Чого мій стартап НЕ досяг у 2025 — і як ми це виправлятимемо в 2026
До кінця року залишилося 2 дні. І, чесно кажучи, ми багато чого не досягли.
Не заробили стільки грошей, скільки планували. Не виросли до тих цифр, які відбирають в інвесторів дар мови. Не вийшли в публічний реліз, хоча продукт повністю готовий. Не підкорили всі ринки, які хотіли, не не не не не не...
Та чи всі «не» насправді поразки?
Я б могла зараз писати про «успєшний успєх» і те, які ми круті: як перевиконали всі KPI, як несемось «за планом» і чому ми «на правильному шляху». Але це ви й так побачите в своїх LinkedIn-стрічках та Instagram. Я ж поділюся тим, чого ми НЕ зробили, чим це обернулося і як плануємо це розрулювати.
Додаю веселеньке фото наших 1:1, бо далі буде не так весело :)
Ми НЕ масштабували команду
На початку року я думала, що крутий стартап = зростаюча команда. Що нам потрібно наймати, наймати, наймати.
Мабуть, я повелась на фільми про стартаперів, бо зараз так не вважаю.
На дванадцятому місяці існування стартапу в core-команді Connecto працює 4 людини:
- я (фаундерка/CEO);
- співзасновник/CMO;
- CTO;
- проджект-менеджер.
Усі інші задачі покриваються підрядниками, які залучаються для виконання певного скоупу робіт. Думаю про цю структуру вже пару місяців — і вона мені почала подобатись.
Ми не витрачаємо гроші на людей «про запас». Ми не придумуємо таски, щоб хтось «не сидів без діла». Ми не маємо лютого зарплатного burn rate, який вганяє в борги.
Натомість ми можемо швидко адаптуватися і залучати людей, коли це потрібно — і краще планувати майбутнє.
І так, одна з важливих подій, якою закриваємо рік: співзасновник Connecto Данило Орлов з грудня перейшов у стартап на full-time — і це був свідомий вибір, а не спроба «виглядати як справжній стартап». Я поки що працюю у стартапі + в Headway — і всім ок. Нам ок, клієнтам ок, інвесторам ок.
Ми дійшли до того, щоб процеси працювали ДЛЯ НАС, — а не так, як «повинно бути», — і це справді топ.
Ми НЕ захопили світ
На початку року цілі були дуже амбітними: Україна, Польща, Албанія, Італія, можливо Балкани...
Реальність: Connecto зараз працює в Україні та Польщі. Більше ринків в перший рік ми просто не потягнули.
У нас була крута можливість вийти на ринок Албанії. Контакти є, інтерес є, умови співпраці теж класні. Але ми пріоритизували розвиток продукту так, що це довелося відкласти.
Фокус виявився дорожчим за амбіції. Краще добре працювати на двох ринках, ніж погано — на п’яти. Краще мати 50 задоволених клієнтів в Україні й Польщі, ніж 150 незадоволених по всьому світу.
Масштабування в Європі — in progress. Зараз робимо все, щоб наші клієнти кайфували. Далі — більше, але з правильними акцентами. На щастя, вже ловимо бізнеси, які прийшли за рекомендаціями друзів — і для нас це дуже сильний сигнал
Проєкт на шляху до своєї першої сотні юзерів. Очікування на початку року: «До кінця 2025 матимемо 100+ платних клієнтів!» Що усвідомили за рік: при кратному збільшенні клієнтів сиплеться операційка → треба було латати дірки на ходу або брати паузу.
Але й у паузах були свої плюси. Під час однієї з них ми заклали фундамент для крутих партнерств.
Одне з них стало реальністю буквально тиждень тому — ми почали співпрацю з великим гравцем, який інтегрує в готельний бізнес, ресторани та СПА інтерактивних асистентів. Це дійсно win-win історія і багато перспектив для нас обох. Тож важливіше за швидке зростання виявилося стійке зростання. Та його результати оцінимо вже у 2026.
Ми НЕ закрили раунд
Так, у серпні ми отримали $25,000 від Українського фонду стартапів, набравши найбільшу кількість балів серед конкурентів — і це було неймовірно.
