Маркетплейс простих задач — чи є сенс?

💡 Усі статті, обговорення, новини про продукти — в одному місці. Приєднуйтесь до Product спільноти!

Ну що, знову початок січня. Знову починаємо нове життя? Хтось хоче «зайти в айті», хтось змінити проєкт, хтось зробити стартап. І я з вами! Але замість великих планів все зазвичай зупиняється на перших кроках.

Є ідея зробити Маркетплейс Простих Задач. Маленькі фікси, скрипти, перевірки, дослідження, автоматизації чи інші прості задачі із низькою оплатою, але із очікуваннями, дедлайном і результатом. Для тих хто хоче себе спробувати в новій галузі — це швидкий спосіб зрозуміти, чи підходить їм така робота. Для тих, хто кому потрібна допомога — можливість віддати дрібні задачі на власний аутсорс :)

На відміну від фріланс-бірж, тут немає аукціонів і конкуренції з сотнею досвідчених людей за одне замовлення. Є проста задача, швидкий старт і швидкий результат.

Питання до спільноти:

— чи робили б ви такі задачі?

— чи давали б ви свої дрібні таски туди?

— чи є сенс у такій моделі взагалі?

👍ПодобаєтьсяСподобалось1
До обраногоВ обраному1
LinkedIn
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
Дозволені теги: blockquote, a, pre, code, ul, ol, li, b, i, del.
Ctrl + Enter
На відміну від фріланс-бірж, тут немає аукціонів і конкуренції

А як ти плануєш цього досягти?

Я б там пасся. Багато часу на великі задачі немає, а як підробітка, розминка розуму і розширення знань в інших сферах — чудова площадка була б :)

Проблема таких ідей:
1. Прості задачі, на те вони й прості, що їх легко зробити. Особливо з АІ. Якісна постановка задач — це ключове. На прикладі скрипта. Якщо мені треба якийсь легкий скрипт, і я якісно опишу те що треба, то з АІ я його зроблю за півгодини-годину. А з маркетплейсом мені треба буде описати, створити замовлення, перевіряти хто там відповів, апрувнути, потім чекати поки зроблять, потім перевіряти скрипт і давати правки. Це в результаті буде довго. Тим більше, що зазвичай такі швидкі рішення треба «ось прям зараз».
2. Щоб будь-який маркетплейс працювати, треба постійно урівноважувати кількість замовників та виконавців. Не буде замовників, виконавці не прийдуть. Не буде виконавців, замовники почекають один раз виконання своєї задачі 3 дні, і на наступний раз вже не прийдуть сюди. І щоб це урівноважувати, треба, вливати гроші, платна реклама. Щоб платна реклама себе окуповувала, треба брати комісію з послуг, а так як послуги прості, то коштувати вони будуть дешево, а значить треба щоб або послуг було багато, щоб був великий обʼєм (а-ля фівер, але треба напрацювати таку кількість юзерів. Це значить що треба попрацювати в мінус), або комісія має бути велика. А платити 3$ комісії за задачу в 10$ вартості мало хто захоче.

Коротше, моя думка, історія з маркетплейсами взагалі дуже важка і потребує фінансів для залучення юзерів, а маркетплейси які намагаються давати дешеві послуги — це взагалі суперважка історія. Якщо хочете портфоліо і досвід — можна робити, якщо хочете заробляти — дуже сумніваюсь.

Як пет проект сенс є-можна додати в портфоліо та показувати на співбесідах, як ’заробити адекватні гроші’ спізнились років на 10-15. Або у вас є вихід на велику кількість замовників яких треба зметчити з виконавцями ? Не буде замовлень не буде виконавців.

Цікаво, наскільки буде естімейт «простої» задачі роздуватися, коли є якийсь хоча б трохи складний домен ?

ну це мабуть як кабанчик... але тільки іт задачі 🤔

Є проста задача, швидкий старт і швидкий результат.

Я здаю вам в аренду 1 автофургон на 1 тиждень взамін за N грошей.
Задача: що може піти не так?

чи є сенс

Та для когось є, а для когось нема.

Стартап-наука оперує не сенсами, а проблемами, їх рішеннями та пошуком споживачів, які мають ці проблеми та готові сплатити за ваше рішення. Після цього можна дивитися — чи можна це масштабувати, щоб воно стало стабільним бізнесом.

Рекомендую прочитати книги Four Steps to Epiphany (Steve Blank) та «Бізнес з нуля» (Ерік Райз). Там в подробицях розповідається як це робити.

такі маркетплейси уже є — dou.ua/forums/topic/57149
але задачі трішки складніші

Підписатись на коментарі