Рекрутинг у 2025: рік складних рішень,чесних розмов та погляд у 2026
Юлія Семенюк, Head of People Ops & Recruitment, Honeycomb Software
2025 рік приніс рекрутингу нові виклики: нестабільний ринок, зростання time to hire, фейкові кандидати та запит на більш людяний підхід. У цій статті — особисті спостереження й висновки з практики та погляд у 2026 рік.
За майже 10 років у рекрутингу можу сказати чесно: 2025 рік став одним із найскладніших і водночас найцікавіших. Це був рік, коли пріоритети змінювалися зі швидкістю блискавки, рішення доводилося ухвалювати в умовах невизначеності та хаосу, а сам рекрутинг перетворився на критично важливу функцію для бізнесу.
Я чітко відчула одну тенденцію: рекрутинг стає глибшим. Ми все менше наймаємо «за досвід» і дедалі більше — за потенціал, мотивацію та спільні цінності.
Про «своїх» кандидатів і чесність у наймі
У 2025 році я ще гостріше усвідомила важливість пошуку саме своїх кандидатів. Так, цей процес часто займає більше часу, але така співпраця виявляється значно продуктивнішою і тривалішою.
Майже на кожній співбесіді я казала кандидатам, що не є «типовим рекрутером». Я не прикрашаю вакансії й не обіцяю ідеальні умови — я розповідаю, як є. І вже після цього людина сама вирішує, чи їй це підходить.
Так, у нас неідеальні процеси. Так, є складні кейси. Так, іноді «горить і палає», і ми гасимо пожежі. Але головна цінність компанії — люди: талановиті, амбітні, відкриті й готові до змін. Я щиро вірю, що відкритість і чесність у рекрутингу завжди окуповуються.
Ринок, який не встигає за собою
2025 рік став виснажливим для багатьох кандидатів. Люди довго шукали роботу, водночас у компаніях зростав time to hire. Ринок змінюється настільки швидко, що , компанії не встигають адаптуватися, а кандидати не встигають так швидко здобувати нові навички, які потребує бізнес. Між цими двома точками виникає прірва.
Моя головна порада: стежте за змінами, розумійте потреби бізнесу, чесно відповідайте собі на питання про власну мотивацію — і не бійтеся змінюватися. Те, що працювало
Нові виклики рекрутингу: фейки, пайплайни та пресейл
У цьому році ми вперше зіткнулися з фейковими кандидатами. Про це багато говорили раніше, але я не очікувала, що це торкнеться й нас. У результаті команда здобула нову навичку — відсіювати фейкові профілі ще на етапі сорсингу.
Також цього року ми мали сильний досвід рекрутингового сервісу для клієнта з Великої Британії — успішно закрили дві вакансії. Для нас це був важливий результат і підтвердження професійності команди.
Окремо хочу згадати про пайплайни. Ми почали формувати їх під потенційні вакансії ще на етапі пресейлу й чесно говорити кандидатам, що позиція наразі не відкрита, але є ймовірність співпраці в майбутньому. І тут знову ключове слово — чесність. Я не вірю в «золоті гори», я вірю в прозорість.
Людяність проти повної автоматизації
Я серйозно замислювалася над максимальною автоматизацією рекрутингу, щоб закривати ще більше вакансій. Але саме цього року зрозуміла: у нашій компанії найкраще працює персоналізований підхід.
В епоху, коли значну частину процесів забирає на себе ШІ, людям ще більше хочеться людського контакту: прийти на співбесіду до людини, а не до AI-агента, отримати повідомлення живою мовою, а не автоматичну розсилку з ATS.
Команда, вигорання і підтримка
Коли я запитала команду, що було найкращим у 2025 році, всі згадали офлайн-зустрічі. Їх було лише дві, але вони були теплі, щирі й дуже людяні.
Цього року ми працювали з надзвичайно складними вакансіями. Було важко. Були моменти демотивації й вигорання — зокрема й у мене. Але ми пройшли цей період разом, і я щиро вдячна команді за витримку та підтримку.
Рекрутинг як перша точка дотику з компанією
Я переконана: компанія починається з рекрутингу. Це перша точка контакту кандидата з бізнесом, і саме тут формується перше враження. Важливо будувати цей процес не «за книжкою», а так, як ефективно саме для вашої компанії, вашого ринку й ваших реалій.
Колегам у 2026 році я бажаю зберігати холодний розум, бачити картину згори й ухвалювати рішення, не втрачаючи людяності.
Кілька слів кандидатам і команді
Кандидатам хочу побажати не боятися змін і братися за складне й незнайоме — саме так формується справжній досвід. І, будь ласка, будьте собою на співбесідах. Я не люблю «консультантів», які вчать, як правильно поводитися. Я люблю справжніх людей.
Своїй команді бажаю натхнення. У 2026 нас чекає багато викликів, але я впевнена — ми впораємося.

6 коментарів
Додати коментар Підписатись на коментаріВідписатись від коментарів