Так, зараз тривають переговори з двома потенційними інвесторами. Інтерес є, спільні плани обговорюються. Але до кінця року залишилось декілька днів, а гроші на рахунок не зайшли — тож ціль не досягнута.
Чи засмучена я? Та все норм!
Що будемо робити? Покриємо burn з власної кишені. На щастя, він у нас мінімальний, тож відсутність інвесторських грошей некритична (а при нашому MoM Growth все буде ок).
Плюс я вже відмовлялася від інвестицій, коли бачення майбутнього не збігалося. Вірю, що краще йти повільніше з правильними людьми, ніж швидко, але з тими, хто тягнутиме в протилежний бік — і потім розірве на шмаття.
Звісно, запаси мати треба, та перше правило стартапу — grow or die — а помирати ми не збираємось точно.
Ми НЕ вийшли в публічний реліз (і це свідомий крок!)
Це найбільш парадоксальне «НЕ» цього року. Насправді для публічного релізу вже все готове:
- Connecto підключається до клієнтських CRM-ок й синхронізує дані.
- Дозволяє менеджерам підключатися в будь-який момент і відповідати вручну, якщо в цьому є потреба.
- Має пам’ять про розмови з лідами, вміє їх кваліфікувати, обробляти та закривати, а не веде діалог втупу по сценарію й ламається, коли клієнт не йде за прописаною логікою.
- Викотив аналітику для покращення клієнтського маркетингу.
- Має зручну платіжку.
- Інтегрується в Telegram, Instagram, віджетом на сайт.
Але ми не запустилися й продовжуємо заводити клієнтів вручну. Чому?!
Після Web Summit ми отримали таку хвилю клієнтів і заявок на партнерства, що ледве встигали їх обробляти. Щойно закінчили з Web Summit, опублікували перше публічне демо продукту. За 12 днів його подивилися більше 200 разів — і нам довелося знову створити чергу на 3 тижні для підключення всіх охочих.
Закінчили 24 грудня — куди ж тут релізитись? Перенесли, бо Різдво + Новий рік + закриття року + бізнеси зосереджені на Q5.

Перенос релізу підсвітив нам два моменти. Як завжди, один гарний, а другий... цікавий.
Гарний: бізнеси хочуть те, що ми робимо. Треба продовжувати робити!
Цікавий: mass adoption агентів не існує. Ні в Україні, ні за кордоном. Людей треба вчити, як це працює — особливо нетехнічних. Цим і будемо займатися, доки всі святкують Різдво та Новий рік :)
А ще ми отримали купу use-кейсів та фідбеків, тож докрутимо за «канікули» ще пару фіч. А запуск відбудеться на початку 2026, коли всі повернуться після відпусток з новими силами захоплювати світ.
Ми НЕ побудували ідеальні процеси
Багато речей ми фіксили на ходу.
Часто ми не встигали відновлюватися між спринтами. Іноді відчували, що все горить. Іноді здавалося, що про*рали важливі речі. Часом так і було.
Але ми встигали виживати й деліверити те, що обіцяли, — і це рухало вперед.
Бо виживання — перший крок до перемоги. Стартапи не помирають від недосконалих процесів, але помирають від того, що зупиняються. Ми ж такого дозволити собі не можемо — та й не плануємо зовсім.
На одній з найважливіших демок року в нас тупо «лягла» техніка... але нічого, клієнт зайшов в тріал, попрацювали в робочій групі й потім перейшов на тариф
Ми НЕ здалися (хоч конкурентів стає більше кожного місяця)
Кількість AI-агентів для бізнесу росте, як кількість розробників Telegram-ботів у 2018.
