Як із здорового харчування та спорту не зробити собі додатковий таск, котрий не встигаєш закривати
Привіт, спільното! Я працюю як Operations & Growth Manager у компанії з лідогенерації. Поясню трошки детальніше, що я роблю, аби ви краще розуміли мою роль — а то зараз їх так багато, що деколи читаєш назву позиції і не зовсім розумієш, а що людина робить насправді...
Моя щоденна рутина — це оптимізація бізнес-процесів або їх побудова. Тобто, скажімо так, стараюсь забрати процес із голови одного працівника і зробити його автономним. Також це робота з даними, KPI, репортинги та постійний пошук «вузьких місць» для зростання продукту.
Отож, думаю, тепер ви трішки краще розумієте мою роль. Переходимо до головної теми...
Досить часто можна зіткнутись із твердженням, що аби вирішити будь-яку проблему, треба застосувати системний підхід. Окей, спорт та підрахунок калорій здаються чимось таким, що власне і потребує такої системності. Проведу вас трошки і в моє дитинство.
Мій шлях: від дисципліни танців до «розуміння» калорій Мій шлях у спорті розпочався задовго до того, як я дізналася, що таке рентабельність чи конверсія. З дитинства це були професійні танці. Саме там я вивчила два головні поняття:
- Дисципліна — це база.
- Все має свою ціну (навіть те, що непомітне). Танці та сцена допомогли мені усвідомити, що калорії, які ми п’ємо, так само впливають на результат, як і ті, що ми їмо. Вони «прозорі», їх не завжди відчуваєш, але це не означає, що їх немає. Це як приховані витрати в бізнес-моделі — якщо їх не враховувати, дебет з кредитом не зійдеться.
Це був логічний крок для людини, яка любить структуру. Силові тренування швидко мене втягнули: пішов прогрес, з’явилася потреба ретельніше слідкувати за білками та вуглеводами. За перший рік відбулася швидка трансформація. Я і до того добре виглядала, але набрала м’язову тканину. Тут так само треба було звикнути до нового режиму харчування та усвідомити, що пропуск прийому їжі — це вже «не ок». Адже без балансу макроскладників навіть найважчий тренінг трохи втрачає сенс.
Саме на цьому етапі — між підрахунком калорій та силовими показниками — я відчула, як мій «професійно деформований» мозок почав будувати корпоративну структуру навколо моєї тарілки. Але саме тут я натрапила на «вузьке місце». В якийсь один прекрасний момент, я зрозуміла, що то вже не спорт був для мене а я для спорту. Бо то доходило до дещо абсурду, коли я шукала житло аби було ближче до залу, коли додатковий міт випадав в день тренування, а я зрозуміла що не встигну зʼїсти батончик і добрати калорій то вже не було смішно а страшно.
Пастка системного підходу
Отож, чому я пишу про «вузьке місце» і чим воно є в цій ситуації? Коли ти намагаєшся менеджерити своє харчування так само жорстко, як квартальні KPI, виникає ризик перетворити здоровий спосіб життя на ще одну роботу після роботи. І тоді виходить, що то спорт і харчування мали дати тобі спокій, відсутність стресу і всі інші привілеї а виходить навпаки.
Хтось впадає в ілюзію манії «всього правильного». План харчування стає ще одним Jira-беклогом, який ти хронічно не встигаєш закривати через овертайми чи складні релізи. Кожен пропущений прийом їжі або «неправильний» перекус починає сприйматися як технічний борг. Ти думаєш: «Окей, я закрию це завтра подвійним тренуванням», — і цим самим заганяєш себе в ще більший стрес.
Хтось впадає в пастку, що чим більше тренувань, тим краще, і прогрес можна зробити не за кілька місяців, а «тут і зараз». Але тут у мене є гарна аналогія, спрощена і не ідеальна, але для того то і аналогія створена. Уявімо двох жінок — при всіх стараннях у них не вийде виносити та народити дитину за 4 місяці. У біології, як і в архітектурі процесів, є свій необхідний час. А спроба "прискорити«метаболізм екстремальними методами — це як вихід у продакшн без тестування: виглядає швидко, але «ляже» в самий невідповідний момент.
