Вибір між навчанням DevOps та Front-end

💡 Усі статті, обговорення, новини для початківців — в одному місці. Приєднуйтесь до Junior спільноти!

Я розумію, що це 2 різні напрямки, але я хочу почати вчити одну зі сфер для перспективи в майбутньому. Досвіду в ІТ я взагалі не маю, тобто повний 0 (якщо не брати до уваги курси по QA, але мені не сподобалося). Можливо ще є інші напрямки, які порекомендуєте до розгляду.

В цілому, хотів би почути поради, можливо хтось може поділитися досвідом свого шляху з повного 0. Я не знаю з чого почати, що і як вивчати, щоб не загубитися і навчання не було пустою тратою часу, а навпаки, ефективним навчанням і розвитком навичок.

👍ПодобаєтьсяСподобалось0
До обраногоВ обраному0
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter

Тут треба для себе копнути глибше і зрозуміти що більше подобається. Я починала свій шлях з вивчення фронтенду, але скоро зрозуміла що мені не дуже подобається і пішла вчити авс клауд. Там далі курси, і так склались зірки що мені пощастило стати девопс Джуном з нуля) але то дуже рідкі кейси як я бачу зараз в індустрії. Але можливо. Як і казали в коментарях — порог входу дуже великий і треба вивчити досить велику кількість тулів, хочаб одну мову програмування і шарити хочаб один клауд. Тому простіше заходити уже маючи дев/ сисадмін бекграунд. Просто тому що вчити менше. В мене подруга зараз проходить курси девопсу і просто в шоці від обʼєму інфи і тех деталей які вона не може просто обробити в такому швидкому темпі. Коли ти кьюа/розробник то ти шариш за свою спеціалізацію, але коли ти девопс, то ти generalist і латаєш всі дірки що тобі скажуть на будь якому єтапі розробки і релізу. сфера відповідальності дуже широка і треба знати багато і про все. Я за два роки вже і кьюа, і дев, і проджект менеджер на додачу до девопс 😄 Так не всюди звичайно так, it depends, але з аішкою зараз хочуть щоб всі робили все. Не кожен вивезе таке, тому і зп повище і спросу на девопсів більше ніж на інших тех айтішників.
Раджу відштовхуватися під час прийняти рішення саме від вподобань більше, тому що без досвіду зараз потрапити на роботу в будь-якому напрямі складно.Але не нереально якщо дуже сильно хотіти. але треба думати чи взагалі воно потрібно вам бо якщо тільки гроші то уже за рік-два ви будете думати як вийти з того айті щоб не вийти у вікно)

якщо не брати до уваги курси по QA, але мені не сподобалося

Розкажіть, що саме вам не сподобалося, можливо це допоможе нам (читачам форуму) зрозуміти, що вам більше сподобається (ДевОпс чи фронтенд) і дати точніші поради.

Я, наприклад, свого часу, коли також вкочувався в ІТ, пробував різні напрямки, а коли визначився, що хочу бути саме розробником — то пробував різні мови програмування, перш ніж остаточно вирішити, що мені подобається саме писати бекенд на Python. Зараз, якби довелося обирати між цими двома напрямками, що ви описали (ДевОпс чи фронтенд) — я б точно ДевОпс вибрав, бо я розумію свої уподобання. Тепер нам треба зрозуміти ваші)

Вибір між навчанням DevOps та Front-end
Досвіду в ІТ я взагалі не маю, тобто повний 0

фронтенд обирай.
девопс із повного нуля — важко й нешвидко.

Згідно з підсумками Djinni за 2025 рік, то варто обирати Fullstack, з чим я погоджуюсь.

А ще гляньте й відео та критику відео: «Що робити джунам у світі ШІ».

Тут є стажування, є менторинг,
jobs.dou.ua/first-job

Наприклад, EPAM Cloud&DevOps Laboratory
dou.ua/...​dar/55715/?from=first-job (сьогодні закінчуєтся реєстрація, але навіть якщо ти не будеш реєструватися — ти можеш подивитись які є вимоги, що саме там вчать, і підтягнути самостійно ці речі для наступного разу)

Можна зробити вибірку по фронтенду
jobs.dou.ua/...​t-job/?category=Front End

P.S. campus.epam.ua/ua/blog/604 — Як опанувати DevOps: путівник для новачків у світ автоматизації та інтеграції

Є програма для самостійної роботи по фронт-енду:
campus.epam.ua/ua/training/4573

Також, можеш звернути увагу на професії які пропонує Mate Academy:
mate.academy/#all-courses

В айти сейчас все плохо и хз будет ли ок. Поэтому подумай трижды, что бы сюда идти.

фронту — совсем плохо ибо куча людей и работы мало, минимум надо становится фулстеком, что бы выжить.

DevOps — больше бабок, по идеи меньше конкуренции, но намного дольше учить и хз как вообще туда попасть именно с нуля в джуны. Все саксес кейсы девопсов. что я знаю — это или бывшие разрабы или сис админы. изучи кейсы и истории успехов других, что бы понять реально ли это вообще сейчас в твоим набором скилов и входных данных

Краще починати з фронтеду. Бо поріг нижче, і девопс включає в собі доволі багато знань в тому числі з фронтеду.

Якщо багато часу почни з Cs50 /101, після самостійного навчання та розв’язання задач прийде розуміння, чи взагалі потрібно оце ІТ, чи може ’в ремонт квартир буде легше війти’ .

Підписатись на коментарі