Чому сильні кандидати не доходять до співбесід і як у цьому може допомогти AI

Цей текст написаний не з позиції рекрутера чи HR. Я сам пройшов через цю систему як кандидат. Працював у продукт-маркетингу та керівних ролях у міжнародних компаніях, запускав стартапи і у 2024 році навчався в University College London у межах програми Next Generation of Ukrainian Entrepreneurs.
Саме тоді, спілкуючись з українськими спеціалістами у Британії, я остаточно зрозумів, що проблема сучасного пошуку роботи є не індивідуальною, а системною. Це був початок роботи над iwantcv.
Проблема, з якою я зіткнувся як кандидат
Подаючись на вакансії, які мені справді були цікаві, а також спілкуючись з іншими кандидатами, я помітив дивний парадокс. Попри релевантний досвід, відомі бренди в резюме і, здавалося б, правильну подачу, у відповідь часто приходила тиша або автоматичні відмови. Іноді навіть без першого скринінг-інтерв’ю.

Найгірше в цій ситуації не сама відмова, а повна відсутність пояснення. Ти не розумієш, що саме пішло не так і що з цим робити далі. У деяких випадках можуть спрацювати зв’язки або реферальні рекомендації, але у більшості сценаріїв кандидат проходить через ATS і автоматизований скринінг. Це означає, що на першому етапі резюме навіть не доходить до рекрутера.
І тут з’являється складна для прийняття думка: твій досвід може бути сильним, але форма його подачі робить цей досвід нерелевантним або просто невидимим для системи.
Чому це не поодинокий кейс, а системний збій
З часом я почав бачити одні й ті самі патерни. Найчастіше проблема виглядає так:
- акцент зроблений не на тих задачах або результатах
- формулювання занадто загальні і без контексту, цифр та outcomes
- ключові слова з вакансії не зустрічаються в CV
- або навпаки, резюме перетворюється на набір ключових слів без реального змісту
Поспілкувавшись з колегами та знайомими, я зрозумів, що це не поодинокі помилки конкретних людей. Це системний збій у тому, як кандидати комунікують свій досвід і як цей досвід читається автоматизованими системами відбору.
Ідея рішення і принципи, на яких я його будував
Саме тому з’явилася ідея створити автоматизовану систему для покращення CV під конкретні вакансії — сервіс iwantcv. Задача була не просто переписувати резюме красивіше, а пояснювати кандидату логіку відбору. Для мене було важливо кілька принципів:
- створити зручний веб-тул для тестування
- аналізувати CV разом з конкретною вакансією, а не ізольовано
- показувати сильні і слабкі сторони з точки зору ATS
- не вигадувати досвід, а працювати лише з реальним бекграундом
- ставити уточнювальні запитання, якщо чогось бракує
Останній пункт був принциповим. У реальному житті рекрутер може перепитати, уточнити деталі або попросити приклад. ATS цього не робить. Якщо чогось немає в резюме, для системи цього досвіду просто не існує. У цей момент я чітко зрозумів, що проблема не лише в тексті CV, а у відсутності діалогу між кандидатом і системою відбору.
Як iwantcv працює?
З точки зору користувача флоу максимально простий. Людина завантажує своє CV, додає посилання на вакансію або текст job description. Система аналізує CV в контексті конкретної ролі, ставить уточнювальні запитання, якщо бракує деталей, і після цього формує оновлене CV, кілька варіантів cover letter та матеріали для підготовки до інтерв’ю. Уся логіка побудована так, щоб приблизно за 60 секунд кандидат отримав повний пакет для подачі і чітке розуміння своєї позиції.
З технічної точки зору це bootstrapped-проєкт. У процесі я зрозумів кілька важливих речей: одна AI-модель не підходить для всіх задач, різні етапи потребують різного підходу, а без чітких обмежень і структури система починає фантазувати. Тому задачі довелося розділити логічно, а кожен етап отримав свій формат і правила. Найскладнішим виявилось зробити результат стабільним і корисним, а не просто згенерувати текст.
Перші результати, плани і висновки
Під час бета-тестування сервісом скористалося понад тисячу разів. Це були люди з IT, продукту, маркетингу та менеджменту, які подавалися на вакансії в Україні, Великій Британії, ЄС та США. Найчастіший фідбек полягав у тому, що сервіс економить багато часу і дає значно краще розуміння відповідності конкретній ролі. У внутрішніх тестах оновлені резюме в середньому отримували на
Сучасний рекрутинг став складним і непрозорим. Часто проблема не в досвіді, а в тому, як він читається системами відбору. iwantcv та АІ сам по собі, не є чарівною паличкою, але його можна використати як інструмент, який повертає кандидату розуміння і агентність у процесі, що за останні роки кардинально змінився.
11 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарівМне бы не хотелось работать в таких компаниях, где ИИ выбирает среди резюме, которые созданы ИИ.
Смысл? Чудаки на букву М отдали тончайшее дело отбора подходящих людей тупой машине. Даже если ты своей машиной хакнешь их машину, твоим призом будет работа с чудаками на букву М.
коціальними сєтями прибило
2 ai robots trying to convince each other they are human
ЗЫ: якось я до цього ні коли не думав в такім ключі ))
Сильні кандидати не шукають роботу — за ними зазвичай черга в рівні ’ ЛПР’
Тому що їм нецікаві шлюбні HR ігри
Але навіщо чинити систему каналізації в якій гівно б’є фонтаном, якщо простіше накрити зверху дирявим відром, щоб не фонтаніровало, і уже почті почінілі «fake it until make it» (ми створили сервіс «диряве AI відро на CV овнофонтані»: перші результати, плани і висновки)
Сервіс «підгони резюме під вакансію».
Чого ж це цільові кандидати до інтерв’ю не доходять?
Дякую за коментар! Блок «10/10 keyword matching» на LP ілюстративний приклад, а не заклик просто дописувати ключові слова. У самому iwantcv є жорстка настройка: система не вигадує досвід, не додає фейкові ролі чи задачі і не займається keyword stuffing. Йдеться лише про переформулювання реального досвіду, щоб він коректно читався ATS і був ближчим до вимог вакансії.
«Цільовий кандидат» для людини і «цільовий кандидат» для ATS не одне й те саме. На першому етапі система оцінює не потенціал, а структуру, формулювання і відповідність сигналів. Якщо досвід описаний інакше, ніж очікують правила ATS, він просто не доходить до рекрутера, навіть будучи релевантним по суті.
Якщо рекрутер може собі дозволити, щоб до нього не доходили кандидати, чи означає це, що на 1 вакансію — величезна кількість відгуків, і шансів як в лотерею?
От якраз тому, стаття має називатись не
А
Суть в тому, що АТС ранжує за співпадінням резюме та опису вакансії. Ваш сервіс частково вирішує цю проблему, але так само її вирішує чатГПТ і промт «підгони резюме під вакансію».
Одна з невирішених проблем — те що АТС може мати «непублічні» правила. Але це лише прояв загальної проблеми — немає реальної потреби в людях на даний момент. Як тільки (скоріше якщо) з’явиться потреба, то усі кандидати будуть не просто доходити до співбесіди, а і проходити її.
Дякую за Ваш коментар!
Так, погоджуюсь, GPT реально може допомогти і я сам ним користувався саме так. Проблема, з якою я стикався (і яку бачив у інших), більше про час і повторюваність. Кожна нова вакансія — це знову промпти, правки, оновлення в CV + сумніви чи це тепер «too much». Якщо подач багато, цей процес дуже швидко стає виснажливим. iwantcv, звісно, працює на AI, але ідея була не зробити ще один wrapper, а зібрати кілька задач в один процес: аналіз CV у зв’язці з вакансією, виявлення прогалин, уточнювальні питання і одразу матеріали для подачі та підготовки до інтерв’ю. Тобто скоротити весь цей цикл до одного зрозумілого флоу, який займає близько хвилини.
Промт запам’ятований в чаті.
Як ваш сервіс вирішує правки та оновлення ЦВ? Їх треба робити, бо ШІ галюцинують.
---
Важливий момент для тих хто користується ШІ для резюме:
Зараз є АТС рули, що знижують рейтинг резюме, якщо в резюме певний відсоток детектовагого ШІ (в тому випадку про який чув, це було для відсіювання спаму). Тому з цим треба бути уважним.