Мій інсайт: Баланс як стабільна архітектура
Ну ок, проговорили проблеми і що тепер ? Не йти тренуватичь ? Не їсти здорово? Працюючи в ролі Growth, я зрозуміла: жодна система не масштабується, якщо вона тримається лише на силі волі та примусі. Якщо процес тобі не подобається — він не стане звичкою, він просто «відвалиться» на наступному спринті.
Справжня оптимізація — це не про те, як змусити себе робити нестерпне. Це про пошук балансу. Здорове харчування та спорт мають бути не додатковим джерелом кортизолу, а фоновим процесом, який підтримує вашу основну «операційку».
Пастка короткострокових KPI, або Чому «схуднути до літа» — це поганий Growth Plan
Як Operations Manager, я знаю: якщо поставити команді нереальні KPI без ресурсів — вони звільняться. У спорті все так само. Я часто бачу, як люди намагаються застосувати до свого тіла агресивний план: «схуднути на 10 кг до літа» або «накачатися за місяць до відпустки», або повністю змінити свої навички харчування. Ну план амбітний але чи реальний ?
Чому це вбиває мотивацію?
(розпишу то через професійну термінологію)
- Over-promising & Under-delivering: Ви ставите мету, яка ігнорує реальний стан вашої «системи» (метаболізму, рівня стресу на роботі, сну). Коли через два тижні цифри на вагах не відповідають вашому амбітному графіку в Excel, мотивація йде в нуль.
- Відсутність Unit-економіки: Люди фокусуються на короткостроковому результаті, не думаючи про ціну. Якщо ви худнете за рахунок екстремального дефіциту калорій, ви витрачаєте свій когнітивний ресурс. У підсумку: ви, можливо, і влізете в старі джинси, але у вас не залишиться сил на складний Growth-аналіз чи стратегічне планування на роботі.
- Вигорання як результат «штурмівщини»: Спроба «виправити тіло за місяць», коли ти роками жив інакше — це спроба зробити реліз складного продукту без етапу тестування. З погляду фізіології та дієтології, наше тіло — це не статичний об’єкт, а супер складна система, яка перебуває в стані постійної адаптації.
Коли ми різко змінюємо раціон, організм не просто «спалює жир» — він проходить через процес навчання. Йому потрібно перебудувати ферментативну систему, адаптувати мікробіом кишечника та переналаштувати гормональні відгуки (інсулін, лептин, грелін). Це як перехід на новий стек технологій: ви не можете просто натиснути кнопку «Update» (хоча погодьтесь було б класно), ви повинні навчити систему працювати в нових умовах.
Спроба прискорити цей процес «чаєм для схуднення» під тортик — це як намагатися закрити технічний борг костилями. Це створює ілюзію прогресу, але не змінює архітектуру. Якщо ви не даєте організму часу на адаптацію, він вмикає захисні механізми. В результаті система «падає», а ви отримуєте рахунок у вигляді апатії, метаболічного стресу або повної відмови від спорту на наступні півроку.
Процес важливіший за дедлайн
У танцях чи силових тренуваннях я зрозуміла: результат — це побічний продукт правильно налаштованого процесу. Якщо вам подобається те, що ви їсте, і те, як ви рухаєтесь, — це входить у звичку автоматично.
В Operations до прикладу я не просто стараюсь гасити пожежі, а будувати систему, яка працює стабільно 24/7. Так само і з тілом: краще робити на 70%, але щодня, ніж на 150%, але всього один місяць до літа. Баланс — це коли ваш ЗОЖ не конкурує з роботою за вашу увагу, а підживлює її.
З найкращими побажаннями, Вікторія
А як Ви дочитали до кінця, то тепер з спокійною душею посмакуйте улюбленим цукерком.
Немає коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів