де інвестори можуть визначати напрям розвитку одноосібно й безапеляційно.

Щодо фінансових показників — вони важливі, але не такі цікаві, щоб про них можна було писати матеріали для медіа (навряд чи редакції таке братимуть на публікацію).

Є загальна к-сть юзерів, є частка платних + середній чек — цього достатньо, щоб ангельський інвестор оцінив базову картинку й сторони перейшли до обговорення подальших стратегії та масштабування.

Зазвичай інвестори не заходять з думками «тягнути компанію в інший бік». Якщо стратегія чи підхід фаундерів їх не влаштовують, до інвестицій просто не доходить)

Майже завжди так відбувається, тому якщо є можливість бутстапінгу — той же Кавасакі рекомендує саме бутстрапінг. Скажімо Пітер Тіль змінив бізнес модель The Facebook майже докорінно. Ілан Маск — по факту позбувся фаундерів Testla Мартіна Ебергарда, та Марка Тарпеннинга і змінив бізнес модель, на бізнес сегмент з першочергової ідеї «народного електромобіля». Самого Маска так само пішов з Pay Pal свого часу — вже Пітер Тіль, там було в принципі вороже поглинення і софт X просто замінили на власне Pay Pal.
Чому так ? Переше правило бізнесу, за Клайдом Монро — оберігайте свої інвестиції. Тому як ви взяли у когось гроші під бізнес — ви автоматично стали залежними в прийнятті рішень. І не завжди це погано, бо той у кого вже є гроші і їх дає — часто краще розуміється. Коли у вас залишається може 5%, то вам і взагалі будуть диктувати умови як просто найманому менеджеру. Між іншим, так сталось із раннім Стівом Джобсом — його звільнили з Apple, бо компанія була створена на гроші інвесторів і рішення приймала рада директорів — від інвесторів, зокрема і прямо в інтересах IBM бо ті застосовували методи викупу акцій задля входу в цю раду директорів і протидії конкурентам таким чином.
Пояснення від Кавасакі youtu.be/IBt_z2ZZSLI?t=1408

Вам повезло что Вам грант дали. А до меня очередь не дошла (написали подавайтесь в будущем) но и без него я свой MVP выпустит и тоже проблем много. Пока по результатам в нынешней ситуации развивать в IT свой проект практически не реально — это факт

повезло

банально вписывается в программу «импорто-замещение». Продукт явно c закосом под Bitrix24. А тут работает уже только китайско-microsoft подход, с скоросным клонированием CP/M (QDos — quik and dirty operating system перекупленый клон, он же Pc DOS и Ms DOS), Word Perfect (Word), Lotus 1-2-3 (Excel), Windows 9x и Windows NT — продукт партнерки с Apple и IBM. Правда там новое начальство и в Applе и в IBM выкинуло Microsoft как из Macintosh так и OS/2. И сами направили их в руки японцев и «желтых сборщиков» (Asus и Acer).
Однако смысл тот же выйти с продуктом аналогичным по возможностям, хоть и багливым и плохо от тестированным но с гораздо меньшей ценой, а еще лучше раньше конкурентов. И захватить рынок в близко монопольное положение.

Ми не створюємо CRM і не косимо під Bitrix24 чи будь-яку іншу CRM, а свідомо беремо окремий сегмент задач (консультування/кваліфікація ліда/продаж чи запис на демо/сапорт), який в умовних бітріксах вирішується неефективно.
Ми можемо передавати дані про лідів в CRM своїх клієнтів, але ми не маємо на меті відмовити їх від користування своїми CRM.
Ми, Connecto, конектимося з усім, чим наші клієнти ВЖЕ користуються, а не вмовляємо їх кудись перейти)

Вітаю! Дякую, що поділилися. Грантова історія не така легка, як здається: від моменту подачі заявки до пітч-дня спливають місяці; від моменту подачі заявки до зарахування коштів спливає не менше пів року.
В момент, коли Фонд приймає заявку, ніхто не гарантує, що після пітча буде грант (адже на пітчі ви зустрічаєтеся з 10-15 конкурентами), тому можна очікувати пітч 4-5 місяців і піти ні з чим. Але це реалії, які треба прийняти.
Ви дивилися інші програми, подавали ще кудись заявки? На щастя, право спробувати ніхто забрати не може.

Я пробовал, правда немного, по-заниматся с зарубежными фондами и сайтами по привлечению инвестиций — все сложно.Приложение просто тонет в массе других «продуктов». Это отдельный вид работ.Мне для проекта с готовым MVP «край» не хватает продвижения и маркетинга. Еще из интересного после выхода продукта я неожиданно столкнулся с неимоверным количеством .... ботов самого гугла. Вообщем если у кого то есть маркетологи с инвестициями можете мне в личку написать. А в целом всем удачи кто делает что то свое!

Погоджуюся на 100% з тезою про те, що класного технічного продукту замало, щоб в принципі конкурувати. Якщо фаундер (чи команда) не вміє його продавати (або не має на це ресурсу), то світ може так і не дізнатися про нього. При цьому більш слабкі продукти конкурентів «летітимуть», бо працюватиме маркетинг.

А в чому полягає концепт вашого проєкту?) Лишіть коротенький опис, може, тут знайдеться ваш маркетолог 🤞🤞🤞

неимоверным количеством .... ботов самого гугла.

можно ставить точку и фиксировать убыток (Фактическая емкость рынка, Доступная емкость рынка). Если на рынке в сегменте Big Tech, то там разве что гос программа типа Li Mux и т.п. Просто нет даже статистических шансов, в лучшем случае враджебное поглощение если у продукта есть или фитчи или интересная аудитория.

Убыток ставить рановато ибо я делал пре-пре-маркетинг но гугл боты это конечно нечто Никогда не думал что у них там так... Причем они стоят фиксировано по всем странам — четко по аналитике видно

Чого тільки люди не роблять аби тільки не працювати. Створюють стартапи, пишуть статті на доу, коментують на доу...

Це ж очевидно , по працювати ефективно 3-5р продати стартап та забезпечити себе матеріально на все життя . Чи є альтернатива працювати на галері 10-15років без права долі прибутків компанії ?

Це якщо в цьому стартапі працювати. Але чого люди тільки не роблять щоб не працювати...

Цікаво, що у вашому понятті «працювати»? Закритися в гаражі і героїчно «пиляти продукт 3 роки», не показуючи його світу (а потім розчаруватися, що він нікому не потрібен)?

«Писання» на DOU — класний спосіб отримати фідбек від ринку швидко й покращити свій продукт, а це — одна з найголовніших jobs стартапера)

Думаю ДОУ це трохи не ваша ЦА. Тут похвалять або покритикують та нічого не куплять.

Не хочу здесь афишировать и статьи писать. Если кто то реально с маркетингом может помочь в личку напишите. Приложение в сторе опубликовано, сайты-лендинги присутствует а вот продвижением заниматься банально некому

Now look at them yo-yos, that’s the way you do it
You play the guitar on the MTV
That ain’t workin’, that’s the way you do it
Money for nothin’ and your chicks for free
.....
We got to install microwave ovens, custom kitchen deliveries
We got to move these refrigerators, we gotta move these color TVs
www.youtube.com/watch?v=9oI6yClWr-E

Підписатись на коментарі