Кожного тижня з’являється новий конкурент і каже, що саме він підкорить світ. Я заходжу на їхні сайти з думкою «Зараз подивимось, що ж неземного ви пропонуєте». Але найчастіше бачу класику:
- агенти вміють підключатися до 100500 CRM-ок, але не відпрацьвують очевидну мету бізнесів — заробляти гроші;
- красиві картинки архітектури, але нема сценаріїв, як це використовують в реальному житті;
- аналітика «для галочки». Графіки є, що вони дають клієнту — питання;
- складні налаштування, не розраховані для звичайних людей. Temperature, max tokens, системні промпти... є відчуття, що головна мета конкурентів — змусити людей витратити якомога більше часу, щоб гуглити, що воно таке, — але ж очікування юзера геть інші.
Чесно — у нас тут є фора, і ми про неї знаємо. Більшість конкурентів — це технарі. Вони викочують «ідеальні» продукти, але багато чого пропускають в бізнес-логіці — і в клієнтській, і у своїй. Часто не розуміють, як це продавати. Як упаковувати. Як робити так, щоб клієнт прийшов, побачив цінність і залишився.
Ми віримо, що до кінця 2026 року виживуть не всі, а наш проєкт залишиться серед сильних.
То що ж вийшло в результаті
2025 рік — це рік запуску Connecto. Враховуючи 2 півоти за 8 місяців, зміну ICP та бізнес-моделі, можу констатувати, що ми виконали найважливіше завдання стартапу — вижити. І при цьому завели в продукт ~50 клієнтів.
Ми навчилися рахувати кожне рішення
На початку року я казала «так» будь-якій можливості:
— Новий ринок?
— Давайте!
— Нова фіча?
— Чому б ні!
— Ще один партнер?
— Ну звісно!!
Зараз кожне рішення проходить через фільтр:
- Чи приведе це нас до відчутного зростання?
- Чи маємо ми ресурс зробити це якісно?
- Чи збігається це з нашою стратегією і поточними запитами клієнтів?
Якщо хоч на одне питання відповідь «ні» — ми думаємо двічі. І відмовляємося — навіть якщо важко.
Ми побачили, де реально цінність — і як дати її швидко
Цей рік навчив нас не будувати продукт «для всіх». Ми відмовилися від фіч, які звучали круто, але не вирішували проблем.
Натомість зосередилися на тому, що працює і приносить клієнтам гроші:
- кваліфікація лідів;
- консультування, обробка заперечень, закриття угод;
- автоматизоване призначення зустрічей;
- автоматизація повторюваної комунікації.
І це все — у простому інтерфейсі. Бо простота переможе — і ми це розуміємо.

Ми прийняли, що деякі «плани» були ілюзіями
На початку року в мене був дашборд з назвою «Плани-цілі 2025». Там було багато красивезних цілей. Багато з них були видалені або перенесені.
Перша думка, коли я переглядала дашборд востаннє: «Я недостатньо попрацювала...»
Але зараз бачу, що у 2026 році цілей має бути значно менше — і вони з’являться не лише з амбіцій, а й з розуміння реальності, в якій ми знаходимось.
Зараз я ліпше розумію, що нам потрібно, скільки це коштує і скільки часу займе. І це набагато цінніше за ту «візуалізацію прекрасного», яка в мене була рік тому.
Я переконалася, що працюю з найкращими
Цей рік був нелегким. Але є дещо, що тримало мене у 100% випадків — люди. Співзасновник, який перейшов на full-time не тому, що «треба», а тому, що вірить + готовий перебирати всі шляхи до скейлу. CTO, який гарує вечорами, по вихідним та святам — тому що бачить, як це бустить бізнеси. Project manager, яка організовувала хаос і допомогла нам кристалізувати бачення себе.
Партнери, які вірили в нас навіть тоді, коли ми самі сумнівалися. Клієнти, які писали: «Ого, ви це вже реалізували? Дякуєм!»
Немає слів, щоб описати, як я ціную цих людей. І намагатимусь робити все можливе, щоб наш спільний 2026 був класний.
А у вас який настрій на кінець року? Готова читати критику, підтримку й ваші висновки. Пишіть, чого досягли й НЕ досягли. Хвилинка ниття — і знову в бій 💪
Сподобалась стаття? Підписуйтесь на автора, щоб отримувати сповіщення про нові публікації на пошту.
44 коментарі
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів